>tHankfulL

February 28, 2006 at 3:38 pm (Uncategorized)

>a friend of mine e-mailed me diz song.. *touched*.. thanks.. *hugs*..

If you’re lonely
And need a friend
And troubles seem like
They never end
Just remember to keep the faith
And love will be there to light the way

Anytime you need a friend
I will be here
You’ll never be alone again
So don’t you fear
Even if you’re miles away
I’m by your side
So don’t you ever be lonely
Love will make it alright


When the shadows are closing in
And your spirit diminishing
Just remember you’re not alone
And love will be there
To guide you home

If you just believe in me
I will love you endlessly
Take my hand
Take me into your heart
I’ll be there forever baby
I won’t let go
I’ll never let go


Anytime you need a friend
I will be here
You’ll never be alone again
So don’t you fear
Even if you’re miles away
I’m by your side
So don’t you ever be lonely
It’s alright.. It’s alright

Advertisements

Permalink 5 Comments

tHankfulL

February 28, 2006 at 3:38 pm (Uncategorized)

a friend of mine e-mailed me diz song.. *touched*.. thanks.. *hugs*..

If you’re lonely
And need a friend
And troubles seem like
They never end
Just remember to keep the faith
And love will be there to light the way

Anytime you need a friend
I will be here
You’ll never be alone again
So don’t you fear
Even if you’re miles away
I’m by your side
So don’t you ever be lonely
Love will make it alright


When the shadows are closing in
And your spirit diminishing
Just remember you’re not alone
And love will be there
To guide you home

If you just believe in me
I will love you endlessly
Take my hand
Take me into your heart
I’ll be there forever baby
I won’t let go
I’ll never let go


Anytime you need a friend
I will be here
You’ll never be alone again
So don’t you fear
Even if you’re miles away
I’m by your side
So don’t you ever be lonely
It’s alright.. It’s alright

Permalink 7 Comments

>cut n’ paste

February 28, 2006 at 1:59 pm (Uncategorized)

>

Macik tadak masa nak apdet entry utk hari nih. Cut & paste je lah ek?

Here’s one : aku copy diz one from my previous blog …hm, let see.. esok dah masuk bulan march.. meh kita tgk apa resolusi yg aku dah realisasikan:

Things dat I need to do afta d raya break (plus plan utk 2006):

  1. Cari rumah – Done
  2. Cari buyer utk semua barang² dalam rumah aku skrg ni – Done
  3. Lesen!! – Erk.. ada lagi 2 jam lessons..
  4. Tukar keje – Adeih.. mcm berat je hati nak tukar keje lain.
  5. Aktifkan diri join ORC (Outdoor Recreational Club) – Yep, dats wut i’m doin now
  6. Pegi vacation tetiap negeri yg berbeza – Done
  7. Cari buipren baru – Still tak jumpa lagi yg berkenan di hati ..*uhuk..uhuk*
Alhamdullilah.. at least, walaupun belum masuk pertengahan tahun, hampir semua yg di-planned dah ditunaikan.. few more to go.. semoga ketenangan ini berpanjangan..*amin*

Permalink 11 Comments

cut n’ paste

February 28, 2006 at 1:59 pm (Uncategorized)

Macik tadak masa nak apdet entry utk hari nih. Cut & paste je lah ek?

Here’s one : aku copy diz one from my previous blog …hm, let see.. esok dah masuk bulan march.. meh kita tgk apa resolusi yg aku dah realisasikan:

Things dat I need to do afta d raya break (plus plan utk 2006):

  1. Cari rumah – Done
  2. Cari buyer utk semua barang² dalam rumah aku skrg ni – Done
  3. Lesen!! – Erk.. ada lagi 2 jam lessons..
  4. Tukar keje – Adeih.. mcm berat je hati nak tukar keje lain.
  5. Aktifkan diri join ORC (Outdoor Recreational Club) – Yep, dats wut i’m doin now
  6. Pegi vacation tetiap negeri yg berbeza – Done
  7. Cari buipren baru – Still tak jumpa lagi yg berkenan di hati ..*uhuk..uhuk*
Alhamdullilah.. at least, walaupun belum masuk pertengahan tahun, hampir semua yg di-planned dah ditunaikan.. few more to go.. semoga ketenangan ini berpanjangan..*amin*

Permalink 15 Comments

tHankfulL

February 28, 2006 at 7:38 am (Uncategorized)

a friend of mine e-mailed me diz song.. *touched*.. thanks.. *hugs*..

If you’re lonely
And need a friend
And troubles seem like
They never end
Just remember to keep the faith
And love will be there to light the way

Anytime you need a friend
I will be here
You’ll never be alone again
So don’t you fear
Even if you’re miles away
I’m by your side
So don’t you ever be lonely
Love will make it alright


When the shadows are closing in
And your spirit diminishing
Just remember you’re not alone
And love will be there
To guide you home

If you just believe in me
I will love you endlessly
Take my hand
Take me into your heart
I’ll be there forever baby
I won’t let go
I’ll never let go


Anytime you need a friend
I will be here
You’ll never be alone again
So don’t you fear
Even if you’re miles away
I’m by your side
So don’t you ever be lonely
It’s alright.. It’s alright

Permalink 5 Comments

cut n’ paste

February 28, 2006 at 5:59 am (Uncategorized)

Macik tadak masa nak apdet entry utk hari nih. Cut & paste je lah ek?

Here’s one : aku copy diz one from my previous blog …hm, let see.. esok dah masuk bulan march.. meh kita tgk apa resolusi yg aku dah realisasikan:

Things dat I need to do afta d raya break (plus plan utk 2006):

  1. Cari rumah – Done
  2. Cari buyer utk semua barang² dalam rumah aku skrg ni – Done
  3. Lesen!! – Erk.. ada lagi 2 jam lessons..
  4. Tukar keje – Adeih.. mcm berat je hati nak tukar keje lain.
  5. Aktifkan diri join ORC (Outdoor Recreational Club) – Yep, dats wut i’m doin now
  6. Pegi vacation tetiap negeri yg berbeza – Done
  7. Cari buipren baru – Still tak jumpa lagi yg berkenan di hati ..*uhuk..uhuk*
Alhamdullilah.. at least, walaupun belum masuk pertengahan tahun, hampir semua yg di-planned dah ditunaikan.. few more to go.. semoga ketenangan ini berpanjangan..*amin*

Permalink 11 Comments

>hey.. thanks..

February 27, 2006 at 6:42 pm (Uncategorized)

>Read diz from my friend’s blog…

Aku tanya sorang kawan ni, naper tetiba suka panjat bukit gunung ganang? She’s giving lot of questions as answers. Well, sometimes soalan dibalas soalan adalah utk justification pada diri sendiri. Tak semestinya pada orang lain. And after what she has been through – ditinggalkan pujaan hati – berkenalan dengan orang yg disangka boleh mengubat hati – dan masih “sendiri” – is not that bad, issit?

So sementara menanti hati disapa lagi, eloklah dalam jangkamasa yang “dianugerahkan” ni – mencari semula jati hati utk melompat lebih tinggi

…..thanks cC, i’ll keep dat in mind.. *hugs*

Permalink 4 Comments

hey.. thanks..

February 27, 2006 at 6:42 pm (Uncategorized)

Read diz from my friend’s blog…

Aku tanya sorang kawan ni, naper tetiba suka panjat bukit gunung ganang? She’s giving lot of questions as answers. Well, sometimes soalan dibalas soalan adalah utk justification pada diri sendiri. Tak semestinya pada orang lain. And after what she has been through – ditinggalkan pujaan hati – berkenalan dengan orang yg disangka boleh mengubat hati – dan masih “sendiri” – is not that bad, issit?

So sementara menanti hati disapa lagi, eloklah dalam jangkamasa yang “dianugerahkan” ni – mencari semula jati hati utk melompat lebih tinggi

…..thanks cC, i’ll keep dat in mind.. *hugs*

Permalink 6 Comments

>XPDC Gunung Nuang

February 27, 2006 at 11:51 am (XPDC Gunung)

>


Kinda bz today.. anyways juz nak list-kan memender penting during our trip to Gunung Nuang.

  • Gunung Nuang tak lah tersenarai dalam G7. Tapi dia tersenarai dalam top 10 gunung yg paling susah di daki di Malaysia nih (tahap kesukaran Kinabalu pun tak seteruk Nuang ok) – hard core lah kiranya nih. Perjalanan mendaki ambil masa lebih kurang 8-10 jam. 2 jam lalu ikut trek 4wd utk ke Kem Lolo (laluan nih mmg pressure giler coz sentiasa menaik bukit je – longgar lutut) – then another 3 jam lebih utk ke Kem Pacat (note: trek yg menaik all the time ok – letih) – pastu 2 jam lagi utk ke Puncak Pengasih (kat sini, mmg mencabar sebab panjat sambil merangkak) – dan sejam lebih untuk ke Puncak Nuang (nih lagi giler sbb terpaksa jadi spiderman – trek menegak sey!!!).

  • Biasanya mereka yg mendaki Nuang, akan camping kat bawah dulu (samada campsite Lolo or Pacat coz tak larat nak terus ke puncak. kalau ada pun yg shoot ke puncak, sure tak berani bawak beg / barang yg berat).. tapi kami the Godongs (dengan beg yg berat lebih 15 kilogram setiap orang) dgn jaya nya mendaki terus ke puncak!..*peh*
  • Beg aku je dah 16 kg – beg yg kedua terberat selepas Syam (20 kg). Terkejut bebudak lelaki kat situ tgk aku bawak beg lebih berat dari derang (saper kata pompuan tak kuat kan?). Semua bekalan makanan utk derang, aku yg pikul sampai ke Kem Pacat. Pastu, baru keluar agih-agih kan pada derang coz trek semakin mencabar (takut aku tak terlarat nak memanjat)
  • Sabtu (25 February), kami start mendaki, pukul 2.10 petang. Ramai jugak yg dtg camping (20 student dari MMU, satu bas dari SIRIM & almost 20 org staff Perkeso) – tapi semua camping kat Lolo.
  • Kami sampai campsite Lolo almost pukul 3.30 ptg – lelepak dgn bebudak MMU (cuci mata tgk derang mandi).. pastu baru gerak naik.
  • Masa on the way ke Kem Pacat, aku jalan slow & terpaksa berhenti byk kali (beg berat lah).. Arrived kat Pacat around 6.30 pm. Pok Yie suruh aku keluarkan semua bekalan makanan utk kurangkan berat beg. Dia bawak separuh.. aku bawak lagi separuh. Masa kat sini, bekalan air habis. Terpaksa turun ke kawasan yg curam giler utk dapatkan air. Aku nak ikut turun, tapi derang tak bagi.. trek bahaya, jauh & susah giler katanya (note: kat kem Pacat nih sumber air yg terakhir – kat puncak takder air). Pukul 8.45 mlm (lepas dinner) baru sambung pendakian.
  • Trek untuk sampai ke Puncak Pengasih mmg mencabar sangat – kami terpaksa mendaki sambil merangkak.. banyak pacat pulak tu..*eiyy*.. ntah berapa kali aku suruh org sebelah aku buangkan pacat yg memanjat lengan & kaki aku..*gelinya*.. Trek kat sini semakin sukar – kabus tebal. Kami terpaksa jalan perlahan sbb tak nmpk trek. Arrived puncak Pengasih dalam pukul 10 mlm.
  • Trek menuju ke puncak Nuang lepas tu laaaaggii susah. Terpaksa jadi spiderman pulak..*seriyes*.. tegak 90 darjah sey! Merasalah aku memanjat menggunakan segala-mala skill yg ada.. alhamdullilah, tepat pukul 11.30 mlm kami selamat sampai puncak – setup khemah.. makan.. then.. zZzz.
  • Pukul 5.00 pagi aku terjaga.. hujan lebat tetiba.. angin pulak macam ribut.. habis separuh dari sleeping bag kami basah kena tempias. Nasib baik kalis air.. tapi sejuk la jugak..*brrr*..
  • Ahad (yesterday lah), masa tengah lepakking kat puncak, ramai jugak lah group MMU & Perkeso sampai ke puncak (tapi derang tak bwk beg). Lepas derang turun, baru kami start packing barang – ready utk turun pulak.
  • On the way nak turun, kami terserempak dgn 5 org group Perkeso (sorang pompuan, 5 lelaki), terkandas kat Puncak Pengasih coz sorang pompuan tu terlalu penat. Lama jugak derang stucked kat situ – 4 jam! Kesian, tapi takkan nak dukung..*giler*.. trek curam maa.. bahaya. Kami suruh derang jalan pepelan.. pastu kami terus shoot ke kem Pacat – prepare ubat utk derang.
  • Arrived kem Pacat dekat nak pukul 7.00 malam. Aku suggested kitaorg masak utk group Perkeso sementara nak tunggu derang turun. Tapi bekalan air pulak tinggal sikit. Bebudak lelaki tu sumer surrender – derang tanak turun amik air.. Hm, tak boleh nak salahkan derang jugak, yelah, memasing penat.. lutut dah cramped.. last-last, Syam volunteer nak pegi sorang.. Peh, kagum aku dgn dia nih. Nasib baik dia lelaki.. kalau pompuan.. dah lama aku ‘lamar’ buat bini..*hua hua hua*.. Ntah camner, bila tengok Syam bersemangat nak turun cari air, aku meng-offer-kan diri sendiri ikut Syam. Terkejut giler the Godongs bila dengar aku cakap camtu. Ramai yg tak bagi aku pegi.. tapi aku tak boleh biarkan Syam pegi sorang (NO, its not becoz aku nak tunjuk aku nih ‘bagus’ ke haper.. juz dat aku rasa bertanggungjawab sbb aku yg suggestkan xpdc Nuang nih).. Taim tu dah nak maghrib, jalan pun dah samar-samar. Aku terpaksa berlari ikut Syam turun bawah (nak cecepat sampai ke punca air sebelum gelap). Masa nak naik atas balik, hari dah gelap. Tekanan sey, nak panjat atas balik – no wonder lah derang tanak turun. Tak sampai 20 minit, aku dgn Syam dah sampai kat camsite. Pok Yie dgn Mail siap tepuk tangan.. derang cakap, belum penah derang tgk pompuan sanggup turun amik air kat bawah tu..*bangga tak?*.. hehe.
  • Masa tengah masak nasik, group dari Perkeso tu sampai.. pompuan tu siap jalan bertongkat – tak larat sangat nampaknya. Kami suruh derang rehat sekejap sementara kami prepare makanan.. tapi bebudak lelaki dlm group derang nak cepat turun ke campsite Lolo. Kekawan derang dah lama tunggu katanya.. Since derang berkeras nak turun, kami tak terkata apa lah.. Kesian gak tengok pompuan tu. Sudahnya kami sendiri yg makan (hurm, penat je aku turun bawah carik air – geram nih). Dekat dua jam jugak lah kami lepak situ.. siap duduk beborak depan unggun api sambil pekena teh ‘O lagik..
  • Tepat pukul 10 malam, kami gerak turun. Part yg buat aku geleng kepala tu, masa half way jalan, kami terserempak lagi dgn group Perkeso nih..*ya Tuhan*.. Kesian sey aku tengok pompuan tu terkial-kial berjalan. Ingatkan dah sampai bawah – rupanya tersangkut lagi (tu lah, degil bebudak nih – kan ke elok rehat dgn kitaorg tadi). Sampai tahap nih mmg kami tak boleh buat apa dah.. satu choice je.. kitaorg turun bawah panggil renjer tolong. Kami planned nak tunggu derang kat Lolo & masak sekali lagi utk derang. Kami dah sesama sepakat nak amik cuti esok (hari nih lah).. semata-mata nak make sure derang ‘selamat’ (baik hati kan Godongs nih?)
  • Kami sampai Kem Lolo dalam pukul 11 malam tadi.. yang pelik tu, punyerlah ramai group Perkeso kat campsite tu.. tapi ampeh tak guna sesekor (nih yg buat aku maghah). Derang sedar yg 5 org group derang dah almost 10 jam tak balik kem… taaaappii still tak buat report or cari inisiatif nak cari gegamai ke haper.. ada ke boleh tunggu camtu je. Bila tanya dah buat report ke belum, sorang mamat nih (ketua derang kut), cakap.. “kami baru nak pegi buat report”… (paler otak lah). Dekat tengah malam baru nak buat report?..*budus*..
  • Lepas kena sound dgn Syam & Pok Yie (plus, suruh derang prepare makanan utk group yg sakit tu), kami terus perjalanan balik. Pukul 1.30 pagi baru sampai kat kawasan luar hutan.. Mandi sekejap kat bilik air yg ada kat bawah tu, salin baju.. pukul 2.15 pagi gerak balik KL.
  • Still, dugaan tak berhenti setakat tu.. on the way nak balik, tayar van kami pancit kat Hulu Langat.. merasa lah duduk kat tepi jalan sampai siap tukar tayar. Arrived rumah pukul 5.30 pagi tadi.. mengantuk giler siut..
  • Masuk opis lambat sejam arinih.. ada few things nak kena settle.. jap lagi nak balik umah .. nak qada’ tidur..

So dats it – sekian journey aku ke gunung Nuang semalam.. Mcm mana pun, aku puas hati coz dapat pengiktirafan dari the Godongs.. they said I can be a gud leader!.. (kembang-kempis hidung makcik).. *hehe*

…..more pics pls klik at aD’s Collection

Permalink 5 Comments

XPDC Gunung Nuang

February 27, 2006 at 11:51 am (XPDC Gunung)


Kinda bz today.. anyways juz nak list-kan memender penting during our trip to Gunung Nuang.

  • Gunung Nuang tak lah tersenarai dalam G7. Tapi dia tersenarai dalam top 10 gunung yg paling susah di daki di Malaysia nih (tahap kesukaran Kinabalu pun tak seteruk Nuang ok) – hard core lah kiranya nih. Perjalanan mendaki ambil masa lebih kurang 8-10 jam. 2 jam lalu ikut trek 4wd utk ke Kem Lolo (laluan nih mmg pressure giler coz sentiasa menaik bukit je – longgar lutut) – then another 3 jam lebih utk ke Kem Pacat (note: trek yg menaik all the time ok – letih) – pastu 2 jam lagi utk ke Puncak Pengasih (kat sini, mmg mencabar sebab panjat sambil merangkak) – dan sejam lebih untuk ke Puncak Nuang (nih lagi giler sbb terpaksa jadi spiderman – trek menegak sey!!!).

  • Biasanya mereka yg mendaki Nuang, akan camping kat bawah dulu (samada campsite Lolo or Pacat coz tak larat nak terus ke puncak. kalau ada pun yg shoot ke puncak, sure tak berani bawak beg / barang yg berat).. tapi kami the Godongs (dengan beg yg berat lebih 15 kilogram setiap orang) dgn jaya nya mendaki terus ke puncak!..*peh*
  • Beg aku je dah 16 kg – beg yg kedua terberat selepas Syam (20 kg). Terkejut bebudak lelaki kat situ tgk aku bawak beg lebih berat dari derang (saper kata pompuan tak kuat kan?). Semua bekalan makanan utk derang, aku yg pikul sampai ke Kem Pacat. Pastu, baru keluar agih-agih kan pada derang coz trek semakin mencabar (takut aku tak terlarat nak memanjat)
  • Sabtu (25 February), kami start mendaki, pukul 2.10 petang. Ramai jugak yg dtg camping (20 student dari MMU, satu bas dari SIRIM & almost 20 org staff Perkeso) – tapi semua camping kat Lolo.
  • Kami sampai campsite Lolo almost pukul 3.30 ptg – lelepak dgn bebudak MMU (cuci mata tgk derang mandi).. pastu baru gerak naik.
  • Masa on the way ke Kem Pacat, aku jalan slow & terpaksa berhenti byk kali (beg berat lah).. Arrived kat Pacat around 6.30 pm. Pok Yie suruh aku keluarkan semua bekalan makanan utk kurangkan berat beg. Dia bawak separuh.. aku bawak lagi separuh. Masa kat sini, bekalan air habis. Terpaksa turun ke kawasan yg curam giler utk dapatkan air. Aku nak ikut turun, tapi derang tak bagi.. trek bahaya, jauh & susah giler katanya (note: kat kem Pacat nih sumber air yg terakhir – kat puncak takder air). Pukul 8.45 mlm (lepas dinner) baru sambung pendakian.
  • Trek untuk sampai ke Puncak Pengasih mmg mencabar sangat – kami terpaksa mendaki sambil merangkak.. banyak pacat pulak tu..*eiyy*.. ntah berapa kali aku suruh org sebelah aku buangkan pacat yg memanjat lengan & kaki aku..*gelinya*.. Trek kat sini semakin sukar – kabus tebal. Kami terpaksa jalan perlahan sbb tak nmpk trek. Arrived puncak Pengasih dalam pukul 10 mlm.
  • Trek menuju ke puncak Nuang lepas tu laaaaggii susah. Terpaksa jadi spiderman pulak..*seriyes*.. tegak 90 darjah sey! Merasalah aku memanjat menggunakan segala-mala skill yg ada.. alhamdullilah, tepat pukul 11.30 mlm kami selamat sampai puncak – setup khemah.. makan.. then.. zZzz.
  • Pukul 5.00 pagi aku terjaga.. hujan lebat tetiba.. angin pulak macam ribut.. habis separuh dari sleeping bag kami basah kena tempias. Nasib baik kalis air.. tapi sejuk la jugak..*brrr*..
  • Ahad (yesterday lah), masa tengah lepakking kat puncak, ramai jugak lah group MMU & Perkeso sampai ke puncak (tapi derang tak bwk beg). Lepas derang turun, baru kami start packing barang – ready utk turun pulak.
  • On the way nak turun, kami terserempak dgn 5 org group Perkeso (sorang pompuan, 5 lelaki), terkandas kat Puncak Pengasih coz sorang pompuan tu terlalu penat. Lama jugak derang stucked kat situ – 4 jam! Kesian, tapi takkan nak dukung..*giler*.. trek curam maa.. bahaya. Kami suruh derang jalan pepelan.. pastu kami terus shoot ke kem Pacat – prepare ubat utk derang.
  • Arrived kem Pacat dekat nak pukul 7.00 malam. Aku suggested kitaorg masak utk group Perkeso sementara nak tunggu derang turun. Tapi bekalan air pulak tinggal sikit. Bebudak lelaki tu sumer surrender – derang tanak turun amik air.. Hm, tak boleh nak salahkan derang jugak, yelah, memasing penat.. lutut dah cramped.. last-last, Syam volunteer nak pegi sorang.. Peh, kagum aku dgn dia nih. Nasib baik dia lelaki.. kalau pompuan.. dah lama aku ‘lamar’ buat bini..*hua hua hua*.. Ntah camner, bila tengok Syam bersemangat nak turun cari air, aku meng-offer-kan diri sendiri ikut Syam. Terkejut giler the Godongs bila dengar aku cakap camtu. Ramai yg tak bagi aku pegi.. tapi aku tak boleh biarkan Syam pegi sorang (NO, its not becoz aku nak tunjuk aku nih ‘bagus’ ke haper.. juz dat aku rasa bertanggungjawab sbb aku yg suggestkan xpdc Nuang nih).. Taim tu dah nak maghrib, jalan pun dah samar-samar. Aku terpaksa berlari ikut Syam turun bawah (nak cecepat sampai ke punca air sebelum gelap). Masa nak naik atas balik, hari dah gelap. Tekanan sey, nak panjat atas balik – no wonder lah derang tanak turun. Tak sampai 20 minit, aku dgn Syam dah sampai kat camsite. Pok Yie dgn Mail siap tepuk tangan.. derang cakap, belum penah derang tgk pompuan sanggup turun amik air kat bawah tu..*bangga tak?*.. hehe.
  • Masa tengah masak nasik, group dari Perkeso tu sampai.. pompuan tu siap jalan bertongkat – tak larat sangat nampaknya. Kami suruh derang rehat sekejap sementara kami prepare makanan.. tapi bebudak lelaki dlm group derang nak cepat turun ke campsite Lolo. Kekawan derang dah lama tunggu katanya.. Since derang berkeras nak turun, kami tak terkata apa lah.. Kesian gak tengok pompuan tu. Sudahnya kami sendiri yg makan (hurm, penat je aku turun bawah carik air – geram nih). Dekat dua jam jugak lah kami lepak situ.. siap duduk beborak depan unggun api sambil pekena teh ‘O lagik..
  • Tepat pukul 10 malam, kami gerak turun. Part yg buat aku geleng kepala tu, masa half way jalan, kami terserempak lagi dgn group Perkeso nih..*ya Tuhan*.. Kesian sey aku tengok pompuan tu terkial-kial berjalan. Ingatkan dah sampai bawah – rupanya tersangkut lagi (tu lah, degil bebudak nih – kan ke elok rehat dgn kitaorg tadi). Sampai tahap nih mmg kami tak boleh buat apa dah.. satu choice je.. kitaorg turun bawah panggil renjer tolong. Kami planned nak tunggu derang kat Lolo & masak sekali lagi utk derang. Kami dah sesama sepakat nak amik cuti esok (hari nih lah).. semata-mata nak make sure derang ‘selamat’ (baik hati kan Godongs nih?)
  • Kami sampai Kem Lolo dalam pukul 11 malam tadi.. yang pelik tu, punyerlah ramai group Perkeso kat campsite tu.. tapi ampeh tak guna sesekor (nih yg buat aku maghah). Derang sedar yg 5 org group derang dah almost 10 jam tak balik kem… taaaappii still tak buat report or cari inisiatif nak cari gegamai ke haper.. ada ke boleh tunggu camtu je. Bila tanya dah buat report ke belum, sorang mamat nih (ketua derang kut), cakap.. “kami baru nak pegi buat report”… (paler otak lah). Dekat tengah malam baru nak buat report?..*budus*..
  • Lepas kena sound dgn Syam & Pok Yie (plus, suruh derang prepare makanan utk group yg sakit tu), kami terus perjalanan balik. Pukul 1.30 pagi baru sampai kat kawasan luar hutan.. Mandi sekejap kat bilik air yg ada kat bawah tu, salin baju.. pukul 2.15 pagi gerak balik KL.
  • Still, dugaan tak berhenti setakat tu.. on the way nak balik, tayar van kami pancit kat Hulu Langat.. merasa lah duduk kat tepi jalan sampai siap tukar tayar. Arrived rumah pukul 5.30 pagi tadi.. mengantuk giler siut..
  • Masuk opis lambat sejam arinih.. ada few things nak kena settle.. jap lagi nak balik umah .. nak qada’ tidur..

So dats it – sekian journey aku ke gunung Nuang semalam.. Mcm mana pun, aku puas hati coz dapat pengiktirafan dari the Godongs.. they said I can be a gud leader!.. (kembang-kempis hidung makcik).. *hehe*

…..more pics pls klik at aD’s Collection

Permalink 7 Comments

hey.. thanks..

February 27, 2006 at 10:42 am (Uncategorized)

Read diz from my friend’s blog…

Aku tanya sorang kawan ni, naper tetiba suka panjat bukit gunung ganang? She’s giving lot of questions as answers. Well, sometimes soalan dibalas soalan adalah utk justification pada diri sendiri. Tak semestinya pada orang lain. And after what she has been through – ditinggalkan pujaan hati – berkenalan dengan orang yg disangka boleh mengubat hati – dan masih “sendiri” – is not that bad, issit?

So sementara menanti hati disapa lagi, eloklah dalam jangkamasa yang “dianugerahkan” ni – mencari semula jati hati utk melompat lebih tinggi

…..thanks cC, i’ll keep dat in mind.. *hugs*

Permalink 4 Comments

XPDC Gunung Nuang

February 27, 2006 at 3:51 am (XPDC Gunung)


Kinda bz today.. anyways juz nak list-kan memender penting during our trip to Gunung Nuang.

  • Gunung Nuang tak lah tersenarai dalam G7. Tapi dia tersenarai dalam top 10 gunung yg paling susah di daki di Malaysia nih (tahap kesukaran Kinabalu pun tak seteruk Nuang ok) – hard core lah kiranya nih. Perjalanan mendaki ambil masa lebih kurang 8-10 jam. 2 jam lalu ikut trek 4wd utk ke Kem Lolo (laluan nih mmg pressure giler coz sentiasa menaik bukit je – longgar lutut) – then another 3 jam lebih utk ke Kem Pacat (note: trek yg menaik all the time ok – letih) – pastu 2 jam lagi utk ke Puncak Pengasih (kat sini, mmg mencabar sebab panjat sambil merangkak) – dan sejam lebih untuk ke Puncak Nuang (nih lagi giler sbb terpaksa jadi spiderman – trek menegak sey!!!).

  • Biasanya mereka yg mendaki Nuang, akan camping kat bawah dulu (samada campsite Lolo or Pacat coz tak larat nak terus ke puncak. kalau ada pun yg shoot ke puncak, sure tak berani bawak beg / barang yg berat).. tapi kami the Godongs (dengan beg yg berat lebih 15 kilogram setiap orang) dgn jaya nya mendaki terus ke puncak!..*peh*
  • Beg aku je dah 16 kg – beg yg kedua terberat selepas Syam (20 kg). Terkejut bebudak lelaki kat situ tgk aku bawak beg lebih berat dari derang (saper kata pompuan tak kuat kan?). Semua bekalan makanan utk derang, aku yg pikul sampai ke Kem Pacat. Pastu, baru keluar agih-agih kan pada derang coz trek semakin mencabar (takut aku tak terlarat nak memanjat)
  • Sabtu (25 February), kami start mendaki, pukul 2.10 petang. Ramai jugak yg dtg camping (20 student dari MMU, satu bas dari SIRIM & almost 20 org staff Perkeso) – tapi semua camping kat Lolo.
  • Kami sampai campsite Lolo almost pukul 3.30 ptg – lelepak dgn bebudak MMU (cuci mata tgk derang mandi).. pastu baru gerak naik.
  • Masa on the way ke Kem Pacat, aku jalan slow & terpaksa berhenti byk kali (beg berat lah).. Arrived kat Pacat around 6.30 pm. Pok Yie suruh aku keluarkan semua bekalan makanan utk kurangkan berat beg. Dia bawak separuh.. aku bawak lagi separuh. Masa kat sini, bekalan air habis. Terpaksa turun ke kawasan yg curam giler utk dapatkan air. Aku nak ikut turun, tapi derang tak bagi.. trek bahaya, jauh & susah giler katanya (note: kat kem Pacat nih sumber air yg terakhir – kat puncak takder air). Pukul 8.45 mlm (lepas dinner) baru sambung pendakian.
  • Trek untuk sampai ke Puncak Pengasih mmg mencabar sangat – kami terpaksa mendaki sambil merangkak.. banyak pacat pulak tu..*eiyy*.. ntah berapa kali aku suruh org sebelah aku buangkan pacat yg memanjat lengan & kaki aku..*gelinya*.. Trek kat sini semakin sukar – kabus tebal. Kami terpaksa jalan perlahan sbb tak nmpk trek. Arrived puncak Pengasih dalam pukul 10 mlm.
  • Trek menuju ke puncak Nuang lepas tu laaaaggii susah. Terpaksa jadi spiderman pulak..*seriyes*.. tegak 90 darjah sey! Merasalah aku memanjat menggunakan segala-mala skill yg ada.. alhamdullilah, tepat pukul 11.30 mlm kami selamat sampai puncak – setup khemah.. makan.. then.. zZzz.
  • Pukul 5.00 pagi aku terjaga.. hujan lebat tetiba.. angin pulak macam ribut.. habis separuh dari sleeping bag kami basah kena tempias. Nasib baik kalis air.. tapi sejuk la jugak..*brrr*..
  • Ahad (yesterday lah), masa tengah lepakking kat puncak, ramai jugak lah group MMU & Perkeso sampai ke puncak (tapi derang tak bwk beg). Lepas derang turun, baru kami start packing barang – ready utk turun pulak.
  • On the way nak turun, kami terserempak dgn 5 org group Perkeso (sorang pompuan, 5 lelaki), terkandas kat Puncak Pengasih coz sorang pompuan tu terlalu penat. Lama jugak derang stucked kat situ – 4 jam! Kesian, tapi takkan nak dukung..*giler*.. trek curam maa.. bahaya. Kami suruh derang jalan pepelan.. pastu kami terus shoot ke kem Pacat – prepare ubat utk derang.
  • Arrived kem Pacat dekat nak pukul 7.00 malam. Aku suggested kitaorg masak utk group Perkeso sementara nak tunggu derang turun. Tapi bekalan air pulak tinggal sikit. Bebudak lelaki tu sumer surrender – derang tanak turun amik air.. Hm, tak boleh nak salahkan derang jugak, yelah, memasing penat.. lutut dah cramped.. last-last, Syam volunteer nak pegi sorang.. Peh, kagum aku dgn dia nih. Nasib baik dia lelaki.. kalau pompuan.. dah lama aku ‘lamar’ buat bini..*hua hua hua*.. Ntah camner, bila tengok Syam bersemangat nak turun cari air, aku meng-offer-kan diri sendiri ikut Syam. Terkejut giler the Godongs bila dengar aku cakap camtu. Ramai yg tak bagi aku pegi.. tapi aku tak boleh biarkan Syam pegi sorang (NO, its not becoz aku nak tunjuk aku nih ‘bagus’ ke haper.. juz dat aku rasa bertanggungjawab sbb aku yg suggestkan xpdc Nuang nih).. Taim tu dah nak maghrib, jalan pun dah samar-samar. Aku terpaksa berlari ikut Syam turun bawah (nak cecepat sampai ke punca air sebelum gelap). Masa nak naik atas balik, hari dah gelap. Tekanan sey, nak panjat atas balik – no wonder lah derang tanak turun. Tak sampai 20 minit, aku dgn Syam dah sampai kat camsite. Pok Yie dgn Mail siap tepuk tangan.. derang cakap, belum penah derang tgk pompuan sanggup turun amik air kat bawah tu..*bangga tak?*.. hehe.
  • Masa tengah masak nasik, group dari Perkeso tu sampai.. pompuan tu siap jalan bertongkat – tak larat sangat nampaknya. Kami suruh derang rehat sekejap sementara kami prepare makanan.. tapi bebudak lelaki dlm group derang nak cepat turun ke campsite Lolo. Kekawan derang dah lama tunggu katanya.. Since derang berkeras nak turun, kami tak terkata apa lah.. Kesian gak tengok pompuan tu. Sudahnya kami sendiri yg makan (hurm, penat je aku turun bawah carik air – geram nih). Dekat dua jam jugak lah kami lepak situ.. siap duduk beborak depan unggun api sambil pekena teh ‘O lagik..
  • Tepat pukul 10 malam, kami gerak turun. Part yg buat aku geleng kepala tu, masa half way jalan, kami terserempak lagi dgn group Perkeso nih..*ya Tuhan*.. Kesian sey aku tengok pompuan tu terkial-kial berjalan. Ingatkan dah sampai bawah – rupanya tersangkut lagi (tu lah, degil bebudak nih – kan ke elok rehat dgn kitaorg tadi). Sampai tahap nih mmg kami tak boleh buat apa dah.. satu choice je.. kitaorg turun bawah panggil renjer tolong. Kami planned nak tunggu derang kat Lolo & masak sekali lagi utk derang. Kami dah sesama sepakat nak amik cuti esok (hari nih lah).. semata-mata nak make sure derang ‘selamat’ (baik hati kan Godongs nih?)
  • Kami sampai Kem Lolo dalam pukul 11 malam tadi.. yang pelik tu, punyerlah ramai group Perkeso kat campsite tu.. tapi ampeh tak guna sesekor (nih yg buat aku maghah). Derang sedar yg 5 org group derang dah almost 10 jam tak balik kem… taaaappii still tak buat report or cari inisiatif nak cari gegamai ke haper.. ada ke boleh tunggu camtu je. Bila tanya dah buat report ke belum, sorang mamat nih (ketua derang kut), cakap.. “kami baru nak pegi buat report”… (paler otak lah). Dekat tengah malam baru nak buat report?..*budus*..
  • Lepas kena sound dgn Syam & Pok Yie (plus, suruh derang prepare makanan utk group yg sakit tu), kami terus perjalanan balik. Pukul 1.30 pagi baru sampai kat kawasan luar hutan.. Mandi sekejap kat bilik air yg ada kat bawah tu, salin baju.. pukul 2.15 pagi gerak balik KL.
  • Still, dugaan tak berhenti setakat tu.. on the way nak balik, tayar van kami pancit kat Hulu Langat.. merasa lah duduk kat tepi jalan sampai siap tukar tayar. Arrived rumah pukul 5.30 pagi tadi.. mengantuk giler siut..
  • Masuk opis lambat sejam arinih.. ada few things nak kena settle.. jap lagi nak balik umah .. nak qada’ tidur..

So dats it – sekian journey aku ke gunung Nuang semalam.. Mcm mana pun, aku puas hati coz dapat pengiktirafan dari the Godongs.. they said I can be a gud leader!.. (kembang-kempis hidung makcik).. *hehe*

…..more pics pls klik at aD’s Collection

Permalink 5 Comments

>rushing

February 24, 2006 at 10:15 am (Uncategorized)

>

‘bout work.. nuthing much.. ads utk our major project belum release lagi – means still boleh relax. Juz ada few event je nak organize dlm masa terdekat. Hujung bulan nih pulak, ada corpt dinner dgn HBS ppl dari Hong Kong (hurm, terpaksa batalkan niat nak tengok konsert Fort Minor).. *uhuk.. uhuk*

‘bout life.. hm, pun tak ada beza.. camtu je lah – lone ranger. Cuma lately nih aku dah tak tido umah Aida & Eja. Dah dekat seminggu aku lepak umah sengsorang. Last aku jumpa derang, masa derang tido kat umah aku aritu.

*************

Tentang dat guy yg slalu hantar bunga kat aku tu, dah settled. Sama ada dia boleh terima atau tak pendirian aku, terpulang. Kalau dia nak terasa hati & jauh kan diri pun terpulang. Bagi aku, memasing dah cukup dewasa.. berfikir lah secara matang. Jangan disebabkan cinta, kita buang nilai persahabatan yg ada.
*************
Esok, pepagi buta aku bertolak ke gunung Nuang. Tak ramai yg join coz xpdc kali nih juz utk the Godongs group. Kata Syam, trek kat gunung Nuang memang mencabar – tak sesuai utk beginner. Ekceli, kami ada training kat sana. Aku sendiri, diarah pikul air 4.5 liter sampai ke puncak Nuang (tu tak termasuk khemah & bekalan makanan lagi). Bunyik macam mendera kan? Tp, tak lah.. nih juz persediaan utk panjat gunung Berembun minggu depan (coz kami kena jaga group dari Politeknik yg nak join kami next week). So, kena biasakan diri bawak barang berat-berat. In case kalau ada student yang tak larat pikul beg, kami boleh tolong bawakan… (semoga aku selamat pergi & balik)..*amin*
*************
To those yg bagi email / offline msg kat YM, maaf bebyk sebab tak sempat nk reply. Makcik banyak keje lately.

Buat cik Orked, aD suggest awak join xpdc ke gunung Berembun Perak minggu depan coz trip ke gunung Nuang nih, juz utk training. Bayaran, kalau tak silap RM 50. Tarikh, 3-5 March 2006. Kalau confirm, inform awal-awal ek.

Buat cik/incik Cool, thanks for ur email. Hows life in UK? Next time, kalau balik Me’sia tu, inform me earlier.. I’ll bring u to ‘those’ places. Nak list kan senarai tempat tu dalam email, aD rasa mcm tak secure (coz I don’t know who u really are – even ur name pun aD tak tahu – hope u’ll understand).

**************
Masa tengah lepak dgn Godongs kat Majid mlm tadi, I received few UNWANTED sms last nite. To sender (I know u’ll read diz), jangan cabar tahap kesabaran aku. Leave me alone la wei. It has been almost 6 months already (dah hampir setengah tahun ok). Stop bugging me! Get a life – Get real!!

huh.. emo.. emo..

Permalink 11 Comments

rushing

February 24, 2006 at 10:15 am (Uncategorized)

‘bout work.. nuthing much.. ads utk our major project belum release lagi – means still boleh relax. Juz ada few event je nak organize dlm masa terdekat. Hujung bulan nih pulak, ada corpt dinner dgn HBS ppl dari Hong Kong (hurm, terpaksa batalkan niat nak tengok konsert Fort Minor).. *uhuk.. uhuk*

‘bout life.. hm, pun tak ada beza.. camtu je lah – lone ranger. Cuma lately nih aku dah tak tido umah Aida & Eja. Dah dekat seminggu aku lepak umah sengsorang. Last aku jumpa derang, masa derang tido kat umah aku aritu.

*************

Tentang dat guy yg slalu hantar bunga kat aku tu, dah settled. Sama ada dia boleh terima atau tak pendirian aku, terpulang. Kalau dia nak terasa hati & jauh kan diri pun terpulang. Bagi aku, memasing dah cukup dewasa.. berfikir lah secara matang. Jangan disebabkan cinta, kita buang nilai persahabatan yg ada.
*************
Esok, pepagi buta aku bertolak ke gunung Nuang. Tak ramai yg join coz xpdc kali nih juz utk the Godongs group. Kata Syam, trek kat gunung Nuang memang mencabar – tak sesuai utk beginner. Ekceli, kami ada training kat sana. Aku sendiri, diarah pikul air 4.5 liter sampai ke puncak Nuang (tu tak termasuk khemah & bekalan makanan lagi). Bunyik macam mendera kan? Tp, tak lah.. nih juz persediaan utk panjat gunung Berembun minggu depan (coz kami kena jaga group dari Politeknik yg nak join kami next week). So, kena biasakan diri bawak barang berat-berat. In case kalau ada student yang tak larat pikul beg, kami boleh tolong bawakan… (semoga aku selamat pergi & balik)..*amin*
*************
To those yg bagi email / offline msg kat YM, maaf bebyk sebab tak sempat nk reply. Makcik banyak keje lately.

Buat cik Orked, aD suggest awak join xpdc ke gunung Berembun Perak minggu depan coz trip ke gunung Nuang nih, juz utk training. Bayaran, kalau tak silap RM 50. Tarikh, 3-5 March 2006. Kalau confirm, inform awal-awal ek.

Buat cik/incik Cool, thanks for ur email. Hows life in UK? Next time, kalau balik Me’sia tu, inform me earlier.. I’ll bring u to ‘those’ places. Nak list kan senarai tempat tu dalam email, aD rasa mcm tak secure (coz I don’t know who u really are – even ur name pun aD tak tahu – hope u’ll understand). Fyi, tak ada beza PLU dari luar / dlm Me’sia.. we do holding hands, cuddles.. except for, we don’t kiss in public and we don’t have any gay parade kat sini..*giggles*..

**************
Masa tengah lepak dgn Godongs kat Majid mlm tadi, I received few UNWANTED sms last nite. To sender (I know u’ll read diz), jangan cabar tahap kesabaran aku. Leave me alone la wei. It has been almost 6 months already (dah hampir setengah tahun ok). Stop bugging me! Get a life – Get real!!

huh.. emo.. emo..

Permalink 15 Comments

rushing

February 24, 2006 at 2:15 am (Uncategorized)

‘bout work.. nuthing much.. ads utk our major project belum release lagi – means still boleh relax. Juz ada few event je nak organize dlm masa terdekat. Hujung bulan nih pulak, ada corpt dinner dgn HBS ppl dari Hong Kong (hurm, terpaksa batalkan niat nak tengok konsert Fort Minor).. *uhuk.. uhuk*

‘bout life.. hm, pun tak ada beza.. camtu je lah – lone ranger. Cuma lately nih aku dah tak tido umah Aida & Eja. Dah dekat seminggu aku lepak umah sengsorang. Last aku jumpa derang, masa derang tido kat umah aku aritu.

*************

Tentang dat guy yg slalu hantar bunga kat aku tu, dah settled. Sama ada dia boleh terima atau tak pendirian aku, terpulang. Kalau dia nak terasa hati & jauh kan diri pun terpulang. Bagi aku, memasing dah cukup dewasa.. berfikir lah secara matang. Jangan disebabkan cinta, kita buang nilai persahabatan yg ada.
*************
Esok, pepagi buta aku bertolak ke gunung Nuang. Tak ramai yg join coz xpdc kali nih juz utk the Godongs group. Kata Syam, trek kat gunung Nuang memang mencabar – tak sesuai utk beginner. Ekceli, kami ada training kat sana. Aku sendiri, diarah pikul air 4.5 liter sampai ke puncak Nuang (tu tak termasuk khemah & bekalan makanan lagi). Bunyik macam mendera kan? Tp, tak lah.. nih juz persediaan utk panjat gunung Berembun minggu depan (coz kami kena jaga group dari Politeknik yg nak join kami next week). So, kena biasakan diri bawak barang berat-berat. In case kalau ada student yang tak larat pikul beg, kami boleh tolong bawakan… (semoga aku selamat pergi & balik)..*amin*
*************
To those yg bagi email / offline msg kat YM, maaf bebyk sebab tak sempat nk reply. Makcik banyak keje lately.

Buat cik Orked, aD suggest awak join xpdc ke gunung Berembun Perak minggu depan coz trip ke gunung Nuang nih, juz utk training. Bayaran, kalau tak silap RM 50. Tarikh, 3-5 March 2006. Kalau confirm, inform awal-awal ek.

Buat cik/incik Cool, thanks for ur email. Hows life in UK? Next time, kalau balik Me’sia tu, inform me earlier.. I’ll bring u to ‘those’ places. Nak list kan senarai tempat tu dalam email, aD rasa mcm tak secure (coz I don’t know who u really are – even ur name pun aD tak tahu – hope u’ll understand). Fyi, tak ada beza PLU dari luar / dlm Me’sia.. we do holding hands, cuddles.. except for, we don’t kiss in public and we don’t have any gay parade kat sini..*giggles*..

**************
Masa tengah lepak dgn Godongs kat Majid mlm tadi, I received few UNWANTED sms last nite. To sender (I know u’ll read diz), jangan cabar tahap kesabaran aku. Leave me alone la wei. It has been almost 6 months already (dah hampir setengah tahun ok). Stop bugging me! Get a life – Get real!!

huh.. emo.. emo..

Permalink 11 Comments

Next page »