4 bulan

November 28, 2008 at 10:30 am (My Pregnancy)

Hari nih, hari first kandungan aku mencecah bulan yg ke 4.. *yay! Tapi still got 5 months to go – saberrrr*

Perasaan aku sekarang

Eksaited ok! Aku dah ada tabiat baru sekarang nih – Bercakap sengsorang! Kalau ada orang ternampak aku terkumat-kamit sengsorang taim tu, konpemmm akan cakap aku gila. Tapi, jgn risau aku tak gila ok. Dan aku bukan bercakap sengsorang tau! Aku duk borak dgn baby nih haa.. hihihi. Seronok sangat bercakap dgn baby. Antara mender yg selalu aku duk cakap dgn baby:

– Baby sihat?
– Hari nih kita nak makan apa ek?
– Bagi salam kat baby setiap kali bagun pagi, lepas solat..
– Kengkadang kalau bunyi sendawa aku terkuat (terbelahak camtu), aku cecepat cakap “baby jgn ikut perangai mama tau, mama bukan sengaja nak sendawa camtu”.. hihihihihi (tu diaaa.. dah pandai bahasakan diri sebagai “mama” sekarang nih.. hihihi)

Banyak lagi laa yg aku cakapkan. Tayah list semua la ek. Kang ada yang geli tekak baca semua nih.. huhuhu.

Mamoru pulak, jgn cakap lah. Setiap kali dia nampak tangan aku duk usap perut (yg masih kempis nih), dia pun sibukkkkkk jeee nak usap sama. Sibukkkk jeee nak cakap dgn baby sama-sama.. Saje je nak rebut-rebut dgn aku tau. Geremmmm (tapi aku suka! Nampak sangat, dia pun tak sesabar macam aku).


Gambar pagi tadi – Mommy & Daddy to-be yg sangattt excited mengira hari! (note utk Lalat: my Mamoru nih rupa mungkin takde tapi manissssss ada ok! hihik)

Badan aku sekarang

Alhamdullilah sesangat. Semakin ok dan makin bertenaga. Tu yg rajin berjalan tak ingat dunia. Mamoru pulak, rajin je temankan aku taim wiken gi jenjalan kat tepi Tasik Permaisuri. Kata orang taim pregnant kena rajin exercise. Aku exercise dgn berjalan keliling tasik je lah – jalan sambil makan sengkuang bersos sedappppp yg banyak dijual kat tepi tasik nih. Seronok tau!

Ohh.. satu lagi info yg aku baru tau. Patut laa selama 3 bulan aritu, deria rasa & deria bau aku sangatttt sensitif. Sampai orang pakai stokin tak basuh sebatu jauh pun aku boleh bau. Sampai adik-adik aku jadi pelik bila aku boleh hidu bau yg tersorok jauhhh. Rupa-rupanya, badan aku hasilkan hormon terlebih. Hormon tu semua sebenarnya untuk baby aku. Disebabkan baby nih terlalu kecik, dia masih belum pandai kontrol semua hormon yg terlebih tu. Tapi sekarang alhamdullilah, dia dah berjaya kontrol hampir semua hormon yg dihasilkan untuk kegunaan dia nanti. (pandaiiii anak mama!). Tu pasal sekarang nih badan aku semakin ok dan deria-deria aku hampir kembali normal.

Bab makan, macam biasalah.. tak boleh berhenti. Sentiasa nak makan, makan dan makan. Tapi aku takde lah hadap sekali bebanyak. Agak-agak rasa lapar sebelum waktu makan yg betul (breakfast, lunch, dinner), aku akan kunyah sikit buah-buahan.. tak pun makan kismis.

Berat aku sekarang? Aku belum timbang lagi. Harap dah mencecah 39kg. Risau jugak kalau berat tak naik-naik nih.

Perkembangan baby

  • Janin akan bergerak, menendang dan menelan. (ohh.. tak sabar nak rasa baby bergerak-gerak!)
  • Kulit bayi berwarna merah jambu dan lutsinar.
  • Bayi anda juga sudah pandai menghisap jarinya.
  • Talipusat bayi akan terus membawa khasiat dari ibu ke bayi.
  • Matanya sudah menghadap ke hadapan.
  • Ia juga sudah boleh mendengar suara anda, jadi selalulah ucapkan kata-kata yang baik terhadap bayi disamping memperdengarkan bacaan al-Quran. (insyaAllah, bukan setakat baca Quran, sekarang nih aku tgh rajin baca tafsirnya sekali. Kalau kat opis, sehari suntuk aku pasang Quran online – biar baby nih sentiasa dengar)
  • Diakhir bulan keempat, janin berukuran 6 hingga 7 inci dan mempunyai berat 5 aun (sumber: ratuhati.com)

Tengah tunggu Mamoru gi Bank. Nih my 4 months nyer look. Still maintain lagi. Tunggu dua tiga bulan lagi kembangggg semangkuk la kut.


Awal bulan ke 4.. stilll takde beza macam bulan ke 3 kan? Takper, wait n seee je lah.

%d bloggers like this: