>Babai 2007

December 31, 2007 at 1:11 pm (Uncategorized)

>

Selamattt.. selesai dah kursus kahwin. Aku dapat sorang kawan. Orang pahang. Comel je orangnya. Kebetulan tarikh nikah kitaorg dekat-dekat. Tak dapat lah nak attend.

Aku kursus kat Wisma Kraftangan (bebtul depan LRT Masjid Jamek). Last minit dapat tempat kat sana. Tu pun lepas dua buah tempat yang aku redah takde kekosongan. Ramai gila yg attend kursus kahwin minggu nih ek.

Kursus tu biasa-biasa je.. Takde pon sampai tahap nak soal-soal peserta. Ceramah sepanjang masa. Ada penceramah yg best, ada yg tak best, lumrah lah tu. Tapi alhamdullilah, aku takde lah sampai tersengguk-sengguk tahan ngantuk dalam dewan tu. Aku ingatkan kursus nih bebtul makan masa dua hari. Rupanya sehari setengah je. Sabtu derang start pukul 2.30 – 6.30 ptg. Ahad pulak dari 8.30 pagi – 6.30 ptg. Kejap je. Eh, dengar cerita tak lama lagi derang nak tambah lagi satu sesi Qiamulail untuk kursus nih. Hahaha.. masaklah sesiapa yg tak pegi lagi.

Sabtu petang rituh, lepas kursus aku dgn Mamoru pegi shopping kat area Sogo. Nak pegi tempat lain cam malas. Since Sogo yg paling dekat, belasah je lah. Punyerlah banyak memborong.. sampai tiga kali buat trip hantar barang yg dah dibeli ke kereta. Enjoy gila dapat shopping camtu. Siap buat Sogo kad untuk collect point lagik. Lama gak arr kami duk pilih & beli barang.. sampai Sogo dah dua kali buat announcement nak tutup kedai baru kami terhegeh-hegeh angkut barang pegi basement. Punyalah excited memasing. Ramai woo umat kat sana aritu.. year end sale katakan..

Setakat nih alhamdullilah, persiapan boleh lah dikatakan 75% siap. Tinggal part kenduri kat kampung & part Mamoru menyiapkan dokumen kat pejabat agama je lah.

Esok cuti tahun baru. Takde sambut-sambut tahun baru der. Lagipun negeri kelahiran aku (Melaka) dah tak bagi buat sambutan tahun baru nih. Ketua Menteri Melaka suruh penduduknya sambut tahun baru dengan buat sembahyang hajat & mengimarahkan masjid/surau. Menarik gila idea nih kan? Alasannya, nak mohon pada Tuhan supaya hidup penduduknya sentiasa dalam keadaan aman tanpa perbalahan kaum dan sebagainya. Bangga aku jadi anak jati Melaka (walaupun orang sering cakap kami orang Melaka nih kurang hajar). Dengar cerita negeri Sembilan pun dah mula ikut jejak langkah yg sama. Negeri lain mcm mana pulak ek? Bak kata ustaz yang bagi ceramah semlm, harapan dia kalau boleh, tepat jam 12.00 tengah malam tu disambut dgn laungan azan dari setiap masjid/surau diseluruh negara. Konpem meremang bulu roma!

Malam tadi adik lelaki no.5 cakap dia nak stayback kat opis sebab nak tengok bunga api tengah malam nanti. Aduii risau aku… Nak halang, dia beria-ria pulak. Nak tanak aku terpaksa benarkan. Itupun nasib baik dia lelaki. Kalau adik pompuan, NO WAY! Aku kalau boleh lebih suka semua adik-adik aku duduk kat umah taim-taim camtu. Aku sendiri tak suka join orang gegamai berasak kat tempat crowded bila ada celebration yg disambut tetaim tengah malam. Kalau siang lain citer lah kan. Bukan apa, kita mana tau bahaya yg akan jadi. Hissshh.. nauzubillah. Mintak dijauhkan Tuhan.

Malam nih adik lelaki no.2 & adik ipar aku nak datang KL. Esok kami ada family trip ke Kuala Selangor. Derang nak sangat pegi memancing ikan. Ikutkan je lah walaupun memancing nih tak serasi dgn jiwa aku. Mungkin kami singgah rumah nenek Mamoru & lunch kat sana. Petang pulak ada meeting KREP. Tengok lah camna aku nak bagi-bagi masa antara meeting dgn adik-adik. Susah sangat aku biar Mamoru pegi sorang je. Family comes first. Bab outdoor nih bolehh tunggu.. tak lari gunung dikejar.

Tadi tipun bapak. Borak-borak pasal persiapan kenduri. Kata bapak jemputan kali nih mungkin lebih ramai. Oh lupa nak cerita, kenduri aku tak guna katering. Masak gegamai je. Maklumlah kawasan kampung. Jimat sikit belanja. Lagipun gerun aku dengar belanja yg memember aku habiskan untuk katering nih.

Iklan: Semalam masa aku gi jumpa Gee (ex-plu), kata dia untuk katering je dia terpaksa keluarkan RM 24k. Gila ahh. Total expenses kat umah pengantin pompuan je (Wangsa Maju) dah RM 60k.. fuhhh.. boleh bayar cash sebijik keta tu. Tapi ok lah, orang berkemampuan. Orang cam aku nih just buat sekadar termampu je lah..

Best dengar cerita Gee. Kata dia, dia broke-off dgn ex-peng dia disebabkan H. Tak sangka teruk sungguh perangai H masa tu. H pegi bagitau family Gee tentang relation Gee dgn ex-peng dia. Porak peranda gak life Gee jadinya. Tak lama lepas dia break dgn ex-peng dia, terus dia dapat keje tetap yg dia nak. Rezeki dia murah sangat. Hubungan dia dgn family pun jadi baik. Beberapa bulan lepas tu, dia jumpa sorang mamat nih. Kenal tak sampai dua bulan terus bertunang. Derang kahwin setahun lepas bertunang (wiken aritu lah). Selamat Pengantin Baru buat Gee & Suami, semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.
Sambung balik.

Err.. nak sambung apa ek? Perut aku lapau nih. Lunch hour kang aku nak blah balik umah. Apa barang stay kat opis nih lelama.. esok cuti maa!

Advertisements

Permalink Comments Off on >Babai 2007

Babai 2007

December 31, 2007 at 1:11 pm (Uncategorized)

Selamattt.. selesai dah kursus kahwin. Aku dapat sorang kawan. Orang pahang. Comel je orangnya. Kebetulan tarikh nikah kitaorg dekat-dekat. Tak dapat lah nak attend.

Aku kursus kat Wisma Kraftangan (bebtul depan LRT Masjid Jamek). Last minit dapat tempat kat sana. Tu pun lepas dua buah tempat yang aku redah takde kekosongan. Ramai gila yg attend kursus kahwin minggu nih ek.

Kursus tu biasa-biasa je.. Takde pon sampai tahap nak soal-soal peserta. Ceramah sepanjang masa. Ada penceramah yg best, ada yg tak best, lumrah lah tu. Tapi alhamdullilah, aku takde lah sampai tersengguk-sengguk tahan ngantuk dalam dewan tu. Aku ingatkan kursus nih bebtul makan masa dua hari. Rupanya sehari setengah je. Sabtu derang start pukul 2.30 – 6.30 ptg. Ahad pulak dari 8.30 pagi – 6.30 ptg. Kejap je. Eh, dengar cerita tak lama lagi derang nak tambah lagi satu sesi Qiamulail untuk kursus nih. Hahaha.. masaklah sesiapa yg tak pegi lagi.

Sabtu petang rituh, lepas kursus aku dgn Mamoru pegi shopping kat area Sogo. Nak pegi tempat lain cam malas. Since Sogo yg paling dekat, belasah je lah. Punyerlah banyak memborong.. sampai tiga kali buat trip hantar barang yg dah dibeli ke kereta. Enjoy gila dapat shopping camtu. Siap buat Sogo kad untuk collect point lagik. Lama gak arr kami duk pilih & beli barang.. sampai Sogo dah dua kali buat announcement nak tutup kedai baru kami terhegeh-hegeh angkut barang pegi basement. Punyalah excited memasing. Ramai woo umat kat sana aritu.. year end sale katakan..

Setakat nih alhamdullilah, persiapan boleh lah dikatakan 75% siap. Tinggal part kenduri kat kampung & part Mamoru menyiapkan dokumen kat pejabat agama je lah.

Esok cuti tahun baru. Takde sambut-sambut tahun baru der. Lagipun negeri kelahiran aku (Melaka) dah tak bagi buat sambutan tahun baru nih. Ketua Menteri Melaka suruh penduduknya sambut tahun baru dengan buat sembahyang hajat & mengimarahkan masjid/surau. Menarik gila idea nih kan? Alasannya, nak mohon pada Tuhan supaya hidup penduduknya sentiasa dalam keadaan aman tanpa perbalahan kaum dan sebagainya. Bangga aku jadi anak jati Melaka (walaupun orang sering cakap kami orang Melaka nih kurang hajar). Dengar cerita negeri Sembilan pun dah mula ikut jejak langkah yg sama. Negeri lain mcm mana pulak ek? Bak kata ustaz yang bagi ceramah semlm, harapan dia kalau boleh, tepat jam 12.00 tengah malam tu disambut dgn laungan azan dari setiap masjid/surau diseluruh negara. Konpem meremang bulu roma!

Malam tadi adik lelaki no.5 cakap dia nak stayback kat opis sebab nak tengok bunga api tengah malam nanti. Aduii risau aku… Nak halang, dia beria-ria pulak. Nak tanak aku terpaksa benarkan. Itupun nasib baik dia lelaki. Kalau adik pompuan, NO WAY! Aku kalau boleh lebih suka semua adik-adik aku duduk kat umah taim-taim camtu. Aku sendiri tak suka join orang gegamai berasak kat tempat crowded bila ada celebration yg disambut tetaim tengah malam. Kalau siang lain citer lah kan. Bukan apa, kita mana tau bahaya yg akan jadi. Hissshh.. nauzubillah. Mintak dijauhkan Tuhan.

Malam nih adik lelaki no.2 & adik ipar aku nak datang KL. Esok kami ada family trip ke Kuala Selangor. Derang nak sangat pegi memancing ikan. Ikutkan je lah walaupun memancing nih tak serasi dgn jiwa aku. Mungkin kami singgah rumah nenek Mamoru & lunch kat sana. Petang pulak ada meeting KREP. Tengok lah camna aku nak bagi-bagi masa antara meeting dgn adik-adik. Susah sangat aku biar Mamoru pegi sorang je. Family comes first. Bab outdoor nih bolehh tunggu.. tak lari gunung dikejar.

Tadi tipun bapak. Borak-borak pasal persiapan kenduri. Kata bapak jemputan kali nih mungkin lebih ramai. Oh lupa nak cerita, kenduri aku tak guna katering. Masak gegamai je. Maklumlah kawasan kampung. Jimat sikit belanja. Lagipun gerun aku dengar belanja yg memember aku habiskan untuk katering nih.

Iklan: Semalam masa aku gi jumpa Gee (ex-plu), kata dia untuk katering je dia terpaksa keluarkan RM 24k. Gila ahh. Total expenses kat umah pengantin pompuan je (Wangsa Maju) dah RM 60k.. fuhhh.. boleh bayar cash sebijik keta tu. Tapi ok lah, orang berkemampuan. Orang cam aku nih just buat sekadar termampu je lah..

Best dengar cerita Gee. Kata dia, dia broke-off dgn ex-peng dia disebabkan H. Tak sangka teruk sungguh perangai H masa tu. H pegi bagitau family Gee tentang relation Gee dgn ex-peng dia. Porak peranda gak life Gee jadinya. Tak lama lepas dia break dgn ex-peng dia, terus dia dapat keje tetap yg dia nak. Rezeki dia murah sangat. Hubungan dia dgn family pun jadi baik. Beberapa bulan lepas tu, dia jumpa sorang mamat nih. Kenal tak sampai dua bulan terus bertunang. Derang kahwin setahun lepas bertunang (wiken aritu lah). Selamat Pengantin Baru buat Gee & Suami, semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.
Sambung balik.

Err.. nak sambung apa ek? Perut aku lapau nih. Lunch hour kang aku nak blah balik umah. Apa barang stay kat opis nih lelama.. esok cuti maa!

Permalink Comments Off on Babai 2007

Babai 2007

December 31, 2007 at 5:11 am (Uncategorized)

Selamattt.. selesai dah kursus kahwin. Aku dapat sorang kawan. Orang pahang. Comel je orangnya. Kebetulan tarikh nikah kitaorg dekat-dekat. Tak dapat lah nak attend.

Aku kursus kat Wisma Kraftangan (bebtul depan LRT Masjid Jamek). Last minit dapat tempat kat sana. Tu pun lepas dua buah tempat yang aku redah takde kekosongan. Ramai gila yg attend kursus kahwin minggu nih ek.

Kursus tu biasa-biasa je.. Takde pon sampai tahap nak soal-soal peserta. Ceramah sepanjang masa. Ada penceramah yg best, ada yg tak best, lumrah lah tu. Tapi alhamdullilah, aku takde lah sampai tersengguk-sengguk tahan ngantuk dalam dewan tu. Aku ingatkan kursus nih bebtul makan masa dua hari. Rupanya sehari setengah je. Sabtu derang start pukul 2.30 – 6.30 ptg. Ahad pulak dari 8.30 pagi – 6.30 ptg. Kejap je. Eh, dengar cerita tak lama lagi derang nak tambah lagi satu sesi Qiamulail untuk kursus nih. Hahaha.. masaklah sesiapa yg tak pegi lagi.

Sabtu petang rituh, lepas kursus aku dgn Mamoru pegi shopping kat area Sogo. Nak pegi tempat lain cam malas. Since Sogo yg paling dekat, belasah je lah. Punyerlah banyak memborong.. sampai tiga kali buat trip hantar barang yg dah dibeli ke kereta. Enjoy gila dapat shopping camtu. Siap buat Sogo kad untuk collect point lagik. Lama gak arr kami duk pilih & beli barang.. sampai Sogo dah dua kali buat announcement nak tutup kedai baru kami terhegeh-hegeh angkut barang pegi basement. Punyalah excited memasing. Ramai woo umat kat sana aritu.. year end sale katakan..

Setakat nih alhamdullilah, persiapan boleh lah dikatakan 75% siap. Tinggal part kenduri kat kampung & part Mamoru menyiapkan dokumen kat pejabat agama je lah.

Esok cuti tahun baru. Takde sambut-sambut tahun baru der. Lagipun negeri kelahiran aku (Melaka) dah tak bagi buat sambutan tahun baru nih. Ketua Menteri Melaka suruh penduduknya sambut tahun baru dengan buat sembahyang hajat & mengimarahkan masjid/surau. Menarik gila idea nih kan? Alasannya, nak mohon pada Tuhan supaya hidup penduduknya sentiasa dalam keadaan aman tanpa perbalahan kaum dan sebagainya. Bangga aku jadi anak jati Melaka (walaupun orang sering cakap kami orang Melaka nih kurang hajar). Dengar cerita negeri Sembilan pun dah mula ikut jejak langkah yg sama. Negeri lain mcm mana pulak ek? Bak kata ustaz yang bagi ceramah semlm, harapan dia kalau boleh, tepat jam 12.00 tengah malam tu disambut dgn laungan azan dari setiap masjid/surau diseluruh negara. Konpem meremang bulu roma!

Malam tadi adik lelaki no.5 cakap dia nak stayback kat opis sebab nak tengok bunga api tengah malam nanti. Aduii risau aku… Nak halang, dia beria-ria pulak. Nak tanak aku terpaksa benarkan. Itupun nasib baik dia lelaki. Kalau adik pompuan, NO WAY! Aku kalau boleh lebih suka semua adik-adik aku duduk kat umah taim-taim camtu. Aku sendiri tak suka join orang gegamai berasak kat tempat crowded bila ada celebration yg disambut tetaim tengah malam. Kalau siang lain citer lah kan. Bukan apa, kita mana tau bahaya yg akan jadi. Hissshh.. nauzubillah. Mintak dijauhkan Tuhan.

Malam nih adik lelaki no.2 & adik ipar aku nak datang KL. Esok kami ada family trip ke Kuala Selangor. Derang nak sangat pegi memancing ikan. Ikutkan je lah walaupun memancing nih tak serasi dgn jiwa aku. Mungkin kami singgah rumah nenek Mamoru & lunch kat sana. Petang pulak ada meeting KREP. Tengok lah camna aku nak bagi-bagi masa antara meeting dgn adik-adik. Susah sangat aku biar Mamoru pegi sorang je. Family comes first. Bab outdoor nih bolehh tunggu.. tak lari gunung dikejar.

Tadi tipun bapak. Borak-borak pasal persiapan kenduri. Kata bapak jemputan kali nih mungkin lebih ramai. Oh lupa nak cerita, kenduri aku tak guna katering. Masak gegamai je. Maklumlah kawasan kampung. Jimat sikit belanja. Lagipun gerun aku dengar belanja yg memember aku habiskan untuk katering nih.

Iklan: Semalam masa aku gi jumpa Gee (ex-plu), kata dia untuk katering je dia terpaksa keluarkan RM 24k. Gila ahh. Total expenses kat umah pengantin pompuan je (Wangsa Maju) dah RM 60k.. fuhhh.. boleh bayar cash sebijik keta tu. Tapi ok lah, orang berkemampuan. Orang cam aku nih just buat sekadar termampu je lah..

Best dengar cerita Gee. Kata dia, dia broke-off dgn ex-peng dia disebabkan H. Tak sangka teruk sungguh perangai H masa tu. H pegi bagitau family Gee tentang relation Gee dgn ex-peng dia. Porak peranda gak life Gee jadinya. Tak lama lepas dia break dgn ex-peng dia, terus dia dapat keje tetap yg dia nak. Rezeki dia murah sangat. Hubungan dia dgn family pun jadi baik. Beberapa bulan lepas tu, dia jumpa sorang mamat nih. Kenal tak sampai dua bulan terus bertunang. Derang kahwin setahun lepas bertunang (wiken aritu lah). Selamat Pengantin Baru buat Gee & Suami, semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.
Sambung balik.

Err.. nak sambung apa ek? Perut aku lapau nih. Lunch hour kang aku nak blah balik umah. Apa barang stay kat opis nih lelama.. esok cuti maa!

Permalink Comments Off on Babai 2007

>Review

December 28, 2007 at 11:31 am (Uncategorized)

>

Lately, makin jarang pulak aku nak update cerita kat sini. Bukan malas, cuma takde masa. Banyak mender yang nak disiapkan untuk wedding aku nih. Penat + pening dibuatnya.. tapi apa pun, akak still enjoy.. nak kahwin of coz lah kan. Seronok dik nonn buat wedding preparation nih.. hehe.

Kejap je kan masa berlalu. Lagi sehari dua, dah masuk tahun 2008. Biasanya bila dah hujung-hujung taun nih aku suka nak spend masa sikit untuk review segala mender baik / buruk yg jadi kat aku sepanjang tahun 2007 nih.

Yang best

  • Sorang demi sorang adik-adik aku stay dgn aku kat KL nih. Setakat nih alhamdullilah, aku hepi dgn pencapaian derang.
  • 3 orang adik aku kahwin dlm tahun nih.. maknanya, aku orang kempat yg akan menamatkan zaman bujang dlm family walhal aku anak yang sulung.. hehe
  • Aku jumpa cinta hati (ewahhh) & bertunang
  • Court case aku menang – dua tahun tau aku amik masa tunggu result nih.

Yang tak best

  • Aku dah kurang mendaki gunung.. komitmen berlambak beb. Dulu boleh lah aktif mcm orang gila sebab taim tu aku menyewa sengsorang.
  • Ada 2 problem besar dlm family aku.. tapi alhamdullilah dah selesai
  • Aku delete dari memory otak aku beberapa nama yg sungguh tak perlu. Nama orang yg hidupnya sentiasa menyusahkan orang. e.g. orang yg mengaku berpelajaran tinggi, konon live a sophisticated life tapi sebenarnya pengecut, tak berpendirian.. and even worst, dia berusaha keras menipu diri sendiri.. *chuckles*.. ops melebih pulak aku nih. Hik
Rasanya tu je kut yang penting. Kut ada yang tertinggal tu, nasib le. Nih pun main ingat-ingat je. Takde maknanya aku nak godek balik segala entry kat blog nih semata-mata nak buat review. Akak takde masa lah!

Untuk 2008 pulak, ada dua perkara besar yg akan jadi dlm life aku.

First, aku akan bergelar isteri kepada encik Mamoru
Second, aku sambung belajar pada usia yg menginjak 29 nih. InsyaAllah by time umur aku 30 nanti, grad lah akak.

Untuk adik-adik yg masih stay dgn aku.. “dont worry sayang-sayang Along sekalian, Along takkan tinggalkan korang. Bakal Abang Long korang pun tak sanggup nak pisahkan kita. Maybe lepas majlis nanti, kita cari rumah yg lebih besar. Kesian tengok korang tidur kat ruang tamu bila semuanya datang berkumpul aritu. Doakan supa Tuhan murahkan rezeki kita. Boleh beli landed property, boleh buat bilik bebanyak untuk korang”

True. Makin hari aku tengok relation Mamoru dgn adik-beradik aku bertambah rapat. Sampai kengkadang tu kalau sehari tak jumpa Mamoru, bising mulut adik aku tanya kenapa Mamoru tak datang ke rumah. Aku ingat lagi aritu masa aku gaduh lite-lite dgn Mamoru, adik pompuan aku siap sound.. “Orang tanak abang ipar lain selain abg Mamoru”.. Kemain lagi adik aku tu.. tergelak aku dibuatnya.

Bukan tu je, even bapak pun siap call dan tegur aku direct je kalau hal-hal berkaitan Mamoru. Maklum lah, aku kan kasar. Takut lah tu aku sakitkan hati bakal menantu dia.

Yang paling kelakar, bila Nina yang baru nak masuk dua tahun pun reti sebut nama Mamoru. Aritu aku tanya Nina.. “Nina sayang Along tak?”… dia cakap.. “Nina sayang Along”… pastu dia sambung.. “..dan abang Fazi”… terkejut beruk aku dengar. Banyak kali aku suruh dia ulang. Confirm aku tak silap dengar. Sebutan dia jelas sebab Nina bukannya pelat pun. Nih confirm kalau bukan bapak punya keje, mesti Aunt Shi yg ajar dia. Comel je. Gereemmm.

***********************************************************

Oh lupa nak inform, aku tak pegi pun trip ke Gunung Tok nenek aritu. Antara sebab musababnya.. Mamoru kena keje & aku kena admitted masuk spital.. sedih.

Tapi not to worry.. next weekend, aku masuk hutan jugak. Ikut Chua & the gang pegi xpdc mendaki Gunung Kutu & sesi BBQ kat puncak. Giler kan aku? Lagi beberapa minggu nak kahwin pun still nak ke hutan. Alahaii minat..

Cuti wiken esok, tak boleh pegi memana, aku ada kursus kahwin.

Cuti tahun baru pulak, aku ada annual general meeeting dgn Kelab Rekreasi Erat Pesona (KREP) kat Kuala Selangor (Outdoor lagik?)

Permalink 4 Comments

Review

December 28, 2007 at 11:31 am (Uncategorized)

Lately, makin jarang pulak aku nak update cerita kat sini. Bukan malas, cuma takde masa. Banyak mender yang nak disiapkan untuk wedding aku nih. Penat + pening dibuatnya.. tapi apa pun, akak still enjoy.. nak kahwin of coz lah kan. Seronok dik nonn buat wedding preparation nih.. hehe.

Kejap je kan masa berlalu. Lagi sehari dua, dah masuk tahun 2008. Biasanya bila dah hujung-hujung taun nih aku suka nak spend masa sikit untuk review segala mender baik / buruk yg jadi kat aku sepanjang tahun 2007 nih.

Yang best

  • Sorang demi sorang adik-adik aku stay dgn aku kat KL nih. Setakat nih alhamdullilah, aku hepi dgn pencapaian derang.
  • 3 orang adik aku kahwin dlm tahun nih.. maknanya, aku orang kempat yg akan menamatkan zaman bujang dlm family walhal aku anak yang sulung.. hehe
  • Aku jumpa cinta hati (ewahhh) & bertunang
  • Court case aku menang – dua tahun tau aku amik masa tunggu result nih.

Yang tak best

  • Aku dah kurang mendaki gunung.. komitmen berlambak beb. Dulu boleh lah aktif mcm orang gila sebab taim tu aku menyewa sengsorang.
  • Ada 2 problem besar dlm family aku.. tapi alhamdullilah dah selesai
  • Aku delete dari memory otak aku beberapa nama yg sungguh tak perlu. Nama orang yg hidupnya sentiasa menyusahkan orang. e.g. orang yg mengaku berpelajaran tinggi, konon live a sophisticated life tapi sebenarnya pengecut, tak berpendirian.. and even worst, dia berusaha keras menipu diri sendiri.. *chuckles*.. ops melebih pulak aku nih. Hik
Rasanya tu je kut yang penting. Kut ada yang tertinggal tu, nasib le. Nih pun main ingat-ingat je. Takde maknanya aku nak godek balik segala entry kat blog nih semata-mata nak buat review. Akak takde masa lah!

Untuk 2008 pulak, ada dua perkara besar yg akan jadi dlm life aku.

First, aku akan bergelar isteri kepada encik Mamoru
Second, aku sambung belajar pada usia yg menginjak 29 nih. InsyaAllah by time umur aku 30 nanti, grad lah akak.

Untuk adik-adik yg masih stay dgn aku.. “dont worry sayang-sayang Along sekalian, Along takkan tinggalkan korang. Bakal Abang Long korang pun tak sanggup nak pisahkan kita. Maybe lepas majlis nanti, kita cari rumah yg lebih besar. Kesian tengok korang tidur kat ruang tamu bila semuanya datang berkumpul aritu. Doakan supa Tuhan murahkan rezeki kita. Boleh beli landed property, boleh buat bilik bebanyak untuk korang”

True. Makin hari aku tengok relation Mamoru dgn adik-beradik aku bertambah rapat. Sampai kengkadang tu kalau sehari tak jumpa Mamoru, bising mulut adik aku tanya kenapa Mamoru tak datang ke rumah. Aku ingat lagi aritu masa aku gaduh lite-lite dgn Mamoru, adik pompuan aku siap sound.. “Orang tanak abang ipar lain selain abg Mamoru”.. Kemain lagi adik aku tu.. tergelak aku dibuatnya.

Bukan tu je, even bapak pun siap call dan tegur aku direct je kalau hal-hal berkaitan Mamoru. Maklum lah, aku kan kasar. Takut lah tu aku sakitkan hati bakal menantu dia.

Yang paling kelakar, bila Nina yang baru nak masuk dua tahun pun reti sebut nama Mamoru. Aritu aku tanya Nina.. “Nina sayang Along tak?”… dia cakap.. “Nina sayang Along”… pastu dia sambung.. “..dan abang Fazi”… terkejut beruk aku dengar. Banyak kali aku suruh dia ulang. Confirm aku tak silap dengar. Sebutan dia jelas sebab Nina bukannya pelat pun. Nih confirm kalau bukan bapak punya keje, mesti Aunt Shi yg ajar dia. Comel je. Gereemmm.

***********************************************************

Oh lupa nak inform, aku tak pegi pun trip ke Gunung Tok nenek aritu. Antara sebab musababnya.. Mamoru kena keje & aku kena admitted masuk spital.. sedih.

Tapi not to worry.. next weekend, aku masuk hutan jugak. Ikut Chua & the gang pegi xpdc mendaki Gunung Kutu & sesi BBQ kat puncak. Giler kan aku? Lagi beberapa minggu nak kahwin pun still nak ke hutan. Alahaii minat..

Cuti wiken esok, tak boleh pegi memana, aku ada kursus kahwin.

Cuti tahun baru pulak, aku ada annual general meeeting dgn Kelab Rekreasi Erat Pesona (KREP) kat Kuala Selangor (Outdoor lagik?)

Permalink 4 Comments

Review

December 28, 2007 at 3:31 am (Uncategorized)

Lately, makin jarang pulak aku nak update cerita kat sini. Bukan malas, cuma takde masa. Banyak mender yang nak disiapkan untuk wedding aku nih. Penat + pening dibuatnya.. tapi apa pun, akak still enjoy.. nak kahwin of coz lah kan. Seronok dik nonn buat wedding preparation nih.. hehe.

Kejap je kan masa berlalu. Lagi sehari dua, dah masuk tahun 2008. Biasanya bila dah hujung-hujung taun nih aku suka nak spend masa sikit untuk review segala mender baik / buruk yg jadi kat aku sepanjang tahun 2007 nih.

Yang best

  • Sorang demi sorang adik-adik aku stay dgn aku kat KL nih. Setakat nih alhamdullilah, aku hepi dgn pencapaian derang.
  • 3 orang adik aku kahwin dlm tahun nih.. maknanya, aku orang kempat yg akan menamatkan zaman bujang dlm family walhal aku anak yang sulung.. hehe
  • Aku jumpa cinta hati (ewahhh) & bertunang
  • Court case aku menang – dua tahun tau aku amik masa tunggu result nih.

Yang tak best

  • Aku dah kurang mendaki gunung.. komitmen berlambak beb. Dulu boleh lah aktif mcm orang gila sebab taim tu aku menyewa sengsorang.
  • Ada 2 problem besar dlm family aku.. tapi alhamdullilah dah selesai
  • Aku delete dari memory otak aku beberapa nama yg sungguh tak perlu. Nama orang yg hidupnya sentiasa menyusahkan orang. e.g. orang yg mengaku berpelajaran tinggi, konon live a sophisticated life tapi sebenarnya pengecut, tak berpendirian.. and even worst, dia berusaha keras menipu diri sendiri.. *chuckles*.. ops melebih pulak aku nih. Hik
Rasanya tu je kut yang penting. Kut ada yang tertinggal tu, nasib le. Nih pun main ingat-ingat je. Takde maknanya aku nak godek balik segala entry kat blog nih semata-mata nak buat review. Akak takde masa lah!

Untuk 2008 pulak, ada dua perkara besar yg akan jadi dlm life aku.

First, aku akan bergelar isteri kepada encik Mamoru
Second, aku sambung belajar pada usia yg menginjak 29 nih. InsyaAllah by time umur aku 30 nanti, grad lah akak.

Untuk adik-adik yg masih stay dgn aku.. “dont worry sayang-sayang Along sekalian, Along takkan tinggalkan korang. Bakal Abang Long korang pun tak sanggup nak pisahkan kita. Maybe lepas majlis nanti, kita cari rumah yg lebih besar. Kesian tengok korang tidur kat ruang tamu bila semuanya datang berkumpul aritu. Doakan supa Tuhan murahkan rezeki kita. Boleh beli landed property, boleh buat bilik bebanyak untuk korang”

True. Makin hari aku tengok relation Mamoru dgn adik-beradik aku bertambah rapat. Sampai kengkadang tu kalau sehari tak jumpa Mamoru, bising mulut adik aku tanya kenapa Mamoru tak datang ke rumah. Aku ingat lagi aritu masa aku gaduh lite-lite dgn Mamoru, adik pompuan aku siap sound.. “Orang tanak abang ipar lain selain abg Mamoru”.. Kemain lagi adik aku tu.. tergelak aku dibuatnya.

Bukan tu je, even bapak pun siap call dan tegur aku direct je kalau hal-hal berkaitan Mamoru. Maklum lah, aku kan kasar. Takut lah tu aku sakitkan hati bakal menantu dia.

Yang paling kelakar, bila Nina yang baru nak masuk dua tahun pun reti sebut nama Mamoru. Aritu aku tanya Nina.. “Nina sayang Along tak?”… dia cakap.. “Nina sayang Along”… pastu dia sambung.. “..dan abang Fazi”… terkejut beruk aku dengar. Banyak kali aku suruh dia ulang. Confirm aku tak silap dengar. Sebutan dia jelas sebab Nina bukannya pelat pun. Nih confirm kalau bukan bapak punya keje, mesti Aunt Shi yg ajar dia. Comel je. Gereemmm.

***********************************************************

Oh lupa nak inform, aku tak pegi pun trip ke Gunung Tok nenek aritu. Antara sebab musababnya.. Mamoru kena keje & aku kena admitted masuk spital.. sedih.

Tapi not to worry.. next weekend, aku masuk hutan jugak. Ikut Chua & the gang pegi xpdc mendaki Gunung Kutu & sesi BBQ kat puncak. Giler kan aku? Lagi beberapa minggu nak kahwin pun still nak ke hutan. Alahaii minat..

Cuti wiken esok, tak boleh pegi memana, aku ada kursus kahwin.

Cuti tahun baru pulak, aku ada annual general meeeting dgn Kelab Rekreasi Erat Pesona (KREP) kat Kuala Selangor (Outdoor lagik?)

Permalink 4 Comments

>Mana cheq pegi?

December 26, 2007 at 2:13 pm (Uncategorized)

>

Dua minggu aku tak hapdet blog kan. Nak cerita mana aku pegi & apa aku buat, kang panjang sangat pulak entrynya. Aku jot down point penting aje lah..

15 / 12 Aku start sakit tekak
16 / 12 Aku pegi Hospital Alor Gajah sebab asthma.. tataw camne doc ckp asthma aku teruk so kena angkut naik ambulan gi Hospital Melaka.. nenonenonenoneno.. tapi aku force doc tu lepaskan aku balik.. seriau kena injek sana sini.. uuuu cakit.
17 / 12 Aku kat KL – cuti sakit lepak umah
18 / 12 Masih cuti sakit
19 / 12 Aku balik Melaka.. bapak gerem suruh aku habiskan cuti kat kampung
20 / 12 Raya Haji.. demam lagi
21 / 12 Kenduri arwah Mak Aunt Shi kat AG
22 / 12 Demam dah kebah tapi bapak tak bagi balik KL lagi.. risau sangat dia kat aku nih
23 / 12 Balik KL.. yeaa aku bebas dari cengkaman bapak yg asyik paksa makan ubat.. uwek..
24 / 12 Keje tapi belum tengahari aku dah blah dari opis.. pegi buat treatment rambut.. hehe
25 / 12 Pegi tempah baju nikah (lagi 10 hari siapp).. pastu gi beraya kat kampung Mamoru

Tu je.. ada banyak mender nak hapdet nih tapi nanti jap.. karang sambung balik. Oh, btw dah tengok kad jemputan kahwin aku? Sila refer entry kat bawah nih.. hehe

Permalink Comments Off on >Mana cheq pegi?

Mana cheq pegi?

December 26, 2007 at 2:13 pm (Uncategorized)

Dua minggu aku tak hapdet blog kan. Nak cerita mana aku pegi & apa aku buat, kang panjang sangat pulak entrynya. Aku jot down point penting aje lah..

15 / 12 Aku start sakit tekak
16 / 12 Aku pegi Hospital Alor Gajah sebab asthma.. tataw camne doc ckp asthma aku teruk so kena angkut naik ambulan gi Hospital Melaka.. nenonenonenoneno.. tapi aku force doc tu lepaskan aku balik.. seriau kena injek sana sini.. uuuu cakit.
17 / 12 Aku kat KL – cuti sakit lepak umah
18 / 12 Masih cuti sakit
19 / 12 Aku balik Melaka.. bapak gerem suruh aku habiskan cuti kat kampung
20 / 12 Raya Haji.. demam lagi
21 / 12 Kenduri arwah Mak Aunt Shi kat AG
22 / 12 Demam dah kebah tapi bapak tak bagi balik KL lagi.. risau sangat dia kat aku nih
23 / 12 Balik KL.. yeaa aku bebas dari cengkaman bapak yg asyik paksa makan ubat.. uwek..
24 / 12 Keje tapi belum tengahari aku dah blah dari opis.. pegi buat treatment rambut.. hehe
25 / 12 Pegi tempah baju nikah (lagi 10 hari siapp).. pastu gi beraya kat kampung Mamoru

Tu je.. ada banyak mender nak hapdet nih tapi nanti jap.. karang sambung balik. Oh, btw dah tengok kad jemputan kahwin aku? Sila refer entry kat bawah nih.. hehe

Permalink Comments Off on Mana cheq pegi?

Mana cheq pegi?

December 26, 2007 at 2:13 pm (Uncategorized)

Dua minggu aku tak hapdet blog kan. Nak cerita mana aku pegi & apa aku buat, kang panjang sangat pulak entrynya. Aku jot down point penting aje lah..

15 / 12 Aku start sakit tekak
16 / 12 Aku pegi Hospital Alor Gajah sebab asthma.. tataw camne doc ckp asthma aku teruk so kena angkut naik ambulan gi Hospital Melaka.. nenonenonenoneno.. tapi aku force doc tu lepaskan aku balik.. seriau kena injek sana sini.. uuuu cakit.
17 / 12 Aku kat KL – cuti sakit lepak umah
18 / 12 Masih cuti sakit
19 / 12 Aku balik Melaka.. bapak gerem suruh aku habiskan cuti kat kampung
20 / 12 Raya Haji.. demam lagi
21 / 12 Kenduri arwah Mak Aunt Shi kat AG
22 / 12 Demam dah kebah tapi bapak tak bagi balik KL lagi.. risau sangat dia kat aku nih
23 / 12 Balik KL.. yeaa aku bebas dari cengkaman bapak yg asyik paksa makan ubat.. uwek..
24 / 12 Keje tapi belum tengahari aku dah blah dari opis.. pegi buat treatment rambut.. hehe
25 / 12 Pegi tempah baju nikah (lagi 10 hari siapp).. pastu gi beraya kat kampung Mamoru

Tu je.. ada banyak mender nak hapdet nih tapi nanti jap.. karang sambung balik. Oh, btw dah tengok kad jemputan kahwin aku? Sila refer entry kat bawah nih.. hehe

Permalink Comments Off on Mana cheq pegi?

>Walimatul urus

December 26, 2007 at 12:51 pm (Uncategorized)

>

Nih final layout kad jemputan perkahwinan yg aku design sendiri. Simple je tapi nak membuatnya.. memang banyak amik masa jugak lah.. maklum lah, aku mana ada basic guna sofware untuk editing nih. Semua trial & error. Tapi alhamdullilah, menjadi jugak. Apa pun aku puas hati sebab dapat rekabentuk kad kahwin sendiri.

Nih front page

Nih pulak page kedua & ketiga

Page keempat ada peta. Tapi maaflah tak dapat bubuh kat sini. Kang kalau satu dunia datang majlis aku, tak cukup pulak lauk kenduri tu nanti. Aku dah start email kad nih kat kengkawan. Sesiapa yg bertuah tu dapat lah kad beserta peta sekali. Jemputlah datang nahh..

Apa? kad nih kecik sangat. Lahaulawala.. apa susah, klik je kat kad tu kalau nak besorkan

Permalink 2 Comments

Walimatul urus

December 26, 2007 at 12:51 pm (Uncategorized)

Nih final layout kad jemputan perkahwinan yg aku design sendiri. Simple je tapi nak membuatnya.. memang banyak amik masa jugak lah.. maklum lah, aku mana ada basic guna sofware untuk editing nih. Semua trial & error. Tapi alhamdullilah, menjadi jugak. Apa pun aku puas hati sebab dapat rekabentuk kad kahwin sendiri.

Nih front page

Nih pulak page kedua & ketiga

Page keempat ada peta. Tapi maaflah tak dapat bubuh kat sini. Kang kalau satu dunia datang majlis aku, tak cukup pulak lauk kenduri tu nanti. Aku dah start email kad nih kat kengkawan. Sesiapa yg bertuah tu dapat lah kad beserta peta sekali. Jemputlah datang nahh..

Apa? kad nih kecik sangat. Lahaulawala.. apa susah, klik je kat kad tu kalau nak besorkan

Permalink 2 Comments

Mana cheq pegi?

December 26, 2007 at 6:13 am (Uncategorized)

Dua minggu aku tak hapdet blog kan. Nak cerita mana aku pegi & apa aku buat, kang panjang sangat pulak entrynya. Aku jot down point penting aje lah..

15 / 12 Aku start sakit tekak
16 / 12 Aku pegi Hospital Alor Gajah sebab asthma.. tataw camne doc ckp asthma aku teruk so kena angkut naik ambulan gi Hospital Melaka.. nenonenonenoneno.. tapi aku force doc tu lepaskan aku balik.. seriau kena injek sana sini.. uuuu cakit.
17 / 12 Aku kat KL – cuti sakit lepak umah
18 / 12 Masih cuti sakit
19 / 12 Aku balik Melaka.. bapak gerem suruh aku habiskan cuti kat kampung
20 / 12 Raya Haji.. demam lagi
21 / 12 Kenduri arwah Mak Aunt Shi kat AG
22 / 12 Demam dah kebah tapi bapak tak bagi balik KL lagi.. risau sangat dia kat aku nih
23 / 12 Balik KL.. yeaa aku bebas dari cengkaman bapak yg asyik paksa makan ubat.. uwek..
24 / 12 Keje tapi belum tengahari aku dah blah dari opis.. pegi buat treatment rambut.. hehe
25 / 12 Pegi tempah baju nikah (lagi 10 hari siapp).. pastu gi beraya kat kampung Mamoru

Tu je.. ada banyak mender nak hapdet nih tapi nanti jap.. karang sambung balik. Oh, btw dah tengok kad jemputan kahwin aku? Sila refer entry kat bawah nih.. hehe

Permalink Comments Off on Mana cheq pegi?

Walimatul urus

December 26, 2007 at 4:51 am (Uncategorized)

Nih final layout kad jemputan perkahwinan yg aku design sendiri. Simple je tapi nak membuatnya.. memang banyak amik masa jugak lah.. maklum lah, aku mana ada basic guna sofware untuk editing nih. Semua trial & error. Tapi alhamdullilah, menjadi jugak. Apa pun aku puas hati sebab dapat rekabentuk kad kahwin sendiri.

Nih front page

Nih pulak page kedua & ketiga

Page keempat ada peta. Tapi maaflah tak dapat bubuh kat sini. Kang kalau satu dunia datang majlis aku, tak cukup pulak lauk kenduri tu nanti. Aku dah start email kad nih kat kengkawan. Sesiapa yg bertuah tu dapat lah kad beserta peta sekali. Jemputlah datang nahh..

Apa? kad nih kecik sangat. Lahaulawala.. apa susah, klik je kat kad tu kalau nak besorkan

Permalink 2 Comments

>Kelam kabut

December 14, 2007 at 4:45 pm (Uncategorized)

>

Alhamdullilah, court case pasal aku belasah budak pengkid tu dah ditutup secara rasminya semlm. Lawyer cakap, kalau budak pengkid tu tak puas hati dan berhajat nak buka kes tu balik, dia akan berhadapan dgn kes dia mencuri & membelasah adik aku – which is, kompem sampai mati pun dia takkan berani bersuara punya.

Adik pompuan aku orang yg paling gumbira sekali. Dari dulu lagi dia duk risaukan aku. Yelah, pasal dia, aku pecah tradisi belasah orang. Sampai masuk court ngko – ala artis gitu. Apa pun, syukurlah semua dah selesai.

Semlm aku jumpa H. In case kalau aku tak penah cerita, H turut terbabit secara tak langsung dalam kes court nih, sebab dia berada di tempat kejadian masa aku belasah budak pengkid tu. Anyways, dia berada kat situ pun atas kerelaan sendiri. Tak boleh lah nak salahkan aku bulat-bulat. Kira ok lah tu sebab lawyer fees dia pun aku yg bayarkan.

H semakin sihat. Syukurlah. Harap itu kali terakhir aku jumpa dia. Kes nih pun dah selesai, jadi dia dah takde apa-apa urusan dgn aku lagi. Fullstop. Kalau dia tergerak nak datang Melaka masa wedding aku nanti, aku takde masalah. Tapi, better dont sebab setiap kali dia nak berbaik dgn aku, setiap kali tu jugak aku terheret ke dalam masalah peribadi dia yang seterusnya jadi masalah aku. Cthnya, kes Princess ITBK & konco-konco nya. Nak menolong dia punya pasal, sampai aku yg tak berkaitan nih terpaksa bergaduh bertegang urat tekak dgn Princess ITBK. Soal siapa salah tu wallahualam. H burukkan Princess ITBK, yang si ITBK pun burukkan H. Macam dah jadi adat dalam dunia PLU nih asal gaduh / broke off, mula lah memasing kutuk gila babi ex-sendiri. Expose kat blog tentang perangai ex dia macam tu, macam ni. Keluar segala ayat 18 SX. Konon diri tu sorang je lah tak bersalah, dianiaya, innoncence.. cheittt.

Btw, dengar cerita Princess ITBK sekarang nih dah kahwin. Rupanya dalam masa dia syiok bercinta dgn H, dia duk rancak buat persiapan perkahwinan dgn bapa kepada anak luar nikah dia.. ahahah, orang macam nih pun ada ek. Kena sangat lah tu (ops tak baik gelakkan orang). Anyways, baguslah Princess ITBK nih dah kawen. Tapi beringat lah sikit ye cik adik, dah jadi bini orang tu jangan nak menggedik cari pengkid. Layan laki tu bebaik.

Alright enough with diz two. Wish I dont have to write their names in here anymore unless derang nih mendatangkan kemurkaan di hati beta (cewahh).

Ok, now sesi mengeluh kesah pasal persiapan untuk wedding aku pulak. Aku tengah risau nih. Banyak yang tak prepare lagi.
  • Kad belum pi hantar kedai – walhal, layout dah berkurun aku siapkan, tinggal nak suruh orang kedai tu print je.
  • Baju nikah belum berhantor pi jahit – walhal kain dah berbulan dipilih.
  • Bunga manggar – arituh, aku suruh bapak rautkan lidi. Aku nak buat sendiri bunga manggar nih sebab bunga manggar yg dijual siap kat kedai semuanya pendek-pendek dan tak memuaskan hati – maklumlah, aku kan cerewet sikit.
  • Gelang belum dibeli lagik – Oh, kitaorang (aku & Mamoru) memang cari gelang sesama. Maklum lah, Mamoru anak yatim piatu. Urusan perkahwinan nih aku dgn dia lah yg uruskan. Bunyik macam sedih kan? (memanglah), tapi bonus untuk aku sebab tak perlu lalui hidup ber-mertua nih – Mamoru dah setuju tanak belikan cincin masa upacara (upacara??) batalkan air sembahyang. Akak dah ada dua bentuk cincin dik nonn. Kang tambah lagi satu, ghuper anak mami lak jari aku nanti – sarat dgn cincin. Gelang idea yg paling baik. Senang nak dipakaikan. Kalau rantai kang, jenuh lah pulak aku nak tertunduk-tunduk hulur leher.. rosak rambut palsu akak nanti (kalau pakai rambut palsu lahh). Anw, sebut pasal batalkan air sembahyang nih, aku harap sangat wudhu aku tak terbatal during makeup session yg tentunya amik masa agak lama nanti. Buatnya aku terkentut.. penat je Mamoru sentuh jari aku.. hehe.

Apa lagi yang tak siap ek? Rasanya tu je kut.. Aik tadi yer-yer macam banyak yang tak siap.. *garuk paler*.. Oh yer,

  • Kursus kawen – astaga.. aku belum pegi lagi..
  • Amik darah untuk cek HIV pun tak buat lagi.. aiyoo.. tu lah asyik fikir nak masuk hutan je sampai perkara penting camnih pun boleh terlupa.

Gasakkk..

Ada satu mender lagi yg aku duk fikir sekarang nih. Pasal souvenir untuk tetamu. Korang rasa perlu ke? Honestly lah kan, dalam list guest aku, takde yang special. Kalau ada pun, DO, DR dan boss aku yg lelain (yang boleh dikira dgn jari). My big boss, TS tak mungkin datang. Takkan dia nak jejak kat umah kampung aku kut. Lain lah kalau aku kaya-raya buat mejelis kat dewan, baru lah tersembul muka dia. Jadi, berbalik pada persoalan aku tadi, perlu ke aku siapkan souvenir nih? Bukan apa, cuba bayangkan kalau aku dah siapkan souvenir berkotak-kotak untuk di bagi pada tetamu yang tertentu, masalahnya kat sini, siapa pulak yg aku nak lantik untuk mengenalpasti dan mem-bagi souvenir kat tetamu tu? Takkan aku yang tengah bersanding atas pelamin nih nak tuding jari sini-sana mengarah supaya barang tu di bagi pada orang tu / orang nih ???? Gilo? Koser tau. Aku takde masa nak fikir mender tak perlu macam nih. Aku juz nak pose chantek je hari tu nanti ok!

Dengan ini, aku tanpa perlu mengambil kira pendapat sesiapa, meletak tepi dulu bab nak beli souvenir nih dari buku budget planner aku yg comel tu.. sehinggalah ada sesiapa yg mampu mengubah pendapat aku tentang mender nih atau sehingga aku jumpa souvenir yang aku rasa sesuai dan mampu menaikkan nafsu membeli nya.. hua hua hua.

Esok aku balik Melaka lagi. Kali nih, Mamoru pun ikut sama. Banyak mender nak dibincangkan nih. Memintak, jangan lah bapak tanya pasal kursus kahwin. Memang kena bebel kalau dia tau kami tak pegi lagi.. hik.

Permalink Comments Off on >Kelam kabut

Kelam kabut

December 14, 2007 at 4:45 pm (Uncategorized)

Alhamdullilah, court case pasal aku belasah budak pengkid tu dah ditutup secara rasminya semlm. Lawyer cakap, kalau budak pengkid tu tak puas hati dan berhajat nak buka kes tu balik, dia akan berhadapan dgn kes dia mencuri & membelasah adik aku – which is, kompem sampai mati pun dia takkan berani bersuara punya.

Adik pompuan aku orang yg paling gumbira sekali. Dari dulu lagi dia duk risaukan aku. Yelah, pasal dia, aku pecah tradisi belasah orang. Sampai masuk court ngko – ala artis gitu. Apa pun, syukurlah semua dah selesai.

Semlm aku jumpa H. In case kalau aku tak penah cerita, H turut terbabit secara tak langsung dalam kes court nih, sebab dia berada di tempat kejadian masa aku belasah budak pengkid tu. Anyways, dia berada kat situ pun atas kerelaan sendiri. Tak boleh lah nak salahkan aku bulat-bulat. Kira ok lah tu sebab lawyer fees dia pun aku yg bayarkan.

H semakin sihat. Syukurlah. Harap itu kali terakhir aku jumpa dia. Kes nih pun dah selesai, jadi dia dah takde apa-apa urusan dgn aku lagi. Fullstop. Kalau dia tergerak nak datang Melaka masa wedding aku nanti, aku takde masalah. Tapi, better dont sebab setiap kali dia nak berbaik dgn aku, setiap kali tu jugak aku terheret ke dalam masalah peribadi dia yang seterusnya jadi masalah aku. Cthnya, kes Princess ITBK & konco-konco nya. Nak menolong dia punya pasal, sampai aku yg tak berkaitan nih terpaksa bergaduh bertegang urat tekak dgn Princess ITBK. Soal siapa salah tu wallahualam. H burukkan Princess ITBK, yang si ITBK pun burukkan H. Macam dah jadi adat dalam dunia PLU nih asal gaduh / broke off, mula lah memasing kutuk gila babi ex-sendiri. Expose kat blog tentang perangai ex dia macam tu, macam ni. Keluar segala ayat 18 SX. Konon diri tu sorang je lah tak bersalah, dianiaya, innoncence.. cheittt.

Btw, dengar cerita Princess ITBK sekarang nih dah kahwin. Rupanya dalam masa dia syiok bercinta dgn H, dia duk rancak buat persiapan perkahwinan dgn bapa kepada anak luar nikah dia.. ahahah, orang macam nih pun ada ek. Kena sangat lah tu (ops tak baik gelakkan orang). Anyways, baguslah Princess ITBK nih dah kawen. Tapi beringat lah sikit ye cik adik, dah jadi bini orang tu jangan nak menggedik cari pengkid. Layan laki tu bebaik.

Alright enough with diz two. Wish I dont have to write their names in here anymore unless derang nih mendatangkan kemurkaan di hati beta (cewahh).

Ok, now sesi mengeluh kesah pasal persiapan untuk wedding aku pulak. Aku tengah risau nih. Banyak yang tak prepare lagi.
  • Kad belum pi hantar kedai – walhal, layout dah berkurun aku siapkan, tinggal nak suruh orang kedai tu print je.
  • Baju nikah belum berhantor pi jahit – walhal kain dah berbulan dipilih.
  • Bunga manggar – arituh, aku suruh bapak rautkan lidi. Aku nak buat sendiri bunga manggar nih sebab bunga manggar yg dijual siap kat kedai semuanya pendek-pendek dan tak memuaskan hati – maklumlah, aku kan cerewet sikit.
  • Gelang belum dibeli lagik – Oh, kitaorang (aku & Mamoru) memang cari gelang sesama. Maklum lah, Mamoru anak yatim piatu. Urusan perkahwinan nih aku dgn dia lah yg uruskan. Bunyik macam sedih kan? (memanglah), tapi bonus untuk aku sebab tak perlu lalui hidup ber-mertua nih – Mamoru dah setuju tanak belikan cincin masa upacara (upacara??) batalkan air sembahyang. Akak dah ada dua bentuk cincin dik nonn. Kang tambah lagi satu, ghuper anak mami lak jari aku nanti – sarat dgn cincin. Gelang idea yg paling baik. Senang nak dipakaikan. Kalau rantai kang, jenuh lah pulak aku nak tertunduk-tunduk hulur leher.. rosak rambut palsu akak nanti (kalau pakai rambut palsu lahh). Anw, sebut pasal batalkan air sembahyang nih, aku harap sangat wudhu aku tak terbatal during makeup session yg tentunya amik masa agak lama nanti. Buatnya aku terkentut.. penat je Mamoru sentuh jari aku.. hehe.

Apa lagi yang tak siap ek? Rasanya tu je kut.. Aik tadi yer-yer macam banyak yang tak siap.. *garuk paler*.. Oh yer,

  • Kursus kawen – astaga.. aku belum pegi lagi..
  • Amik darah untuk cek HIV pun tak buat lagi.. aiyoo.. tu lah asyik fikir nak masuk hutan je sampai perkara penting camnih pun boleh terlupa.

Gasakkk..

Ada satu mender lagi yg aku duk fikir sekarang nih. Pasal souvenir untuk tetamu. Korang rasa perlu ke? Honestly lah kan, dalam list guest aku, takde yang special. Kalau ada pun, DO, DR dan boss aku yg lelain (yang boleh dikira dgn jari). My big boss, TS tak mungkin datang. Takkan dia nak jejak kat umah kampung aku kut. Lain lah kalau aku kaya-raya buat mejelis kat dewan, baru lah tersembul muka dia. Jadi, berbalik pada persoalan aku tadi, perlu ke aku siapkan souvenir nih? Bukan apa, cuba bayangkan kalau aku dah siapkan souvenir berkotak-kotak untuk di bagi pada tetamu yang tertentu, masalahnya kat sini, siapa pulak yg aku nak lantik untuk mengenalpasti dan mem-bagi souvenir kat tetamu tu? Takkan aku yang tengah bersanding atas pelamin nih nak tuding jari sini-sana mengarah supaya barang tu di bagi pada orang tu / orang nih ???? Gilo? Koser tau. Aku takde masa nak fikir mender tak perlu macam nih. Aku juz nak pose chantek je hari tu nanti ok!

Dengan ini, aku tanpa perlu mengambil kira pendapat sesiapa, meletak tepi dulu bab nak beli souvenir nih dari buku budget planner aku yg comel tu.. sehinggalah ada sesiapa yg mampu mengubah pendapat aku tentang mender nih atau sehingga aku jumpa souvenir yang aku rasa sesuai dan mampu menaikkan nafsu membeli nya.. hua hua hua.

Esok aku balik Melaka lagi. Kali nih, Mamoru pun ikut sama. Banyak mender nak dibincangkan nih. Memintak, jangan lah bapak tanya pasal kursus kahwin. Memang kena bebel kalau dia tau kami tak pegi lagi.. hik.

Permalink Comments Off on Kelam kabut

Next page »