>my tuxedo-man

June 25, 2007 at 4:15 pm (Uncategorized)

>

hampir seminggu tak jumpa Mamoru. dia bz. aku pun sama – bz dgn keje & adik-adik. kesian dia, bila dapat peluang jumpa, dia pulak demam tiba-tiba. demam terkejut kut.

menyesal pulak aku ikut ckp dia pegi tgk movie mlm tadi. aircond kat cine tu mcm peti ais. beria dia nak spend masa dgn aku.. hm, cara dia ckp mcm esok tu dh tak ada. byk kali dia ckp rindu. suarakan nak cecepat pinang aku. cute lah.

hari ni dia setuju ambil MC. tu pun sempat luangkan masa attend meeting kat opis pagi tadi.. *sigh*

Mamoru~kun.. semoga cepat sembuh! the world I need you.

Advertisements

Permalink Comments Off on >my tuxedo-man

my tuxedo-man

June 25, 2007 at 4:15 pm (Uncategorized)

hampir seminggu tak jumpa Mamoru. dia bz. aku pun sama – bz dgn keje & adik-adik. kesian dia, bila dapat peluang jumpa, dia pulak demam tiba-tiba. demam terkejut kut.

menyesal pulak aku ikut ckp dia pegi tgk movie mlm tadi. aircond kat cine tu mcm peti ais. beria dia nak spend masa dgn aku.. hm, cara dia ckp mcm esok tu dh tak ada. byk kali dia ckp rindu. suarakan nak cecepat pinang aku. cute lah.

hari ni dia setuju ambil MC. tu pun sempat luangkan masa attend meeting kat opis pagi tadi.. *sigh*

Mamoru~kun.. semoga cepat sembuh! the world I need you.

Permalink Comments Off on my tuxedo-man

my tuxedo-man

June 25, 2007 at 8:15 am (Uncategorized)

hampir seminggu tak jumpa Mamoru. dia bz. aku pun sama – bz dgn keje & adik-adik. kesian dia, bila dapat peluang jumpa, dia pulak demam tiba-tiba. demam terkejut kut.

menyesal pulak aku ikut ckp dia pegi tgk movie mlm tadi. aircond kat cine tu mcm peti ais. beria dia nak spend masa dgn aku.. hm, cara dia ckp mcm esok tu dh tak ada. byk kali dia ckp rindu. suarakan nak cecepat pinang aku. cute lah.

hari ni dia setuju ambil MC. tu pun sempat luangkan masa attend meeting kat opis pagi tadi.. *sigh*

Mamoru~kun.. semoga cepat sembuh! the world I need you.

Permalink Comments Off on my tuxedo-man

>hidup kena beringat

June 22, 2007 at 12:39 pm (Uncategorized)

>

dalam minggu nih tetiap hari aku balik awal. balik memasak. rajin tau aku lately nih.. *hins*

semlm hujan lebat sungguh. siap kilat petir semua. pokok besar kat kawasan apartment umah sampai tumbang dibuatnya. risau aku. bukan risau sbb banjir. risaukan adik-adik aku. camner lah derang nak balik umah dalam keadaan hujan lebat camtu. adik pompuan yg no. 4 gi keje jalan kaki je. opis dia dgn umah aku dekat. same goes to Sue (kawan adik aku yg tinggal sesama kami). dia pun baru start keje kat opis area umah nih jugak.

dalam risau-risau tu, dia & Sue pun sampai. ngam-ngam sebelum hujan. syukurlah.

mlm tadi ngantuk sangat mata nih. adik-adik aku plak (no. 4 & 5), sakan nak ajak berborak. ntah apa mimpi derang aktif betul mlm tadi. aku yg dah tak larat nih juz baring belakangkan derang sambil angkat tangan buat mulut puppet – “talk to the hand”, kata aku. geram sangat derang bila aku buat camtu. memasing pakat tangkap aku pastu geli-gelikan tapak kaki aku. aku nih mmg sensitip bab geli-geli nih. boleh terkucil dibuatnya. terjerit-jerit aku suruh derang benti. terkikik-kikik derang ketawa.. taper.. taper.. sib baik adik pompuan no. 6 tader. kalau tak dia boleh back up.

camtu lah adik-adik aku bila memasing ada kat umah. menyakat je la kejenya.

6 tahun dulu, life aku tak mcm nih. adik-adik aku still study kat kampung. aku plak dlm proses bersusah-payah nak bertapak kat kl nih. daripada duduk menyewa 5 org satu umah, aku menyewa 2 org je. ikutkan aku menyewa sorang taim tu coz aku sorang yg bayar sewa even duduk berdua dgn housemate (baik kan aku nih? or bodoh)

selama stay dgn housemate aku, sebulan sekali aku balik kampung. tolong family memana perlu. tapi tak banyak sangat lah yg dapat aku tolong. taim tu aku baru dapat keje. aku tetap amik tau hal family cam biasa cuma tak dapat nak spend masa sesama dgn derang sbb terbatas masa dan:

bila duduk kat kl, jauh dari pandangan keluarga aku jadi leka. aku keluar malam. lepak-lepak sampai pagi. bazir duit ringgit just to pleased people (memember esp) & partner. memacam lah. tak cukup duit gaji kredit card aku bagi. aku ada 2 kredit card taim tu. HSBC & MBF. kad-kad supplementary aku bagi partner aku pakai (baik kan aku? or bodoh?). taim tu kawan mmg ramai.

bila broke-off dgn partner. baru aku sedar kebodohan sendiri. masa tu nak menyesal pun tak guna. rumah sewa aku yg dulunya lengkap penuh dgn segalanya hilang camtu je. barang-barang dalam rumah tu dijual. duitnya satu sen haram aku tak dapat. hutang sewa umah almost setengah tahun tak berbayar. semuanya gara-gara aku terlalu percayakan housemate. tetiap bulan suruh dia bank-in. rupanya dia simpan buat duit poket. dah lah taim tu saving pun cukup-cukup makan. mana nak langsaikan sewa tertunggak.. hutang kad kredit.. parahh.

masa nih lah semua member hilang. menangis lah aku sengsorang (padan muka kan?)

hujung 2005.. bersusah-payah aku bangkit semula. dgn baki duit yg ada aku sewa umah baru. aku sewa sengsorang. aku jumpa tuan umah lama. minta maaf sbb dah susahkan derang. settlekan mana patut. settlekan payment kad kredit sikit-sikit. sakit woo.. tapi aku bersyukur. kalau Tuhan tak duga hidup aku sampai camnih. maybe aku still leka dgn life dulu yg tak menjanjikan apa-apa. kosong.

2006.. aku ajak adik lelaki yg no 3 stay sesama. lepas tu sorang demi sorang adik-adik aku duduk dgn aku kat sini. hampir semua adik-adik aku stay dgn aku. sampai umah kat kampung tu juz tinggal bapak, Aunt Shi & adik-adik tiri. sampai ahli keluarga lain ingat adik-adik aku kecik hati dgn bapak & lari duduk dgn aku.. pulakk doh (part nih kita cerita lain kali)

alhamdullilah.. life aku stabil sekarang. kuasa Tuhan. subahanallah.

aku bersyukur, dalam hati nih dah tak ada lagi perasaan marah / dendam. malah aku masih sudi lagi hulurkan bantuan pada orang yg pernah menjatuhkan aku dulu.

dan aku bersyukur, walaupun adik-adik aku kenkadang merisaukan jantung perut aku nih, tapi sebenarnya hubungan kami rapat sangat. kalau dulu aku sanggup bergolok-bergadai untuk partner aku. sekarang NO. kebahagiaan adik-adik lebih utama.

citer pasal family nih, dah sebulan aku tak balik kampung.. mlm nih kalau tader aral, balik Melaka lah kita nampaknya.

Permalink Comments Off on >hidup kena beringat

hidup kena beringat

June 22, 2007 at 12:39 pm (Uncategorized)

dalam minggu nih tetiap hari aku balik awal. balik memasak. rajin tau aku lately nih.. *hins*

semlm hujan lebat sungguh. siap kilat petir semua. pokok besar kat kawasan apartment umah sampai tumbang dibuatnya. risau aku. bukan risau sbb banjir. risaukan adik-adik aku. camner lah derang nak balik umah dalam keadaan hujan lebat camtu. adik pompuan yg no. 4 gi keje jalan kaki je. opis dia dgn umah aku dekat. same goes to Sue (kawan adik aku yg tinggal sesama kami). dia pun baru start keje kat opis area umah nih jugak.

dalam risau-risau tu, dia & Sue pun sampai. ngam-ngam sebelum hujan. syukurlah.

mlm tadi ngantuk sangat mata nih. adik-adik aku plak (no. 4 & 5), sakan nak ajak berborak. ntah apa mimpi derang aktif betul mlm tadi. aku yg dah tak larat nih juz baring belakangkan derang sambil angkat tangan buat mulut puppet – “talk to the hand”, kata aku. geram sangat derang bila aku buat camtu. memasing pakat tangkap aku pastu geli-gelikan tapak kaki aku. aku nih mmg sensitip bab geli-geli nih. boleh terkucil dibuatnya. terjerit-jerit aku suruh derang benti. terkikik-kikik derang ketawa.. taper.. taper.. sib baik adik pompuan no. 6 tader. kalau tak dia boleh back up.

camtu lah adik-adik aku bila memasing ada kat umah. menyakat je la kejenya.

6 tahun dulu, life aku tak mcm nih. adik-adik aku still study kat kampung. aku plak dlm proses bersusah-payah nak bertapak kat kl nih. daripada duduk menyewa 5 org satu umah, aku menyewa 2 org je. ikutkan aku menyewa sorang taim tu coz aku sorang yg bayar sewa even duduk berdua dgn housemate (baik kan aku nih? or bodoh)

selama stay dgn housemate aku, sebulan sekali aku balik kampung. tolong family memana perlu. tapi tak banyak sangat lah yg dapat aku tolong. taim tu aku baru dapat keje. aku tetap amik tau hal family cam biasa cuma tak dapat nak spend masa sesama dgn derang sbb terbatas masa dan:

bila duduk kat kl, jauh dari pandangan keluarga aku jadi leka. aku keluar malam. lepak-lepak sampai pagi. bazir duit ringgit just to pleased people (memember esp) & partner. memacam lah. tak cukup duit gaji kredit card aku bagi. aku ada 2 kredit card taim tu. HSBC & MBF. kad-kad supplementary aku bagi partner aku pakai (baik kan aku? or bodoh?). taim tu kawan mmg ramai.

bila broke-off dgn partner. baru aku sedar kebodohan sendiri. masa tu nak menyesal pun tak guna. rumah sewa aku yg dulunya lengkap penuh dgn segalanya hilang camtu je. barang-barang dalam rumah tu dijual. duitnya satu sen haram aku tak dapat. hutang sewa umah almost setengah tahun tak berbayar. semuanya gara-gara aku terlalu percayakan housemate. tetiap bulan suruh dia bank-in. rupanya dia simpan buat duit poket. dah lah taim tu saving pun cukup-cukup makan. mana nak langsaikan sewa tertunggak.. hutang kad kredit.. parahh.

masa nih lah semua member hilang. menangis lah aku sengsorang (padan muka kan?)

hujung 2005.. bersusah-payah aku bangkit semula. dgn baki duit yg ada aku sewa umah baru. aku sewa sengsorang. aku jumpa tuan umah lama. minta maaf sbb dah susahkan derang. settlekan mana patut. settlekan payment kad kredit sikit-sikit. sakit woo.. tapi aku bersyukur. kalau Tuhan tak duga hidup aku sampai camnih. maybe aku still leka dgn life dulu yg tak menjanjikan apa-apa. kosong.

2006.. aku ajak adik lelaki yg no 3 stay sesama. lepas tu sorang demi sorang adik-adik aku duduk dgn aku kat sini. hampir semua adik-adik aku stay dgn aku. sampai umah kat kampung tu juz tinggal bapak, Aunt Shi & adik-adik tiri. sampai ahli keluarga lain ingat adik-adik aku kecik hati dgn bapak & lari duduk dgn aku.. pulakk doh (part nih kita cerita lain kali)

alhamdullilah.. life aku stabil sekarang. kuasa Tuhan. subahanallah.

aku bersyukur, dalam hati nih dah tak ada lagi perasaan marah / dendam. malah aku masih sudi lagi hulurkan bantuan pada orang yg pernah menjatuhkan aku dulu.

dan aku bersyukur, walaupun adik-adik aku kenkadang merisaukan jantung perut aku nih, tapi sebenarnya hubungan kami rapat sangat. kalau dulu aku sanggup bergolok-bergadai untuk partner aku. sekarang NO. kebahagiaan adik-adik lebih utama.

citer pasal family nih, dah sebulan aku tak balik kampung.. mlm nih kalau tader aral, balik Melaka lah kita nampaknya.

Permalink Comments Off on hidup kena beringat

hidup kena beringat

June 22, 2007 at 4:39 am (Uncategorized)

dalam minggu nih tetiap hari aku balik awal. balik memasak. rajin tau aku lately nih.. *hins*

semlm hujan lebat sungguh. siap kilat petir semua. pokok besar kat kawasan apartment umah sampai tumbang dibuatnya. risau aku. bukan risau sbb banjir. risaukan adik-adik aku. camner lah derang nak balik umah dalam keadaan hujan lebat camtu. adik pompuan yg no. 4 gi keje jalan kaki je. opis dia dgn umah aku dekat. same goes to Sue (kawan adik aku yg tinggal sesama kami). dia pun baru start keje kat opis area umah nih jugak.

dalam risau-risau tu, dia & Sue pun sampai. ngam-ngam sebelum hujan. syukurlah.

mlm tadi ngantuk sangat mata nih. adik-adik aku plak (no. 4 & 5), sakan nak ajak berborak. ntah apa mimpi derang aktif betul mlm tadi. aku yg dah tak larat nih juz baring belakangkan derang sambil angkat tangan buat mulut puppet – “talk to the hand”, kata aku. geram sangat derang bila aku buat camtu. memasing pakat tangkap aku pastu geli-gelikan tapak kaki aku. aku nih mmg sensitip bab geli-geli nih. boleh terkucil dibuatnya. terjerit-jerit aku suruh derang benti. terkikik-kikik derang ketawa.. taper.. taper.. sib baik adik pompuan no. 6 tader. kalau tak dia boleh back up.

camtu lah adik-adik aku bila memasing ada kat umah. menyakat je la kejenya.

6 tahun dulu, life aku tak mcm nih. adik-adik aku still study kat kampung. aku plak dlm proses bersusah-payah nak bertapak kat kl nih. daripada duduk menyewa 5 org satu umah, aku menyewa 2 org je. ikutkan aku menyewa sorang taim tu coz aku sorang yg bayar sewa even duduk berdua dgn housemate (baik kan aku nih? or bodoh)

selama stay dgn housemate aku, sebulan sekali aku balik kampung. tolong family memana perlu. tapi tak banyak sangat lah yg dapat aku tolong. taim tu aku baru dapat keje. aku tetap amik tau hal family cam biasa cuma tak dapat nak spend masa sesama dgn derang sbb terbatas masa dan:

bila duduk kat kl, jauh dari pandangan keluarga aku jadi leka. aku keluar malam. lepak-lepak sampai pagi. bazir duit ringgit just to pleased people (memember esp) & partner. memacam lah. tak cukup duit gaji kredit card aku bagi. aku ada 2 kredit card taim tu. HSBC & MBF. kad-kad supplementary aku bagi partner aku pakai (baik kan aku? or bodoh?). taim tu kawan mmg ramai.

bila broke-off dgn partner. baru aku sedar kebodohan sendiri. masa tu nak menyesal pun tak guna. rumah sewa aku yg dulunya lengkap penuh dgn segalanya hilang camtu je. barang-barang dalam rumah tu dijual. duitnya satu sen haram aku tak dapat. hutang sewa umah almost setengah tahun tak berbayar. semuanya gara-gara aku terlalu percayakan housemate. tetiap bulan suruh dia bank-in. rupanya dia simpan buat duit poket. dah lah taim tu saving pun cukup-cukup makan. mana nak langsaikan sewa tertunggak.. hutang kad kredit.. parahh.

masa nih lah semua member hilang. menangis lah aku sengsorang (padan muka kan?)

hujung 2005.. bersusah-payah aku bangkit semula. dgn baki duit yg ada aku sewa umah baru. aku sewa sengsorang. aku jumpa tuan umah lama. minta maaf sbb dah susahkan derang. settlekan mana patut. settlekan payment kad kredit sikit-sikit. sakit woo.. tapi aku bersyukur. kalau Tuhan tak duga hidup aku sampai camnih. maybe aku still leka dgn life dulu yg tak menjanjikan apa-apa. kosong.

2006.. aku ajak adik lelaki yg no 3 stay sesama. lepas tu sorang demi sorang adik-adik aku duduk dgn aku kat sini. hampir semua adik-adik aku stay dgn aku. sampai umah kat kampung tu juz tinggal bapak, Aunt Shi & adik-adik tiri. sampai ahli keluarga lain ingat adik-adik aku kecik hati dgn bapak & lari duduk dgn aku.. pulakk doh (part nih kita cerita lain kali)

alhamdullilah.. life aku stabil sekarang. kuasa Tuhan. subahanallah.

aku bersyukur, dalam hati nih dah tak ada lagi perasaan marah / dendam. malah aku masih sudi lagi hulurkan bantuan pada orang yg pernah menjatuhkan aku dulu.

dan aku bersyukur, walaupun adik-adik aku kenkadang merisaukan jantung perut aku nih, tapi sebenarnya hubungan kami rapat sangat. kalau dulu aku sanggup bergolok-bergadai untuk partner aku. sekarang NO. kebahagiaan adik-adik lebih utama.

citer pasal family nih, dah sebulan aku tak balik kampung.. mlm nih kalau tader aral, balik Melaka lah kita nampaknya.

Permalink Comments Off on hidup kena beringat

>rindu outdoor

June 21, 2007 at 11:56 am (Uncategorized)

>

mlm tadi senyum je aku tgk adik pompuan aku yg no. 6. hepi sangat dia bila aku setuju nak support dia sambung belajar. siap lompat-lompat lagi. comei je. dia dapat tawaran Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat kat salah satu universti dalam negeri Selangor nih. tarikh pendaftaran 26 Julai depan.

tentang adik no. 8 pulak, belum decide apa-apa lagi. nak kena balik kampung & bincang sesama. tadi called dia. explain tentang pros & cons kalau dia sambung Diploma atau proceed dgn STPM. tengok lah nanti apa keputusan dia.

tak sangka ey, cepat sangat masa berlalu. dah besar dah semua adik-adik aku nih. rasanya mcm sekejap je. masa arwah ibu tinggalkan kami 11 tahun dulu, adik aku yg no. 8 nih baru 6 tahun. yg no. 10 plak baru je lahir. memasing kecik je taim tu. sampai kenkadang aku still terbawa-bawa sikap overprotective. aku lupa yg derang sumer dah besar.. ahh rindunya masa-masa lalu.. tapi heck NO. aku tak sanggup kembali kat masa-masa dulu. suffer sangat.

sekarang just tinggal adik lelaki no. 9 & adik pompuan no. 10 (bongsu). memasing baru darjah 5 & 6 =)

ada satu mender yg meronta-ronta dlm hati nih.. aku nak panjat gunung. dah lebih 3 bulan aku tak join memana xpdc. since everything (family matters esp) under control, aku nak sambung balik xtvt gunung nih. tapi tak lah sekerap dulu. kalau dapat sebulan sekali masuk hutan pun dah kira ok sangat. bawah nih list gunung yg aku nak sangat pegi:

  1. Gunung Benum – antara trek hardcore jugak lah (gunung ke-10 tertinggi kat semenanjung Me’sia)
  2. Gunung Chamah & Gunung Ulu sepat – naik dua gunung sekaligus (ke-5 & ke-7 tertinggi di semenanjung)
  3. Gunung Korbu & Gunung Gayung – naik dedua sekaligus (ke-2 & ke-4 tertinggi)
  4. Gunung Tahancam rugi lak coz nak conquer gunung nih je amik masa minimum 5 hari (tertinggi di semenanjung)
  5. Gunung Batu Putih – kat kuala Woh, Tapah (ke-8 tertinggi)
  6. Lain-lain: Gunung Gerah, Gunung Noring, Gunung Tangga, Gunung Berhid.. dan seterusnya (banyak lah tak terkira)

kalau boleh nak panjat 2 atau 3 gunung lagi sebelum start puasa bulan 9 nih. kut ada org yg organize trip-trip ke gunung yg aku listkan kat atas nih.. please (begging nih – cewahh).. please let me know. i’m dying to join it.

buat masa nih aku ada satu info tentang group yg pegi Gunung Gerah. tarikh dari 30 ogos – 2 sept 2007 – duration: 4 days anjuran Mat Saiko. fees rm 200 (rations + guide + tranport kl-sg siput-4wd). first taimer tak boleh join. interested call 012-3875897. yg nih aku KIV buat sementara. tunggu confirmation dari Mamoru (didnt I tell u guys Mamoru pun kaki outdoor mcm aku?).

o btw, ada satu lagi trip ke Gunung Yong Belar (gunung ke-3 tertinggi). aku dah maleh nak pegi gunung nih sebab last year je dah 3 kali aku jejakkan kaki kat puncak Yong Belar. balik-balik gunung yg sama je. penat arr. bagi sesiapa yg nak pegi, tipun no. nih 019-3107312 – Abg Rashid. tarikh xpdc 30 Jun – 1 July 2007. bayaran tak dinyatakan pulak. call arr kalau tau.

eniwei, start bulan depan, aku akan start bz. dateline utk ogos project semakin dekat. tapi kali nih maybe takde pressure sangat. nasib baik kak Bunga ada utk tolong aku uruskan projek nih. kurang sikit beban. sesambil bekerja, boleh lah curi masa utk outdoor.

weekdays keje.. weekend gunung.. that’s more like it!

Gurindam Jiwa

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Anak cina pasang lukah
Lukah dipasang di Tanjung Jati
Di dalam hati tidak ku lupa
Sebagai rambut bersimpul mati

Batang selasih permainan budak
Daun selasih dimakan kuda
Bercerai kasih talak tiada
Seribu tahun kembali juga

Burung merpati terbang seribu
Hinggap seekor di tengah laman
Hendak mati di hujung kuku
Hendak berkubur di tapak tangan

Kalau tuan mudik ke hulu
Carikan saya bunga kemboja
Kalau tuan mati dahulu
Nantikan saya di pintu syurga

Permalink 2 Comments

rindu outdoor

June 21, 2007 at 11:56 am (Uncategorized)

mlm tadi senyum je aku tgk adik pompuan aku yg no. 6. hepi sangat dia bila aku setuju nak support dia sambung belajar. siap lompat-lompat lagi. comei je. dia dapat tawaran Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat kat salah satu universti dalam negeri Selangor nih. tarikh pendaftaran 26 Julai depan.

tentang adik no. 8 pulak, belum decide apa-apa lagi. nak kena balik kampung & bincang sesama. tadi called dia. explain tentang pros & cons kalau dia sambung Diploma atau proceed dgn STPM. tengok lah nanti apa keputusan dia.

tak sangka ey, cepat sangat masa berlalu. dah besar dah semua adik-adik aku nih. rasanya mcm sekejap je. masa arwah ibu tinggalkan kami 11 tahun dulu, adik aku yg no. 8 nih baru 6 tahun. yg no. 10 plak baru je lahir. memasing kecik je taim tu. sampai kenkadang aku still terbawa-bawa sikap overprotective. aku lupa yg derang sumer dah besar.. ahh rindunya masa-masa lalu.. tapi heck NO. aku tak sanggup kembali kat masa-masa dulu. suffer sangat.

sekarang just tinggal adik lelaki no. 9 & adik pompuan no. 10 (bongsu). memasing baru darjah 5 & 6 =)

ada satu mender yg meronta-ronta dlm hati nih.. aku nak panjat gunung. dah lebih 3 bulan aku tak join memana xpdc. since everything (family matters esp) under control, aku nak sambung balik xtvt gunung nih. tapi tak lah sekerap dulu. kalau dapat sebulan sekali masuk hutan pun dah kira ok sangat. bawah nih list gunung yg aku nak sangat pegi:

  1. Gunung Benum – antara trek hardcore jugak lah (gunung ke-10 tertinggi kat semenanjung Me’sia)
  2. Gunung Chamah & Gunung Ulu sepat – naik dua gunung sekaligus (ke-5 & ke-7 tertinggi di semenanjung)
  3. Gunung Korbu & Gunung Gayung – naik dedua sekaligus (ke-2 & ke-4 tertinggi)
  4. Gunung Tahancam rugi lak coz nak conquer gunung nih je amik masa minimum 5 hari (tertinggi di semenanjung)
  5. Gunung Batu Putih – kat kuala Woh, Tapah (ke-8 tertinggi)
  6. Lain-lain: Gunung Gerah, Gunung Noring, Gunung Tangga, Gunung Berhid.. dan seterusnya (banyak lah tak terkira)

kalau boleh nak panjat 2 atau 3 gunung lagi sebelum start puasa bulan 9 nih. kut ada org yg organize trip-trip ke gunung yg aku listkan kat atas nih.. please (begging nih – cewahh).. please let me know. i’m dying to join it.

buat masa nih aku ada satu info tentang group yg pegi Gunung Gerah. tarikh dari 30 ogos – 2 sept 2007 – duration: 4 days anjuran Mat Saiko. fees rm 200 (rations + guide + tranport kl-sg siput-4wd). first taimer tak boleh join. interested call 012-3875897. yg nih aku KIV buat sementara. tunggu confirmation dari Mamoru (didnt I tell u guys Mamoru pun kaki outdoor mcm aku?).

o btw, ada satu lagi trip ke Gunung Yong Belar (gunung ke-3 tertinggi). aku dah maleh nak pegi gunung nih sebab last year je dah 3 kali aku jejakkan kaki kat puncak Yong Belar. balik-balik gunung yg sama je. penat arr. bagi sesiapa yg nak pegi, tipun no. nih 019-3107312 – Abg Rashid. tarikh xpdc 30 Jun – 1 July 2007. bayaran tak dinyatakan pulak. call arr kalau tau.

eniwei, start bulan depan, aku akan start bz. dateline utk ogos project semakin dekat. tapi kali nih maybe takde pressure sangat. nasib baik kak Bunga ada utk tolong aku uruskan projek nih. kurang sikit beban. sesambil bekerja, boleh lah curi masa utk outdoor.

weekdays keje.. weekend gunung.. that’s more like it!

Gurindam Jiwa

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Anak cina pasang lukah
Lukah dipasang di Tanjung Jati
Di dalam hati tidak ku lupa
Sebagai rambut bersimpul mati

Batang selasih permainan budak
Daun selasih dimakan kuda
Bercerai kasih talak tiada
Seribu tahun kembali juga

Burung merpati terbang seribu
Hinggap seekor di tengah laman
Hendak mati di hujung kuku
Hendak berkubur di tapak tangan

Kalau tuan mudik ke hulu
Carikan saya bunga kemboja
Kalau tuan mati dahulu
Nantikan saya di pintu syurga

Permalink 2 Comments

rindu outdoor

June 21, 2007 at 3:56 am (Uncategorized)

mlm tadi senyum je aku tgk adik pompuan aku yg no. 6. hepi sangat dia bila aku setuju nak support dia sambung belajar. siap lompat-lompat lagi. comei je. dia dapat tawaran Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat kat salah satu universti dalam negeri Selangor nih. tarikh pendaftaran 26 Julai depan.

tentang adik no. 8 pulak, belum decide apa-apa lagi. nak kena balik kampung & bincang sesama. tadi called dia. explain tentang pros & cons kalau dia sambung Diploma atau proceed dgn STPM. tengok lah nanti apa keputusan dia.

tak sangka ey, cepat sangat masa berlalu. dah besar dah semua adik-adik aku nih. rasanya mcm sekejap je. masa arwah ibu tinggalkan kami 11 tahun dulu, adik aku yg no. 8 nih baru 6 tahun. yg no. 10 plak baru je lahir. memasing kecik je taim tu. sampai kenkadang aku still terbawa-bawa sikap overprotective. aku lupa yg derang sumer dah besar.. ahh rindunya masa-masa lalu.. tapi heck NO. aku tak sanggup kembali kat masa-masa dulu. suffer sangat.

sekarang just tinggal adik lelaki no. 9 & adik pompuan no. 10 (bongsu). memasing baru darjah 5 & 6 =)

ada satu mender yg meronta-ronta dlm hati nih.. aku nak panjat gunung. dah lebih 3 bulan aku tak join memana xpdc. since everything (family matters esp) under control, aku nak sambung balik xtvt gunung nih. tapi tak lah sekerap dulu. kalau dapat sebulan sekali masuk hutan pun dah kira ok sangat. bawah nih list gunung yg aku nak sangat pegi:

  1. Gunung Benum – antara trek hardcore jugak lah (gunung ke-10 tertinggi kat semenanjung Me’sia)
  2. Gunung Chamah & Gunung Ulu sepat – naik dua gunung sekaligus (ke-5 & ke-7 tertinggi di semenanjung)
  3. Gunung Korbu & Gunung Gayung – naik dedua sekaligus (ke-2 & ke-4 tertinggi)
  4. Gunung Tahancam rugi lak coz nak conquer gunung nih je amik masa minimum 5 hari (tertinggi di semenanjung)
  5. Gunung Batu Putih – kat kuala Woh, Tapah (ke-8 tertinggi)
  6. Lain-lain: Gunung Gerah, Gunung Noring, Gunung Tangga, Gunung Berhid.. dan seterusnya (banyak lah tak terkira)

kalau boleh nak panjat 2 atau 3 gunung lagi sebelum start puasa bulan 9 nih. kut ada org yg organize trip-trip ke gunung yg aku listkan kat atas nih.. please (begging nih – cewahh).. please let me know. i’m dying to join it.

buat masa nih aku ada satu info tentang group yg pegi Gunung Gerah. tarikh dari 30 ogos – 2 sept 2007 – duration: 4 days anjuran Mat Saiko. fees rm 200 (rations + guide + tranport kl-sg siput-4wd). first taimer tak boleh join. interested call 012-3875897. yg nih aku KIV buat sementara. tunggu confirmation dari Mamoru (didnt I tell u guys Mamoru pun kaki outdoor mcm aku?).

o btw, ada satu lagi trip ke Gunung Yong Belar (gunung ke-3 tertinggi). aku dah maleh nak pegi gunung nih sebab last year je dah 3 kali aku jejakkan kaki kat puncak Yong Belar. balik-balik gunung yg sama je. penat arr. bagi sesiapa yg nak pegi, tipun no. nih 019-3107312 – Abg Rashid. tarikh xpdc 30 Jun – 1 July 2007. bayaran tak dinyatakan pulak. call arr kalau tau.

eniwei, start bulan depan, aku akan start bz. dateline utk ogos project semakin dekat. tapi kali nih maybe takde pressure sangat. nasib baik kak Bunga ada utk tolong aku uruskan projek nih. kurang sikit beban. sesambil bekerja, boleh lah curi masa utk outdoor.

weekdays keje.. weekend gunung.. that’s more like it!

Gurindam Jiwa

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Anak cina pasang lukah
Lukah dipasang di Tanjung Jati
Di dalam hati tidak ku lupa
Sebagai rambut bersimpul mati

Batang selasih permainan budak
Daun selasih dimakan kuda
Bercerai kasih talak tiada
Seribu tahun kembali juga

Burung merpati terbang seribu
Hinggap seekor di tengah laman
Hendak mati di hujung kuku
Hendak berkubur di tapak tangan

Kalau tuan mudik ke hulu
Carikan saya bunga kemboja
Kalau tuan mati dahulu
Nantikan saya di pintu syurga

Permalink 2 Comments

>tol gate girl

June 20, 2007 at 10:04 am (Uncategorized)

>

ceria sungguh aku sejak tiga pat hari nih.

kenapa? maybe sbb adik-adik aku semuanya ok kut. esp, adik pompuan yg no. 4 tu. tetiap pagi asal bangun je dia mesti berebut bantal dgn aku. pastu gelak-gelak. bukan aku nak sangat pun bantal tu. saje menyakat. kalau dia tidur, bantal dia habis sumer lari ke mana. bila aku amik, dikatanya aku curi bantal dia. ngengada. geram aku.. *syg dia*

aritu, aku ada order cupcakes dari kak P-nut. aku suruh akak tu tulih semua nama-nama kami adik-bradik. nama adik beradik tiri pun ada. nama Mamoru pun ada.. fuhh banyak tu. termasuk nama bapak, Aunt Shi & adik ipar aku ada 25 pcs semuanya (ramai giler adik-bradik aku kan? kan?) *hehe*.. takder special occasion pun sebenarnya. saja nak buat semua org hepi. tapi belum dapat lagi. awal Julai nanti baru gi amik. tak sabarnya!

(note: semlm birthday Nina.. hepi 2 years old baby Nina! dah besar adik along nih)

talking abt adik-adik nih, kebetulan adik pompuan aku yg no. 6 & adik lelaki yg no. 8 dapat tawaran belajar kat tempat yg sama. aku tak ada problem nak hantar dua-dua nih pegi sana. ada kebaikan jugak kalau dedua belajat kat tempat yg sama. boleh saling tgkkan sesama derang nnt. tp, tgk lah dulu.. nak tanya gak sama ada derang minat ke course yg ditawarkan tu.. lagipun adik lelaki no. 8 nih baru masuk form-6 (STPM) kat Melaka. apa-apa pun kenalah discuss sesama adik-beradik lain.

hm, kalau adik pompuan yg no. 6 tu setuju, pasnih tinggal kami berempat je lah dlm umah tu.. *sob*

byk nak tulih tp nk keluar dah nih. ada hal kat Tropicana. tgk lah tengahari kang (kalau rajin)

Permalink Comments Off on >tol gate girl

tol gate girl

June 20, 2007 at 10:04 am (Uncategorized)

ceria sungguh aku sejak tiga pat hari nih.

kenapa? maybe sbb adik-adik aku semuanya ok kut. esp, adik pompuan yg no. 4 tu. tetiap pagi asal bangun je dia mesti berebut bantal dgn aku. pastu gelak-gelak. bukan aku nak sangat pun bantal tu. saje menyakat. kalau dia tidur, bantal dia habis sumer lari ke mana. bila aku amik, dikatanya aku curi bantal dia. ngengada. geram aku.. *syg dia*

aritu, aku ada order cupcakes dari kak P-nut. aku suruh akak tu tulih semua nama-nama kami adik-bradik. nama adik beradik tiri pun ada. nama Mamoru pun ada.. fuhh banyak tu. termasuk nama bapak, Aunt Shi & adik ipar aku ada 25 pcs semuanya (ramai giler adik-bradik aku kan? kan?) *hehe*.. takder special occasion pun sebenarnya. saja nak buat semua org hepi. tapi belum dapat lagi. awal Julai nanti baru gi amik. tak sabarnya!

(note: semlm birthday Nina.. hepi 2 years old baby Nina! dah besar adik along nih)

talking abt adik-adik nih, kebetulan adik pompuan aku yg no. 6 & adik lelaki yg no. 8 dapat tawaran belajar kat tempat yg sama. aku tak ada problem nak hantar dua-dua nih pegi sana. ada kebaikan jugak kalau dedua belajat kat tempat yg sama. boleh saling tgkkan sesama derang nnt. tp, tgk lah dulu.. nak tanya gak sama ada derang minat ke course yg ditawarkan tu.. lagipun adik lelaki no. 8 nih baru masuk form-6 (STPM) kat Melaka. apa-apa pun kenalah discuss sesama adik-beradik lain.

hm, kalau adik pompuan yg no. 6 tu setuju, pasnih tinggal kami berempat je lah dlm umah tu.. *sob*

byk nak tulih tp nk keluar dah nih. ada hal kat Tropicana. tgk lah tengahari kang (kalau rajin)

Permalink Comments Off on tol gate girl

tol gate girl

June 20, 2007 at 2:04 am (Uncategorized)

ceria sungguh aku sejak tiga pat hari nih.

kenapa? maybe sbb adik-adik aku semuanya ok kut. esp, adik pompuan yg no. 4 tu. tetiap pagi asal bangun je dia mesti berebut bantal dgn aku. pastu gelak-gelak. bukan aku nak sangat pun bantal tu. saje menyakat. kalau dia tidur, bantal dia habis sumer lari ke mana. bila aku amik, dikatanya aku curi bantal dia. ngengada. geram aku.. *syg dia*

aritu, aku ada order cupcakes dari kak P-nut. aku suruh akak tu tulih semua nama-nama kami adik-bradik. nama adik beradik tiri pun ada. nama Mamoru pun ada.. fuhh banyak tu. termasuk nama bapak, Aunt Shi & adik ipar aku ada 25 pcs semuanya (ramai giler adik-bradik aku kan? kan?) *hehe*.. takder special occasion pun sebenarnya. saja nak buat semua org hepi. tapi belum dapat lagi. awal Julai nanti baru gi amik. tak sabarnya!

(note: semlm birthday Nina.. hepi 2 years old baby Nina! dah besar adik along nih)

talking abt adik-adik nih, kebetulan adik pompuan aku yg no. 6 & adik lelaki yg no. 8 dapat tawaran belajar kat tempat yg sama. aku tak ada problem nak hantar dua-dua nih pegi sana. ada kebaikan jugak kalau dedua belajat kat tempat yg sama. boleh saling tgkkan sesama derang nnt. tp, tgk lah dulu.. nak tanya gak sama ada derang minat ke course yg ditawarkan tu.. lagipun adik lelaki no. 8 nih baru masuk form-6 (STPM) kat Melaka. apa-apa pun kenalah discuss sesama adik-beradik lain.

hm, kalau adik pompuan yg no. 6 tu setuju, pasnih tinggal kami berempat je lah dlm umah tu.. *sob*

byk nak tulih tp nk keluar dah nih. ada hal kat Tropicana. tgk lah tengahari kang (kalau rajin)

Permalink Comments Off on tol gate girl

>batu caves

June 18, 2007 at 12:53 pm (Uncategorized)

>mlm tadi rasa cam ada kurang sikit. adik lelaki aku yg no. 3 takde. dia gi training utk dua bulan under Khazanah Nasional’s program. harap dia perform kat sana.

now dah tinggal 5 org je dlm umah tu.

sabtu rituh aku gi panjat gua batu cave. tak plan pun sebenarnya. nih sumer gara-gara penat nak tunggu adik aku habis kelas memandu.

kat entrance gua nih ada satu patung besar – kaler gold. world tallest murugan statue (masuk ripley’s believe or not gitu). mender nih baru je siap dibina dan dirasmikan oleh samy vellu tahun lepas. kata Mamoru, ekceli kerajaan negeri was not aware pun tentang pembinaan patung nih. lelebih lagi bila proses pembinaan dilakukan dalam keadaan serba tertutup. kalau orang yg biasa guna laluan area batu caves sure tahu camner cara derang cover mender alah nih. aku pun dulu tertanya-tanya gak hapekemender yg derang buat berselubung bagai. rasanya lama gak arr proses nak siapkannya. dan lepas derang bukak cover keliling mender tu baru sumer melopong tgk patung besar tersergam depan gua batu caves.
memacam isu timbul dari pembinaan patung nih. tapi lantak arr.. itu derang punya hal. blog aku nih bukan blog utk memecahkan perpaduan kaum. personally aku rasa, Islam tu dah cukup kuat. setakat bina berhala / gereja sebesar dunia sekalipun belum tentu boleh menggoyahkan kekuatan Islam itu sendiri. yg buat Islam itu lemah cuma akidah & Iman yg kurang di kalangan umat Islam tu sendiri.
berbalik pada cerita batu caves nih tadi. kat sini ada 3 jenis gua. gua batu caves, gua tokong & gua kelam. gua batu caves yg paling glamer skali. nak masuk gua nih kena panjat 272 anak tangga. orang India panjat tangga nih tak pakai selipar. tataw lah naper. maybe tempat tu suci bagi derang kut. tapi jaga-jaga sikit masa nak panjat tangga nih. ada banyak monyet-monyet liar berkeliaran. menatang nih nampak cam mesra + manja. tapi boleh jadi ganas tau. kebetulan masa aku naik tu ada sorang budak India nih kena cakar dgn bapak monyet nih. berdarah tangan dia. mak budak nih dah kelam kabut angkat anak dia nak letak kat tangga sebelah. cecepat Mamoru sambut budak tu. (tangga nih ada 3 laluan yg dipisahkan dgn tembok separas pinggang). personally, aku rasa monyet kat sini dah dibiasakan dgn makanan yg diberi oleh pengunjung. jadi, menatang nih ingat, asal orang lalu je boleh dapat makanan. dan bila kita tak bagi, menatang tu jadi agresif.
satu lagi, bila sampai kat depan pintu gua, sila pastikan anda bawak payung oke. jangan jadi cam aku. basah lencun. sebenarnya sungguh aku tataw sepanjang jalan dalam tu ada air yg menitik dari bahagian atas gua. bukan setitik dua.. macam hujan jadinya. tak pepasal mengganggu mood nak explore lelebih. ekceli tader apa pun dalam gua tu. penuh dgn patung-patung je. tapi menarik jugak lah kalau nak tengok jenis-jenis patung yg ada. cuma yg tak best tu, bau setanggi / colok kuat sangat. pedih hidung nih.
kami tak dapat explore gua kelam sebab pintu pagar depan gua tu berkunci. gua tokong pulak tak sempat nak pegi sbb by dat time aku dah merengek kat Mamoru suruh cari air kelapa. apa pun, above all aku rasa tempat nih best gak kalau nak dilawat. next taim kalau ada masa maybe aku gi lagi kut. kali nih aku nak make sure aku bawak payung. selain dapat guna dalam gua, boleh gak aku jadikan senjata kalau kena attack dgn monyet nanti.. hehe.
ahad plak, just spent kat umah. habiskan masa baca novel yg DA belikan dari Boston.

info: Kat Louisiana US, ada undang-undang baru. pemakaian seluar londeh (lowcut) sampai menampakkan seluar dalam / bahagian sulit lelaki / perempuan dianggap jenayah dan boleh dipenjara 6 bulan dan didenda USD 500. waaahhhh.. tak sangka kan? rakyat negara US pun tahu erti menyampah dan jijik tengok remaja yg berpakaian tak senonoh tho negara derang sinonim dgn fesyen yg seksi meksi. negara kita yg ramai umat Islam dan terkenal dgn penduduk yg sopan nih camner pulak ek?

orang barat pun nak jadi baik sekarang.. orang kita?

p/s: patut lah semlm adik lelaki aku yg no. 2 asyik call tanya kami sumer kat mana?.. buat apa?.. ok tak?.. rerupanya dia risau tentang serangan bom kat Puduraya. whoa.. apa dah jadi kat Me’sia kita nih? tolonggg… aku tamau hidup serupa penduduk selatan Thai / Pilipin / Indo / Pakistan / Iraq (over tau!)

Permalink Comments Off on >batu caves

batu caves

June 18, 2007 at 12:53 pm (Uncategorized)

mlm tadi rasa cam ada kurang sikit. adik lelaki aku yg no. 3 takde. dia gi training utk dua bulan under Khazanah Nasional’s program. harap dia perform kat sana.

now dah tinggal 5 org je dlm umah tu.

sabtu rituh aku gi panjat gua batu cave. tak plan pun sebenarnya. nih sumer gara-gara penat nak tunggu adik aku habis kelas memandu.

kat entrance gua nih ada satu patung besar – kaler gold. world tallest murugan statue (masuk ripley’s believe or not gitu). mender nih baru je siap dibina dan dirasmikan oleh samy vellu tahun lepas. kata Mamoru, ekceli kerajaan negeri was not aware pun tentang pembinaan patung nih. lelebih lagi bila proses pembinaan dilakukan dalam keadaan serba tertutup. kalau orang yg biasa guna laluan area batu caves sure tahu camner cara derang cover mender alah nih. aku pun dulu tertanya-tanya gak hapekemender yg derang buat berselubung bagai. rasanya lama gak arr proses nak siapkannya. dan lepas derang bukak cover keliling mender tu baru sumer melopong tgk patung besar tersergam depan gua batu caves.
memacam isu timbul dari pembinaan patung nih. tapi lantak arr.. itu derang punya hal. blog aku nih bukan blog utk memecahkan perpaduan kaum. personally aku rasa, Islam tu dah cukup kuat. setakat bina berhala / gereja sebesar dunia sekalipun belum tentu boleh menggoyahkan kekuatan Islam itu sendiri. yg buat Islam itu lemah cuma akidah & Iman yg kurang di kalangan umat Islam tu sendiri.
berbalik pada cerita batu caves nih tadi. kat sini ada 3 jenis gua. gua batu caves, gua tokong & gua kelam. gua batu caves yg paling glamer skali. nak masuk gua nih kena panjat 272 anak tangga. orang India panjat tangga nih tak pakai selipar. tataw lah naper. maybe tempat tu suci bagi derang kut. tapi jaga-jaga sikit masa nak panjat tangga nih. ada banyak monyet-monyet liar berkeliaran. menatang nih nampak cam mesra + manja. tapi boleh jadi ganas tau. kebetulan masa aku naik tu ada sorang budak India nih kena cakar dgn bapak monyet nih. berdarah tangan dia. mak budak nih dah kelam kabut angkat anak dia nak letak kat tangga sebelah. cecepat Mamoru sambut budak tu. (tangga nih ada 3 laluan yg dipisahkan dgn tembok separas pinggang). personally, aku rasa monyet kat sini dah dibiasakan dgn makanan yg diberi oleh pengunjung. jadi, menatang nih ingat, asal orang lalu je boleh dapat makanan. dan bila kita tak bagi, menatang tu jadi agresif.
satu lagi, bila sampai kat depan pintu gua, sila pastikan anda bawak payung oke. jangan jadi cam aku. basah lencun. sebenarnya sungguh aku tataw sepanjang jalan dalam tu ada air yg menitik dari bahagian atas gua. bukan setitik dua.. macam hujan jadinya. tak pepasal mengganggu mood nak explore lelebih. ekceli tader apa pun dalam gua tu. penuh dgn patung-patung je. tapi menarik jugak lah kalau nak tengok jenis-jenis patung yg ada. cuma yg tak best tu, bau setanggi / colok kuat sangat. pedih hidung nih.
kami tak dapat explore gua kelam sebab pintu pagar depan gua tu berkunci. gua tokong pulak tak sempat nak pegi sbb by dat time aku dah merengek kat Mamoru suruh cari air kelapa. apa pun, above all aku rasa tempat nih best gak kalau nak dilawat. next taim kalau ada masa maybe aku gi lagi kut. kali nih aku nak make sure aku bawak payung. selain dapat guna dalam gua, boleh gak aku jadikan senjata kalau kena attack dgn monyet nanti.. hehe.
ahad plak, just spent kat umah. habiskan masa baca novel yg DA belikan dari Boston.

info: Kat Louisiana US, ada undang-undang baru. pemakaian seluar londeh (lowcut) sampai menampakkan seluar dalam / bahagian sulit lelaki / perempuan dianggap jenayah dan boleh dipenjara 6 bulan dan didenda USD 500. waaahhhh.. tak sangka kan? rakyat negara US pun tahu erti menyampah dan jijik tengok remaja yg berpakaian tak senonoh tho negara derang sinonim dgn fesyen yg seksi meksi. negara kita yg ramai umat Islam dan terkenal dgn penduduk yg sopan nih camner pulak ek?

orang barat pun nak jadi baik sekarang.. orang kita?

p/s: patut lah semlm adik lelaki aku yg no. 2 asyik call tanya kami sumer kat mana?.. buat apa?.. ok tak?.. rerupanya dia risau tentang serangan bom kat Puduraya. whoa.. apa dah jadi kat Me’sia kita nih? tolonggg… aku tamau hidup serupa penduduk selatan Thai / Pilipin / Indo / Pakistan / Iraq (over tau!)

Permalink Comments Off on batu caves

batu caves

June 18, 2007 at 4:53 am (Uncategorized)

mlm tadi rasa cam ada kurang sikit. adik lelaki aku yg no. 3 takde. dia gi training utk dua bulan under Khazanah Nasional’s program. harap dia perform kat sana.

now dah tinggal 5 org je dlm umah tu.

sabtu rituh aku gi panjat gua batu cave. tak plan pun sebenarnya. nih sumer gara-gara penat nak tunggu adik aku habis kelas memandu.

kat entrance gua nih ada satu patung besar – kaler gold. world tallest murugan statue (masuk ripley’s believe or not gitu). mender nih baru je siap dibina dan dirasmikan oleh samy vellu tahun lepas. kata Mamoru, ekceli kerajaan negeri was not aware pun tentang pembinaan patung nih. lelebih lagi bila proses pembinaan dilakukan dalam keadaan serba tertutup. kalau orang yg biasa guna laluan area batu caves sure tahu camner cara derang cover mender alah nih. aku pun dulu tertanya-tanya gak hapekemender yg derang buat berselubung bagai. rasanya lama gak arr proses nak siapkannya. dan lepas derang bukak cover keliling mender tu baru sumer melopong tgk patung besar tersergam depan gua batu caves.
memacam isu timbul dari pembinaan patung nih. tapi lantak arr.. itu derang punya hal. blog aku nih bukan blog utk memecahkan perpaduan kaum. personally aku rasa, Islam tu dah cukup kuat. setakat bina berhala / gereja sebesar dunia sekalipun belum tentu boleh menggoyahkan kekuatan Islam itu sendiri. yg buat Islam itu lemah cuma akidah & Iman yg kurang di kalangan umat Islam tu sendiri.
berbalik pada cerita batu caves nih tadi. kat sini ada 3 jenis gua. gua batu caves, gua tokong & gua kelam. gua batu caves yg paling glamer skali. nak masuk gua nih kena panjat 272 anak tangga. orang India panjat tangga nih tak pakai selipar. tataw lah naper. maybe tempat tu suci bagi derang kut. tapi jaga-jaga sikit masa nak panjat tangga nih. ada banyak monyet-monyet liar berkeliaran. menatang nih nampak cam mesra + manja. tapi boleh jadi ganas tau. kebetulan masa aku naik tu ada sorang budak India nih kena cakar dgn bapak monyet nih. berdarah tangan dia. mak budak nih dah kelam kabut angkat anak dia nak letak kat tangga sebelah. cecepat Mamoru sambut budak tu. (tangga nih ada 3 laluan yg dipisahkan dgn tembok separas pinggang). personally, aku rasa monyet kat sini dah dibiasakan dgn makanan yg diberi oleh pengunjung. jadi, menatang nih ingat, asal orang lalu je boleh dapat makanan. dan bila kita tak bagi, menatang tu jadi agresif.
satu lagi, bila sampai kat depan pintu gua, sila pastikan anda bawak payung oke. jangan jadi cam aku. basah lencun. sebenarnya sungguh aku tataw sepanjang jalan dalam tu ada air yg menitik dari bahagian atas gua. bukan setitik dua.. macam hujan jadinya. tak pepasal mengganggu mood nak explore lelebih. ekceli tader apa pun dalam gua tu. penuh dgn patung-patung je. tapi menarik jugak lah kalau nak tengok jenis-jenis patung yg ada. cuma yg tak best tu, bau setanggi / colok kuat sangat. pedih hidung nih.
kami tak dapat explore gua kelam sebab pintu pagar depan gua tu berkunci. gua tokong pulak tak sempat nak pegi sbb by dat time aku dah merengek kat Mamoru suruh cari air kelapa. apa pun, above all aku rasa tempat nih best gak kalau nak dilawat. next taim kalau ada masa maybe aku gi lagi kut. kali nih aku nak make sure aku bawak payung. selain dapat guna dalam gua, boleh gak aku jadikan senjata kalau kena attack dgn monyet nanti.. hehe.
ahad plak, just spent kat umah. habiskan masa baca novel yg DA belikan dari Boston.

info: Kat Louisiana US, ada undang-undang baru. pemakaian seluar londeh (lowcut) sampai menampakkan seluar dalam / bahagian sulit lelaki / perempuan dianggap jenayah dan boleh dipenjara 6 bulan dan didenda USD 500. waaahhhh.. tak sangka kan? rakyat negara US pun tahu erti menyampah dan jijik tengok remaja yg berpakaian tak senonoh tho negara derang sinonim dgn fesyen yg seksi meksi. negara kita yg ramai umat Islam dan terkenal dgn penduduk yg sopan nih camner pulak ek?

orang barat pun nak jadi baik sekarang.. orang kita?

p/s: patut lah semlm adik lelaki aku yg no. 2 asyik call tanya kami sumer kat mana?.. buat apa?.. ok tak?.. rerupanya dia risau tentang serangan bom kat Puduraya. whoa.. apa dah jadi kat Me’sia kita nih? tolonggg… aku tamau hidup serupa penduduk selatan Thai / Pilipin / Indo / Pakistan / Iraq (over tau!)

Permalink Comments Off on batu caves

Next page »