>Baju first baby aku

December 31, 2008 at 12:00 pm (My Pregnancy)

>

Please jangan cakap aku over.. (walaupun hakikatnya memang ya..hihi).

Yer, aku dah beli sepasang baju untuk baby.. lengkap dengan mittens & booties.. hahaha. Sila jangan gelak sebab adik-adik aku dah berjaya menggelakkan aku dengan zalim nya malam tadi.. hihi.

Aku tau lah perut aku kecik lagi. Tapi.. dah perasaan aku nih tak menyempat-nyempat, nak buat camne kan? Lagipun, aku geremmmmm sangat tengok baju yg comel-comel tu.

Ekceli, semalam aku ajak Mamoru pusing Jusco. Nak cari seluar preggie untuk aku & survey barang baby – survey je tau. Tapi kannnnnnnn, bila dah sampai sana, Mamoru tiba-tiba berubah menjadi seorang yg sangatttttt *aku tataw nak describe cemana*!

Habis semua barang diangkutnya bawak ke cashier. Dan-dan tu gak dia nak beli. Lalu kat bahagian lampin, dia amik lampin.. lalu kat bahagian botol susu, dia amik botol.. lalu kat bahagian baju, dia amik baju.. hampir semua barang dia nak beli taim tu jugak.. Panik aku sekejap. Dia pulak yg lagi over dari aku.

Sudahnya aku terpaksa paksa dia letak balik semua barang yg dia amik. Tu pun tak semua dia letak. Ada few stuff dia berkeras nak beli. Layan kan je lahh.. hihi… *aku pun suka sebenarnya*.. Comel je tengok Mamoru angkut barang-barang baby semalam.. *aummmm*

Pasnih, tak boleh lalu kat section baby lagi dah. Aura tarikan kat sana terhadap Mamoru adalah sangat menakutkan (haha)! Kena tunggu sampai aku tau baby nih lelaki atau perempuan dulu. Pastu baru boleh shopping lagi. Kan? Kan?

Advertisements

Permalink 9 Comments

Baju first baby aku

December 31, 2008 at 12:00 pm (My Pregnancy)

Please jangan cakap aku over.. (walaupun hakikatnya memang ya..hihi).

Yer, aku dah beli sepasang baju untuk baby.. lengkap dengan mittens & booties.. hahaha. Sila jangan gelak sebab adik-adik aku dah berjaya menggelakkan aku dengan zalim nya malam tadi.. hihi.

Aku tau lah perut aku kecik lagi. Tapi.. dah perasaan aku nih tak menyempat-nyempat, nak buat camne kan? Lagipun, aku geremmmmm sangat tengok baju yg comel-comel tu.

Ekceli, semalam aku ajak Mamoru pusing Jusco. Nak cari seluar preggie untuk aku & survey barang baby – survey je tau. Tapi kannnnnnnn, bila dah sampai sana, Mamoru tiba-tiba berubah menjadi seorang yg sangatttttt *aku tataw nak describe cemana*!

Habis semua barang diangkutnya bawak ke cashier. Dan-dan tu gak dia nak beli. Lalu kat bahagian lampin, dia amik lampin.. lalu kat bahagian botol susu, dia amik botol.. lalu kat bahagian baju, dia amik baju.. hampir semua barang dia nak beli taim tu jugak.. Panik aku sekejap. Dia pulak yg lagi over dari aku.

Sudahnya aku terpaksa paksa dia letak balik semua barang yg dia amik. Tu pun tak semua dia letak. Ada few stuff dia berkeras nak beli. Layan kan je lahh.. hihi… *aku pun suka sebenarnya*.. Comel je tengok Mamoru angkut barang-barang baby semalam.. *aummmm*

Pasnih, tak boleh lalu kat section baby lagi dah. Aura tarikan kat sana terhadap Mamoru adalah sangat menakutkan (haha)! Kena tunggu sampai aku tau baby nih lelaki atau perempuan dulu. Pastu baru boleh shopping lagi. Kan? Kan?

Permalink 11 Comments

>5 Bulan

December 31, 2008 at 11:00 am (My Pregnancy)

>Minggu nih, kandungan aku mula menginjak masuk bulan ke lima. Rasa sekejap je kan?


Buat masa nih, aku still buat check-up kat klinik swasta. InsyaAllah, tamat bulan kelima nih (genap 20 minggu pregnancy), baru aku start buat check-up kat hospital bersalin pulak. Kalau takde aral, aku pilih Al-Islam Medical Centre untuk bersalin nanti. Dekat dgn rumah (ekceli, HUKM lagi dekat – tak sampai 5 minit pun – tapi, hihi.. nih pengalaman first aku, of course la aku takut – lelebih lagi bila orang keliling duk momokkan aku tentang servis hospital gomen – no offend tau, lagipun aku yg bakal merasa sakit, biarlah aku pilih untuk sakit kat tempat yg mahal sikit.. kan kan kan?)

Aku ada terasa-rasa nak buat 3D/4D scan. Tapi kata Ayang, not advisable – tunggu dulu. Sebab aritu, member Ayang ada buat 3D scan masa peringkat awal kehamilan. Kebetulan lak muka baby jelas kelihatan, tapi taim tu ada beberapa sifat / anggota baby tu still belum develop sepenuhnya. Terusss trauma member Ayang sampai hehari duk nangis terbayang-bayang rupa baby dia. Bahaya jugak ek. Kalau camtu better aku tengok 2D je buat masa ni, at least takde lah nampak jelas. Lagipun baby tengah nak membentuk, of course lah banyak yg anggota yg belum sempurna.

Tapi insyaAllah aku akan buat jugak 3D scan tu. Mungkin bila kandungan aku masuk awal bulan ke-6 baru aku buat kut. Kata orang, tengok 3D nih boleh tengok secara ‘live’ rupa baby kita dan boleh tahu jantina baby dengan lebih tepat. Lebih menarik lagi, hospital yg sediakan perkhidmatan 3D/4D scan tu akan bagi kita satu copy cd pergerakan baby kita untuk kenang-kenangan (best kan?).

Perasaan aku sekarang:

Semakin ceria (thats for sure!). Sampai tahap nih, aku adalah sangat protective kat perut aku nih. Kalau berjalan tu, kemain hati-hati lagi. No more lompat-lompat atau lari-lari.. semua sopan & tertib je.. hihi

Dulu kalau taim tidur, aku tak kisah kalau Mamoru peluk aku macam bantal peluk (ala, jenis kaki dia turut melingkar atas perut aku. Tapi sekarang.. no-no-no, tak boleh dah. Aku takut baby sakit / penyek kena himpap dengan kaki Mamoru. Kelakar kan? Tinggi betul imaginasi aku. Mamoru pulak, layankan aje.. hihihi.

Paling bestttttt bila aku dah dapat rasa pergerakan baby!! Tak tau macam mana nak gambarkan rasa seronok nih tau. Indah je rasa 🙂

Memula hari tu aku macam pelik jugak bila perut aku kekejap kang rasa macam tersentak. Macam ada benda duk cucuk-cucuk. Tapi tak sakit. Macam rasa ada angin dalam perut. Kekejap kang rasa belah kiri.. pastu belah kanan pulak.. macam ada benda duk main-main dalam perut. Rupanya semua tu disebabkan baby aku tengah bergerak-gerak! Cuma kesian kat Mamoru.. dia hanya mampu dengar aku cerita tentang pergerakan baby je. Coz dia tak boleh nak rasa sama..

Badan aku sekarang:

Semakin sihat.. dah rasa macam biasa. Sampai kengkadang tu aku terover aktif bergerak / bekerja sampai aku terlupa diri tu membawak budak.

Berat aku masa aku timbang semalam 39.4 kg. Dari usia kandungan aku sebulan sampai lah bulan kelima nih, berat aku baru naik 2 kilo lebih je. Tataw lah normal ke tidak. Tapi since doktor tak cakap apa-apa pun, aku konsider normal laa tu.

Saiz perut aku still tak jelas sangat. Jenis kalau aku naik bas / lrt, kompem orang takkan bagi seat kat aku sebab tak nampak macam pregnant pun. Ekceli perut aku dah naik sikit. Pada aku, dah besar jugak lah. Cuma orang lain je yg tak perasan.

Antara perubahan lain yg aku rasa ketara, bab jantung aku nih. Rasa laju semacam sampai kengkadang aku rasa cam tak selesa nak bernafas. Semua ni berpunca disebabkan perut yg semakin membesar dan menekan paru-paru aku. Tu yg kengkadang rasa susah bernafas. Bila jadi camtu, aku just baring & rehat sekejap.. pastu dah ok balik.

Bab pakaian, aku masih tak perlukan baju mengandung. Pakai saiz ‘S’ pun still muat & selesa. Cuma bab seluar je aku rasa kena beli baru. Rata-rata seluar yg aku pakai, semua dah start rasa tak selesa. Sampai Mamoru suruh aku pakai seluar pendek dia je taim duduk rumah.. hihihi. Kena cecepat beli seluar nih. Kalau tak habis semua seluar pendek Mamoru aku ‘kerjakan’.. hihihi.

Perkembangan baby dalam perut

  • Janin menjadi lebih aktif, berpusing dari sisi ke sisi dan kadangkalanya kepalanya ke atas badan.
  • Janin akan tidur dan terjaga dalam selang masa tertentu.
  • Kukunya telah turut tumbuh, begitu juga dengan rambut dan keningnya.
  • Dalam bulan ini, anda boleh mula melihat jantina bayi melalui ultrasound kehamilan (ohh.. tak sabarnya nak tengok jantina baby!)
  • Janin membesar dengan cepat dan diakhir bulan kelima, panjangnya menjadi 8 hingga 12 inci dan berat menghampiri 1 paun.
  • Yang menyeronokkan semasa ini, anda telah mula merasa pergerakan bayi di dalam perut bermula dengan rasa ibarat ada rerama sedang terbang di dalam perut anda. Gerakan ini akan semakin ketara apabila bayi semakin membesar – sumber: ratuhati.com (yaaaaaa… aku dah rasa!!!!!!! hepinyaaa)



me at my 5th months pregnancy.. still ok lagi huh? Wait till next month pulak.. hihihi

Permalink 9 Comments

5 Bulan

December 31, 2008 at 11:00 am (My Pregnancy)

Minggu nih, kandungan aku mula menginjak masuk bulan ke lima. Rasa sekejap je kan?


Buat masa nih, aku still buat check-up kat klinik swasta. InsyaAllah, tamat bulan kelima nih (genap 20 minggu pregnancy), baru aku start buat check-up kat hospital bersalin pulak. Kalau takde aral, aku pilih Al-Islam Medical Centre untuk bersalin nanti. Dekat dgn rumah (ekceli, HUKM lagi dekat – tak sampai 5 minit pun – tapi, hihi.. nih pengalaman first aku, of course la aku takut – lelebih lagi bila orang keliling duk momokkan aku tentang servis hospital gomen – no offend tau, lagipun aku yg bakal merasa sakit, biarlah aku pilih untuk sakit kat tempat yg mahal sikit.. kan kan kan?)

Aku ada terasa-rasa nak buat 3D/4D scan. Tapi kata Ayang, not advisable – tunggu dulu. Sebab aritu, member Ayang ada buat 3D scan masa peringkat awal kehamilan. Kebetulan lak muka baby jelas kelihatan, tapi taim tu ada beberapa sifat / anggota baby tu still belum develop sepenuhnya. Terusss trauma member Ayang sampai hehari duk nangis terbayang-bayang rupa baby dia. Bahaya jugak ek. Kalau camtu better aku tengok 2D je buat masa ni, at least takde lah nampak jelas. Lagipun baby tengah nak membentuk, of course lah banyak yg anggota yg belum sempurna.

Tapi insyaAllah aku akan buat jugak 3D scan tu. Mungkin bila kandungan aku masuk awal bulan ke-6 baru aku buat kut. Kata orang, tengok 3D nih boleh tengok secara ‘live’ rupa baby kita dan boleh tahu jantina baby dengan lebih tepat. Lebih menarik lagi, hospital yg sediakan perkhidmatan 3D/4D scan tu akan bagi kita satu copy cd pergerakan baby kita untuk kenang-kenangan (best kan?).

Perasaan aku sekarang:

Semakin ceria (thats for sure!). Sampai tahap nih, aku adalah sangat protective kat perut aku nih. Kalau berjalan tu, kemain hati-hati lagi. No more lompat-lompat atau lari-lari.. semua sopan & tertib je.. hihi

Dulu kalau taim tidur, aku tak kisah kalau Mamoru peluk aku macam bantal peluk (ala, jenis kaki dia turut melingkar atas perut aku. Tapi sekarang.. no-no-no, tak boleh dah. Aku takut baby sakit / penyek kena himpap dengan kaki Mamoru. Kelakar kan? Tinggi betul imaginasi aku. Mamoru pulak, layankan aje.. hihihi.

Paling bestttttt bila aku dah dapat rasa pergerakan baby!! Tak tau macam mana nak gambarkan rasa seronok nih tau. Indah je rasa 🙂

Memula hari tu aku macam pelik jugak bila perut aku kekejap kang rasa macam tersentak. Macam ada benda duk cucuk-cucuk. Tapi tak sakit. Macam rasa ada angin dalam perut. Kekejap kang rasa belah kiri.. pastu belah kanan pulak.. macam ada benda duk main-main dalam perut. Rupanya semua tu disebabkan baby aku tengah bergerak-gerak! Cuma kesian kat Mamoru.. dia hanya mampu dengar aku cerita tentang pergerakan baby je. Coz dia tak boleh nak rasa sama..

Badan aku sekarang:

Semakin sihat.. dah rasa macam biasa. Sampai kengkadang tu aku terover aktif bergerak / bekerja sampai aku terlupa diri tu membawak budak.

Berat aku masa aku timbang semalam 39.4 kg. Dari usia kandungan aku sebulan sampai lah bulan kelima nih, berat aku baru naik 2 kilo lebih je. Tataw lah normal ke tidak. Tapi since doktor tak cakap apa-apa pun, aku konsider normal laa tu.

Saiz perut aku still tak jelas sangat. Jenis kalau aku naik bas / lrt, kompem orang takkan bagi seat kat aku sebab tak nampak macam pregnant pun. Ekceli perut aku dah naik sikit. Pada aku, dah besar jugak lah. Cuma orang lain je yg tak perasan.

Antara perubahan lain yg aku rasa ketara, bab jantung aku nih. Rasa laju semacam sampai kengkadang aku rasa cam tak selesa nak bernafas. Semua ni berpunca disebabkan perut yg semakin membesar dan menekan paru-paru aku. Tu yg kengkadang rasa susah bernafas. Bila jadi camtu, aku just baring & rehat sekejap.. pastu dah ok balik.

Bab pakaian, aku masih tak perlukan baju mengandung. Pakai saiz ‘S’ pun still muat & selesa. Cuma bab seluar je aku rasa kena beli baru. Rata-rata seluar yg aku pakai, semua dah start rasa tak selesa. Sampai Mamoru suruh aku pakai seluar pendek dia je taim duduk rumah.. hihihi. Kena cecepat beli seluar nih. Kalau tak habis semua seluar pendek Mamoru aku ‘kerjakan’.. hihihi.

Perkembangan baby dalam perut

  • Janin menjadi lebih aktif, berpusing dari sisi ke sisi dan kadangkalanya kepalanya ke atas badan.
  • Janin akan tidur dan terjaga dalam selang masa tertentu.
  • Kukunya telah turut tumbuh, begitu juga dengan rambut dan keningnya.
  • Dalam bulan ini, anda boleh mula melihat jantina bayi melalui ultrasound kehamilan (ohh.. tak sabarnya nak tengok jantina baby!)
  • Janin membesar dengan cepat dan diakhir bulan kelima, panjangnya menjadi 8 hingga 12 inci dan berat menghampiri 1 paun.
  • Yang menyeronokkan semasa ini, anda telah mula merasa pergerakan bayi di dalam perut bermula dengan rasa ibarat ada rerama sedang terbang di dalam perut anda. Gerakan ini akan semakin ketara apabila bayi semakin membesar – sumber: ratuhati.com (yaaaaaa… aku dah rasa!!!!!!! hepinyaaa)



me at my 5th months pregnancy.. still ok lagi huh? Wait till next month pulak.. hihihi

Permalink 12 Comments

>Mamoru dah balik

December 31, 2008 at 9:00 am (Uncategorized)

>

Mamoru dah balik.. hihi..

Nak tau pukul berapa dia sampai rumah? Pukul 2.30 pagi ok! Dah masuk hari Selasa dah pun. Ekceli dia sampai starting point (tempat derang parking kereta) dalam pukul 8.30 malam. Dia antara team xpdc yang berjaya keluar awal. Tapi terpaksa tunggu Chua yg lambat sebab injured. Pukul 12.00 tengah malam baru Chua berjaya keluar dari hutan!

Oh, aku lupa nak tanya macam mana keadaan Chua sebab aku lebih risaukan keadaan Mamoru yg tentu penat & tak sabar nak balik cepat. Hik.

Merajuk jugak lah aku masa Mamoru sampai rumah. Tapi tak sampai hati nak lancar perang dingin lelama sebab rasa rinduuuuuu nih mengatasi segalanya (cewahh).

Betul cakap Ibu (my mak tiri) masa aku kat kampung aritu. Kata ibu, sebenarnya aku bukan merajuk sebab marahkan Mamoru, rajuk aku lebih kepada rinduuu je. Yelah, dah biasa melekat 24 jam, bila kena pisah dua tiga hari terusssss down tak ingat donia. Patut la sebelum Mamoru pegi, Ibu ada tanya aku; boleh ke berjauhan dgn Mamoru? Aku jawab ‘ok’ je. Ibu macam tak percaya je aku boleh rilek bila kena tinggal camtu. Tak sangka ibu memang hebat. Sangkaan ibu tepat.. *maluu aku*..

Nampak je muka Mamoru subuh tu teruss aku cebik-cebik. Tetiba je badan jadi lembik sampai Mamoru kena dukung bawak masuk bilik (hihihihi.. ngengada je lebih). Adegan lepas tu tayah cerita lah ek (oit, jangan fikir bebukan ok – adegan pujuk memujuk laaa).

Kesian Mamoru, dah la penat. Badan pulak sakit-sakit & calar balar (ntah hutan mana diredahnya sampai penuh luka kat muka & badan. Pastu kenaaaa pulak melayan rajuk isteri yg manja-terlebih nih. Sabar je dia dengan karenah aku tau.. hihi.

Semalam aku cuti. Mamoru pulak MC. sebab tak sihat – penat turun gunung tak hilang lagi. Kesian dia. Bengkak-bengkak jari tangan & kaki semua. Kesan gigitan agas & pacat toksah cakap lah.. penuh sampai ke pinggang – kat leher pun ada!

Malam tadi, bila Mamoru dah ok sikit kami pegi Midvalley. Aku teringin nak makan tom yam udon. Tapi tak jumpa. . tsskkk.. Selera makan aku dah semakin baik bila Mamoru ada kat sisi. Kalau tak, makan pun macam kena paksa – telan pun sebab fikirkan baby dalam perut. Kalau tak, kompem aku tak lalu nak suap.


Muka budak bakal mak-budak yg kembali ceria bila dapat berkepit semula dengan suami tercinta. Oh, disebabkan aku tak jumpa tom yam udon kat midvalley, aku makan tako tao je.


Wajah kesayangan hamba sedang khusyuk makan burger giant


See.. muka Mamoru yg calar balar.. leher pun bergaris-garis luka. Tu belum tengok tang perut & kaki lagi. Tapi yang nih kira ok lagi. Kalau tengok luka dia masa kami pegi Trans 4 Bintang dulu laagiiii dahsyattttt tauuu!

Lambatnya pukul 5.00 (hahahaha.. baru masuk keje dah pikir nak balik!) – tak sabar nak jumpa Mamoru. Rindu semalam tak habis lagi.. hihihi.

Korang jangan ejek aku asyik nak berkepit dengan Mamoru ek. Nih je peluang yg aku ada tau. Tinggal 4 bulan lebih je masa yg aku ada untuk berdua-duaan dengan Mamoru sebab pasnih kami dah bertiga. Konpem kasih sayang Mamoru dah terbelah dua – not 100% untuk aku lagi dah. Disebabkan itu, aku kena lah guna peluang berdua-duaan nih dengan sebaiknya.. huhuhuhu.

Permalink 4 Comments

Mamoru dah balik

December 31, 2008 at 9:00 am (Uncategorized)

Mamoru dah balik.. hihi..

Nak tau pukul berapa dia sampai rumah? Pukul 2.30 pagi ok! Dah masuk hari Selasa dah pun. Ekceli dia sampai starting point (tempat derang parking kereta) dalam pukul 8.30 malam. Dia antara team xpdc yang berjaya keluar awal. Tapi terpaksa tunggu Chua yg lambat sebab injured. Pukul 12.00 tengah malam baru Chua berjaya keluar dari hutan!

Oh, aku lupa nak tanya macam mana keadaan Chua sebab aku lebih risaukan keadaan Mamoru yg tentu penat & tak sabar nak balik cepat. Hik.

Merajuk jugak lah aku masa Mamoru sampai rumah. Tapi tak sampai hati nak lancar perang dingin lelama sebab rasa rinduuuuuu nih mengatasi segalanya (cewahh).

Betul cakap Ibu (my mak tiri) masa aku kat kampung aritu. Kata ibu, sebenarnya aku bukan merajuk sebab marahkan Mamoru, rajuk aku lebih kepada rinduuu je. Yelah, dah biasa melekat 24 jam, bila kena pisah dua tiga hari terusssss down tak ingat donia. Patut la sebelum Mamoru pegi, Ibu ada tanya aku; boleh ke berjauhan dgn Mamoru? Aku jawab ‘ok’ je. Ibu macam tak percaya je aku boleh rilek bila kena tinggal camtu. Tak sangka ibu memang hebat. Sangkaan ibu tepat.. *maluu aku*..

Nampak je muka Mamoru subuh tu teruss aku cebik-cebik. Tetiba je badan jadi lembik sampai Mamoru kena dukung bawak masuk bilik (hihihihi.. ngengada je lebih). Adegan lepas tu tayah cerita lah ek (oit, jangan fikir bebukan ok – adegan pujuk memujuk laaa).

Kesian Mamoru, dah la penat. Badan pulak sakit-sakit & calar balar (ntah hutan mana diredahnya sampai penuh luka kat muka & badan. Pastu kenaaaa pulak melayan rajuk isteri yg manja-terlebih nih. Sabar je dia dengan karenah aku tau.. hihi.

Semalam aku cuti. Mamoru pulak MC. sebab tak sihat – penat turun gunung tak hilang lagi. Kesian dia. Bengkak-bengkak jari tangan & kaki semua. Kesan gigitan agas & pacat toksah cakap lah.. penuh sampai ke pinggang – kat leher pun ada!

Malam tadi, bila Mamoru dah ok sikit kami pegi Midvalley. Aku teringin nak makan tom yam udon. Tapi tak jumpa. . tsskkk.. Selera makan aku dah semakin baik bila Mamoru ada kat sisi. Kalau tak, makan pun macam kena paksa – telan pun sebab fikirkan baby dalam perut. Kalau tak, kompem aku tak lalu nak suap.


Muka budak bakal mak-budak yg kembali ceria bila dapat berkepit semula dengan suami tercinta. Oh, disebabkan aku tak jumpa tom yam udon kat midvalley, aku makan tako tao je.


Wajah kesayangan hamba sedang khusyuk makan burger giant


See.. muka Mamoru yg calar balar.. leher pun bergaris-garis luka. Tu belum tengok tang perut & kaki lagi. Tapi yang nih kira ok lagi. Kalau tengok luka dia masa kami pegi Trans 4 Bintang dulu laagiiii dahsyattttt tauuu!

Lambatnya pukul 5.00 (hahahaha.. baru masuk keje dah pikir nak balik!) – tak sabar nak jumpa Mamoru. Rindu semalam tak habis lagi.. hihihi.

Korang jangan ejek aku asyik nak berkepit dengan Mamoru ek. Nih je peluang yg aku ada tau. Tinggal 4 bulan lebih je masa yg aku ada untuk berdua-duaan dengan Mamoru sebab pasnih kami dah bertiga. Konpem kasih sayang Mamoru dah terbelah dua – not 100% untuk aku lagi dah. Disebabkan itu, aku kena lah guna peluang berdua-duaan nih dengan sebaiknya.. huhuhuhu.

Permalink 4 Comments

Baju first baby aku

December 31, 2008 at 4:00 am (My Pregnancy)

Please jangan cakap aku over.. (walaupun hakikatnya memang ya..hihi).

Yer, aku dah beli sepasang baju untuk baby.. lengkap dengan mittens & booties.. hahaha. Sila jangan gelak sebab adik-adik aku dah berjaya menggelakkan aku dengan zalim nya malam tadi.. hihi.

Aku tau lah perut aku kecik lagi. Tapi.. dah perasaan aku nih tak menyempat-nyempat, nak buat camne kan? Lagipun, aku geremmmmm sangat tengok baju yg comel-comel tu.

Ekceli, semalam aku ajak Mamoru pusing Jusco. Nak cari seluar preggie untuk aku & survey barang baby – survey je tau. Tapi kannnnnnnn, bila dah sampai sana, Mamoru tiba-tiba berubah menjadi seorang yg sangatttttt *aku tataw nak describe cemana*!

Habis semua barang diangkutnya bawak ke cashier. Dan-dan tu gak dia nak beli. Lalu kat bahagian lampin, dia amik lampin.. lalu kat bahagian botol susu, dia amik botol.. lalu kat bahagian baju, dia amik baju.. hampir semua barang dia nak beli taim tu jugak.. Panik aku sekejap. Dia pulak yg lagi over dari aku.

Sudahnya aku terpaksa paksa dia letak balik semua barang yg dia amik. Tu pun tak semua dia letak. Ada few stuff dia berkeras nak beli. Layan kan je lahh.. hihi… *aku pun suka sebenarnya*.. Comel je tengok Mamoru angkut barang-barang baby semalam.. *aummmm*

Pasnih, tak boleh lalu kat section baby lagi dah. Aura tarikan kat sana terhadap Mamoru adalah sangat menakutkan (haha)! Kena tunggu sampai aku tau baby nih lelaki atau perempuan dulu. Pastu baru boleh shopping lagi. Kan? Kan?

Permalink 9 Comments

5 Bulan

December 31, 2008 at 3:00 am (My Pregnancy)

Minggu nih, kandungan aku mula menginjak masuk bulan ke lima. Rasa sekejap je kan?


Buat masa nih, aku still buat check-up kat klinik swasta. InsyaAllah, tamat bulan kelima nih (genap 20 minggu pregnancy), baru aku start buat check-up kat hospital bersalin pulak. Kalau takde aral, aku pilih Al-Islam Medical Centre untuk bersalin nanti. Dekat dgn rumah (ekceli, HUKM lagi dekat – tak sampai 5 minit pun – tapi, hihi.. nih pengalaman first aku, of course la aku takut – lelebih lagi bila orang keliling duk momokkan aku tentang servis hospital gomen – no offend tau, lagipun aku yg bakal merasa sakit, biarlah aku pilih untuk sakit kat tempat yg mahal sikit.. kan kan kan?)

Aku ada terasa-rasa nak buat 3D/4D scan. Tapi kata Ayang, not advisable – tunggu dulu. Sebab aritu, member Ayang ada buat 3D scan masa peringkat awal kehamilan. Kebetulan lak muka baby jelas kelihatan, tapi taim tu ada beberapa sifat / anggota baby tu still belum develop sepenuhnya. Terusss trauma member Ayang sampai hehari duk nangis terbayang-bayang rupa baby dia. Bahaya jugak ek. Kalau camtu better aku tengok 2D je buat masa ni, at least takde lah nampak jelas. Lagipun baby tengah nak membentuk, of course lah banyak yg anggota yg belum sempurna.

Tapi insyaAllah aku akan buat jugak 3D scan tu. Mungkin bila kandungan aku masuk awal bulan ke-6 baru aku buat kut. Kata orang, tengok 3D nih boleh tengok secara ‘live’ rupa baby kita dan boleh tahu jantina baby dengan lebih tepat. Lebih menarik lagi, hospital yg sediakan perkhidmatan 3D/4D scan tu akan bagi kita satu copy cd pergerakan baby kita untuk kenang-kenangan (best kan?).

Perasaan aku sekarang:

Semakin ceria (thats for sure!). Sampai tahap nih, aku adalah sangat protective kat perut aku nih. Kalau berjalan tu, kemain hati-hati lagi. No more lompat-lompat atau lari-lari.. semua sopan & tertib je.. hihi

Dulu kalau taim tidur, aku tak kisah kalau Mamoru peluk aku macam bantal peluk (ala, jenis kaki dia turut melingkar atas perut aku. Tapi sekarang.. no-no-no, tak boleh dah. Aku takut baby sakit / penyek kena himpap dengan kaki Mamoru. Kelakar kan? Tinggi betul imaginasi aku. Mamoru pulak, layankan aje.. hihihi.

Paling bestttttt bila aku dah dapat rasa pergerakan baby!! Tak tau macam mana nak gambarkan rasa seronok nih tau. Indah je rasa 🙂

Memula hari tu aku macam pelik jugak bila perut aku kekejap kang rasa macam tersentak. Macam ada benda duk cucuk-cucuk. Tapi tak sakit. Macam rasa ada angin dalam perut. Kekejap kang rasa belah kiri.. pastu belah kanan pulak.. macam ada benda duk main-main dalam perut. Rupanya semua tu disebabkan baby aku tengah bergerak-gerak! Cuma kesian kat Mamoru.. dia hanya mampu dengar aku cerita tentang pergerakan baby je. Coz dia tak boleh nak rasa sama..

Badan aku sekarang:

Semakin sihat.. dah rasa macam biasa. Sampai kengkadang tu aku terover aktif bergerak / bekerja sampai aku terlupa diri tu membawak budak.

Berat aku masa aku timbang semalam 39.4 kg. Dari usia kandungan aku sebulan sampai lah bulan kelima nih, berat aku baru naik 2 kilo lebih je. Tataw lah normal ke tidak. Tapi since doktor tak cakap apa-apa pun, aku konsider normal laa tu.

Saiz perut aku still tak jelas sangat. Jenis kalau aku naik bas / lrt, kompem orang takkan bagi seat kat aku sebab tak nampak macam pregnant pun. Ekceli perut aku dah naik sikit. Pada aku, dah besar jugak lah. Cuma orang lain je yg tak perasan.

Antara perubahan lain yg aku rasa ketara, bab jantung aku nih. Rasa laju semacam sampai kengkadang aku rasa cam tak selesa nak bernafas. Semua ni berpunca disebabkan perut yg semakin membesar dan menekan paru-paru aku. Tu yg kengkadang rasa susah bernafas. Bila jadi camtu, aku just baring & rehat sekejap.. pastu dah ok balik.

Bab pakaian, aku masih tak perlukan baju mengandung. Pakai saiz ‘S’ pun still muat & selesa. Cuma bab seluar je aku rasa kena beli baru. Rata-rata seluar yg aku pakai, semua dah start rasa tak selesa. Sampai Mamoru suruh aku pakai seluar pendek dia je taim duduk rumah.. hihihi. Kena cecepat beli seluar nih. Kalau tak habis semua seluar pendek Mamoru aku ‘kerjakan’.. hihihi.

Perkembangan baby dalam perut

  • Janin menjadi lebih aktif, berpusing dari sisi ke sisi dan kadangkalanya kepalanya ke atas badan.
  • Janin akan tidur dan terjaga dalam selang masa tertentu.
  • Kukunya telah turut tumbuh, begitu juga dengan rambut dan keningnya.
  • Dalam bulan ini, anda boleh mula melihat jantina bayi melalui ultrasound kehamilan (ohh.. tak sabarnya nak tengok jantina baby!)
  • Janin membesar dengan cepat dan diakhir bulan kelima, panjangnya menjadi 8 hingga 12 inci dan berat menghampiri 1 paun.
  • Yang menyeronokkan semasa ini, anda telah mula merasa pergerakan bayi di dalam perut bermula dengan rasa ibarat ada rerama sedang terbang di dalam perut anda. Gerakan ini akan semakin ketara apabila bayi semakin membesar – sumber: ratuhati.com (yaaaaaa… aku dah rasa!!!!!!! hepinyaaa)



me at my 5th months pregnancy.. still ok lagi huh? Wait till next month pulak.. hihihi

Permalink 7 Comments

Mamoru dah balik

December 31, 2008 at 1:00 am (Uncategorized)

Mamoru dah balik.. hihi..

Nak tau pukul berapa dia sampai rumah? Pukul 2.30 pagi ok! Dah masuk hari Selasa dah pun. Ekceli dia sampai starting point (tempat derang parking kereta) dalam pukul 8.30 malam. Dia antara team xpdc yang berjaya keluar awal. Tapi terpaksa tunggu Chua yg lambat sebab injured. Pukul 12.00 tengah malam baru Chua berjaya keluar dari hutan!

Oh, aku lupa nak tanya macam mana keadaan Chua sebab aku lebih risaukan keadaan Mamoru yg tentu penat & tak sabar nak balik cepat. Hik.

Merajuk jugak lah aku masa Mamoru sampai rumah. Tapi tak sampai hati nak lancar perang dingin lelama sebab rasa rinduuuuuu nih mengatasi segalanya (cewahh).

Betul cakap Ibu (my mak tiri) masa aku kat kampung aritu. Kata ibu, sebenarnya aku bukan merajuk sebab marahkan Mamoru, rajuk aku lebih kepada rinduuu je. Yelah, dah biasa melekat 24 jam, bila kena pisah dua tiga hari terusssss down tak ingat donia. Patut la sebelum Mamoru pegi, Ibu ada tanya aku; boleh ke berjauhan dgn Mamoru? Aku jawab ‘ok’ je. Ibu macam tak percaya je aku boleh rilek bila kena tinggal camtu. Tak sangka ibu memang hebat. Sangkaan ibu tepat.. *maluu aku*..

Nampak je muka Mamoru subuh tu teruss aku cebik-cebik. Tetiba je badan jadi lembik sampai Mamoru kena dukung bawak masuk bilik (hihihihi.. ngengada je lebih). Adegan lepas tu tayah cerita lah ek (oit, jangan fikir bebukan ok – adegan pujuk memujuk laaa).

Kesian Mamoru, dah la penat. Badan pulak sakit-sakit & calar balar (ntah hutan mana diredahnya sampai penuh luka kat muka & badan. Pastu kenaaaa pulak melayan rajuk isteri yg manja-terlebih nih. Sabar je dia dengan karenah aku tau.. hihi.

Semalam aku cuti. Mamoru pulak MC. sebab tak sihat – penat turun gunung tak hilang lagi. Kesian dia. Bengkak-bengkak jari tangan & kaki semua. Kesan gigitan agas & pacat toksah cakap lah.. penuh sampai ke pinggang – kat leher pun ada!

Malam tadi, bila Mamoru dah ok sikit kami pegi Midvalley. Aku teringin nak makan tom yam udon. Tapi tak jumpa. . tsskkk.. Selera makan aku dah semakin baik bila Mamoru ada kat sisi. Kalau tak, makan pun macam kena paksa – telan pun sebab fikirkan baby dalam perut. Kalau tak, kompem aku tak lalu nak suap.


Muka budak bakal mak-budak yg kembali ceria bila dapat berkepit semula dengan suami tercinta. Oh, disebabkan aku tak jumpa tom yam udon kat midvalley, aku makan tako tao je.


Wajah kesayangan hamba sedang khusyuk makan burger giant


See.. muka Mamoru yg calar balar.. leher pun bergaris-garis luka. Tu belum tengok tang perut & kaki lagi. Tapi yang nih kira ok lagi. Kalau tengok luka dia masa kami pegi Trans 4 Bintang dulu laagiiii dahsyattttt tauuu!

Lambatnya pukul 5.00 (hahahaha.. baru masuk keje dah pikir nak balik!) – tak sabar nak jumpa Mamoru. Rindu semalam tak habis lagi.. hihihi.

Korang jangan ejek aku asyik nak berkepit dengan Mamoru ek. Nih je peluang yg aku ada tau. Tinggal 4 bulan lebih je masa yg aku ada untuk berdua-duaan dengan Mamoru sebab pasnih kami dah bertiga. Konpem kasih sayang Mamoru dah terbelah dua – not 100% untuk aku lagi dah. Disebabkan itu, aku kena lah guna peluang berdua-duaan nih dengan sebaiknya.. huhuhuhu.

Permalink 4 Comments

>Terasa hati

December 28, 2008 at 9:24 am (Uncategorized)

>

Sedih sangat. Dari subuh semalam sampai ke hari nih.. Esok pun mungkin sama.

Mamoru lupa janji dia. Sebelum masuk hutan aritu dia ada janji nak sentiasa on handphone. Dia ada janji nak sms / call aku bila-bila ada roaming. Tapi sedih sangat bila last sms yg dia bagi, dia nak off handphone. Dan hanya akan on balik bila dia keluar hutan Isnin nanti.

Sedih sangatttt..

Aku nak merajuk lah. Disebabkan hal nih, aku asyik berkurung dalam bilik. Kesian ibu & ayah – risau derang tgk aku (derang ingat aku banyak keje sebab asyik menghadap laptop). Taim makan pun aku tak keluar sampai derang siap hantar dalam bilik.

Mamoru better ada one good reason kenapa dia pilih untuk off handphone. Trip dia just 3 hari & bateri phone boleh bertahan selama tu. Lain lah kalau dia masuk hutan untuk seminggu. One thing for sure, setiap puncak gunung ada roaming sekarang nih. Esp, kalau guna line Celcom!

Dann kalau dia masuk hutan untuk seminggu sekalipun, takkan tanak cuba untuk on handphone? Yelah, mana lah tau kalau ada emergency jadi kat luar – aku masuk hospital ke.. aku nak terberanak ke (ok, lama lagi untuk aku deliver, nih just assumtion)..

Lama ok nak tunggu dia keluar esok. Mungkin maghrib katanya baru sampai starting point (‘mungkin’ ok!) Tu baru sampai starting point, belum kira masa untuk dia hantar team xpdc yg tumpang kereta dia ke tempat memasing. Silap-silap, pukul dua tiga pagi baru dia sampai rumah!

Aku tak suka situasi macam nih. Paling aku tak suka bila aku tak dapat satu apa info pun tentang trip Mamoru ni. Aku tak tahu dia start trekking dari mana, tentatif program pun tak ada, even timing untuk final day pun tak ada. Dan Mamoru pun langsung tak bother nak tanya semua tu dari organizer, even dah berapa kali aku suruh – end up buat aku risau sepanjang 3 hari nih.

Now, my sedih & risau dah bertukar jadi terasa hati yg amat sangat… Like I said tadi, Mamoru better have one good reason for everything. Or else, my rajuk is going to be forever.

Permalink Comments Off on >Terasa hati

Terasa hati

December 28, 2008 at 9:24 am (Uncategorized)

Sedih sangat. Dari subuh semalam sampai ke hari nih.. Esok pun mungkin sama.

Mamoru lupa janji dia. Sebelum masuk hutan aritu dia ada janji nak sentiasa on handphone. Dia ada janji nak sms / call aku bila-bila ada roaming. Tapi sedih sangat bila last sms yg dia bagi, dia nak off handphone. Dan hanya akan on balik bila dia keluar hutan Isnin nanti.

Sedih sangatttt..

Aku nak merajuk lah. Disebabkan hal nih, aku asyik berkurung dalam bilik. Kesian ibu & ayah – risau derang tgk aku (derang ingat aku banyak keje sebab asyik menghadap laptop). Taim makan pun aku tak keluar sampai derang siap hantar dalam bilik.

Mamoru better ada one good reason kenapa dia pilih untuk off handphone. Trip dia just 3 hari & bateri phone boleh bertahan selama tu. Lain lah kalau dia masuk hutan untuk seminggu. One thing for sure, setiap puncak gunung ada roaming sekarang nih. Esp, kalau guna line Celcom!

Dann kalau dia masuk hutan untuk seminggu sekalipun, takkan tanak cuba untuk on handphone? Yelah, mana lah tau kalau ada emergency jadi kat luar – aku masuk hospital ke.. aku nak terberanak ke (ok, lama lagi untuk aku deliver, nih just assumtion)..

Lama ok nak tunggu dia keluar esok. Mungkin maghrib katanya baru sampai starting point (‘mungkin’ ok!) Tu baru sampai starting point, belum kira masa untuk dia hantar team xpdc yg tumpang kereta dia ke tempat memasing. Silap-silap, pukul dua tiga pagi baru dia sampai rumah!

Aku tak suka situasi macam nih. Paling aku tak suka bila aku tak dapat satu apa info pun tentang trip Mamoru ni. Aku tak tahu dia start trekking dari mana, tentatif program pun tak ada, even timing untuk final day pun tak ada. Dan Mamoru pun langsung tak bother nak tanya semua tu dari organizer, even dah berapa kali aku suruh – end up buat aku risau sepanjang 3 hari nih.

Now, my sedih & risau dah bertukar jadi terasa hati yg amat sangat… Like I said tadi, Mamoru better have one good reason for everything. Or else, my rajuk is going to be forever.

Permalink Comments Off on Terasa hati

Terasa hati

December 28, 2008 at 1:24 am (Uncategorized)

Sedih sangat. Dari subuh semalam sampai ke hari nih.. Esok pun mungkin sama.

Mamoru lupa janji dia. Sebelum masuk hutan aritu dia ada janji nak sentiasa on handphone. Dia ada janji nak sms / call aku bila-bila ada roaming. Tapi sedih sangat bila last sms yg dia bagi, dia nak off handphone. Dan hanya akan on balik bila dia keluar hutan Isnin nanti.

Sedih sangatttt..

Aku nak merajuk lah. Disebabkan hal nih, aku asyik berkurung dalam bilik. Kesian ibu & ayah – risau derang tgk aku (derang ingat aku banyak keje sebab asyik menghadap laptop). Taim makan pun aku tak keluar sampai derang siap hantar dalam bilik.

Mamoru better ada one good reason kenapa dia pilih untuk off handphone. Trip dia just 3 hari & bateri phone boleh bertahan selama tu. Lain lah kalau dia masuk hutan untuk seminggu. One thing for sure, setiap puncak gunung ada roaming sekarang nih. Esp, kalau guna line Celcom!

Dann kalau dia masuk hutan untuk seminggu sekalipun, takkan tanak cuba untuk on handphone? Yelah, mana lah tau kalau ada emergency jadi kat luar – aku masuk hospital ke.. aku nak terberanak ke (ok, lama lagi untuk aku deliver, nih just assumtion)..

Lama ok nak tunggu dia keluar esok. Mungkin maghrib katanya baru sampai starting point (‘mungkin’ ok!) Tu baru sampai starting point, belum kira masa untuk dia hantar team xpdc yg tumpang kereta dia ke tempat memasing. Silap-silap, pukul dua tiga pagi baru dia sampai rumah!

Aku tak suka situasi macam nih. Paling aku tak suka bila aku tak dapat satu apa info pun tentang trip Mamoru ni. Aku tak tahu dia start trekking dari mana, tentatif program pun tak ada, even timing untuk final day pun tak ada. Dan Mamoru pun langsung tak bother nak tanya semua tu dari organizer, even dah berapa kali aku suruh – end up buat aku risau sepanjang 3 hari nih.

Now, my sedih & risau dah bertukar jadi terasa hati yg amat sangat… Like I said tadi, Mamoru better have one good reason for everything. Or else, my rajuk is going to be forever.

Permalink Comments Off on Terasa hati

>Xtvt kat kampung

December 26, 2008 at 5:44 pm (Uncategorized)

>

Tadi aku masak lemak pucuk ubi! Adik no.7 yg tolong petikkan pucuk ubi kat rumah nenek. Kata adik no. 7, nenek pun tolong petikkan sekali.. hihi. Tak banyak orang tanam pokok ubi kayu kat kampung aku sekarang – tatau kenapa. Tadi pun, dapat lah seikat pucuk ubi. Tu pun kombinasi pucuk ubi kayu pulut dgn ubi gajah. InsyaAllah, kalau aku & Mamoru beli tanah kat kawasan kampung, aku nak manfaatkan dgn memacam jenis tanaman (aminnnnn)

Tadaaa.. lauk untuk hari nih, masak lemak pucuk ubi campur ikan bilis dengan sambal sardin. Sedap tauuuu… sampai dua kali ayah aku tambah. Adik-adik tiri aku punnn puji sedappp!


Nih ikan haruan yg adik no.7 & adik no.8 pancing malam tadi. Besar lengan aku tau! Aku teringin nak pegi memancing sekali.. tapi Mamoru tak bagi. Kata dia, tak elok untuk orang mengandung. Lagipun kena berembun taim malam – nanti demam. Hmm.. ikan haruan sedap masak apa ya?

Antara xtvt wajib kat kampung (tak kira lah kat K.S’gor / Melaka) – makan kelapa muda!! Fresh & sedappppp.. kalau kat KL asyik dapat kelapa yg dah tak fresh – masam!

Hari nih banyakk kali Mamoru call aku.. seronokkk sangatt.. winduuu. Semoga semuanya dipermudahkan! Tak sabar nak tunggu dia keluar hutan Isnin nanti!!!

Permalink 4 Comments

Xtvt kat kampung

December 26, 2008 at 5:44 pm (Uncategorized)

Tadi aku masak lemak pucuk ubi! Adik no.7 yg tolong petikkan pucuk ubi kat rumah nenek. Kata adik no. 7, nenek pun tolong petikkan sekali.. hihi. Tak banyak orang tanam pokok ubi kayu kat kampung aku sekarang – tatau kenapa. Tadi pun, dapat lah seikat pucuk ubi. Tu pun kombinasi pucuk ubi kayu pulut dgn ubi gajah. InsyaAllah, kalau aku & Mamoru beli tanah kat kawasan kampung, aku nak manfaatkan dgn memacam jenis tanaman (aminnnnn)

Tadaaa.. lauk untuk hari nih, masak lemak pucuk ubi campur ikan bilis dengan sambal sardin. Sedap tauuuu… sampai dua kali ayah aku tambah. Adik-adik tiri aku punnn puji sedappp!


Nih ikan haruan yg adik no.7 & adik no.8 pancing malam tadi. Besar lengan aku tau! Aku teringin nak pegi memancing sekali.. tapi Mamoru tak bagi. Kata dia, tak elok untuk orang mengandung. Lagipun kena berembun taim malam – nanti demam. Hmm.. ikan haruan sedap masak apa ya?

Antara xtvt wajib kat kampung (tak kira lah kat K.S’gor / Melaka) – makan kelapa muda!! Fresh & sedappppp.. kalau kat KL asyik dapat kelapa yg dah tak fresh – masam!

Hari nih banyakk kali Mamoru call aku.. seronokkk sangatt.. winduuu. Semoga semuanya dipermudahkan! Tak sabar nak tunggu dia keluar hutan Isnin nanti!!!

Permalink 4 Comments

>Bersiaran dari kampung

December 26, 2008 at 10:33 am (Uncategorized)

>

Pagi nih meleleh lagi air mata aku nih (last scene cebik-cebik masa raya haji aritu). Seriyes, coudnt help it laa.. aku tak sanggup berjauhan dgn Mamoru – asyik nak cembeng je 😦

Subuh tadi Mamoru bertolak balik KL (dari Melaka). Dia keje arinih. Dan malam nih pulak, dia akan bertolak masuk hutan kat area Negeri Sembilan – xpdc mendaki Gunung Besar Hantu. Sedih tau nak lepaskan dia pergi. Tapi aku bebuat cool jugak lah. Kang kalau aku buat drama kat situ, ada yg Mamoru tak jadi pegi pulak. Kang tak tenteram hati dia kat dalam hutan tu.

Semoga dia (dan semua team xpdc) selamat pergi & balik *aminnnnnnnnn*

Aku nak gi mandi dulu lah (oit aku dah bangun lama tau – mandi je belum). Jap lagi nak masak pulak.. Hmm, mana laa adik-adik aku pegi. Senyap je rumah ayah nih. Aku nak suruh derang petik pucuk ubi. Teringin pulak nak makan masak lemak pucuk ubi. Kalau Mamoru ada kan senang.. lajuuuuu je dia tolong aku masak. Sentiasa bersedia bila aku memerlukan. Tapi.. tsskkkk.. ada yang aku pegi cari sendiri pucuk ubi nih kang..

p/s: omei-omei, aD rindu… jaga diri ok.. *kiss kis*

Permalink Comments Off on >Bersiaran dari kampung

Next page »