Hamster lagi

November 27, 2008 at 3:00 am (Uncategorized)

Dulu, aku pernah cerita tentang adik perempuan no.4 yg suka bela hamster (tapi dedua hamster tu dah lama arwah – kena baham dek kucing masa bawak balik kampung).

Pastu, adik pompuan no.6 pulak menjangkit minat kat hamster. Dah lama gak la dia beli. Dari tahun lepas lagi. Adik no.6 sangattt cerewet bab hamster nih tau. Banyak jugak la mender yg aku belajar pasal hamster dari dia.

Bebaru nih, dia kehabisan stok pasir untuk mandikan hamster. Ohh.. hamster adik aku tak mandi guna air. Dia guna pasir khas yg berbau lavender (ntah apa nama pasir tu – lupa la). Selalu kalau nak mandikan hamster, dia akan bubuh pasir tu dalam bekas kecik & biarkan hamster dia bergolek-golek dalam pasir halus tu.

Tapi sejak pasir wangi tu habis (aku pulak manjanggg lupa nak belikan), adik no.6 terpaksa mandikan hamster dia guna air (aku yg suggest). Tu pun lepas aku tengok blog akak Redmummy yg mandikan hamster dia guna air.

Lucunya, ada ke dia bubuh air penuh segayung pastu letak hamster dalam tu. Nyariss tak pengsan menatang tu tau. Tssskkkkkk.

Aritu, aku tengok hamster dia tinggal sekor je, dalam kepala aku tak fikir apa dah. Nih mestiii hamster dia mati lemas dalam air.

Aku: Ain, kenapa tinggal sekor je hamster nih?
Adik no.6: *dengan nada sedih*.. Dah mati😦
Aku: Kenapa boleh mati? (saja bebuat tanya)
Adik no.6: Dia sakit perut.
Aku: ???????????????

Nyaris aku nak tergelak dengar adik no.6 punya jawapan. Tapi disebabkan dia serious taim tu, aku tahannn je. Kang takut dia sedih pulak.. hihi

Pelik ok:

1. Betul ke hamster boleh sakit perut?
2. Dan macam mana adik aku boleh tau hamster dia sakit perut?.. *aku membayangkan hamster dia duk tekan-tekan perut sendiri sebelum mati – camtu kut? hehe*

7 Comments

  1. Ecah said,

    huhuhhuhh ecah pnah wat keje giler mandikan hamster kawan ecah kat paip.. giler takut tengok hamster tu menggigil!!!!!! habis mandi cepat-cepat hairdryer.. yelah tak sangka dia xtahan, air tu macam nampak terlalu sejuk.. agak eh kene mandi air suam macam baby tak?? huhuhu~

  2. rynn2506 said,

    hehe…x pandai nak bela pet…kucing pon x sbb kite geli kat bulu² dia dia bdn dia gerak²..heheh….tp nape x tepek pic hamster tu..nak gak tgok..mesti comel kan??

    erm…ade award 4 u..sila ke blog kite k…TQ

  3. apz said,

    huhu.. sian.. bukan sakit perut cam kita sakit perut.. leh tekan2 perut

    rasanya kena cirit birit lah tu.. sebabnya salah makan, kalau bagi buah jgn terlebih.. dulu ada 10 ekor mati sebab terlebih makan epal😦 tinggalkan pada adik jaga.. balik2 tgk sudah kosong cage..

  4. suezety said,

    dulu pernah bela hamster yang ada kaler2 tu.. warna putih + kelabu.. cik sue mandikan macam biasa je, siap sabun lagi.. lepas mandi cepat2 lap dgn towel dia yg comel n guna hairdryer… ok je..

    igt lagi, hamster cik sue dulu sgt SUKA makan MAGGI ASAM LAKSA dgn KACANG BUNCIS.. betul punya x tipu.. if masak maggi lain, dia relax jer dalam cage tp if masak asam laksa, dia jd mcm org sasau dlm cage lari sana sini.. bila bagi dia makan jer terus dia lega.. (comel sgt & membesar bagai johan mcm cik sue!!!)

    tp sayang, dia meninggal waktu besday cik sue sbb cik sue terlupa tutup tingkap waktu keluar umah & dia terkena air hujan yg masuk ikut tingkap.. seminggu x leh tgk hamster.. sedey..

  5. aD said,

    Ecah: Fuhh lagi selamba.. hehehe. Betul lah Cah, setiap kali mandi, hamster tu menggigil tahap nak pengsan. Nanti ad suruh adik aD guna air suam-suam..🙂

    ryn2506: wah.. tenkiu. Nanti aD amik ek🙂

    apz: gituuuu.. makan trlebih boleh sakit perut rupanya.. * baru aD tau*.. tima kaseh atas info🙂

    sue: wahhhhhhhhhh.. over tau hamster tu. makan megi asam laksa lagik.. ish ish ish.. takpe lah cik sue, dah ajal nak buat guane. pasnih kita beli baru ek🙂

  6. S90 said,

    salam ziarah,

    jgn mandikan hamster sbb hamster TK BOLEH kena air. kat tempat asal dia pun dia tkkan terjun dlm air utk mandi.

    cukup mandi pakai pasir tu je. hamster tk mandi pun tkpe, dia boleh groom jilat2 badan dia. pasir tu leh recycle, jgn mandi sekali terus buang. buang yg kotor2 pastu leh pakai lagi. nak beli mahal.

    satu lagi kalau tk nk hamster berbau, guna bedding yg jenis wangi. harga lebih kurang je.

  7. aD said,

    s90: salam. err ya ke? ok ok, terima kasih atas info ya! kena cecepat beli pasir mandi dia nih..

Comments are closed.

%d bloggers like this: