>Selamat berpuasa!

August 31, 2008 at 11:26 pm (Uncategorized)

>

Assalamualaikum kengkawan semua,

Tengok tak pengumuman puasa malam tadi. Alhamdulilah, 1 Ramadhan 1429 Hijrah jatuh pada esok hari. Nih kalau nak dikira ikut timing dalam kalendar Islam, petang Ahad nih dah dikira sebagai 1 Ramadhan – maknanya, ibadah Tarawikh untuk malam pertama Ramadhan bermula malam ini.

Bagus jugak tarikh mula puasa jatuh pada 1September kan? Senang sikit nak kita nak ingat berapa hari kita dah berpuasa nanti. 1 Sept = 1 Ramadhan.. so, kalau orang tanya dah berapa hari puasa, takyah lah bersusah payah mengingat kalendar hijrah.

Ok, sempena hari & bulan yg penuh dengan kemuliaan nih, saya & suami nak mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan & selamat berpuasa kepada mereka yang beragama Islam, terutamanya untuk kengkawan yg membaca blog saya nih. Semoga Ramadhan kengkawan semua diberkati-Nya. Ceria-ceria selalu!

Salam ukhwah dari kami
aD & Fazi (aka my Mamoru)

Advertisements

Permalink Comments Off on >Selamat berpuasa!

Selamat berpuasa!

August 31, 2008 at 11:26 pm (Uncategorized)

Assalamualaikum kengkawan semua,

Tengok tak pengumuman puasa malam tadi. Alhamdulilah, 1 Ramadhan 1429 Hijrah jatuh pada esok hari. Nih kalau nak dikira ikut timing dalam kalendar Islam, petang Ahad nih dah dikira sebagai 1 Ramadhan – maknanya, ibadah Tarawikh untuk malam pertama Ramadhan bermula malam ini.

Bagus jugak tarikh mula puasa jatuh pada 1September kan? Senang sikit nak kita nak ingat berapa hari kita dah berpuasa nanti. 1 Sept = 1 Ramadhan.. so, kalau orang tanya dah berapa hari puasa, takyah lah bersusah payah mengingat kalendar hijrah.

Ok, sempena hari & bulan yg penuh dengan kemuliaan nih, saya & suami nak mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan & selamat berpuasa kepada mereka yang beragama Islam, terutamanya untuk kengkawan yg membaca blog saya nih. Semoga Ramadhan kengkawan semua diberkati-Nya. Ceria-ceria selalu!

Salam ukhwah dari kami
aD & Fazi (aka my Mamoru)

Permalink Comments Off on Selamat berpuasa!

Selamat berpuasa!

August 31, 2008 at 3:26 pm (Uncategorized)

Assalamualaikum kengkawan semua,

Tengok tak pengumuman puasa malam tadi. Alhamdulilah, 1 Ramadhan 1429 Hijrah jatuh pada esok hari. Nih kalau nak dikira ikut timing dalam kalendar Islam, petang Ahad nih dah dikira sebagai 1 Ramadhan – maknanya, ibadah Tarawikh untuk malam pertama Ramadhan bermula malam ini.

Bagus jugak tarikh mula puasa jatuh pada 1September kan? Senang sikit nak kita nak ingat berapa hari kita dah berpuasa nanti. 1 Sept = 1 Ramadhan.. so, kalau orang tanya dah berapa hari puasa, takyah lah bersusah payah mengingat kalendar hijrah.

Ok, sempena hari & bulan yg penuh dengan kemuliaan nih, saya & suami nak mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan & selamat berpuasa kepada mereka yang beragama Islam, terutamanya untuk kengkawan yg membaca blog saya nih. Semoga Ramadhan kengkawan semua diberkati-Nya. Ceria-ceria selalu!

Salam ukhwah dari kami
aD & Fazi (aka my Mamoru)

Permalink Comments Off on Selamat berpuasa!

>Jom gi Tarawih

August 29, 2008 at 1:32 pm (Surah Pilihan)

>

Lusa (Ahad) nih insyaAllah kita akan mula bertarawikh. So, aku amik kesempatan nih untuk bubuh lafaz niat solats tarawikh kat sini. Maklum, kita buat sembahyang tarawikh setahun sekali je.. mana la tau kita terlupa camne nak lafaz niat ke? Sesama lah kita kongsi nahh..

Lafaz solat bagi yg bersembahyang sendirian di rumah:


Terjemahan: Sahaja aku Solat Sunat Tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Lafaz solat bagi sembahyang secara berjemaah:


Terjemahan: Sahaja aku solat sunat Tarawih dua rakaat(Imam atau makmum) kerana Allah Ta’ala

Note: Solat tarawikh nih hukum mengerjakannya adalah sunat Muakkad, iaitu sangat dituntut dalam Islam. Lebih afdal kalau kita dapat buat secara berjemaah. Kalau takde masa sangat, nak buat sengsorang pun boleh juga. Masa untuk mengerjakan solat nih sangat panjang.. daripada lepas Isyak sampai ke subuh – so, alasan takde masa tu, tak relevan laa nahh..

Permalink 5 Comments

Jom gi Tarawih

August 29, 2008 at 1:32 pm (Surah Pilihan)

Lusa (Ahad) nih insyaAllah kita akan mula bertarawikh. So, aku amik kesempatan nih untuk bubuh lafaz niat solats tarawikh kat sini. Maklum, kita buat sembahyang tarawikh setahun sekali je.. mana la tau kita terlupa camne nak lafaz niat ke? Sesama lah kita kongsi nahh..

Lafaz solat bagi yg bersembahyang sendirian di rumah:


Terjemahan: Sahaja aku Solat Sunat Tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Lafaz solat bagi sembahyang secara berjemaah:


Terjemahan: Sahaja aku solat sunat Tarawih dua rakaat(Imam atau makmum) kerana Allah Ta’ala

Note: Solat tarawikh nih hukum mengerjakannya adalah sunat Muakkad, iaitu sangat dituntut dalam Islam. Lebih afdal kalau kita dapat buat secara berjemaah. Kalau takde masa sangat, nak buat sengsorang pun boleh juga. Masa untuk mengerjakan solat nih sangat panjang.. daripada lepas Isyak sampai ke subuh – so, alasan takde masa tu, tak relevan laa nahh..

Permalink 6 Comments

>Rezeki ramadhan

August 29, 2008 at 9:20 am (Uncategorized)

>

Nak tau berita gembira tak? Gembira untuk aku je lah. Tapi kalau korang nak gembira sama pun boleh jugak.. tumpang gembira untuk aku lah kan. Hik.

Nak tau apa berita gumbira tu? Hehehe.. akak dapat bonus dik nonn! Tak sangka tau, dendiam je kompeni aku nih kasi. Tau-tau dah ada je bila check akaun online malam tadi. Mamoru yg tolong check kan sebenarnya. Sebelum tu aku ada cakap dgn Mamoru berapa balance dalam akaun aku. Sekalikk, bila Mamoru tengok balance yg ada dalam tu, terus dia pandang aku dgn muka terkejutnya. Ohh, aku lagi lah terkejut ok. Duit saper pulak yg termasuk dalam akaun aku nih??

Bila masuk opis pagi nih, baru tau tu bonus kompeni bagi. Syukur alhamdullilah, murah rezeki kami sekeluarga . lelebih lagi dedekat nak bulan puasa nih.

Minggu nih, balik Kuala Selangor. Lama dah tak spend masa dgn family sebelah Mamoru.

Memacam mender aku dah plan nak buat kat sana nanti. Nak tolong nenek mengemas, nak susun atur semula bebarang yg tak perlu, nak tukar apa-apa yang patut dalam rumah tu (ikut bajet & kemampuan lah kan).. pastu nak mengecat lagi.. fuhh.. ntah larat ke tak nanti.

Takpe, buat pelan-pelan. InsyaAllah boleh.

Permalink Comments Off on >Rezeki ramadhan

Rezeki ramadhan

August 29, 2008 at 9:20 am (Uncategorized)

Nak tau berita gembira tak? Gembira untuk aku je lah. Tapi kalau korang nak gembira sama pun boleh jugak.. tumpang gembira untuk aku lah kan. Hik.

Nak tau apa berita gumbira tu? Hehehe.. akak dapat bonus dik nonn! Tak sangka tau, dendiam je kompeni aku nih kasi. Tau-tau dah ada je bila check akaun online malam tadi. Mamoru yg tolong check kan sebenarnya. Sebelum tu aku ada cakap dgn Mamoru berapa balance dalam akaun aku. Sekalikk, bila Mamoru tengok balance yg ada dalam tu, terus dia pandang aku dgn muka terkejutnya. Ohh, aku lagi lah terkejut ok. Duit saper pulak yg termasuk dalam akaun aku nih??

Bila masuk opis pagi nih, baru tau tu bonus kompeni bagi. Syukur alhamdullilah, murah rezeki kami sekeluarga . lelebih lagi dedekat nak bulan puasa nih.

Minggu nih, balik Kuala Selangor. Lama dah tak spend masa dgn family sebelah Mamoru.

Memacam mender aku dah plan nak buat kat sana nanti. Nak tolong nenek mengemas, nak susun atur semula bebarang yg tak perlu, nak tukar apa-apa yang patut dalam rumah tu (ikut bajet & kemampuan lah kan).. pastu nak mengecat lagi.. fuhh.. ntah larat ke tak nanti.

Takpe, buat pelan-pelan. InsyaAllah boleh.

Permalink Comments Off on Rezeki ramadhan

>Trip Kelantan & Ganu aritu

August 29, 2008 at 8:24 am (Uncategorized)

>

Gambar masa gi Kelantan & Terengganu aritu. Tak banyak amik pun. Bateri kamera kong – tak sempat nak cas sebab kami pun bukan statik duduk kat satu tempat. Berjalan sepanjang hari. Layan kan je lah nahh..







Permalink 3 Comments

Trip Kelantan & Ganu aritu

August 29, 2008 at 8:24 am (Uncategorized)

Gambar masa gi Kelantan & Terengganu aritu. Tak banyak amik pun. Bateri kamera kong – tak sempat nak cas sebab kami pun bukan statik duduk kat satu tempat. Berjalan sepanjang hari. Layan kan je lah nahh..







Permalink 4 Comments

Jom gi Tarawih

August 29, 2008 at 5:32 am (Surah Pilihan)

Lusa (Ahad) nih insyaAllah kita akan mula bertarawikh. So, aku amik kesempatan nih untuk bubuh lafaz niat solats tarawikh kat sini. Maklum, kita buat sembahyang tarawikh setahun sekali je.. mana la tau kita terlupa camne nak lafaz niat ke? Sesama lah kita kongsi nahh..

Lafaz solat bagi yg bersembahyang sendirian di rumah:


Terjemahan: Sahaja aku Solat Sunat Tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Lafaz solat bagi sembahyang secara berjemaah:


Terjemahan: Sahaja aku solat sunat Tarawih dua rakaat(Imam atau makmum) kerana Allah Ta’ala

Note: Solat tarawikh nih hukum mengerjakannya adalah sunat Muakkad, iaitu sangat dituntut dalam Islam. Lebih afdal kalau kita dapat buat secara berjemaah. Kalau takde masa sangat, nak buat sengsorang pun boleh juga. Masa untuk mengerjakan solat nih sangat panjang.. daripada lepas Isyak sampai ke subuh – so, alasan takde masa tu, tak relevan laa nahh..

Permalink 5 Comments

Rezeki ramadhan

August 29, 2008 at 1:20 am (Uncategorized)

Nak tau berita gembira tak? Gembira untuk aku je lah. Tapi kalau korang nak gembira sama pun boleh jugak.. tumpang gembira untuk aku lah kan. Hik.

Nak tau apa berita gumbira tu? Hehehe.. akak dapat bonus dik nonn! Tak sangka tau, dendiam je kompeni aku nih kasi. Tau-tau dah ada je bila check akaun online malam tadi. Mamoru yg tolong check kan sebenarnya. Sebelum tu aku ada cakap dgn Mamoru berapa balance dalam akaun aku. Sekalikk, bila Mamoru tengok balance yg ada dalam tu, terus dia pandang aku dgn muka terkejutnya. Ohh, aku lagi lah terkejut ok. Duit saper pulak yg termasuk dalam akaun aku nih??

Bila masuk opis pagi nih, baru tau tu bonus kompeni bagi. Syukur alhamdullilah, murah rezeki kami sekeluarga . lelebih lagi dedekat nak bulan puasa nih.

Minggu nih, balik Kuala Selangor. Lama dah tak spend masa dgn family sebelah Mamoru.

Memacam mender aku dah plan nak buat kat sana nanti. Nak tolong nenek mengemas, nak susun atur semula bebarang yg tak perlu, nak tukar apa-apa yang patut dalam rumah tu (ikut bajet & kemampuan lah kan).. pastu nak mengecat lagi.. fuhh.. ntah larat ke tak nanti.

Takpe, buat pelan-pelan. InsyaAllah boleh.

Permalink Comments Off on Rezeki ramadhan

Trip Kelantan & Ganu aritu

August 29, 2008 at 12:24 am (Uncategorized)

Gambar masa gi Kelantan & Terengganu aritu. Tak banyak amik pun. Bateri kamera kong – tak sempat nak cas sebab kami pun bukan statik duduk kat satu tempat. Berjalan sepanjang hari. Layan kan je lah nahh..







Permalink 3 Comments

>Tgh prepare costing

August 28, 2008 at 1:44 pm (Uncategorized)

>

Busy arinih. NO.. bukan busy buat keje, tapi busy buat bajet & costing untuk XPDC Kinabalu.. huhuhu.

Draf dah siap!! Penat aku telipon 3 buah tempat kat KK berkenaan dgn kos untuk accomodation, transport, permit, insuran, guide.. segala.

Alhamdullilah, tak banyak beza dalam kos compare masa aku pegi 2 tahun dulu. Well of course lah rate kat Kinabalu semakin meningkat, tapi masih boleh manage lagi. Memula aritu, takut jugak nak buat bajet nih. Sebab ada orang kata kos mendaki gunung Kinabalu naik berganda-ganda sampai membunuh mahalnya. Tapi bila aku check sendiri baru-baru nih, dan selepas amik kira semua kos (KL – Kinabalu – KL), takde lah banyak pun naiknya.. huhuhu.. auta je lebih semuanya tu. Suka bikin gempak je tau bebudak nih.

Untuk trip nih, aku ada buat 2 plan untuk bajet. Beza antara 2 plan nih agak impressive.. *wink! Tapi tak boleh laa nak reveal kat sini lagi. Booking pun belum confirm maa. SSL belum buka booking untuk next year. Minggu depan baru boleh start book accomodation.

Bila fikirkan balik, rasa seram pulak nak open invitation untuk trip Kinabalu kat sini, sebab yang konpem je dah 7 orang, campur yg reserve seat pulak, dah lebih 10 orang jadinya! Aduss.. pengsan aku nak handle gegamai nanti. Personally, aku prefer 10 orang je untuk trip nih. So, pat pat siku lipat, saper cepat bayor tiket flights & 50% booking fee (as per requested by SSL a week after booking has been made) dia dapat lah kan. Lagipun, aku baru je belajar nak jadi organizer. Kaluu aku dah certified jadi Gorgon-izer lain citer lah kan.

Permalink 3 Comments

Tgh prepare costing

August 28, 2008 at 1:44 pm (Uncategorized)

Busy arinih. NO.. bukan busy buat keje, tapi busy buat bajet & costing untuk XPDC Kinabalu.. huhuhu.

Draf dah siap!! Penat aku telipon 3 buah tempat kat KK berkenaan dgn kos untuk accomodation, transport, permit, insuran, guide.. segala.

Alhamdullilah, tak banyak beza dalam kos compare masa aku pegi 2 tahun dulu. Well of course lah rate kat Kinabalu semakin meningkat, tapi masih boleh manage lagi. Memula aritu, takut jugak nak buat bajet nih. Sebab ada orang kata kos mendaki gunung Kinabalu naik berganda-ganda sampai membunuh mahalnya. Tapi bila aku check sendiri baru-baru nih, dan selepas amik kira semua kos (KL – Kinabalu – KL), takde lah banyak pun naiknya.. huhuhu.. auta je lebih semuanya tu. Suka bikin gempak je tau bebudak nih.

Untuk trip nih, aku ada buat 2 plan untuk bajet. Beza antara 2 plan nih agak impressive.. *wink! Tapi tak boleh laa nak reveal kat sini lagi. Booking pun belum confirm maa. SSL belum buka booking untuk next year. Minggu depan baru boleh start book accomodation.

Bila fikirkan balik, rasa seram pulak nak open invitation untuk trip Kinabalu kat sini, sebab yang konpem je dah 7 orang, campur yg reserve seat pulak, dah lebih 10 orang jadinya! Aduss.. pengsan aku nak handle gegamai nanti. Personally, aku prefer 10 orang je untuk trip nih. So, pat pat siku lipat, saper cepat bayor tiket flights & 50% booking fee (as per requested by SSL a week after booking has been made) dia dapat lah kan. Lagipun, aku baru je belajar nak jadi organizer. Kaluu aku dah certified jadi Gorgon-izer lain citer lah kan.

Permalink 4 Comments

Tgh prepare costing

August 28, 2008 at 5:44 am (Uncategorized)

Busy arinih. NO.. bukan busy buat keje, tapi busy buat bajet & costing untuk XPDC Kinabalu.. huhuhu.

Draf dah siap!! Penat aku telipon 3 buah tempat kat KK berkenaan dgn kos untuk accomodation, transport, permit, insuran, guide.. segala.

Alhamdullilah, tak banyak beza dalam kos compare masa aku pegi 2 tahun dulu. Well of course lah rate kat Kinabalu semakin meningkat, tapi masih boleh manage lagi. Memula aritu, takut jugak nak buat bajet nih. Sebab ada orang kata kos mendaki gunung Kinabalu naik berganda-ganda sampai membunuh mahalnya. Tapi bila aku check sendiri baru-baru nih, dan selepas amik kira semua kos (KL – Kinabalu – KL), takde lah banyak pun naiknya.. huhuhu.. auta je lebih semuanya tu. Suka bikin gempak je tau bebudak nih.

Untuk trip nih, aku ada buat 2 plan untuk bajet. Beza antara 2 plan nih agak impressive.. *wink! Tapi tak boleh laa nak reveal kat sini lagi. Booking pun belum confirm maa. SSL belum buka booking untuk next year. Minggu depan baru boleh start book accomodation.

Bila fikirkan balik, rasa seram pulak nak open invitation untuk trip Kinabalu kat sini, sebab yang konpem je dah 7 orang, campur yg reserve seat pulak, dah lebih 10 orang jadinya! Aduss.. pengsan aku nak handle gegamai nanti. Personally, aku prefer 10 orang je untuk trip nih. So, pat pat siku lipat, saper cepat bayor tiket flights & 50% booking fee (as per requested by SSL a week after booking has been made) dia dapat lah kan. Lagipun, aku baru je belajar nak jadi organizer. Kaluu aku dah certified jadi Gorgon-izer lain citer lah kan.

Permalink 3 Comments

Next page »