>Resepi pizza sodap

October 31, 2008 at 8:21 am (Resepi)

>

Masakan first yg aku buat kat umah nih. Nak masak lauk, gas tak beli lagi (boleh je nak beli semalam, tapi Mamoru balik lambat. Aku lak malas nak gi kedai. Kang kalau order gas, dah tentulah Abg kedai tu akan hantar sampai dalam rumah kan? Takmo.. takmo.. dah lah Mamoru takde)

Disebabkan takde apa yang boleh dimasak taim-taim darurat camni, kita kena lah guna apa je yg ada dalam rumah tu, ye tak? Tu yang timbul idea nak masak pizza (since masak pizza tayah guna gas – cucuk je kat plug)

Buat pizza nih senang je. Bebahan pun simple. Cuma yang lecehnya kalau tekak kita nih demand melampau (semua mender nak letak dalam pizza tu – kalau boleh nak sama macam pizza hut kononya – over laa kan)

Ok, bebahan yg aku guna untuk buat doh: tepung gandum (setengah kilo), yis segera (satu sudu kecik), susu UHT sekotak kecik (ala, kotak yg selalu kita minum cucuk straw tu), gula sesudu, marjerin sesudu & garam secukup rasa.

Maaf lah, tak ada gambar cecara nak buat doh nih. Mana sempat snap. Tangan bertepung laa. Tapi takpe, korang pepandai lah guna imaginasi..



Memula, larutkan yis dalam sedikit air suam bersama gula (letak tepi dulu). Pastu sediakan mangkuk besar, masukkan tepung, garam, marjerin dan gaulkan sesikit dengan susu tadi. Agak-agak lah.. janji boleh diuli dan tak melekat-lekat. Bila dah jadi doh, perap kan selama sejam.



Sementara tunggu doh mengembang, korang sediakan lah bebahan untuk bubuh dalam pizza, e.g., capsicum (cili hijau cameron), nenas, bawang besar, daging cincang, sosej, button mushroom etc.. etc.. banyakkkk mender boleh bubuh dalam pizza nih. Ikut kesesuaian anak tekak juga. Kalau nak simple, bubuh dua tiga jenis bahan pun dah memadai. Tapi dalam kes ni, disebabkan aku ‘hantu’ pedas, makanya aku telah membubuh cili merah & cili padi di dalam pizza nih (memang pedas gila lah)



Ok, bila doh dah kembang semangkuk, uli sampai jadi bulat. Aku guna uli tangan je – penyek-penyek pakai jari pun boleh. Disebabkan adik no.6 suka suka makan cheese, aku buat style stuffed crust. Senang je pun – sumbat belah tepi je.



Pastu, bubuh paste tomato kat bahagian tengan. Again, disebabkan tekak aku nih melayu sikit. Aku campurkan sos cili sekali kat situ.. hehehehe.



Pastu bubuh la segala bebahan yg korang suka. Campak-campak je.



Pastu bubuh cheese bebanyak (sebanyakkk mungkin). Aku guna cheese mozarella je. Korang nak guna jenis lain pun boleh.. nak campur-campur pun laaagiii bolehh. Pastu bakar lah dalam oven. Make sure suhu oven
180°C – bakar dalam 20 minit.



Dan taddaaaa… rupa pizza yg dah siap dimasak.. Ohh.. untuk resepi nih, aku boleh dapat 3 biji pizza saiz pinggan besar! Satu pass kat blok sebelah, dua lagi kami ngapppp!

p/s: Kredit untuk blog kak nani rostam atas resepi besttt nih!

Advertisements

Permalink 16 Comments

Resepi pizza sodap

October 31, 2008 at 8:21 am (Resepi)

Masakan first yg aku buat kat umah nih. Nak masak lauk, gas tak beli lagi (boleh je nak beli semalam, tapi Mamoru balik lambat. Aku lak malas nak gi kedai. Kang kalau order gas, dah tentulah Abg kedai tu akan hantar sampai dalam rumah kan? Takmo.. takmo.. dah lah Mamoru takde)

Disebabkan takde apa yang boleh dimasak taim-taim darurat camni, kita kena lah guna apa je yg ada dalam rumah tu, ye tak? Tu yang timbul idea nak masak pizza (since masak pizza tayah guna gas – cucuk je kat plug)

Buat pizza nih senang je. Bebahan pun simple. Cuma yang lecehnya kalau tekak kita nih demand melampau (semua mender nak letak dalam pizza tu – kalau boleh nak sama macam pizza hut kononya – over laa kan)

Ok, bebahan yg aku guna untuk buat doh: tepung gandum (setengah kilo), yis segera (satu sudu kecik), susu UHT sekotak kecik (ala, kotak yg selalu kita minum cucuk straw tu), gula sesudu, marjerin sesudu & garam secukup rasa.

Maaf lah, tak ada gambar cecara nak buat doh nih. Mana sempat snap. Tangan bertepung laa. Tapi takpe, korang pepandai lah guna imaginasi..



Memula, larutkan yis dalam sedikit air suam bersama gula (letak tepi dulu). Pastu sediakan mangkuk besar, masukkan tepung, garam, marjerin dan gaulkan sesikit dengan susu tadi. Agak-agak lah.. janji boleh diuli dan tak melekat-lekat. Bila dah jadi doh, perap kan selama sejam.



Sementara tunggu doh mengembang, korang sediakan lah bebahan untuk bubuh dalam pizza, e.g., capsicum (cili hijau cameron), nenas, bawang besar, daging cincang, sosej, button mushroom etc.. etc.. banyakkkk mender boleh bubuh dalam pizza nih. Ikut kesesuaian anak tekak juga. Kalau nak simple, bubuh dua tiga jenis bahan pun dah memadai. Tapi dalam kes ni, disebabkan aku ‘hantu’ pedas, makanya aku telah membubuh cili merah & cili padi di dalam pizza nih (memang pedas gila lah)



Ok, bila doh dah kembang semangkuk, uli sampai jadi bulat. Aku guna uli tangan je – penyek-penyek pakai jari pun boleh. Disebabkan adik no.6 suka suka makan cheese, aku buat style stuffed crust. Senang je pun – sumbat belah tepi je.



Pastu, bubuh paste tomato kat bahagian tengan. Again, disebabkan tekak aku nih melayu sikit. Aku campurkan sos cili sekali kat situ.. hehehehe.



Pastu bubuh la segala bebahan yg korang suka. Campak-campak je.



Pastu bubuh cheese bebanyak (sebanyakkk mungkin). Aku guna cheese mozarella je. Korang nak guna jenis lain pun boleh.. nak campur-campur pun laaagiii bolehh. Pastu bakar lah dalam oven. Make sure suhu oven
180°C – bakar dalam 20 minit.



Dan taddaaaa… rupa pizza yg dah siap dimasak.. Ohh.. untuk resepi nih, aku boleh dapat 3 biji pizza saiz pinggan besar! Satu pass kat blok sebelah, dua lagi kami ngapppp!

p/s: Kredit untuk blog kak nani rostam atas resepi besttt nih!

Permalink 24 Comments

Resepi pizza sodap

October 31, 2008 at 12:21 am (Resepi)

Masakan first yg aku buat kat umah nih. Nak masak lauk, gas tak beli lagi (boleh je nak beli semalam, tapi Mamoru balik lambat. Aku lak malas nak gi kedai. Kang kalau order gas, dah tentulah Abg kedai tu akan hantar sampai dalam rumah kan? Takmo.. takmo.. dah lah Mamoru takde)

Disebabkan takde apa yang boleh dimasak taim-taim darurat camni, kita kena lah guna apa je yg ada dalam rumah tu, ye tak? Tu yang timbul idea nak masak pizza (since masak pizza tayah guna gas – cucuk je kat plug)

Buat pizza nih senang je. Bebahan pun simple. Cuma yang lecehnya kalau tekak kita nih demand melampau (semua mender nak letak dalam pizza tu – kalau boleh nak sama macam pizza hut kononya – over laa kan)

Ok, bebahan yg aku guna untuk buat doh: tepung gandum (setengah kilo), yis segera (satu sudu kecik), susu UHT sekotak kecik (ala, kotak yg selalu kita minum cucuk straw tu), gula sesudu, marjerin sesudu & garam secukup rasa.

Maaf lah, tak ada gambar cecara nak buat doh nih. Mana sempat snap. Tangan bertepung laa. Tapi takpe, korang pepandai lah guna imaginasi..



Memula, larutkan yis dalam sedikit air suam bersama gula (letak tepi dulu). Pastu sediakan mangkuk besar, masukkan tepung, garam, marjerin dan gaulkan sesikit dengan susu tadi. Agak-agak lah.. janji boleh diuli dan tak melekat-lekat. Bila dah jadi doh, perap kan selama sejam.



Sementara tunggu doh mengembang, korang sediakan lah bebahan untuk bubuh dalam pizza, e.g., capsicum (cili hijau cameron), nenas, bawang besar, daging cincang, sosej, button mushroom etc.. etc.. banyakkkk mender boleh bubuh dalam pizza nih. Ikut kesesuaian anak tekak juga. Kalau nak simple, bubuh dua tiga jenis bahan pun dah memadai. Tapi dalam kes ni, disebabkan aku ‘hantu’ pedas, makanya aku telah membubuh cili merah & cili padi di dalam pizza nih (memang pedas gila lah)



Ok, bila doh dah kembang semangkuk, uli sampai jadi bulat. Aku guna uli tangan je – penyek-penyek pakai jari pun boleh. Disebabkan adik no.6 suka suka makan cheese, aku buat style stuffed crust. Senang je pun – sumbat belah tepi je.



Pastu, bubuh paste tomato kat bahagian tengan. Again, disebabkan tekak aku nih melayu sikit. Aku campurkan sos cili sekali kat situ.. hehehehe.



Pastu bubuh la segala bebahan yg korang suka. Campak-campak je.



Pastu bubuh cheese bebanyak (sebanyakkk mungkin). Aku guna cheese mozarella je. Korang nak guna jenis lain pun boleh.. nak campur-campur pun laaagiii bolehh. Pastu bakar lah dalam oven. Make sure suhu oven
180°C – bakar dalam 20 minit.



Dan taddaaaa… rupa pizza yg dah siap dimasak.. Ohh.. untuk resepi nih, aku boleh dapat 3 biji pizza saiz pinggan besar! Satu pass kat blok sebelah, dua lagi kami ngapppp!

p/s: Kredit untuk blog kak nani rostam atas resepi besttt nih!

Permalink 18 Comments

>Tidur rumah baru

October 30, 2008 at 10:11 am (Uncategorized)

>

Sejuk betul mandi pagi nih. Tak sanggup aku nak duduk bawah shower lebih lelama. Lantak lah koboi ke aper. Janji cecah air ke badan.

Malam tadi reramai tidur kat ruang tamu. Takde lah ramai.. bertiga je dengan Mamoru & adik no.6. Adik no.7 tidur dalam bilik dia.. wah, suka betul dia tidur dalam bilik (walaupun masih tak ada katil) – siap tutup pintu lagi!

Rumah masih dalam keadaan tunggang langgang. Banyakkk barang belum keluar kotak. Fridge pun kosong – aku tak on pun power dia. Tv & pc je yang dah dipasang (buruk je terletak atas lantai – keje adik-adik aku la nih). Berselirat wayar dia.

Malam tadi juga, sempat pegi shopping. Berdua je dengan Mamoru beli barang dapur. Nak ajak bebudak tu, semua tengah leka mandi swimming pool (melayan sepupu kami, Siddiq yg datang bertandang)

Selamba je aku masuk Tesco pakai pyjama. Lantak lah. Dah tengah malam, bukan ada yg nak tengok. Lagi pulak, bukan jauh pun Tesco dgn rumah aku. Dua tiga kangkang kera je.

Yang tak bestnya, tengah syiok beli barang, pinggang aku start sakit – spoil betul. Sampai kedek-kedek aku jalan pegang pinggang. Macam orang pregnant sembilan bulan je gayanya. Dalam sakit-sakit tu gigih jugak memborong barang. Tak sanggup aku nak tangguh-tangguh beli barang dapur. Dah la masa agak terbatas sekarang nih. Mamoru pun dah start bz. Taim-taim free nih, selagi boleh aku nak settle apa-apa yang patut dulu.

Habis shopping, Mamoru ajak bebudak tu semua makan kat luar. Berselera pulak aku makan kat luar malam tadi. Siap order memacam: tom yam putih (tak sedap, kurang pedas), kailan ikan masin & ikan kembung goreng pedas (wah, aku pun dah terikut-ikut selera Mamoru – suka makan ikan kembung)

Habis makan, balik rumah – terusss zZzZZzzz.. Tak sanggup nak tunggu Mamoru. Dia buat apa ntah lambat sangat peluk aku. Mengemas kut.

Hari nih sambung mengemas lagi – lesu nyaaa.

Permalink 6 Comments

Tidur rumah baru

October 30, 2008 at 10:11 am (Uncategorized)

Sejuk betul mandi pagi nih. Tak sanggup aku nak duduk bawah shower lebih lelama. Lantak lah koboi ke aper. Janji cecah air ke badan.

Malam tadi reramai tidur kat ruang tamu. Takde lah ramai.. bertiga je dengan Mamoru & adik no.6. Adik no.7 tidur dalam bilik dia.. wah, suka betul dia tidur dalam bilik (walaupun masih tak ada katil) – siap tutup pintu lagi!

Rumah masih dalam keadaan tunggang langgang. Banyakkk barang belum keluar kotak. Fridge pun kosong – aku tak on pun power dia. Tv & pc je yang dah dipasang (buruk je terletak atas lantai – keje adik-adik aku la nih). Berselirat wayar dia.

Malam tadi juga, sempat pegi shopping. Berdua je dengan Mamoru beli barang dapur. Nak ajak bebudak tu, semua tengah leka mandi swimming pool (melayan sepupu kami, Siddiq yg datang bertandang)

Selamba je aku masuk Tesco pakai pyjama. Lantak lah. Dah tengah malam, bukan ada yg nak tengok. Lagi pulak, bukan jauh pun Tesco dgn rumah aku. Dua tiga kangkang kera je.

Yang tak bestnya, tengah syiok beli barang, pinggang aku start sakit – spoil betul. Sampai kedek-kedek aku jalan pegang pinggang. Macam orang pregnant sembilan bulan je gayanya. Dalam sakit-sakit tu gigih jugak memborong barang. Tak sanggup aku nak tangguh-tangguh beli barang dapur. Dah la masa agak terbatas sekarang nih. Mamoru pun dah start bz. Taim-taim free nih, selagi boleh aku nak settle apa-apa yang patut dulu.

Habis shopping, Mamoru ajak bebudak tu semua makan kat luar. Berselera pulak aku makan kat luar malam tadi. Siap order memacam: tom yam putih (tak sedap, kurang pedas), kailan ikan masin & ikan kembung goreng pedas (wah, aku pun dah terikut-ikut selera Mamoru – suka makan ikan kembung)

Habis makan, balik rumah – terusss zZzZZzzz.. Tak sanggup nak tunggu Mamoru. Dia buat apa ntah lambat sangat peluk aku. Mengemas kut.

Hari nih sambung mengemas lagi – lesu nyaaa.

Permalink 6 Comments

Tidur rumah baru

October 30, 2008 at 2:11 am (Uncategorized)

Sejuk betul mandi pagi nih. Tak sanggup aku nak duduk bawah shower lebih lelama. Lantak lah koboi ke aper. Janji cecah air ke badan.

Malam tadi reramai tidur kat ruang tamu. Takde lah ramai.. bertiga je dengan Mamoru & adik no.6. Adik no.7 tidur dalam bilik dia.. wah, suka betul dia tidur dalam bilik (walaupun masih tak ada katil) – siap tutup pintu lagi!

Rumah masih dalam keadaan tunggang langgang. Banyakkk barang belum keluar kotak. Fridge pun kosong – aku tak on pun power dia. Tv & pc je yang dah dipasang (buruk je terletak atas lantai – keje adik-adik aku la nih). Berselirat wayar dia.

Malam tadi juga, sempat pegi shopping. Berdua je dengan Mamoru beli barang dapur. Nak ajak bebudak tu, semua tengah leka mandi swimming pool (melayan sepupu kami, Siddiq yg datang bertandang)

Selamba je aku masuk Tesco pakai pyjama. Lantak lah. Dah tengah malam, bukan ada yg nak tengok. Lagi pulak, bukan jauh pun Tesco dgn rumah aku. Dua tiga kangkang kera je.

Yang tak bestnya, tengah syiok beli barang, pinggang aku start sakit – spoil betul. Sampai kedek-kedek aku jalan pegang pinggang. Macam orang pregnant sembilan bulan je gayanya. Dalam sakit-sakit tu gigih jugak memborong barang. Tak sanggup aku nak tangguh-tangguh beli barang dapur. Dah la masa agak terbatas sekarang nih. Mamoru pun dah start bz. Taim-taim free nih, selagi boleh aku nak settle apa-apa yang patut dulu.

Habis shopping, Mamoru ajak bebudak tu semua makan kat luar. Berselera pulak aku makan kat luar malam tadi. Siap order memacam: tom yam putih (tak sedap, kurang pedas), kailan ikan masin & ikan kembung goreng pedas (wah, aku pun dah terikut-ikut selera Mamoru – suka makan ikan kembung)

Habis makan, balik rumah – terusss zZzZZzzz.. Tak sanggup nak tunggu Mamoru. Dia buat apa ntah lambat sangat peluk aku. Mengemas kut.

Hari nih sambung mengemas lagi – lesu nyaaa.

Permalink 6 Comments

>Jaga gerai Makde

October 29, 2008 at 1:42 pm (Uncategorized)

>

Malam tadi aku & Mamoru ke Kuala Selangor lagi.

Sebenarnya dari hari Isnin aritu aku berulang alik ke sana – tolong Makde kat kedai. Seharian jugak lah kami duk kupas bawang & mesin cili. Mamoru lah yang paling banyak buat keje. Aku tolong kupas je. Dia tak sampai hati tengok aku penat kut.

Malam tadi pulak, kami tolong Makde kat tapak Ekspo. Ada majlis rumah terbuka (sempena Deepavali & Aidilfitri – MB Selangor yg rasmikan) Makde tak cukup tenaga kerja. Sampai tiga gerai nak kena jaga (gerai burger, gerai kuey teow, gerai mee kari). Ramai betul tetamu yg serbu gerai Makde (esp gerai burger). Maklum lah.. semua makanan yang kami served adalah percuma! Mauu derang tak berebut..

Memula sampai kat tapak ekspo, aku dah cuak. Takut tengok ramai orang serbu gerai kami. Kelam kabut betul. Nyaris tak runtuh meja. Sampai bertolak-tolak ok! Pekerja Makde pulak, hanya sempat set-up gerai kuey teow & burger je. Derang tak sempat nak prepare untuk gerai mee kari sebab order untuk dua jenis makanan tu je dah terlalu banyak – tak menang tangan. Nak tanak, terpaksalah aku & Mamoru jadi bidan chef terjun jaga gerai mee kari.

Kelakar ok. Aku dah lah takde pengalaman jaga kedai makan nih. Memang pakai hentam je bubuh mee & segala isi dalam mangkuk. Mamoru pulak tukang bubuh kuah kari. Gerai mee kami awalnya tak berapa dapat sambutan. Sebab terlindung dek orang yg berpusu-pusu kat gerai burger. Terpaksa lah Mamoru jerit-jerit promote mee kari – sampai aku pun terjerit-jerit sama. Dah macam gerai lelong dah gayanya. Taim nih dah tak fikir malu dah. Sampai naik takut pulak tetamu yang lalu depan gerai kami – semua kena paksa makan mee kari.. hahahaha. Tapi alhamdullilah.. licinnnn semuanya.

Dari awal kami datang sampailahhhh majlis tamat, aku tak berpeluang pun nak round tapak ekspo untuk merasa semua makanan yg dihidangkan.. tsskkkk. Sibuk sangatt jaga gerai sampai takde masa nak makan.. laparr ok.

Kami bertolak balik dalam pukul 11.30. Sampai KL dah 12.30 malam – terusss tido. Seriyes tak laratt. Pagi tadi nasib baik tak terlajak subuh. Sepanjang jalan balik, Mamoru asyik cakap sory sebab ‘terbawak’ aku balik kampung malam tadi. Kata Mamoru, dia tak sepatutnya biarkan aku tolong buat keje-keje camtu – takut aku kepenatan sebab berdiri lama sangat.. *comel kan dia nih? hehe.. Tapi aku geremm jugak. Kengkadang dia terlalu takutttt sangat bila aku buat keje lebih sikit. Aku nak naik tangga sampai umah kami kat tingkat 3 (masa lift umah kami rosak aritu) pun dia tak kasi tau.. ish ish ish.

Ohh.. malam nih baru nak merasa tido kat rumah baru (sebelum nih pindah barang je). Ikutkan, aku tak ready lagi nak pindah sebab kat rumah baru belum pasang water heater lagi (aku kan penakut mandi sejukk). Astro pun belum transfer lagi. Aku tak sabau nak tengok sehati berdansa nih (dah lah minggu lepas punya first round aku terlepas.. tskkk)

p/s: Maaf, gambar ekspo semalam tak ada. Cari kamera tak jumpa 😦



Nak tau tak, kat Kuala Selangor sekarang adalah musim rambutan!! *hepi hepi..
(nih gambar masa hari Isnin aritu – berat aku sekarang adalah 37.5kg – naik 0.5 kilo je rupanya.. uuuuuu sure kena tegur dgn doktor masa 2nd check-up nanti – pada hal punyaalahhhh banyakkk aku makan)

Permalink 6 Comments

Jaga gerai Makde

October 29, 2008 at 1:42 pm (Uncategorized)

Malam tadi aku & Mamoru ke Kuala Selangor lagi.

Sebenarnya dari hari Isnin aritu aku berulang alik ke sana – tolong Makde kat kedai. Seharian jugak lah kami duk kupas bawang & mesin cili. Mamoru lah yang paling banyak buat keje. Aku tolong kupas je. Dia tak sampai hati tengok aku penat kut.

Malam tadi pulak, kami tolong Makde kat tapak Ekspo. Ada majlis rumah terbuka (sempena Deepavali & Aidilfitri – MB Selangor yg rasmikan) Makde tak cukup tenaga kerja. Sampai tiga gerai nak kena jaga (gerai burger, gerai kuey teow, gerai mee kari). Ramai betul tetamu yg serbu gerai Makde (esp gerai burger). Maklum lah.. semua makanan yang kami served adalah percuma! Mauu derang tak berebut..

Memula sampai kat tapak ekspo, aku dah cuak. Takut tengok ramai orang serbu gerai kami. Kelam kabut betul. Nyaris tak runtuh meja. Sampai bertolak-tolak ok! Pekerja Makde pulak, hanya sempat set-up gerai kuey teow & burger je. Derang tak sempat nak prepare untuk gerai mee kari sebab order untuk dua jenis makanan tu je dah terlalu banyak – tak menang tangan. Nak tanak, terpaksalah aku & Mamoru jadi bidan chef terjun jaga gerai mee kari.

Kelakar ok. Aku dah lah takde pengalaman jaga kedai makan nih. Memang pakai hentam je bubuh mee & segala isi dalam mangkuk. Mamoru pulak tukang bubuh kuah kari. Gerai mee kami awalnya tak berapa dapat sambutan. Sebab terlindung dek orang yg berpusu-pusu kat gerai burger. Terpaksa lah Mamoru jerit-jerit promote mee kari – sampai aku pun terjerit-jerit sama. Dah macam gerai lelong dah gayanya. Taim nih dah tak fikir malu dah. Sampai naik takut pulak tetamu yang lalu depan gerai kami – semua kena paksa makan mee kari.. hahahaha. Tapi alhamdullilah.. licinnnn semuanya.

Dari awal kami datang sampailahhhh majlis tamat, aku tak berpeluang pun nak round tapak ekspo untuk merasa semua makanan yg dihidangkan.. tsskkkk. Sibuk sangatt jaga gerai sampai takde masa nak makan.. laparr ok.

Kami bertolak balik dalam pukul 11.30. Sampai KL dah 12.30 malam – terusss tido. Seriyes tak laratt. Pagi tadi nasib baik tak terlajak subuh. Sepanjang jalan balik, Mamoru asyik cakap sory sebab ‘terbawak’ aku balik kampung malam tadi. Kata Mamoru, dia tak sepatutnya biarkan aku tolong buat keje-keje camtu – takut aku kepenatan sebab berdiri lama sangat.. *comel kan dia nih? hehe.. Tapi aku geremm jugak. Kengkadang dia terlalu takutttt sangat bila aku buat keje lebih sikit. Aku nak naik tangga sampai umah kami kat tingkat 3 (masa lift umah kami rosak aritu) pun dia tak kasi tau.. ish ish ish.

Ohh.. malam nih baru nak merasa tido kat rumah baru (sebelum nih pindah barang je). Ikutkan, aku tak ready lagi nak pindah sebab kat rumah baru belum pasang water heater lagi (aku kan penakut mandi sejukk). Astro pun belum transfer lagi. Aku tak sabau nak tengok sehati berdansa nih (dah lah minggu lepas punya first round aku terlepas.. tskkk)

p/s: Maaf, gambar ekspo semalam tak ada. Cari kamera tak jumpa 😦



Nak tau tak, kat Kuala Selangor sekarang adalah musim rambutan!! *hepi hepi..
(nih gambar masa hari Isnin aritu – berat aku sekarang adalah 37.5kg – naik 0.5 kilo je rupanya.. uuuuuu sure kena tegur dgn doktor masa 2nd check-up nanti – pada hal punyaalahhhh banyakkk aku makan)

Permalink 7 Comments

Jaga gerai Makde

October 29, 2008 at 5:42 am (Uncategorized)

Malam tadi aku & Mamoru ke Kuala Selangor lagi.

Sebenarnya dari hari Isnin aritu aku berulang alik ke sana – tolong Makde kat kedai. Seharian jugak lah kami duk kupas bawang & mesin cili. Mamoru lah yang paling banyak buat keje. Aku tolong kupas je. Dia tak sampai hati tengok aku penat kut.

Malam tadi pulak, kami tolong Makde kat tapak Ekspo. Ada majlis rumah terbuka (sempena Deepavali & Aidilfitri – MB Selangor yg rasmikan) Makde tak cukup tenaga kerja. Sampai tiga gerai nak kena jaga (gerai burger, gerai kuey teow, gerai mee kari). Ramai betul tetamu yg serbu gerai Makde (esp gerai burger). Maklum lah.. semua makanan yang kami served adalah percuma! Mauu derang tak berebut..

Memula sampai kat tapak ekspo, aku dah cuak. Takut tengok ramai orang serbu gerai kami. Kelam kabut betul. Nyaris tak runtuh meja. Sampai bertolak-tolak ok! Pekerja Makde pulak, hanya sempat set-up gerai kuey teow & burger je. Derang tak sempat nak prepare untuk gerai mee kari sebab order untuk dua jenis makanan tu je dah terlalu banyak – tak menang tangan. Nak tanak, terpaksalah aku & Mamoru jadi bidan chef terjun jaga gerai mee kari.

Kelakar ok. Aku dah lah takde pengalaman jaga kedai makan nih. Memang pakai hentam je bubuh mee & segala isi dalam mangkuk. Mamoru pulak tukang bubuh kuah kari. Gerai mee kami awalnya tak berapa dapat sambutan. Sebab terlindung dek orang yg berpusu-pusu kat gerai burger. Terpaksa lah Mamoru jerit-jerit promote mee kari – sampai aku pun terjerit-jerit sama. Dah macam gerai lelong dah gayanya. Taim nih dah tak fikir malu dah. Sampai naik takut pulak tetamu yang lalu depan gerai kami – semua kena paksa makan mee kari.. hahahaha. Tapi alhamdullilah.. licinnnn semuanya.

Dari awal kami datang sampailahhhh majlis tamat, aku tak berpeluang pun nak round tapak ekspo untuk merasa semua makanan yg dihidangkan.. tsskkkk. Sibuk sangatt jaga gerai sampai takde masa nak makan.. laparr ok.

Kami bertolak balik dalam pukul 11.30. Sampai KL dah 12.30 malam – terusss tido. Seriyes tak laratt. Pagi tadi nasib baik tak terlajak subuh. Sepanjang jalan balik, Mamoru asyik cakap sory sebab ‘terbawak’ aku balik kampung malam tadi. Kata Mamoru, dia tak sepatutnya biarkan aku tolong buat keje-keje camtu – takut aku kepenatan sebab berdiri lama sangat.. *comel kan dia nih? hehe.. Tapi aku geremm jugak. Kengkadang dia terlalu takutttt sangat bila aku buat keje lebih sikit. Aku nak naik tangga sampai umah kami kat tingkat 3 (masa lift umah kami rosak aritu) pun dia tak kasi tau.. ish ish ish.

Ohh.. malam nih baru nak merasa tido kat rumah baru (sebelum nih pindah barang je). Ikutkan, aku tak ready lagi nak pindah sebab kat rumah baru belum pasang water heater lagi (aku kan penakut mandi sejukk). Astro pun belum transfer lagi. Aku tak sabau nak tengok sehati berdansa nih (dah lah minggu lepas punya first round aku terlepas.. tskkk)

p/s: Maaf, gambar ekspo semalam tak ada. Cari kamera tak jumpa 😦



Nak tau tak, kat Kuala Selangor sekarang adalah musim rambutan!! *hepi hepi..
(nih gambar masa hari Isnin aritu – berat aku sekarang adalah 37.5kg – naik 0.5 kilo je rupanya.. uuuuuu sure kena tegur dgn doktor masa 2nd check-up nanti – pada hal punyaalahhhh banyakkk aku makan)

Permalink 6 Comments

>Pindah rumah

October 28, 2008 at 12:56 am (Uncategorized)

>

Cepat penat lah sekarang nih. Baru buat keje sikit je dah penat.. 😦

Wiken aritu bz pindah rumah. Selagi belum beli rumah nih.. berpindah randah lah kejenya. Tak jauh pun aku pindah. Blok sebelah je (huhuhu).

Rumah sekarang nih masih duduk lagi. Tapi tinggal adik no.3, SIL Sue & adik lelaki no.5 je lah. Rumah baru pula, aku & Mamoru bawa adik pompuan no.6 dan adik lelaki no.7 duduk sekali. Alhamdullilah, suka sangat tengok adik-adik aku hepi dapat bilik sendiri. Semua dah berangan nak hias bilik sendiri. Pasnih nak kena beli perabut untuk bilik derang pulak – lengkap dengan meja study! (semoga Tuhan murahkan lagi rezeki kami.. aminn)

Ikutkan aku tak sampai hati nak duduk berpisah-pisah dengan adik-beradik nih. Sedih. Tapi nak buat macam mana. Memasing makin besar, takkan nak biarkan derang tidur berlonggok-longgok kat ruang tamu. Nak tanak, terpaksalah sewa sebuah rumah lagi. Nasib baik rumah baru nih dekat dgn rumah lama. Kut kalau risau sangat, aku masak lah hehari pastu hantar ke blok sebelah.

Terima kasih kat Mamoru sebab sangat memahami tanggungjawab aku sebagai anak sulung & sanggup duduk serumah dengan adik-beradik aku yg memacam karenah nih. Memang aku bersyukur sangat dapat suami macam Mamoru. Prihatin sangat. Sanggup Mamoru tolak tepi kepentingan sendiri demi untuk tengok aku hepi dannn demi masa depan adik-adik aku terjamin. Baik kan dia? *sayanggggg sangat.

Sebut tentang adik-adik, alhamdullilah banyak berita baik yang aku terima sekarang nih. Adik no.5 dah tamat belajar. InsyaAllah bulan Januari nih dia grad (alhamdullilah). Murah rezeki adik-adik aku. Adik no.6 pulak dapat offer masuk UniKL – amik degree IT aperntah.. security system? Camtu lah kut. Mamoru cakap, course yg dia dapat tu mencabar tapi peluang keje bagus. InsyaAllah, kalau dia masuk situ, ringan sikit bab financial aku sebab kat situ ada loan MARA. Kemungkinan adik aku akan dapat elaun RM 600 tetiap bulan dari MARA. Wah.. banyak tuuu. Camtu, tak payah lah aku bagi duit poket lagi kan? Boleh kosentret untuk adik-adik yg lain pula. Mamoru dah berura-ura nak belikan laptop untuk adik no.6 bila dia dah masuk first semester nanti (Adik no.6, sila bersemangat & belajar rerajin ok)

Adik no.7 pulak, ada lagi setahun untuk habiskan SKM Tahap 3. Habis je Tahap 3 nanti, aku nak dia sambung sampai Tahap 4 (diploma) . Adik no.8, tengah amik STPM. Dia nih bercita-cita nak jadi doktor (aminnnnnn). Dia exam pertengahan bulan November nih. InsyaAllah, habis je exam dia akan duduk dengan aku. Nak keje part time kat KL sementara tunggu result keluar katanya. Baru-baru nih dia dapat surat temuduga dari SPA untuk jadi Pembantu Perubatan Pelatih. Syukur alhamdullilah. Aku yang daftarkan aritu. Back-up plan untuk STPM dia. Mana lah tau kut-kut lulus, at least dia ada banyak choice yg menjurus ke arah bidang perubatan kan?

Ok, stop dulu cerita tentang adik-adik – sambung cerita pindah rumah..

Tak banyak yang dapat aku tolong masa proses mengangkat barang aritu. Mamoru suruh duduk dendiam je (tapi aku curi-curi juga angkat barang sampai kena marah ok.. tsskk). Terima kasih kat Wan (bf adik aku) & semua adik-adik aku. Rajin derang angkut barang. Sampai kena clamped keta Wan sebab tak registar as visitor masa masuk kawasan umah kami. Guard kat sini adalah sangat strict – silap sikit clamped je jawabnya (tapi bagus jugak, takde lah orang berani curi parking).

Untuk pertama kalinya kat rumah baru nih aku buka kotak-kotak hadiah yang aku dapat masa wedding dulu. Esp, kotak yg berisi set pinggan mangkuk, mug /cawan, set periuk belanga, peralatan elektrik.. Wahh.. tak sangka ok, cantik-cantik design semuanya. Senang lah keje aku – tak payah sesusah nak berangkut segala keperluan memasak dari rumah lama. Hadiah wedding tu dah lebih dari lengkap untuk keperluan rumah baru kami! Cuma satu je lah yang kena beli – gas memasak. Naper lahhh takde orang nak hadiahkan gas memasak kat aku kan? Hehehehehe.. *over lak.

Tu je lah cerita tentang rumah baru kami. Gambar tiada sebab aku lupa bawak kamera hari nih. Nenanti lah ek (kalau rajin).

Permalink 6 Comments

Pindah rumah

October 28, 2008 at 12:56 am (Uncategorized)

Cepat penat lah sekarang nih. Baru buat keje sikit je dah penat.. 😦

Wiken aritu bz pindah rumah. Selagi belum beli rumah nih.. berpindah randah lah kejenya. Tak jauh pun aku pindah. Blok sebelah je (huhuhu).

Rumah sekarang nih masih duduk lagi. Tapi tinggal adik no.3, SIL Sue & adik lelaki no.5 je lah. Rumah baru pula, aku & Mamoru bawa adik pompuan no.6 dan adik lelaki no.7 duduk sekali. Alhamdullilah, suka sangat tengok adik-adik aku hepi dapat bilik sendiri. Semua dah berangan nak hias bilik sendiri. Pasnih nak kena beli perabut untuk bilik derang pulak – lengkap dengan meja study! (semoga Tuhan murahkan lagi rezeki kami.. aminn)

Ikutkan aku tak sampai hati nak duduk berpisah-pisah dengan adik-beradik nih. Sedih. Tapi nak buat macam mana. Memasing makin besar, takkan nak biarkan derang tidur berlonggok-longgok kat ruang tamu. Nak tanak, terpaksalah sewa sebuah rumah lagi. Nasib baik rumah baru nih dekat dgn rumah lama. Kut kalau risau sangat, aku masak lah hehari pastu hantar ke blok sebelah.

Terima kasih kat Mamoru sebab sangat memahami tanggungjawab aku sebagai anak sulung & sanggup duduk serumah dengan adik-beradik aku yg memacam karenah nih. Memang aku bersyukur sangat dapat suami macam Mamoru. Prihatin sangat. Sanggup Mamoru tolak tepi kepentingan sendiri demi untuk tengok aku hepi dannn demi masa depan adik-adik aku terjamin. Baik kan dia? *sayanggggg sangat.

Sebut tentang adik-adik, alhamdullilah banyak berita baik yang aku terima sekarang nih. Adik no.5 dah tamat belajar. InsyaAllah bulan Januari nih dia grad (alhamdullilah). Murah rezeki adik-adik aku. Adik no.6 pulak dapat offer masuk UniKL – amik degree IT aperntah.. security system? Camtu lah kut. Mamoru cakap, course yg dia dapat tu mencabar tapi peluang keje bagus. InsyaAllah, kalau dia masuk situ, ringan sikit bab financial aku sebab kat situ ada loan MARA. Kemungkinan adik aku akan dapat elaun RM 600 tetiap bulan dari MARA. Wah.. banyak tuuu. Camtu, tak payah lah aku bagi duit poket lagi kan? Boleh kosentret untuk adik-adik yg lain pula. Mamoru dah berura-ura nak belikan laptop untuk adik no.6 bila dia dah masuk first semester nanti (Adik no.6, sila bersemangat & belajar rerajin ok)

Adik no.7 pulak, ada lagi setahun untuk habiskan SKM Tahap 3. Habis je Tahap 3 nanti, aku nak dia sambung sampai Tahap 4 (diploma) . Adik no.8, tengah amik STPM. Dia nih bercita-cita nak jadi doktor (aminnnnnn). Dia exam pertengahan bulan November nih. InsyaAllah, habis je exam dia akan duduk dengan aku. Nak keje part time kat KL sementara tunggu result keluar katanya. Baru-baru nih dia dapat surat temuduga dari SPA untuk jadi Pembantu Perubatan Pelatih. Syukur alhamdullilah. Aku yang daftarkan aritu. Back-up plan untuk STPM dia. Mana lah tau kut-kut lulus, at least dia ada banyak choice yg menjurus ke arah bidang perubatan kan?

Ok, stop dulu cerita tentang adik-adik – sambung cerita pindah rumah..

Tak banyak yang dapat aku tolong masa proses mengangkat barang aritu. Mamoru suruh duduk dendiam je (tapi aku curi-curi juga angkat barang sampai kena marah ok.. tsskk). Terima kasih kat Wan (bf adik aku) & semua adik-adik aku. Rajin derang angkut barang. Sampai kena clamped keta Wan sebab tak registar as visitor masa masuk kawasan umah kami. Guard kat sini adalah sangat strict – silap sikit clamped je jawabnya (tapi bagus jugak, takde lah orang berani curi parking).

Untuk pertama kalinya kat rumah baru nih aku buka kotak-kotak hadiah yang aku dapat masa wedding dulu. Esp, kotak yg berisi set pinggan mangkuk, mug /cawan, set periuk belanga, peralatan elektrik.. Wahh.. tak sangka ok, cantik-cantik design semuanya. Senang lah keje aku – tak payah sesusah nak berangkut segala keperluan memasak dari rumah lama. Hadiah wedding tu dah lebih dari lengkap untuk keperluan rumah baru kami! Cuma satu je lah yang kena beli – gas memasak. Naper lahhh takde orang nak hadiahkan gas memasak kat aku kan? Hehehehehe.. *over lak.

Tu je lah cerita tentang rumah baru kami. Gambar tiada sebab aku lupa bawak kamera hari nih. Nenanti lah ek (kalau rajin).

Permalink 7 Comments

Pindah rumah

October 27, 2008 at 4:56 pm (Uncategorized)

Cepat penat lah sekarang nih. Baru buat keje sikit je dah penat.. 😦

Wiken aritu bz pindah rumah. Selagi belum beli rumah nih.. berpindah randah lah kejenya. Tak jauh pun aku pindah. Blok sebelah je (huhuhu).

Rumah sekarang nih masih duduk lagi. Tapi tinggal adik no.3, SIL Sue & adik lelaki no.5 je lah. Rumah baru pula, aku & Mamoru bawa adik pompuan no.6 dan adik lelaki no.7 duduk sekali. Alhamdullilah, suka sangat tengok adik-adik aku hepi dapat bilik sendiri. Semua dah berangan nak hias bilik sendiri. Pasnih nak kena beli perabut untuk bilik derang pulak – lengkap dengan meja study! (semoga Tuhan murahkan lagi rezeki kami.. aminn)

Ikutkan aku tak sampai hati nak duduk berpisah-pisah dengan adik-beradik nih. Sedih. Tapi nak buat macam mana. Memasing makin besar, takkan nak biarkan derang tidur berlonggok-longgok kat ruang tamu. Nak tanak, terpaksalah sewa sebuah rumah lagi. Nasib baik rumah baru nih dekat dgn rumah lama. Kut kalau risau sangat, aku masak lah hehari pastu hantar ke blok sebelah.

Terima kasih kat Mamoru sebab sangat memahami tanggungjawab aku sebagai anak sulung & sanggup duduk serumah dengan adik-beradik aku yg memacam karenah nih. Memang aku bersyukur sangat dapat suami macam Mamoru. Prihatin sangat. Sanggup Mamoru tolak tepi kepentingan sendiri demi untuk tengok aku hepi dannn demi masa depan adik-adik aku terjamin. Baik kan dia? *sayanggggg sangat.

Sebut tentang adik-adik, alhamdullilah banyak berita baik yang aku terima sekarang nih. Adik no.5 dah tamat belajar. InsyaAllah bulan Januari nih dia grad (alhamdullilah). Murah rezeki adik-adik aku. Adik no.6 pulak dapat offer masuk UniKL – amik degree IT aperntah.. security system? Camtu lah kut. Mamoru cakap, course yg dia dapat tu mencabar tapi peluang keje bagus. InsyaAllah, kalau dia masuk situ, ringan sikit bab financial aku sebab kat situ ada loan MARA. Kemungkinan adik aku akan dapat elaun RM 600 tetiap bulan dari MARA. Wah.. banyak tuuu. Camtu, tak payah lah aku bagi duit poket lagi kan? Boleh kosentret untuk adik-adik yg lain pula. Mamoru dah berura-ura nak belikan laptop untuk adik no.6 bila dia dah masuk first semester nanti (Adik no.6, sila bersemangat & belajar rerajin ok)

Adik no.7 pulak, ada lagi setahun untuk habiskan SKM Tahap 3. Habis je Tahap 3 nanti, aku nak dia sambung sampai Tahap 4 (diploma) . Adik no.8, tengah amik STPM. Dia nih bercita-cita nak jadi doktor (aminnnnnn). Dia exam pertengahan bulan November nih. InsyaAllah, habis je exam dia akan duduk dengan aku. Nak keje part time kat KL sementara tunggu result keluar katanya. Baru-baru nih dia dapat surat temuduga dari SPA untuk jadi Pembantu Perubatan Pelatih. Syukur alhamdullilah. Aku yang daftarkan aritu. Back-up plan untuk STPM dia. Mana lah tau kut-kut lulus, at least dia ada banyak choice yg menjurus ke arah bidang perubatan kan?

Ok, stop dulu cerita tentang adik-adik – sambung cerita pindah rumah..

Tak banyak yang dapat aku tolong masa proses mengangkat barang aritu. Mamoru suruh duduk dendiam je (tapi aku curi-curi juga angkat barang sampai kena marah ok.. tsskk). Terima kasih kat Wan (bf adik aku) & semua adik-adik aku. Rajin derang angkut barang. Sampai kena clamped keta Wan sebab tak registar as visitor masa masuk kawasan umah kami. Guard kat sini adalah sangat strict – silap sikit clamped je jawabnya (tapi bagus jugak, takde lah orang berani curi parking).

Untuk pertama kalinya kat rumah baru nih aku buka kotak-kotak hadiah yang aku dapat masa wedding dulu. Esp, kotak yg berisi set pinggan mangkuk, mug /cawan, set periuk belanga, peralatan elektrik.. Wahh.. tak sangka ok, cantik-cantik design semuanya. Senang lah keje aku – tak payah sesusah nak berangkut segala keperluan memasak dari rumah lama. Hadiah wedding tu dah lebih dari lengkap untuk keperluan rumah baru kami! Cuma satu je lah yang kena beli – gas memasak. Naper lahhh takde orang nak hadiahkan gas memasak kat aku kan? Hehehehehe.. *over lak.

Tu je lah cerita tentang rumah baru kami. Gambar tiada sebab aku lupa bawak kamera hari nih. Nenanti lah ek (kalau rajin).

Permalink 6 Comments

>Selipar jepun

October 24, 2008 at 9:25 am (Uncategorized)

>

Semalam teringin nak makan rambutan. Tiba-tiba je kan? Hik. Macam tu ke orang panggil mengidam ek?

Terdiam Mamoru bila dengar aku nak makan rambutan. Mesti dia pening nak cari kat mana. Sekarang nih orang tak jual rambutan dah – musim dah habis.

Tapi memang rezeki aku (dan baby dalam perut nih) petang semalam. Masuk je kawasan pasar malam Bandar Tun Razak, aku dah nampak sorang makcik jual rambutan! Tak banyak.. ada dua tiga ikat je – tapi masih fresh! Lajuuu je Mamoru belikan seikat untuk aku. Tak sempat tunggu balik rumah, kat situ jugak aku kupas sebiji masuk mulut – manisnyaa! *hahaha.. buruk laku.

Masa on the way nak balik rumah, Mamoru ajak aku pegi shopping. Aku macam blur-blur sebab setahu aku semalam kami tak ada plan nak beli barang dapur (biasanya hujung bulan).

Mamoru: Kita pegi beli baju mengandung.. nak tak?

Aku blur lagi. Baju mengandung? Untuk apa? *sekejap tu*.. Ohh, maternity dress untuk aku rupanya *wahahahha*.. Lupa pulak yang aku akan memerlukan baju tu untuk sebulan dua akan datang.. huhuhu

Tapi bila dah sampai rumah, rasa malasssss pulak nak keluar semula (yerr, aku memang macam nih). Lain kali, kalau plan nak keluar tu, tak boleh singgah rumah – kena pegi teruss. Tangguh malam esoknya (malam nih).

Mungkin beli selai dua dulu. Tak boleh beli bebanyak sebab aku pun tak tau berapa besar aku akan ‘mengembang’. Yang penting, aku nak cari sandal yg sesuai. Kebanyakan kasut aku semua bertumit. Masa shopping untuk raya aritu aku ada tergerak nak beli sandal tapak rata. Tapi taim nak bayar aku gi tukar dgn dua pasang kasut tumit tinggi pulak. Sudahnya, sampai sekarang tak pakai lagi kasut-kasut baru tu. Tak berani aku.

Aritu aku try pakai high heel masa organize event kat Putrajaya – balik rumah je terus sakit-sakit kaki & pinggang. Ngeri. Sejak tu tak berani dah. Aku pakat pakai selipar jepun je pegi opis – Lantakkk situ.

p/s: Selamat berhujung minggu.. cuti sampai Isnin kan.. *wink

Permalink 5 Comments

Selipar jepun

October 24, 2008 at 9:25 am (Uncategorized)

Semalam teringin nak makan rambutan. Tiba-tiba je kan? Hik. Macam tu ke orang panggil mengidam ek?

Terdiam Mamoru bila dengar aku nak makan rambutan. Mesti dia pening nak cari kat mana. Sekarang nih orang tak jual rambutan dah – musim dah habis.

Tapi memang rezeki aku (dan baby dalam perut nih) petang semalam. Masuk je kawasan pasar malam Bandar Tun Razak, aku dah nampak sorang makcik jual rambutan! Tak banyak.. ada dua tiga ikat je – tapi masih fresh! Lajuuu je Mamoru belikan seikat untuk aku. Tak sempat tunggu balik rumah, kat situ jugak aku kupas sebiji masuk mulut – manisnyaa! *hahaha.. buruk laku.

Masa on the way nak balik rumah, Mamoru ajak aku pegi shopping. Aku macam blur-blur sebab setahu aku semalam kami tak ada plan nak beli barang dapur (biasanya hujung bulan).

Mamoru: Kita pegi beli baju mengandung.. nak tak?

Aku blur lagi. Baju mengandung? Untuk apa? *sekejap tu*.. Ohh, maternity dress untuk aku rupanya *wahahahha*.. Lupa pulak yang aku akan memerlukan baju tu untuk sebulan dua akan datang.. huhuhu

Tapi bila dah sampai rumah, rasa malasssss pulak nak keluar semula (yerr, aku memang macam nih). Lain kali, kalau plan nak keluar tu, tak boleh singgah rumah – kena pegi teruss. Tangguh malam esoknya (malam nih).

Mungkin beli selai dua dulu. Tak boleh beli bebanyak sebab aku pun tak tau berapa besar aku akan ‘mengembang’. Yang penting, aku nak cari sandal yg sesuai. Kebanyakan kasut aku semua bertumit. Masa shopping untuk raya aritu aku ada tergerak nak beli sandal tapak rata. Tapi taim nak bayar aku gi tukar dgn dua pasang kasut tumit tinggi pulak. Sudahnya, sampai sekarang tak pakai lagi kasut-kasut baru tu. Tak berani aku.

Aritu aku try pakai high heel masa organize event kat Putrajaya – balik rumah je terus sakit-sakit kaki & pinggang. Ngeri. Sejak tu tak berani dah. Aku pakat pakai selipar jepun je pegi opis – Lantakkk situ.

p/s: Selamat berhujung minggu.. cuti sampai Isnin kan.. *wink

Permalink 6 Comments

Selipar jepun

October 24, 2008 at 1:25 am (Uncategorized)

Semalam teringin nak makan rambutan. Tiba-tiba je kan? Hik. Macam tu ke orang panggil mengidam ek?

Terdiam Mamoru bila dengar aku nak makan rambutan. Mesti dia pening nak cari kat mana. Sekarang nih orang tak jual rambutan dah – musim dah habis.

Tapi memang rezeki aku (dan baby dalam perut nih) petang semalam. Masuk je kawasan pasar malam Bandar Tun Razak, aku dah nampak sorang makcik jual rambutan! Tak banyak.. ada dua tiga ikat je – tapi masih fresh! Lajuuu je Mamoru belikan seikat untuk aku. Tak sempat tunggu balik rumah, kat situ jugak aku kupas sebiji masuk mulut – manisnyaa! *hahaha.. buruk laku.

Masa on the way nak balik rumah, Mamoru ajak aku pegi shopping. Aku macam blur-blur sebab setahu aku semalam kami tak ada plan nak beli barang dapur (biasanya hujung bulan).

Mamoru: Kita pegi beli baju mengandung.. nak tak?

Aku blur lagi. Baju mengandung? Untuk apa? *sekejap tu*.. Ohh, maternity dress untuk aku rupanya *wahahahha*.. Lupa pulak yang aku akan memerlukan baju tu untuk sebulan dua akan datang.. huhuhu

Tapi bila dah sampai rumah, rasa malasssss pulak nak keluar semula (yerr, aku memang macam nih). Lain kali, kalau plan nak keluar tu, tak boleh singgah rumah – kena pegi teruss. Tangguh malam esoknya (malam nih).

Mungkin beli selai dua dulu. Tak boleh beli bebanyak sebab aku pun tak tau berapa besar aku akan ‘mengembang’. Yang penting, aku nak cari sandal yg sesuai. Kebanyakan kasut aku semua bertumit. Masa shopping untuk raya aritu aku ada tergerak nak beli sandal tapak rata. Tapi taim nak bayar aku gi tukar dgn dua pasang kasut tumit tinggi pulak. Sudahnya, sampai sekarang tak pakai lagi kasut-kasut baru tu. Tak berani aku.

Aritu aku try pakai high heel masa organize event kat Putrajaya – balik rumah je terus sakit-sakit kaki & pinggang. Ngeri. Sejak tu tak berani dah. Aku pakat pakai selipar jepun je pegi opis – Lantakkk situ.

p/s: Selamat berhujung minggu.. cuti sampai Isnin kan.. *wink

Permalink 5 Comments

Next page »