>kuatkan hati

November 30, 2006 at 12:21 pm (Uncategorized)

>bangun lambat pagi nih. penat shopping semlm still terasa. mana taknya, shopping tak ingat dunia. beli groceries jer dah dekat pat ratus inggit. sampai tak muat troli carefour tu kami kejekan. sebelum balik, singgah kfc jap. dinner. gf as pun join sama.

pagi tadi, celik mata je dah terbau roti telur yg digoreng. waahh.. yanie buat breakfast. menarik! aku admit, yanie mmg rajin memasak, mengemas dan memacam lah. satu kelebihan bila dia ada kat sini.. gemuk la aku tak lama lagi.. =)

masuk opis kul 11.30 pagi.. haha. lama dah tak buat perangai camnih. tp, bukan disengajakan. pagi nih je ada appointment dgn auditor (brickfields) & account (dsara heights).. tu tak masuk aku kena pi RHB (jln maharajalela) amek fixed deposit. penat!

ekceli arinih mood tak baper ok. tapi bila dapat email yg syam bagi, tetiba je aku buleh jadi hepi tak hingat dunia. dlm email tu ada klip video nina.. comelnyeeerrrrr!!.. *windu*

ptg nih, lepas meeting aku nak blah awal. ada appoinment utk hair treatment. rambut aku dh cam tak terurus. asyik keluar masuk utan sampai rambut pun cam org utan. kalau aku keje jadi renjer lain lah kan.. personaliti kena jaga beb.

oh yer, mlm tadi, jumpa fazi. pulangkan semua barang dia. harap dia tak kecik hati. dan harap dia (kami) boleh lebih bersikap terbuka pasnih. friends forever aite.

Advertisements

Permalink Comments Off on >kuatkan hati

kuatkan hati

November 30, 2006 at 12:21 pm (Uncategorized)

bangun lambat pagi nih. penat shopping semlm still terasa. mana taknya, shopping tak ingat dunia. beli groceries jer dah dekat pat ratus inggit. sampai tak muat troli carefour tu kami kejekan. sebelum balik, singgah kfc jap. dinner. gf as pun join sama.

pagi tadi, celik mata je dah terbau roti telur yg digoreng. waahh.. yanie buat breakfast. menarik! aku admit, yanie mmg rajin memasak, mengemas dan memacam lah. satu kelebihan bila dia ada kat sini.. gemuk la aku tak lama lagi.. =)

masuk opis kul 11.30 pagi.. haha. lama dah tak buat perangai camnih. tp, bukan disengajakan. pagi nih je ada appointment dgn auditor (brickfields) & account (dsara heights).. tu tak masuk aku kena pi RHB (jln maharajalela) amek fixed deposit. penat!

ekceli arinih mood tak baper ok. tapi bila dapat email yg syam bagi, tetiba je aku buleh jadi hepi tak hingat dunia. dlm email tu ada klip video nina.. comelnyeeerrrrr!!.. *windu*

ptg nih, lepas meeting aku nak blah awal. ada appoinment utk hair treatment. rambut aku dh cam tak terurus. asyik keluar masuk utan sampai rambut pun cam org utan. kalau aku keje jadi renjer lain lah kan.. personaliti kena jaga beb.

oh yer, mlm tadi, jumpa fazi. pulangkan semua barang dia. harap dia tak kecik hati. dan harap dia (kami) boleh lebih bersikap terbuka pasnih. friends forever aite.

Permalink Comments Off on kuatkan hati

kuatkan hati

November 30, 2006 at 4:21 am (Uncategorized)

bangun lambat pagi nih. penat shopping semlm still terasa. mana taknya, shopping tak ingat dunia. beli groceries jer dah dekat pat ratus inggit. sampai tak muat troli carefour tu kami kejekan. sebelum balik, singgah kfc jap. dinner. gf as pun join sama.

pagi tadi, celik mata je dah terbau roti telur yg digoreng. waahh.. yanie buat breakfast. menarik! aku admit, yanie mmg rajin memasak, mengemas dan memacam lah. satu kelebihan bila dia ada kat sini.. gemuk la aku tak lama lagi.. =)

masuk opis kul 11.30 pagi.. haha. lama dah tak buat perangai camnih. tp, bukan disengajakan. pagi nih je ada appointment dgn auditor (brickfields) & account (dsara heights).. tu tak masuk aku kena pi RHB (jln maharajalela) amek fixed deposit. penat!

ekceli arinih mood tak baper ok. tapi bila dapat email yg syam bagi, tetiba je aku buleh jadi hepi tak hingat dunia. dlm email tu ada klip video nina.. comelnyeeerrrrr!!.. *windu*

ptg nih, lepas meeting aku nak blah awal. ada appoinment utk hair treatment. rambut aku dh cam tak terurus. asyik keluar masuk utan sampai rambut pun cam org utan. kalau aku keje jadi renjer lain lah kan.. personaliti kena jaga beb.

oh yer, mlm tadi, jumpa fazi. pulangkan semua barang dia. harap dia tak kecik hati. dan harap dia (kami) boleh lebih bersikap terbuka pasnih. friends forever aite.

Permalink Comments Off on kuatkan hati

>i loveeee

November 29, 2006 at 11:49 am (Uncategorized)

>yanie wuz here. she’s gonna stay with me (for i dunno how long). hepi sgt! now, i got as & yanie in my hse. later, ain also will be joining us (after her STPM exam finish on diz 4th Dec). seronok sgt dpt duduk serumah dgn adik beradik sendiri..

semlm on d phone dgn syam. bincang ttg plan wedding dia. he’s a bit concern ttg persiapan yg nk dibuat. hm, kesian tgk dia. kalau arwah ibu ada, tentu semuanya teratur.. mcm mana pun, aku takkan kecewakan dia. since diz is going to be the first wedding in our family, i’m gonna make sure everythings is well prepared. tak kira lah camner pun. i told syam dat i’m gonna do some survey on ‘bunga pahar’, potpouri and few souvernirs for the wedding. he’s fine with dat.. guess wut? the theme for his wedding is.. GREEN. oh, he’s soOoo into green..

from now on, aku akan membizikan diri dgn wedding stuff. biarlah org nk kata aku terlebih beria dari org yg nk kahwin. suka la kan. adik aku.

ptg nih plan nk ke md vlly gegamai – shopping groceries.

Permalink Comments Off on >i loveeee

i loveeee

November 29, 2006 at 11:49 am (Uncategorized)

yanie wuz here. she’s gonna stay with me (for i dunno how long). hepi sgt! now, i got as & yanie in my hse. later, ain also will be joining us (after her STPM exam finish on diz 4th Dec). seronok sgt dpt duduk serumah dgn adik beradik sendiri..

semlm on d phone dgn syam. bincang ttg plan wedding dia. he’s a bit concern ttg persiapan yg nk dibuat. hm, kesian tgk dia. kalau arwah ibu ada, tentu semuanya teratur.. mcm mana pun, aku takkan kecewakan dia. since diz is going to be the first wedding in our family, i’m gonna make sure everythings is well prepared. tak kira lah camner pun. i told syam dat i’m gonna do some survey on ‘bunga pahar’, potpouri and few souvernirs for the wedding. he’s fine with dat.. guess wut? the theme for his wedding is.. GREEN. oh, he’s soOoo into green..

from now on, aku akan membizikan diri dgn wedding stuff. biarlah org nk kata aku terlebih beria dari org yg nk kahwin. suka la kan. adik aku.

ptg nih plan nk ke md vlly gegamai – shopping groceries.

Permalink Comments Off on i loveeee

i loveeee

November 29, 2006 at 3:49 am (Uncategorized)

yanie wuz here. she’s gonna stay with me (for i dunno how long). hepi sgt! now, i got as & yanie in my hse. later, ain also will be joining us (after her STPM exam finish on diz 4th Dec). seronok sgt dpt duduk serumah dgn adik beradik sendiri..

semlm on d phone dgn syam. bincang ttg plan wedding dia. he’s a bit concern ttg persiapan yg nk dibuat. hm, kesian tgk dia. kalau arwah ibu ada, tentu semuanya teratur.. mcm mana pun, aku takkan kecewakan dia. since diz is going to be the first wedding in our family, i’m gonna make sure everythings is well prepared. tak kira lah camner pun. i told syam dat i’m gonna do some survey on ‘bunga pahar’, potpouri and few souvernirs for the wedding. he’s fine with dat.. guess wut? the theme for his wedding is.. GREEN. oh, he’s soOoo into green..

from now on, aku akan membizikan diri dgn wedding stuff. biarlah org nk kata aku terlebih beria dari org yg nk kahwin. suka la kan. adik aku.

ptg nih plan nk ke md vlly gegamai – shopping groceries.

Permalink Comments Off on i loveeee

>demam di Liang East-West

November 28, 2006 at 10:49 pm (XPDC Gunung)

>

dunno why tahap eksaited nk naik gunung agak ‘tenggelam’ lately. even mlm sebelum gerak ke Tg Malim, aku still berbelah bagi antara nak pegi atau tak. mungkin sbb aku tak baper sihat kut taim nih..


jumaat, 24 Dec 06

hujan. bag dh siap packing awal-awal. rajin aku balut setiap helai baju dgn plastik. mcm nk gi trans plak. bukan haper, skrg nih musim hujan. aku plak, bukannya sihat sgt. kang kalau basah baju sumer, ko nk pakai aper?

dekat nk kul 9.00 mlm baru fazi sampai. ingatkan nk terus gerak, rupanya kena gi pudu jap. fetch Nabil yg dtg dari Jhr. dia terlepas ketapi. bertambah lagi ‘koleksi’ member gunung yg aku kenal (haha).

sampai kt R&R Rawang, fazi benti jap. tunggu team kami yg otw dari shah alam. 15 menet pastu, baru lah zin, talha, man, farah & amy sampai (derang naik 2 keta). lelepak jap, pastu trus chalo ke UPSI.

tak ingat kul baper smp UPSI. aku dh ngantuk tahap dewata raya. lepas supper gegamai dgn team dari UPSI, kami trus gerak naik bas skolah gi Kg Sg Dara.

kat Kg tu plak, ada sikit misunderstanding. ada yg cakap kitaorg kena jalan dlm 2 kilometer utk sampai ke dem.. ada plak yg cakap 2 menet.. rerupanya, 2 jam.. amek ngko.. pehh mmg menyengattt. walopong jalan atas tar, yg tak bestnya, aku pakai sandal yg sungguh la tak seswuei dibawak trekking. tak sempat nak tukor. yelah.. cakap 2 menet je.. kalo aku tau 2 jam, mau aku tukar ‘uniform’ skalik kan.

kalau tak silap, dekat kul 3 pagi gak la baru sampai kawasan dem. part yg tak best, taim nak tido, pacat di mana-mana.. ngeri sey! tp, lantok la kan. macik tak koser nak layan. sarung sleeping bag, truss zzZZzzzz.. lena sampai ke subuh.


sabtu, 25 Dec 06

bangun pagi,
gosok gigi,
cuci muka,
dan mandi.. lala~la

bersemangat btul. even taim nih batuk aku takde tunjukkan tetanda nak kurang, aku tetap bersemangat nk daki Liang. mood agak ceria pagi nih. mungkin sbb teguk hampir setengah botol Breacol mlm td (euww.. aku tak suka mkn ubat!).

lepas sessi senaman & goyang-goyang sikit, kami gerak menuju ke puncak (ops tak sampai puncak, kat kemsait seterusnya je). menurut guide, kami akan jumpa 7 batang anak sungai seblm sampai ke last water point. perjalanan dianggarkan selama 2 jam. hm, oke la tu.

trek agak santai. boleh makan koci sambil berjalan (bak kata mak wei). dlm hati, aku duk kira jumlah anak sungai yg kami jumpa.. hm, tak sampai tujuh pong? ke aku silap dengar or mungkin sungai tu terlindung or inbisibel.. huhu. oh yer, taim nih kami terserempak dgn group Joyah yg seramai 15 org (kalau tak silap arr). gamai gak yg gi Liang mggu nih ek. team yg aku ikut nih je dah 29 org.. campur sumer ada la dekat 44 org.. waahh meriahhhh la kemsait mlm nih.

aku sampai last water point sejam awal dari masa yg ditetapkan (kul doblas tengahari). bentang ground, trus start masak. menu lunch; ayam masak merah + sayur kobis & keret + air teh.. slrupppp.

for info, kat last waterpoint nih ada jeram. sungai dia tak la kecik sgt. kalau nak tiruk tu, boleh la.. air dalam takat dada org dewasa je.

lepas makan, perjalanan diteruskan lagi. kata guide, utk sampai ke basecamp amek masa dlm 4 jam. since taim tu baru kul 1.30 ptg, aku bajet, sumer org sure sempat sampai sebelum hari gelap, insyaAllah.

trek menuju kemsait pun agak santai. tader trek pacak. cuma mental la sbb journey tu cam neverending stori katanya. hujan plak, sekejap lebat.. sekejap benti.. mcm chipsmore.. hangin je nak bukak – pakai baju ujan.. grrrr.

alhamdullilah, aku ngan fazi sampai kat kemsait dlm kul 4.30 ptg (jimat sejam). sempat lah nge-cop port nk pasang fly, ground, khemah bagai.. lepas siap sumer, aku pi mandi ngan joyah (dia da sampai lagi awal). air kat kemsait tu takder lah beso sangat. cam parit kecik je. taaappiii, joyah siap buat kuak lentang. pehh, tak sejuk gamaknya. aku plak cam kena parkinson bila kena air tu.. serrjuurrkkk! tapi, mandi tetap mandiiiiii.. ke-chantek-kan musti dijaga, even dlm hutan tauuuuu (koserr makk).

pas mandi, baru lah team aku sumer sampai. keluar ration bagai.. masakk! since farah & amy ke-fenat-an, mlm tu aku jadi chef. menu; ikan goreng masak asam pedas + kailan ikan bilis + teloq goreng.. menu tak hingatttt punyer. taim masak tu aku prasan suara aku dah hilang (tataw pi mana). sudahnya, aku cam org bisu mlm tu – cakap guna bahasa isyarat. batuk plak makin teruk (mungkin sbb berendam ayor sejuk ptg tadi). aku tido awal mlm tu. bengang sbb tak boleh bersuara. bebudak nih plak, bukannya paham apa yg aku cakap. digelakkan aku ada ler.. huhh ampeh.


ahad, 26 Dec 06

tepat kul 5 pagi, sumer dah bangun. plan nak naik puncak awal-awal.. nak tingok sunrise kononnya. kata guide, nak sampai puncak amek masa dlm 2 jam… subuh tu, badan aku panas giler. sungguh aku rasa cam tak larat nak naik puncak. dalam hati nih dah tawakkal je.. aku redha kalau kena ripit lagi sekali naik Liang.

kul 7.00 pagi, fazi kejut. suh telan ponstan. aku cakap kt dia, perut kosong mana buleh mkn ubat . tapi dia cam tak paham plak. dipaksanya gak aku telan ubat tu.. (of coz la dia tak paham, aku manader suara) gereeemmmm aku!.. aku tunjuk bahasa isyarat kat perut.. pastu guyang-goyang tangan tanda ‘perut kosong’.. taaapiii dia still tak paham gak.. *uwaaa*.. seksa btul takder suara nih. last-last, aku bangun sendri.. masak air, telan twisties.. pastu baru mkn ubat.

kul 7.30 pagi, aku dah siap tukar uniform. kesian gak tgk memember yg mengharap aku naik puncak sesama derang. camner pun, alhamdullilah, 8.30 pagi, aku sampai gak puncak Liang West. trek ke puncak pun agak santai (pendek kata trek sepjg perjalanan mmg santai lah) .. pastu kami gi Liang East kat sebelah plak (jarak tak sampai 5 minit dari Liang West).

info, puncak gunung Liang West botak. juz ada beirut je. Liang East plak, still dikelilingi pokok-pokok berlumut.. agak terlindung arr dari angin. kalau tak silap aku, tinggi de-dua gunung nih sama je.. 1933m.

tak lama lepak kat puncak.. serrjurrkk weih. aku pun tanak amek risiko taim demam nih. sebelum turun, sempat gak la aku pau megi Jebat & d’geng.

kat kemsait, ramai yg dah siap packing. kitaorg pun tak sempat nak prepare lunch. juz mkn kunang-kunang (kudap-kudap) jer. taim nk turun, hujan lebat laa plak.. trek licin + hancur cam trek bajak disebabkan jumlah pendaki yg guna trek tu agak ramai.

otw turun, sempat gak la kami tiruk kat port lunch semlm (aku tak join ler – giler ko, kan ke aku demam). kat sini aku dapat tau team aku, amy injured. beg dia incik guide tulung bawakkan. thanks to talha & jebat coz polow amy.

dlm kul 6 lebih baru aku sampai kat kawasan dem. sempat mandi skejap sambil tunggu yg lelain sampai. taim nak keluar nih agak rileks sket coz ada powil tulung angkut kitaorg.

lepas load barang dlm bas, kami gerak ke starting point (UPSI) & trus balik KL..

hmm.. demam still tak kebah. suara plak serak cam itik serati. padan muka aku.. saper suh masuk utan taim demam..

Permalink Comments Off on >demam di Liang East-West

demam di Liang East-West

November 28, 2006 at 10:49 pm (XPDC Gunung)

dunno why tahap eksaited nk naik gunung agak ‘tenggelam’ lately. even mlm sebelum gerak ke Tg Malim, aku still berbelah bagi antara nak pegi atau tak. mungkin sbb aku tak baper sihat kut taim nih..


jumaat, 24 Dec 06

hujan. bag dh siap packing awal-awal. rajin aku balut setiap helai baju dgn plastik. mcm nk gi trans plak. bukan haper, skrg nih musim hujan. aku plak, bukannya sihat sgt. kang kalau basah baju sumer, ko nk pakai aper?

dekat nk kul 9.00 mlm baru fazi sampai. ingatkan nk terus gerak, rupanya kena gi pudu jap. fetch Nabil yg dtg dari Jhr. dia terlepas ketapi. bertambah lagi ‘koleksi’ member gunung yg aku kenal (haha).

sampai kt R&R Rawang, fazi benti jap. tunggu team kami yg otw dari shah alam. 15 menet pastu, baru lah zin, talha, man, farah & amy sampai (derang naik 2 keta). lelepak jap, pastu trus chalo ke UPSI.

tak ingat kul baper smp UPSI. aku dh ngantuk tahap dewata raya. lepas supper gegamai dgn team dari UPSI, kami trus gerak naik bas skolah gi Kg Sg Dara.

kat Kg tu plak, ada sikit misunderstanding. ada yg cakap kitaorg kena jalan dlm 2 kilometer utk sampai ke dem.. ada plak yg cakap 2 menet.. rerupanya, 2 jam.. amek ngko.. pehh mmg menyengattt. walopong jalan atas tar, yg tak bestnya, aku pakai sandal yg sungguh la tak seswuei dibawak trekking. tak sempat nak tukor. yelah.. cakap 2 menet je.. kalo aku tau 2 jam, mau aku tukar ‘uniform’ skalik kan.

kalau tak silap, dekat kul 3 pagi gak la baru sampai kawasan dem. part yg tak best, taim nak tido, pacat di mana-mana.. ngeri sey! tp, lantok la kan. macik tak koser nak layan. sarung sleeping bag, truss zzZZzzzz.. lena sampai ke subuh.


sabtu, 25 Dec 06

bangun pagi,
gosok gigi,
cuci muka,
dan mandi.. lala~la

bersemangat btul. even taim nih batuk aku takde tunjukkan tetanda nak kurang, aku tetap bersemangat nk daki Liang. mood agak ceria pagi nih. mungkin sbb teguk hampir setengah botol Breacol mlm td (euww.. aku tak suka mkn ubat!).

lepas sessi senaman & goyang-goyang sikit, kami gerak menuju ke puncak (ops tak sampai puncak, kat kemsait seterusnya je). menurut guide, kami akan jumpa 7 batang anak sungai seblm sampai ke last water point. perjalanan dianggarkan selama 2 jam. hm, oke la tu.

trek agak santai. boleh makan koci sambil berjalan (bak kata mak wei). dlm hati, aku duk kira jumlah anak sungai yg kami jumpa.. hm, tak sampai tujuh pong? ke aku silap dengar or mungkin sungai tu terlindung or inbisibel.. huhu. oh yer, taim nih kami terserempak dgn group Joyah yg seramai 15 org (kalau tak silap arr). gamai gak yg gi Liang mggu nih ek. team yg aku ikut nih je dah 29 org.. campur sumer ada la dekat 44 org.. waahh meriahhhh la kemsait mlm nih.

aku sampai last water point sejam awal dari masa yg ditetapkan (kul doblas tengahari). bentang ground, trus start masak. menu lunch; ayam masak merah + sayur kobis & keret + air teh.. slrupppp.

for info, kat last waterpoint nih ada jeram. sungai dia tak la kecik sgt. kalau nak tiruk tu, boleh la.. air dalam takat dada org dewasa je.

lepas makan, perjalanan diteruskan lagi. kata guide, utk sampai ke basecamp amek masa dlm 4 jam. since taim tu baru kul 1.30 ptg, aku bajet, sumer org sure sempat sampai sebelum hari gelap, insyaAllah.

trek menuju kemsait pun agak santai. tader trek pacak. cuma mental la sbb journey tu cam neverending stori katanya. hujan plak, sekejap lebat.. sekejap benti.. mcm chipsmore.. hangin je nak bukak – pakai baju ujan.. grrrr.

alhamdullilah, aku ngan fazi sampai kat kemsait dlm kul 4.30 ptg (jimat sejam). sempat lah nge-cop port nk pasang fly, ground, khemah bagai.. lepas siap sumer, aku pi mandi ngan joyah (dia da sampai lagi awal). air kat kemsait tu takder lah beso sangat. cam parit kecik je. taaappiii, joyah siap buat kuak lentang. pehh, tak sejuk gamaknya. aku plak cam kena parkinson bila kena air tu.. serrjuurrkkk! tapi, mandi tetap mandiiiiii.. ke-chantek-kan musti dijaga, even dlm hutan tauuuuu (koserr makk).

pas mandi, baru lah team aku sumer sampai. keluar ration bagai.. masakk! since farah & amy ke-fenat-an, mlm tu aku jadi chef. menu; ikan goreng masak asam pedas + kailan ikan bilis + teloq goreng.. menu tak hingatttt punyer. taim masak tu aku prasan suara aku dah hilang (tataw pi mana). sudahnya, aku cam org bisu mlm tu – cakap guna bahasa isyarat. batuk plak makin teruk (mungkin sbb berendam ayor sejuk ptg tadi). aku tido awal mlm tu. bengang sbb tak boleh bersuara. bebudak nih plak, bukannya paham apa yg aku cakap. digelakkan aku ada ler.. huhh ampeh.


ahad, 26 Dec 06

tepat kul 5 pagi, sumer dah bangun. plan nak naik puncak awal-awal.. nak tingok sunrise kononnya. kata guide, nak sampai puncak amek masa dlm 2 jam… subuh tu, badan aku panas giler. sungguh aku rasa cam tak larat nak naik puncak. dalam hati nih dah tawakkal je.. aku redha kalau kena ripit lagi sekali naik Liang.

kul 7.00 pagi, fazi kejut. suh telan ponstan. aku cakap kt dia, perut kosong mana buleh mkn ubat . tapi dia cam tak paham plak. dipaksanya gak aku telan ubat tu.. (of coz la dia tak paham, aku manader suara) gereeemmmm aku!.. aku tunjuk bahasa isyarat kat perut.. pastu guyang-goyang tangan tanda ‘perut kosong’.. taaapiii dia still tak paham gak.. *uwaaa*.. seksa btul takder suara nih. last-last, aku bangun sendri.. masak air, telan twisties.. pastu baru mkn ubat.

kul 7.30 pagi, aku dah siap tukar uniform. kesian gak tgk memember yg mengharap aku naik puncak sesama derang. camner pun, alhamdullilah, 8.30 pagi, aku sampai gak puncak Liang West. trek ke puncak pun agak santai (pendek kata trek sepjg perjalanan mmg santai lah) .. pastu kami gi Liang East kat sebelah plak (jarak tak sampai 5 minit dari Liang West).

info, puncak gunung Liang West botak. juz ada beirut je. Liang East plak, still dikelilingi pokok-pokok berlumut.. agak terlindung arr dari angin. kalau tak silap aku, tinggi de-dua gunung nih sama je.. 1933m.

tak lama lepak kat puncak.. serrjurrkk weih. aku pun tanak amek risiko taim demam nih. sebelum turun, sempat gak la aku pau megi Jebat & d’geng.

kat kemsait, ramai yg dah siap packing. kitaorg pun tak sempat nak prepare lunch. juz mkn kunang-kunang (kudap-kudap) jer. taim nk turun, hujan lebat laa plak.. trek licin + hancur cam trek bajak disebabkan jumlah pendaki yg guna trek tu agak ramai.

otw turun, sempat gak la kami tiruk kat port lunch semlm (aku tak join ler – giler ko, kan ke aku demam). kat sini aku dapat tau team aku, amy injured. beg dia incik guide tulung bawakkan. thanks to talha & jebat coz polow amy.

dlm kul 6 lebih baru aku sampai kat kawasan dem. sempat mandi skejap sambil tunggu yg lelain sampai. taim nak keluar nih agak rileks sket coz ada powil tulung angkut kitaorg.

lepas load barang dlm bas, kami gerak ke starting point (UPSI) & trus balik KL..

hmm.. demam still tak kebah. suara plak serak cam itik serati. padan muka aku.. saper suh masuk utan taim demam..

Permalink Comments Off on demam di Liang East-West

demam di Liang East-West

November 28, 2006 at 2:49 pm (XPDC Gunung)

dunno why tahap eksaited nk naik gunung agak ‘tenggelam’ lately. even mlm sebelum gerak ke Tg Malim, aku still berbelah bagi antara nak pegi atau tak. mungkin sbb aku tak baper sihat kut taim nih..


jumaat, 24 Dec 06

hujan. bag dh siap packing awal-awal. rajin aku balut setiap helai baju dgn plastik. mcm nk gi trans plak. bukan haper, skrg nih musim hujan. aku plak, bukannya sihat sgt. kang kalau basah baju sumer, ko nk pakai aper?

dekat nk kul 9.00 mlm baru fazi sampai. ingatkan nk terus gerak, rupanya kena gi pudu jap. fetch Nabil yg dtg dari Jhr. dia terlepas ketapi. bertambah lagi ‘koleksi’ member gunung yg aku kenal (haha).

sampai kt R&R Rawang, fazi benti jap. tunggu team kami yg otw dari shah alam. 15 menet pastu, baru lah zin, talha, man, farah & amy sampai (derang naik 2 keta). lelepak jap, pastu trus chalo ke UPSI.

tak ingat kul baper smp UPSI. aku dh ngantuk tahap dewata raya. lepas supper gegamai dgn team dari UPSI, kami trus gerak naik bas skolah gi Kg Sg Dara.

kat Kg tu plak, ada sikit misunderstanding. ada yg cakap kitaorg kena jalan dlm 2 kilometer utk sampai ke dem.. ada plak yg cakap 2 menet.. rerupanya, 2 jam.. amek ngko.. pehh mmg menyengattt. walopong jalan atas tar, yg tak bestnya, aku pakai sandal yg sungguh la tak seswuei dibawak trekking. tak sempat nak tukor. yelah.. cakap 2 menet je.. kalo aku tau 2 jam, mau aku tukar ‘uniform’ skalik kan.

kalau tak silap, dekat kul 3 pagi gak la baru sampai kawasan dem. part yg tak best, taim nak tido, pacat di mana-mana.. ngeri sey! tp, lantok la kan. macik tak koser nak layan. sarung sleeping bag, truss zzZZzzzz.. lena sampai ke subuh.


sabtu, 25 Dec 06

bangun pagi,
gosok gigi,
cuci muka,
dan mandi.. lala~la

bersemangat btul. even taim nih batuk aku takde tunjukkan tetanda nak kurang, aku tetap bersemangat nk daki Liang. mood agak ceria pagi nih. mungkin sbb teguk hampir setengah botol Breacol mlm td (euww.. aku tak suka mkn ubat!).

lepas sessi senaman & goyang-goyang sikit, kami gerak menuju ke puncak (ops tak sampai puncak, kat kemsait seterusnya je). menurut guide, kami akan jumpa 7 batang anak sungai seblm sampai ke last water point. perjalanan dianggarkan selama 2 jam. hm, oke la tu.

trek agak santai. boleh makan koci sambil berjalan (bak kata mak wei). dlm hati, aku duk kira jumlah anak sungai yg kami jumpa.. hm, tak sampai tujuh pong? ke aku silap dengar or mungkin sungai tu terlindung or inbisibel.. huhu. oh yer, taim nih kami terserempak dgn group Joyah yg seramai 15 org (kalau tak silap arr). gamai gak yg gi Liang mggu nih ek. team yg aku ikut nih je dah 29 org.. campur sumer ada la dekat 44 org.. waahh meriahhhh la kemsait mlm nih.

aku sampai last water point sejam awal dari masa yg ditetapkan (kul doblas tengahari). bentang ground, trus start masak. menu lunch; ayam masak merah + sayur kobis & keret + air teh.. slrupppp.

for info, kat last waterpoint nih ada jeram. sungai dia tak la kecik sgt. kalau nak tiruk tu, boleh la.. air dalam takat dada org dewasa je.

lepas makan, perjalanan diteruskan lagi. kata guide, utk sampai ke basecamp amek masa dlm 4 jam. since taim tu baru kul 1.30 ptg, aku bajet, sumer org sure sempat sampai sebelum hari gelap, insyaAllah.

trek menuju kemsait pun agak santai. tader trek pacak. cuma mental la sbb journey tu cam neverending stori katanya. hujan plak, sekejap lebat.. sekejap benti.. mcm chipsmore.. hangin je nak bukak – pakai baju ujan.. grrrr.

alhamdullilah, aku ngan fazi sampai kat kemsait dlm kul 4.30 ptg (jimat sejam). sempat lah nge-cop port nk pasang fly, ground, khemah bagai.. lepas siap sumer, aku pi mandi ngan joyah (dia da sampai lagi awal). air kat kemsait tu takder lah beso sangat. cam parit kecik je. taaappiii, joyah siap buat kuak lentang. pehh, tak sejuk gamaknya. aku plak cam kena parkinson bila kena air tu.. serrjuurrkkk! tapi, mandi tetap mandiiiiii.. ke-chantek-kan musti dijaga, even dlm hutan tauuuuu (koserr makk).

pas mandi, baru lah team aku sumer sampai. keluar ration bagai.. masakk! since farah & amy ke-fenat-an, mlm tu aku jadi chef. menu; ikan goreng masak asam pedas + kailan ikan bilis + teloq goreng.. menu tak hingatttt punyer. taim masak tu aku prasan suara aku dah hilang (tataw pi mana). sudahnya, aku cam org bisu mlm tu – cakap guna bahasa isyarat. batuk plak makin teruk (mungkin sbb berendam ayor sejuk ptg tadi). aku tido awal mlm tu. bengang sbb tak boleh bersuara. bebudak nih plak, bukannya paham apa yg aku cakap. digelakkan aku ada ler.. huhh ampeh.


ahad, 26 Dec 06

tepat kul 5 pagi, sumer dah bangun. plan nak naik puncak awal-awal.. nak tingok sunrise kononnya. kata guide, nak sampai puncak amek masa dlm 2 jam… subuh tu, badan aku panas giler. sungguh aku rasa cam tak larat nak naik puncak. dalam hati nih dah tawakkal je.. aku redha kalau kena ripit lagi sekali naik Liang.

kul 7.00 pagi, fazi kejut. suh telan ponstan. aku cakap kt dia, perut kosong mana buleh mkn ubat . tapi dia cam tak paham plak. dipaksanya gak aku telan ubat tu.. (of coz la dia tak paham, aku manader suara) gereeemmmm aku!.. aku tunjuk bahasa isyarat kat perut.. pastu guyang-goyang tangan tanda ‘perut kosong’.. taaapiii dia still tak paham gak.. *uwaaa*.. seksa btul takder suara nih. last-last, aku bangun sendri.. masak air, telan twisties.. pastu baru mkn ubat.

kul 7.30 pagi, aku dah siap tukar uniform. kesian gak tgk memember yg mengharap aku naik puncak sesama derang. camner pun, alhamdullilah, 8.30 pagi, aku sampai gak puncak Liang West. trek ke puncak pun agak santai (pendek kata trek sepjg perjalanan mmg santai lah) .. pastu kami gi Liang East kat sebelah plak (jarak tak sampai 5 minit dari Liang West).

info, puncak gunung Liang West botak. juz ada beirut je. Liang East plak, still dikelilingi pokok-pokok berlumut.. agak terlindung arr dari angin. kalau tak silap aku, tinggi de-dua gunung nih sama je.. 1933m.

tak lama lepak kat puncak.. serrjurrkk weih. aku pun tanak amek risiko taim demam nih. sebelum turun, sempat gak la aku pau megi Jebat & d’geng.

kat kemsait, ramai yg dah siap packing. kitaorg pun tak sempat nak prepare lunch. juz mkn kunang-kunang (kudap-kudap) jer. taim nk turun, hujan lebat laa plak.. trek licin + hancur cam trek bajak disebabkan jumlah pendaki yg guna trek tu agak ramai.

otw turun, sempat gak la kami tiruk kat port lunch semlm (aku tak join ler – giler ko, kan ke aku demam). kat sini aku dapat tau team aku, amy injured. beg dia incik guide tulung bawakkan. thanks to talha & jebat coz polow amy.

dlm kul 6 lebih baru aku sampai kat kawasan dem. sempat mandi skejap sambil tunggu yg lelain sampai. taim nak keluar nih agak rileks sket coz ada powil tulung angkut kitaorg.

lepas load barang dlm bas, kami gerak ke starting point (UPSI) & trus balik KL..

hmm.. demam still tak kebah. suara plak serak cam itik serati. padan muka aku.. saper suh masuk utan taim demam..

Permalink Comments Off on demam di Liang East-West

>degil aku nih

November 24, 2006 at 10:49 am (Uncategorized)

>mlm nih, insyaAllah aku akan join fazi & memember KAR pegi gng Liang East-West. ikukan hati nk kansel trus je trip nih coz tahap kesihatan cam takder perubahan je – batuk manjang. tp.. *sighs*.. tgk la camne nnt.

ada satu mender duk bersarang kr kepala nih.. mender besar. rasa cam selamanya takde jalan penyelesaian. semoga Tuhan kuatkan hati nih. aku nk selalu berada dlm keredhaan-Nya.

darul fikir, jln raja muda.. hm, mana ek tempat nih?

Permalink Comments Off on >degil aku nih

degil aku nih

November 24, 2006 at 10:49 am (Uncategorized)

mlm nih, insyaAllah aku akan join fazi & memember KAR pegi gng Liang East-West. ikukan hati nk kansel trus je trip nih coz tahap kesihatan cam takder perubahan je – batuk manjang. tp.. *sighs*.. tgk la camne nnt.

ada satu mender duk bersarang kr kepala nih.. mender besar. rasa cam selamanya takde jalan penyelesaian. semoga Tuhan kuatkan hati nih. aku nk selalu berada dlm keredhaan-Nya.

darul fikir, jln raja muda.. hm, mana ek tempat nih?

Permalink Comments Off on degil aku nih

degil aku nih

November 24, 2006 at 2:49 am (Uncategorized)

mlm nih, insyaAllah aku akan join fazi & memember KAR pegi gng Liang East-West. ikukan hati nk kansel trus je trip nih coz tahap kesihatan cam takder perubahan je – batuk manjang. tp.. *sighs*.. tgk la camne nnt.

ada satu mender duk bersarang kr kepala nih.. mender besar. rasa cam selamanya takde jalan penyelesaian. semoga Tuhan kuatkan hati nih. aku nk selalu berada dlm keredhaan-Nya.

darul fikir, jln raja muda.. hm, mana ek tempat nih?

Permalink Comments Off on degil aku nih

>sunyi

November 23, 2006 at 10:49 pm (Uncategorized)

>br sekejap td dpt call dari yanie. suara dia cemas. hm, dh agak.. sure ada mender yg tak besh jd kt kampung. Tuhan je yg tau camne sedihnya hati aku saat nih.

yanie : tak tahu nih kali keberapa aku kecewa dgn sikap dia. dari dulu aku cuba sebaik mungkin utk faham dia. aku buat yg terbaik utk masa depan dia.. bukan balasan yg aku nak, cukup lah sekadar dia berjaya dlm hidup & paling penting, dia boleh berdiri atas kaki sendiri. tp, aku confused. mana silapnya? kenapa tindakbalas yg dia tunjuk mcm nk protes something. mcm nk balas dendam..

sabarlah hati. insyaAllah, aku takkan putus asa. tak kira brp kali dia hancurkan hati ni, dia tetap adik aku. aku sayang dia.. sangat. harap awal tahun 2007 ni menjanjikan sesuatu yg baru dlm hidup kami..

yanie.. demi harapan ayah & arwah ibu.

Permalink Comments Off on >sunyi

sunyi

November 23, 2006 at 10:49 pm (Uncategorized)

br sekejap td dpt call dari yanie. suara dia cemas. hm, dh agak.. sure ada mender yg tak besh jd kt kampung. Tuhan je yg tau camne sedihnya hati aku saat nih.

yanie : tak tahu nih kali keberapa aku kecewa dgn sikap dia. dari dulu aku cuba sebaik mungkin utk faham dia. aku buat yg terbaik utk masa depan dia.. bukan balasan yg aku nak, cukup lah sekadar dia berjaya dlm hidup & paling penting, dia boleh berdiri atas kaki sendiri. tp, aku confused. mana silapnya? kenapa tindakbalas yg dia tunjuk mcm nk protes something. mcm nk balas dendam..

sabarlah hati. insyaAllah, aku takkan putus asa. tak kira brp kali dia hancurkan hati ni, dia tetap adik aku. aku sayang dia.. sangat. harap awal tahun 2007 ni menjanjikan sesuatu yg baru dlm hidup kami..

yanie.. demi harapan ayah & arwah ibu.

Permalink Comments Off on sunyi

sunyi

November 23, 2006 at 2:49 pm (Uncategorized)

br sekejap td dpt call dari yanie. suara dia cemas. hm, dh agak.. sure ada mender yg tak besh jd kt kampung. Tuhan je yg tau camne sedihnya hati aku saat nih.

yanie : tak tahu nih kali keberapa aku kecewa dgn sikap dia. dari dulu aku cuba sebaik mungkin utk faham dia. aku buat yg terbaik utk masa depan dia.. bukan balasan yg aku nak, cukup lah sekadar dia berjaya dlm hidup & paling penting, dia boleh berdiri atas kaki sendiri. tp, aku confused. mana silapnya? kenapa tindakbalas yg dia tunjuk mcm nk protes something. mcm nk balas dendam..

sabarlah hati. insyaAllah, aku takkan putus asa. tak kira brp kali dia hancurkan hati ni, dia tetap adik aku. aku sayang dia.. sangat. harap awal tahun 2007 ni menjanjikan sesuatu yg baru dlm hidup kami..

yanie.. demi harapan ayah & arwah ibu.

Permalink Comments Off on sunyi

Next page »