>Jaga gerai Makde

October 29, 2008 at 1:42 pm (Uncategorized)

>

Malam tadi aku & Mamoru ke Kuala Selangor lagi.

Sebenarnya dari hari Isnin aritu aku berulang alik ke sana – tolong Makde kat kedai. Seharian jugak lah kami duk kupas bawang & mesin cili. Mamoru lah yang paling banyak buat keje. Aku tolong kupas je. Dia tak sampai hati tengok aku penat kut.

Malam tadi pulak, kami tolong Makde kat tapak Ekspo. Ada majlis rumah terbuka (sempena Deepavali & Aidilfitri – MB Selangor yg rasmikan) Makde tak cukup tenaga kerja. Sampai tiga gerai nak kena jaga (gerai burger, gerai kuey teow, gerai mee kari). Ramai betul tetamu yg serbu gerai Makde (esp gerai burger). Maklum lah.. semua makanan yang kami served adalah percuma! Mauu derang tak berebut..

Memula sampai kat tapak ekspo, aku dah cuak. Takut tengok ramai orang serbu gerai kami. Kelam kabut betul. Nyaris tak runtuh meja. Sampai bertolak-tolak ok! Pekerja Makde pulak, hanya sempat set-up gerai kuey teow & burger je. Derang tak sempat nak prepare untuk gerai mee kari sebab order untuk dua jenis makanan tu je dah terlalu banyak – tak menang tangan. Nak tanak, terpaksalah aku & Mamoru jadi bidan chef terjun jaga gerai mee kari.

Kelakar ok. Aku dah lah takde pengalaman jaga kedai makan nih. Memang pakai hentam je bubuh mee & segala isi dalam mangkuk. Mamoru pulak tukang bubuh kuah kari. Gerai mee kami awalnya tak berapa dapat sambutan. Sebab terlindung dek orang yg berpusu-pusu kat gerai burger. Terpaksa lah Mamoru jerit-jerit promote mee kari – sampai aku pun terjerit-jerit sama. Dah macam gerai lelong dah gayanya. Taim nih dah tak fikir malu dah. Sampai naik takut pulak tetamu yang lalu depan gerai kami – semua kena paksa makan mee kari.. hahahaha. Tapi alhamdullilah.. licinnnn semuanya.

Dari awal kami datang sampailahhhh majlis tamat, aku tak berpeluang pun nak round tapak ekspo untuk merasa semua makanan yg dihidangkan.. tsskkkk. Sibuk sangatt jaga gerai sampai takde masa nak makan.. laparr ok.

Kami bertolak balik dalam pukul 11.30. Sampai KL dah 12.30 malam – terusss tido. Seriyes tak laratt. Pagi tadi nasib baik tak terlajak subuh. Sepanjang jalan balik, Mamoru asyik cakap sory sebab ‘terbawak’ aku balik kampung malam tadi. Kata Mamoru, dia tak sepatutnya biarkan aku tolong buat keje-keje camtu – takut aku kepenatan sebab berdiri lama sangat.. *comel kan dia nih? hehe.. Tapi aku geremm jugak. Kengkadang dia terlalu takutttt sangat bila aku buat keje lebih sikit. Aku nak naik tangga sampai umah kami kat tingkat 3 (masa lift umah kami rosak aritu) pun dia tak kasi tau.. ish ish ish.

Ohh.. malam nih baru nak merasa tido kat rumah baru (sebelum nih pindah barang je). Ikutkan, aku tak ready lagi nak pindah sebab kat rumah baru belum pasang water heater lagi (aku kan penakut mandi sejukk). Astro pun belum transfer lagi. Aku tak sabau nak tengok sehati berdansa nih (dah lah minggu lepas punya first round aku terlepas.. tskkk)

p/s: Maaf, gambar ekspo semalam tak ada. Cari kamera tak jumpa😦



Nak tau tak, kat Kuala Selangor sekarang adalah musim rambutan!! *hepi hepi..
(nih gambar masa hari Isnin aritu – berat aku sekarang adalah 37.5kg – naik 0.5 kilo je rupanya.. uuuuuu sure kena tegur dgn doktor masa 2nd check-up nanti – pada hal punyaalahhhh banyakkk aku makan)

6 Comments

  1. Ecah said,

    >amboi tolong jage gerai free nampak.. mesti penat sesangat.. slack le xde gambar tengah kelam kabut.. huhuhu~ pengalaman tu..

  2. BigMouth said,

    >mesti penat giler kan…..

  3. Aku Bukan Bidadari said,

    >saya nk gi makan kat kedai awak lah, mesti untung kalo saya order awak boh byk2 pehtu harga murah hi hi hihhihih

  4. aD said,

    >ecah: tu lah.. kelam kabut sampai cari kamera tak jumpa. tapi kalau ada kamera pun ntah sempat amik ke idak.. sesilap, jatuh masuk dalam periuk kari hahahah :)bigmouth: uishhh.. gila pun tak penat acamtu kak oiiiaku bukan bidadari: bolehh.. tapi saya bukan tokeinya.. saya tukang jaga sekejap je.. hehe. pekerja tak bergaji gitu🙂

  5. Ninie said,

    >mak aiii sedap nmpak durian tu..i ni antu durian!

  6. aD said,

    >ninie, sama la kita.. calit sikit🙂

Comments are closed.

%d bloggers like this: