>final touch up

August 28, 2007 at 9:31 am (Uncategorized)

>

Another good thing happened this morning.. so, cakap apa? alhamdullilah, murah rezeki.

Hari nih nk bank in duit abg Mat Saiko. Kan hari tu aku dah janji nak ikut dia pegi xpdc Gunung Gerah (31 Ogos) tapi terpaksa kansel last minit sebab majlis pertunangan yg nak diadakan nih. Abg Mat dah dulukan duit dia beli tiket train. Jadi kena lah mengganti balik. Tak banyak, RM 50 je. Nasib baik dia belum beli rations, kalau tak bertambah banyak lah nak membayar. Minta maaf sesangat kat dia sebab tak dapat join trip kali nih. Memang ralat tapi tak terasa sangat sebab Muz (Silver Outdoor Sports) ada buat trip pegi gunung yg sama hujung tahun nih. Yang bestnya, bukan satu tapi dua gunung sekaligus yg SOS buat. They called it Trans Benum (tawan Gunung Benum & Gunung Gerah sekaligus). For sure trip nih amik masa seminggu! Tak sabarnya nak tunggu.

Sehari lepas majlis Jumaat nih, Mamoru~kun ajak aku gi jaga peserta kayak kat Kuala Selangor (masakkk aku nak pikir alasan utk escape lepas kenduri nanti) Jabatan Belia Sukan negeri hantar almost 140 peserta utk berkayak sepanjang sungai Selangor. Mamoru punya outdoor club terlibat sama dlm organize xpdc nih. Ada dua sessi: 1 & 2 September utk sessi training. 7 & 8 September baru start xpdc. Not sure about my part. Sama ada duduk menebeng kat tepi sungai atau join sama berkayak. Either one pun aku tak kisah. Aku enjoy jadi sukarelawati buat keje-keje outdoor camnih.

Esok aku start bercuti. Maybe malam gerak ke Melaka. Petang nih lak nak gi amik kek & baju yg aku tempah. Pastu bla bla bla.. Hmm byk mender nak kena settle sebelum balik kampung. Harap sempat siap semuanya.

Talk to u again next week. Salam.
Advertisements

Permalink 9 Comments

final touch up

August 28, 2007 at 9:31 am (Uncategorized)

Another good thing happened this morning.. so, cakap apa? alhamdullilah, murah rezeki.

Hari nih nk bank in duit abg Mat Saiko. Kan hari tu aku dah janji nak ikut dia pegi xpdc Gunung Gerah (31 Ogos) tapi terpaksa kansel last minit sebab majlis pertunangan yg nak diadakan nih. Abg Mat dah dulukan duit dia beli tiket train. Jadi kena lah mengganti balik. Tak banyak, RM 50 je. Nasib baik dia belum beli rations, kalau tak bertambah banyak lah nak membayar. Minta maaf sesangat kat dia sebab tak dapat join trip kali nih. Memang ralat tapi tak terasa sangat sebab Muz (Silver Outdoor Sports) ada buat trip pegi gunung yg sama hujung tahun nih. Yang bestnya, bukan satu tapi dua gunung sekaligus yg SOS buat. They called it Trans Benum (tawan Gunung Benum & Gunung Gerah sekaligus). For sure trip nih amik masa seminggu! Tak sabarnya nak tunggu.

Sehari lepas majlis Jumaat nih, Mamoru~kun ajak aku gi jaga peserta kayak kat Kuala Selangor (masakkk aku nak pikir alasan utk escape lepas kenduri nanti) Jabatan Belia Sukan negeri hantar almost 140 peserta utk berkayak sepanjang sungai Selangor. Mamoru punya outdoor club terlibat sama dlm organize xpdc nih. Ada dua sessi: 1 & 2 September utk sessi training. 7 & 8 September baru start xpdc. Not sure about my part. Sama ada duduk menebeng kat tepi sungai atau join sama berkayak. Either one pun aku tak kisah. Aku enjoy jadi sukarelawati buat keje-keje outdoor camnih.

Esok aku start bercuti. Maybe malam gerak ke Melaka. Petang nih lak nak gi amik kek & baju yg aku tempah. Pastu bla bla bla.. Hmm byk mender nak kena settle sebelum balik kampung. Harap sempat siap semuanya.

Talk to u again next week. Salam.

Permalink 10 Comments

final touch up

August 28, 2007 at 1:31 am (Uncategorized)

Another good thing happened this morning.. so, cakap apa? alhamdullilah, murah rezeki.

Hari nih nk bank in duit abg Mat Saiko. Kan hari tu aku dah janji nak ikut dia pegi xpdc Gunung Gerah (31 Ogos) tapi terpaksa kansel last minit sebab majlis pertunangan yg nak diadakan nih. Abg Mat dah dulukan duit dia beli tiket train. Jadi kena lah mengganti balik. Tak banyak, RM 50 je. Nasib baik dia belum beli rations, kalau tak bertambah banyak lah nak membayar. Minta maaf sesangat kat dia sebab tak dapat join trip kali nih. Memang ralat tapi tak terasa sangat sebab Muz (Silver Outdoor Sports) ada buat trip pegi gunung yg sama hujung tahun nih. Yang bestnya, bukan satu tapi dua gunung sekaligus yg SOS buat. They called it Trans Benum (tawan Gunung Benum & Gunung Gerah sekaligus). For sure trip nih amik masa seminggu! Tak sabarnya nak tunggu.

Sehari lepas majlis Jumaat nih, Mamoru~kun ajak aku gi jaga peserta kayak kat Kuala Selangor (masakkk aku nak pikir alasan utk escape lepas kenduri nanti) Jabatan Belia Sukan negeri hantar almost 140 peserta utk berkayak sepanjang sungai Selangor. Mamoru punya outdoor club terlibat sama dlm organize xpdc nih. Ada dua sessi: 1 & 2 September utk sessi training. 7 & 8 September baru start xpdc. Not sure about my part. Sama ada duduk menebeng kat tepi sungai atau join sama berkayak. Either one pun aku tak kisah. Aku enjoy jadi sukarelawati buat keje-keje outdoor camnih.

Esok aku start bercuti. Maybe malam gerak ke Melaka. Petang nih lak nak gi amik kek & baju yg aku tempah. Pastu bla bla bla.. Hmm byk mender nak kena settle sebelum balik kampung. Harap sempat siap semuanya.

Talk to u again next week. Salam.

Permalink 9 Comments

>announcement

August 27, 2007 at 11:45 am (Uncategorized)

>

Rasa panjang je wiken kali nih. Serious.

Betul lah cakap orang, shopping nih salah satu dari terapi menghilangkan stress. Berkesan sungguh. Tapi jangan lah shopping berlebihan.. konpem bertambah stress bila poket kembali kosong. Kan?

Jumaat rituh, aku gi mencari barang-barang kraf. Dari KL sampai ke Nilai 3 aku pegi. Nih kali kedua aku gi Nilai 3. First taim dulu masa ada golf tourney kat Mantin. Tapi taim tu aku pegi sekadar melawat kawasan. Ronda-ronda je, tak turun dari keta pun. Kali nih aku pegi lagi & berjaya jejakkan tapak kaki aku yg comei nih kat sana. Tak round abis lah. Masa tak cukup. Pegi dgn matlamat nak cari barang kraf je kan, so pegi kedai kraf je lah. Besar giler besar tempat tu kan? Kagum aku.

Kalau dikira, tak sampai 5 buah kedai kraf yg aku singgah. Kedai kat sana tu besar-besar belaka. Ikutkan pegi satu kedai je dah memadai. Tapi, demi menyahut seruan kerajaan supaya menjadi pengguna yg bijak (cewahh), maka kena lah aku survey harga kat dua tiga kedai lain kan? Memang puas hati lah. Semua barang yg aku nak ada. Harga pun berpatutan.

Kalau ikut style Mamoru~kun, dia lebih suka beli barang-barang kraf yg dah siap berhias. Senang & tayah nak sesusah payah decor-hias bagai. Tapi dah dasar aku nih sukakan cabaran & kelainan, aku prefer decor hantaran aku sendiri.

Err did I wrote ‘hantaran’?.. *wink*.. Yes people, I’m going to engage! Date? Diz coming Merdeka. Ok sebetulnya, tarikh 31 Ogos nih sepatutnya hari Merisik. Mcm yg kami (me & Mamoru~kun) planned, bertunangnya supposed to be hujung tahun. Tapi last minit plan berubah. Nak dijadikan cerita, minggu lepas kan aku balik kampung. Nak bincang dgn family pasal Merisik nih lah. Sekalikkk.. nenek suggested kami bertunang terus. Bapak & Aunt Shi ikut je cakap nenek. Family Mamoru pulak mmg tak ada bantahan. Derang lagi suka kalau dipercepatkan. Yang terkejut + nervous + panik = aku lah kan. Kelam kabut nak menyediakan preparation dalam masa yg tak sampai 2 minggu!

Perasaan aku? Seriously aku nervous (and excited of course). Walaupun sebelum nih aku tahu aku bakal bertunang hujung tahun (kalau ikut plan asal), tapi kan, ‘merancang’ dan ‘merasai’ perkara nih adalah dua perkara/situasi yg berbeza. Separuh dari diri aku sendiri macam tak percaya. Banyak kali aku tanya soalan bodoh kat Mamoru – is diz for real? Nasib baik dia tak bosan jawab soalan tu. Hik.

Honestly, aku tak penah rasa hepi camnih. Rasa dia lain sikit. Tak macam rasa hepi masa konvokesyen dulu atau masa dapat keje yg aku impikan nih. Sejujurnya, bila dah sampai tahap nih, aku rasa relation yg bakal aku bina nih betul-betul secured. Bukan nak memburukkan sesiapa, tapi kan, bila aku compare dengan my previous relationship, I never felt anything like this: secured. Maksud aku, orang sekeliling realize / grant / acknowledge / accept / recognize.. ala susahnya nak pilih ayat.. camner ek nak terangkan.. haaa, dapat pun, orang melayu cakap ‘restu’.. ‘direstui’. Ok kita create ayat tadi balik: Maksud aku, relation yg direstui oleh semua pihak.

Betul, mungkin ada yg cakap, mana-mana relation pun sama je prosesnya –> bertemu, bercinta, dan kekal bersama atau berpisah. Untuk itu, aku berserah pada qada’ & qadar utk menentukan hala tuju hidup aku seterusnya. Buat masa nih, aku sangat bersyukur & berpuas hati.

Ok, sambung cerita tadi: Hampir dua jam gak lah aku menghabiskan masa belek-belek hiasan kat kedai kraf & bunga kat Nilai 3 tu. Yang best, Mamoru langsung tak bersungut cakap penat ke, panas ke or lapar. Instead, dia jadi penolong yg hebat. Siap pilihkan barang, bagi idea, tawarkan harga & tolong angkat barang. Hik! Thought kaum lelaki tak suka buat keje-keje leceh nih. Guess I’m wrong ey?

Kalau ikut aku, biarlah kenduri ni dibuat penuh kesederhanaan. Tak perlu pakai baju ala-ala pengantin mcm kebanyakkan orang buat masa bertunang. Aku rimas dgn baju lip-lap-lip-lap nih (nampak je feminin aku nih tapi dalaman kasar jugak) Bila aku suarakan ketidakpuashatian, ramai pulak yg protes – dari kekawan rapat sampai lah family. Ada ke derang cakap aku tak up to date.. cheitt. Nak suruh aku tempah baju yg vogue-gedevass tak boleh laa kan. Mana ada orang nak terima tempahan dalam masa yg sangatttttt singkat. Haper ingat aku kaya sangat boleh tempah baju kat Jovian Mandagie / Radzuan Radzwill seminggu siap?!! Nak sewa, memang boleh tak ada masalah, tapi berbalik pada pendirian aku tadi, aku tak suka pakai baju berenda yg sarat-marat dgn bling-bling nih. Aku dah tempah baju kurung johor kaler hijau lumut – plain je. Kain pulak jenis songket warna yg sama. Penat ok carik kain tu. Bersusah payah aku mencari tukang jahit yg mampu siapkan dalam masa EMPAT (4) hari! Tapi, pasnih kalau aku upload gambar yg lain dari baju yg aku tempah nih, korang jangan tanya banyak. Maknanya aku dipaksa dalam terpaksa lah tuu.

Sabtu pun sama. Still tak habis dgn shoppingnya. Dari Mid Valley –> Sogo –> Masjid India. Pening nak mencukupkan bilangan hantaran. Sampai ketandusan idea dibuatnya. Camnerpun alhamdullilah, semua cukup. Malamnya pulak, berhempas pulas aku memulas dawai, playar, reben, bunga segala mak nenek bagai nak membuat decoration. Sampai ke subuh jugaklah nak menyiapkannya. Habis melecur jari comel aku kena gam pistol yg panas masa nak lekatkan bunga.. *sob sob*.. Menjadi jugak lah gubahan aku. Nak kata cantik tu pada aku cantik lah, pada orang lain tataw pulak. Tengok je lah nanti.

Ahad, pagi-pagi aku gerak ke Melaka. Dengan Mamoru & dua adik lelaki. Tak manis kata orang kalau balik berdua je. Tu yg aku bawak adik-adik sama. Kat kampung, bincang tentang persiapan dgn family. Bapak siap nak sewa canopy. Humangg ramai sangat ke jemputan? Nih dah lari dari konsep ‘sederhana’ yg aku nak.. camno den nak buek nih?

Kita tunggu dan tengok je lah Jumaat nanti..

Permalink 2 Comments

announcement

August 27, 2007 at 11:45 am (Uncategorized)

Rasa panjang je wiken kali nih. Serious.

Betul lah cakap orang, shopping nih salah satu dari terapi menghilangkan stress. Berkesan sungguh. Tapi jangan lah shopping berlebihan.. konpem bertambah stress bila poket kembali kosong. Kan?

Jumaat rituh, aku gi mencari barang-barang kraf. Dari KL sampai ke Nilai 3 aku pegi. Nih kali kedua aku gi Nilai 3. First taim dulu masa ada golf tourney kat Mantin. Tapi taim tu aku pegi sekadar melawat kawasan. Ronda-ronda je, tak turun dari keta pun. Kali nih aku pegi lagi & berjaya jejakkan tapak kaki aku yg comei nih kat sana. Tak round abis lah. Masa tak cukup. Pegi dgn matlamat nak cari barang kraf je kan, so pegi kedai kraf je lah. Besar giler besar tempat tu kan? Kagum aku.

Kalau dikira, tak sampai 5 buah kedai kraf yg aku singgah. Kedai kat sana tu besar-besar belaka. Ikutkan pegi satu kedai je dah memadai. Tapi, demi menyahut seruan kerajaan supaya menjadi pengguna yg bijak (cewahh), maka kena lah aku survey harga kat dua tiga kedai lain kan? Memang puas hati lah. Semua barang yg aku nak ada. Harga pun berpatutan.

Kalau ikut style Mamoru~kun, dia lebih suka beli barang-barang kraf yg dah siap berhias. Senang & tayah nak sesusah payah decor-hias bagai. Tapi dah dasar aku nih sukakan cabaran & kelainan, aku prefer decor hantaran aku sendiri.

Err did I wrote ‘hantaran’?.. *wink*.. Yes people, I’m going to engage! Date? Diz coming Merdeka. Ok sebetulnya, tarikh 31 Ogos nih sepatutnya hari Merisik. Mcm yg kami (me & Mamoru~kun) planned, bertunangnya supposed to be hujung tahun. Tapi last minit plan berubah. Nak dijadikan cerita, minggu lepas kan aku balik kampung. Nak bincang dgn family pasal Merisik nih lah. Sekalikkk.. nenek suggested kami bertunang terus. Bapak & Aunt Shi ikut je cakap nenek. Family Mamoru pulak mmg tak ada bantahan. Derang lagi suka kalau dipercepatkan. Yang terkejut + nervous + panik = aku lah kan. Kelam kabut nak menyediakan preparation dalam masa yg tak sampai 2 minggu!

Perasaan aku? Seriously aku nervous (and excited of course). Walaupun sebelum nih aku tahu aku bakal bertunang hujung tahun (kalau ikut plan asal), tapi kan, ‘merancang’ dan ‘merasai’ perkara nih adalah dua perkara/situasi yg berbeza. Separuh dari diri aku sendiri macam tak percaya. Banyak kali aku tanya soalan bodoh kat Mamoru – is diz for real? Nasib baik dia tak bosan jawab soalan tu. Hik.

Honestly, aku tak penah rasa hepi camnih. Rasa dia lain sikit. Tak macam rasa hepi masa konvokesyen dulu atau masa dapat keje yg aku impikan nih. Sejujurnya, bila dah sampai tahap nih, aku rasa relation yg bakal aku bina nih betul-betul secured. Bukan nak memburukkan sesiapa, tapi kan, bila aku compare dengan my previous relationship, I never felt anything like this: secured. Maksud aku, orang sekeliling realize / grant / acknowledge / accept / recognize.. ala susahnya nak pilih ayat.. camner ek nak terangkan.. haaa, dapat pun, orang melayu cakap ‘restu’.. ‘direstui’. Ok kita create ayat tadi balik: Maksud aku, relation yg direstui oleh semua pihak.

Betul, mungkin ada yg cakap, mana-mana relation pun sama je prosesnya –> bertemu, bercinta, dan kekal bersama atau berpisah. Untuk itu, aku berserah pada qada’ & qadar utk menentukan hala tuju hidup aku seterusnya. Buat masa nih, aku sangat bersyukur & berpuas hati.

Ok, sambung cerita tadi: Hampir dua jam gak lah aku menghabiskan masa belek-belek hiasan kat kedai kraf & bunga kat Nilai 3 tu. Yang best, Mamoru langsung tak bersungut cakap penat ke, panas ke or lapar. Instead, dia jadi penolong yg hebat. Siap pilihkan barang, bagi idea, tawarkan harga & tolong angkat barang. Hik! Thought kaum lelaki tak suka buat keje-keje leceh nih. Guess I’m wrong ey?

Kalau ikut aku, biarlah kenduri ni dibuat penuh kesederhanaan. Tak perlu pakai baju ala-ala pengantin mcm kebanyakkan orang buat masa bertunang. Aku rimas dgn baju lip-lap-lip-lap nih (nampak je feminin aku nih tapi dalaman kasar jugak) Bila aku suarakan ketidakpuashatian, ramai pulak yg protes – dari kekawan rapat sampai lah family. Ada ke derang cakap aku tak up to date.. cheitt. Nak suruh aku tempah baju yg vogue-gedevass tak boleh laa kan. Mana ada orang nak terima tempahan dalam masa yg sangatttttt singkat. Haper ingat aku kaya sangat boleh tempah baju kat Jovian Mandagie / Radzuan Radzwill seminggu siap?!! Nak sewa, memang boleh tak ada masalah, tapi berbalik pada pendirian aku tadi, aku tak suka pakai baju berenda yg sarat-marat dgn bling-bling nih. Aku dah tempah baju kurung johor kaler hijau lumut – plain je. Kain pulak jenis songket warna yg sama. Penat ok carik kain tu. Bersusah payah aku mencari tukang jahit yg mampu siapkan dalam masa EMPAT (4) hari! Tapi, pasnih kalau aku upload gambar yg lain dari baju yg aku tempah nih, korang jangan tanya banyak. Maknanya aku dipaksa dalam terpaksa lah tuu.

Sabtu pun sama. Still tak habis dgn shoppingnya. Dari Mid Valley –> Sogo –> Masjid India. Pening nak mencukupkan bilangan hantaran. Sampai ketandusan idea dibuatnya. Camnerpun alhamdullilah, semua cukup. Malamnya pulak, berhempas pulas aku memulas dawai, playar, reben, bunga segala mak nenek bagai nak membuat decoration. Sampai ke subuh jugaklah nak menyiapkannya. Habis melecur jari comel aku kena gam pistol yg panas masa nak lekatkan bunga.. *sob sob*.. Menjadi jugak lah gubahan aku. Nak kata cantik tu pada aku cantik lah, pada orang lain tataw pulak. Tengok je lah nanti.

Ahad, pagi-pagi aku gerak ke Melaka. Dengan Mamoru & dua adik lelaki. Tak manis kata orang kalau balik berdua je. Tu yg aku bawak adik-adik sama. Kat kampung, bincang tentang persiapan dgn family. Bapak siap nak sewa canopy. Humangg ramai sangat ke jemputan? Nih dah lari dari konsep ‘sederhana’ yg aku nak.. camno den nak buek nih?

Kita tunggu dan tengok je lah Jumaat nanti..

Permalink 3 Comments

announcement

August 27, 2007 at 3:45 am (Uncategorized)

Rasa panjang je wiken kali nih. Serious.

Betul lah cakap orang, shopping nih salah satu dari terapi menghilangkan stress. Berkesan sungguh. Tapi jangan lah shopping berlebihan.. konpem bertambah stress bila poket kembali kosong. Kan?

Jumaat rituh, aku gi mencari barang-barang kraf. Dari KL sampai ke Nilai 3 aku pegi. Nih kali kedua aku gi Nilai 3. First taim dulu masa ada golf tourney kat Mantin. Tapi taim tu aku pegi sekadar melawat kawasan. Ronda-ronda je, tak turun dari keta pun. Kali nih aku pegi lagi & berjaya jejakkan tapak kaki aku yg comei nih kat sana. Tak round abis lah. Masa tak cukup. Pegi dgn matlamat nak cari barang kraf je kan, so pegi kedai kraf je lah. Besar giler besar tempat tu kan? Kagum aku.

Kalau dikira, tak sampai 5 buah kedai kraf yg aku singgah. Kedai kat sana tu besar-besar belaka. Ikutkan pegi satu kedai je dah memadai. Tapi, demi menyahut seruan kerajaan supaya menjadi pengguna yg bijak (cewahh), maka kena lah aku survey harga kat dua tiga kedai lain kan? Memang puas hati lah. Semua barang yg aku nak ada. Harga pun berpatutan.

Kalau ikut style Mamoru~kun, dia lebih suka beli barang-barang kraf yg dah siap berhias. Senang & tayah nak sesusah payah decor-hias bagai. Tapi dah dasar aku nih sukakan cabaran & kelainan, aku prefer decor hantaran aku sendiri.

Err did I wrote ‘hantaran’?.. *wink*.. Yes people, I’m going to engage! Date? Diz coming Merdeka. Ok sebetulnya, tarikh 31 Ogos nih sepatutnya hari Merisik. Mcm yg kami (me & Mamoru~kun) planned, bertunangnya supposed to be hujung tahun. Tapi last minit plan berubah. Nak dijadikan cerita, minggu lepas kan aku balik kampung. Nak bincang dgn family pasal Merisik nih lah. Sekalikkk.. nenek suggested kami bertunang terus. Bapak & Aunt Shi ikut je cakap nenek. Family Mamoru pulak mmg tak ada bantahan. Derang lagi suka kalau dipercepatkan. Yang terkejut + nervous + panik = aku lah kan. Kelam kabut nak menyediakan preparation dalam masa yg tak sampai 2 minggu!

Perasaan aku? Seriously aku nervous (and excited of course). Walaupun sebelum nih aku tahu aku bakal bertunang hujung tahun (kalau ikut plan asal), tapi kan, ‘merancang’ dan ‘merasai’ perkara nih adalah dua perkara/situasi yg berbeza. Separuh dari diri aku sendiri macam tak percaya. Banyak kali aku tanya soalan bodoh kat Mamoru – is diz for real? Nasib baik dia tak bosan jawab soalan tu. Hik.

Honestly, aku tak penah rasa hepi camnih. Rasa dia lain sikit. Tak macam rasa hepi masa konvokesyen dulu atau masa dapat keje yg aku impikan nih. Sejujurnya, bila dah sampai tahap nih, aku rasa relation yg bakal aku bina nih betul-betul secured. Bukan nak memburukkan sesiapa, tapi kan, bila aku compare dengan my previous relationship, I never felt anything like this: secured. Maksud aku, orang sekeliling realize / grant / acknowledge / accept / recognize.. ala susahnya nak pilih ayat.. camner ek nak terangkan.. haaa, dapat pun, orang melayu cakap ‘restu’.. ‘direstui’. Ok kita create ayat tadi balik: Maksud aku, relation yg direstui oleh semua pihak.

Betul, mungkin ada yg cakap, mana-mana relation pun sama je prosesnya –> bertemu, bercinta, dan kekal bersama atau berpisah. Untuk itu, aku berserah pada qada’ & qadar utk menentukan hala tuju hidup aku seterusnya. Buat masa nih, aku sangat bersyukur & berpuas hati.

Ok, sambung cerita tadi: Hampir dua jam gak lah aku menghabiskan masa belek-belek hiasan kat kedai kraf & bunga kat Nilai 3 tu. Yang best, Mamoru langsung tak bersungut cakap penat ke, panas ke or lapar. Instead, dia jadi penolong yg hebat. Siap pilihkan barang, bagi idea, tawarkan harga & tolong angkat barang. Hik! Thought kaum lelaki tak suka buat keje-keje leceh nih. Guess I’m wrong ey?

Kalau ikut aku, biarlah kenduri ni dibuat penuh kesederhanaan. Tak perlu pakai baju ala-ala pengantin mcm kebanyakkan orang buat masa bertunang. Aku rimas dgn baju lip-lap-lip-lap nih (nampak je feminin aku nih tapi dalaman kasar jugak) Bila aku suarakan ketidakpuashatian, ramai pulak yg protes – dari kekawan rapat sampai lah family. Ada ke derang cakap aku tak up to date.. cheitt. Nak suruh aku tempah baju yg vogue-gedevass tak boleh laa kan. Mana ada orang nak terima tempahan dalam masa yg sangatttttt singkat. Haper ingat aku kaya sangat boleh tempah baju kat Jovian Mandagie / Radzuan Radzwill seminggu siap?!! Nak sewa, memang boleh tak ada masalah, tapi berbalik pada pendirian aku tadi, aku tak suka pakai baju berenda yg sarat-marat dgn bling-bling nih. Aku dah tempah baju kurung johor kaler hijau lumut – plain je. Kain pulak jenis songket warna yg sama. Penat ok carik kain tu. Bersusah payah aku mencari tukang jahit yg mampu siapkan dalam masa EMPAT (4) hari! Tapi, pasnih kalau aku upload gambar yg lain dari baju yg aku tempah nih, korang jangan tanya banyak. Maknanya aku dipaksa dalam terpaksa lah tuu.

Sabtu pun sama. Still tak habis dgn shoppingnya. Dari Mid Valley –> Sogo –> Masjid India. Pening nak mencukupkan bilangan hantaran. Sampai ketandusan idea dibuatnya. Camnerpun alhamdullilah, semua cukup. Malamnya pulak, berhempas pulas aku memulas dawai, playar, reben, bunga segala mak nenek bagai nak membuat decoration. Sampai ke subuh jugaklah nak menyiapkannya. Habis melecur jari comel aku kena gam pistol yg panas masa nak lekatkan bunga.. *sob sob*.. Menjadi jugak lah gubahan aku. Nak kata cantik tu pada aku cantik lah, pada orang lain tataw pulak. Tengok je lah nanti.

Ahad, pagi-pagi aku gerak ke Melaka. Dengan Mamoru & dua adik lelaki. Tak manis kata orang kalau balik berdua je. Tu yg aku bawak adik-adik sama. Kat kampung, bincang tentang persiapan dgn family. Bapak siap nak sewa canopy. Humangg ramai sangat ke jemputan? Nih dah lari dari konsep ‘sederhana’ yg aku nak.. camno den nak buek nih?

Kita tunggu dan tengok je lah Jumaat nanti..

Permalink 2 Comments

>nervous II

August 24, 2007 at 11:19 am (Uncategorized)

>

Aku menang mudah. Confirm tayah pegi Penang. Alasan & hujahan aku cukup untuk buat sumer Exco terdiam dan pastu tersenyum meleret-leret.. Panas rasa pipi nih tahan malu. Hik.

Ok now aku nervous. Byk mender nak dibuat dalam jangka masa yg terlalu singkat. Tiba-tiba je aku jadi seorang yg sungguh tak cool.. kening dah start berkerut – kalut. Dalam keadaan camnih, bila-bila masa je aku boleh jadi pak mak turut. Orang suruh buat camtu, aku buat camtu.. orang suruh buat camni, aku buat camni. Muka blur manjang.

Semlm gi makan durian. Bapakkk punyer besar durian tu. Sebijik je dah 6 kilo! Isi toksah cakap lah.. seulas je dah sebesar penumbuk, warna kuning, sedappp lak tu. Bau fuhhh menusuk kalbu. Tapi cam biasalah, aku makan tak sampai seulas. Besar sangat. Makan lebih kang, terlantar atas katil la jawabnya. Even Mamoru pun stop makan bila sampai ulas ketiga. Lebihnya tapau bawak balik umah.

Pacik yg jual durian nih duk promote durian “Kunyit” kat aku. Kata dia warna isi durian tu cam warna kunyit, tebal, sedap, etc.. Silap lah dia. Aku bukan penggemar durian. Kalau dgn Mamoru boleh lah. Mmg peberet dia buah nih. Menurut pacik tu, orang-orang sekarang duk gred durian dgn memacam Ds. Ada D24, D2, D101 dan ntahapehaper D lagi. Tapi kalau ikut orang lama, derang ada cara nak bagi gred sendiri. Selalunya, cara derang lagi tepat. Kalau korang nk try durian yg best, tayah lah pepening pikir nak pilih D berapa-berapa. Cari je durian Kunyit atau durian Udang Merah. Kompem terangkat. Tapi harga dia pun boleh buat korang terangkat jugak lah.. sekilo paling kurang RM 25 inggit!.. *pehh*..

Malam tadi gi shopping kat Sogo. Sempat lah grab 2 helai kemeja utk adik lelaki aku yg no.5. Sajer nak beli utk dia. Saiz M – hijau selai, krim selai. Sampai umah, aku tunjuk kat adik lelaki aku nih. Dia kata baju tu kompem longgar sebab dia biasa pakai saiz S – badan dia kecik je. So, tader lah dia try pakai baju tu. Hmm, nak buat camner kan. Aku letak je lah baju tu dlm bilik dia. Dalam pada tu aku cam rasa nyesal jugak. Naper lah aku tak call dia masa nak beli tu. Konon nak suprise.. *adeih*.. Tapiiiii kan, pagi-pagi tadi lepas aku gi keje aku dapat call dari adik lelaki aku nih. Dia call semata-mata nak cakap baju yg aku belikan tu sebenarnya mmg muat badan dia. Pagi tadi baru dia cuba pakai…. kann?? Sweet je dia nih. Takut aku kecik hati laa tu. Hik.

Okeh lah, jap lagi nak keluar. Shopping lagi. Orang tu suruh beli ini.. beli itu.. cemacam lah. Mengong je rasa kepala nih. Sebelum aku jadi lebih mengong baik ikut je lah.. kan aku dah bertukar menjadi gaban ‘mak turut’..

hepi wiken folks, ceria-ceriakan hari anda!.. *cewahh*.

Permalink Comments Off on >nervous II

nervous II

August 24, 2007 at 11:19 am (Uncategorized)

Aku menang mudah. Confirm tayah pegi Penang. Alasan & hujahan aku cukup untuk buat sumer Exco terdiam dan pastu tersenyum meleret-leret.. Panas rasa pipi nih tahan malu. Hik.

Ok now aku nervous. Byk mender nak dibuat dalam jangka masa yg terlalu singkat. Tiba-tiba je aku jadi seorang yg sungguh tak cool.. kening dah start berkerut – kalut. Dalam keadaan camnih, bila-bila masa je aku boleh jadi pak mak turut. Orang suruh buat camtu, aku buat camtu.. orang suruh buat camni, aku buat camni. Muka blur manjang.

Semlm gi makan durian. Bapakkk punyer besar durian tu. Sebijik je dah 6 kilo! Isi toksah cakap lah.. seulas je dah sebesar penumbuk, warna kuning, sedappp lak tu. Bau fuhhh menusuk kalbu. Tapi cam biasalah, aku makan tak sampai seulas. Besar sangat. Makan lebih kang, terlantar atas katil la jawabnya. Even Mamoru pun stop makan bila sampai ulas ketiga. Lebihnya tapau bawak balik umah.

Pacik yg jual durian nih duk promote durian “Kunyit” kat aku. Kata dia warna isi durian tu cam warna kunyit, tebal, sedap, etc.. Silap lah dia. Aku bukan penggemar durian. Kalau dgn Mamoru boleh lah. Mmg peberet dia buah nih. Menurut pacik tu, orang-orang sekarang duk gred durian dgn memacam Ds. Ada D24, D2, D101 dan ntahapehaper D lagi. Tapi kalau ikut orang lama, derang ada cara nak bagi gred sendiri. Selalunya, cara derang lagi tepat. Kalau korang nk try durian yg best, tayah lah pepening pikir nak pilih D berapa-berapa. Cari je durian Kunyit atau durian Udang Merah. Kompem terangkat. Tapi harga dia pun boleh buat korang terangkat jugak lah.. sekilo paling kurang RM 25 inggit!.. *pehh*..

Malam tadi gi shopping kat Sogo. Sempat lah grab 2 helai kemeja utk adik lelaki aku yg no.5. Sajer nak beli utk dia. Saiz M – hijau selai, krim selai. Sampai umah, aku tunjuk kat adik lelaki aku nih. Dia kata baju tu kompem longgar sebab dia biasa pakai saiz S – badan dia kecik je. So, tader lah dia try pakai baju tu. Hmm, nak buat camner kan. Aku letak je lah baju tu dlm bilik dia. Dalam pada tu aku cam rasa nyesal jugak. Naper lah aku tak call dia masa nak beli tu. Konon nak suprise.. *adeih*.. Tapiiiii kan, pagi-pagi tadi lepas aku gi keje aku dapat call dari adik lelaki aku nih. Dia call semata-mata nak cakap baju yg aku belikan tu sebenarnya mmg muat badan dia. Pagi tadi baru dia cuba pakai…. kann?? Sweet je dia nih. Takut aku kecik hati laa tu. Hik.

Okeh lah, jap lagi nak keluar. Shopping lagi. Orang tu suruh beli ini.. beli itu.. cemacam lah. Mengong je rasa kepala nih. Sebelum aku jadi lebih mengong baik ikut je lah.. kan aku dah bertukar menjadi gaban ‘mak turut’..

hepi wiken folks, ceria-ceriakan hari anda!.. *cewahh*.

Permalink Comments Off on nervous II

nervous II

August 24, 2007 at 3:19 am (Uncategorized)

Aku menang mudah. Confirm tayah pegi Penang. Alasan & hujahan aku cukup untuk buat sumer Exco terdiam dan pastu tersenyum meleret-leret.. Panas rasa pipi nih tahan malu. Hik.

Ok now aku nervous. Byk mender nak dibuat dalam jangka masa yg terlalu singkat. Tiba-tiba je aku jadi seorang yg sungguh tak cool.. kening dah start berkerut – kalut. Dalam keadaan camnih, bila-bila masa je aku boleh jadi pak mak turut. Orang suruh buat camtu, aku buat camtu.. orang suruh buat camni, aku buat camni. Muka blur manjang.

Semlm gi makan durian. Bapakkk punyer besar durian tu. Sebijik je dah 6 kilo! Isi toksah cakap lah.. seulas je dah sebesar penumbuk, warna kuning, sedappp lak tu. Bau fuhhh menusuk kalbu. Tapi cam biasalah, aku makan tak sampai seulas. Besar sangat. Makan lebih kang, terlantar atas katil la jawabnya. Even Mamoru pun stop makan bila sampai ulas ketiga. Lebihnya tapau bawak balik umah.

Pacik yg jual durian nih duk promote durian “Kunyit” kat aku. Kata dia warna isi durian tu cam warna kunyit, tebal, sedap, etc.. Silap lah dia. Aku bukan penggemar durian. Kalau dgn Mamoru boleh lah. Mmg peberet dia buah nih. Menurut pacik tu, orang-orang sekarang duk gred durian dgn memacam Ds. Ada D24, D2, D101 dan ntahapehaper D lagi. Tapi kalau ikut orang lama, derang ada cara nak bagi gred sendiri. Selalunya, cara derang lagi tepat. Kalau korang nk try durian yg best, tayah lah pepening pikir nak pilih D berapa-berapa. Cari je durian Kunyit atau durian Udang Merah. Kompem terangkat. Tapi harga dia pun boleh buat korang terangkat jugak lah.. sekilo paling kurang RM 25 inggit!.. *pehh*..

Malam tadi gi shopping kat Sogo. Sempat lah grab 2 helai kemeja utk adik lelaki aku yg no.5. Sajer nak beli utk dia. Saiz M – hijau selai, krim selai. Sampai umah, aku tunjuk kat adik lelaki aku nih. Dia kata baju tu kompem longgar sebab dia biasa pakai saiz S – badan dia kecik je. So, tader lah dia try pakai baju tu. Hmm, nak buat camner kan. Aku letak je lah baju tu dlm bilik dia. Dalam pada tu aku cam rasa nyesal jugak. Naper lah aku tak call dia masa nak beli tu. Konon nak suprise.. *adeih*.. Tapiiiii kan, pagi-pagi tadi lepas aku gi keje aku dapat call dari adik lelaki aku nih. Dia call semata-mata nak cakap baju yg aku belikan tu sebenarnya mmg muat badan dia. Pagi tadi baru dia cuba pakai…. kann?? Sweet je dia nih. Takut aku kecik hati laa tu. Hik.

Okeh lah, jap lagi nak keluar. Shopping lagi. Orang tu suruh beli ini.. beli itu.. cemacam lah. Mengong je rasa kepala nih. Sebelum aku jadi lebih mengong baik ikut je lah.. kan aku dah bertukar menjadi gaban ‘mak turut’..

hepi wiken folks, ceria-ceriakan hari anda!.. *cewahh*.

Permalink Comments Off on nervous II

>USM ?

August 23, 2007 at 1:16 pm (Uncategorized)

>

Nak marah nih.

Tiba-tiba dapat surat dari USM. Ada invitation sempena Hari Kecermerlangan haperntah 30 Ogos nih. Tau-tau je Exco dah booked return tiket ke Penang utk aku. Perginya 29/8 pagi, balik 30/8 petang.

Bosan lah. Takde kaitan dgn keje.

Ok. Ada kaitan sikit. Tentang sumbangan buku-buku dari HBS untuk USM. Pergi sana semata nak duduk-duduk habiskan masa tunggu derang jalankan program Kecemerlangan aperntah pastu aku punyer part sekejap je. Tak sampai 10 minit. Sekadar nak naik atas pentas, speech & serahkan MOU untuk donation buku-buku HBS. Perkara yg aku rasa sungguh tak perlu (esp bila aku awal-awal dah apply cuti starting from 29/8 onwards – balik Melaka!)

Nak ngadu kat saper nih? DO kat Mekah skrg nih – tgh umrah. Hujung bulan baru balik. Tader ke orang nak ganti aku?

Aku nak cuti!

Permalink Comments Off on >USM ?

USM ?

August 23, 2007 at 1:16 pm (Uncategorized)

Nak marah nih.

Tiba-tiba dapat surat dari USM. Ada invitation sempena Hari Kecermerlangan haperntah 30 Ogos nih. Tau-tau je Exco dah booked return tiket ke Penang utk aku. Perginya 29/8 pagi, balik 30/8 petang.

Bosan lah. Takde kaitan dgn keje.

Ok. Ada kaitan sikit. Tentang sumbangan buku-buku dari HBS untuk USM. Pergi sana semata nak duduk-duduk habiskan masa tunggu derang jalankan program Kecemerlangan aperntah pastu aku punyer part sekejap je. Tak sampai 10 minit. Sekadar nak naik atas pentas, speech & serahkan MOU untuk donation buku-buku HBS. Perkara yg aku rasa sungguh tak perlu (esp bila aku awal-awal dah apply cuti starting from 29/8 onwards – balik Melaka!)

Nak ngadu kat saper nih? DO kat Mekah skrg nih – tgh umrah. Hujung bulan baru balik. Tader ke orang nak ganti aku?

Aku nak cuti!

Permalink Comments Off on USM ?

>wajah kesayangan hamba

August 23, 2007 at 11:06 am (Uncategorized)

>

Hampir setiap hari ada je mender baru berlaku. Kalau tak kat aku, kat orang sekeliling aku. Seronok tgk org lain hepi-hepi nih. Lebih seronok kalau kita sendiri yg hepi.

Petang semlm, gi Jalan Tunku Abdul Rahman. Kali nih tader survey-survey lagi – beli teruss. Penat gak lah turun naik semua bangunan yg jual kain kat Jalan TAR & Masjid India. Beli kain dari tempat lain.. baju pulak kat tempat lain. Susah btul nak cari padanan yg sama (esp kalau orang yg membelinya cerewet cam aku ni hah) Sabtu nih kena pi sana lagi. Beli kain utk adik-adik pulak.

Aku dah belikan buku STPM utk adik lelaki yg no.8 tu. Baru jumpa 3 bijik buku. Mahal ek buku bebudak sekolah menengah nih. 3 buku je dah RM seratus lebih. Ada lagik 3 buku belum dibeli – Bio, Math, P.Am. Semlm cari tak jumpa. Tangguh sabtu nih jugak lak nampaknya. Nih baru buku. Belum kira yuran sekolah dia lagi. Tak silap, rituh adik aku cakap yuran dia RM 119.00. Kena bayar awal bulan depan. Byk laa belanja aku bulan nih. Nih baru sorang, tak termasuk adik-adik yg lain.. *tarik napas jap*

Dalam berbelanja utk adik-adik nih, aku dah jarang pikirkan keperluan sendiri. Kalau dulu, sebulan sekali musti ada bebarang yg aku beli untuk diri sendiri. Sekarang jangan harap. Dah dekat setahun, selai baju baru pun tak terbeli. Tetiap bulan, asal tiba je taim gaji, otak nih dah berkira-kira nak asingkan utk adik-adik yang kat sini, adik yg kat sana, adik yg kat situ, kat sinun.. tu tak termasuk sewa umah, utiliti bills, duit dapur, etc. Semua nih aku bayar sengsorang (aku tak suka charge adik sendiri – bagi aku, mender-mender nih tanggungjawab aku). Lagipun nak harap adik aku yg baru grad tu, tak boleh lah. Dia pun baru bertatih kat KL nih. Kalau ikut perkiraan sebenar, purata untuk keperluan adik-adik je aku perlukan tak kurang RM dua ribu sebulan. Sewa umah + belanja dapur + bills, another RM seribu lagi.. *usap dada*.. Selalu tu bila dah tolak itu ini, yang tinggal berapa lah sangat, cukup-cukup untuk belanja aku je.

Aku kalau bab-bab duit dgn adik-bradik nih mmg tak penah berkira. Selagi ada aku bagi, kalau takde dulukan lah memana dulu, nanti aku back up lah balik. Apa lah sangat nilai duit yg ada sekarang kalau nak compare dengan masa depan derang. Bagi aku, kalau cerah masa depan derang, bahagia hidup aku. Kalau sebaliknya, tak ke aku yg merana nanti. Kakak mana yg sanggup tgk darah daging sendiri hidup susah??

Aku bersyukur sangat, walaupun gaji aku tak lah setinggi mcm certain ‘orang-orang tu’, setakat hari nih aku belum lagi berdepan dgn masalah kewangan yg besar-besar. Setiap kali saving aku dah sampai ke paras ‘hidung’, Tuhan sentiasa buka kan jalan, limpahkan rezeki. Mcm yg penah Mamoru cakap, “dalam nak menyelesaikan satu masalah, kadang-kadang masalah selesaikan masalah”.

Term ‘mewah’ dalam life aku sekarang belum ada lagi. Nak merasa mewah, tunggu adik-adik aku tamatkan pelajaran derang dulu. Bila derang boleh berdiri atas kaki sendiri, hah, taim tu baru lah aku boleh enjoy duit gaji sendiri. Nak beli umah ke.. keta sampai dua bijik pun boleh (keta buatan me’sia laa hehehe). InsyaAllah. Maybe rezeki yg aku dapat sekarang bukan untuk aku sepenuhnya. Maybe tu sumer rezeki adik-adik, Tuhan sampaikan untuk aku berikan pada derang. Ada masa berlebih, ada masa cukup-cukup.. takkk cukuppp pun ada kenkadang tu.

Bila sekali-sekala berdepan dgn problem camnih, tak banyak yg boleh aku buat selain doa & tawakkal je lah. Mohon bebanyak pada Allah. Mintak dia permudahkan segalanya. Ye lah apa lagi yg boleh dibuat, takkan nak merompak bank. Nak pinjam pada bapak? Oh tidakkk.. dari zaman aku menjejakkan kaki kat universiti lagi aku tak penah memintak-mintak duit dari bapak. Family aku bukan orang senang. Sebagai anak sulung, aku mmg maklum sangat situasi bapak. Tanggunjawab dia lagi besar. Lagipun baper sen lah sangat upah yg dia dapat dari keje-keje kampung. Kalau dapat siapkan wiring kat umah orang, ada lah upah dia. Kalau dapat jenis orang yg tanak bayar upah atau bayar kurang dari kos wiring (biasa berlaku dikalangan sesama saudara), alamat bocor lah poket bapak utk bulan tu. Dari dulu aku pikir, kalau aku cakap aku tader duit kat bapak, tentu dia susah hati. Konpem dia akan cuba sehabis mungkin utk tolong aku. Habis adik-adik aku yg masih dibawah jagaan dia apa citer pulak kan?? Atas sebab tu lah sampai sekarang aku prefer selesaikan masalah sendiri tanpa libatkan bapak.

Ada juga sesekali aku terfikir nak cari keje lain. Kata org better work, better pay. Tapi tu lah, kaki nih mcm dah di-glued kat kompeni nih. 6 tahun aku kat sini. Bila nak keluar dari kepompong Harvard nih rasa cam katak bawah tempurung pulak (eh apa kaitan kepompong dgn katak?). Aku doa-doa jugak rezeki datang bergolek kat kaki (tho mender tu mmg mustahil jadi). Tapi saper tau kann, tetiba one of diz big-big shot nak amik aku jadi GM kat kompeni derang ke (ceh berangan je la kauu). Alah, berangan je.. apa salahnya ye tak? Korang pun dedoakanlah. Hik

Apa pun InsyaAllah, aku percaya pada rezeki Tuhan. Selagi ada impian, ada usaha, saper tau kan?

Petang nih nak order cheese cake. Ekceli aku tataw camner rupa cheese cake sebenarnya. Aku bukan minat makan cheese-cheese nih (tu pasal pizza hut buat iklan camnerpun aku tak tergoda). Cheese cake nih rupa dia mcm kek biasa ke? Ada decor-decor atas dia? Boleh ke tulis nama?

Imaginasi aku membayangkan cheese cake nih macam sumi jeli-jeli.. haha.

Permalink Comments Off on >wajah kesayangan hamba

wajah kesayangan hamba

August 23, 2007 at 11:06 am (Uncategorized)

Hampir setiap hari ada je mender baru berlaku. Kalau tak kat aku, kat orang sekeliling aku. Seronok tgk org lain hepi-hepi nih. Lebih seronok kalau kita sendiri yg hepi.

Petang semlm, gi Jalan Tunku Abdul Rahman. Kali nih tader survey-survey lagi – beli teruss. Penat gak lah turun naik semua bangunan yg jual kain kat Jalan TAR & Masjid India. Beli kain dari tempat lain.. baju pulak kat tempat lain. Susah btul nak cari padanan yg sama (esp kalau orang yg membelinya cerewet cam aku ni hah) Sabtu nih kena pi sana lagi. Beli kain utk adik-adik pulak.

Aku dah belikan buku STPM utk adik lelaki yg no.8 tu. Baru jumpa 3 bijik buku. Mahal ek buku bebudak sekolah menengah nih. 3 buku je dah RM seratus lebih. Ada lagik 3 buku belum dibeli – Bio, Math, P.Am. Semlm cari tak jumpa. Tangguh sabtu nih jugak lak nampaknya. Nih baru buku. Belum kira yuran sekolah dia lagi. Tak silap, rituh adik aku cakap yuran dia RM 119.00. Kena bayar awal bulan depan. Byk laa belanja aku bulan nih. Nih baru sorang, tak termasuk adik-adik yg lain.. *tarik napas jap*

Dalam berbelanja utk adik-adik nih, aku dah jarang pikirkan keperluan sendiri. Kalau dulu, sebulan sekali musti ada bebarang yg aku beli untuk diri sendiri. Sekarang jangan harap. Dah dekat setahun, selai baju baru pun tak terbeli. Tetiap bulan, asal tiba je taim gaji, otak nih dah berkira-kira nak asingkan utk adik-adik yang kat sini, adik yg kat sana, adik yg kat situ, kat sinun.. tu tak termasuk sewa umah, utiliti bills, duit dapur, etc. Semua nih aku bayar sengsorang (aku tak suka charge adik sendiri – bagi aku, mender-mender nih tanggungjawab aku). Lagipun nak harap adik aku yg baru grad tu, tak boleh lah. Dia pun baru bertatih kat KL nih. Kalau ikut perkiraan sebenar, purata untuk keperluan adik-adik je aku perlukan tak kurang RM dua ribu sebulan. Sewa umah + belanja dapur + bills, another RM seribu lagi.. *usap dada*.. Selalu tu bila dah tolak itu ini, yang tinggal berapa lah sangat, cukup-cukup untuk belanja aku je.

Aku kalau bab-bab duit dgn adik-bradik nih mmg tak penah berkira. Selagi ada aku bagi, kalau takde dulukan lah memana dulu, nanti aku back up lah balik. Apa lah sangat nilai duit yg ada sekarang kalau nak compare dengan masa depan derang. Bagi aku, kalau cerah masa depan derang, bahagia hidup aku. Kalau sebaliknya, tak ke aku yg merana nanti. Kakak mana yg sanggup tgk darah daging sendiri hidup susah??

Aku bersyukur sangat, walaupun gaji aku tak lah setinggi mcm certain ‘orang-orang tu’, setakat hari nih aku belum lagi berdepan dgn masalah kewangan yg besar-besar. Setiap kali saving aku dah sampai ke paras ‘hidung’, Tuhan sentiasa buka kan jalan, limpahkan rezeki. Mcm yg penah Mamoru cakap, “dalam nak menyelesaikan satu masalah, kadang-kadang masalah selesaikan masalah”.

Term ‘mewah’ dalam life aku sekarang belum ada lagi. Nak merasa mewah, tunggu adik-adik aku tamatkan pelajaran derang dulu. Bila derang boleh berdiri atas kaki sendiri, hah, taim tu baru lah aku boleh enjoy duit gaji sendiri. Nak beli umah ke.. keta sampai dua bijik pun boleh (keta buatan me’sia laa hehehe). InsyaAllah. Maybe rezeki yg aku dapat sekarang bukan untuk aku sepenuhnya. Maybe tu sumer rezeki adik-adik, Tuhan sampaikan untuk aku berikan pada derang. Ada masa berlebih, ada masa cukup-cukup.. takkk cukuppp pun ada kenkadang tu.

Bila sekali-sekala berdepan dgn problem camnih, tak banyak yg boleh aku buat selain doa & tawakkal je lah. Mohon bebanyak pada Allah. Mintak dia permudahkan segalanya. Ye lah apa lagi yg boleh dibuat, takkan nak merompak bank. Nak pinjam pada bapak? Oh tidakkk.. dari zaman aku menjejakkan kaki kat universiti lagi aku tak penah memintak-mintak duit dari bapak. Family aku bukan orang senang. Sebagai anak sulung, aku mmg maklum sangat situasi bapak. Tanggunjawab dia lagi besar. Lagipun baper sen lah sangat upah yg dia dapat dari keje-keje kampung. Kalau dapat siapkan wiring kat umah orang, ada lah upah dia. Kalau dapat jenis orang yg tanak bayar upah atau bayar kurang dari kos wiring (biasa berlaku dikalangan sesama saudara), alamat bocor lah poket bapak utk bulan tu. Dari dulu aku pikir, kalau aku cakap aku tader duit kat bapak, tentu dia susah hati. Konpem dia akan cuba sehabis mungkin utk tolong aku. Habis adik-adik aku yg masih dibawah jagaan dia apa citer pulak kan?? Atas sebab tu lah sampai sekarang aku prefer selesaikan masalah sendiri tanpa libatkan bapak.

Ada juga sesekali aku terfikir nak cari keje lain. Kata org better work, better pay. Tapi tu lah, kaki nih mcm dah di-glued kat kompeni nih. 6 tahun aku kat sini. Bila nak keluar dari kepompong Harvard nih rasa cam katak bawah tempurung pulak (eh apa kaitan kepompong dgn katak?). Aku doa-doa jugak rezeki datang bergolek kat kaki (tho mender tu mmg mustahil jadi). Tapi saper tau kann, tetiba one of diz big-big shot nak amik aku jadi GM kat kompeni derang ke (ceh berangan je la kauu). Alah, berangan je.. apa salahnya ye tak? Korang pun dedoakanlah. Hik

Apa pun InsyaAllah, aku percaya pada rezeki Tuhan. Selagi ada impian, ada usaha, saper tau kan?

Petang nih nak order cheese cake. Ekceli aku tataw camner rupa cheese cake sebenarnya. Aku bukan minat makan cheese-cheese nih (tu pasal pizza hut buat iklan camnerpun aku tak tergoda). Cheese cake nih rupa dia mcm kek biasa ke? Ada decor-decor atas dia? Boleh ke tulis nama?

Imaginasi aku membayangkan cheese cake nih macam sumi jeli-jeli.. haha.

Permalink Comments Off on wajah kesayangan hamba

USM ?

August 23, 2007 at 5:16 am (Uncategorized)

Nak marah nih.

Tiba-tiba dapat surat dari USM. Ada invitation sempena Hari Kecermerlangan haperntah 30 Ogos nih. Tau-tau je Exco dah booked return tiket ke Penang utk aku. Perginya 29/8 pagi, balik 30/8 petang.

Bosan lah. Takde kaitan dgn keje.

Ok. Ada kaitan sikit. Tentang sumbangan buku-buku dari HBS untuk USM. Pergi sana semata nak duduk-duduk habiskan masa tunggu derang jalankan program Kecemerlangan aperntah pastu aku punyer part sekejap je. Tak sampai 10 minit. Sekadar nak naik atas pentas, speech & serahkan MOU untuk donation buku-buku HBS. Perkara yg aku rasa sungguh tak perlu (esp bila aku awal-awal dah apply cuti starting from 29/8 onwards – balik Melaka!)

Nak ngadu kat saper nih? DO kat Mekah skrg nih – tgh umrah. Hujung bulan baru balik. Tader ke orang nak ganti aku?

Aku nak cuti!

Permalink Comments Off on USM ?

wajah kesayangan hamba

August 23, 2007 at 3:06 am (Uncategorized)

Hampir setiap hari ada je mender baru berlaku. Kalau tak kat aku, kat orang sekeliling aku. Seronok tgk org lain hepi-hepi nih. Lebih seronok kalau kita sendiri yg hepi.

Petang semlm, gi Jalan Tunku Abdul Rahman. Kali nih tader survey-survey lagi – beli teruss. Penat gak lah turun naik semua bangunan yg jual kain kat Jalan TAR & Masjid India. Beli kain dari tempat lain.. baju pulak kat tempat lain. Susah btul nak cari padanan yg sama (esp kalau orang yg membelinya cerewet cam aku ni hah) Sabtu nih kena pi sana lagi. Beli kain utk adik-adik pulak.

Aku dah belikan buku STPM utk adik lelaki yg no.8 tu. Baru jumpa 3 bijik buku. Mahal ek buku bebudak sekolah menengah nih. 3 buku je dah RM seratus lebih. Ada lagik 3 buku belum dibeli – Bio, Math, P.Am. Semlm cari tak jumpa. Tangguh sabtu nih jugak lak nampaknya. Nih baru buku. Belum kira yuran sekolah dia lagi. Tak silap, rituh adik aku cakap yuran dia RM 119.00. Kena bayar awal bulan depan. Byk laa belanja aku bulan nih. Nih baru sorang, tak termasuk adik-adik yg lain.. *tarik napas jap*

Dalam berbelanja utk adik-adik nih, aku dah jarang pikirkan keperluan sendiri. Kalau dulu, sebulan sekali musti ada bebarang yg aku beli untuk diri sendiri. Sekarang jangan harap. Dah dekat setahun, selai baju baru pun tak terbeli. Tetiap bulan, asal tiba je taim gaji, otak nih dah berkira-kira nak asingkan utk adik-adik yang kat sini, adik yg kat sana, adik yg kat situ, kat sinun.. tu tak termasuk sewa umah, utiliti bills, duit dapur, etc. Semua nih aku bayar sengsorang (aku tak suka charge adik sendiri – bagi aku, mender-mender nih tanggungjawab aku). Lagipun nak harap adik aku yg baru grad tu, tak boleh lah. Dia pun baru bertatih kat KL nih. Kalau ikut perkiraan sebenar, purata untuk keperluan adik-adik je aku perlukan tak kurang RM dua ribu sebulan. Sewa umah + belanja dapur + bills, another RM seribu lagi.. *usap dada*.. Selalu tu bila dah tolak itu ini, yang tinggal berapa lah sangat, cukup-cukup untuk belanja aku je.

Aku kalau bab-bab duit dgn adik-bradik nih mmg tak penah berkira. Selagi ada aku bagi, kalau takde dulukan lah memana dulu, nanti aku back up lah balik. Apa lah sangat nilai duit yg ada sekarang kalau nak compare dengan masa depan derang. Bagi aku, kalau cerah masa depan derang, bahagia hidup aku. Kalau sebaliknya, tak ke aku yg merana nanti. Kakak mana yg sanggup tgk darah daging sendiri hidup susah??

Aku bersyukur sangat, walaupun gaji aku tak lah setinggi mcm certain ‘orang-orang tu’, setakat hari nih aku belum lagi berdepan dgn masalah kewangan yg besar-besar. Setiap kali saving aku dah sampai ke paras ‘hidung’, Tuhan sentiasa buka kan jalan, limpahkan rezeki. Mcm yg penah Mamoru cakap, “dalam nak menyelesaikan satu masalah, kadang-kadang masalah selesaikan masalah”.

Term ‘mewah’ dalam life aku sekarang belum ada lagi. Nak merasa mewah, tunggu adik-adik aku tamatkan pelajaran derang dulu. Bila derang boleh berdiri atas kaki sendiri, hah, taim tu baru lah aku boleh enjoy duit gaji sendiri. Nak beli umah ke.. keta sampai dua bijik pun boleh (keta buatan me’sia laa hehehe). InsyaAllah. Maybe rezeki yg aku dapat sekarang bukan untuk aku sepenuhnya. Maybe tu sumer rezeki adik-adik, Tuhan sampaikan untuk aku berikan pada derang. Ada masa berlebih, ada masa cukup-cukup.. takkk cukuppp pun ada kenkadang tu.

Bila sekali-sekala berdepan dgn problem camnih, tak banyak yg boleh aku buat selain doa & tawakkal je lah. Mohon bebanyak pada Allah. Mintak dia permudahkan segalanya. Ye lah apa lagi yg boleh dibuat, takkan nak merompak bank. Nak pinjam pada bapak? Oh tidakkk.. dari zaman aku menjejakkan kaki kat universiti lagi aku tak penah memintak-mintak duit dari bapak. Family aku bukan orang senang. Sebagai anak sulung, aku mmg maklum sangat situasi bapak. Tanggunjawab dia lagi besar. Lagipun baper sen lah sangat upah yg dia dapat dari keje-keje kampung. Kalau dapat siapkan wiring kat umah orang, ada lah upah dia. Kalau dapat jenis orang yg tanak bayar upah atau bayar kurang dari kos wiring (biasa berlaku dikalangan sesama saudara), alamat bocor lah poket bapak utk bulan tu. Dari dulu aku pikir, kalau aku cakap aku tader duit kat bapak, tentu dia susah hati. Konpem dia akan cuba sehabis mungkin utk tolong aku. Habis adik-adik aku yg masih dibawah jagaan dia apa citer pulak kan?? Atas sebab tu lah sampai sekarang aku prefer selesaikan masalah sendiri tanpa libatkan bapak.

Ada juga sesekali aku terfikir nak cari keje lain. Kata org better work, better pay. Tapi tu lah, kaki nih mcm dah di-glued kat kompeni nih. 6 tahun aku kat sini. Bila nak keluar dari kepompong Harvard nih rasa cam katak bawah tempurung pulak (eh apa kaitan kepompong dgn katak?). Aku doa-doa jugak rezeki datang bergolek kat kaki (tho mender tu mmg mustahil jadi). Tapi saper tau kann, tetiba one of diz big-big shot nak amik aku jadi GM kat kompeni derang ke (ceh berangan je la kauu). Alah, berangan je.. apa salahnya ye tak? Korang pun dedoakanlah. Hik

Apa pun InsyaAllah, aku percaya pada rezeki Tuhan. Selagi ada impian, ada usaha, saper tau kan?

Petang nih nak order cheese cake. Ekceli aku tataw camner rupa cheese cake sebenarnya. Aku bukan minat makan cheese-cheese nih (tu pasal pizza hut buat iklan camnerpun aku tak tergoda). Cheese cake nih rupa dia mcm kek biasa ke? Ada decor-decor atas dia? Boleh ke tulis nama?

Imaginasi aku membayangkan cheese cake nih macam sumi jeli-jeli.. haha.

Permalink Comments Off on wajah kesayangan hamba

Next page »