>Resepi serunding udang

March 31, 2008 at 2:12 pm (Resepi)

>

Resepi Serunding Udang© warisan keluarga Mamoru. Akhirnya, berjaya jugak aku menuntut ilmu memasak serunding udang dari nenek Mamoru. Terima kasih nenek!

Sabtu aritu, aku beli udang secara senyap sembunyi. Konon tak nak nenek tau. Kang kalau dia tau aku nak suruh dia ajar masak serunding nih, konpem dia akan bertungkus lumus menyiapkan bebahan untuk memasak. Kalau boleh tanak lah susahkan nenek. Aku yang nak belajar, aku lah yang patut buat sesumer tu.

Taaappii.. terbocor jugak rahsia. My SIL (sis in-law : cewah, aku dah pandai guna perkataan nih) terbagitau kat nenek. Puncanya, aku duk call dia tanya saiz / jenis udang yang nak diguna. Lupa pulak suruh dia rahsia kan projek sulit aku nih. Tau-tau sampai je rumah nenek, kelapa dah siap diparut, bebahan lain sumer tinggal nak potong je.. ishh nenek nih memang sangat rajin ok.

Oh, lupa nak tulis, antara sebab utama aku nak belajar masak resepi ni adalah kerana encik Mamoru sangattttttt suka makan serunding udang walaupun sebenarnya dia tak suka makan udang! Faham tak? Tak faham? Alah.. dalam erti kata yg lain, encik Mamoru hanya boleh makan udang bila dah jadi serunding jer. Kalau udang segar, toksah harap lah dia nak jamah. Pelik kan? Layan je lah..

Note: Nih resepi original. Merasa pasnih aku alter kasik pedas sikit (sikit tu dalam pemahaman aku adalah pedas yg mampu buat hidung berair.. hehehe)

Ok, tanpa membuang masa, mari kita berkenalan dgn bebahan untuk buat Serunding Udang nih:

2 kilo udang segar (dibersihkan)
Santan dari sebiji kelapa
Cili kering yg dimesin (agak-agak lah banyak mana suka)
Sedikit lengkuas, halia bawang merah, bawang putih, serai, daun kunyit (dimesin)
Sedikit kerisik, garam & gula

Sekarang kita belajar cara memasak secara bergambar pulak (Aku sangat suka belajar resepi yg ada gambar sekali. Senang nak paham)

Masukkan udang dalam mesin pengisar

Pastu masukkan santan kelapa dan kisar udang tu sampai hancur

Nih la rupa udang & santan yg dikisar tadi. Bubuh dalam kuali besar.

Kemydian masukkan cili yg dimesin tadi ikut suka nak bubuh banyak mana. Masak atas api yg sederhana.

Sementara tu, mesin semua bebahan yg aku tulis kat atas tadi.


Guna lebihan santan untuk kisar tau.

Masukkan bahan yg dah dimesin kedalam kuali bersama dgn udang yg dikisar tadi. Bubuh selai daun kunyit untuk menaikkan aroma. Jangan lupa masukkan sedikit gula, garam, asam keping & kerisik kelapa (nak bubuh pak aji pun boleh.. ikut selera memasing). Kacau pepelan sampai kering.

Dan ini lah hasilnya bila dah siap. Gambar nih diambik bila dah sampai kat rumah aku. Nih je yg sempat diselamatkan. Masa kat rumah nenek tak sempat nak amik gambar. Semua leka merembat serunding yg sedang dimasak. Sangat sedap mender nih tau. Tak sempat nak kering dah tinggal separuh je dalam kuali. Semua pakat nak rasa. Orang rasa sesudu je.. dema rasa sampai berpinggan-pinggan.. hikhikhik.
Advertisements

Permalink 4 Comments

Resepi serunding udang

March 31, 2008 at 2:12 pm (Resepi)

Resepi Serunding Udang© warisan keluarga Mamoru. Akhirnya, berjaya jugak aku menuntut ilmu memasak serunding udang dari nenek Mamoru. Terima kasih nenek!

Sabtu aritu, aku beli udang secara senyap sembunyi. Konon tak nak nenek tau. Kang kalau dia tau aku nak suruh dia ajar masak serunding nih, konpem dia akan bertungkus lumus menyiapkan bebahan untuk memasak. Kalau boleh tanak lah susahkan nenek. Aku yang nak belajar, aku lah yang patut buat sesumer tu.

Taaappii.. terbocor jugak rahsia. My SIL (sis in-law : cewah, aku dah pandai guna perkataan nih) terbagitau kat nenek. Puncanya, aku duk call dia tanya saiz / jenis udang yang nak diguna. Lupa pulak suruh dia rahsia kan projek sulit aku nih. Tau-tau sampai je rumah nenek, kelapa dah siap diparut, bebahan lain sumer tinggal nak potong je.. ishh nenek nih memang sangat rajin ok.

Oh, lupa nak tulis, antara sebab utama aku nak belajar masak resepi ni adalah kerana encik Mamoru sangattttttt suka makan serunding udang walaupun sebenarnya dia tak suka makan udang! Faham tak? Tak faham? Alah.. dalam erti kata yg lain, encik Mamoru hanya boleh makan udang bila dah jadi serunding jer. Kalau udang segar, toksah harap lah dia nak jamah. Pelik kan? Layan je lah..

Note: Nih resepi original. Merasa pasnih aku alter kasik pedas sikit (sikit tu dalam pemahaman aku adalah pedas yg mampu buat hidung berair.. hehehe)

Ok, tanpa membuang masa, mari kita berkenalan dgn bebahan untuk buat Serunding Udang nih:

2 kilo udang segar (dibersihkan)
Santan dari sebiji kelapa
Cili kering yg dimesin (agak-agak lah banyak mana suka)
Sedikit lengkuas, halia bawang merah, bawang putih, serai, daun kunyit (dimesin)
Sedikit kerisik, garam & gula

Sekarang kita belajar cara memasak secara bergambar pulak (Aku sangat suka belajar resepi yg ada gambar sekali. Senang nak paham)

Masukkan udang dalam mesin pengisar

Pastu masukkan santan kelapa dan kisar udang tu sampai hancur

Nih la rupa udang & santan yg dikisar tadi. Bubuh dalam kuali besar.

Kemydian masukkan cili yg dimesin tadi ikut suka nak bubuh banyak mana. Masak atas api yg sederhana.

Sementara tu, mesin semua bebahan yg aku tulis kat atas tadi.


Guna lebihan santan untuk kisar tau.

Masukkan bahan yg dah dimesin kedalam kuali bersama dgn udang yg dikisar tadi. Bubuh selai daun kunyit untuk menaikkan aroma. Jangan lupa masukkan sedikit gula, garam, asam keping & kerisik kelapa (nak bubuh pak aji pun boleh.. ikut selera memasing). Kacau pepelan sampai kering.

Dan ini lah hasilnya bila dah siap. Gambar nih diambik bila dah sampai kat rumah aku. Nih je yg sempat diselamatkan. Masa kat rumah nenek tak sempat nak amik gambar. Semua leka merembat serunding yg sedang dimasak. Sangat sedap mender nih tau. Tak sempat nak kering dah tinggal separuh je dalam kuali. Semua pakat nak rasa. Orang rasa sesudu je.. dema rasa sampai berpinggan-pinggan.. hikhikhik.

Permalink 8 Comments

Resepi serunding udang

March 31, 2008 at 6:12 am (Resepi)

Resepi Serunding Udang© warisan keluarga Mamoru. Akhirnya, berjaya jugak aku menuntut ilmu memasak serunding udang dari nenek Mamoru. Terima kasih nenek!

Sabtu aritu, aku beli udang secara senyap sembunyi. Konon tak nak nenek tau. Kang kalau dia tau aku nak suruh dia ajar masak serunding nih, konpem dia akan bertungkus lumus menyiapkan bebahan untuk memasak. Kalau boleh tanak lah susahkan nenek. Aku yang nak belajar, aku lah yang patut buat sesumer tu.

Taaappii.. terbocor jugak rahsia. My SIL (sis in-law : cewah, aku dah pandai guna perkataan nih) terbagitau kat nenek. Puncanya, aku duk call dia tanya saiz / jenis udang yang nak diguna. Lupa pulak suruh dia rahsia kan projek sulit aku nih. Tau-tau sampai je rumah nenek, kelapa dah siap diparut, bebahan lain sumer tinggal nak potong je.. ishh nenek nih memang sangat rajin ok.

Oh, lupa nak tulis, antara sebab utama aku nak belajar masak resepi ni adalah kerana encik Mamoru sangattttttt suka makan serunding udang walaupun sebenarnya dia tak suka makan udang! Faham tak? Tak faham? Alah.. dalam erti kata yg lain, encik Mamoru hanya boleh makan udang bila dah jadi serunding jer. Kalau udang segar, toksah harap lah dia nak jamah. Pelik kan? Layan je lah..

Note: Nih resepi original. Merasa pasnih aku alter kasik pedas sikit (sikit tu dalam pemahaman aku adalah pedas yg mampu buat hidung berair.. hehehe)

Ok, tanpa membuang masa, mari kita berkenalan dgn bebahan untuk buat Serunding Udang nih:

2 kilo udang segar (dibersihkan)
Santan dari sebiji kelapa
Cili kering yg dimesin (agak-agak lah banyak mana suka)
Sedikit lengkuas, halia bawang merah, bawang putih, serai, daun kunyit (dimesin)
Sedikit kerisik, garam & gula

Sekarang kita belajar cara memasak secara bergambar pulak (Aku sangat suka belajar resepi yg ada gambar sekali. Senang nak paham)

Masukkan udang dalam mesin pengisar

Pastu masukkan santan kelapa dan kisar udang tu sampai hancur

Nih la rupa udang & santan yg dikisar tadi. Bubuh dalam kuali besar.

Kemydian masukkan cili yg dimesin tadi ikut suka nak bubuh banyak mana. Masak atas api yg sederhana.

Sementara tu, mesin semua bebahan yg aku tulis kat atas tadi.


Guna lebihan santan untuk kisar tau.

Masukkan bahan yg dah dimesin kedalam kuali bersama dgn udang yg dikisar tadi. Bubuh selai daun kunyit untuk menaikkan aroma. Jangan lupa masukkan sedikit gula, garam, asam keping & kerisik kelapa (nak bubuh pak aji pun boleh.. ikut selera memasing). Kacau pepelan sampai kering.

Dan ini lah hasilnya bila dah siap. Gambar nih diambik bila dah sampai kat rumah aku. Nih je yg sempat diselamatkan. Masa kat rumah nenek tak sempat nak amik gambar. Semua leka merembat serunding yg sedang dimasak. Sangat sedap mender nih tau. Tak sempat nak kering dah tinggal separuh je dalam kuali. Semua pakat nak rasa. Orang rasa sesudu je.. dema rasa sampai berpinggan-pinggan.. hikhikhik.

Permalink 4 Comments

>Tips makan sayur

March 28, 2008 at 3:41 pm (Uncategorized)

>

Semalam, aku dah tido baru Mamoru balik rumah. Kesian dia. Banyak nau kejenya. Rata dia berjalan satu Selangor nih. Kalau kena taim dia migrate data (term yg dia selalu guna), laaaaggiilahhh lambat dia balik. Kengkadang tu, pukul 1.00 pagi baru sampai rumah.

Yang kelaka nya, patutnya, dia yang baru balik keje lah mengadu lapar nak makan. Nih terbalik pulak. Aku yg pisat-pisat bangun cakap lapar kat dia (boleh camtu?) Oh, aku tak masak semalam.. tak larat arr.. hehe – alasan tak boleh pakai. Pulak tu, demandddd tau aku nih.. tanak makan mender lain. Nak laksa kata anak tekak nih. Ngengada sungguh. Mengalahkan orang tengah mengidam.

Syian encik Mamoru. Bergegas dia keluar mencari laksa untuk aku. Nasib baik ada pasar malam kat Bandar Tun Razak. Jumpa lah sorang makcik jual laksa. Tapi dah habis pulak kuahnya. Mee je yg tinggal. Bukan rezeki. Takper lah. Mamoru suruh pilih mender lain untuk dimakan kat pasar malam tu. Aku duk geleng-geleng je. Tak lalu arr. Ntah kenapa aku nak laksa jugak. Mana nak cari ek? Aku suka makan laksa penang je. Laksa jenis lain e.g., laksa johor / asam laksa / laksa sarawak aku tak minat. Lagi satu, aku tengah mabuk makan daging kambing yg dibakar. Kalau dapat tetiap hari pun tak apa.

Sebut pasal makan, paling menakjubkan bila sekarang nih aku dah minat makan sayur (tak semua jenis lah, tapi kira perkembangan baik lah kan?). Macam tak pecaya je tau. Dulu, asal ada sayur je dalam makanan aku konpem kena kuis ketepi. Even sehelai daun pun aku tak boleh terima. Sekarang dah ok sikit.

Nak tau camner aku boleh termotivasi (makan pun kena ada motivasi ek.. hehe) nak makan sayur nih? Camnih caranya.. aku suka tengok orang makan. Jenis orang yg makan dengan penuh khusyuk dan bersungguh-sungguh. Macam sorang sedara aku nih, dia suka sangat suka makan sayur bendi. Bersungguh nih dia makan bendi. Siap tambah-tambah lauk dalam periuk sampai kena marah dgn mak dia sebab habiskan sayur tu.

Cara dia makan buat aku rasa nak menerai makan sama. Betul ke sedap? Kali pertama aku makan bendi memang tak lalu arr. Sebatang bendi hanya boleh dihabiskan dengan sepinggan nasi.. hehe. Tapi lelama, bukan sebatang, seperiuk bendi aku boleh habiskan dengan sepinggan nasi (tu diaaa.. punya lah kuat makan aku nih.. hehe. Ekceli tak de lah sampai camtu. Biasa lah menulis mesti nak gempak.. ahaha). Camtu jugak cara yg aku guna untuk makan sesayur lain (kailan, turi, kangkung, kobis, terung, pucuk ubi, pucuk paku, sawi etc) Pada yg tak makan sayur tu boleh lah cuba cara aku nih. Seriyes, bila dah boleh makan sayur tu baru aku tau.. takde lah teruk mana pun rasanya. Sedapp.

Anw, malam nih kalau takde aral, aku balik kampung Kuala Selangor. Rutin baru. Selalu tu balik Melaka je. Sekarang nih dah ada dua kampung. Dedua pun kena balik tetiap bulan.

So, selamat berhari wiken, kengkawan.

Oh, lupa pulak, aku dah fixed kan tarikh untuk pegi interview – Jumaat depan. Ok lah kut. Ada masa seminggu untuk aku study background kompeni tu. Nervous ok. Macam orang baru grad pulak rasanya.. haha. Doakan yer!

Permalink 5 Comments

Tips makan sayur

March 28, 2008 at 3:41 pm (Uncategorized)

Semalam, aku dah tido baru Mamoru balik rumah. Kesian dia. Banyak nau kejenya. Rata dia berjalan satu Selangor nih. Kalau kena taim dia migrate data (term yg dia selalu guna), laaaaggiilahhh lambat dia balik. Kengkadang tu, pukul 1.00 pagi baru sampai rumah.

Yang kelaka nya, patutnya, dia yang baru balik keje lah mengadu lapar nak makan. Nih terbalik pulak. Aku yg pisat-pisat bangun cakap lapar kat dia (boleh camtu?) Oh, aku tak masak semalam.. tak larat arr.. hehe – alasan tak boleh pakai. Pulak tu, demandddd tau aku nih.. tanak makan mender lain. Nak laksa kata anak tekak nih. Ngengada sungguh. Mengalahkan orang tengah mengidam.

Syian encik Mamoru. Bergegas dia keluar mencari laksa untuk aku. Nasib baik ada pasar malam kat Bandar Tun Razak. Jumpa lah sorang makcik jual laksa. Tapi dah habis pulak kuahnya. Mee je yg tinggal. Bukan rezeki. Takper lah. Mamoru suruh pilih mender lain untuk dimakan kat pasar malam tu. Aku duk geleng-geleng je. Tak lalu arr. Ntah kenapa aku nak laksa jugak. Mana nak cari ek? Aku suka makan laksa penang je. Laksa jenis lain e.g., laksa johor / asam laksa / laksa sarawak aku tak minat. Lagi satu, aku tengah mabuk makan daging kambing yg dibakar. Kalau dapat tetiap hari pun tak apa.

Sebut pasal makan, paling menakjubkan bila sekarang nih aku dah minat makan sayur (tak semua jenis lah, tapi kira perkembangan baik lah kan?). Macam tak pecaya je tau. Dulu, asal ada sayur je dalam makanan aku konpem kena kuis ketepi. Even sehelai daun pun aku tak boleh terima. Sekarang dah ok sikit.

Nak tau camner aku boleh termotivasi (makan pun kena ada motivasi ek.. hehe) nak makan sayur nih? Camnih caranya.. aku suka tengok orang makan. Jenis orang yg makan dengan penuh khusyuk dan bersungguh-sungguh. Macam sorang sedara aku nih, dia suka sangat suka makan sayur bendi. Bersungguh nih dia makan bendi. Siap tambah-tambah lauk dalam periuk sampai kena marah dgn mak dia sebab habiskan sayur tu.

Cara dia makan buat aku rasa nak menerai makan sama. Betul ke sedap? Kali pertama aku makan bendi memang tak lalu arr. Sebatang bendi hanya boleh dihabiskan dengan sepinggan nasi.. hehe. Tapi lelama, bukan sebatang, seperiuk bendi aku boleh habiskan dengan sepinggan nasi (tu diaaa.. punya lah kuat makan aku nih.. hehe. Ekceli tak de lah sampai camtu. Biasa lah menulis mesti nak gempak.. ahaha). Camtu jugak cara yg aku guna untuk makan sesayur lain (kailan, turi, kangkung, kobis, terung, pucuk ubi, pucuk paku, sawi etc) Pada yg tak makan sayur tu boleh lah cuba cara aku nih. Seriyes, bila dah boleh makan sayur tu baru aku tau.. takde lah teruk mana pun rasanya. Sedapp.

Anw, malam nih kalau takde aral, aku balik kampung Kuala Selangor. Rutin baru. Selalu tu balik Melaka je. Sekarang nih dah ada dua kampung. Dedua pun kena balik tetiap bulan.

So, selamat berhari wiken, kengkawan.

Oh, lupa pulak, aku dah fixed kan tarikh untuk pegi interview – Jumaat depan. Ok lah kut. Ada masa seminggu untuk aku study background kompeni tu. Nervous ok. Macam orang baru grad pulak rasanya.. haha. Doakan yer!

Permalink 5 Comments

Tips makan sayur

March 28, 2008 at 7:41 am (Uncategorized)

Semalam, aku dah tido baru Mamoru balik rumah. Kesian dia. Banyak nau kejenya. Rata dia berjalan satu Selangor nih. Kalau kena taim dia migrate data (term yg dia selalu guna), laaaaggiilahhh lambat dia balik. Kengkadang tu, pukul 1.00 pagi baru sampai rumah.

Yang kelaka nya, patutnya, dia yang baru balik keje lah mengadu lapar nak makan. Nih terbalik pulak. Aku yg pisat-pisat bangun cakap lapar kat dia (boleh camtu?) Oh, aku tak masak semalam.. tak larat arr.. hehe – alasan tak boleh pakai. Pulak tu, demandddd tau aku nih.. tanak makan mender lain. Nak laksa kata anak tekak nih. Ngengada sungguh. Mengalahkan orang tengah mengidam.

Syian encik Mamoru. Bergegas dia keluar mencari laksa untuk aku. Nasib baik ada pasar malam kat Bandar Tun Razak. Jumpa lah sorang makcik jual laksa. Tapi dah habis pulak kuahnya. Mee je yg tinggal. Bukan rezeki. Takper lah. Mamoru suruh pilih mender lain untuk dimakan kat pasar malam tu. Aku duk geleng-geleng je. Tak lalu arr. Ntah kenapa aku nak laksa jugak. Mana nak cari ek? Aku suka makan laksa penang je. Laksa jenis lain e.g., laksa johor / asam laksa / laksa sarawak aku tak minat. Lagi satu, aku tengah mabuk makan daging kambing yg dibakar. Kalau dapat tetiap hari pun tak apa.

Sebut pasal makan, paling menakjubkan bila sekarang nih aku dah minat makan sayur (tak semua jenis lah, tapi kira perkembangan baik lah kan?). Macam tak pecaya je tau. Dulu, asal ada sayur je dalam makanan aku konpem kena kuis ketepi. Even sehelai daun pun aku tak boleh terima. Sekarang dah ok sikit.

Nak tau camner aku boleh termotivasi (makan pun kena ada motivasi ek.. hehe) nak makan sayur nih? Camnih caranya.. aku suka tengok orang makan. Jenis orang yg makan dengan penuh khusyuk dan bersungguh-sungguh. Macam sorang sedara aku nih, dia suka sangat suka makan sayur bendi. Bersungguh nih dia makan bendi. Siap tambah-tambah lauk dalam periuk sampai kena marah dgn mak dia sebab habiskan sayur tu.

Cara dia makan buat aku rasa nak menerai makan sama. Betul ke sedap? Kali pertama aku makan bendi memang tak lalu arr. Sebatang bendi hanya boleh dihabiskan dengan sepinggan nasi.. hehe. Tapi lelama, bukan sebatang, seperiuk bendi aku boleh habiskan dengan sepinggan nasi (tu diaaa.. punya lah kuat makan aku nih.. hehe. Ekceli tak de lah sampai camtu. Biasa lah menulis mesti nak gempak.. ahaha). Camtu jugak cara yg aku guna untuk makan sesayur lain (kailan, turi, kangkung, kobis, terung, pucuk ubi, pucuk paku, sawi etc) Pada yg tak makan sayur tu boleh lah cuba cara aku nih. Seriyes, bila dah boleh makan sayur tu baru aku tau.. takde lah teruk mana pun rasanya. Sedapp.

Anw, malam nih kalau takde aral, aku balik kampung Kuala Selangor. Rutin baru. Selalu tu balik Melaka je. Sekarang nih dah ada dua kampung. Dedua pun kena balik tetiap bulan.

So, selamat berhari wiken, kengkawan.

Oh, lupa pulak, aku dah fixed kan tarikh untuk pegi interview – Jumaat depan. Ok lah kut. Ada masa seminggu untuk aku study background kompeni tu. Nervous ok. Macam orang baru grad pulak rasanya.. haha. Doakan yer!

Permalink 5 Comments

>Trip to nowhere katanya

March 27, 2008 at 2:15 pm (Uncategorized)

>

Taim-taim aku nak carik keje lain nih, taim tu lah kompeni aku duk buat trip nak gi sana sini. Bikin aku serba salah je nak berenti.

DOY suggested semua Exco pegi verchottii bulan June nih (tarikh belum finalised). Macam tak percaya je kan? Pergi bercuti tuuu! DOY namakan trip nih, “Trip to Nowhere”.. kelass kauu, trip tataw kemana-mana katanya. Dah tataw nak ke mana, trip apa ke namanya kan?

Rupanya trip naik Starcruise la geng. Waaa.. aku lum penah lagi naik kapal mewah tu. Naik feri penah lah. Terus menggeletis aku jadinya. Boleh bawak spouse sekali – semua in-house katanya.. waahh waahh waahh.. meriahnya!

Nih yg buat aku berbelah bagi nak berenti keje. Selalu macam nih tau. Mencii. Tengok lah camner. Kalau aku dapat keje lain dalam masa terdekat, terpaksa say babai je lah kat Starcruise tu. Lagipun, hujung bulan June nanti aku ada trip mendaki gunung kat Sarawak. Seminggu aku kat sana. Kalau trip Starcruise dgn Sarawak clash, still aku pilih untuk pergi Sarawak. Apa pun kita tunggu jelah.

Iklan: Aku dapat call yg sama dari kompeni yg interview aku thru phone semalam. Derang call tanya bila aku free untuk datang formal interview. Hik. Aku tak bagi tarikh lagi. Sajer biar derang tertunggu-tunggu dulu. Kena lah bebuat jual mahal sikit. Tak lah derang ingat aku desperate sangat.. hehe. Nervous pulak. Besar gak jawatan yg di-offer. Mampu kah aku? Oh.. tak boleh berfikiran negatif. Just be yourself, bak kata Mamoru. InsyaAllah, kalau ada rezeki, ada lah tu nanti. Doakan yer kengkawan.

Sambung cerita: Malam tadi, lepas masak & dinner dgn Mamoru, aku ajak dia keluar carik dvd. Tapi kedai dvd tutuplah pulak. Terus Mamoru drive pegi Downtown, kat area rumah kami (aku yg paksa dia pegi situ sebenarnya.. hehe)

Tak beli apa pun. Melawat kawasan je. Seronok tau jalan kat situ. Punya lah banyak gerai. Memacam barang ada. Murah-murah belaka! On the way nak balik, aku stop kat gerai henna. Sajer try buat ukiran inai kat tangan. Nak mengimbas saat-saat aku jadi pengantin aritu. Lawaaa dek nonn. Aku macam tak percaya abang muka ganaz tu boleh buat ukiran inai yg halus dan cantik! Warna inai yg dia guna tersangatlah merah menyala!

Cuba teka mana tangan aku & mana tangan Mamoru.. hehehe

Kesan inai kat jari dah tinggal setengah. Tapi kat kaki still penuh lagik 🙂

Beli jam loceng nih kat Downtown. RM 13 jer. Murah kan. Comell sangat! Yer.. aku tau, kaler pink. Aku kan dah jadi peminat warna pink sejak tema kahwin aku terpaksa ditukar jadi pink aritu. Girly sangat kan? Cam tak kena je dgn orang lasak cam aku.. lantok.

Politik: (cewahh, cam pengulas berita pulak hehe)

Aku sangat bersetuju dgn cadangan MB Selangor yg baru untuk mengenakan Levi ke atas pekerja asing kat Me’sia. Levi yg dikenakan pulak akan disalurkan kepada dana untuk melatih dan membantu meningkatkan kemahiran belia dalam bidang pekerjaan. Tapi kan, ada pihak yang membantah Levi nih. Menindas pekerja katanya. Herllooo? Levi tu untuk pekerja asing lerr. Yang derang sentap apersal? Pelik lah. Sebenarnya orang-orang yg membantak nih nak apa gamaknya? Nak bela nasib rakyar sendiri ke.. atau nak tatang warga luar??

For info, bukannya banyak pun Levi yg dikenakan.. seploh hengget je sebulan untuk setiap pekerja asing. Kalau Levi nih dapat dilaksanakan, jumlah dana yg dapat dikumpul dianggarkan sebanyak RM 10 juta sebulan.. woohoo.. sebulan ok! Silap haribulan golongan belia boleh belajar kemahiran secara percuma!! (Boleh ke Tan Sri Khalid?) Tak pun belajar sambil dapat elaun.. atau paling cikai pun kurangkan lah sikit bayaran yuran dikenakan (hazabb tau nak membayar yuran yg semakin mahal sekarang ni).

Note: Aku bukannya penyokong PKR. Sekadar bersetuju dengan cadangan baik acamnih.

Permalink Comments Off on >Trip to nowhere katanya

Trip to nowhere katanya

March 27, 2008 at 2:15 pm (Uncategorized)

Taim-taim aku nak carik keje lain nih, taim tu lah kompeni aku duk buat trip nak gi sana sini. Bikin aku serba salah je nak berenti.

DOY suggested semua Exco pegi verchottii bulan June nih (tarikh belum finalised). Macam tak percaya je kan? Pergi bercuti tuuu! DOY namakan trip nih, “Trip to Nowhere”.. kelass kauu, trip tataw kemana-mana katanya. Dah tataw nak ke mana, trip apa ke namanya kan?

Rupanya trip naik Starcruise la geng. Waaa.. aku lum penah lagi naik kapal mewah tu. Naik feri penah lah. Terus menggeletis aku jadinya. Boleh bawak spouse sekali – semua in-house katanya.. waahh waahh waahh.. meriahnya!

Nih yg buat aku berbelah bagi nak berenti keje. Selalu macam nih tau. Mencii. Tengok lah camner. Kalau aku dapat keje lain dalam masa terdekat, terpaksa say babai je lah kat Starcruise tu. Lagipun, hujung bulan June nanti aku ada trip mendaki gunung kat Sarawak. Seminggu aku kat sana. Kalau trip Starcruise dgn Sarawak clash, still aku pilih untuk pergi Sarawak. Apa pun kita tunggu jelah.

Iklan: Aku dapat call yg sama dari kompeni yg interview aku thru phone semalam. Derang call tanya bila aku free untuk datang formal interview. Hik. Aku tak bagi tarikh lagi. Sajer biar derang tertunggu-tunggu dulu. Kena lah bebuat jual mahal sikit. Tak lah derang ingat aku desperate sangat.. hehe. Nervous pulak. Besar gak jawatan yg di-offer. Mampu kah aku? Oh.. tak boleh berfikiran negatif. Just be yourself, bak kata Mamoru. InsyaAllah, kalau ada rezeki, ada lah tu nanti. Doakan yer kengkawan.

Sambung cerita: Malam tadi, lepas masak & dinner dgn Mamoru, aku ajak dia keluar carik dvd. Tapi kedai dvd tutuplah pulak. Terus Mamoru drive pegi Downtown, kat area rumah kami (aku yg paksa dia pegi situ sebenarnya.. hehe)

Tak beli apa pun. Melawat kawasan je. Seronok tau jalan kat situ. Punya lah banyak gerai. Memacam barang ada. Murah-murah belaka! On the way nak balik, aku stop kat gerai henna. Sajer try buat ukiran inai kat tangan. Nak mengimbas saat-saat aku jadi pengantin aritu. Lawaaa dek nonn. Aku macam tak percaya abang muka ganaz tu boleh buat ukiran inai yg halus dan cantik! Warna inai yg dia guna tersangatlah merah menyala!

Cuba teka mana tangan aku & mana tangan Mamoru.. hehehe

Kesan inai kat jari dah tinggal setengah. Tapi kat kaki still penuh lagik 🙂

Beli jam loceng nih kat Downtown. RM 13 jer. Murah kan. Comell sangat! Yer.. aku tau, kaler pink. Aku kan dah jadi peminat warna pink sejak tema kahwin aku terpaksa ditukar jadi pink aritu. Girly sangat kan? Cam tak kena je dgn orang lasak cam aku.. lantok.

Politik: (cewahh, cam pengulas berita pulak hehe)

Aku sangat bersetuju dgn cadangan MB Selangor yg baru untuk mengenakan Levi ke atas pekerja asing kat Me’sia. Levi yg dikenakan pulak akan disalurkan kepada dana untuk melatih dan membantu meningkatkan kemahiran belia dalam bidang pekerjaan. Tapi kan, ada pihak yang membantah Levi nih. Menindas pekerja katanya. Herllooo? Levi tu untuk pekerja asing lerr. Yang derang sentap apersal? Pelik lah. Sebenarnya orang-orang yg membantak nih nak apa gamaknya? Nak bela nasib rakyar sendiri ke.. atau nak tatang warga luar??

For info, bukannya banyak pun Levi yg dikenakan.. seploh hengget je sebulan untuk setiap pekerja asing. Kalau Levi nih dapat dilaksanakan, jumlah dana yg dapat dikumpul dianggarkan sebanyak RM 10 juta sebulan.. woohoo.. sebulan ok! Silap haribulan golongan belia boleh belajar kemahiran secara percuma!! (Boleh ke Tan Sri Khalid?) Tak pun belajar sambil dapat elaun.. atau paling cikai pun kurangkan lah sikit bayaran yuran dikenakan (hazabb tau nak membayar yuran yg semakin mahal sekarang ni).

Note: Aku bukannya penyokong PKR. Sekadar bersetuju dengan cadangan baik acamnih.

Permalink Comments Off on Trip to nowhere katanya

>Dah dapat!

March 27, 2008 at 10:11 am (Uncategorized)

>

Awal gila tukang pasang water heater datang. Janji nak pasang hari nih, tapi ntah camner boleh terawal pulak. Barrguss betul service derang.

Aku tak tengok pun macam mana mender alah nih dipasang. Rumit gak ek? Hampir sejam setengah baru siap. Hasilnya? Boleh lah. Tapi messy sikit. Boleh nampak paip air yg salurkan air ke water heater tu. Nasib baik rumah sewa. Kalau rumah sendiri, dah lama aku tebuk lubang – simen paip air tu dalam dinding. Tak kisah lah, janji aku tak kesejukkan tetiap pagi.. hehe.

Pagi tadik rebut-rebut nak mandi air panas dgn Mamoru. Sajer menyakat aku la tu. Nak rasmi kan konon.. hehe. Ekceli Mamoru tak suka mandi air panas. Masa kat kampung aritu, jenuh lah bapak aku suruh Mamoru “on” kan suis air panas masa mandi. Dia tamau. Pelik aku. Tahan dia mandi sesejuk camtu. Air paip kat rumah kampung aku sangat sejuk ok.

Note: Sila abaikan entry yg macam kebudak-budakan nih. Orang baru nak mula hidup baru, camnih lah.. hehe. Memender kecik pun rasa besar. Kalau beli mender besar (e.g., rumah / kereta) nanti tataw lah camner kemaruk nya pulak.. ahahaha.

Permalink 2 Comments

Dah dapat!

March 27, 2008 at 10:11 am (Uncategorized)

Awal gila tukang pasang water heater datang. Janji nak pasang hari nih, tapi ntah camner boleh terawal pulak. Barrguss betul service derang.

Aku tak tengok pun macam mana mender alah nih dipasang. Rumit gak ek? Hampir sejam setengah baru siap. Hasilnya? Boleh lah. Tapi messy sikit. Boleh nampak paip air yg salurkan air ke water heater tu. Nasib baik rumah sewa. Kalau rumah sendiri, dah lama aku tebuk lubang – simen paip air tu dalam dinding. Tak kisah lah, janji aku tak kesejukkan tetiap pagi.. hehe.

Pagi tadik rebut-rebut nak mandi air panas dgn Mamoru. Sajer menyakat aku la tu. Nak rasmi kan konon.. hehe. Ekceli Mamoru tak suka mandi air panas. Masa kat kampung aritu, jenuh lah bapak aku suruh Mamoru “on” kan suis air panas masa mandi. Dia tamau. Pelik aku. Tahan dia mandi sesejuk camtu. Air paip kat rumah kampung aku sangat sejuk ok.

Note: Sila abaikan entry yg macam kebudak-budakan nih. Orang baru nak mula hidup baru, camnih lah.. hehe. Memender kecik pun rasa besar. Kalau beli mender besar (e.g., rumah / kereta) nanti tataw lah camner kemaruk nya pulak.. ahahaha.

Permalink 2 Comments

Trip to nowhere katanya

March 27, 2008 at 6:15 am (Uncategorized)

Taim-taim aku nak carik keje lain nih, taim tu lah kompeni aku duk buat trip nak gi sana sini. Bikin aku serba salah je nak berenti.

DOY suggested semua Exco pegi verchottii bulan June nih (tarikh belum finalised). Macam tak percaya je kan? Pergi bercuti tuuu! DOY namakan trip nih, “Trip to Nowhere”.. kelass kauu, trip tataw kemana-mana katanya. Dah tataw nak ke mana, trip apa ke namanya kan?

Rupanya trip naik Starcruise la geng. Waaa.. aku lum penah lagi naik kapal mewah tu. Naik feri penah lah. Terus menggeletis aku jadinya. Boleh bawak spouse sekali – semua in-house katanya.. waahh waahh waahh.. meriahnya!

Nih yg buat aku berbelah bagi nak berenti keje. Selalu macam nih tau. Mencii. Tengok lah camner. Kalau aku dapat keje lain dalam masa terdekat, terpaksa say babai je lah kat Starcruise tu. Lagipun, hujung bulan June nanti aku ada trip mendaki gunung kat Sarawak. Seminggu aku kat sana. Kalau trip Starcruise dgn Sarawak clash, still aku pilih untuk pergi Sarawak. Apa pun kita tunggu jelah.

Iklan: Aku dapat call yg sama dari kompeni yg interview aku thru phone semalam. Derang call tanya bila aku free untuk datang formal interview. Hik. Aku tak bagi tarikh lagi. Sajer biar derang tertunggu-tunggu dulu. Kena lah bebuat jual mahal sikit. Tak lah derang ingat aku desperate sangat.. hehe. Nervous pulak. Besar gak jawatan yg di-offer. Mampu kah aku? Oh.. tak boleh berfikiran negatif. Just be yourself, bak kata Mamoru. InsyaAllah, kalau ada rezeki, ada lah tu nanti. Doakan yer kengkawan.

Sambung cerita: Malam tadi, lepas masak & dinner dgn Mamoru, aku ajak dia keluar carik dvd. Tapi kedai dvd tutuplah pulak. Terus Mamoru drive pegi Downtown, kat area rumah kami (aku yg paksa dia pegi situ sebenarnya.. hehe)

Tak beli apa pun. Melawat kawasan je. Seronok tau jalan kat situ. Punya lah banyak gerai. Memacam barang ada. Murah-murah belaka! On the way nak balik, aku stop kat gerai henna. Sajer try buat ukiran inai kat tangan. Nak mengimbas saat-saat aku jadi pengantin aritu. Lawaaa dek nonn. Aku macam tak percaya abang muka ganaz tu boleh buat ukiran inai yg halus dan cantik! Warna inai yg dia guna tersangatlah merah menyala!

Cuba teka mana tangan aku & mana tangan Mamoru.. hehehe

Kesan inai kat jari dah tinggal setengah. Tapi kat kaki still penuh lagik 🙂

Beli jam loceng nih kat Downtown. RM 13 jer. Murah kan. Comell sangat! Yer.. aku tau, kaler pink. Aku kan dah jadi peminat warna pink sejak tema kahwin aku terpaksa ditukar jadi pink aritu. Girly sangat kan? Cam tak kena je dgn orang lasak cam aku.. lantok.

Politik: (cewahh, cam pengulas berita pulak hehe)

Aku sangat bersetuju dgn cadangan MB Selangor yg baru untuk mengenakan Levi ke atas pekerja asing kat Me’sia. Levi yg dikenakan pulak akan disalurkan kepada dana untuk melatih dan membantu meningkatkan kemahiran belia dalam bidang pekerjaan. Tapi kan, ada pihak yang membantah Levi nih. Menindas pekerja katanya. Herllooo? Levi tu untuk pekerja asing lerr. Yang derang sentap apersal? Pelik lah. Sebenarnya orang-orang yg membantak nih nak apa gamaknya? Nak bela nasib rakyar sendiri ke.. atau nak tatang warga luar??

For info, bukannya banyak pun Levi yg dikenakan.. seploh hengget je sebulan untuk setiap pekerja asing. Kalau Levi nih dapat dilaksanakan, jumlah dana yg dapat dikumpul dianggarkan sebanyak RM 10 juta sebulan.. woohoo.. sebulan ok! Silap haribulan golongan belia boleh belajar kemahiran secara percuma!! (Boleh ke Tan Sri Khalid?) Tak pun belajar sambil dapat elaun.. atau paling cikai pun kurangkan lah sikit bayaran yuran dikenakan (hazabb tau nak membayar yuran yg semakin mahal sekarang ni).

Note: Aku bukannya penyokong PKR. Sekadar bersetuju dengan cadangan baik acamnih.

Permalink Comments Off on Trip to nowhere katanya

Dah dapat!

March 27, 2008 at 2:11 am (Uncategorized)

Awal gila tukang pasang water heater datang. Janji nak pasang hari nih, tapi ntah camner boleh terawal pulak. Barrguss betul service derang.

Aku tak tengok pun macam mana mender alah nih dipasang. Rumit gak ek? Hampir sejam setengah baru siap. Hasilnya? Boleh lah. Tapi messy sikit. Boleh nampak paip air yg salurkan air ke water heater tu. Nasib baik rumah sewa. Kalau rumah sendiri, dah lama aku tebuk lubang – simen paip air tu dalam dinding. Tak kisah lah, janji aku tak kesejukkan tetiap pagi.. hehe.

Pagi tadik rebut-rebut nak mandi air panas dgn Mamoru. Sajer menyakat aku la tu. Nak rasmi kan konon.. hehe. Ekceli Mamoru tak suka mandi air panas. Masa kat kampung aritu, jenuh lah bapak aku suruh Mamoru “on” kan suis air panas masa mandi. Dia tamau. Pelik aku. Tahan dia mandi sesejuk camtu. Air paip kat rumah kampung aku sangat sejuk ok.

Note: Sila abaikan entry yg macam kebudak-budakan nih. Orang baru nak mula hidup baru, camnih lah.. hehe. Memender kecik pun rasa besar. Kalau beli mender besar (e.g., rumah / kereta) nanti tataw lah camner kemaruk nya pulak.. ahahaha.

Permalink 2 Comments

>Water heater

March 26, 2008 at 2:42 pm (Uncategorized)

>

Yeyeh esok ada orang nak datang rumah pasang water heater. Tader lah aku terketaq-ketaq mandi taim pagi or tetengah malam buta lagik.. hehe.. Yerr, aku mengaku, aku memang penakut mandi pagi. Tapi tu tak bermakna aku tak mandi pagi. Aku mandi ok! Cuma tak boleh lelama lah. Tak sampai 10 minit dah siap. Laju kan? Serrjuukk lah.

Marilah kita ucap terima kasey kepada encik Mamoru! (Sebab dia yg belikan mender alah nih. Sangat prihatin ok)

Water heater nih sangat berguna untuk orang yg dah kahwin. Senanggggg kalau nak “mandi” taim tetengah malam buta (esp, taim bulan puasa).. hehe. Tu diaaaa, aku semenjak dah kahwin nih semakin “open” pulak ek. Bukan apa, kongsi tips je.

Masa aku memula duduk kat KL nih, aku heran cemana orang Cina boleh bangun pukul empat lima pagi (baik yang tua atau muda). Even jam belum tunjuk pukul 6.00 pagi lagik derang dah siap keluar rumah dengan baju keje / baju sekolah. Pelik aku.. tahan betul derang mandi dengan air sejuk taim sesubuh hari kan?

Rupanya derang guna water heater daa. Maklum lah penggunaan water heater kat daerah aku tak begitu meluas (ahahaha). Tapiiii orang kampung aku terrrtaappp menten bangun sesubuh gaban pi noreh getah ok (tuu dulu lah.. sekarang rumah kat kampung dah ada alat pemanas air. Even rumah nenek pun ada tau)

——————————

Tadi aku dapat call dari satu kompeni nih.. Phone interview. Cepat ek? Baru senin aritu aku email resume. Tapi tak boleh lah nak cakap lelebih. Kalau ada rezeki adik-adik aku nanti, insyaAllah. Doakan je lah untuk kami.

Permalink Comments Off on >Water heater

Water heater

March 26, 2008 at 2:42 pm (Uncategorized)

Yeyeh esok ada orang nak datang rumah pasang water heater. Tader lah aku terketaq-ketaq mandi taim pagi or tetengah malam buta lagik.. hehe.. Yerr, aku mengaku, aku memang penakut mandi pagi. Tapi tu tak bermakna aku tak mandi pagi. Aku mandi ok! Cuma tak boleh lelama lah. Tak sampai 10 minit dah siap. Laju kan? Serrjuukk lah.

Marilah kita ucap terima kasey kepada encik Mamoru! (Sebab dia yg belikan mender alah nih. Sangat prihatin ok)

Water heater nih sangat berguna untuk orang yg dah kahwin. Senanggggg kalau nak “mandi” taim tetengah malam buta (esp, taim bulan puasa).. hehe. Tu diaaaa, aku semenjak dah kahwin nih semakin “open” pulak ek. Bukan apa, kongsi tips je.

Masa aku memula duduk kat KL nih, aku heran cemana orang Cina boleh bangun pukul empat lima pagi (baik yang tua atau muda). Even jam belum tunjuk pukul 6.00 pagi lagik derang dah siap keluar rumah dengan baju keje / baju sekolah. Pelik aku.. tahan betul derang mandi dengan air sejuk taim sesubuh hari kan?

Rupanya derang guna water heater daa. Maklum lah penggunaan water heater kat daerah aku tak begitu meluas (ahahaha). Tapiiii orang kampung aku terrrtaappp menten bangun sesubuh gaban pi noreh getah ok (tuu dulu lah.. sekarang rumah kat kampung dah ada alat pemanas air. Even rumah nenek pun ada tau)

——————————

Tadi aku dapat call dari satu kompeni nih.. Phone interview. Cepat ek? Baru senin aritu aku email resume. Tapi tak boleh lah nak cakap lelebih. Kalau ada rezeki adik-adik aku nanti, insyaAllah. Doakan je lah untuk kami.

Permalink Comments Off on Water heater

>Nak cari keje baru

March 26, 2008 at 10:09 am (Uncategorized)

>

Bahang-bahang kebosanan dah mula melanda nampaknya. Bukan bosan apa, pasal keje nih hah. Passion yg aku rasa untuk buat keje satu ketika dulu dah takde. Dah tukau jadi rasa malas-semalasnyaaaa.

Risau aku.

Aku tak suka lah jadi macam nih. Rasa macam tak ikhlas je bila berkerja. Bahaya woo bila dah babitkan bab ikhlas tak ikhlas nih.

Aku perlukan kerja baru secepat mungkin. Kerja yg sedia ada (read as: gaji), tak cukup untuk aku berjoli katak tampung perbelanjaan family (esp yuran belajar adik-adik). Tahun depan, sorang lagi adik aku nak masuk universiti (insyaAllah).. boleh pengsan kalau tetiap bulan poket aku ‘sakit’ manjang. Sorang je yuran dah ribu raban ok.. tuu belum masuk duit belanja lagi. Nasib baik lah tinggal 3 orang je yg masih belajar. Nak harap Mamoru? Dia memang laju je nak menolong. Duit belanja bulanan adik aku pun dia rajin menghulur. Sangat pemurah dia tu. Tapi takkan lah aku nak letak beban kat bahu dia pulak. Konsider lah sikit. Tanggungjawab dia hanya ke atas aku je. Bukan semua adik-beradik aku.

Aku paling tak suka bila terlambat bayar yuran semester / sekolah adik-adik aku. Malu ok. Aku faham sangat apa adik aku rasa kalau aku lewat bayar yuran derang. Dulu aku pun penah rasa camtu masa sekolah dulu. Rasa malu sangat bila cikgu tegur yuran kita sorang je yg belum bayar lagi. Aku tanak adik aku rasa mender yg sama.

Doakan lah aku cecepat dapat keje lain yer kengkawan.

Disebabkan mood tak berapa ok pagi nih. Meh sini aku lepaskan geram dgn maki orang:

Oiii.. kat Thailand nunn, kalau orang yg menghina Raja nih, boleh dituduh melakukan jenayah. Kalau sabit kesalahan, boleh dihukum penjara sampai 15 tahun. Kat sini.. camno lak? Ke nak buat bodo jer.

Ops.. kemain lagik aku nih kan. Kena saman kang baru tau.. hehe (err apa kaitan problem aku dgn politik hampeh nih? Ohh.. takde kaitan ok. Sila abaikan)

Permalink Comments Off on >Nak cari keje baru

Next page »