>Dua bulan

October 23, 2008 at 9:14 am (My Pregnancy)

>

Sebetulnya, kandungan aku sekarang dah masuk minggu ke-6 atau senang kira dah masuk bulan kedua lah (wahhh bulan kedua sudahhh?!!! *dup dap *dup dap)

Dah banyak site yang aku surf tentang pregnancy. hampir setiap hari ada je mender baru yg aku belajar. Seronok.

Tentang badan aku, setakat nih biasa-biasa je. Perut? Buncit sikit. Ala, buncit macam dedekat nak period tu – tapi tak perasan pun. Berat? Ntah tak timbang – rasa macam naik jugak lah sekilo-dua. Cuma aku still dalam proses nak membiasakan diri dengan perubahan breasts yg agak mendadak sekarang nih – makin besar ok! Sebelum raya aritu, aku ada beli tiga pasang bra baru. Tak sampai berapa hari je ketat rasanya. Tak boleh tidak lepas nih mestiii beli baru (sory kalau content hari ni agak berterus terang – pembaca lelaki sila buat-buat tak baca perenggan ni ok)

Ohh.. aku dah tau kenapa aku kerap buang air kecil.. rupanya pundi port simpan ‘air kecik’ tu jadi sempit sebab ditekan oleh rahim aku yg makin membesar. Patut lah sepuluh kali sekejap aku duk ulang-alik masuk toilet. Panjang aku punya ‘oOOoooooo’ bila dah tau pasal nih.. hehe.

Tentang makan.. hm, sekarang aku kurang memasak. Bukan tanak memasak, tapi aku tak suka bau hasil tumis bebahan yang aku masak. Bau belacan pun aku tak suka sekarang nih. Tapi makannnn suka lah *haha. Memandangkan aku kureng sikit makan makanan luar, aku terpaksa lah jugak masak kat rumah. Tapi bukan aku yang masak. Sekarang nih, adik pompuan no.6 atau Mamoru yang jadi mangsa menumis. Aku just sediakan rencah-rencah je. Pastu guide dari belakang dinding (sambil tutup hidung – *kelakar!).

Jangan tak caya sekarang aku dah siapkan check-list yang lengkap untuk sambut future-baby nih. Ikutkan hati, hari nih jugak aku nak beli semuanya.. tapi sabarrrr.. Kang ada yang kata aku kemaruk pulak. Tunggu lah dulu.. tunggu sampai aku tau baby nih boy / girl dulu baru aku ajak mamoru pegi shopping. Ok tak?

Tadi aku baca tentang perkembangan baby dalam bulan kedua:

  • Semua organ dan sistem badan utama telah terbentuk tetapi belum sempurna.
  • Tulang belakang, otak dan tali pusat turut terbentuk.
  • Jantung sudah mula berfungsi dan sistem saraf bayi berkembang dengan pesat.
  • Jari tangan dan kaki membentuk, begitu juga dengan telinga dan kelopak mata.
  • Uri yang berfungsi membawa makanan kepada bayi dan membawa bahan buangan dari bayi mula terbentuk, tetapi belum boleh berfungsi.
  • Panjang janin lebih kurang 1 inci dan beratnya masih kurang dari 1 auns. (sumber: ratuhati.com)
Senyummmm je aku baca *hik. Tak sabarnya nak tunggu perkembangan ‘dia’ seterusnya 🙂

Permalink 6 Comments

Dua bulan

October 23, 2008 at 9:14 am (My Pregnancy)

Sebetulnya, kandungan aku sekarang dah masuk minggu ke-6 atau senang kira dah masuk bulan kedua lah (wahhh bulan kedua sudahhh?!!! *dup dap *dup dap)

Dah banyak site yang aku surf tentang pregnancy. hampir setiap hari ada je mender baru yg aku belajar. Seronok.

Tentang badan aku, setakat nih biasa-biasa je. Perut? Buncit sikit. Ala, buncit macam dedekat nak period tu – tapi tak perasan pun. Berat? Ntah tak timbang – rasa macam naik jugak lah sekilo-dua. Cuma aku still dalam proses nak membiasakan diri dengan perubahan breasts yg agak mendadak sekarang nih – makin besar ok! Sebelum raya aritu, aku ada beli tiga pasang bra baru. Tak sampai berapa hari je ketat rasanya. Tak boleh tidak lepas nih mestiii beli baru (sory kalau content hari ni agak berterus terang – pembaca lelaki sila buat-buat tak baca perenggan ni ok)

Ohh.. aku dah tau kenapa aku kerap buang air kecil.. rupanya pundi port simpan ‘air kecik’ tu jadi sempit sebab ditekan oleh rahim aku yg makin membesar. Patut lah sepuluh kali sekejap aku duk ulang-alik masuk toilet. Panjang aku punya ‘oOOoooooo’ bila dah tau pasal nih.. hehe.

Tentang makan.. hm, sekarang aku kurang memasak. Bukan tanak memasak, tapi aku tak suka bau hasil tumis bebahan yang aku masak. Bau belacan pun aku tak suka sekarang nih. Tapi makannnn suka lah *haha. Memandangkan aku kureng sikit makan makanan luar, aku terpaksa lah jugak masak kat rumah. Tapi bukan aku yang masak. Sekarang nih, adik pompuan no.6 atau Mamoru yang jadi mangsa menumis. Aku just sediakan rencah-rencah je. Pastu guide dari belakang dinding (sambil tutup hidung – *kelakar!).

Jangan tak caya sekarang aku dah siapkan check-list yang lengkap untuk sambut future-baby nih. Ikutkan hati, hari nih jugak aku nak beli semuanya.. tapi sabarrrr.. Kang ada yang kata aku kemaruk pulak. Tunggu lah dulu.. tunggu sampai aku tau baby nih boy / girl dulu baru aku ajak mamoru pegi shopping. Ok tak?

Tadi aku baca tentang perkembangan baby dalam bulan kedua:

  • Semua organ dan sistem badan utama telah terbentuk tetapi belum sempurna.
  • Tulang belakang, otak dan tali pusat turut terbentuk.
  • Jantung sudah mula berfungsi dan sistem saraf bayi berkembang dengan pesat.
  • Jari tangan dan kaki membentuk, begitu juga dengan telinga dan kelopak mata.
  • Uri yang berfungsi membawa makanan kepada bayi dan membawa bahan buangan dari bayi mula terbentuk, tetapi belum boleh berfungsi.
  • Panjang janin lebih kurang 1 inci dan beratnya masih kurang dari 1 auns. (sumber: ratuhati.com)
Senyummmm je aku baca *hik. Tak sabarnya nak tunggu perkembangan ‘dia’ seterusnya 🙂

Permalink 9 Comments

Dua bulan

October 23, 2008 at 1:14 am (My Pregnancy)

Sebetulnya, kandungan aku sekarang dah masuk minggu ke-6 atau senang kira dah masuk bulan kedua lah (wahhh bulan kedua sudahhh?!!! *dup dap *dup dap)

Dah banyak site yang aku surf tentang pregnancy. hampir setiap hari ada je mender baru yg aku belajar. Seronok.

Tentang badan aku, setakat nih biasa-biasa je. Perut? Buncit sikit. Ala, buncit macam dedekat nak period tu – tapi tak perasan pun. Berat? Ntah tak timbang – rasa macam naik jugak lah sekilo-dua. Cuma aku still dalam proses nak membiasakan diri dengan perubahan breasts yg agak mendadak sekarang nih – makin besar ok! Sebelum raya aritu, aku ada beli tiga pasang bra baru. Tak sampai berapa hari je ketat rasanya. Tak boleh tidak lepas nih mestiii beli baru (sory kalau content hari ni agak berterus terang – pembaca lelaki sila buat-buat tak baca perenggan ni ok)

Ohh.. aku dah tau kenapa aku kerap buang air kecil.. rupanya pundi port simpan ‘air kecik’ tu jadi sempit sebab ditekan oleh rahim aku yg makin membesar. Patut lah sepuluh kali sekejap aku duk ulang-alik masuk toilet. Panjang aku punya ‘oOOoooooo’ bila dah tau pasal nih.. hehe.

Tentang makan.. hm, sekarang aku kurang memasak. Bukan tanak memasak, tapi aku tak suka bau hasil tumis bebahan yang aku masak. Bau belacan pun aku tak suka sekarang nih. Tapi makannnn suka lah *haha. Memandangkan aku kureng sikit makan makanan luar, aku terpaksa lah jugak masak kat rumah. Tapi bukan aku yang masak. Sekarang nih, adik pompuan no.6 atau Mamoru yang jadi mangsa menumis. Aku just sediakan rencah-rencah je. Pastu guide dari belakang dinding (sambil tutup hidung – *kelakar!).

Jangan tak caya sekarang aku dah siapkan check-list yang lengkap untuk sambut future-baby nih. Ikutkan hati, hari nih jugak aku nak beli semuanya.. tapi sabarrrr.. Kang ada yang kata aku kemaruk pulak. Tunggu lah dulu.. tunggu sampai aku tau baby nih boy / girl dulu baru aku ajak mamoru pegi shopping. Ok tak?

Tadi aku baca tentang perkembangan baby dalam bulan kedua:

  • Semua organ dan sistem badan utama telah terbentuk tetapi belum sempurna.
  • Tulang belakang, otak dan tali pusat turut terbentuk.
  • Jantung sudah mula berfungsi dan sistem saraf bayi berkembang dengan pesat.
  • Jari tangan dan kaki membentuk, begitu juga dengan telinga dan kelopak mata.
  • Uri yang berfungsi membawa makanan kepada bayi dan membawa bahan buangan dari bayi mula terbentuk, tetapi belum boleh berfungsi.
  • Panjang janin lebih kurang 1 inci dan beratnya masih kurang dari 1 auns. (sumber: ratuhati.com)
Senyummmm je aku baca *hik. Tak sabarnya nak tunggu perkembangan ‘dia’ seterusnya 🙂

Permalink 6 Comments

>Pengasuh berebutkan Ayuni

October 22, 2008 at 8:53 am (Uncategorized)

>

Aku ada dua orang anak buah. Dedua perempuan: Ayuni & Jasmin. Ayuni serumah dengan aku (sampai hujung bulan ni). Asal balik keje je, dia lah yg aku ulit. Jasmin pulak nunnn jauh kat Kelantan. Tu pasal jarang aku bercerita tentang Jasmin. Payah nak jumpa. Gambar pun sekeping dua je aku ada. Nanti lah, kalau aku pegi Kelantan lagi (atau Jasmin datang KL), aku amik gambar dia bebanyak.

Hari nih nak bercerita tentang Ayuni.

Malam tadi sampai je rumah aku tengok Ayuni & mama dia takde. Tanya babah dia (adik aku), mana Ayuni? Ada mesyuarat kat rumah pengasuh Ayuni katanya.

Pelik pulak ada mesyuarat taim memalam camtu. Sebenarnya dari semalam lagi aku dah pelik esp bila sorang kakak nih berulang-alik datang cari SIL Sue kat rumah (aku namakan Kak B je lah) Tapi aku takde lah sangka apa-apa. Maybe akak tu saja nak cari kawan borak kut.

Bila SIL Sue balik dari meeting malam tadi, baru lah aku tau cerita sebenar. Ada orang berebutkan nak jaga Ayuni rupanya.. ish ish ish..

Awal tahun aritu, aku ada jumpa Kak B, minta tolong dia jaga Ayuni. Lagipun dia memang full time mengasuh budak-budak kat kawasan rumah kami. Tapi Kak B tamau katanya. Alasannya, dah maksimum dah jumlah bebudak yang dia jaga taim tu.

So, adik aku cari lah pengasuh lain. Alhamdullilah, ada sorang kakak nih (Kak A), sudi jaga Ayuni. Rumah dia pun dekat dengan kami.

Babru-baru nih, Kak B datang jumpa SIL Sue (lepas Ayuni genap setahun), nak minta jaga Ayuni. Terkejut lah SIL Sue. Yelah, tetiba je kan? SIL Sue tak berani nak cakap apa-apa (mungkin nak jaga hati akak tu). cuma suruh Kak B discuss dengan Kak A (pengasuh Ayuni sekarang). Tuu yang derang duk meeting-kan malam tadi.

Pada aku lah kan, cara Kak B nih memang tak patut. Tak tau lah apa reason dia nak jaga Ayuni. Mungkin sebab bilangan bebudak yang dia jaga dah berkurang, atau mungkin sebab Ayuni dah besar (compare dgn Ayuni yang masih telentang lagi masa kami minta dia tolong jaga dulu).. ntah lah. Tapi yang pasti cara dia tu boleh orang rasa pelik & tak puas hati – bahaya nih. Silap haribulan, boleh bercakaran pula. Dah la kami semua berjiran.

Masa meeting tu Kak B sanggup datang rumah Kak A minta Ayuni – berani betul dia nih. Tapi syukurlah, SIL Sue tolak permintaan Kak B secara baik. Alasan SIL Sue, Ayuni dah pandai kenal orang. Takut Ayuni tak biasa & menangis kalau tukar pengasuh. Lagipun, selama Kak A jaga Ayuni memang tak ada masalah pun. Kalau tetiba Sue tukar pengasuh nanti, apa pula kata kak A nanti kan.. kecik hati dia.

Haii.. Kak B.. Kak B.. kalau nak sangat jaga baby, tunggu lah baby aku lahir bulan June nanti.. hehehe.


Hai pembaca blog Mak Long.. cantik tak dua pokok kelapa kecik atas kepala saya nih 🙂


Nih gambar Ayuni masa kami pegi piknik kat Pantai Pengkalan Balak, Masjid Tanah.


Senyummmm sikitttt


Comelllnyaaaa 🙂

Permalink 1 Comment

Pengasuh berebutkan Ayuni

October 22, 2008 at 8:53 am (Uncategorized)

Aku ada dua orang anak buah. Dedua perempuan: Ayuni & Jasmin. Ayuni serumah dengan aku (sampai hujung bulan ni). Asal balik keje je, dia lah yg aku ulit. Jasmin pulak nunnn jauh kat Kelantan. Tu pasal jarang aku bercerita tentang Jasmin. Payah nak jumpa. Gambar pun sekeping dua je aku ada. Nanti lah, kalau aku pegi Kelantan lagi (atau Jasmin datang KL), aku amik gambar dia bebanyak.

Hari nih nak bercerita tentang Ayuni.

Malam tadi sampai je rumah aku tengok Ayuni & mama dia takde. Tanya babah dia (adik aku), mana Ayuni? Ada mesyuarat kat rumah pengasuh Ayuni katanya.

Pelik pulak ada mesyuarat taim memalam camtu. Sebenarnya dari semalam lagi aku dah pelik esp bila sorang kakak nih berulang-alik datang cari SIL Sue kat rumah (aku namakan Kak B je lah) Tapi aku takde lah sangka apa-apa. Maybe akak tu saja nak cari kawan borak kut.

Bila SIL Sue balik dari meeting malam tadi, baru lah aku tau cerita sebenar. Ada orang berebutkan nak jaga Ayuni rupanya.. ish ish ish..

Awal tahun aritu, aku ada jumpa Kak B, minta tolong dia jaga Ayuni. Lagipun dia memang full time mengasuh budak-budak kat kawasan rumah kami. Tapi Kak B tamau katanya. Alasannya, dah maksimum dah jumlah bebudak yang dia jaga taim tu.

So, adik aku cari lah pengasuh lain. Alhamdullilah, ada sorang kakak nih (Kak A), sudi jaga Ayuni. Rumah dia pun dekat dengan kami.

Babru-baru nih, Kak B datang jumpa SIL Sue (lepas Ayuni genap setahun), nak minta jaga Ayuni. Terkejut lah SIL Sue. Yelah, tetiba je kan? SIL Sue tak berani nak cakap apa-apa (mungkin nak jaga hati akak tu). cuma suruh Kak B discuss dengan Kak A (pengasuh Ayuni sekarang). Tuu yang derang duk meeting-kan malam tadi.

Pada aku lah kan, cara Kak B nih memang tak patut. Tak tau lah apa reason dia nak jaga Ayuni. Mungkin sebab bilangan bebudak yang dia jaga dah berkurang, atau mungkin sebab Ayuni dah besar (compare dgn Ayuni yang masih telentang lagi masa kami minta dia tolong jaga dulu).. ntah lah. Tapi yang pasti cara dia tu boleh orang rasa pelik & tak puas hati – bahaya nih. Silap haribulan, boleh bercakaran pula. Dah la kami semua berjiran.

Masa meeting tu Kak B sanggup datang rumah Kak A minta Ayuni – berani betul dia nih. Tapi syukurlah, SIL Sue tolak permintaan Kak B secara baik. Alasan SIL Sue, Ayuni dah pandai kenal orang. Takut Ayuni tak biasa & menangis kalau tukar pengasuh. Lagipun, selama Kak A jaga Ayuni memang tak ada masalah pun. Kalau tetiba Sue tukar pengasuh nanti, apa pula kata kak A nanti kan.. kecik hati dia.

Haii.. Kak B.. Kak B.. kalau nak sangat jaga baby, tunggu lah baby aku lahir bulan June nanti.. hehehe.


Hai pembaca blog Mak Long.. cantik tak dua pokok kelapa kecik atas kepala saya nih 🙂


Nih gambar Ayuni masa kami pegi piknik kat Pantai Pengkalan Balak, Masjid Tanah.


Senyummmm sikitttt


Comelllnyaaaa 🙂

Permalink Comments Off on Pengasuh berebutkan Ayuni

Pengasuh berebutkan Ayuni

October 22, 2008 at 12:53 am (Uncategorized)

Aku ada dua orang anak buah. Dedua perempuan: Ayuni & Jasmin. Ayuni serumah dengan aku (sampai hujung bulan ni). Asal balik keje je, dia lah yg aku ulit. Jasmin pulak nunnn jauh kat Kelantan. Tu pasal jarang aku bercerita tentang Jasmin. Payah nak jumpa. Gambar pun sekeping dua je aku ada. Nanti lah, kalau aku pegi Kelantan lagi (atau Jasmin datang KL), aku amik gambar dia bebanyak.

Hari nih nak bercerita tentang Ayuni.

Malam tadi sampai je rumah aku tengok Ayuni & mama dia takde. Tanya babah dia (adik aku), mana Ayuni? Ada mesyuarat kat rumah pengasuh Ayuni katanya.

Pelik pulak ada mesyuarat taim memalam camtu. Sebenarnya dari semalam lagi aku dah pelik esp bila sorang kakak nih berulang-alik datang cari SIL Sue kat rumah (aku namakan Kak B je lah) Tapi aku takde lah sangka apa-apa. Maybe akak tu saja nak cari kawan borak kut.

Bila SIL Sue balik dari meeting malam tadi, baru lah aku tau cerita sebenar. Ada orang berebutkan nak jaga Ayuni rupanya.. ish ish ish..

Awal tahun aritu, aku ada jumpa Kak B, minta tolong dia jaga Ayuni. Lagipun dia memang full time mengasuh budak-budak kat kawasan rumah kami. Tapi Kak B tamau katanya. Alasannya, dah maksimum dah jumlah bebudak yang dia jaga taim tu.

So, adik aku cari lah pengasuh lain. Alhamdullilah, ada sorang kakak nih (Kak A), sudi jaga Ayuni. Rumah dia pun dekat dengan kami.

Babru-baru nih, Kak B datang jumpa SIL Sue (lepas Ayuni genap setahun), nak minta jaga Ayuni. Terkejut lah SIL Sue. Yelah, tetiba je kan? SIL Sue tak berani nak cakap apa-apa (mungkin nak jaga hati akak tu). cuma suruh Kak B discuss dengan Kak A (pengasuh Ayuni sekarang). Tuu yang derang duk meeting-kan malam tadi.

Pada aku lah kan, cara Kak B nih memang tak patut. Tak tau lah apa reason dia nak jaga Ayuni. Mungkin sebab bilangan bebudak yang dia jaga dah berkurang, atau mungkin sebab Ayuni dah besar (compare dgn Ayuni yang masih telentang lagi masa kami minta dia tolong jaga dulu).. ntah lah. Tapi yang pasti cara dia tu boleh orang rasa pelik & tak puas hati – bahaya nih. Silap haribulan, boleh bercakaran pula. Dah la kami semua berjiran.

Masa meeting tu Kak B sanggup datang rumah Kak A minta Ayuni – berani betul dia nih. Tapi syukurlah, SIL Sue tolak permintaan Kak B secara baik. Alasan SIL Sue, Ayuni dah pandai kenal orang. Takut Ayuni tak biasa & menangis kalau tukar pengasuh. Lagipun, selama Kak A jaga Ayuni memang tak ada masalah pun. Kalau tetiba Sue tukar pengasuh nanti, apa pula kata kak A nanti kan.. kecik hati dia.

Haii.. Kak B.. Kak B.. kalau nak sangat jaga baby, tunggu lah baby aku lahir bulan June nanti.. hehehe.


Hai pembaca blog Mak Long.. cantik tak dua pokok kelapa kecik atas kepala saya nih 🙂


Nih gambar Ayuni masa kami pegi piknik kat Pantai Pengkalan Balak, Masjid Tanah.


Senyummmm sikitttt


Comelllnyaaaa 🙂

Permalink Comments Off on Pengasuh berebutkan Ayuni

>Aku yang kena stop mendaki

October 21, 2008 at 12:20 am (Uncategorized)

>

Kalau ikut perancangan asal, minggu nih sepatutnya aku & Mamoru bawak kengkawan pergi mendaki gunung Liang East-West kat Perak. Tapi sayang terpaksa kansel bila dapat tau aku pregnant. Mamoru pulak, tak sanggup nak teruskan trip tu kalau aku takde disisi. Hee sayang sungguh dia kat aku kan?

Yang malangnya.. kengkawan kami lah. Kesian kat derang yg dah bersemangat nak mendaki gunung Liang minggu nih. Sorry ye geng. Aku terpaksa amik cuti dari mendaki gunung untuk satu jangkamasa yg aku sendiri tak pasti. Tapi kalau nak ajak aku organize trip yg dedekat (e.g, air terjun), takde masalah. Tapi korang kena convince kan Mamoru dulu lah.. hehehe.

Untuk trip ke gunung Kinabalu bulan April tahun depan punnnn nyarissss Mamoru tanak pegi tau. Tapi aku paksa dia teruskan jugak. Lebih separuh dari payment dah dibuat. Flight pun dah booked. Lagipun, team xpdc yg lain semuanya belum penah sampai sana. Kang kalau Mamoru kansel, tak ke terkial-kial kengkawan kami nak mencari jalan ke sana nanti. Kinabalu nih trip bercosting tinggi. Nak tanak, Mamoru kena teruskan jugak tanpa aku. InsyaAllah, aku akan make sure semua preparation lengkap sebelum dia bertolak nanti. Huhuhuhu.. melepas aku nak tawan Kinabalu untuk kali kedua.. rugi tiket flight!

Tapi takpeeee.. demi baby dalam perut nih.. aku relaaaaa ok. Nak naik gunung bila-bila pun boleh. Nak dapat baby.. dapat kebahagiaan macam nih.. susah ok. Panjat seratus gunung seluruh dunia pun takkkk dapatttt!

Oh.. wiken kali nih cuti tiga hari kan? Dengar cerita, ada ura-ura nak pegi camping. Sanggup ok kengkawan aku pegi camping kat tempat-tempat yang ‘selamat’ untuk wanita pregnant macam aku nih.. hehehe (tenkiu geng!). Tapi yg tak best tu, tempat tak decide lagi.. (oit.. decide laa cepat.. senang nak buat menu)

Permalink 5 Comments

Aku yang kena stop mendaki

October 21, 2008 at 12:20 am (Uncategorized)

Kalau ikut perancangan asal, minggu nih sepatutnya aku & Mamoru bawak kengkawan pergi mendaki gunung Liang East-West kat Perak. Tapi sayang terpaksa kansel bila dapat tau aku pregnant. Mamoru pulak, tak sanggup nak teruskan trip tu kalau aku takde disisi. Hee sayang sungguh dia kat aku kan?

Yang malangnya.. kengkawan kami lah. Kesian kat derang yg dah bersemangat nak mendaki gunung Liang minggu nih. Sorry ye geng. Aku terpaksa amik cuti dari mendaki gunung untuk satu jangkamasa yg aku sendiri tak pasti. Tapi kalau nak ajak aku organize trip yg dedekat (e.g, air terjun), takde masalah. Tapi korang kena convince kan Mamoru dulu lah.. hehehe.

Untuk trip ke gunung Kinabalu bulan April tahun depan punnnn nyarissss Mamoru tanak pegi tau. Tapi aku paksa dia teruskan jugak. Lebih separuh dari payment dah dibuat. Flight pun dah booked. Lagipun, team xpdc yg lain semuanya belum penah sampai sana. Kang kalau Mamoru kansel, tak ke terkial-kial kengkawan kami nak mencari jalan ke sana nanti. Kinabalu nih trip bercosting tinggi. Nak tanak, Mamoru kena teruskan jugak tanpa aku. InsyaAllah, aku akan make sure semua preparation lengkap sebelum dia bertolak nanti. Huhuhuhu.. melepas aku nak tawan Kinabalu untuk kali kedua.. rugi tiket flight!

Tapi takpeeee.. demi baby dalam perut nih.. aku relaaaaa ok. Nak naik gunung bila-bila pun boleh. Nak dapat baby.. dapat kebahagiaan macam nih.. susah ok. Panjat seratus gunung seluruh dunia pun takkkk dapatttt!

Oh.. wiken kali nih cuti tiga hari kan? Dengar cerita, ada ura-ura nak pegi camping. Sanggup ok kengkawan aku pegi camping kat tempat-tempat yang ‘selamat’ untuk wanita pregnant macam aku nih.. hehehe (tenkiu geng!). Tapi yg tak best tu, tempat tak decide lagi.. (oit.. decide laa cepat.. senang nak buat menu)

Permalink 7 Comments

Aku yang kena stop mendaki

October 20, 2008 at 4:20 pm (Uncategorized)

Kalau ikut perancangan asal, minggu nih sepatutnya aku & Mamoru bawak kengkawan pergi mendaki gunung Liang East-West kat Perak. Tapi sayang terpaksa kansel bila dapat tau aku pregnant. Mamoru pulak, tak sanggup nak teruskan trip tu kalau aku takde disisi. Hee sayang sungguh dia kat aku kan?

Yang malangnya.. kengkawan kami lah. Kesian kat derang yg dah bersemangat nak mendaki gunung Liang minggu nih. Sorry ye geng. Aku terpaksa amik cuti dari mendaki gunung untuk satu jangkamasa yg aku sendiri tak pasti. Tapi kalau nak ajak aku organize trip yg dedekat (e.g, air terjun), takde masalah. Tapi korang kena convince kan Mamoru dulu lah.. hehehe.

Untuk trip ke gunung Kinabalu bulan April tahun depan punnnn nyarissss Mamoru tanak pegi tau. Tapi aku paksa dia teruskan jugak. Lebih separuh dari payment dah dibuat. Flight pun dah booked. Lagipun, team xpdc yg lain semuanya belum penah sampai sana. Kang kalau Mamoru kansel, tak ke terkial-kial kengkawan kami nak mencari jalan ke sana nanti. Kinabalu nih trip bercosting tinggi. Nak tanak, Mamoru kena teruskan jugak tanpa aku. InsyaAllah, aku akan make sure semua preparation lengkap sebelum dia bertolak nanti. Huhuhuhu.. melepas aku nak tawan Kinabalu untuk kali kedua.. rugi tiket flight!

Tapi takpeeee.. demi baby dalam perut nih.. aku relaaaaa ok. Nak naik gunung bila-bila pun boleh. Nak dapat baby.. dapat kebahagiaan macam nih.. susah ok. Panjat seratus gunung seluruh dunia pun takkkk dapatttt!

Oh.. wiken kali nih cuti tiga hari kan? Dengar cerita, ada ura-ura nak pegi camping. Sanggup ok kengkawan aku pegi camping kat tempat-tempat yang ‘selamat’ untuk wanita pregnant macam aku nih.. hehehe (tenkiu geng!). Tapi yg tak best tu, tempat tak decide lagi.. (oit.. decide laa cepat.. senang nak buat menu)

Permalink 5 Comments

>Lemauuu

October 20, 2008 at 1:03 pm (Uncategorized)

>

Aku adalah sangat malass sekarang.

Ohh sekejap.. sebelum tu, nak minta ampun & maaf dari dua orang kawan baik nih:

1. Faizah (geng kamceng zaman kekecik dulu)
2. Zin (presiden kelab outdoor kami)

Minta maaf sebab tak pegi open house mereka semalam. Aku balik kampung la geng, tolong my daddy berkebun. Kang kalau tak tolong, hati aku duk risau pula nak biarkan dia berkebun sengsorang.

Ok, sambung balik.. cerita pasal kemalasan yg melanda diri aku nih.

Aku heran lah, sejak dapat tau aku pregnant, dengan otomatik badan aku jadi lemau, letih, lesu, tak bermaya. Kenapa ntah..

Kalau dulu style jalan aku bersemangat ala-ala pahlawan – langkah besar-besar, jalan lelaju. Sekarang dah jadi macam wanita melayu terakhir – jalan kemut-kemut – PANTANG nampak lopak air / makcik kleaner mop lantai, terus gigil-gigil aku jalan berpaut ke dinding. Takuttt jatuh ok! Ngeri!

Kalau dulu bab mengangkat barang yg berat-berat selamba badakkk je aku angkut (esp beg haversack yg 50 liter yang selalu aku bawak pegi mendaki gunung tu) sekarang toksah lah.. beg keje aku yg tak sampai sekilo tu pun Mamoru tolong bawakkan.

Ditambah pulak dengan Mamoru yang sangat memanja kan aku nih hah. Habis semua keje rumah dia tak bagi aku buat. Basuh baju pun Mamoru tak bagi ok! Sanggup tu dia curi-curi basuh baju taim tetengah malam (masa aku tengah syiok tido) semata tanak aku basuh baju esok harinya..

Best tu memang lah best.. tapi iskk.. risau aku – takut badan aku semakin lembik dan lemau bila duduk rilek tak buat keje.

Dah la badan asyik lemau je.. selera makan punnn merapik-rapik. Makanan yg aku suka makan sebelum nih, semua aku tolak tepi. Pesal ntah tekak nih. Jangankan nak merasa, memikirkan tentang makanan yg penah aku suka punnn boleh buat aku jadi loya.

Ada sekali tu nak ubah selera makan, aku try lah singgah kat satu restoran nasi campur nih. Nak tau apa aku amik? Nasi kosong, sambal belacan, ikan kering & 4 biji jering.. huhuhu. Kelakau.. kelakau.. konpem orang kedai tu ingat aku tak cukup duit nak makan banyakk.. hehe.

Pastu, setiap kali habis makan, perut rasa tak sedapp manjanggg. Kejap je lah, pastu lapar balik. Proses yg sama berulang-ulang. Sampai satu tahap tu, aku rasa kesian kat Mamoru. Contohnya, malam tadi punya cerita: Pukul satu pagi aku duk merengek lapar. Diulang, pukul satu pagi ok! Sanggup tuu Mamoru keluar tapaukan aku mee goreng. Tapi bila dah terhidang depan mata, aku just makan sesuap je. Tekak tetiba tak leh telan arr. Membazir betul. Sabarrrr je Mamoru layan aku.

Tapi dalam sabar-sabar tu, marah jugak lah Mamoru kat aku. Sebabnya? Aku skip makan pil ‘asid folik’ dua hari.. tsskkkk sedih. Aku kan penakut makan ubat – walaupun pil tu kecik cinonet je, nak menelan nya aku rasa macam nak menelan beruang je. Mamoru tu, bab lain boleh lah kompromi. Bab ubat-ubat nih.. nehi ok! Suka ke, tak suka ke sila telannnnn sahaja, katanya! Tsskkkk.

Baik lah b, dengan ini aD berjanji akan makan ubat ikut arahan b doktor tanpa skip lagi.

Nota kecik:

Aku tak dapat bayangkan macam mana kalau aku kena hospitalize dedekat nak bersalin nanti. Dah lah aku phobia dengan segala macam ubat & jarum.. *tettttttttt tetttttttt*… Seseorang, sila stop kan imaginasi aku nih sekarang. Sila halang aku dari berfikir tentang perkara yg belum berlaku lagi!

Permalink 5 Comments

Lemauuu

October 20, 2008 at 1:03 pm (Uncategorized)

Aku adalah sangat malass sekarang.

Ohh sekejap.. sebelum tu, nak minta ampun & maaf dari dua orang kawan baik nih:

1. Faizah (geng kamceng zaman kekecik dulu)
2. Zin (presiden kelab outdoor kami)

Minta maaf sebab tak pegi open house mereka semalam. Aku balik kampung la geng, tolong my daddy berkebun. Kang kalau tak tolong, hati aku duk risau pula nak biarkan dia berkebun sengsorang.

Ok, sambung balik.. cerita pasal kemalasan yg melanda diri aku nih.

Aku heran lah, sejak dapat tau aku pregnant, dengan otomatik badan aku jadi lemau, letih, lesu, tak bermaya. Kenapa ntah..

Kalau dulu style jalan aku bersemangat ala-ala pahlawan – langkah besar-besar, jalan lelaju. Sekarang dah jadi macam wanita melayu terakhir – jalan kemut-kemut – PANTANG nampak lopak air / makcik kleaner mop lantai, terus gigil-gigil aku jalan berpaut ke dinding. Takuttt jatuh ok! Ngeri!

Kalau dulu bab mengangkat barang yg berat-berat selamba badakkk je aku angkut (esp beg haversack yg 50 liter yang selalu aku bawak pegi mendaki gunung tu) sekarang toksah lah.. beg keje aku yg tak sampai sekilo tu pun Mamoru tolong bawakkan.

Ditambah pulak dengan Mamoru yang sangat memanja kan aku nih hah. Habis semua keje rumah dia tak bagi aku buat. Basuh baju pun Mamoru tak bagi ok! Sanggup tu dia curi-curi basuh baju taim tetengah malam (masa aku tengah syiok tido) semata tanak aku basuh baju esok harinya..

Best tu memang lah best.. tapi iskk.. risau aku – takut badan aku semakin lembik dan lemau bila duduk rilek tak buat keje.

Dah la badan asyik lemau je.. selera makan punnn merapik-rapik. Makanan yg aku suka makan sebelum nih, semua aku tolak tepi. Pesal ntah tekak nih. Jangankan nak merasa, memikirkan tentang makanan yg penah aku suka punnn boleh buat aku jadi loya.

Ada sekali tu nak ubah selera makan, aku try lah singgah kat satu restoran nasi campur nih. Nak tau apa aku amik? Nasi kosong, sambal belacan, ikan kering & 4 biji jering.. huhuhu. Kelakau.. kelakau.. konpem orang kedai tu ingat aku tak cukup duit nak makan banyakk.. hehe.

Pastu, setiap kali habis makan, perut rasa tak sedapp manjanggg. Kejap je lah, pastu lapar balik. Proses yg sama berulang-ulang. Sampai satu tahap tu, aku rasa kesian kat Mamoru. Contohnya, malam tadi punya cerita: Pukul satu pagi aku duk merengek lapar. Diulang, pukul satu pagi ok! Sanggup tuu Mamoru keluar tapaukan aku mee goreng. Tapi bila dah terhidang depan mata, aku just makan sesuap je. Tekak tetiba tak leh telan arr. Membazir betul. Sabarrrr je Mamoru layan aku.

Tapi dalam sabar-sabar tu, marah jugak lah Mamoru kat aku. Sebabnya? Aku skip makan pil ‘asid folik’ dua hari.. tsskkkk sedih. Aku kan penakut makan ubat – walaupun pil tu kecik cinonet je, nak menelan nya aku rasa macam nak menelan beruang je. Mamoru tu, bab lain boleh lah kompromi. Bab ubat-ubat nih.. nehi ok! Suka ke, tak suka ke sila telannnnn sahaja, katanya! Tsskkkk.

Baik lah b, dengan ini aD berjanji akan makan ubat ikut arahan b doktor tanpa skip lagi.

Nota kecik:

Aku tak dapat bayangkan macam mana kalau aku kena hospitalize dedekat nak bersalin nanti. Dah lah aku phobia dengan segala macam ubat & jarum.. *tettttttttt tetttttttt*… Seseorang, sila stop kan imaginasi aku nih sekarang. Sila halang aku dari berfikir tentang perkara yg belum berlaku lagi!

Permalink 6 Comments

>Balik Melaka lagi

October 20, 2008 at 9:12 am (Uncategorized)

>

Wiken aritu tak jadi balik Kuala Selangor.

Pagi Sabtu tu, adik no.2 call ajak pegi tolong ayah kat ladang jagung. Baja dari jabatan pertanian dah sampai rupanya. Jadi, disebabkan taknak ayah berpenat lelah mengangkat baja sengsorang, kami pakat dgn adik-beradik semua balik kampung hari tu jugak.

Sampai je Melaka petang tu terusss direct ke ladang. Tak sempat nak balik umah salam-salam.

Kat ladang.. huii.. 300 ++ guni baja dah siap menunggu. Berat betul guni-guni baja kali nih. Mungkin sebab dah dua hari basah kena hujan. Mencangut jugak lah tengok Mamoru & adik-adik aku mengangkat. Aku tak tolong kali nih. Duduk kat tepi pondok je. Mamoru marah sangat kalau aku usik-usik guni baja tu. Nak berjalan dalam kawasan ladang pun tak boleh. Risau, katanya.

Hari Ahad pun sama – sehari suntuk spent masa kat ladang jagung. Siap bawak tikar & bekal. Kesian Mamoru & adik-adik aku. Asyik terbersin sampai naik ruam kat badam derang disebabkan debu-debu baja tu. Tapi nasib baik kesan ruam tu hilang bila derang mandi.

Alhamdullilah, semua baja dah siap ditabur sebelum maghrib semalam (terima kasih kat Mamoru & adik-adik). Senang sikit keje ayah lepas nih. Cuma tinggal nak bajak batas sekali lagi (untuk mix-kan baja dgn kapur) & siapkan sprinkler je lah.

Iklan
Kalau korang kenal pemborong hasil pertanian (tak kira dari M’sia / S’pore) yang berminat nak beli hasil pertanian (jagung) dari ayah aku, sila email atau tinggalkan mesej di sini ek, tq.
Adik no.2 tengah tolak guni-guni baja ke batas.

Nun kat sana, adik no.3, adik no.7, no.8 & adik-adik tiri tengah bertungkus-lumus tengah panas terik

Mamoru dgn kostum ‘petani berjaya’

Permalink 2 Comments

Balik Melaka lagi

October 20, 2008 at 9:12 am (Uncategorized)

Wiken aritu tak jadi balik Kuala Selangor.

Pagi Sabtu tu, adik no.2 call ajak pegi tolong ayah kat ladang jagung. Baja dari jabatan pertanian dah sampai rupanya. Jadi, disebabkan taknak ayah berpenat lelah mengangkat baja sengsorang, kami pakat dgn adik-beradik semua balik kampung hari tu jugak.

Sampai je Melaka petang tu terusss direct ke ladang. Tak sempat nak balik umah salam-salam.

Kat ladang.. huii.. 300 ++ guni baja dah siap menunggu. Berat betul guni-guni baja kali nih. Mungkin sebab dah dua hari basah kena hujan. Mencangut jugak lah tengok Mamoru & adik-adik aku mengangkat. Aku tak tolong kali nih. Duduk kat tepi pondok je. Mamoru marah sangat kalau aku usik-usik guni baja tu. Nak berjalan dalam kawasan ladang pun tak boleh. Risau, katanya.

Hari Ahad pun sama – sehari suntuk spent masa kat ladang jagung. Siap bawak tikar & bekal. Kesian Mamoru & adik-adik aku. Asyik terbersin sampai naik ruam kat badam derang disebabkan debu-debu baja tu. Tapi nasib baik kesan ruam tu hilang bila derang mandi.

Alhamdullilah, semua baja dah siap ditabur sebelum maghrib semalam (terima kasih kat Mamoru & adik-adik). Senang sikit keje ayah lepas nih. Cuma tinggal nak bajak batas sekali lagi (untuk mix-kan baja dgn kapur) & siapkan sprinkler je lah.

Iklan
Kalau korang kenal pemborong hasil pertanian (tak kira dari M’sia / S’pore) yang berminat nak beli hasil pertanian (jagung) dari ayah aku, sila email atau tinggalkan mesej di sini ek, tq.
Adik no.2 tengah tolak guni-guni baja ke batas.

Nun kat sana, adik no.3, adik no.7, no.8 & adik-adik tiri tengah bertungkus-lumus tengah panas terik

Mamoru dgn kostum ‘petani berjaya’

Permalink Comments Off on Balik Melaka lagi

Balik Melaka lagi

October 20, 2008 at 9:12 am (Uncategorized)

Wiken aritu tak jadi balik Kuala Selangor.

Pagi Sabtu tu, adik no.2 call ajak pegi tolong ayah kat ladang jagung. Baja dari jabatan pertanian dah sampai rupanya. Jadi, disebabkan taknak ayah berpenat lelah mengangkat baja sengsorang, kami pakat dgn adik-beradik semua balik kampung hari tu jugak.

Sampai je Melaka petang tu terusss direct ke ladang. Tak sempat nak balik umah salam-salam.

Kat ladang.. huii.. 300 ++ guni baja dah siap menunggu. Berat betul guni-guni baja kali nih. Mungkin sebab dah dua hari basah kena hujan. Mencangut jugak lah tengok Mamoru & adik-adik aku mengangkat. Aku tak tolong kali nih. Duduk kat tepi pondok je. Mamoru marah sangat kalau aku usik-usik guni baja tu. Nak berjalan dalam kawasan ladang pun tak boleh. Risau, katanya.

Hari Ahad pun sama – sehari suntuk spent masa kat ladang jagung. Siap bawak tikar & bekal. Kesian Mamoru & adik-adik aku. Asyik terbersin sampai naik ruam kat badam derang disebabkan debu-debu baja tu. Tapi nasib baik kesan ruam tu hilang bila derang mandi.

Alhamdullilah, semua baja dah siap ditabur sebelum maghrib semalam (terima kasih kat Mamoru & adik-adik). Senang sikit keje ayah lepas nih. Cuma tinggal nak bajak batas sekali lagi (untuk mix-kan baja dgn kapur) & siapkan sprinkler je lah.

Iklan
Kalau korang kenal pemborong hasil pertanian (tak kira dari M’sia / S’pore) yang berminat nak beli hasil pertanian (jagung) dari ayah aku, sila email atau tinggalkan mesej di sini ek, tq.

Adik no.2 tengah tolak guni-guni baja ke batas.

Nun kat sana, adik no.3, adik no.7, no.8 & adik-adik tiri tengah bertungkus-lumus tengah panas terik
Mamoru dgn kostum ‘petani berjaya’

Permalink 2 Comments

Lemauuu

October 20, 2008 at 5:03 am (Uncategorized)

Aku adalah sangat malass sekarang.

Ohh sekejap.. sebelum tu, nak minta ampun & maaf dari dua orang kawan baik nih:

1. Faizah (geng kamceng zaman kekecik dulu)
2. Zin (presiden kelab outdoor kami)

Minta maaf sebab tak pegi open house mereka semalam. Aku balik kampung la geng, tolong my daddy berkebun. Kang kalau tak tolong, hati aku duk risau pula nak biarkan dia berkebun sengsorang.

Ok, sambung balik.. cerita pasal kemalasan yg melanda diri aku nih.

Aku heran lah, sejak dapat tau aku pregnant, dengan otomatik badan aku jadi lemau, letih, lesu, tak bermaya. Kenapa ntah..

Kalau dulu style jalan aku bersemangat ala-ala pahlawan – langkah besar-besar, jalan lelaju. Sekarang dah jadi macam wanita melayu terakhir – jalan kemut-kemut – PANTANG nampak lopak air / makcik kleaner mop lantai, terus gigil-gigil aku jalan berpaut ke dinding. Takuttt jatuh ok! Ngeri!

Kalau dulu bab mengangkat barang yg berat-berat selamba badakkk je aku angkut (esp beg haversack yg 50 liter yang selalu aku bawak pegi mendaki gunung tu) sekarang toksah lah.. beg keje aku yg tak sampai sekilo tu pun Mamoru tolong bawakkan.

Ditambah pulak dengan Mamoru yang sangat memanja kan aku nih hah. Habis semua keje rumah dia tak bagi aku buat. Basuh baju pun Mamoru tak bagi ok! Sanggup tu dia curi-curi basuh baju taim tetengah malam (masa aku tengah syiok tido) semata tanak aku basuh baju esok harinya..

Best tu memang lah best.. tapi iskk.. risau aku – takut badan aku semakin lembik dan lemau bila duduk rilek tak buat keje.

Dah la badan asyik lemau je.. selera makan punnn merapik-rapik. Makanan yg aku suka makan sebelum nih, semua aku tolak tepi. Pesal ntah tekak nih. Jangankan nak merasa, memikirkan tentang makanan yg penah aku suka punnn boleh buat aku jadi loya.

Ada sekali tu nak ubah selera makan, aku try lah singgah kat satu restoran nasi campur nih. Nak tau apa aku amik? Nasi kosong, sambal belacan, ikan kering & 4 biji jering.. huhuhu. Kelakau.. kelakau.. konpem orang kedai tu ingat aku tak cukup duit nak makan banyakk.. hehe.

Pastu, setiap kali habis makan, perut rasa tak sedapp manjanggg. Kejap je lah, pastu lapar balik. Proses yg sama berulang-ulang. Sampai satu tahap tu, aku rasa kesian kat Mamoru. Contohnya, malam tadi punya cerita: Pukul satu pagi aku duk merengek lapar. Diulang, pukul satu pagi ok! Sanggup tuu Mamoru keluar tapaukan aku mee goreng. Tapi bila dah terhidang depan mata, aku just makan sesuap je. Tekak tetiba tak leh telan arr. Membazir betul. Sabarrrr je Mamoru layan aku.

Tapi dalam sabar-sabar tu, marah jugak lah Mamoru kat aku. Sebabnya? Aku skip makan pil ‘asid folik’ dua hari.. tsskkkk sedih. Aku kan penakut makan ubat – walaupun pil tu kecik cinonet je, nak menelan nya aku rasa macam nak menelan beruang je. Mamoru tu, bab lain boleh lah kompromi. Bab ubat-ubat nih.. nehi ok! Suka ke, tak suka ke sila telannnnn sahaja, katanya! Tsskkkk.

Baik lah b, dengan ini aD berjanji akan makan ubat ikut arahan b doktor tanpa skip lagi.

Nota kecik:

Aku tak dapat bayangkan macam mana kalau aku kena hospitalize dedekat nak bersalin nanti. Dah lah aku phobia dengan segala macam ubat & jarum.. *tettttttttt tetttttttt*… Seseorang, sila stop kan imaginasi aku nih sekarang. Sila halang aku dari berfikir tentang perkara yg belum berlaku lagi!

Permalink 5 Comments

« Previous page · Next page »