>Nak Grad G12

February 10, 2011 at 1:00 pm (Uncategorized)

>

Untuk tahun 2011 nih, aku sangat berharap agar dapat menawan beberapa lagi puncak gunung di Malaysia nih. Memandangkan jadual keje weekday (Maybank) dan weekend (Makeupfreak) yang sangat tight, aku listkan beberapa trip gunung yang berada dalam wishlist sahaja:

1. Gunung Murud, Sarawak
Rank: G5
Note: Kena ambil masa seminggu untuk trip nih. Mostly sebab nak dapatkan jadual flight yang sesuai. Macam trip ke Mulu dulu, kena ambil 2 flight untuk ke sana.

2. Gunung Korbu & Gunung Gayong
Rank: G7
Note: Harap dapat buat transpex. Kasi settle dedua gunung sekaligus. Takde lah kena masuk hutan banyak kali.

3. Gunung Chamah & Gunung Ulu Sepat
Rank: G7
Note: Pun harap dapat buat transpex. Jimat masa.

4. Gunung Tahan
Rank: G7
Note: Aku nak buat Merapoh-Merapoh je. Nak cepat. Next time kalau ada masa untuk repeat, baru aku buat Merapoh-Kuala.

So far, nih je wishlist aku untuk tahun nih. Tak sure sama ada dapat habiskan semua dalam tempoh satu tahun. Kalau aku berjaya tawan semua puncak gunung dalam wishlist nih, dapat lah aku Grad G12 sekaligus!

Note: G12 adalah senarai 12 gunung tertinggi di Malaysia (termasuk Sabah & Sarawak) oh tak sabarnya nak Grad.

Permalink 3 Comments

>Menari?

February 9, 2011 at 11:32 pm (Uncategorized)

>

Dah tengah malam baru teragak nak jenguk blog nih. Hari nih tak ada auto-publish entry. Malas nak buat. Sebab.. Mamoru tak ada.

Ya, dia outstation lagi. Dan bila dia outstation, mood untuk update blog pun agak kureng. Kalau aku paksa diri menulis pun, confirm akan keluar entry leleh-leleh – emo-terlebih. Haih.

Bosan duduk sensorang dalam gelap nih. Nak pasang lampu takut Ariff & Amarr terjaga. Tahan je lah.

Makin stress bila fikir cuti maternity yang tinggal tak sampai 2 minggu lagi. Double haih.

Hari nih seharian mengemas rumah, membasuh, memasak. Pastu rajin pulak aku gantung semula semua baju keje dalam almari. Baju pregnant semua dah dikeluarkan – simpan untuk next pregnancy (hopefully another 2 or 3 years – cewahh, planning tak hengat, jangan terbabas lagi tahun nih sudahh.. hihi). Ikutkan hati nak iron semua baju keje siap-siap. Tapi, iron board dah patah kaki. Tunggu beli iron board baru baru iron baju. Tak kuasa duduk atas lantai iron baju lelama. Sakit bontot.

Ohhh tak sukanya bila berjauhan dengan Mamoru. Malam nih je dah dua kali aku call dia. Nak call lagi tapi malu. Kang apa pula kata colleague dia. Confirm Mamoru jadi bahan gelak.. hmmpp.

Teringin nak jadi macam dulu. Duduk berkepit dengan Mamoru tak kira masa. Sekarang dah kurang. Masa banyak habis untuk Amarr dan Ariff. Oh, Ariff adalah sangatttt pantang tengok aku duduk rapat-rapat dengan Mamoru. Confirm dia nak menyelit ditengah-tengah. Dan bila Ariff tidur, Amarr pulak start ‘menyanyi’. Haih, camno?

No, bukan nak blame anak-anak bila masa untuk bermesra semakin kurang. Anak adalah pengikat kasih sayang. Cuma biasalah, bila ada anak kecik, dua tahun pertama tu memang agak mencabar. Bila umur derang 3 tahun ke atas, insyaAllah, semua akan jadi mudah. No more zombie in the morning.

Ikutkan, tempoh 3 tahun tak lama. Tapi, takkan nak tunggu sampai 3 tahun baru nak bermesra semula? Kalau nak relation tu bertahan, kita kena kreatif. Bila tiba saat macam nih, aku rasa agak bertuah. Sebab Mamoru dan aku sependapat dalam banyak perkara. Kami berkongsi minat dalam xtvt outdoor (hiking, mountain climbing, rafting).

Dan yang paling best, since kami tak dapat join xpdc yang mengambil masa yang lama dalam hutan, kami dah decide untuk masuk kelas sehati berdansa tarian. Oh, tak sabarnya nak belajar quickstep, foxtrot, waltz, rumba, cha-cha, etc, etc! Tuu diahhh, orang gunung nak belajar ballroom dancing katanya.. we’ll see how it goes.

Me: “aD tak suka lah asyik jauh dengan b. Dapat spend masa taim wiken je. Pastu wiken pulak aD ada keje”
Mamoru: “Sorry sayang. b jarang spend masa dengan sayang. Keje tengah banyak sekarang nih”
Me: “b, apa kata kita masuk ballroom class? Boleh spend masa sesama selain dari pergi hiking”
Mamoru: “Menarik! Kejap lagi b google dance class yang dekat dengan area rumah. Kita daftar sesama”
Me: “Err.. b ni seriyes ke ni?”
Mamoru:Ye lah, tapi b tanak sayang belajar sekerat jalan tau!”

Oh, wow.. lihat siapa yang lebih bersemangat sekarang. Never thought that Mamoru would fall for my crazy idea. Aku pulak yang nervous dibuatnya.

Baiklah, aD akan belajar bersungguh-sungguh!

Permalink 2 Comments

>My all time fav in the 90s

February 8, 2011 at 1:00 pm (Uncategorized)

>

Ikutkan, aku ada banyakkkkk lagu faveret masa sekolah menengah dulu. Tapi, yang aku list kan kat bawah nih special sikit sebab taim tu aku sanggup simpan duit belanja sekolah semata-mata nak beli kaset. Err.. rasa macam tua pulak bila sebut kaset. Zaman dah banyak berubah ek. Dari kaset jadi CD pastu jadi USB. Nasib baik aku tak hidup di zaman piring hitam.. punya lah besau mender alah tu.

Oh, satu lagi yang menyebabkan lagu ni special sebab kesemua penyanyi kat bawah nih dah lama menghilang. Kira macam siapa yang wujud pada zaman aku membesar je kenal penyanyi lagu-lagu nih. Memori sungguh.


East 17
Stay Another Day


911
The Journey


Tommy Page
Time


PJ & Duncan
Perfect


Spice Girl
Mama

Permalink 1 Comment

>Its tonight

February 7, 2011 at 2:00 pm (Uncategorized)

>

Going to celebrate our 3rd years wedding anniversary, tonight!

Oh why I’m so nervous?!


Him. My Mamoru.


Me. My love is all about him. And it will always about him (oh, and our sons of cos)

Hepi anniversary, Love! Can u believe it? Its been 3 years already. Cant wait for our 30th (insyaAllah) or 300th (if we live that long)!!

Permalink 4 Comments

>Balik Kampung

February 3, 2011 at 8:00 am (Uncategorized)

>

Cuti panjang raya cina. Tapi pada aku takde lah panjang mana sebab Sabtu ni dah kena balik KL semula – Mamoru kena pergi site (outstation lagi). Gerem aku bila Mamoru cakap dia kena kerja di hari cuti. Takpe, terima je lah.


Sementara hati masih panas, jom sejukkan diri dengan memakan aiskrim. Oh, aku suka 31st day of the month – sebab ada Baskin Robbin ada diskaun 31%. Boleh beli aiskrim berbakul-bakul!

Ariff sekarang suka sangat sebut:

Ya Allah (dia akan sebut bila orang marahkan dia)
InsyaAllah (yang nih dia akan guna secara tiba-tiba je – sangat jelas sebutan dia)

Ok. later tomorrow. Have a hepi holiday.

Permalink Comments Off

>BBQ kat swimming pool

February 2, 2011 at 10:00 am (Uncategorized)

>

Adik beradik aku ni, kalau sebut pasal BBQ, derang memang champion. Tak kira, bila-bila masa pun. Asal sebut je nak panggang-memangang, semua pakat angguk kepala.

Malam aritu, kami ber BBQ tepat pukul 12 tengah malam. Adik aku punya plan la ni. Nasib baik pasaraya kat KL nih buka sampai tetengah malam. Senang la nak beli barang-barang untuk BBQ.

Oh, lagi satu, kalau bab-bab membeli ni, adik-beradik aku memang sangat generous. Bahan mentah yang dibeli memang macam nak jamu satu bangunan apartment aku duduk ni. Banyak gila. Dengan siakap, pari, daging kambing, lembu, ayam, sosej…

Pening juga aku memikirkan kat mana nak panggang makanan nih semua. Takkan atas dapur kut (maklum lah, duduk rumah tinggi ni memang takde space langsung). Sudahnya, kami turun ke swimming pool, pegi sewa tempat BBQ kat kedai makan bawah apartment ni.

Danging kambing panggang.. oh, terbaik!


Siakap yang dah dilumur dengan rempah plus sos blackpaper.. syedappnyaa…


Makanan yang lelain tak sempat nak snap. Leka berborak. Pukul 1.00 pagi siap masak! Penat, tapi best. Lain kali boleh buat lagi.. tapi buat awal sikit ye adik-adikku sekalian!

Permalink Comments Off

>Makeupfreak’s makeover

February 2, 2011 at 7:00 am (Uncategorized)

>

Another makeup makeover from www.Makeupfreak.net Feel free to check for the rest of the photos in our Facebook.
Emily Halim’s enggagement

Emily before makeup
Doing her hair
Roses to add the sweet look
And she’s ready for the ring

Permalink Comments Off

>Mari duduk bang

February 1, 2011 at 7:00 am (My precious Ariff)

>

KL cuti arinih. Mari rehatkan minda dan enjoy cuti yang ada.


“mari duduk uncle & untie semua, nak makan apa? Ariff boleh masakkan”

Gambar masa tengah masak dodol taim bulan puasa tahun lepas. Gaya Ariff sangkut kain kat atas bahu macam dia pula yang memasak :)

Permalink 1 Comment

>And there goes January

January 31, 2011 at 3:00 pm (Uncategorized)

>

Esok dah start bulan baru..

Oh, KL cuti. Esok nak pergi shopping barang makeup. Bukan untuk aku lah. Untuk Makeupfreak. Re-stock mana yang dah hampir habis. Dan esok, kalau Amarr dan Ariff tak cranky, mungkin boleh extend sikit masa untuk shopping beberapa helai tudung & ofis wear.

P/S: Nih entry ke 31. Saja nak samakan dengan bilangan hari dalam bulan January (matilah nak kejar konsep 365 entry setahun. Gituu)

Permalink Comments Off

>Dah 8 tahun aku tulis blog

January 31, 2011 at 8:00 am (Uncategorized)

>

Nak celebrate tahun ke lapan aku menjadi penulis blog. Tak sangka ek dah 8 tahun aku menulis kisah hidup aku secara online. Lapan tahun.. fuhh lama gak tu. Bila baca balik kisah hidup yang pernah aku tulis dulu, rasa macam.. seronok pula. Interesting jugak life aku taim dedulu ek? Tapi kenapa masa tu aku tak sedar yang life aku nih menarik?

Jawapannya: Sebab aku jarang bersyukur dengan apa yang ada (Puan aD, sila insaf sekarang)

Mari mengimbas semula tahun-tahun awal aku tulis blog dulu.:

2003 Tahun aku start tulis blog. Baru setahun graduate.Umur aku taim tu baru masuk 24 tahun (oh,mudanyaa aku). Baru nak bertatih hidup kat KL ni.


Blog first aku http://www.circle99.com/xxxxx

Sory tak boleh state URL penuh – too personal. Mostly cerita tentang cinta pertama aku kat KL nih.. haha. Start tulis dari tahun 2003 sampai 2004. Buat korang yang pernah follow blog aku dari sana.. wow.. how long has it been ek? Kita mesti dah jadi kawan yang rapat gila.. haha (ya ke? well, hopefully – this one goes to cik Sekapal, Dian, Meen, Sue, eL & who else ek, all the Sengetians lah) Taim tu c99 adalah satu komuniti online yang tertutup. Nak join / baca kena dapat permission dari owner. Dan aku ada lebih dari 400 readers. Satu jumlah yang agak ramai pada aku taim tu.


Blog kedua aku http://xxxxx.modblog.com

Pun tak boleh state URL. Sebab nih blog sambungan dari c99. Start tulis kat sini dari tahun 2004 – 2005. Still menulis tentang lovestory. Aku suka modblog sebab senang nak guna. Tapi sejak modblog kena shut-down secara tiba-tiba, aku beralih pada blogspot.


Blog ketiga aku http://outdoorfreak.blogspot.com (blog sekarang)

Aku create blogspot serentak dengan modblog dari tahun 2004 lagi. Tapi start gunakan blogspot dalam tahun 2005, bila modblog kena terminate tanpa notis. Ekceli, URL awal blogspot nih sama macam yang aku guna untuk c99 dan modblog. Tapi bila aku putus cinta dalam tahun 2005, aku tukar kepada nama outdoorfreak sampai sekarang. :)


Blog aku yang keempat dan kelima http://outdoorfreak.wordpress.com dan adlyana.multiply.com

Tayah baca blog nih sebab ia hanyalah back-up kepada blogspot. Aku create sebab takut jadi macam kes modblog dulu.


Banyak jugak ek blog aku sepanjang 8 tahun nih? Harap pasnih aku tak perlu tukar blog lagi (blogspot, sila jangan terminate secara tiba-tiba ok!) Dan harap aku masih boleh menulis sampai aku tua :)

Permalink 4 Comments

>Nak pergi salon

January 29, 2011 at 6:36 am (Uncategorized)

>

Sejak habis berpantang aritu, aku belum ada masa nak buat terapi untuk mencantikkan diri.. (cewah).

Step pertama, pergi salun (salun ke salon ek?). Tak sure nak buat apa kat rambut ni, tapi kena buat sesuatu juga. Aku dah bosan dengan gaya rambut yang sama. Uban pun semakin banyak, walhal umur baru nak masuk 32. Err 32? Teringin pula nak terbalikkan umur tu jadi 23.. umur masa aku graduate dulu.. huhu.

Rasanya nih akan jadi kali kedua aku buat perubahan drastik kat rambut aku. First lepas aku lahirkan Ariff – aku korbankan rambut panjang aku jadi kontot disebabkan rambut aku banyak gugur lepas lahirkan Ariff. Kali nih pun sama. Rambut aku dah start berguguran lepas lahirkan Amarr. Kena cecepat buat treatment.

Tak sabar nak tengok muka sendiri dengan rambut baru… oh, cepat lah siang!

Permalink Comments Off

>Suka! Suka!

January 28, 2011 at 12:00 pm (My precious Ariff)

>

Semalam masa aku tengah duduk atas sofa tengok tv, tiba-tiba Ariff datang kat aku sambil buat senyuman hensem dia yang aku suka.

Dia berdiri bebetul depan aku. Dia pointed kat hidung dia dengan jari telunjuk dia.

“Nose” kata dia.

Aku senyum sambil tepuk tangan.

Pastu dia tunjuk mata dia.

“Eyes” kata dia.

Aku tepuk-tepuk tangan lagi. Dah selalu sangat dia tunjuk nose dan eyes kat aku. Cuma yang buat aku impress tu, bila dia pointed kat pipi dia..

“Cheek” kata dia.

Very good Ariff! Tepuk-tepuk lagi.

“Mouth” kata dia lagi sambil tunjuk kat mulut dia. Pastu..

“Ears”

“Hair”

Oh, tetiba aku rasa hepi gila. Ariff dah pandai labelkan sendiri anggota badan dia. Suka! Paling best bila sebutan Ariff jelas dan tak pelat.

Buat masa ni setakat tu je lah yang dia tahu. Yang lain dia pandai sebut tapi tak tahu nak match kan lagi. Mungkin tak sehebat anak orang lain. Tapi cukuplah untuk budak usia setahun tujuh bulan macam Ariff.

Apa pun, well done Ariff! Mummy so proud of you! *kiss kiss

p/s: Ayat fav Ariff sekarang, “terima kasih”. Tk kisah lah sama ada orang bagi dia barang atau dia bagi orang lain barang, semua dia bantai sebut terima kasih. Oh, oh, dan Ariff suka mimik orang Azan sambil letak dedua tapak tangan kat telinga
*

Permalink Comments Off

>Pukul tiga pagi

January 28, 2011 at 8:00 am (Uncategorized)

>

Oh, yess. Dalam tempoh cuti maternity ni, aku memang update blog lepas pukul 12 tengah malam dan set auto publish untuk esok atau lusa atau tulat punya entry.. huhuhu.

Susah dowh kalau nak tulis dan publish on time bila dah beranak dua nih. Buat masa ni Amarr takde lah menggangu sangat. Kebanyakan masa dia habis untuk tidur je. Bangun pun untuk menyusu. Cuma Ariff je lah yang confirm akan membuat aku ambil masa sejam untuk taip sepatah ayat. Kalau sejam sepatah ayat, cuba kira berapa jam pulak aku perlukan untuk tulis satu entry? Sekerat hari? Satu hari? Oh, tak boleh.. tak boleh.

Aku teringin sangat nak ambil maid. Payah la hantar anak kat pengasuh. Dulu, masa aku hantar Ariff, pengasuh dia tu just jaga Ariff dengan anak dia sendiri je. Tapi sekarang nih dah bertambah ramai pulak aku tengok.

Sampai kengkadang tu Ariff balik rumah dalam keadaan tak mandi petang, lapar, penuh kesan lebam kena gigit dengan bebudak lain. Tu tak termasuk part dia tidur lewat petang sampai ke maghrib. Patut lah aku duk konpius kenapa tetiap malam Ariff tanak tidur awal (walaupun aku dah tutup semua lampu dalam rumah). Tahan dia berjaga sampai tetengah malam!

Oh, gaji maid sekarang RM900 ek? Dah confirm ke? Tak mampulah aku gamaknya. Kalau sebulan RM600 tu, aku boleh tahan lagi lah. Lebih dari tu, tunggu aku kaya dulu. Tapi boleh tak gomen Indon or gomen kita costumize sikit bab gaji tu. Misalnya:

Kalau gaji RM900, maid tu kena buat semua keje dalam rumah (mengemas, membasuh, memasak, jaga anak, pendek kata complete satu rumah punya keje lah)
Kalau gaji RM800, just keje mengemas, membasuh, jaga anak dan segala keje rumah kecuali memasak ke, etc)
Kalau gaji RM700, etc, etc
Kalau gaji RM600, just untuk jaga baby je.

Kan senang kalau camnih. So, maid tu boleh pilih nak gaji dan beban keje yang dia mampu laksana. Dengan cara ni sure takde masalah maid tak reti memasak or membasuh ke haper. Dan tak lah timbul soal majikan komplen pasal maid derang tak reti buat itu ini since awal-awal lagi maid tu dah pilih skim gaji yang sesuai dengan kemampuan dia buat keje. Setuju?

Tapi kalau dah berjaya dapat maid pun, aku still dalam dilema juga. Kental ke hati aku nak tinggalkan anak aku dengan maid tanpa pengawasan? Bila fikir part nih, mula lah aku rasa nak berhenti keje dan kosentret on bisnes makeup aku. Lagipun income dari situ pun dah semakin kukuh.

Tapi.. tapi..

Aku suka keje sekarang sebab gaji aku dah steady. Ada yearly increment. Bonus tetiap tahun memang ada dan tak kurang lima angka. Paling buat aku susah nak berhenti, company punya medical benefit yang unlimited untuk aku & family. UNLIMITED ok. Klinik panel pun melambak. Luka kena papercut pun boleh gedik-gedik pergi klinik demand ubat sampai berpuluh jenis. Kompeni bayar kan? Setakat masuk hospital private kena charge sampai puluh-puluh ribu pun takde hal. Siap boleh amik private room lagi.

Kalau berhenti, siapa yang rugi beb? Coz kalau ambil insurans pun kena dulu duit sendiri gak. Tu belum pihak insuran dolak-dalik. Sesilap, ada certain penyakit je dia cover. Nak beli insurans kena paham bebetul apa yang dia offer.

Bihtu camno? Sampai bebila pun tak selesai nak fikir pasal maid nih. Takkan nak suruh Mamoru jadi Mr Mama pulak?

Permalink 2 Comments

>Mana daddy?

January 27, 2011 at 11:55 am (My precious Ariff)

>

Ariff dah pandai rindu-rindu. Sebelum nih, dia tak pernah kisah kalau aku or Mamoru tinggalkan dia kat rumah. Tapi sejak hari Selasa aritu Ariff asyik laa duk cari daddy dia.

Kekejap kang dia tanya aku, “daddy? daddy?”

Penat pulak nak menjawab, “daddy work.”

Berkerut-kerut kening dia fikirkan “work” tu apa. Takperlah, dalam seminggu-dua ni insyaAllah dia faham makna “work” tu.

Bagus juga bila Ariff dah start bertanya. Proses pembelajaran dia sekarang boleh buat dua hala compare dengan sebelum nih.

Cuma yang tak best tentang soalan dia kali ni, bisa buat aku mati kutu bila jawapan aku dibalas dengan raungan syahdu. Terpaksa aku call Mamoru pastu loudkan speaker suruh Ariff bercakap dengan daddy dia.

Oh, Mamoru cepatlah balik, Ariff dah rindu.

Permalink Comments Off

>Bukit Melawati

January 27, 2011 at 9:00 am (Family Vacation)

>

Gambar weekend aritu.

Adik-beradik aku rindu kat aku kut. Sanggup derang semua pegi cari aku kat rumah keluarga mentua aku kat Kuala Selangor.. haha. Derang siap buat bbq kat rumah nenek Mamoru. Seronok, walaupun rasa macam terkejar-kejar masa. Yelah, derang ni bukan nak inform awal-awal. Kalau tak, boleh sewa hotel kat Kuala Selangor pastu pergi tempat-tempat menarik kat sana. Kan dah rugi tak dapat naik sampan tengok kelip-kelip.


Family adik no.2, family adik no.3, adik no.5 dan bakal isteri. Gambar masa naik tren ke Bukit Melawati.


Apa ada atas bukit nih? Rumah api, tempat tengok anak bulan. muzium, kawasan sejarah, meriam dan permandangan laut selat Melaka yang cantik.


Permandangan di puncak Bukit Melawati


Tapi hati-hati, kat sini banyak monyet yang terlalu jinak. Silap aribulan boleh jadi agresif. Ada sekor monyet tu (sama besar dengan Ariff), dia rampasnya Ariff punya makanan. Meraung anak aku kat situ. Rasa nak je aku tangkap monyet tu pastu gantung atas pokok. Geremm. Dalam gambar nih, adik no.3 tengah bagi monyet makan.


Ariff dan Pak Ngahnya. Ariff tak takut dengan monyet nih. Tapi aku tak kasi dia dekat sangat. Takut kalau kena cakar.


Adik no.2 dan sis-in-law Ida


Last but not least, gambar yours truly musti ada. Amarr yang masih tak tau apa-apa lena sepanjang trip ke sini.

Permalink Comments Off

Next page »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.