>4 bulan

November 28, 2008 at 10:30 am (My Pregnancy)

>

Hari nih, hari first kandungan aku mencecah bulan yg ke 4.. *yay! Tapi still got 5 months to go – saberrrr*

Perasaan aku sekarang

Eksaited ok! Aku dah ada tabiat baru sekarang nih – Bercakap sengsorang! Kalau ada orang ternampak aku terkumat-kamit sengsorang taim tu, konpemmm akan cakap aku gila. Tapi, jgn risau aku tak gila ok. Dan aku bukan bercakap sengsorang tau! Aku duk borak dgn baby nih haa.. hihihi. Seronok sangat bercakap dgn baby. Antara mender yg selalu aku duk cakap dgn baby:

– Baby sihat?
– Hari nih kita nak makan apa ek?
– Bagi salam kat baby setiap kali bagun pagi, lepas solat..
– Kengkadang kalau bunyi sendawa aku terkuat (terbelahak camtu), aku cecepat cakap “baby jgn ikut perangai mama tau, mama bukan sengaja nak sendawa camtu”.. hihihihihi (tu diaaa.. dah pandai bahasakan diri sebagai “mama” sekarang nih.. hihihi)

Banyak lagi laa yg aku cakapkan. Tayah list semua la ek. Kang ada yang geli tekak baca semua nih.. huhuhu.

Mamoru pulak, jgn cakap lah. Setiap kali dia nampak tangan aku duk usap perut (yg masih kempis nih), dia pun sibukkkkkk jeee nak usap sama. Sibukkkk jeee nak cakap dgn baby sama-sama.. Saje je nak rebut-rebut dgn aku tau. Geremmmm (tapi aku suka! Nampak sangat, dia pun tak sesabar macam aku).


Gambar pagi tadi – Mommy & Daddy to-be yg sangattt excited mengira hari! (note utk Lalat: my Mamoru nih rupa mungkin takde tapi manissssss ada ok! hihik)

Badan aku sekarang

Alhamdullilah sesangat. Semakin ok dan makin bertenaga. Tu yg rajin berjalan tak ingat dunia. Mamoru pulak, rajin je temankan aku taim wiken gi jenjalan kat tepi Tasik Permaisuri. Kata orang taim pregnant kena rajin exercise. Aku exercise dgn berjalan keliling tasik je lah – jalan sambil makan sengkuang bersos sedappppp yg banyak dijual kat tepi tasik nih. Seronok tau!

Ohh.. satu lagi info yg aku baru tau. Patut laa selama 3 bulan aritu, deria rasa & deria bau aku sangatttt sensitif. Sampai orang pakai stokin tak basuh sebatu jauh pun aku boleh bau. Sampai adik-adik aku jadi pelik bila aku boleh hidu bau yg tersorok jauhhh. Rupa-rupanya, badan aku hasilkan hormon terlebih. Hormon tu semua sebenarnya untuk baby aku. Disebabkan baby nih terlalu kecik, dia masih belum pandai kontrol semua hormon yg terlebih tu. Tapi sekarang alhamdullilah, dia dah berjaya kontrol hampir semua hormon yg dihasilkan untuk kegunaan dia nanti. (pandaiiii anak mama!). Tu pasal sekarang nih badan aku semakin ok dan deria-deria aku hampir kembali normal.

Bab makan, macam biasalah.. tak boleh berhenti. Sentiasa nak makan, makan dan makan. Tapi aku takde lah hadap sekali bebanyak. Agak-agak rasa lapar sebelum waktu makan yg betul (breakfast, lunch, dinner), aku akan kunyah sikit buah-buahan.. tak pun makan kismis.

Berat aku sekarang? Aku belum timbang lagi. Harap dah mencecah 39kg. Risau jugak kalau berat tak naik-naik nih.

Perkembangan baby

  • Janin akan bergerak, menendang dan menelan. (ohh.. tak sabar nak rasa baby bergerak-gerak!)
  • Kulit bayi berwarna merah jambu dan lutsinar.
  • Bayi anda juga sudah pandai menghisap jarinya.
  • Talipusat bayi akan terus membawa khasiat dari ibu ke bayi.
  • Matanya sudah menghadap ke hadapan.
  • Ia juga sudah boleh mendengar suara anda, jadi selalulah ucapkan kata-kata yang baik terhadap bayi disamping memperdengarkan bacaan al-Quran. (insyaAllah, bukan setakat baca Quran, sekarang nih aku tgh rajin baca tafsirnya sekali. Kalau kat opis, sehari suntuk aku pasang Quran online – biar baby nih sentiasa dengar)
  • Diakhir bulan keempat, janin berukuran 6 hingga 7 inci dan mempunyai berat 5 aun (sumber: ratuhati.com)

Tengah tunggu Mamoru gi Bank. Nih my 4 months nyer look. Still maintain lagi. Tunggu dua tiga bulan lagi kembangggg semangkuk la kut.


Awal bulan ke 4.. stilll takde beza macam bulan ke 3 kan? Takper, wait n seee je lah.

Advertisements

Permalink 21 Comments

4 bulan

November 28, 2008 at 10:30 am (My Pregnancy)

Hari nih, hari first kandungan aku mencecah bulan yg ke 4.. *yay! Tapi still got 5 months to go – saberrrr*

Perasaan aku sekarang

Eksaited ok! Aku dah ada tabiat baru sekarang nih – Bercakap sengsorang! Kalau ada orang ternampak aku terkumat-kamit sengsorang taim tu, konpemmm akan cakap aku gila. Tapi, jgn risau aku tak gila ok. Dan aku bukan bercakap sengsorang tau! Aku duk borak dgn baby nih haa.. hihihi. Seronok sangat bercakap dgn baby. Antara mender yg selalu aku duk cakap dgn baby:

– Baby sihat?
– Hari nih kita nak makan apa ek?
– Bagi salam kat baby setiap kali bagun pagi, lepas solat..
– Kengkadang kalau bunyi sendawa aku terkuat (terbelahak camtu), aku cecepat cakap “baby jgn ikut perangai mama tau, mama bukan sengaja nak sendawa camtu”.. hihihihihi (tu diaaa.. dah pandai bahasakan diri sebagai “mama” sekarang nih.. hihihi)

Banyak lagi laa yg aku cakapkan. Tayah list semua la ek. Kang ada yang geli tekak baca semua nih.. huhuhu.

Mamoru pulak, jgn cakap lah. Setiap kali dia nampak tangan aku duk usap perut (yg masih kempis nih), dia pun sibukkkkkk jeee nak usap sama. Sibukkkk jeee nak cakap dgn baby sama-sama.. Saje je nak rebut-rebut dgn aku tau. Geremmmm (tapi aku suka! Nampak sangat, dia pun tak sesabar macam aku).


Gambar pagi tadi – Mommy & Daddy to-be yg sangattt excited mengira hari! (note utk Lalat: my Mamoru nih rupa mungkin takde tapi manissssss ada ok! hihik)

Badan aku sekarang

Alhamdullilah sesangat. Semakin ok dan makin bertenaga. Tu yg rajin berjalan tak ingat dunia. Mamoru pulak, rajin je temankan aku taim wiken gi jenjalan kat tepi Tasik Permaisuri. Kata orang taim pregnant kena rajin exercise. Aku exercise dgn berjalan keliling tasik je lah – jalan sambil makan sengkuang bersos sedappppp yg banyak dijual kat tepi tasik nih. Seronok tau!

Ohh.. satu lagi info yg aku baru tau. Patut laa selama 3 bulan aritu, deria rasa & deria bau aku sangatttt sensitif. Sampai orang pakai stokin tak basuh sebatu jauh pun aku boleh bau. Sampai adik-adik aku jadi pelik bila aku boleh hidu bau yg tersorok jauhhh. Rupa-rupanya, badan aku hasilkan hormon terlebih. Hormon tu semua sebenarnya untuk baby aku. Disebabkan baby nih terlalu kecik, dia masih belum pandai kontrol semua hormon yg terlebih tu. Tapi sekarang alhamdullilah, dia dah berjaya kontrol hampir semua hormon yg dihasilkan untuk kegunaan dia nanti. (pandaiiii anak mama!). Tu pasal sekarang nih badan aku semakin ok dan deria-deria aku hampir kembali normal.

Bab makan, macam biasalah.. tak boleh berhenti. Sentiasa nak makan, makan dan makan. Tapi aku takde lah hadap sekali bebanyak. Agak-agak rasa lapar sebelum waktu makan yg betul (breakfast, lunch, dinner), aku akan kunyah sikit buah-buahan.. tak pun makan kismis.

Berat aku sekarang? Aku belum timbang lagi. Harap dah mencecah 39kg. Risau jugak kalau berat tak naik-naik nih.

Perkembangan baby

  • Janin akan bergerak, menendang dan menelan. (ohh.. tak sabar nak rasa baby bergerak-gerak!)
  • Kulit bayi berwarna merah jambu dan lutsinar.
  • Bayi anda juga sudah pandai menghisap jarinya.
  • Talipusat bayi akan terus membawa khasiat dari ibu ke bayi.
  • Matanya sudah menghadap ke hadapan.
  • Ia juga sudah boleh mendengar suara anda, jadi selalulah ucapkan kata-kata yang baik terhadap bayi disamping memperdengarkan bacaan al-Quran. (insyaAllah, bukan setakat baca Quran, sekarang nih aku tgh rajin baca tafsirnya sekali. Kalau kat opis, sehari suntuk aku pasang Quran online – biar baby nih sentiasa dengar)
  • Diakhir bulan keempat, janin berukuran 6 hingga 7 inci dan mempunyai berat 5 aun (sumber: ratuhati.com)

Tengah tunggu Mamoru gi Bank. Nih my 4 months nyer look. Still maintain lagi. Tunggu dua tiga bulan lagi kembangggg semangkuk la kut.


Awal bulan ke 4.. stilll takde beza macam bulan ke 3 kan? Takper, wait n seee je lah.

Permalink Comments Off on 4 bulan

4 bulan

November 28, 2008 at 10:30 am (My Pregnancy)

Hari nih, hari first kandungan aku mencecah bulan yg ke 4.. *yay! Tapi still got 5 months to go – saberrrr*

Perasaan aku sekarang

Eksaited ok! Aku dah ada tabiat baru sekarang nih – Bercakap sengsorang! Kalau ada orang ternampak aku terkumat-kamit sengsorang taim tu, konpemmm akan cakap aku gila. Tapi, jgn risau aku tak gila ok. Dan aku bukan bercakap sengsorang tau! Aku duk borak dgn baby nih haa.. hihihi. Seronok sangat bercakap dgn baby. Antara mender yg selalu aku duk cakap dgn baby:

– Baby sihat?
– Hari nih kita nak makan apa ek?
– Bagi salam kat baby setiap kali bagun pagi, lepas solat..
– Kengkadang kalau bunyi sendawa aku terkuat (terbelahak camtu), aku cecepat cakap “baby jgn ikut perangai mama tau, mama bukan sengaja nak sendawa camtu”.. hihihihihi (tu diaaa.. dah pandai bahasakan diri sebagai “mama” sekarang nih.. hihihi)

Banyak lagi laa yg aku cakapkan. Tayah list semua la ek. Kang ada yang geli tekak baca semua nih.. huhuhu.

Mamoru pulak, jgn cakap lah. Setiap kali dia nampak tangan aku duk usap perut (yg masih kempis nih), dia pun sibukkkkkk jeee nak usap sama. Sibukkkk jeee nak cakap dgn baby sama-sama.. Saje je nak rebut-rebut dgn aku tau. Geremmmm (tapi aku suka! Nampak sangat, dia pun tak sesabar macam aku).


Gambar pagi tadi – Mommy & Daddy to-be yg sangattt excited mengira hari! (note utk Lalat: my Mamoru nih rupa mungkin takde tapi manissssss ada ok! hihik)

Badan aku sekarang

Alhamdullilah sesangat. Semakin ok dan makin bertenaga. Tu yg rajin berjalan tak ingat dunia. Mamoru pulak, rajin je temankan aku taim wiken gi jenjalan kat tepi Tasik Permaisuri. Kata orang taim pregnant kena rajin exercise. Aku exercise dgn berjalan keliling tasik je lah – jalan sambil makan sengkuang bersos sedappppp yg banyak dijual kat tepi tasik nih. Seronok tau!

Ohh.. satu lagi info yg aku baru tau. Patut laa selama 3 bulan aritu, deria rasa & deria bau aku sangatttt sensitif. Sampai orang pakai stokin tak basuh sebatu jauh pun aku boleh bau. Sampai adik-adik aku jadi pelik bila aku boleh hidu bau yg tersorok jauhhh. Rupa-rupanya, badan aku hasilkan hormon terlebih. Hormon tu semua sebenarnya untuk baby aku. Disebabkan baby nih terlalu kecik, dia masih belum pandai kontrol semua hormon yg terlebih tu. Tapi sekarang alhamdullilah, dia dah berjaya kontrol hampir semua hormon yg dihasilkan untuk kegunaan dia nanti. (pandaiiii anak mama!). Tu pasal sekarang nih badan aku semakin ok dan deria-deria aku hampir kembali normal.

Bab makan, macam biasalah.. tak boleh berhenti. Sentiasa nak makan, makan dan makan. Tapi aku takde lah hadap sekali bebanyak. Agak-agak rasa lapar sebelum waktu makan yg betul (breakfast, lunch, dinner), aku akan kunyah sikit buah-buahan.. tak pun makan kismis.

Berat aku sekarang? Aku belum timbang lagi. Harap dah mencecah 39kg. Risau jugak kalau berat tak naik-naik nih.

Perkembangan baby

  • Janin akan bergerak, menendang dan menelan. (ohh.. tak sabar nak rasa baby bergerak-gerak!)
  • Kulit bayi berwarna merah jambu dan lutsinar.
  • Bayi anda juga sudah pandai menghisap jarinya.
  • Talipusat bayi akan terus membawa khasiat dari ibu ke bayi.
  • Matanya sudah menghadap ke hadapan.
  • Ia juga sudah boleh mendengar suara anda, jadi selalulah ucapkan kata-kata yang baik terhadap bayi disamping memperdengarkan bacaan al-Quran. (insyaAllah, bukan setakat baca Quran, sekarang nih aku tgh rajin baca tafsirnya sekali. Kalau kat opis, sehari suntuk aku pasang Quran online – biar baby nih sentiasa dengar)
  • Diakhir bulan keempat, janin berukuran 6 hingga 7 inci dan mempunyai berat 5 aun (sumber: ratuhati.com)

Tengah tunggu Mamoru gi Bank. Nih my 4 months nyer look. Still maintain lagi. Tunggu dua tiga bulan lagi kembangggg semangkuk la kut.


Awal bulan ke 4.. stilll takde beza macam bulan ke 3 kan? Takper, wait n seee je lah.

Permalink 31 Comments

>Redeem voucher

November 28, 2008 at 9:00 am (Uncategorized)

>

Ingat tak aritu boss aku bagi kupon free The Chicken Rice Shop? *tenkiu boss!*

Disebabkan aku takde idea nak masak apa untuk dinner dan kebetulan pulak malam tadi hujan lebat – nak beli makanan kat pasar malam BTR pun tak dapat, maka terpaksalah makan kat Chicken Rice Shop (CRS) nih.

Aku penah sekali je makan kat CRS nih. Adik beradik aku, sorang pun tak penah lagi. Jadi makan agak gayat la kami malam tadi. Duk tanya itu ini kat waiter – maklum, banyak nama makanan style cina, kami mana laa tau. Tergelak-gelak adik aku bila waiter tu explain, Ipoh Bean aperkemenderntah tu sebenarnya taugeh.. hihihi.

Disebabkan aku kureng sikit makan nasi ayam, aku order mee wantan bbq (hentam). Adik yg lain pun order ikut hentam jugak. Banyak jugak lah yg aku order. Yelah, nak fully utilize kan voucher yg ada kannn..

Nasib baik abis licin semua. Aku punya pinggan je tak luak – seriyes, sikit pun tak luak ok. Sesungguhnya aku memang tak lalu nak telan – CRS nih tak masuk dgn selera aku 😦


Mamoru dgn adik pompuan no. 6 & adik lelaki no.7


Gambar aku dgn Mamoru harusss ada!

Ohh.. lupa lak.. total harga makanan kami malam tadi RM 61 tapi Mamoru just bayar seringgit je.. hehe. Misi mengutilizekan voucher berjaya!

Permalink 6 Comments

Redeem voucher

November 28, 2008 at 9:00 am (Uncategorized)

Ingat tak aritu boss aku bagi kupon free The Chicken Rice Shop? *tenkiu boss!*

Disebabkan aku takde idea nak masak apa untuk dinner dan kebetulan pulak malam tadi hujan lebat – nak beli makanan kat pasar malam BTR pun tak dapat, maka terpaksalah makan kat Chicken Rice Shop (CRS) nih.

Aku penah sekali je makan kat CRS nih. Adik beradik aku, sorang pun tak penah lagi. Jadi makan agak gayat la kami malam tadi. Duk tanya itu ini kat waiter – maklum, banyak nama makanan style cina, kami mana laa tau. Tergelak-gelak adik aku bila waiter tu explain, Ipoh Bean aperkemenderntah tu sebenarnya taugeh.. hihihi.

Disebabkan aku kureng sikit makan nasi ayam, aku order mee wantan bbq (hentam). Adik yg lain pun order ikut hentam jugak. Banyak jugak lah yg aku order. Yelah, nak fully utilize kan voucher yg ada kannn..

Nasib baik abis licin semua. Aku punya pinggan je tak luak – seriyes, sikit pun tak luak ok. Sesungguhnya aku memang tak lalu nak telan – CRS nih tak masuk dgn selera aku 😦


Mamoru dgn adik pompuan no. 6 & adik lelaki no.7


Gambar aku dgn Mamoru harusss ada!

Ohh.. lupa lak.. total harga makanan kami malam tadi RM 61 tapi Mamoru just bayar seringgit je.. hehe. Misi mengutilizekan voucher berjaya!

Permalink 5 Comments

4 bulan

November 28, 2008 at 2:30 am (My Pregnancy)

Hari nih, hari first kandungan aku mencecah bulan yg ke 4.. *yay! Tapi still got 5 months to go – saberrrr*

Perasaan aku sekarang

Eksaited ok! Aku dah ada tabiat baru sekarang nih – Bercakap sengsorang! Kalau ada orang ternampak aku terkumat-kamit sengsorang taim tu, konpemmm akan cakap aku gila. Tapi, jgn risau aku tak gila ok. Dan aku bukan bercakap sengsorang tau! Aku duk borak dgn baby nih haa.. hihihi. Seronok sangat bercakap dgn baby. Antara mender yg selalu aku duk cakap dgn baby:

– Baby sihat?
– Hari nih kita nak makan apa ek?
– Bagi salam kat baby setiap kali bagun pagi, lepas solat..
– Kengkadang kalau bunyi sendawa aku terkuat (terbelahak camtu), aku cecepat cakap “baby jgn ikut perangai mama tau, mama bukan sengaja nak sendawa camtu”.. hihihihihi (tu diaaa.. dah pandai bahasakan diri sebagai “mama” sekarang nih.. hihihi)

Banyak lagi laa yg aku cakapkan. Tayah list semua la ek. Kang ada yang geli tekak baca semua nih.. huhuhu.

Mamoru pulak, jgn cakap lah. Setiap kali dia nampak tangan aku duk usap perut (yg masih kempis nih), dia pun sibukkkkkk jeee nak usap sama. Sibukkkk jeee nak cakap dgn baby sama-sama.. Saje je nak rebut-rebut dgn aku tau. Geremmmm (tapi aku suka! Nampak sangat, dia pun tak sesabar macam aku).


Gambar pagi tadi – Mommy & Daddy to-be yg sangattt excited mengira hari! (note utk Lalat: my Mamoru nih rupa mungkin takde tapi manissssss ada ok! hihik)

Badan aku sekarang

Alhamdullilah sesangat. Semakin ok dan makin bertenaga. Tu yg rajin berjalan tak ingat dunia. Mamoru pulak, rajin je temankan aku taim wiken gi jenjalan kat tepi Tasik Permaisuri. Kata orang taim pregnant kena rajin exercise. Aku exercise dgn berjalan keliling tasik je lah – jalan sambil makan sengkuang bersos sedappppp yg banyak dijual kat tepi tasik nih. Seronok tau!

Ohh.. satu lagi info yg aku baru tau. Patut laa selama 3 bulan aritu, deria rasa & deria bau aku sangatttt sensitif. Sampai orang pakai stokin tak basuh sebatu jauh pun aku boleh bau. Sampai adik-adik aku jadi pelik bila aku boleh hidu bau yg tersorok jauhhh. Rupa-rupanya, badan aku hasilkan hormon terlebih. Hormon tu semua sebenarnya untuk baby aku. Disebabkan baby nih terlalu kecik, dia masih belum pandai kontrol semua hormon yg terlebih tu. Tapi sekarang alhamdullilah, dia dah berjaya kontrol hampir semua hormon yg dihasilkan untuk kegunaan dia nanti. (pandaiiii anak mama!). Tu pasal sekarang nih badan aku semakin ok dan deria-deria aku hampir kembali normal.

Bab makan, macam biasalah.. tak boleh berhenti. Sentiasa nak makan, makan dan makan. Tapi aku takde lah hadap sekali bebanyak. Agak-agak rasa lapar sebelum waktu makan yg betul (breakfast, lunch, dinner), aku akan kunyah sikit buah-buahan.. tak pun makan kismis.

Berat aku sekarang? Aku belum timbang lagi. Harap dah mencecah 39kg. Risau jugak kalau berat tak naik-naik nih.

Perkembangan baby

  • Janin akan bergerak, menendang dan menelan. (ohh.. tak sabar nak rasa baby bergerak-gerak!)
  • Kulit bayi berwarna merah jambu dan lutsinar.
  • Bayi anda juga sudah pandai menghisap jarinya.
  • Talipusat bayi akan terus membawa khasiat dari ibu ke bayi.
  • Matanya sudah menghadap ke hadapan.
  • Ia juga sudah boleh mendengar suara anda, jadi selalulah ucapkan kata-kata yang baik terhadap bayi disamping memperdengarkan bacaan al-Quran. (insyaAllah, bukan setakat baca Quran, sekarang nih aku tgh rajin baca tafsirnya sekali. Kalau kat opis, sehari suntuk aku pasang Quran online – biar baby nih sentiasa dengar)
  • Diakhir bulan keempat, janin berukuran 6 hingga 7 inci dan mempunyai berat 5 aun (sumber: ratuhati.com)

Tengah tunggu Mamoru gi Bank. Nih my 4 months nyer look. Still maintain lagi. Tunggu dua tiga bulan lagi kembangggg semangkuk la kut.


Awal bulan ke 4.. stilll takde beza macam bulan ke 3 kan? Takper, wait n seee je lah.

Permalink 21 Comments

Redeem voucher

November 28, 2008 at 1:00 am (Uncategorized)

Ingat tak aritu boss aku bagi kupon free The Chicken Rice Shop? *tenkiu boss!*

Disebabkan aku takde idea nak masak apa untuk dinner dan kebetulan pulak malam tadi hujan lebat – nak beli makanan kat pasar malam BTR pun tak dapat, maka terpaksalah makan kat Chicken Rice Shop (CRS) nih.

Aku penah sekali je makan kat CRS nih. Adik beradik aku, sorang pun tak penah lagi. Jadi makan agak gayat la kami malam tadi. Duk tanya itu ini kat waiter – maklum, banyak nama makanan style cina, kami mana laa tau. Tergelak-gelak adik aku bila waiter tu explain, Ipoh Bean aperkemenderntah tu sebenarnya taugeh.. hihihi.

Disebabkan aku kureng sikit makan nasi ayam, aku order mee wantan bbq (hentam). Adik yg lain pun order ikut hentam jugak. Banyak jugak lah yg aku order. Yelah, nak fully utilize kan voucher yg ada kannn..

Nasib baik abis licin semua. Aku punya pinggan je tak luak – seriyes, sikit pun tak luak ok. Sesungguhnya aku memang tak lalu nak telan – CRS nih tak masuk dgn selera aku 😦


Mamoru dgn adik pompuan no. 6 & adik lelaki no.7


Gambar aku dgn Mamoru harusss ada!

Ohh.. lupa lak.. total harga makanan kami malam tadi RM 61 tapi Mamoru just bayar seringgit je.. hehe. Misi mengutilizekan voucher berjaya!

Permalink 5 Comments

>Siput berduri

November 27, 2008 at 1:49 pm (Uncategorized)

>Ohh.. azabnya kalau tekak tetiba nak makan mender yg bukan-bukan nih.

Ntah kenapa, takde angin, takde ujan, tetiba je aku terasa-rasa nak makan siput berduri (sila rujuk gambar). Adui laa.. mana nak cari ek?


(gambar dari ehoza.com)


(gambar dari kampungboycitygal.blogspot)

Kata orang, cara masak siput nih, rebus macam biasa je. Pastu cicah dengan sos. Macam makan kerang gak lah. Cuma nak keluarkan isi dia tu, kena cungkil dengan lidi.

Korang ada idea tak mana nak cari siput berduri nih? Kat Bagan Lalang ada tak? Kat mana ada ek? Aku berterima kasih sangat kalau korang sudi share info kat sini. Aku ada gak try cari info kat internet. Tapi siput nih banyakk dijual kat Penang je.. uuu jauhnyaaa 😦

Note: Seriously, aku belum penah makan mender alah nih.

p/s: Mamoru.. tsskkk.. *buat muka sedih*.. jom pi Penang (tetiba je kan.. hihihi)

Permalink 16 Comments

Siput berduri

November 27, 2008 at 1:49 pm (Uncategorized)

Ohh.. azabnya kalau tekak tetiba nak makan mender yg bukan-bukan nih.

Ntah kenapa, takde angin, takde ujan, tetiba je aku terasa-rasa nak makan siput berduri (sila rujuk gambar). Adui laa.. mana nak cari ek?


(gambar dari ehoza.com)


(gambar dari kampungboycitygal.blogspot)

Kata orang, cara masak siput nih, rebus macam biasa je. Pastu cicah dengan sos. Macam makan kerang gak lah. Cuma nak keluarkan isi dia tu, kena cungkil dengan lidi.

Korang ada idea tak mana nak cari siput berduri nih? Kat Bagan Lalang ada tak? Kat mana ada ek? Aku berterima kasih sangat kalau korang sudi share info kat sini. Aku ada gak try cari info kat internet. Tapi siput nih banyakk dijual kat Penang je.. uuu jauhnyaaa 😦

Note: Seriously, aku belum penah makan mender alah nih.

p/s: Mamoru.. tsskkk.. *buat muka sedih*.. jom pi Penang (tetiba je kan.. hihihi)

Permalink 20 Comments

>Hamster lagi

November 27, 2008 at 11:00 am (Uncategorized)

>

Dulu, aku pernah cerita tentang adik perempuan no.4 yg suka bela hamster (tapi dedua hamster tu dah lama arwah – kena baham dek kucing masa bawak balik kampung).

Pastu, adik pompuan no.6 pulak menjangkit minat kat hamster. Dah lama gak la dia beli. Dari tahun lepas lagi. Adik no.6 sangattt cerewet bab hamster nih tau. Banyak jugak la mender yg aku belajar pasal hamster dari dia.

Bebaru nih, dia kehabisan stok pasir untuk mandikan hamster. Ohh.. hamster adik aku tak mandi guna air. Dia guna pasir khas yg berbau lavender (ntah apa nama pasir tu – lupa la). Selalu kalau nak mandikan hamster, dia akan bubuh pasir tu dalam bekas kecik & biarkan hamster dia bergolek-golek dalam pasir halus tu.

Tapi sejak pasir wangi tu habis (aku pulak manjanggg lupa nak belikan), adik no.6 terpaksa mandikan hamster dia guna air (aku yg suggest). Tu pun lepas aku tengok blog akak Redmummy yg mandikan hamster dia guna air.

Lucunya, ada ke dia bubuh air penuh segayung pastu letak hamster dalam tu. Nyariss tak pengsan menatang tu tau. Tssskkkkkk.

Aritu, aku tengok hamster dia tinggal sekor je, dalam kepala aku tak fikir apa dah. Nih mestiii hamster dia mati lemas dalam air.

Aku: Ain, kenapa tinggal sekor je hamster nih?
Adik no.6: *dengan nada sedih*.. Dah mati 😦
Aku: Kenapa boleh mati? (saja bebuat tanya)
Adik no.6: Dia sakit perut.
Aku: ???????????????

Nyaris aku nak tergelak dengar adik no.6 punya jawapan. Tapi disebabkan dia serious taim tu, aku tahannn je. Kang takut dia sedih pulak.. hihi

Pelik ok:

1. Betul ke hamster boleh sakit perut?
2. Dan macam mana adik aku boleh tau hamster dia sakit perut?.. *aku membayangkan hamster dia duk tekan-tekan perut sendiri sebelum mati – camtu kut? hehe*

Permalink 7 Comments

Hamster lagi

November 27, 2008 at 11:00 am (Uncategorized)

Dulu, aku pernah cerita tentang adik perempuan no.4 yg suka bela hamster (tapi dedua hamster tu dah lama arwah – kena baham dek kucing masa bawak balik kampung).

Pastu, adik pompuan no.6 pulak menjangkit minat kat hamster. Dah lama gak la dia beli. Dari tahun lepas lagi. Adik no.6 sangattt cerewet bab hamster nih tau. Banyak jugak la mender yg aku belajar pasal hamster dari dia.

Bebaru nih, dia kehabisan stok pasir untuk mandikan hamster. Ohh.. hamster adik aku tak mandi guna air. Dia guna pasir khas yg berbau lavender (ntah apa nama pasir tu – lupa la). Selalu kalau nak mandikan hamster, dia akan bubuh pasir tu dalam bekas kecik & biarkan hamster dia bergolek-golek dalam pasir halus tu.

Tapi sejak pasir wangi tu habis (aku pulak manjanggg lupa nak belikan), adik no.6 terpaksa mandikan hamster dia guna air (aku yg suggest). Tu pun lepas aku tengok blog akak Redmummy yg mandikan hamster dia guna air.

Lucunya, ada ke dia bubuh air penuh segayung pastu letak hamster dalam tu. Nyariss tak pengsan menatang tu tau. Tssskkkkkk.

Aritu, aku tengok hamster dia tinggal sekor je, dalam kepala aku tak fikir apa dah. Nih mestiii hamster dia mati lemas dalam air.

Aku: Ain, kenapa tinggal sekor je hamster nih?
Adik no.6: *dengan nada sedih*.. Dah mati 😦
Aku: Kenapa boleh mati? (saja bebuat tanya)
Adik no.6: Dia sakit perut.
Aku: ???????????????

Nyaris aku nak tergelak dengar adik no.6 punya jawapan. Tapi disebabkan dia serious taim tu, aku tahannn je. Kang takut dia sedih pulak.. hihi

Pelik ok:

1. Betul ke hamster boleh sakit perut?
2. Dan macam mana adik aku boleh tau hamster dia sakit perut?.. *aku membayangkan hamster dia duk tekan-tekan perut sendiri sebelum mati – camtu kut? hehe*

Permalink 8 Comments

>Tamatnya Trimester pertama

November 27, 2008 at 7:54 am (Uncategorized)

>

Kita mulakan pagi nih dgn ucap syukur, Alhamdullilah.

Kenapa? Sebab hari nih adalah hari terakhir bagi Trimester pertama kandungan aku! Ya, aku dah berjaya lepaskan diri dari stage pertama kehamilan! (stage yg sangat merbahaya tau).

Dan hari nih juga genap 12 minggu usia kandungan aku. Esok, insyaAllah aku akan enter stage baru – Trimester kedua pula. Still rasa macam tak percaya. Macam sekejap je kan?

Perkembangan diri aku? Nanti lah aku cerita dalam entry baru. Yang nih, saja je nak share kegembiraan hari nih.. hihihi

Jom celebrate dgn makan roti canai pagi nih!

Permalink 7 Comments

Tamatnya Trimester pertama

November 27, 2008 at 7:54 am (Uncategorized)

Kita mulakan pagi nih dgn ucap syukur, Alhamdullilah.

Kenapa? Sebab hari nih adalah hari terakhir bagi Trimester pertama kandungan aku! Ya, aku dah berjaya lepaskan diri dari stage pertama kehamilan! (stage yg sangat merbahaya tau).

Dan hari nih juga genap 12 minggu usia kandungan aku. Esok, insyaAllah aku akan enter stage baru – Trimester kedua pula. Still rasa macam tak percaya. Macam sekejap je kan?

Perkembangan diri aku? Nanti lah aku cerita dalam entry baru. Yang nih, saja je nak share kegembiraan hari nih.. hihihi

Jom celebrate dgn makan roti canai pagi nih!

Permalink 10 Comments

Siput berduri

November 27, 2008 at 5:49 am (Uncategorized)

Ohh.. azabnya kalau tekak tetiba nak makan mender yg bukan-bukan nih.

Ntah kenapa, takde angin, takde ujan, tetiba je aku terasa-rasa nak makan siput berduri (sila rujuk gambar). Adui laa.. mana nak cari ek?


(gambar dari ehoza.com)


(gambar dari kampungboycitygal.blogspot)

Kata orang, cara masak siput nih, rebus macam biasa je. Pastu cicah dengan sos. Macam makan kerang gak lah. Cuma nak keluarkan isi dia tu, kena cungkil dengan lidi.

Korang ada idea tak mana nak cari siput berduri nih? Kat Bagan Lalang ada tak? Kat mana ada ek? Aku berterima kasih sangat kalau korang sudi share info kat sini. Aku ada gak try cari info kat internet. Tapi siput nih banyakk dijual kat Penang je.. uuu jauhnyaaa 😦

Note: Seriously, aku belum penah makan mender alah nih.

p/s: Mamoru.. tsskkk.. *buat muka sedih*.. jom pi Penang (tetiba je kan.. hihihi)

Permalink 16 Comments

Hamster lagi

November 27, 2008 at 3:00 am (Uncategorized)

Dulu, aku pernah cerita tentang adik perempuan no.4 yg suka bela hamster (tapi dedua hamster tu dah lama arwah – kena baham dek kucing masa bawak balik kampung).

Pastu, adik pompuan no.6 pulak menjangkit minat kat hamster. Dah lama gak la dia beli. Dari tahun lepas lagi. Adik no.6 sangattt cerewet bab hamster nih tau. Banyak jugak la mender yg aku belajar pasal hamster dari dia.

Bebaru nih, dia kehabisan stok pasir untuk mandikan hamster. Ohh.. hamster adik aku tak mandi guna air. Dia guna pasir khas yg berbau lavender (ntah apa nama pasir tu – lupa la). Selalu kalau nak mandikan hamster, dia akan bubuh pasir tu dalam bekas kecik & biarkan hamster dia bergolek-golek dalam pasir halus tu.

Tapi sejak pasir wangi tu habis (aku pulak manjanggg lupa nak belikan), adik no.6 terpaksa mandikan hamster dia guna air (aku yg suggest). Tu pun lepas aku tengok blog akak Redmummy yg mandikan hamster dia guna air.

Lucunya, ada ke dia bubuh air penuh segayung pastu letak hamster dalam tu. Nyariss tak pengsan menatang tu tau. Tssskkkkkk.

Aritu, aku tengok hamster dia tinggal sekor je, dalam kepala aku tak fikir apa dah. Nih mestiii hamster dia mati lemas dalam air.

Aku: Ain, kenapa tinggal sekor je hamster nih?
Adik no.6: *dengan nada sedih*.. Dah mati 😦
Aku: Kenapa boleh mati? (saja bebuat tanya)
Adik no.6: Dia sakit perut.
Aku: ???????????????

Nyaris aku nak tergelak dengar adik no.6 punya jawapan. Tapi disebabkan dia serious taim tu, aku tahannn je. Kang takut dia sedih pulak.. hihi

Pelik ok:

1. Betul ke hamster boleh sakit perut?
2. Dan macam mana adik aku boleh tau hamster dia sakit perut?.. *aku membayangkan hamster dia duk tekan-tekan perut sendiri sebelum mati – camtu kut? hehe*

Permalink 7 Comments

Next page »