Jenjalan kat Bukit Fraser

November 21, 2008 at 2:00 pm (Uncategorized)

Plan asal, aku & Mamoru je yg nak jenjalan kat Bukit Fraser sementara tunggu kengkawan lain & adik-adik aku balik dari mendaki gunung Ulu Semangkuk. Tapi, last minit semua orang tukar plan.. tak nakk mendaki gunung pulakk. Semua nak mengikut kami berdua gi dating kat Bukit Fraser.. hehehe lucu betul.

Aper lagik, macam lipas kudung memasing kemas kawasan camping. Packing barang masuk dalam keta. Pungut sampah. Pastu berdesupppp ke Bukit Fraser yg tak berapa jauh dari Kuala Kubu Baru.

Pening ok jalan nak menyampaikan ke Bukit Fraser nih. Ala-ala jalan lama ke Cameron Highland. Berpusing-pusing.. Kesian si Zaha sampai muntah dibuatnya. Ohh.. ini pun mungkin salah satu faktor yang menyumbang kepada kedemaman aku aritu (yelah, penat camping tak habis lagi, campurrrr pulak dgn penat berjalan).

Kami sampai kat kawasan rehat GAP dalam pukul 12 tengahari. Kat sini, semua kereta yg nak naik ke puncak bukit Fraser kena beratur & ikut timing sebab dari sini hanya ada satu lane jalan yg kecik & sempit menuju ke atas. Disebabkan hanya ada satu lane sahaja, derang tetapkan waktu ganjil adalah untuk naik & waktu genap adalah untuk kenderaan turun. Kami terpaksa tunggu pukul 1.00 tengahari sebelum boleh drive ke puncak. Dari sini ke puncak hanya 15 minit drive je.


Bergambar sementara tunggu turn nak naik. Ramai jugak orang taim nih.


Dari kiri Zaha, Chua, dan 2 orang adik-adik Zaha


Nih masa dah sampai puncak. Kami naik menara nih untuk tgk view sekeliling


Sempat pekena nasi goreng yg adik Zaha masakk. Sedappp jugak. Kat sini boleh tahan sejuk jugak lah.. sebab kami pegi taim mendung & hujan!


Jenjalan tanpa arah


Nih masa kat air terjun Jeriau. Tapi kami tak masuk kawasan air terjun sebab hujan renyai-renyai taim nih.


Besar kan limau nih. Lagi besar dari tapak tangan Mamoru. Tataw limau jenis apa. Limau nih kami jumpa masa bersiar-siar kat kebun orang kat sini.


Dengan Mamoru berlatarbelakangkan gunung-ganang (yg dah ditutup kabus)


Saja amik gambar bercantum dgn adik no.6.. Tak perasan pulak gambar Chua masuk sekali..


Fefeeling kat omputeh.. lawa tau tempat nih. Banyakkkkk sangat bunga!


Adik no.6 yg pantanggg nampak bunga. Habis semua orang kena paksa amik gambar dia dgn bunga 🙂


Dengan adik no.7 & no.6.. Bunga ros yg aku pegang tu besar gilaaa.. Hampir sama besar dgn muka aku 🙂


Otw balik.. tak banyak gambar yg kami dapat amik kat atas nih sebab hujan makin lebat!! Banyak masa spend dalam kereta je. See jalan nak turun nih.. licinnn! Tapi alhamdullilah, kami berjaya sampai rumah dgn selamat.

InsyaAllah, kalau takde aral.. lain kali nak repeat lagi.

10 Comments

  1. Anuar Manshor said,

    Teringin pula ke sana. Tidak pernah jejak pun. huhu

  2. Anuar Manshor said,

    Teringin pula ke sana. Tidak pernah jejak pun. huhu

  3. vagg. said,

    salam singgah. emm.. okey x kat fraser’s hill tuh? ramai org x.. ingat nk g sana huhuh

  4. NONIE AZIZ said,

    wahhhhh…bets-best…sonot-sonot…

  5. NONIE AZIZ said,

    wahhhhh…bets-best…sonot-sonot…

  6. biqque said,

    fraser hill dgn bukit tinggi sama tak? sebab i gi bukit tinggi, tak jumpa pun tempat2 yang u gi ni? yang i pegi tu, ada taman jepun, and colmar tropicale. lain ek?

  7. biqque said,

    http://biqque.blogspot.com/2008/08/oui-vs-hait.html

    ni link yang i pegi bukit tinggi. tgk sama tak?

  8. aD said,

    anuar manshor: try lah pegi. dekat je dgn KL – dalam sejam lebih. lebih kurang macam mini cameron tau – ada kebun strawberi kecik lagi hehe

    vagg: taim aD pegi ritu, musim ujan. tapi tetappp ramai jugak orang yg drive ke atas tu 🙂

    nonie: yaaa memang besttt!!

    biqque: iskk.. bukit tinggi tu lain. fraser hill nih belah-belah kuala kubu baru sana. sempadan selangor-raub. aD tak sampai lagi bukit tinggi tu heheh.. tak dapat nak buat perbandingan 🙂

  9. larik said,

    Jusco BUKIT TINGGI k.org sampai lah….wawawaawawawa…

  10. Silent_Reader said,

    uiks.. banyak nyer jalan2…
    jaga diri bebaik… takleh stress2, lasak2 sangat..
    saya pun baru aje miscarriage… mmg bnyk berjalan mcam awak gak…
    sedih sgt.. lps ni nak jadi silent reader balik… no comment dah…

Comments are closed.

%d bloggers like this: