>7 hari lagi

January 31, 2008 at 10:30 am (Uncategorized)

>

Tinggal seminggu lagi.. dag dig dug di dalam dada.. ahahaha

Hari nih, hari last aku keje. Best gila dapat cuti lelama. Lebih menarik bila cuti kali nih akan mengubah hidup aku untuk selamanya. Kalau korang tanya apa yg aku rasa saat nih, aku akan cakap aku bersyukur sangat dgn apa yg jadi dalam life aku sekarang. Sangat bersyukur.

Start semalam, aku & Mamoru dapat banyak angpow. Even hari nih pun dah ada yg bagi hadiah sempena perkahwinan kami. Rasa nak bukak je hadiah nih, tapi tak bolehhh.. kena tunggu hari langsung.. hehe.

Macam tak percaya je aku nak jadi isteri orang kan? Isteri? (Tetiba rasa cam susah nak bernapas).

Dulu, bila sebut pasal kahwin, aku lah orang first yg akan mencebik. Masa tu dalam kepala aku nih membayangkan memender negatif e.g., cerai, pukul, bermadu, etc. Kononnya, aku ada teori/cara/alternatif sendiri untuk mengelak dari broken-hearted nih. Aku lupa, dalam apa jua jenis relation, baik lurus, senget or bengkang-bengkok sekalipun, risiko sentiasa ada.

Ok, stop, kita tutup cerita pasal dulu-dulu.

Malam tadi pegi Kelang, umah makcik aku. Dia cakap nak tolong hias bilik pengantin. Aku ok je. Dah ada orang nak buat, makin senang lah keje aku. For info, aku takde beli set bilik tido pun. Just guna apa yg sedia ada kat umah nenek. Yelah, kalau aku beli katil lemari baru bubuh kat umah nenek pun, bukannya aku duduk situ. Kang lepas kenduri habis, jadi keje pulak aku nak sewa lori berangkut bawak set bilik tido tu balik KL. Koser lah aku nak buat keje tiga pat kali nih.

Sesambil bincang pasal kenduri, sempat gak aku order kek lapis dari dia. Makcik aku nih orang Sarawak. Lama dah dia duduk semenanjung nih sampai kahwin dgn pakcik aku kat sini. Honestly lah kan, aku bukan penggemar kek lapis. Tapi aku berani gerenti, kek lapis yg makcik aku buat nih memang cantik & sedapppp. Nanti lah aku amek gambor post kat sini.

Aku tataw lagi bila nak balik kampung. Maybe hari sabtu / ahad / isnin.. ntah lah. Ada beberapa mender lagi yg aku nak beli sebelum balik kampung. Lagipun, balik awal kang, konpem tak dapat jumpa Mamoru (hahaha.. itu niat aku sebenarnya). Walau pun tinggal 7 hari, nak menunggu sampai ke Jumaat depan, rasa macam lama gila, ok! Dengan berdebarnya, dgn nerbesnya.. ku tak mungkin kalis rindu.. kalis pilu.. bila kau tiada (nyanyi lagu Elyana) Wakakaka.. gatal je bunyiknya!

Oh, korang jgn ingat nih entry last sebelum aku bercuti. Ada lagikk.. tunguuuu..

Advertisements

Permalink 2 Comments

7 hari lagi

January 31, 2008 at 10:30 am (Uncategorized)

Tinggal seminggu lagi.. dag dig dug di dalam dada.. ahahaha

Hari nih, hari last aku keje. Best gila dapat cuti lelama. Lebih menarik bila cuti kali nih akan mengubah hidup aku untuk selamanya. Kalau korang tanya apa yg aku rasa saat nih, aku akan cakap aku bersyukur sangat dgn apa yg jadi dalam life aku sekarang. Sangat bersyukur.

Start semalam, aku & Mamoru dapat banyak angpow. Even hari nih pun dah ada yg bagi hadiah sempena perkahwinan kami. Rasa nak bukak je hadiah nih, tapi tak bolehhh.. kena tunggu hari langsung.. hehe.

Macam tak percaya je aku nak jadi isteri orang kan? Isteri? (Tetiba rasa cam susah nak bernapas).

Dulu, bila sebut pasal kahwin, aku lah orang first yg akan mencebik. Masa tu dalam kepala aku nih membayangkan memender negatif e.g., cerai, pukul, bermadu, etc. Kononnya, aku ada teori/cara/alternatif sendiri untuk mengelak dari broken-hearted nih. Aku lupa, dalam apa jua jenis relation, baik lurus, senget or bengkang-bengkok sekalipun, risiko sentiasa ada.

Ok, stop, kita tutup cerita pasal dulu-dulu.

Malam tadi pegi Kelang, umah makcik aku. Dia cakap nak tolong hias bilik pengantin. Aku ok je. Dah ada orang nak buat, makin senang lah keje aku. For info, aku takde beli set bilik tido pun. Just guna apa yg sedia ada kat umah nenek. Yelah, kalau aku beli katil lemari baru bubuh kat umah nenek pun, bukannya aku duduk situ. Kang lepas kenduri habis, jadi keje pulak aku nak sewa lori berangkut bawak set bilik tido tu balik KL. Koser lah aku nak buat keje tiga pat kali nih.

Sesambil bincang pasal kenduri, sempat gak aku order kek lapis dari dia. Makcik aku nih orang Sarawak. Lama dah dia duduk semenanjung nih sampai kahwin dgn pakcik aku kat sini. Honestly lah kan, aku bukan penggemar kek lapis. Tapi aku berani gerenti, kek lapis yg makcik aku buat nih memang cantik & sedapppp. Nanti lah aku amek gambor post kat sini.

Aku tataw lagi bila nak balik kampung. Maybe hari sabtu / ahad / isnin.. ntah lah. Ada beberapa mender lagi yg aku nak beli sebelum balik kampung. Lagipun, balik awal kang, konpem tak dapat jumpa Mamoru (hahaha.. itu niat aku sebenarnya). Walau pun tinggal 7 hari, nak menunggu sampai ke Jumaat depan, rasa macam lama gila, ok! Dengan berdebarnya, dgn nerbesnya.. ku tak mungkin kalis rindu.. kalis pilu.. bila kau tiada (nyanyi lagu Elyana) Wakakaka.. gatal je bunyiknya!

Oh, korang jgn ingat nih entry last sebelum aku bercuti. Ada lagikk.. tunguuuu..

Permalink 2 Comments

7 hari lagi

January 31, 2008 at 2:30 am (Uncategorized)

Tinggal seminggu lagi.. dag dig dug di dalam dada.. ahahaha

Hari nih, hari last aku keje. Best gila dapat cuti lelama. Lebih menarik bila cuti kali nih akan mengubah hidup aku untuk selamanya. Kalau korang tanya apa yg aku rasa saat nih, aku akan cakap aku bersyukur sangat dgn apa yg jadi dalam life aku sekarang. Sangat bersyukur.

Start semalam, aku & Mamoru dapat banyak angpow. Even hari nih pun dah ada yg bagi hadiah sempena perkahwinan kami. Rasa nak bukak je hadiah nih, tapi tak bolehhh.. kena tunggu hari langsung.. hehe.

Macam tak percaya je aku nak jadi isteri orang kan? Isteri? (Tetiba rasa cam susah nak bernapas).

Dulu, bila sebut pasal kahwin, aku lah orang first yg akan mencebik. Masa tu dalam kepala aku nih membayangkan memender negatif e.g., cerai, pukul, bermadu, etc. Kononnya, aku ada teori/cara/alternatif sendiri untuk mengelak dari broken-hearted nih. Aku lupa, dalam apa jua jenis relation, baik lurus, senget or bengkang-bengkok sekalipun, risiko sentiasa ada.

Ok, stop, kita tutup cerita pasal dulu-dulu.

Malam tadi pegi Kelang, umah makcik aku. Dia cakap nak tolong hias bilik pengantin. Aku ok je. Dah ada orang nak buat, makin senang lah keje aku. For info, aku takde beli set bilik tido pun. Just guna apa yg sedia ada kat umah nenek. Yelah, kalau aku beli katil lemari baru bubuh kat umah nenek pun, bukannya aku duduk situ. Kang lepas kenduri habis, jadi keje pulak aku nak sewa lori berangkut bawak set bilik tido tu balik KL. Koser lah aku nak buat keje tiga pat kali nih.

Sesambil bincang pasal kenduri, sempat gak aku order kek lapis dari dia. Makcik aku nih orang Sarawak. Lama dah dia duduk semenanjung nih sampai kahwin dgn pakcik aku kat sini. Honestly lah kan, aku bukan penggemar kek lapis. Tapi aku berani gerenti, kek lapis yg makcik aku buat nih memang cantik & sedapppp. Nanti lah aku amek gambor post kat sini.

Aku tataw lagi bila nak balik kampung. Maybe hari sabtu / ahad / isnin.. ntah lah. Ada beberapa mender lagi yg aku nak beli sebelum balik kampung. Lagipun, balik awal kang, konpem tak dapat jumpa Mamoru (hahaha.. itu niat aku sebenarnya). Walau pun tinggal 7 hari, nak menunggu sampai ke Jumaat depan, rasa macam lama gila, ok! Dengan berdebarnya, dgn nerbesnya.. ku tak mungkin kalis rindu.. kalis pilu.. bila kau tiada (nyanyi lagu Elyana) Wakakaka.. gatal je bunyiknya!

Oh, korang jgn ingat nih entry last sebelum aku bercuti. Ada lagikk.. tunguuuu..

Permalink 2 Comments

>9 hari lagi

January 29, 2008 at 10:57 am (Uncategorized)

>

Malam nih nk pegi Kg. Baru. Jumpa sedara belah Mamoru yg tinggal kat sana. Nak menjemput derang datang ke kenduri perkahwinan kami. Kelas gitu, invitation direct dari pengantin. Selalunya, part jemput-menjemput nih diuruskan oleh mak-bapak pengantin. Tapi nak wat camner, parents Mamoru dah lama meninggal dunia. Adik-beradik dia pun berapa kerat je lah yang ada. Tu pasal urusan jemputan nih dia yang uruskan sendiri. Ikutkan, memang lah boleh hantar kad pakai pos je. Tapi, rasa cam tak manis pulak. Kalau sedara kita tu duduk jejauh boleh lah buat camtu. Nih dah dekat sangat. Lainlah kalau hidup tu tanak bercampur orang.. kan?

Pasnih nak kena pegi Keramat, Shah Alam, Telok Panglima Garang, Kelang, etc., Ntah sempat ke tak nih.

Semalam, tuan rumah baru tu called lagi. Suruh aku pindah masuk start awal February pulak. Bengang aku dgn dia nih. Tak reti bahasa gamaknya. Aku byk kali dah cakap, nak pindah masuk awal March. Awal February nih aku ada kenduri kahwin. Gila apa nak berpindah-randah taim-taim camnih? Penat & banyak keje ok! Nak samak rumah lagi, nak angkat, susun barang lagi.. duit lagik! Eyy sekali aku tangan kang, tau lah.

Ekceli dari aritu lagi dia forced aku cecepat pindah masuk rumah dia. Memula rituh, dia suruh pindah pertengahan January. Kononnya tuan rumah tu dah beli rumah baru kat tempat lain dan nak pindah ke rumah baru derang secepat mungkin. Nak sambut CNY kat sana katanya. Aku pun refused. Koser. Yelah, aku kena gak bagi notis kat tuan rumah yg aku menyewa sekarang nih. Aku nak ler dapatkan balik deposit dua bulan plus deposit api/air yg aku bayar dulu. Kang kalau aku pindah awal, takkan nak suruh aku bayar sewa untuk dua rumah dalam satu masa? Akai ada ka?

Tengok lah, kalau dia nak aku sewa umah dia, tunggu awal March nanti. Kalau desperate sangat nak amik penyewa, carik lah orang lain. Aku malas nak layan orang tak reti bahasa nih.

Semalam balik keje awal. Seriyes awal. Pukul 2.30 ptg aku dah keluar. Hahaha.. lately mood nak keje dah kureng (ops). Alah, keje dah siap.. buat apa duduk lelama dalam opis. Dari menghabiskan duit kompeni bergayut kat tipun atau surf internet berjam-jam, baik aku balik umah. Dapat gak basuh baju yg bertimbun-timbun sebelum bercuti panjang. Banyak ok, baju yg aku basuh petang semlm. Baju aku dua tiga helai je, baju adik-adik lelaki aku.. mak aihh.. berlambakk.

Hari nih pun plan nak balik awal.. banyak lagi mender yg nak dikemas. Penat.

Permalink Comments Off on >9 hari lagi

9 hari lagi

January 29, 2008 at 10:57 am (Uncategorized)

Malam nih nk pegi Kg. Baru. Jumpa sedara belah Mamoru yg tinggal kat sana. Nak menjemput derang datang ke kenduri perkahwinan kami. Kelas gitu, invitation direct dari pengantin. Selalunya, part jemput-menjemput nih diuruskan oleh mak-bapak pengantin. Tapi nak wat camner, parents Mamoru dah lama meninggal dunia. Adik-beradik dia pun berapa kerat je lah yang ada. Tu pasal urusan jemputan nih dia yang uruskan sendiri. Ikutkan, memang lah boleh hantar kad pakai pos je. Tapi, rasa cam tak manis pulak. Kalau sedara kita tu duduk jejauh boleh lah buat camtu. Nih dah dekat sangat. Lainlah kalau hidup tu tanak bercampur orang.. kan?

Pasnih nak kena pegi Keramat, Shah Alam, Telok Panglima Garang, Kelang, etc., Ntah sempat ke tak nih.

Semalam, tuan rumah baru tu called lagi. Suruh aku pindah masuk start awal February pulak. Bengang aku dgn dia nih. Tak reti bahasa gamaknya. Aku byk kali dah cakap, nak pindah masuk awal March. Awal February nih aku ada kenduri kahwin. Gila apa nak berpindah-randah taim-taim camnih? Penat & banyak keje ok! Nak samak rumah lagi, nak angkat, susun barang lagi.. duit lagik! Eyy sekali aku tangan kang, tau lah.

Ekceli dari aritu lagi dia forced aku cecepat pindah masuk rumah dia. Memula rituh, dia suruh pindah pertengahan January. Kononnya tuan rumah tu dah beli rumah baru kat tempat lain dan nak pindah ke rumah baru derang secepat mungkin. Nak sambut CNY kat sana katanya. Aku pun refused. Koser. Yelah, aku kena gak bagi notis kat tuan rumah yg aku menyewa sekarang nih. Aku nak ler dapatkan balik deposit dua bulan plus deposit api/air yg aku bayar dulu. Kang kalau aku pindah awal, takkan nak suruh aku bayar sewa untuk dua rumah dalam satu masa? Akai ada ka?

Tengok lah, kalau dia nak aku sewa umah dia, tunggu awal March nanti. Kalau desperate sangat nak amik penyewa, carik lah orang lain. Aku malas nak layan orang tak reti bahasa nih.

Semalam balik keje awal. Seriyes awal. Pukul 2.30 ptg aku dah keluar. Hahaha.. lately mood nak keje dah kureng (ops). Alah, keje dah siap.. buat apa duduk lelama dalam opis. Dari menghabiskan duit kompeni bergayut kat tipun atau surf internet berjam-jam, baik aku balik umah. Dapat gak basuh baju yg bertimbun-timbun sebelum bercuti panjang. Banyak ok, baju yg aku basuh petang semlm. Baju aku dua tiga helai je, baju adik-adik lelaki aku.. mak aihh.. berlambakk.

Hari nih pun plan nak balik awal.. banyak lagi mender yg nak dikemas. Penat.

Permalink Comments Off on 9 hari lagi

9 hari lagi

January 29, 2008 at 2:57 am (Uncategorized)

Malam nih nk pegi Kg. Baru. Jumpa sedara belah Mamoru yg tinggal kat sana. Nak menjemput derang datang ke kenduri perkahwinan kami. Kelas gitu, invitation direct dari pengantin. Selalunya, part jemput-menjemput nih diuruskan oleh mak-bapak pengantin. Tapi nak wat camner, parents Mamoru dah lama meninggal dunia. Adik-beradik dia pun berapa kerat je lah yang ada. Tu pasal urusan jemputan nih dia yang uruskan sendiri. Ikutkan, memang lah boleh hantar kad pakai pos je. Tapi, rasa cam tak manis pulak. Kalau sedara kita tu duduk jejauh boleh lah buat camtu. Nih dah dekat sangat. Lainlah kalau hidup tu tanak bercampur orang.. kan?

Pasnih nak kena pegi Keramat, Shah Alam, Telok Panglima Garang, Kelang, etc., Ntah sempat ke tak nih.

Semalam, tuan rumah baru tu called lagi. Suruh aku pindah masuk start awal February pulak. Bengang aku dgn dia nih. Tak reti bahasa gamaknya. Aku byk kali dah cakap, nak pindah masuk awal March. Awal February nih aku ada kenduri kahwin. Gila apa nak berpindah-randah taim-taim camnih? Penat & banyak keje ok! Nak samak rumah lagi, nak angkat, susun barang lagi.. duit lagik! Eyy sekali aku tangan kang, tau lah.

Ekceli dari aritu lagi dia forced aku cecepat pindah masuk rumah dia. Memula rituh, dia suruh pindah pertengahan January. Kononnya tuan rumah tu dah beli rumah baru kat tempat lain dan nak pindah ke rumah baru derang secepat mungkin. Nak sambut CNY kat sana katanya. Aku pun refused. Koser. Yelah, aku kena gak bagi notis kat tuan rumah yg aku menyewa sekarang nih. Aku nak ler dapatkan balik deposit dua bulan plus deposit api/air yg aku bayar dulu. Kang kalau aku pindah awal, takkan nak suruh aku bayar sewa untuk dua rumah dalam satu masa? Akai ada ka?

Tengok lah, kalau dia nak aku sewa umah dia, tunggu awal March nanti. Kalau desperate sangat nak amik penyewa, carik lah orang lain. Aku malas nak layan orang tak reti bahasa nih.

Semalam balik keje awal. Seriyes awal. Pukul 2.30 ptg aku dah keluar. Hahaha.. lately mood nak keje dah kureng (ops). Alah, keje dah siap.. buat apa duduk lelama dalam opis. Dari menghabiskan duit kompeni bergayut kat tipun atau surf internet berjam-jam, baik aku balik umah. Dapat gak basuh baju yg bertimbun-timbun sebelum bercuti panjang. Banyak ok, baju yg aku basuh petang semlm. Baju aku dua tiga helai je, baju adik-adik lelaki aku.. mak aihh.. berlambakk.

Hari nih pun plan nak balik awal.. banyak lagi mender yg nak dikemas. Penat.

Permalink Comments Off on 9 hari lagi

>10 hari lagi

January 28, 2008 at 3:03 pm (Uncategorized)

>

Penat. Wiken yg memenatkan sampai sakit tekak aku dibuatnya. Risau jugak kalau badan mula sakit-sakit. Antibodi aku nih bukannya kuat sangat. Asal sakit sikit, terussss tumbang. Nasib baik pagi nih semuanya ok.

Sabtu aritu ada ‘berkampung’ (kenduri) kat Melaka. Yang datang mostly sedara mara terdekat je. Bincang pasal pembahagian keje & barang-barang yg nak digunakan masa kenduri. Ingatkan meeting sekejap je rupanya sampai pukul 11 malam baru habis ok! Lepas tetamu balik pun still ada meting lagi – pasal budget pulak. Pukul doblas lebih baru aku masuk tido.. ngantuk gila.
Yang aku segan tu, semua tetamu (sedara-mara) start panggil aku dgn panggilan ‘pengantin’;
“Pengantin dah sampai”
“Pengantin sihat?”
“Pengantin dah makan?”
Walhal, ada seminggu lebih lagi sebelum tarikh aku sanding. Malu akak tauuu… (tapi suka sebenarnya! hehehe)
Alhamdullilah, setakat nih persiapan kenduri berjalan lancar. Takde apa nak dirisaukan lagi kut.. Cuma berharap cuaca pada hari tu cerah lah hendaknya. Amin.
Fyi, majlis pernikahan akan dijalankan di rumah. Senang sikit nak jamu tetamu nanti. Takde lah kena berulang alik ke masjid ke rumah. Lagipun, ramai yg boleh datang tengok.
Pagi Ahad pulak, Team KREP ada xtvt jogging kat Bukit Melawati Kuala Selangor. Cadang nak gerak ke sana pukul 5.00 pagi. Tapi maybe sebab letih sangat dgn kenduri segala, pukul 6.00 baru memasing terjaga. Kelam kabut drive dari Melaka ke Kuala Selangor.
Kami sampai Bukit Melawati dalam pukul 8.30 pagi. Jumpa Team KREP kat puncak bukit. Derang baru habis jogging. Lepak sambil beborak tentang xtvt kelab. Zin cadang nak buat aktiviti perkhemahan jatidiri untuk 80 student. Paperwork dah siap, Cuma sekarang tunggu nak dapatkan sponsor dari kerajaan negeri.
Tengahari, pegi kenduri kahwin Man. Rupanya dia dah nikah sejak Hari Raya Haji tahun lepas kat rumah pihak perempuan. Baru semalam buat majlis sanding. Ekceli, ramai member terkejut dgn berita perkahwinan Man. Aku pun macam tak percaya zaman sekarang nih masih wujud lagi perkahwinan secara paksaan nih. Apatah lagi kalau yg kena paksa tu si lelaki. Apa pun, aku harap Man banyak bersabar. Harap, perkahwinan dia kekal & bahagia selalu. Amin.
Anw, minggu nih, minggu last aku keje sebelum bercuti untuk melangsungkan perkahwinan dgn encik Mamoru terchenta! Ya Allah, berdebarnya!!

Permalink Comments Off on >10 hari lagi

10 hari lagi

January 28, 2008 at 3:03 pm (Uncategorized)

Penat. Wiken yg memenatkan sampai sakit tekak aku dibuatnya. Risau jugak kalau badan mula sakit-sakit. Antibodi aku nih bukannya kuat sangat. Asal sakit sikit, terussss tumbang. Nasib baik pagi nih semuanya ok.

Sabtu aritu ada ‘berkampung’ (kenduri) kat Melaka. Yang datang mostly sedara mara terdekat je. Bincang pasal pembahagian keje & barang-barang yg nak digunakan masa kenduri. Ingatkan meeting sekejap je rupanya sampai pukul 11 malam baru habis ok! Lepas tetamu balik pun still ada meting lagi – pasal budget pulak. Pukul doblas lebih baru aku masuk tido.. ngantuk gila.
Yang aku segan tu, semua tetamu (sedara-mara) start panggil aku dgn panggilan ‘pengantin’;
“Pengantin dah sampai”
“Pengantin sihat?”
“Pengantin dah makan?”
Walhal, ada seminggu lebih lagi sebelum tarikh aku sanding. Malu akak tauuu… (tapi suka sebenarnya! hehehe)
Alhamdullilah, setakat nih persiapan kenduri berjalan lancar. Takde apa nak dirisaukan lagi kut.. Cuma berharap cuaca pada hari tu cerah lah hendaknya. Amin.
Fyi, majlis pernikahan akan dijalankan di rumah. Senang sikit nak jamu tetamu nanti. Takde lah kena berulang alik ke masjid ke rumah. Lagipun, ramai yg boleh datang tengok.
Pagi Ahad pulak, Team KREP ada xtvt jogging kat Bukit Melawati Kuala Selangor. Cadang nak gerak ke sana pukul 5.00 pagi. Tapi maybe sebab letih sangat dgn kenduri segala, pukul 6.00 baru memasing terjaga. Kelam kabut drive dari Melaka ke Kuala Selangor.
Kami sampai Bukit Melawati dalam pukul 8.30 pagi. Jumpa Team KREP kat puncak bukit. Derang baru habis jogging. Lepak sambil beborak tentang xtvt kelab. Zin cadang nak buat aktiviti perkhemahan jatidiri untuk 80 student. Paperwork dah siap, Cuma sekarang tunggu nak dapatkan sponsor dari kerajaan negeri.
Tengahari, pegi kenduri kahwin Man. Rupanya dia dah nikah sejak Hari Raya Haji tahun lepas kat rumah pihak perempuan. Baru semalam buat majlis sanding. Ekceli, ramai member terkejut dgn berita perkahwinan Man. Aku pun macam tak percaya zaman sekarang nih masih wujud lagi perkahwinan secara paksaan nih. Apatah lagi kalau yg kena paksa tu si lelaki. Apa pun, aku harap Man banyak bersabar. Harap, perkahwinan dia kekal & bahagia selalu. Amin.
Anw, minggu nih, minggu last aku keje sebelum bercuti untuk melangsungkan perkahwinan dgn encik Mamoru terchenta! Ya Allah, berdebarnya!!

Permalink Comments Off on 10 hari lagi

10 hari lagi

January 28, 2008 at 7:03 am (Uncategorized)

Penat. Wiken yg memenatkan sampai sakit tekak aku dibuatnya. Risau jugak kalau badan mula sakit-sakit. Antibodi aku nih bukannya kuat sangat. Asal sakit sikit, terussss tumbang. Nasib baik pagi nih semuanya ok.

Sabtu aritu ada ‘berkampung’ (kenduri) kat Melaka. Yang datang mostly sedara mara terdekat je. Bincang pasal pembahagian keje & barang-barang yg nak digunakan masa kenduri. Ingatkan meeting sekejap je rupanya sampai pukul 11 malam baru habis ok! Lepas tetamu balik pun still ada meting lagi – pasal budget pulak. Pukul doblas lebih baru aku masuk tido.. ngantuk gila.
Yang aku segan tu, semua tetamu (sedara-mara) start panggil aku dgn panggilan ‘pengantin’;
“Pengantin dah sampai”
“Pengantin sihat?”
“Pengantin dah makan?”
Walhal, ada seminggu lebih lagi sebelum tarikh aku sanding. Malu akak tauuu… (tapi suka sebenarnya! hehehe)
Alhamdullilah, setakat nih persiapan kenduri berjalan lancar. Takde apa nak dirisaukan lagi kut.. Cuma berharap cuaca pada hari tu cerah lah hendaknya. Amin.
Fyi, majlis pernikahan akan dijalankan di rumah. Senang sikit nak jamu tetamu nanti. Takde lah kena berulang alik ke masjid ke rumah. Lagipun, ramai yg boleh datang tengok.
Pagi Ahad pulak, Team KREP ada xtvt jogging kat Bukit Melawati Kuala Selangor. Cadang nak gerak ke sana pukul 5.00 pagi. Tapi maybe sebab letih sangat dgn kenduri segala, pukul 6.00 baru memasing terjaga. Kelam kabut drive dari Melaka ke Kuala Selangor.
Kami sampai Bukit Melawati dalam pukul 8.30 pagi. Jumpa Team KREP kat puncak bukit. Derang baru habis jogging. Lepak sambil beborak tentang xtvt kelab. Zin cadang nak buat aktiviti perkhemahan jatidiri untuk 80 student. Paperwork dah siap, Cuma sekarang tunggu nak dapatkan sponsor dari kerajaan negeri.
Tengahari, pegi kenduri kahwin Man. Rupanya dia dah nikah sejak Hari Raya Haji tahun lepas kat rumah pihak perempuan. Baru semalam buat majlis sanding. Ekceli, ramai member terkejut dgn berita perkahwinan Man. Aku pun macam tak percaya zaman sekarang nih masih wujud lagi perkahwinan secara paksaan nih. Apatah lagi kalau yg kena paksa tu si lelaki. Apa pun, aku harap Man banyak bersabar. Harap, perkahwinan dia kekal & bahagia selalu. Amin.
Anw, minggu nih, minggu last aku keje sebelum bercuti untuk melangsungkan perkahwinan dgn encik Mamoru terchenta! Ya Allah, berdebarnya!!

Permalink Comments Off on 10 hari lagi

>14 hari lagi

January 24, 2008 at 9:40 am (Uncategorized)

>

Nih xtvt yg aku buat semlm… Menjahit alas dulang hantaran. First attempt nih tau. Ekceli takde lah susah mana nak membuatnya, malah kos yg aku guna pun jauh lebih murah dari beli yang ready made. Hasilnya pun sangat lah memuaskan.

Bagi mereka yg teringin nak buat sendiri alas hantaran, tapi takde idea nak buat macam mana, meh tengok gambar kat bawah.

Ok, mender basic yg korang perlukan adalah, gunting, jarum & benang (kalau ada mesin jahit lagi bagus).

Memula, sediakan kain yg sesuai (sila refer pada gambar dibawah). Normally orang guna kain organza. Tapi kalau nak lebih vass, cari lah kain organza yg bercorak macam yg aku guna nih hah.. Mana nak cari? Kat kedai kain lah dik nonn.. tak pun kedai bunga. Kain tersebut dipotong berbentuk segi empat tepat (saiz make sure sesuai dgn dulang hantaran yg ada kat umah korang lah kan) Lepas tu, sediakan riben (jgn guna riben plastik ok) yg bercorak untuk dijahit dibahagian tepi kain tadi.

Kat bawah nih hasilnya bila kain tadi dah attached dgn riben. Kemudian, gunakan kain jenis plain (yg sama dgn warna kain organza tadi) dan gunting berbentuk bulatan. Take note, kalau nak lebih ‘grand’, sila guna kain satin. Lepas gunting, korang buat jahit tepi je dah cukup.

Dann hasilnyaaa… tadddaaaaaa… serba putih gitu. Cantik tak? Lagi cantik dari beli yg ready made kat kedai kan? kan?
Senang kan? Selamat mencuba yer kengkawan 🙂

Permalink 2 Comments

14 hari lagi

January 24, 2008 at 9:40 am (Uncategorized)

Nih xtvt yg aku buat semlm… Menjahit alas dulang hantaran. First attempt nih tau. Ekceli takde lah susah mana nak membuatnya, malah kos yg aku guna pun jauh lebih murah dari beli yang ready made. Hasilnya pun sangat lah memuaskan.

Bagi mereka yg teringin nak buat sendiri alas hantaran, tapi takde idea nak buat macam mana, meh tengok gambar kat bawah.

Ok, mender basic yg korang perlukan adalah, gunting, jarum & benang (kalau ada mesin jahit lagi bagus).

Memula, sediakan kain yg sesuai (sila refer pada gambar dibawah). Normally orang guna kain organza. Tapi kalau nak lebih vass, cari lah kain organza yg bercorak macam yg aku guna nih hah.. Mana nak cari? Kat kedai kain lah dik nonn.. tak pun kedai bunga. Kain tersebut dipotong berbentuk segi empat tepat (saiz make sure sesuai dgn dulang hantaran yg ada kat umah korang lah kan) Lepas tu, sediakan riben (jgn guna riben plastik ok) yg bercorak untuk dijahit dibahagian tepi kain tadi.

Kat bawah nih hasilnya bila kain tadi dah attached dgn riben. Kemudian, gunakan kain jenis plain (yg sama dgn warna kain organza tadi) dan gunting berbentuk bulatan. Take note, kalau nak lebih ‘grand’, sila guna kain satin. Lepas gunting, korang buat jahit tepi je dah cukup.

Dann hasilnyaaa… tadddaaaaaa… serba putih gitu. Cantik tak? Lagi cantik dari beli yg ready made kat kedai kan? kan?
Senang kan? Selamat mencuba yer kengkawan 🙂

Permalink 2 Comments

14 hari lagi

January 24, 2008 at 1:40 am (Uncategorized)

Nih xtvt yg aku buat semlm… Menjahit alas dulang hantaran. First attempt nih tau. Ekceli takde lah susah mana nak membuatnya, malah kos yg aku guna pun jauh lebih murah dari beli yang ready made. Hasilnya pun sangat lah memuaskan.

Bagi mereka yg teringin nak buat sendiri alas hantaran, tapi takde idea nak buat macam mana, meh tengok gambar kat bawah.

Ok, mender basic yg korang perlukan adalah, gunting, jarum & benang (kalau ada mesin jahit lagi bagus).

Memula, sediakan kain yg sesuai (sila refer pada gambar dibawah). Normally orang guna kain organza. Tapi kalau nak lebih vass, cari lah kain organza yg bercorak macam yg aku guna nih hah.. Mana nak cari? Kat kedai kain lah dik nonn.. tak pun kedai bunga. Kain tersebut dipotong berbentuk segi empat tepat (saiz make sure sesuai dgn dulang hantaran yg ada kat umah korang lah kan) Lepas tu, sediakan riben (jgn guna riben plastik ok) yg bercorak untuk dijahit dibahagian tepi kain tadi.

Kat bawah nih hasilnya bila kain tadi dah attached dgn riben. Kemudian, gunakan kain jenis plain (yg sama dgn warna kain organza tadi) dan gunting berbentuk bulatan. Take note, kalau nak lebih ‘grand’, sila guna kain satin. Lepas gunting, korang buat jahit tepi je dah cukup.

Dann hasilnyaaa… tadddaaaaaa… serba putih gitu. Cantik tak? Lagi cantik dari beli yg ready made kat kedai kan? kan?
Senang kan? Selamat mencuba yer kengkawan 🙂

Permalink 2 Comments

>16 hari lagi

January 22, 2008 at 11:47 am (Uncategorized)

>

Aku agak stress bila fikirkan tarikh yg semakin dekat nih. Jangan duk fikir orang nak kahwin nih sentiasa hepi manjang ok.

Btul cakap Gee arituh, makin dekat tarikh nih, makin kerap pulak kita bertelagah dgn si tunang terchenta. Kenkadang tu masalah kecik pun boleh jadi hal sampai merajuk-manja.

Contohnya macam sekarang nih lah.. Aku angin kat Mamoru sebab dia lupa nak call aku lepas dia habis discussion kat site pagi tadi. Ekceli dari semalam dia sokmo lupa nak return call aku. Mau tak berapi sampai keluar asap berkepul-kepul dari hidung aku nih. Nasib baik memasing cepat cool. Kejap lagi Mamoru datang sini. Nak bermanja-manja bergurau senda balik untuk cover aksi berkungtau dalam henpon sekejap tadi. Yelah, buang yg keruh amik yg jenih gituu…

Lately kan, banyak betul keje Mamoru kat site. Kekejap kang kena pi sana.. kekejap kang pi sinun. Kengkadang, pukul satu pagi baru dia habis keje. Kesian aku tengok. Mau nya dia tak terlupa nak call aku. Aku bukan lah tak boleh konsider, tapi biasalah akuuu.. ngengada nya lebih. Sajer nak tarik perhatian dia. Alah, apa lah erti perhubungan kalau tak gegado sekali sekala.. (jangan amik hati ey sayang).

Esok cuti. Aku takde plan apa-apa. Just nak duduk umah siapkan jahitan untuk alas dulang hantaran dan pintal bunga manggar. Yesss.. jangan tataw, aku buat sendiri alas dulang hantaran tau. Nanti aku bubuh gambau kat sini. Lawaa tau.. (aku kata laa).

Minggu depan, minggu last aku keje sebelum bercuti untuk melangsungkah perkahwinan dengan encik Mamoru. Start dari 1 February (Hari Wilayah), sampai lah 11 February aku cuti. Dont worry, even aku cuti pun, aku akan curi-curi masa hapdet wedding aku kat sini. Yelah, untuk tatapan korang yg tak dapat attend majlis tu nanti. Pada yang nak datang tu, jemput lah.. kecik tapak tangan, satu negeri Melaka aku tadahkan. Tataw alamat? Email lah aku.. nanti aku kasik peta

Ok arr.. nak keluar menggedik jumpa Mamoru dulu.. daa..

Permalink Comments Off on >16 hari lagi

16 hari lagi

January 22, 2008 at 11:47 am (Uncategorized)

Aku agak stress bila fikirkan tarikh yg semakin dekat nih. Jangan duk fikir orang nak kahwin nih sentiasa hepi manjang ok.

Btul cakap Gee arituh, makin dekat tarikh nih, makin kerap pulak kita bertelagah dgn si tunang terchenta. Kenkadang tu masalah kecik pun boleh jadi hal sampai merajuk-manja.

Contohnya macam sekarang nih lah.. Aku angin kat Mamoru sebab dia lupa nak call aku lepas dia habis discussion kat site pagi tadi. Ekceli dari semalam dia sokmo lupa nak return call aku. Mau tak berapi sampai keluar asap berkepul-kepul dari hidung aku nih. Nasib baik memasing cepat cool. Kejap lagi Mamoru datang sini. Nak bermanja-manja bergurau senda balik untuk cover aksi berkungtau dalam henpon sekejap tadi. Yelah, buang yg keruh amik yg jenih gituu…

Lately kan, banyak betul keje Mamoru kat site. Kekejap kang kena pi sana.. kekejap kang pi sinun. Kengkadang, pukul satu pagi baru dia habis keje. Kesian aku tengok. Mau nya dia tak terlupa nak call aku. Aku bukan lah tak boleh konsider, tapi biasalah akuuu.. ngengada nya lebih. Sajer nak tarik perhatian dia. Alah, apa lah erti perhubungan kalau tak gegado sekali sekala.. (jangan amik hati ey sayang).

Esok cuti. Aku takde plan apa-apa. Just nak duduk umah siapkan jahitan untuk alas dulang hantaran dan pintal bunga manggar. Yesss.. jangan tataw, aku buat sendiri alas dulang hantaran tau. Nanti aku bubuh gambau kat sini. Lawaa tau.. (aku kata laa).

Minggu depan, minggu last aku keje sebelum bercuti untuk melangsungkah perkahwinan dengan encik Mamoru. Start dari 1 February (Hari Wilayah), sampai lah 11 February aku cuti. Dont worry, even aku cuti pun, aku akan curi-curi masa hapdet wedding aku kat sini. Yelah, untuk tatapan korang yg tak dapat attend majlis tu nanti. Pada yang nak datang tu, jemput lah.. kecik tapak tangan, satu negeri Melaka aku tadahkan. Tataw alamat? Email lah aku.. nanti aku kasik peta

Ok arr.. nak keluar menggedik jumpa Mamoru dulu.. daa..

Permalink Comments Off on 16 hari lagi

16 hari lagi

January 22, 2008 at 3:47 am (Uncategorized)

Aku agak stress bila fikirkan tarikh yg semakin dekat nih. Jangan duk fikir orang nak kahwin nih sentiasa hepi manjang ok.

Btul cakap Gee arituh, makin dekat tarikh nih, makin kerap pulak kita bertelagah dgn si tunang terchenta. Kenkadang tu masalah kecik pun boleh jadi hal sampai merajuk-manja.

Contohnya macam sekarang nih lah.. Aku angin kat Mamoru sebab dia lupa nak call aku lepas dia habis discussion kat site pagi tadi. Ekceli dari semalam dia sokmo lupa nak return call aku. Mau tak berapi sampai keluar asap berkepul-kepul dari hidung aku nih. Nasib baik memasing cepat cool. Kejap lagi Mamoru datang sini. Nak bermanja-manja bergurau senda balik untuk cover aksi berkungtau dalam henpon sekejap tadi. Yelah, buang yg keruh amik yg jenih gituu…

Lately kan, banyak betul keje Mamoru kat site. Kekejap kang kena pi sana.. kekejap kang pi sinun. Kengkadang, pukul satu pagi baru dia habis keje. Kesian aku tengok. Mau nya dia tak terlupa nak call aku. Aku bukan lah tak boleh konsider, tapi biasalah akuuu.. ngengada nya lebih. Sajer nak tarik perhatian dia. Alah, apa lah erti perhubungan kalau tak gegado sekali sekala.. (jangan amik hati ey sayang).

Esok cuti. Aku takde plan apa-apa. Just nak duduk umah siapkan jahitan untuk alas dulang hantaran dan pintal bunga manggar. Yesss.. jangan tataw, aku buat sendiri alas dulang hantaran tau. Nanti aku bubuh gambau kat sini. Lawaa tau.. (aku kata laa).

Minggu depan, minggu last aku keje sebelum bercuti untuk melangsungkah perkahwinan dengan encik Mamoru. Start dari 1 February (Hari Wilayah), sampai lah 11 February aku cuti. Dont worry, even aku cuti pun, aku akan curi-curi masa hapdet wedding aku kat sini. Yelah, untuk tatapan korang yg tak dapat attend majlis tu nanti. Pada yang nak datang tu, jemput lah.. kecik tapak tangan, satu negeri Melaka aku tadahkan. Tataw alamat? Email lah aku.. nanti aku kasik peta

Ok arr.. nak keluar menggedik jumpa Mamoru dulu.. daa..

Permalink Comments Off on 16 hari lagi

Next page »