>Trans Bintang versi gambar

November 30, 2007 at 5:20 pm (XPDC Gunung)

>

Baru aku perasan, aku tak penah upload gambar masa aku pegi xpdc Trans Bintang. Dunno why. Maybe sebab aku dah publish kat multiply kut (anyways, my multiply tu restricted only for my networks) So here goes, trip Trans Bintang selama 6 hari. Empat buah gunung yang terletak di sepadan Perak-Kedah berjaya ditawan!

1. Gunung Bintang False
2. Gunung Bintang South
3. Gunung Bintang
4. Gunung Bintang North

Cerita tentang xpdc nih boleh dibaca di SINI

Hari pertama: Perjalanan almost 4 jam. Halangan pertama, 4wd sangkut. Kemsait kat Bukit Sempadan

Hari kedua: Kami berjaya tawan puncak Gunung Bintang False

Hari ketiga: Puncak Gunung Bintang South berjaya ditawan (kemsait emergency sbb dah tengah malam baru sampai puncak)

Hari keempat: Puncak Gunung Bintang pula berjaya ditawan


Hari kelima: puncak gunung terakhir iaitu Gunung Bintang North berjaya ditawan.. dan mission accomplished

Hari Keenam: Berkampung di Kemsait Sg. Kupang (kemsait emergency sebab tak sempat keluar ke kawasan perkampungan terdekat)

Gambar sampingan semasa trip:

Reward untuk diri di hari terakhir! Bersihkan diri dari lumpur & pacat..
Soru taim.. tak pandang kiri kanan dah.. lapar beb!

Tengah pulun roti gardenia lepas turun dari puncak gunung False
Cik Pisang sedang senyum dalam derita sebab terpaksa meredah hutan buluh menuju ke puncak Gunung North
Skem & Mawi basah lencun – its so windy, drizzly & damn cold oke!
Berhati-hati seimbangkan berat badan + beg sambil meniti dahan pokok yg tumbang.

Tumpukan perhatian anda pada lorong yg terbentuk dari sususan pokok hutan nih. CuNn sangat. Kiri dan kanan pokok ada gaung yg curam. Laluan nih dipanggil permatang.

p/s: credit to Bargading for diz pics
Advertisements

Permalink 2 Comments

Trans Bintang versi gambar

November 30, 2007 at 5:20 pm (XPDC Gunung)

Baru aku perasan, aku tak penah upload gambar masa aku pegi xpdc Trans Bintang. Dunno why. Maybe sebab aku dah publish kat multiply kut (anyways, my multiply tu restricted only for my networks) So here goes, trip Trans Bintang selama 6 hari. Empat buah gunung yang terletak di sepadan Perak-Kedah berjaya ditawan!

1. Gunung Bintang False
2. Gunung Bintang South
3. Gunung Bintang
4. Gunung Bintang North

Cerita tentang xpdc nih boleh dibaca di SINI

Hari pertama: Perjalanan almost 4 jam. Halangan pertama, 4wd sangkut. Kemsait kat Bukit Sempadan

Hari kedua: Kami berjaya tawan puncak Gunung Bintang False

Hari ketiga: Puncak Gunung Bintang South berjaya ditawan (kemsait emergency sbb dah tengah malam baru sampai puncak)

Hari keempat: Puncak Gunung Bintang pula berjaya ditawan


Hari kelima: puncak gunung terakhir iaitu Gunung Bintang North berjaya ditawan.. dan mission accomplished

Hari Keenam: Berkampung di Kemsait Sg. Kupang (kemsait emergency sebab tak sempat keluar ke kawasan perkampungan terdekat)

Gambar sampingan semasa trip:

Reward untuk diri di hari terakhir! Bersihkan diri dari lumpur & pacat..
Soru taim.. tak pandang kiri kanan dah.. lapar beb!

Tengah pulun roti gardenia lepas turun dari puncak gunung False
Cik Pisang sedang senyum dalam derita sebab terpaksa meredah hutan buluh menuju ke puncak Gunung North
Skem & Mawi basah lencun – its so windy, drizzly & damn cold oke!
Berhati-hati seimbangkan berat badan + beg sambil meniti dahan pokok yg tumbang.

Tumpukan perhatian anda pada lorong yg terbentuk dari sususan pokok hutan nih. CuNn sangat. Kiri dan kanan pokok ada gaung yg curam. Laluan nih dipanggil permatang.

p/s: credit to Bargading for diz pics

Permalink 1 Comment

>2007 nak habis

November 30, 2007 at 10:03 am (Uncategorized)

>

Semlm, pukul 2.00 ptg aku dah keluar dari KGPA. Tournament habis awal. Nak masuk opis, rasa macam malas pulak. Terus gerak balik umah. Lagipun aku bajet nak basuh baju yang bertimbun kat umah tu. Bukan baju aku, tapi baju adik-adik aku yang ramai kat umah tu. Sekarang nih kan musim cuti semester / sekolah, tu yang ramai melepak kat umah aku.
Lepas membasuh, mengemas pulak. Aku kerah adik-adik semua mengemas sama. Geremm gak dengan derang nih. Tau lah cuti, kemain lagi enjoynya. Bangun tido, bukan tau kemas bantal selimut, terus bukak tv. Tengahari sampai ke malam pulak menghadap internet. Cari citer Naruto la.. cari lagu la.. bukak youtube la.. cemacam lagi.

Malam tadi tak masak. Lauk tom yam banyak lagi. Lagipun lauk pauk yang aku tapau dari KGPA dah terlebih banyak pulak; ada ayam masak gajus, filet ikan masak sos, daging masak halia dengan sayur campur. Banyak kan? Alhamdullilah, rezeki adik-adik aku.

Aku demam kekura sekejap malam tadi. Sebenarnya aku tak boleh tidur bawah kipas yg dipasang dengan laju (kipas siling). Nanti tetiba je selsema & susah nak bernafas. Nasib baik aku terjaga. Bangun jap slowkan kipas, pastu pegi bilik adik lelaki aku – amik selimut. Masa tengah teraba-raba dalam gelam cari selimut, adik lelaki aku tegur. Tak tido lagi rupanya. Dia panggil aku duduk sebelah dia – cerita tentang problem dia. Kesian adik no.3 nih. Layan berbual sekejap.. tup tup.. aku tertido terus sebelah dia sampai subuh. Mesti adik aku bercakap sengsorang malam tadi. Kesiannyaaa… Bangun pagi tadi aku tengok dia dah terhimpit ke dinding.. huhuhu.. dah lah tilam bujang, tido sampai dua orang.. isk.

Esok dah start bulan last (Disember) untuk tahun 2007 nih. Kejap betul kan masa berlalu sekarang nih. Biasanya bila sampai bulan Disember setiap tahun, aku akan fikir balik apa benda yang aku dah buat untuk sepanjang tahun tu. Memang susah nak ingat, tapi nasib baik ada blogspot nih. Boleh aku belek baca semua perkara yg jadi kat aku. Kira macam tengok flashback drama live kita sendiri lah. Alhamdullilah, sekurang-kurangnya, tahun nih aku tak habiskan dengan perkara yang sia-sia. Ada jugak improvement dari segi taraf hidup, personal live & income. Korang sendiri macam mana? Still kat takuk lama atau dah ada peningkatan? Hahh jawab.

Perasan tak untuk tahun 2008 nanti, kita akan sambut tahun baru sebanyak TIGA kali dalam setahun? Pertama, 1 Januari. Kedua, Maal Hijrah 1429. Dan yang ketiga, Maal Hijrah 1430. Menarik kan? Merasalah korang buat azam tahun baru sebanyak tiga kali dalam setahun! Kan?

Hm.. nak ajak mamoru pegi lunch, tapi lupa pulak hari nih hari Jumaat. Hik.

Permalink Comments Off on >2007 nak habis

2007 nak habis

November 30, 2007 at 10:03 am (Uncategorized)

Semlm, pukul 2.00 ptg aku dah keluar dari KGPA. Tournament habis awal. Nak masuk opis, rasa macam malas pulak. Terus gerak balik umah. Lagipun aku bajet nak basuh baju yang bertimbun kat umah tu. Bukan baju aku, tapi baju adik-adik aku yang ramai kat umah tu. Sekarang nih kan musim cuti semester / sekolah, tu yang ramai melepak kat umah aku.
Lepas membasuh, mengemas pulak. Aku kerah adik-adik semua mengemas sama. Geremm gak dengan derang nih. Tau lah cuti, kemain lagi enjoynya. Bangun tido, bukan tau kemas bantal selimut, terus bukak tv. Tengahari sampai ke malam pulak menghadap internet. Cari citer Naruto la.. cari lagu la.. bukak youtube la.. cemacam lagi.

Malam tadi tak masak. Lauk tom yam banyak lagi. Lagipun lauk pauk yang aku tapau dari KGPA dah terlebih banyak pulak; ada ayam masak gajus, filet ikan masak sos, daging masak halia dengan sayur campur. Banyak kan? Alhamdullilah, rezeki adik-adik aku.

Aku demam kekura sekejap malam tadi. Sebenarnya aku tak boleh tidur bawah kipas yg dipasang dengan laju (kipas siling). Nanti tetiba je selsema & susah nak bernafas. Nasib baik aku terjaga. Bangun jap slowkan kipas, pastu pegi bilik adik lelaki aku – amik selimut. Masa tengah teraba-raba dalam gelam cari selimut, adik lelaki aku tegur. Tak tido lagi rupanya. Dia panggil aku duduk sebelah dia – cerita tentang problem dia. Kesian adik no.3 nih. Layan berbual sekejap.. tup tup.. aku tertido terus sebelah dia sampai subuh. Mesti adik aku bercakap sengsorang malam tadi. Kesiannyaaa… Bangun pagi tadi aku tengok dia dah terhimpit ke dinding.. huhuhu.. dah lah tilam bujang, tido sampai dua orang.. isk.

Esok dah start bulan last (Disember) untuk tahun 2007 nih. Kejap betul kan masa berlalu sekarang nih. Biasanya bila sampai bulan Disember setiap tahun, aku akan fikir balik apa benda yang aku dah buat untuk sepanjang tahun tu. Memang susah nak ingat, tapi nasib baik ada blogspot nih. Boleh aku belek baca semua perkara yg jadi kat aku. Kira macam tengok flashback drama live kita sendiri lah. Alhamdullilah, sekurang-kurangnya, tahun nih aku tak habiskan dengan perkara yang sia-sia. Ada jugak improvement dari segi taraf hidup, personal live & income. Korang sendiri macam mana? Still kat takuk lama atau dah ada peningkatan? Hahh jawab.

Perasan tak untuk tahun 2008 nanti, kita akan sambut tahun baru sebanyak TIGA kali dalam setahun? Pertama, 1 Januari. Kedua, Maal Hijrah 1429. Dan yang ketiga, Maal Hijrah 1430. Menarik kan? Merasalah korang buat azam tahun baru sebanyak tiga kali dalam setahun! Kan?

Hm.. nak ajak mamoru pegi lunch, tapi lupa pulak hari nih hari Jumaat. Hik.

Permalink Comments Off on 2007 nak habis

Trans Bintang versi gambar

November 30, 2007 at 9:20 am (XPDC Gunung)

Baru aku perasan, aku tak penah upload gambar masa aku pegi xpdc Trans Bintang. Dunno why. Maybe sebab aku dah publish kat multiply kut (anyways, my multiply tu restricted only for my networks) So here goes, trip Trans Bintang selama 6 hari. Empat buah gunung yang terletak di sepadan Perak-Kedah berjaya ditawan!

1. Gunung Bintang False
2. Gunung Bintang South
3. Gunung Bintang
4. Gunung Bintang North

Cerita tentang xpdc nih boleh dibaca di SINI

Hari pertama: Perjalanan almost 4 jam. Halangan pertama, 4wd sangkut. Kemsait kat Bukit Sempadan

Hari kedua: Kami berjaya tawan puncak Gunung Bintang False

Hari ketiga: Puncak Gunung Bintang South berjaya ditawan (kemsait emergency sbb dah tengah malam baru sampai puncak)

Hari keempat: Puncak Gunung Bintang pula berjaya ditawan


Hari kelima: puncak gunung terakhir iaitu Gunung Bintang North berjaya ditawan.. dan mission accomplished

Hari Keenam: Berkampung di Kemsait Sg. Kupang (kemsait emergency sebab tak sempat keluar ke kawasan perkampungan terdekat)

Gambar sampingan semasa trip:

Reward untuk diri di hari terakhir! Bersihkan diri dari lumpur & pacat..
Soru taim.. tak pandang kiri kanan dah.. lapar beb!

Tengah pulun roti gardenia lepas turun dari puncak gunung False
Cik Pisang sedang senyum dalam derita sebab terpaksa meredah hutan buluh menuju ke puncak Gunung North
Skem & Mawi basah lencun – its so windy, drizzly & damn cold oke!
Berhati-hati seimbangkan berat badan + beg sambil meniti dahan pokok yg tumbang.

Tumpukan perhatian anda pada lorong yg terbentuk dari sususan pokok hutan nih. CuNn sangat. Kiri dan kanan pokok ada gaung yg curam. Laluan nih dipanggil permatang.

p/s: credit to Bargading for diz pics

Permalink 1 Comment

2007 nak habis

November 30, 2007 at 2:03 am (Uncategorized)

Semlm, pukul 2.00 ptg aku dah keluar dari KGPA. Tournament habis awal. Nak masuk opis, rasa macam malas pulak. Terus gerak balik umah. Lagipun aku bajet nak basuh baju yang bertimbun kat umah tu. Bukan baju aku, tapi baju adik-adik aku yang ramai kat umah tu. Sekarang nih kan musim cuti semester / sekolah, tu yang ramai melepak kat umah aku.
Lepas membasuh, mengemas pulak. Aku kerah adik-adik semua mengemas sama. Geremm gak dengan derang nih. Tau lah cuti, kemain lagi enjoynya. Bangun tido, bukan tau kemas bantal selimut, terus bukak tv. Tengahari sampai ke malam pulak menghadap internet. Cari citer Naruto la.. cari lagu la.. bukak youtube la.. cemacam lagi.

Malam tadi tak masak. Lauk tom yam banyak lagi. Lagipun lauk pauk yang aku tapau dari KGPA dah terlebih banyak pulak; ada ayam masak gajus, filet ikan masak sos, daging masak halia dengan sayur campur. Banyak kan? Alhamdullilah, rezeki adik-adik aku.

Aku demam kekura sekejap malam tadi. Sebenarnya aku tak boleh tidur bawah kipas yg dipasang dengan laju (kipas siling). Nanti tetiba je selsema & susah nak bernafas. Nasib baik aku terjaga. Bangun jap slowkan kipas, pastu pegi bilik adik lelaki aku – amik selimut. Masa tengah teraba-raba dalam gelam cari selimut, adik lelaki aku tegur. Tak tido lagi rupanya. Dia panggil aku duduk sebelah dia – cerita tentang problem dia. Kesian adik no.3 nih. Layan berbual sekejap.. tup tup.. aku tertido terus sebelah dia sampai subuh. Mesti adik aku bercakap sengsorang malam tadi. Kesiannyaaa… Bangun pagi tadi aku tengok dia dah terhimpit ke dinding.. huhuhu.. dah lah tilam bujang, tido sampai dua orang.. isk.

Esok dah start bulan last (Disember) untuk tahun 2007 nih. Kejap betul kan masa berlalu sekarang nih. Biasanya bila sampai bulan Disember setiap tahun, aku akan fikir balik apa benda yang aku dah buat untuk sepanjang tahun tu. Memang susah nak ingat, tapi nasib baik ada blogspot nih. Boleh aku belek baca semua perkara yg jadi kat aku. Kira macam tengok flashback drama live kita sendiri lah. Alhamdullilah, sekurang-kurangnya, tahun nih aku tak habiskan dengan perkara yang sia-sia. Ada jugak improvement dari segi taraf hidup, personal live & income. Korang sendiri macam mana? Still kat takuk lama atau dah ada peningkatan? Hahh jawab.

Perasan tak untuk tahun 2008 nanti, kita akan sambut tahun baru sebanyak TIGA kali dalam setahun? Pertama, 1 Januari. Kedua, Maal Hijrah 1429. Dan yang ketiga, Maal Hijrah 1430. Menarik kan? Merasalah korang buat azam tahun baru sebanyak tiga kali dalam setahun! Kan?

Hm.. nak ajak mamoru pegi lunch, tapi lupa pulak hari nih hari Jumaat. Hik.

Permalink Comments Off on 2007 nak habis

>Menu for tonite

November 28, 2007 at 11:15 pm (Uncategorized)

>

Terlebih rajin aku malam nih sampai tiga jenis lauk aku masak.. ada baby kailan masak ikan masin + tom yam campur + ikan kembung masak pedas.. Cuma lauk gulai lemak nenas dgn su’un goreng tu adik pompuan no.6 masak siang tadi.. Alhamdulillah, kenyang perut kamu adik-beradik.

Oh btw, gambar kat atas nih di amik selepas makan.. hehe. Tak nyempat nak amik gambar sebelum makan, akak penat malam nih dik nonn!

Permalink Comments Off on >Menu for tonite

Menu for tonite

November 28, 2007 at 11:15 pm (Uncategorized)

Terlebih rajin aku malam nih sampai tiga jenis lauk aku masak.. ada baby kailan masak ikan masin + tom yam campur + ikan kembung masak pedas.. Cuma lauk gulai lemak nenas dgn su’un goreng tu adik pompuan no.6 masak siang tadi.. Alhamdulillah, kenyang perut kamu adik-beradik.

Oh btw, gambar kat atas nih di amik selepas makan.. hehe. Tak nyempat nak amik gambar sebelum makan, akak penat malam nih dik nonn!

Permalink Comments Off on Menu for tonite

Menu for tonite

November 28, 2007 at 3:15 pm (Uncategorized)

Terlebih rajin aku malam nih sampai tiga jenis lauk aku masak.. ada baby kailan masak ikan masin + tom yam campur + ikan kembung masak pedas.. Cuma lauk gulai lemak nenas dgn su’un goreng tu adik pompuan no.6 masak siang tadi.. Alhamdulillah, kenyang perut kamu adik-beradik.

Oh btw, gambar kat atas nih di amik selepas makan.. hehe. Tak nyempat nak amik gambar sebelum makan, akak penat malam nih dik nonn!

Permalink Comments Off on Menu for tonite

>Santai di opis

November 28, 2007 at 1:41 pm (Uncategorized)

>

Bz semlm. Bz dengan personal work.

Pagi tadi sempat breakfast dgn Mamoru. Dia kata, Zin tanya bila kami free. Zin nak ajak pegi mendaki kat area Kuala Kubu Baru. Menarik juga plan dia, lagipun trek kat situ agak santai & ada air terjun yg cuNn. Boleh lah bawak adik-beradik aku sekali. Adik pompuan no. 6 dah banyak kali tanya bila aku nak bawak dia pegi mandi air terjun lagi. Hik. Aku suka kalau adik-beradik aku suka masuk hutan. Biar derang tau macam mana best-nya dapat join xtvt outdoor nih. Anyways, date tak confirm lagi, maybe minggu depan kut sebab minggu ni kena pegi Teluk Intan – ada family matters.

Esok ada golf tourney kat golf club area opis nih. Tak ramai pun yang join, just 10 flights je. Rasa macam malas nak pegi pun ada. Hmm.. kalau tak pasal keje, tak kuasa aku.

Sekarang nih tak banyak sgt keje kat opis. Tunggu AGM bulan depan je lah. Pastu baru start dgn projek baru untuk tahun depan. Sejak kebelakangan nih kan, aku makin bosan dgn keje aku sekarang. Terlalu banyak masa lapang. Sampai aku sendiri dah tak tau nak buat apa. Cuba rekemen sikit xtvt yang aku boleh buat kat opis nih? Nak surf internet? Tak yah lah, dah naik muntah aku menghadap pc nih. Even access internet kat umah pun aku dah jarang guna.

Ok, siapa tak suka keje goyang kaki kan? Tapi kalau dah selalu sangat.. bosan sey.. otak jadi krem. Tapi, in second thought, aku patut berterima kasih jugak pada kompeni nih sebab masa lapang yg terlalu banyak nih lah mendorong aku start buat bisnes sendiri. Bukan bisnes buat taik mata ok. Bisnes kecik je. Aku just silent partner. Yang tukang manage-nya, Nazry. Bukan tu je, sebab masa lapang yg banyak nih jugak lah aku terdorong nak sambung study lagi. Even now pun aku dah start isi borang untuk sambung belajar balik. Sure korang dapat bayangkan cemana ‘free’ nya aku kat kompeni nih kan? Kalau tak, takdelah aku update blog sampai berkali-kali dalam sehari!

Cerita lain pulak:

Aku dah siapkan design untuk invitation kad. Aku buat kaler hitam.. haha gothic sungguh! Simple je design dia sebab aku tak suka kad yang crowded dan penuh dgn tulisan or hiasan. Yang best tu, Mamoru cakap cantik. Adik-beradik aku pun cakap cantik.. tapi maybe aku akan tukar warna kad tu kut. Takut nanti bapak aku komplen – kang dia cakap macam kad nak ajak pegi funeral pulak. Hik. Apa pun aku puas hati jugak lah. Bangga sey dapat buat kad untuk wedding sendiri.

Sebut pasal bapak, sekarang nih bapak tengah bz dgn projek dengan Pertubuhan Perusahaan Peladang. Kata bapak, tanah sawah terbiar kat depan umah kami tu sedang dibersihkan. Parit untuk salurkan air dari sungai pun dalam pembinaan. Seronoknya. Tak sabar pulak nak balik kampung tengok perkembangan projek nih.

Hm.. bilanya aku nak balik kampung? Minggu nih pegi Teluk Intan, minggu depan pulak nak masuk hutan.. minggu laaagi depan pun nak masuk hutan.. Susahnya nak buat pilihan antara kampung & hutan. Susah sangat, aku berkampung dlam hutan je lah!

p/s: (to my sis-in-law) Ida, nak join pi Air Terjun Sg Chilling tak? (port hari tu). Tapi kali nih kita camping kat area jambatan gantung (entrance). Malamnya kita BBQ ikan bakaq dgn ayaq asam 🙂 – Ada brani?

Permalink 2 Comments

Santai di opis

November 28, 2007 at 1:41 pm (Uncategorized)

Bz semlm. Bz dengan personal work.

Pagi tadi sempat breakfast dgn Mamoru. Dia kata, Zin tanya bila kami free. Zin nak ajak pegi mendaki kat area Kuala Kubu Baru. Menarik juga plan dia, lagipun trek kat situ agak santai & ada air terjun yg cuNn. Boleh lah bawak adik-beradik aku sekali. Adik pompuan no. 6 dah banyak kali tanya bila aku nak bawak dia pegi mandi air terjun lagi. Hik. Aku suka kalau adik-beradik aku suka masuk hutan. Biar derang tau macam mana best-nya dapat join xtvt outdoor nih. Anyways, date tak confirm lagi, maybe minggu depan kut sebab minggu ni kena pegi Teluk Intan – ada family matters.

Esok ada golf tourney kat golf club area opis nih. Tak ramai pun yang join, just 10 flights je. Rasa macam malas nak pegi pun ada. Hmm.. kalau tak pasal keje, tak kuasa aku.

Sekarang nih tak banyak sgt keje kat opis. Tunggu AGM bulan depan je lah. Pastu baru start dgn projek baru untuk tahun depan. Sejak kebelakangan nih kan, aku makin bosan dgn keje aku sekarang. Terlalu banyak masa lapang. Sampai aku sendiri dah tak tau nak buat apa. Cuba rekemen sikit xtvt yang aku boleh buat kat opis nih? Nak surf internet? Tak yah lah, dah naik muntah aku menghadap pc nih. Even access internet kat umah pun aku dah jarang guna.

Ok, siapa tak suka keje goyang kaki kan? Tapi kalau dah selalu sangat.. bosan sey.. otak jadi krem. Tapi, in second thought, aku patut berterima kasih jugak pada kompeni nih sebab masa lapang yg terlalu banyak nih lah mendorong aku start buat bisnes sendiri. Bukan bisnes buat taik mata ok. Bisnes kecik je. Aku just silent partner. Yang tukang manage-nya, Nazry. Bukan tu je, sebab masa lapang yg banyak nih jugak lah aku terdorong nak sambung study lagi. Even now pun aku dah start isi borang untuk sambung belajar balik. Sure korang dapat bayangkan cemana ‘free’ nya aku kat kompeni nih kan? Kalau tak, takdelah aku update blog sampai berkali-kali dalam sehari!

Cerita lain pulak:

Aku dah siapkan design untuk invitation kad. Aku buat kaler hitam.. haha gothic sungguh! Simple je design dia sebab aku tak suka kad yang crowded dan penuh dgn tulisan or hiasan. Yang best tu, Mamoru cakap cantik. Adik-beradik aku pun cakap cantik.. tapi maybe aku akan tukar warna kad tu kut. Takut nanti bapak aku komplen – kang dia cakap macam kad nak ajak pegi funeral pulak. Hik. Apa pun aku puas hati jugak lah. Bangga sey dapat buat kad untuk wedding sendiri.

Sebut pasal bapak, sekarang nih bapak tengah bz dgn projek dengan Pertubuhan Perusahaan Peladang. Kata bapak, tanah sawah terbiar kat depan umah kami tu sedang dibersihkan. Parit untuk salurkan air dari sungai pun dalam pembinaan. Seronoknya. Tak sabar pulak nak balik kampung tengok perkembangan projek nih.

Hm.. bilanya aku nak balik kampung? Minggu nih pegi Teluk Intan, minggu depan pulak nak masuk hutan.. minggu laaagi depan pun nak masuk hutan.. Susahnya nak buat pilihan antara kampung & hutan. Susah sangat, aku berkampung dlam hutan je lah!

p/s: (to my sis-in-law) Ida, nak join pi Air Terjun Sg Chilling tak? (port hari tu). Tapi kali nih kita camping kat area jambatan gantung (entrance). Malamnya kita BBQ ikan bakaq dgn ayaq asam 🙂 – Ada brani?

Permalink 2 Comments

Santai di opis

November 28, 2007 at 5:41 am (Uncategorized)

Bz semlm. Bz dengan personal work.

Pagi tadi sempat breakfast dgn Mamoru. Dia kata, Zin tanya bila kami free. Zin nak ajak pegi mendaki kat area Kuala Kubu Baru. Menarik juga plan dia, lagipun trek kat situ agak santai & ada air terjun yg cuNn. Boleh lah bawak adik-beradik aku sekali. Adik pompuan no. 6 dah banyak kali tanya bila aku nak bawak dia pegi mandi air terjun lagi. Hik. Aku suka kalau adik-beradik aku suka masuk hutan. Biar derang tau macam mana best-nya dapat join xtvt outdoor nih. Anyways, date tak confirm lagi, maybe minggu depan kut sebab minggu ni kena pegi Teluk Intan – ada family matters.

Esok ada golf tourney kat golf club area opis nih. Tak ramai pun yang join, just 10 flights je. Rasa macam malas nak pegi pun ada. Hmm.. kalau tak pasal keje, tak kuasa aku.

Sekarang nih tak banyak sgt keje kat opis. Tunggu AGM bulan depan je lah. Pastu baru start dgn projek baru untuk tahun depan. Sejak kebelakangan nih kan, aku makin bosan dgn keje aku sekarang. Terlalu banyak masa lapang. Sampai aku sendiri dah tak tau nak buat apa. Cuba rekemen sikit xtvt yang aku boleh buat kat opis nih? Nak surf internet? Tak yah lah, dah naik muntah aku menghadap pc nih. Even access internet kat umah pun aku dah jarang guna.

Ok, siapa tak suka keje goyang kaki kan? Tapi kalau dah selalu sangat.. bosan sey.. otak jadi krem. Tapi, in second thought, aku patut berterima kasih jugak pada kompeni nih sebab masa lapang yg terlalu banyak nih lah mendorong aku start buat bisnes sendiri. Bukan bisnes buat taik mata ok. Bisnes kecik je. Aku just silent partner. Yang tukang manage-nya, Nazry. Bukan tu je, sebab masa lapang yg banyak nih jugak lah aku terdorong nak sambung study lagi. Even now pun aku dah start isi borang untuk sambung belajar balik. Sure korang dapat bayangkan cemana ‘free’ nya aku kat kompeni nih kan? Kalau tak, takdelah aku update blog sampai berkali-kali dalam sehari!

Cerita lain pulak:

Aku dah siapkan design untuk invitation kad. Aku buat kaler hitam.. haha gothic sungguh! Simple je design dia sebab aku tak suka kad yang crowded dan penuh dgn tulisan or hiasan. Yang best tu, Mamoru cakap cantik. Adik-beradik aku pun cakap cantik.. tapi maybe aku akan tukar warna kad tu kut. Takut nanti bapak aku komplen – kang dia cakap macam kad nak ajak pegi funeral pulak. Hik. Apa pun aku puas hati jugak lah. Bangga sey dapat buat kad untuk wedding sendiri.

Sebut pasal bapak, sekarang nih bapak tengah bz dgn projek dengan Pertubuhan Perusahaan Peladang. Kata bapak, tanah sawah terbiar kat depan umah kami tu sedang dibersihkan. Parit untuk salurkan air dari sungai pun dalam pembinaan. Seronoknya. Tak sabar pulak nak balik kampung tengok perkembangan projek nih.

Hm.. bilanya aku nak balik kampung? Minggu nih pegi Teluk Intan, minggu depan pulak nak masuk hutan.. minggu laaagi depan pun nak masuk hutan.. Susahnya nak buat pilihan antara kampung & hutan. Susah sangat, aku berkampung dlam hutan je lah!

p/s: (to my sis-in-law) Ida, nak join pi Air Terjun Sg Chilling tak? (port hari tu). Tapi kali nih kita camping kat area jambatan gantung (entrance). Malamnya kita BBQ ikan bakaq dgn ayaq asam 🙂 – Ada brani?

Permalink 2 Comments

>Perhimpunan haram

November 26, 2007 at 1:05 pm (Uncategorized)

>

Lately makin ramai pulak orang buat memender camnih ek? Best ke? Dapat apa? Ada perubahan apa-apa ke?

Baru beberapa minggu aritu orang Melayu buat..

Semalam, orang India pula..

Lepas nih.. Cina?

*mari duduk cangkung tepi jalan dan fikirkan masa depan Malaysia kita*

Sejujurnya, aku antara individu yang tak suka campur hal-hal macam nih. Lantak lah orang nak buat apa pun. Yang penting, aku, family aku, orang-orang yang aku sayang selamat. Selfish sangat kan? Haha.

Fikirlah kawan. Banyak cara lain nak express ketidakpuashatian tu. Banyakkkk lagi tempat lain yang boleh dipilih untuk buat perhimpunan nih tanpa ganggu orang lain semua. Nih pegi mengamuk rosakkan harta benda orang apa pekdahnya? Kut ye pun marah, pi la buat perhimpunan kat pulau yang tak berpenghuni. Pastu lepaskan marah dengan baling batu ke dalam laut. Baling lah sampai sengal tangan tu..

Fikirlah kawan. Dalam dunia kita sekarang nih tak ada seorang pun yg sempurna tingkah laku, baik budi bicaranya. Tak payah lah susahkan diri menuding sana sini. Kenapa tak letakkan je jari tu kat batang hidung sendiri? Susah ke? Tuhan takkan ubah nasib seseorang itu kalau kita tak usaha mengubah diri sendiri. Dan sekali lagi, cara nak ubah nasib diri tu bukanlah dengan menyertai mana-mana perhimpunan yang menyusahkan orang lain (seksa ok kalau jalan jem or harta benda rosak disebabkan mender-mender camnih!)

Sekali lagi kengkawan semua, kalau rasa nak join jugak perhimpunan camnih, sila inform awal-awal supaya anda semua boleh diberi peluang melawat dan tinggal di Iraq untuk beberapa hari sambil mengutip pengalaman yang penuh bermakna untuk perhimpunan yg bakal anda sertai. Rasalah camner orang sana gulingkan pemerintah derang secara membabi buta dan akhirnya.. tak dapat gak negara makmur, maju, aman yang derang hajati.. tau pulak sedih & nangis bila Saddam kena hukum gantung di pagi raya.. aperdaa..

*Me pungut adik-beradik, kaum keluarga, orang tersayang bawak berlindung.. err.. tataw kemana.. sedihnya*

dey thambi.. allo apek.. salam pak mat.. jom ngeteh.

Permalink 6 Comments

Perhimpunan haram

November 26, 2007 at 1:05 pm (Uncategorized)

Lately makin ramai pulak orang buat memender camnih ek? Best ke? Dapat apa? Ada perubahan apa-apa ke?

Baru beberapa minggu aritu orang Melayu buat..

Semalam, orang India pula..

Lepas nih.. Cina?

*mari duduk cangkung tepi jalan dan fikirkan masa depan Malaysia kita*

Sejujurnya, aku antara individu yang tak suka campur hal-hal macam nih. Lantak lah orang nak buat apa pun. Yang penting, aku, family aku, orang-orang yang aku sayang selamat. Selfish sangat kan? Haha.

Fikirlah kawan. Banyak cara lain nak express ketidakpuashatian tu. Banyakkkk lagi tempat lain yang boleh dipilih untuk buat perhimpunan nih tanpa ganggu orang lain semua. Nih pegi mengamuk rosakkan harta benda orang apa pekdahnya? Kut ye pun marah, pi la buat perhimpunan kat pulau yang tak berpenghuni. Pastu lepaskan marah dengan baling batu ke dalam laut. Baling lah sampai sengal tangan tu..

Fikirlah kawan. Dalam dunia kita sekarang nih tak ada seorang pun yg sempurna tingkah laku, baik budi bicaranya. Tak payah lah susahkan diri menuding sana sini. Kenapa tak letakkan je jari tu kat batang hidung sendiri? Susah ke? Tuhan takkan ubah nasib seseorang itu kalau kita tak usaha mengubah diri sendiri. Dan sekali lagi, cara nak ubah nasib diri tu bukanlah dengan menyertai mana-mana perhimpunan yang menyusahkan orang lain (seksa ok kalau jalan jem or harta benda rosak disebabkan mender-mender camnih!)

Sekali lagi kengkawan semua, kalau rasa nak join jugak perhimpunan camnih, sila inform awal-awal supaya anda semua boleh diberi peluang melawat dan tinggal di Iraq untuk beberapa hari sambil mengutip pengalaman yang penuh bermakna untuk perhimpunan yg bakal anda sertai. Rasalah camner orang sana gulingkan pemerintah derang secara membabi buta dan akhirnya.. tak dapat gak negara makmur, maju, aman yang derang hajati.. tau pulak sedih & nangis bila Saddam kena hukum gantung di pagi raya.. aperdaa..

*Me pungut adik-beradik, kaum keluarga, orang tersayang bawak berlindung.. err.. tataw kemana.. sedihnya*

dey thambi.. allo apek.. salam pak mat.. jom ngeteh.

Permalink 6 Comments

>Tok Nenek again

November 26, 2007 at 10:49 am (Uncategorized)

>

It is confirmed. Aku akan pegi xpdc Gunung Tok Nenek atau nama lainnya Table & Chair. Tak pasti pula kenapa gunung nih dipanggil Tok Nenek, tapi kalau nama Table & Chair tu memang make sense la jugak sebab batu kat puncak gunung nih berbentuk seperti sebuah kerusi & meja kalau dipandang dari jauh.. Aku penah conquered puncak gunung nih masa trip Trans V2 tahun lepas. Memang best. View sgt menarik – boleh nampak 360°!

View dari puncak gunung Tok Nenek.. baru lepas hujan taim nih. See what I mean by 360°? Boleh nampak sekeliling laa! Puncak gunung nih tak besar. Boleh muat dalam 10 orang je dalam satu masa. Tak boleh buat kemsait atas tu – kiri kanan tebing curam maa. Angin pulak, laju semacam, berdiri pun rasa goyang. Gayat akak masa kat puncak Tok Nenek nih tau.

Nih view keseluruhan puncak Tok Nenek. Close up dari puncak gunung Kayong. Nampak tak akak kat dalam gambar tu? Masa nih dgn Arman & Beckham tengah nyanyi lagu patriotik.

Dulu, bukan senang nak jejak kaki kat puncak Tok Nenek nih. Kena naik tiga empat gunung baru sampai gunung nih. Makan masa tiga empat hari jugak lah. Hazabb sangat. Tapi sejak otai-otai gunung berjaya buka trek baru ke sana, maka bertambah mudah lah perjalanan pendaki-pendaki lain (terima kasih kepada teknologi GPS & kepakaran membaca peta topografi – canggih tau orang gunung sekarang. Mendaki guna GPS gituu)

Untuk trip nih, kami akan masuk melalui Pos Brooke. Kat mana tempat nih or macam mana trek kat sini aku tak tau. Tunggu je lah nahh. Balik dari xpdc nanti boleh cerita.

p/s: credit to Bargading for these pics

Permalink 2 Comments

Next page »