>away to Kelantan

September 28, 2007 at 8:28 am (Uncategorized)

>

Hari nih 16 Ramadhan 1428 Hijrah

Perasan tak ada apa kat sidebar sebelah kanan blog nih? Hik. Yes people.. countdown for my ‘big’ day. Masa aku bubuh countdown nih semlm baru aku perasan yg tempoh untuk majlis besar tu ..*omaigod*.. dah semakin dekatttt dik nonnn! Another 4 months? Ya Allah cepatnya! Matilah tak buat apa-apa preparation lagi.

Aku called Mamoru & inform tentang countdown reminder kat blog aku nih. Sibuk suruh dia bukak blog aku dan-dan tu jugak. Dia tergelak. Dia tanya mana aku dapat feature nih sumer. Biasalah aku.. surfing la kan, mana lagik. Mamoru was impressed dgn cara aku guna html code untuk manage blogspot nih. Kata dia, aku dah boleh ‘beat’ programmer cam dia. Hik. Ala sebenarnya dia tataw blogspot nih dah ada template sendiri. Main klik-klik je.. hehe. Anyways, macam yg aku cakap kat dia semlm, countdown nih bukan setakat penghias blog aku, tapi sebagai reminder untuk dia jugak. Biar memasing alert & cecepat prepare apa-apa yg patut.

Ops sibuk bercerita tentang countdown, lupa pulak nak gitau yang lagu raya untuk hari nih dinyanyikan oleh Mamat dgn tajuknya Ku Pohon Restu Ayah & Bonda. Enjoy nahh.

Semlm berbuka just makan tomyam sotong dgn air limau suam. Simple je kan? Round jugak pasar Ramadhan kat HUKM tu tapi takde yg berkenan. Kagum aku dgn diri sendiri. Kalau dulu, asal nampak kuih je semua nak dibeli, semua nak ditelan. Tp, tahun nih rilek je. Jenuh la kengkadang Mamoru bawak aku round sampai pat lima pasar ramadhan dalam sehari, tapi balik dgn tangan kosong adanya.

Sahur tadi aku makan nasik dgn sambal ‘sodang’ (sotong + udang). Ntahapehaper resepi adik lelaki aku buat. Pedas yg amatt. Almaklum akak dia nih tak larat turun kedapur sbb masih demam kus-kus (alhamdulilah pagi nih dah sihat 90% – tinggal selsema sesikit je). Tu yg dia pakai taram je masak. Aper pun, sedap gak.

Hmm, malam nih gerak ke Kelantan. Ada mission impossible yg nak diselesaikan kat sana. Harap perbincangan kali nih membuahkan hasil. Ini ikhtiar aku yg terakhir, selebihnya aku hanya mampu bertawakkal dan berserah pada-Nya. Semoga Tuhan bukakan jalan, kurniakan aku kekuatan, kesabaran dan lembutkan hati mereka.. *amin ya rabbal alamin*

Advertisements

Permalink 2 Comments

away to Kelantan

September 28, 2007 at 8:28 am (Uncategorized)

Hari nih 16 Ramadhan 1428 Hijrah

Perasan tak ada apa kat sidebar sebelah kanan blog nih? Hik. Yes people.. countdown for my ‘big’ day. Masa aku bubuh countdown nih semlm baru aku perasan yg tempoh untuk majlis besar tu ..*omaigod*.. dah semakin dekatttt dik nonnn! Another 4 months? Ya Allah cepatnya! Matilah tak buat apa-apa preparation lagi.

Aku called Mamoru & inform tentang countdown reminder kat blog aku nih. Sibuk suruh dia bukak blog aku dan-dan tu jugak. Dia tergelak. Dia tanya mana aku dapat feature nih sumer. Biasalah aku.. surfing la kan, mana lagik. Mamoru was impressed dgn cara aku guna html code untuk manage blogspot nih. Kata dia, aku dah boleh ‘beat’ programmer cam dia. Hik. Ala sebenarnya dia tataw blogspot nih dah ada template sendiri. Main klik-klik je.. hehe. Anyways, macam yg aku cakap kat dia semlm, countdown nih bukan setakat penghias blog aku, tapi sebagai reminder untuk dia jugak. Biar memasing alert & cecepat prepare apa-apa yg patut.

Ops sibuk bercerita tentang countdown, lupa pulak nak gitau yang lagu raya untuk hari nih dinyanyikan oleh Mamat dgn tajuknya Ku Pohon Restu Ayah & Bonda. Enjoy nahh.

Semlm berbuka just makan tomyam sotong dgn air limau suam. Simple je kan? Round jugak pasar Ramadhan kat HUKM tu tapi takde yg berkenan. Kagum aku dgn diri sendiri. Kalau dulu, asal nampak kuih je semua nak dibeli, semua nak ditelan. Tp, tahun nih rilek je. Jenuh la kengkadang Mamoru bawak aku round sampai pat lima pasar ramadhan dalam sehari, tapi balik dgn tangan kosong adanya.

Sahur tadi aku makan nasik dgn sambal ‘sodang’ (sotong + udang). Ntahapehaper resepi adik lelaki aku buat. Pedas yg amatt. Almaklum akak dia nih tak larat turun kedapur sbb masih demam kus-kus (alhamdulilah pagi nih dah sihat 90% – tinggal selsema sesikit je). Tu yg dia pakai taram je masak. Aper pun, sedap gak.

Hmm, malam nih gerak ke Kelantan. Ada mission impossible yg nak diselesaikan kat sana. Harap perbincangan kali nih membuahkan hasil. Ini ikhtiar aku yg terakhir, selebihnya aku hanya mampu bertawakkal dan berserah pada-Nya. Semoga Tuhan bukakan jalan, kurniakan aku kekuatan, kesabaran dan lembutkan hati mereka.. *amin ya rabbal alamin*

Permalink 2 Comments

away to Kelantan

September 28, 2007 at 12:28 am (Uncategorized)

Hari nih 16 Ramadhan 1428 Hijrah

Perasan tak ada apa kat sidebar sebelah kanan blog nih? Hik. Yes people.. countdown for my ‘big’ day. Masa aku bubuh countdown nih semlm baru aku perasan yg tempoh untuk majlis besar tu ..*omaigod*.. dah semakin dekatttt dik nonnn! Another 4 months? Ya Allah cepatnya! Matilah tak buat apa-apa preparation lagi.

Aku called Mamoru & inform tentang countdown reminder kat blog aku nih. Sibuk suruh dia bukak blog aku dan-dan tu jugak. Dia tergelak. Dia tanya mana aku dapat feature nih sumer. Biasalah aku.. surfing la kan, mana lagik. Mamoru was impressed dgn cara aku guna html code untuk manage blogspot nih. Kata dia, aku dah boleh ‘beat’ programmer cam dia. Hik. Ala sebenarnya dia tataw blogspot nih dah ada template sendiri. Main klik-klik je.. hehe. Anyways, macam yg aku cakap kat dia semlm, countdown nih bukan setakat penghias blog aku, tapi sebagai reminder untuk dia jugak. Biar memasing alert & cecepat prepare apa-apa yg patut.

Ops sibuk bercerita tentang countdown, lupa pulak nak gitau yang lagu raya untuk hari nih dinyanyikan oleh Mamat dgn tajuknya Ku Pohon Restu Ayah & Bonda. Enjoy nahh.

Semlm berbuka just makan tomyam sotong dgn air limau suam. Simple je kan? Round jugak pasar Ramadhan kat HUKM tu tapi takde yg berkenan. Kagum aku dgn diri sendiri. Kalau dulu, asal nampak kuih je semua nak dibeli, semua nak ditelan. Tp, tahun nih rilek je. Jenuh la kengkadang Mamoru bawak aku round sampai pat lima pasar ramadhan dalam sehari, tapi balik dgn tangan kosong adanya.

Sahur tadi aku makan nasik dgn sambal ‘sodang’ (sotong + udang). Ntahapehaper resepi adik lelaki aku buat. Pedas yg amatt. Almaklum akak dia nih tak larat turun kedapur sbb masih demam kus-kus (alhamdulilah pagi nih dah sihat 90% – tinggal selsema sesikit je). Tu yg dia pakai taram je masak. Aper pun, sedap gak.

Hmm, malam nih gerak ke Kelantan. Ada mission impossible yg nak diselesaikan kat sana. Harap perbincangan kali nih membuahkan hasil. Ini ikhtiar aku yg terakhir, selebihnya aku hanya mampu bertawakkal dan berserah pada-Nya. Semoga Tuhan bukakan jalan, kurniakan aku kekuatan, kesabaran dan lembutkan hati mereka.. *amin ya rabbal alamin*

Permalink 2 Comments

>demam kus kus

September 27, 2007 at 8:57 am (Uncategorized)

>

Hari nih 15 Ramadhan 1428 Hijrah

Kengkawan, sedar tak kita dah masuk minggu ketiga berpuasa? Sedihnya bila nak sampai ke penghujung Ramadhan nih.. ntah bila lah dapat jumpa lagi.. *sob*

Hari nih kita dengar lagu yg sedih sikit ek. Khas buat anak-anak yatim Islam seluruh dunia nih. Harap mereka membesar sebagai seorang yg tabah, berahklak mulia & berjaya (hmm sure Mamoru sedih dengar lagu nih.. insyaAllah, lepas nih dia tak keseorangan lagi. aku akan temankan dia selagi hayat aku masih ada).. terimalah, Black Dog Bone (eiyyy tak suka lah nama kumpulan nih ntahapehaper) dgn lagunya Cahaya di Aidilfitri..

Ops ter-emo pulak.

Semlm aku tak berapa sihat. Selsema & terbersin sepanjang masa. Dah lah demam, kena pegi bank pulak tu – tutup akaun kompeni kat Public Bank & pindahkan ke RHB. Ingatkan sekejap je duduk dalam bank tu.. rupanya hampir dua jam gak lah – serrrjukkk. Terhangguk-hangguk kepala aku tahan mengantuk. Bila dah siap, hujan pulak kat luar bank tu.. terpaksa masuk balik bank dan tunggu lagi setengah jam kat situ. Lebat sungguh hujan kat KL semlm, angin macam ribut.

Tunggu punya tunggu.. hujan tak berenti jugak. Aku aci redah je. Lantak lah, kalau tungu situ lelama, alamatnya sampai berbuka aku tak balik-balik lagi. Sampai opis balik dalam kul 2.30 ptg, kepala dah ting-tong. Kak Bunga requested nak balik awal. Tak sihat katanya. Dia pun cam aku gak – selsema. Lepas Kak Bunga balik, aku pegi lounge room – baring. Sempat smsed Mamoru, cakap aku tak sihat & tak larat nak balik sebelum aku terbongkang tak sedar diri kat atas couch.

Kul 6.40 ptg Mamoru sampai. Kata Mamoru dia dah cuba datang kat aku lebih awal tapi jalan jammed teruk. Risau sangat dia tengok aku terlentok atas couch tu sengsorang. Mamoru suruh makan ubat tapi aku refused. Lagi beberapa minit dah nak berbuka, rugi lah kalau makan ubat taim camtu. Masa nak turun opis, dia siap nak dukung nih. Tp, isk tanak lah.. aku boleh jalan lagi nih. Lagi pun, mcm malu lah pulak kalau org tengok hehe.

Memandangkan kami dah lewat sangat, berbuka dalam kereta je lah jadinya. Baca doa & minum coke seteguk. Pastu cari kedai makan & order kuey teow. Tu je yg tekak aku lalu. Lepas makan terus balik umah – berselubung dlm comforter.

Subuh tadi alhamdullilah demam dah semakin kebah. Sempat nih ajak Mamoru gi Kg Baru, sahur nasik lemak namposen kat sana. First taim nih sahur dgn dia. Ingat nak ajak adik aku sekali tapi derang tido tak hingat dunia. Tapau kan untuk derang je lah.

Lepas sahur kat luar, balik umah sahur lagi dgn adik-bradik aku. Tak padan ngan demam aku nih.. makan je kejenya.

Esok malam, aku gerak ke Kelantan. Pergi berempat dgn Mamoru, adik lelaki no.2 & adik ipar aku. Hari ahad baru balik KL.

Permalink Comments Off on >demam kus kus

demam kus kus

September 27, 2007 at 8:57 am (Uncategorized)

Hari nih 15 Ramadhan 1428 Hijrah

Kengkawan, sedar tak kita dah masuk minggu ketiga berpuasa? Sedihnya bila nak sampai ke penghujung Ramadhan nih.. ntah bila lah dapat jumpa lagi.. *sob*

Hari nih kita dengar lagu yg sedih sikit ek. Khas buat anak-anak yatim Islam seluruh dunia nih. Harap mereka membesar sebagai seorang yg tabah, berahklak mulia & berjaya (hmm sure Mamoru sedih dengar lagu nih.. insyaAllah, lepas nih dia tak keseorangan lagi. aku akan temankan dia selagi hayat aku masih ada).. terimalah, Black Dog Bone (eiyyy tak suka lah nama kumpulan nih ntahapehaper) dgn lagunya Cahaya di Aidilfitri..

Ops ter-emo pulak.

Semlm aku tak berapa sihat. Selsema & terbersin sepanjang masa. Dah lah demam, kena pegi bank pulak tu – tutup akaun kompeni kat Public Bank & pindahkan ke RHB. Ingatkan sekejap je duduk dalam bank tu.. rupanya hampir dua jam gak lah – serrrjukkk. Terhangguk-hangguk kepala aku tahan mengantuk. Bila dah siap, hujan pulak kat luar bank tu.. terpaksa masuk balik bank dan tunggu lagi setengah jam kat situ. Lebat sungguh hujan kat KL semlm, angin macam ribut.

Tunggu punya tunggu.. hujan tak berenti jugak. Aku aci redah je. Lantak lah, kalau tungu situ lelama, alamatnya sampai berbuka aku tak balik-balik lagi. Sampai opis balik dalam kul 2.30 ptg, kepala dah ting-tong. Kak Bunga requested nak balik awal. Tak sihat katanya. Dia pun cam aku gak – selsema. Lepas Kak Bunga balik, aku pegi lounge room – baring. Sempat smsed Mamoru, cakap aku tak sihat & tak larat nak balik sebelum aku terbongkang tak sedar diri kat atas couch.

Kul 6.40 ptg Mamoru sampai. Kata Mamoru dia dah cuba datang kat aku lebih awal tapi jalan jammed teruk. Risau sangat dia tengok aku terlentok atas couch tu sengsorang. Mamoru suruh makan ubat tapi aku refused. Lagi beberapa minit dah nak berbuka, rugi lah kalau makan ubat taim camtu. Masa nak turun opis, dia siap nak dukung nih. Tp, isk tanak lah.. aku boleh jalan lagi nih. Lagi pun, mcm malu lah pulak kalau org tengok hehe.

Memandangkan kami dah lewat sangat, berbuka dalam kereta je lah jadinya. Baca doa & minum coke seteguk. Pastu cari kedai makan & order kuey teow. Tu je yg tekak aku lalu. Lepas makan terus balik umah – berselubung dlm comforter.

Subuh tadi alhamdullilah demam dah semakin kebah. Sempat nih ajak Mamoru gi Kg Baru, sahur nasik lemak namposen kat sana. First taim nih sahur dgn dia. Ingat nak ajak adik aku sekali tapi derang tido tak hingat dunia. Tapau kan untuk derang je lah.

Lepas sahur kat luar, balik umah sahur lagi dgn adik-bradik aku. Tak padan ngan demam aku nih.. makan je kejenya.

Esok malam, aku gerak ke Kelantan. Pergi berempat dgn Mamoru, adik lelaki no.2 & adik ipar aku. Hari ahad baru balik KL.

Permalink Comments Off on demam kus kus

demam kus kus

September 27, 2007 at 12:57 am (Uncategorized)

Hari nih 15 Ramadhan 1428 Hijrah

Kengkawan, sedar tak kita dah masuk minggu ketiga berpuasa? Sedihnya bila nak sampai ke penghujung Ramadhan nih.. ntah bila lah dapat jumpa lagi.. *sob*

Hari nih kita dengar lagu yg sedih sikit ek. Khas buat anak-anak yatim Islam seluruh dunia nih. Harap mereka membesar sebagai seorang yg tabah, berahklak mulia & berjaya (hmm sure Mamoru sedih dengar lagu nih.. insyaAllah, lepas nih dia tak keseorangan lagi. aku akan temankan dia selagi hayat aku masih ada).. terimalah, Black Dog Bone (eiyyy tak suka lah nama kumpulan nih ntahapehaper) dgn lagunya Cahaya di Aidilfitri..

Ops ter-emo pulak.

Semlm aku tak berapa sihat. Selsema & terbersin sepanjang masa. Dah lah demam, kena pegi bank pulak tu – tutup akaun kompeni kat Public Bank & pindahkan ke RHB. Ingatkan sekejap je duduk dalam bank tu.. rupanya hampir dua jam gak lah – serrrjukkk. Terhangguk-hangguk kepala aku tahan mengantuk. Bila dah siap, hujan pulak kat luar bank tu.. terpaksa masuk balik bank dan tunggu lagi setengah jam kat situ. Lebat sungguh hujan kat KL semlm, angin macam ribut.

Tunggu punya tunggu.. hujan tak berenti jugak. Aku aci redah je. Lantak lah, kalau tungu situ lelama, alamatnya sampai berbuka aku tak balik-balik lagi. Sampai opis balik dalam kul 2.30 ptg, kepala dah ting-tong. Kak Bunga requested nak balik awal. Tak sihat katanya. Dia pun cam aku gak – selsema. Lepas Kak Bunga balik, aku pegi lounge room – baring. Sempat smsed Mamoru, cakap aku tak sihat & tak larat nak balik sebelum aku terbongkang tak sedar diri kat atas couch.

Kul 6.40 ptg Mamoru sampai. Kata Mamoru dia dah cuba datang kat aku lebih awal tapi jalan jammed teruk. Risau sangat dia tengok aku terlentok atas couch tu sengsorang. Mamoru suruh makan ubat tapi aku refused. Lagi beberapa minit dah nak berbuka, rugi lah kalau makan ubat taim camtu. Masa nak turun opis, dia siap nak dukung nih. Tp, isk tanak lah.. aku boleh jalan lagi nih. Lagi pun, mcm malu lah pulak kalau org tengok hehe.

Memandangkan kami dah lewat sangat, berbuka dalam kereta je lah jadinya. Baca doa & minum coke seteguk. Pastu cari kedai makan & order kuey teow. Tu je yg tekak aku lalu. Lepas makan terus balik umah – berselubung dlm comforter.

Subuh tadi alhamdullilah demam dah semakin kebah. Sempat nih ajak Mamoru gi Kg Baru, sahur nasik lemak namposen kat sana. First taim nih sahur dgn dia. Ingat nak ajak adik aku sekali tapi derang tido tak hingat dunia. Tapau kan untuk derang je lah.

Lepas sahur kat luar, balik umah sahur lagi dgn adik-bradik aku. Tak padan ngan demam aku nih.. makan je kejenya.

Esok malam, aku gerak ke Kelantan. Pergi berempat dgn Mamoru, adik lelaki no.2 & adik ipar aku. Hari ahad baru balik KL.

Permalink Comments Off on demam kus kus

>jom pasang pelita

September 26, 2007 at 9:18 am (Uncategorized)

>

Hari nih 14 Ramadhan 1428 Hijrah

Untuk hari nih, meh kita dengar lagu ceria sikit. Originally dari Maz (betul ke? aku taram je nih) – Selamat Hari Raya.

Alhamdullilah.. syukur. Setakat hari nih, belum penah lagi aku terlepas sahur. Yang paling best bila takde sorang pun adik-bradik aku yg ngelat tanak bangun. Liat-liat derang sekejap je. Taim kejut tu mmg nampak macam payah nak suruh bangun. Tapi aku ada cara tersendiri.. hehe. Tataw lah kalau mender nih boleh diguna pakai untuk orang lain, anyways, cara dia; make sure korang dah bangun dan siap panaskan lauk setengah jam sebelum Imsak, pastu on-kan tibi & kuatkan volume. Pasang je channel memana yg anda rasa sesuai seolah-olah kita tengah tengok tibi diwaktu malam – tader lah rasa cam sunyi sangap je subuh korang. Sure korang boleh makan gegamai dgn hepi & enjoy.

Tapi, kalau tak jalan gak teknik nih, korang kena tukar strategi ’emergency’ pulak. Tukar channel tibi kepada siaran yg ada orang mengaji al-Quran – pasang volume yg agak kuat. Korang kena pura-pura panik dan jerit-jerit cakap ‘dah nak masuk imsak’ pastu suruh derang sahur cecepat sambil korang pun makan dgn aksi yg tergopoh-gapah depan derang (i’ve done diz a couple of times already. hik)

Semlm berbuka kat McD Subang Jaya dgn Mamoru~kun. Ekceli petang tu Mamoru ajak balik Kuala Selangor amik kuih raya. Mak saudara Mamoru memang tetiap tahun amik tempahan untuk buat kuih raya, jadi Mamoru tolong promote kat opis dia. Lepas berbuka, singgah Giant kat Stadium Shah Alam – beli barang untuk nenek. Sempat gak grab selai baju raya untuk sorang adik pompuan aku yg duduk kat Kelantan. Nak beli lagi selai untuk adik yg kat Unisel tapi nanti lah – aku nak dia pilih sendiri.

Aritu ada plan dgn Mamoru nak jemput dia datang ke rumah untuk berbuka. No lah, bukan umah kat kampung tapi umah sewa aku kat KL nih. Aku sejak pindah duduk menyewa sensorang dari awal 2006 dulu sampailah sekarang tak penah aku bawak memember datang ke rumah – tak kira lah lelaki atau perempuan. Seingat aku cuma Aida & Ej je yg penah datang bermalam kat umah aku dulu. Tu je lah sekali. Tu pun sebab bekalan air kat condo derang terputus. Even adik-bradik aku pun aku tak galakkan derang bawak memember balik umah. Pengalaman banyak mengajar aku untuk berhati-hati dgn siapa kita berkawan.

Penah sekali tu aku marah adik pompuan aku bawak balik room mate dia ke rumah. Adik aku nih pulak jenis tak bercakap nak bawak member datang. Tau-tau je dah ada dalam umah – baran lah aku. Kesian adik aku kena marah. Tapi tak lama aku marahkan dia sebab sekejap tu aku terfikir jugak, better aku get to know dgn lebih dekat siapa kekawan dia. Senang nak tau buruk baiknya. Lagipun bukannya dia bawak balik lelaki, ye tak? Aku cakap bebaik kat adik aku pastu – suruh dia inform awal-awal kalau nak bawak kawan. Tader lah aku terkejut beruk tgk muka lain dalam umah tu. Ekceli my point of not letting her brings her friend tu bukan aper. Kat dalam umah aku nih ada adik-adik lelaki. Confirm adik lelaki aku rasa tak selesa nanti, so adik aku kena faham memender camnih.

Berbalik pada citer nak invite Mamoru datang berbuka nih, fyi, sepanjang aku kenal Mamoru, dari kami berkawan sampai lah kami bertunang, dia tak penah menjejakkan kaki ke dalam umah aku. Kalau ada pun setakat berdiri di luar pintu grill tunggu aku keluar. Even taim tu adik-bradik lelaki aku ada kat dalam pun aku takkan jemput dia masuk – seriously.

InsyaAllah kalau jadi, mungkin minggu terakhir puasa nanti aku jemput dia ke rumah. Lepas berbuka nanti boleh lah ajak dia pegi tarawikh sesama pastu tolong adik-adik aku buat kuih raya. Hmm kena make sure adik-adik aku ada sama mlm tu. Kalau tak kang, lagi cepat lah aku kawen hehe – tak pepasal je turun naik mahkamah nanti. Hik. Mamoru plan nak buat BBQ untuk hari tu tapi aku pulak nak buat steamboat. Tengok lah camner. Kalau boleh tanak membazir sangat. Kami bukannya ramai pun. Aku tak invite kengkawan lain. Biarlah among family je. Lagi pun aku dah serik handle gathering dulu. I learnt from my lessons. Malas nak ingat. Syuhh!

Permalink Comments Off on >jom pasang pelita

jom pasang pelita

September 26, 2007 at 9:18 am (Uncategorized)

Hari nih 14 Ramadhan 1428 Hijrah

Untuk hari nih, meh kita dengar lagu ceria sikit. Originally dari Maz (betul ke? aku taram je nih) – Selamat Hari Raya.

Alhamdullilah.. syukur. Setakat hari nih, belum penah lagi aku terlepas sahur. Yang paling best bila takde sorang pun adik-bradik aku yg ngelat tanak bangun. Liat-liat derang sekejap je. Taim kejut tu mmg nampak macam payah nak suruh bangun. Tapi aku ada cara tersendiri.. hehe. Tataw lah kalau mender nih boleh diguna pakai untuk orang lain, anyways, cara dia; make sure korang dah bangun dan siap panaskan lauk setengah jam sebelum Imsak, pastu on-kan tibi & kuatkan volume. Pasang je channel memana yg anda rasa sesuai seolah-olah kita tengah tengok tibi diwaktu malam – tader lah rasa cam sunyi sangap je subuh korang. Sure korang boleh makan gegamai dgn hepi & enjoy.

Tapi, kalau tak jalan gak teknik nih, korang kena tukar strategi ’emergency’ pulak. Tukar channel tibi kepada siaran yg ada orang mengaji al-Quran – pasang volume yg agak kuat. Korang kena pura-pura panik dan jerit-jerit cakap ‘dah nak masuk imsak’ pastu suruh derang sahur cecepat sambil korang pun makan dgn aksi yg tergopoh-gapah depan derang (i’ve done diz a couple of times already. hik)

Semlm berbuka kat McD Subang Jaya dgn Mamoru~kun. Ekceli petang tu Mamoru ajak balik Kuala Selangor amik kuih raya. Mak saudara Mamoru memang tetiap tahun amik tempahan untuk buat kuih raya, jadi Mamoru tolong promote kat opis dia. Lepas berbuka, singgah Giant kat Stadium Shah Alam – beli barang untuk nenek. Sempat gak grab selai baju raya untuk sorang adik pompuan aku yg duduk kat Kelantan. Nak beli lagi selai untuk adik yg kat Unisel tapi nanti lah – aku nak dia pilih sendiri.

Aritu ada plan dgn Mamoru nak jemput dia datang ke rumah untuk berbuka. No lah, bukan umah kat kampung tapi umah sewa aku kat KL nih. Aku sejak pindah duduk menyewa sensorang dari awal 2006 dulu sampailah sekarang tak penah aku bawak memember datang ke rumah – tak kira lah lelaki atau perempuan. Seingat aku cuma Aida & Ej je yg penah datang bermalam kat umah aku dulu. Tu je lah sekali. Tu pun sebab bekalan air kat condo derang terputus. Even adik-bradik aku pun aku tak galakkan derang bawak memember balik umah. Pengalaman banyak mengajar aku untuk berhati-hati dgn siapa kita berkawan.

Penah sekali tu aku marah adik pompuan aku bawak balik room mate dia ke rumah. Adik aku nih pulak jenis tak bercakap nak bawak member datang. Tau-tau je dah ada dalam umah – baran lah aku. Kesian adik aku kena marah. Tapi tak lama aku marahkan dia sebab sekejap tu aku terfikir jugak, better aku get to know dgn lebih dekat siapa kekawan dia. Senang nak tau buruk baiknya. Lagipun bukannya dia bawak balik lelaki, ye tak? Aku cakap bebaik kat adik aku pastu – suruh dia inform awal-awal kalau nak bawak kawan. Tader lah aku terkejut beruk tgk muka lain dalam umah tu. Ekceli my point of not letting her brings her friend tu bukan aper. Kat dalam umah aku nih ada adik-adik lelaki. Confirm adik lelaki aku rasa tak selesa nanti, so adik aku kena faham memender camnih.

Berbalik pada citer nak invite Mamoru datang berbuka nih, fyi, sepanjang aku kenal Mamoru, dari kami berkawan sampai lah kami bertunang, dia tak penah menjejakkan kaki ke dalam umah aku. Kalau ada pun setakat berdiri di luar pintu grill tunggu aku keluar. Even taim tu adik-bradik lelaki aku ada kat dalam pun aku takkan jemput dia masuk – seriously.

InsyaAllah kalau jadi, mungkin minggu terakhir puasa nanti aku jemput dia ke rumah. Lepas berbuka nanti boleh lah ajak dia pegi tarawikh sesama pastu tolong adik-adik aku buat kuih raya. Hmm kena make sure adik-adik aku ada sama mlm tu. Kalau tak kang, lagi cepat lah aku kawen hehe – tak pepasal je turun naik mahkamah nanti. Hik. Mamoru plan nak buat BBQ untuk hari tu tapi aku pulak nak buat steamboat. Tengok lah camner. Kalau boleh tanak membazir sangat. Kami bukannya ramai pun. Aku tak invite kengkawan lain. Biarlah among family je. Lagi pun aku dah serik handle gathering dulu. I learnt from my lessons. Malas nak ingat. Syuhh!

Permalink Comments Off on jom pasang pelita

jom pasang pelita

September 26, 2007 at 9:18 am (Uncategorized)

Hari nih 14 Ramadhan 1428 Hijrah

Untuk hari nih, meh kita dengar lagu ceria sikit. Originally dari Maz (betul ke? aku taram je nih) – Selamat Hari Raya.

Alhamdullilah.. syukur. Setakat hari nih, belum penah lagi aku terlepas sahur. Yang paling best bila takde sorang pun adik-bradik aku yg ngelat tanak bangun. Liat-liat derang sekejap je. Taim kejut tu mmg nampak macam payah nak suruh bangun. Tapi aku ada cara tersendiri.. hehe. Tataw lah kalau mender nih boleh diguna pakai untuk orang lain, anyways, cara dia; make sure korang dah bangun dan siap panaskan lauk setengah jam sebelum Imsak, pastu on-kan tibi & kuatkan volume. Pasang je channel memana yg anda rasa sesuai seolah-olah kita tengah tengok tibi diwaktu malam – tader lah rasa cam sunyi sangap je subuh korang. Sure korang boleh makan gegamai dgn hepi & enjoy.

Tapi, kalau tak jalan gak teknik nih, korang kena tukar strategi ’emergency’ pulak. Tukar channel tibi kepada siaran yg ada orang mengaji al-Quran – pasang volume yg agak kuat. Korang kena pura-pura panik dan jerit-jerit cakap ‘dah nak masuk imsak’ pastu suruh derang sahur cecepat sambil korang pun makan dgn aksi yg tergopoh-gapah depan derang (i’ve done diz a couple of times already. hik)

Semlm berbuka kat McD Subang Jaya dgn Mamoru~kun. Ekceli petang tu Mamoru ajak balik Kuala Selangor amik kuih raya. Mak saudara Mamoru memang tetiap tahun amik tempahan untuk buat kuih raya, jadi Mamoru tolong promote kat opis dia. Lepas berbuka, singgah Giant kat Stadium Shah Alam – beli barang untuk nenek. Sempat gak grab selai baju raya untuk sorang adik pompuan aku yg duduk kat Kelantan. Nak beli lagi selai untuk adik yg kat Unisel tapi nanti lah – aku nak dia pilih sendiri.

Aritu ada plan dgn Mamoru nak jemput dia datang ke rumah untuk berbuka. No lah, bukan umah kat kampung tapi umah sewa aku kat KL nih. Aku sejak pindah duduk menyewa sensorang dari awal 2006 dulu sampailah sekarang tak penah aku bawak memember datang ke rumah – tak kira lah lelaki atau perempuan. Seingat aku cuma Aida & Ej je yg penah datang bermalam kat umah aku dulu. Tu je lah sekali. Tu pun sebab bekalan air kat condo derang terputus. Even adik-bradik aku pun aku tak galakkan derang bawak memember balik umah. Pengalaman banyak mengajar aku untuk berhati-hati dgn siapa kita berkawan.

Penah sekali tu aku marah adik pompuan aku bawak balik room mate dia ke rumah. Adik aku nih pulak jenis tak bercakap nak bawak member datang. Tau-tau je dah ada dalam umah – baran lah aku. Kesian adik aku kena marah. Tapi tak lama aku marahkan dia sebab sekejap tu aku terfikir jugak, better aku get to know dgn lebih dekat siapa kekawan dia. Senang nak tau buruk baiknya. Lagipun bukannya dia bawak balik lelaki, ye tak? Aku cakap bebaik kat adik aku pastu – suruh dia inform awal-awal kalau nak bawak kawan. Tader lah aku terkejut beruk tgk muka lain dalam umah tu. Ekceli my point of not letting her brings her friend tu bukan aper. Kat dalam umah aku nih ada adik-adik lelaki. Confirm adik lelaki aku rasa tak selesa nanti, so adik aku kena faham memender camnih.

Berbalik pada citer nak invite Mamoru datang berbuka nih, fyi, sepanjang aku kenal Mamoru, dari kami berkawan sampai lah kami bertunang, dia tak penah menjejakkan kaki ke dalam umah aku. Kalau ada pun setakat berdiri di luar pintu grill tunggu aku keluar. Even taim tu adik-bradik lelaki aku ada kat dalam pun aku takkan jemput dia masuk – seriously.

InsyaAllah kalau jadi, mungkin minggu terakhir puasa nanti aku jemput dia ke rumah. Lepas berbuka nanti boleh lah ajak dia pegi tarawikh sesama pastu tolong adik-adik aku buat kuih raya. Hmm kena make sure adik-adik aku ada sama mlm tu. Kalau tak kang, lagi cepat lah aku kawen hehe – tak pepasal je turun naik mahkamah nanti. Hik. Mamoru plan nak buat BBQ untuk hari tu tapi aku pulak nak buat steamboat. Tengok lah camner. Kalau boleh tanak membazir sangat. Kami bukannya ramai pun. Aku tak invite kengkawan lain. Biarlah among family je. Lagi pun aku dah serik handle gathering dulu. I learnt from my lessons. Malas nak ingat. Syuhh!

Permalink Comments Off on jom pasang pelita

jom pasang pelita

September 26, 2007 at 1:18 am (Uncategorized)

Hari nih 14 Ramadhan 1428 Hijrah

Untuk hari nih, meh kita dengar lagu ceria sikit. Originally dari Maz (betul ke? aku taram je nih) – Selamat Hari Raya.

Alhamdullilah.. syukur. Setakat hari nih, belum penah lagi aku terlepas sahur. Yang paling best bila takde sorang pun adik-bradik aku yg ngelat tanak bangun. Liat-liat derang sekejap je. Taim kejut tu mmg nampak macam payah nak suruh bangun. Tapi aku ada cara tersendiri.. hehe. Tataw lah kalau mender nih boleh diguna pakai untuk orang lain, anyways, cara dia; make sure korang dah bangun dan siap panaskan lauk setengah jam sebelum Imsak, pastu on-kan tibi & kuatkan volume. Pasang je channel memana yg anda rasa sesuai seolah-olah kita tengah tengok tibi diwaktu malam – tader lah rasa cam sunyi sangap je subuh korang. Sure korang boleh makan gegamai dgn hepi & enjoy.

Tapi, kalau tak jalan gak teknik nih, korang kena tukar strategi ’emergency’ pulak. Tukar channel tibi kepada siaran yg ada orang mengaji al-Quran – pasang volume yg agak kuat. Korang kena pura-pura panik dan jerit-jerit cakap ‘dah nak masuk imsak’ pastu suruh derang sahur cecepat sambil korang pun makan dgn aksi yg tergopoh-gapah depan derang (i’ve done diz a couple of times already. hik)

Semlm berbuka kat McD Subang Jaya dgn Mamoru~kun. Ekceli petang tu Mamoru ajak balik Kuala Selangor amik kuih raya. Mak saudara Mamoru memang tetiap tahun amik tempahan untuk buat kuih raya, jadi Mamoru tolong promote kat opis dia. Lepas berbuka, singgah Giant kat Stadium Shah Alam – beli barang untuk nenek. Sempat gak grab selai baju raya untuk sorang adik pompuan aku yg duduk kat Kelantan. Nak beli lagi selai untuk adik yg kat Unisel tapi nanti lah – aku nak dia pilih sendiri.

Aritu ada plan dgn Mamoru nak jemput dia datang ke rumah untuk berbuka. No lah, bukan umah kat kampung tapi umah sewa aku kat KL nih. Aku sejak pindah duduk menyewa sensorang dari awal 2006 dulu sampailah sekarang tak penah aku bawak memember datang ke rumah – tak kira lah lelaki atau perempuan. Seingat aku cuma Aida & Ej je yg penah datang bermalam kat umah aku dulu. Tu je lah sekali. Tu pun sebab bekalan air kat condo derang terputus. Even adik-bradik aku pun aku tak galakkan derang bawak memember balik umah. Pengalaman banyak mengajar aku untuk berhati-hati dgn siapa kita berkawan.

Penah sekali tu aku marah adik pompuan aku bawak balik room mate dia ke rumah. Adik aku nih pulak jenis tak bercakap nak bawak member datang. Tau-tau je dah ada dalam umah – baran lah aku. Kesian adik aku kena marah. Tapi tak lama aku marahkan dia sebab sekejap tu aku terfikir jugak, better aku get to know dgn lebih dekat siapa kekawan dia. Senang nak tau buruk baiknya. Lagipun bukannya dia bawak balik lelaki, ye tak? Aku cakap bebaik kat adik aku pastu – suruh dia inform awal-awal kalau nak bawak kawan. Tader lah aku terkejut beruk tgk muka lain dalam umah tu. Ekceli my point of not letting her brings her friend tu bukan aper. Kat dalam umah aku nih ada adik-adik lelaki. Confirm adik lelaki aku rasa tak selesa nanti, so adik aku kena faham memender camnih.

Berbalik pada citer nak invite Mamoru datang berbuka nih, fyi, sepanjang aku kenal Mamoru, dari kami berkawan sampai lah kami bertunang, dia tak penah menjejakkan kaki ke dalam umah aku. Kalau ada pun setakat berdiri di luar pintu grill tunggu aku keluar. Even taim tu adik-bradik lelaki aku ada kat dalam pun aku takkan jemput dia masuk – seriously.

InsyaAllah kalau jadi, mungkin minggu terakhir puasa nanti aku jemput dia ke rumah. Lepas berbuka nanti boleh lah ajak dia pegi tarawikh sesama pastu tolong adik-adik aku buat kuih raya. Hmm kena make sure adik-adik aku ada sama mlm tu. Kalau tak kang, lagi cepat lah aku kawen hehe – tak pepasal je turun naik mahkamah nanti. Hik. Mamoru plan nak buat BBQ untuk hari tu tapi aku pulak nak buat steamboat. Tengok lah camner. Kalau boleh tanak membazir sangat. Kami bukannya ramai pun. Aku tak invite kengkawan lain. Biarlah among family je. Lagi pun aku dah serik handle gathering dulu. I learnt from my lessons. Malas nak ingat. Syuhh!

Permalink Comments Off on jom pasang pelita

>dugaan

September 25, 2007 at 10:48 am (Uncategorized)

>

Hari nih 13 Ramadhan 1428 Hijrah

Alhamdullilah, dah hampir setengah bulan kita berpuasa. Kejap je rasa.

Semlm aku lupa tukar lagu kat blog nih.. hehe. Jadi hari nih kita dengar lagu yg aku janji nk bubuh semlm ok.

Wiken nih baru je planning nak balik Melaka. Tapi hmm.. ada mender lain yg lebih penting untuk diselesaikan. Even jemputan berbuka kat Tanjung Karang dan gathering warga gunung pun terpaksa di tolak (maaf kengkawan semua)

Tahun nih agak tough untuk seorang kakak mcm aku. Terkilan sebenarnya dgn sikap dua orang adik aku. No, kami tak bergaduh pun, cuma.. camne ek nak cakap.. just terasa je. Derang tataw betapa sayangnya aku pada mereka. Memacam mender aku dah buat demi masa depan derang sampai kenkadang tu aku abaikan keperluan sendiri. Tapi..

Ntah lah. Aku sendiri dah habis ikhtiar. Terpulang pada derang. Sebagai kakak, aku sentiasa ada kat sini. Sentiasa bersedia membimbing derang bila-bila masa diperlukan.
my life is like a burning candle. bringing joy to people even tho how much its hurting me. if dats the way its gotta be then let it be. by the time the pain too deep too hard..

p/s: will always love u dik – always.

Permalink Comments Off on >dugaan

dugaan

September 25, 2007 at 10:48 am (Uncategorized)

Hari nih 13 Ramadhan 1428 Hijrah

Alhamdullilah, dah hampir setengah bulan kita berpuasa. Kejap je rasa.

Semlm aku lupa tukar lagu kat blog nih.. hehe. Jadi hari nih kita dengar lagu yg aku janji nk bubuh semlm ok.

Wiken nih baru je planning nak balik Melaka. Tapi hmm.. ada mender lain yg lebih penting untuk diselesaikan. Even jemputan berbuka kat Tanjung Karang dan gathering warga gunung pun terpaksa di tolak (maaf kengkawan semua)

Tahun nih agak tough untuk seorang kakak mcm aku. Terkilan sebenarnya dgn sikap dua orang adik aku. No, kami tak bergaduh pun, cuma.. camne ek nak cakap.. just terasa je. Derang tataw betapa sayangnya aku pada mereka. Memacam mender aku dah buat demi masa depan derang sampai kenkadang tu aku abaikan keperluan sendiri. Tapi..

Ntah lah. Aku sendiri dah habis ikhtiar. Terpulang pada derang. Sebagai kakak, aku sentiasa ada kat sini. Sentiasa bersedia membimbing derang bila-bila masa diperlukan.
my life is like a burning candle. bringing joy to people even tho how much its hurting me. if dats the way its gotta be then let it be. by the time the pain too deep too hard..

p/s: will always love u dik – always.

Permalink Comments Off on dugaan

dugaan

September 25, 2007 at 2:48 am (Uncategorized)

Hari nih 13 Ramadhan 1428 Hijrah

Alhamdullilah, dah hampir setengah bulan kita berpuasa. Kejap je rasa.

Semlm aku lupa tukar lagu kat blog nih.. hehe. Jadi hari nih kita dengar lagu yg aku janji nk bubuh semlm ok.

Wiken nih baru je planning nak balik Melaka. Tapi hmm.. ada mender lain yg lebih penting untuk diselesaikan. Even jemputan berbuka kat Tanjung Karang dan gathering warga gunung pun terpaksa di tolak (maaf kengkawan semua)

Tahun nih agak tough untuk seorang kakak mcm aku. Terkilan sebenarnya dgn sikap dua orang adik aku. No, kami tak bergaduh pun, cuma.. camne ek nak cakap.. just terasa je. Derang tataw betapa sayangnya aku pada mereka. Memacam mender aku dah buat demi masa depan derang sampai kenkadang tu aku abaikan keperluan sendiri. Tapi..

Ntah lah. Aku sendiri dah habis ikhtiar. Terpulang pada derang. Sebagai kakak, aku sentiasa ada kat sini. Sentiasa bersedia membimbing derang bila-bila masa diperlukan.
my life is like a burning candle. bringing joy to people even tho how much its hurting me. if dats the way its gotta be then let it be. by the time the pain too deep too hard..

p/s: will always love u dik – always.

Permalink Comments Off on dugaan

>tips for wedding photographer

September 24, 2007 at 12:41 pm (Uncategorized)

>

Hari nih 12 Ramadhan 1428 Hijrah

Lagu ceria untuk hari nih originally dari Datin Rafeah Buang – Bila Takbir Bergema (dah mula terasa nak pasang pelita nih)

Wiken kali nih agak meletihkan. Spent hampir semua masa yg ada untuk mengemas umah. Rumah kecik je tapi biasalah bila dah duduk gegamai camtu, tak boleh nak expect rumah sentiasa kemas. Lelebih lagi bila ada 3 adik lelaki tay sesama. Towel tu kalau boleh semua tempat derang nak expose kan. Dari pintu bilik, wall divider (partition), tepi tingkap sampailah kat kerusi meja makan – asalkan boleh je. Tu belum kira part koleksi komik derang. Puas lah aku dgn adik-adik pompuan aku kemas & letak satu tempat – tak sampai sejam bersepah balik. Geremmm akak. Aritu je aku dah suruh derang buang hampir 2 kotak komik yg ada kat dalam umah tu (half of it H punya dulu). Lega sikit ruang dalam umah tu. Bukan apa, paper yg diguna untuk buat komik nih takde kualiti & mendatangkan habuk lah.

Aku tengah pening nih. Semua gara-gara photographer untuk wedding la nih. No, aku belum jumpa pun 3 org photographer tu -lanning nk jumpa minggu nih. Tapi semlm, jumpa Puex & Ayang. Derang baru je dapat gambar perkahwinan derang dari salah sorang photographer nih.. sadly, the result was TERUK! Teruk yg aku maksudkan kat sini, pilihan gambar yg photographer tu printed tersangat lah tidak memenuhi kehendak pelanggan. Paling teruk sekali, bila photographer yg derang amik langsung tak bagi derang pilih gambar untuk diprint sebaliknya ikut suka mak nenek photographer tu je nak print yg mana.. mmg lah gambar tu cantik tapi kan lebih cantik kalau tuan punya badan yg memilihnya.. atau dengan bahasa lain, nih saper yg kahwin sebenarnya.. pengantin or photographer?

Biasanya, bagi full wedding pakej (RM 2000 ++), seseorg photographer mesti sediakan sekurang-kurangnya 2 orang photographer semasa majlis perkahwinan diadakan (untuk dptkan ‘angel’ yg berbeza). For that package, mereka akan bagi 1 custom album (susunan gambar yg dah diedit) + 1 sticky album (gambar saiz 4R yg di printed) dan 1 cd softcopy semua gambar yg diambil. Ada jugak photographer yg bagi additional 1 8R potret beserta frame sekali (but dats depend on their package la kan).

Kebanyakan photographer yg aku kenal, just buat keje amik gambar nih hampir semuanya part timer. Aku sokong cakap sorang kawan nih, kata dia photographer yg suka amik gambar nih biasanya lebih pentingkan ‘artwork’ dari keperluan sebenar gambar tu diambil. Derang lebih suka bermain dgn ‘editing’ tanpa mengikut apa yg pelanggan mahukan.

Kat sini, maybe silap pelanggan sendiri yg tak bagitau photographer apa yg mereka mahukan. Tapi, tak boleh lah salahkan derang seratus peratus. Photographer pun salah juga. Sebagai professional yg dah biasa amik gambar wedding, derang sepatutnya lebih maklum apa yg customer nak. Personally aku rasa, untuk mendapatkan hasil gambar yg memuaskan, ada tiga perkara atau tips yg photographer wedding mesti tahu:
  1. Pasangan pengantin: ‘Shot’ yg paling penting. Of coz lah kan. Kat sini photographer kena pandai approach pengantin sbb taim nih pengantin konpem malu / kaku.
  2. Sedara mara kedua belah pihak: Penting nih. Photographer mesti buat kaji selidik sikit. Kena lah tau yg mana mak-bapak & sedara-mara pengantin, senang nak amik gambar derang. Apa guna custom album tiga pat bijik yg derang buat kalau penuh gambar pengantin je? Kita nak jugak tengok gambar keluarga yg tersayang.
  3. Suasana majlis: Sebagai photographer, derang kena aware. Kita sebagai pelanggan of coz lah nak tengok gambar suasana kemeriahan majlis. Pengantin dah tentulah duduk kat dalam je. So, derang tataw apa yg jadi kat luar. Siapa yg datang? Ramai tetamu ke? Meriah ke? Jadi, gambar suasana kenduri tu penting e.g, gambar orang masak, macik-macik potong sayur, kekawan pengantin, tetamu kat meja makan or bebudak bermain-main kat luar.
Dan seterusnya, bila dah habis kenduri-kendara sumer, photographer tu mesti tunjukkan softcopy gambar yg diambil sebelum gambar di-print. Mungkin bagi photographer mender nih leceh. Ye lah, nak kena habiskan masa dua tiga jam dgn customer pastu nak pilih-pilih bagai. Tapi, logiknya kat sini, photographer tu kenal ke yg mana satu gambar saudara-mara / jemputan client depa? Jadi jangan lah pepandai print sendiri.

Anyways, aku still nak proceed amik photographer utk wedding nanti. Tapi sebelum tu, aku akan buat listing bertulis apa yg aku nak & serahkan pada photographer. Thanks to Puex & Ayang sbb sudi share experience nih, kalau tak konpem tak puas hati habis duit ribu-raban sedangkan hasil tak memuaskan.

Wiken rituh mcm biasa. Spent masa berbuka dgn kekawan Mamoru. Sampai ke Rawang jauhnya. Seronok. Bertambah lagi kekawan baru 🙂

Minggu nih, insyaAllah aku akan bawak Mamoru balik ke Melaka – berbuka dgn family aku pulak.

Permalink 3 Comments

tips for wedding photographer

September 24, 2007 at 12:41 pm (Uncategorized)

Hari nih 12 Ramadhan 1428 Hijrah

Lagu ceria untuk hari nih originally dari Datin Rafeah Buang – Bila Takbir Bergema (dah mula terasa nak pasang pelita nih)

Wiken kali nih agak meletihkan. Spent hampir semua masa yg ada untuk mengemas umah. Rumah kecik je tapi biasalah bila dah duduk gegamai camtu, tak boleh nak expect rumah sentiasa kemas. Lelebih lagi bila ada 3 adik lelaki tay sesama. Towel tu kalau boleh semua tempat derang nak expose kan. Dari pintu bilik, wall divider (partition), tepi tingkap sampailah kat kerusi meja makan – asalkan boleh je. Tu belum kira part koleksi komik derang. Puas lah aku dgn adik-adik pompuan aku kemas & letak satu tempat – tak sampai sejam bersepah balik. Geremmm akak. Aritu je aku dah suruh derang buang hampir 2 kotak komik yg ada kat dalam umah tu (half of it H punya dulu). Lega sikit ruang dalam umah tu. Bukan apa, paper yg diguna untuk buat komik nih takde kualiti & mendatangkan habuk lah.

Aku tengah pening nih. Semua gara-gara photographer untuk wedding la nih. No, aku belum jumpa pun 3 org photographer tu -lanning nk jumpa minggu nih. Tapi semlm, jumpa Puex & Ayang. Derang baru je dapat gambar perkahwinan derang dari salah sorang photographer nih.. sadly, the result was TERUK! Teruk yg aku maksudkan kat sini, pilihan gambar yg photographer tu printed tersangat lah tidak memenuhi kehendak pelanggan. Paling teruk sekali, bila photographer yg derang amik langsung tak bagi derang pilih gambar untuk diprint sebaliknya ikut suka mak nenek photographer tu je nak print yg mana.. mmg lah gambar tu cantik tapi kan lebih cantik kalau tuan punya badan yg memilihnya.. atau dengan bahasa lain, nih saper yg kahwin sebenarnya.. pengantin or photographer?

Biasanya, bagi full wedding pakej (RM 2000 ++), seseorg photographer mesti sediakan sekurang-kurangnya 2 orang photographer semasa majlis perkahwinan diadakan (untuk dptkan ‘angel’ yg berbeza). For that package, mereka akan bagi 1 custom album (susunan gambar yg dah diedit) + 1 sticky album (gambar saiz 4R yg di printed) dan 1 cd softcopy semua gambar yg diambil. Ada jugak photographer yg bagi additional 1 8R potret beserta frame sekali (but dats depend on their package la kan).

Kebanyakan photographer yg aku kenal, just buat keje amik gambar nih hampir semuanya part timer. Aku sokong cakap sorang kawan nih, kata dia photographer yg suka amik gambar nih biasanya lebih pentingkan ‘artwork’ dari keperluan sebenar gambar tu diambil. Derang lebih suka bermain dgn ‘editing’ tanpa mengikut apa yg pelanggan mahukan.

Kat sini, maybe silap pelanggan sendiri yg tak bagitau photographer apa yg mereka mahukan. Tapi, tak boleh lah salahkan derang seratus peratus. Photographer pun salah juga. Sebagai professional yg dah biasa amik gambar wedding, derang sepatutnya lebih maklum apa yg customer nak. Personally aku rasa, untuk mendapatkan hasil gambar yg memuaskan, ada tiga perkara atau tips yg photographer wedding mesti tahu:
  1. Pasangan pengantin: ‘Shot’ yg paling penting. Of coz lah kan. Kat sini photographer kena pandai approach pengantin sbb taim nih pengantin konpem malu / kaku.
  2. Sedara mara kedua belah pihak: Penting nih. Photographer mesti buat kaji selidik sikit. Kena lah tau yg mana mak-bapak & sedara-mara pengantin, senang nak amik gambar derang. Apa guna custom album tiga pat bijik yg derang buat kalau penuh gambar pengantin je? Kita nak jugak tengok gambar keluarga yg tersayang.
  3. Suasana majlis: Sebagai photographer, derang kena aware. Kita sebagai pelanggan of coz lah nak tengok gambar suasana kemeriahan majlis. Pengantin dah tentulah duduk kat dalam je. So, derang tataw apa yg jadi kat luar. Siapa yg datang? Ramai tetamu ke? Meriah ke? Jadi, gambar suasana kenduri tu penting e.g, gambar orang masak, macik-macik potong sayur, kekawan pengantin, tetamu kat meja makan or bebudak bermain-main kat luar.
Dan seterusnya, bila dah habis kenduri-kendara sumer, photographer tu mesti tunjukkan softcopy gambar yg diambil sebelum gambar di-print. Mungkin bagi photographer mender nih leceh. Ye lah, nak kena habiskan masa dua tiga jam dgn customer pastu nak pilih-pilih bagai. Tapi, logiknya kat sini, photographer tu kenal ke yg mana satu gambar saudara-mara / jemputan client depa? Jadi jangan lah pepandai print sendiri.

Anyways, aku still nak proceed amik photographer utk wedding nanti. Tapi sebelum tu, aku akan buat listing bertulis apa yg aku nak & serahkan pada photographer. Thanks to Puex & Ayang sbb sudi share experience nih, kalau tak konpem tak puas hati habis duit ribu-raban sedangkan hasil tak memuaskan.

Wiken rituh mcm biasa. Spent masa berbuka dgn kekawan Mamoru. Sampai ke Rawang jauhnya. Seronok. Bertambah lagi kekawan baru 🙂

Minggu nih, insyaAllah aku akan bawak Mamoru balik ke Melaka – berbuka dgn family aku pulak.

Permalink 7 Comments

Next page »