>Bakal menantu ayah

January 30, 2009 at 5:00 pm (Uncategorized)

>

Saja nak masukkan entry nih.. sesi bergotong-royong bersama bakal menantu baru ayah.. hihi. Nih gambar masa bersihkan rumah nenek kat Alor Gajah.


Ini menantu lama.. hihi – my Mamoru tengah sibuk show off depan ayah – konon dia pun terer guna mesin nih.. hahaha (memang terer pun)


Tu dia, nampak tak bakal menantu baru ayah tu (baju biru cerah).. opss.. nampak montot je pulak *ampungggg incik Wan*


Gambar dia lagi.. nampak sipi-sipi je. Jadi laaa.. nanti aku close up gambar derang bertunang Ahad nih.

Advertisements

Permalink 1 Comment

Bakal menantu ayah

January 30, 2009 at 5:00 pm (Uncategorized)

Saja nak masukkan entry nih.. sesi bergotong-royong bersama bakal menantu baru ayah.. hihi. Nih gambar masa bersihkan rumah nenek kat Alor Gajah.


Ini menantu lama.. hihi – my Mamoru tengah sibuk show off depan ayah – konon dia pun terer guna mesin nih.. hahaha (memang terer pun)


Tu dia, nampak tak bakal menantu baru ayah tu (baju biru cerah).. opss.. nampak montot je pulak *ampungggg incik Wan*


Gambar dia lagi.. nampak sipi-sipi je. Jadi laaa.. nanti aku close up gambar derang bertunang Ahad nih.

Permalink 2 Comments

>Pre-anniversary

January 30, 2009 at 3:00 pm (Uncategorized)

>

Terima kasih Mamoru!!


*love.. hugs.. kiss*

Harap aku rajin pakai rantai nih.. hihi. Sebagai seorang perempuan, aku memang suka memender yg bling-bling.. cuma part memakainya tu, aku adalah sedikit malas. Jangan rantai nih jadi senasib dengan cincin merisik & cincin tunang aku udah laa.. Kemas tersimpan dalam laci – kes malas nak pakai.

Permalink 6 Comments

Pre-anniversary

January 30, 2009 at 3:00 pm (Uncategorized)

Terima kasih Mamoru!!


*love.. hugs.. kiss*

Harap aku rajin pakai rantai nih.. hihi. Sebagai seorang perempuan, aku memang suka memender yg bling-bling.. cuma part memakainya tu, aku adalah sedikit malas. Jangan rantai nih jadi senasib dengan cincin merisik & cincin tunang aku udah laa.. Kemas tersimpan dalam laci – kes malas nak pakai.

Permalink 7 Comments

>BBQ kat kampung

January 30, 2009 at 2:00 pm (Uncategorized)

>

Kalau dah berkumpul gegamai kat kampung, memang tak sah laa kalau takde xtvt bakar-membakar nih. Seronok tau..

Layan gambar je lah.. penat arr nak taip bebanyak.. banyak lagi entry yg beratur nih tau.. hihi


Tengah kacau Mamoru masa nak nyalakan api BBQ


Adik-adik aku + adik tiri (baju merah)


Antara yg jadi santapan malam tu.. ayam blackpepper


Kepah & jagung..


Ayam berempah dan… satay (takde dalam gambar)

Permalink 2 Comments

BBQ kat kampung

January 30, 2009 at 2:00 pm (Uncategorized)

Kalau dah berkumpul gegamai kat kampung, memang tak sah laa kalau takde xtvt bakar-membakar nih. Seronok tau..

Layan gambar je lah.. penat arr nak taip bebanyak.. banyak lagi entry yg beratur nih tau.. hihi


Tengah kacau Mamoru masa nak nyalakan api BBQ


Adik-adik aku + adik tiri (baju merah)


Antara yg jadi santapan malam tu.. ayam blackpepper


Kepah & jagung..


Ayam berempah dan… satay (takde dalam gambar)

Permalink 2 Comments

>Ladang jagung baru

January 30, 2009 at 12:30 pm (Uncategorized)

>

Semoga Tuhan sentiasa murahkan rezeki ayah (aminn).

Ayah aku dah dapat projek tanam jagung kat tempat baru. Kali nih bebtul kat dalam kampung aku (alhamdullilah). Kawasan tanah dia tak lah seluas ladang kat Ayer Limau. Tapi kira ok lah. Lagipun, ayah memang dah lama ngidam nak dapatkan kawasan nih. Dekat sikit dengan rumah kami.


Tengah tengok jentera nih tolak pokok. Lapang & luas mata memandang.. kalau tak, kawasan nih boleh kira hutan dah..


Gambar posing harusss ada.. nih dengan ipar duai sepupu sepapat semua.. Aku yg paling tua kat sini.. Maklum laa, anak sulung cum cucu sulung! Cuma baby aku je tak merasa jadi cicit sulung.. hihihi


Kawasan tanaman jagung yg baru nih bebtul terletak kat belakang rumah nenek aku 🙂

Permalink Comments Off on >Ladang jagung baru

Ladang jagung baru

January 30, 2009 at 12:30 pm (Uncategorized)

Semoga Tuhan sentiasa murahkan rezeki ayah (aminn).

Ayah aku dah dapat projek tanam jagung kat tempat baru. Kali nih bebtul kat dalam kampung aku (alhamdullilah). Kawasan tanah dia tak lah seluas ladang kat Ayer Limau. Tapi kira ok lah. Lagipun, ayah memang dah lama ngidam nak dapatkan kawasan nih. Dekat sikit dengan rumah kami.


Tengah tengok jentera nih tolak pokok. Lapang & luas mata memandang.. kalau tak, kawasan nih boleh kira hutan dah..


Gambar posing harusss ada.. nih dengan ipar duai sepupu sepapat semua.. Aku yg paling tua kat sini.. Maklum laa, anak sulung cum cucu sulung! Cuma baby aku je tak merasa jadi cicit sulung.. hihihi


Kawasan tanaman jagung yg baru nih bebtul terletak kat belakang rumah nenek aku 🙂

Permalink Comments Off on Ladang jagung baru

>Tak sihat

January 30, 2009 at 10:00 am (Uncategorized)

>

Maaf ya kengkawan. Aritu janji nak update masa cuti kat kampung.. tapi nan ado. Jadual akak padat dik nonn! Tambah pulak, akak tak berapa sihat.. tsskkk.. nyaris nak kena admitted kat HUKM tau.. Bengang je doktor kat spital malam aritu sebab akak berkeras tamau masuk ward sampai dia WARNING akak jangan salahkan dia kalau apa-apa jadi kat akak or baby dalam perut nih.. tssskkk..

*isk, tak suka lah bahasakan diri as ‘akak’ nih.. back to normal ok*

Ekceli, aku pun tataw apsal tetiba je malam selasa tu perut aku jadi tegang semacam sampai bahagian pinggang sebelah kanan rasa sakitttttt sangatttttt! Camner nak describe ek? Rasa sakit tu, sekejap datang.. pastu hilang.. pastu datang balik. Masa kali pertama sakit tu, aku boleh tahan lagi. Aku try duduk dendiam dalam 5 minit pastu dah tak rasa sakit dah. Kali kedua kena.. fuhhh.. menangis ok – nak berjalan pun tak boleh!

Yang kelakar malam tu, aku yang sakit, Mamoru pulak yg panik gila. Nyaris dia terlupa nak amik aku kat depan lift.. hihi (dia dah terlajak drive ke guard house). Kalau tak, kompem Mamoru drive sengsorang pegi spital. (Adik pompuan no. 6 yg cerita kat aku pasal nih – taim tu aku dah tak sedar apa-apa sebab tengah tahan sakit).

Lama ok aku kena tunggu kat dalam bilik rawatan HUKM. Rasa nak je aku keluar ajak Mamoru pegi Al-Islam. Tapi dalam keadaan sakit tak boleh berjalan camtu, aku pasrah je la tunggu doktor datang. Lebih gerun bila nurse kat situ bogelkan aku (bahagian bawah je lah). In-case kekalau doktor nak cek ‘bahagian’ tu. Aku dengar nurse tu cakap, pasal contraction. Taim tu aku dah cuak.. contraction??? Bukan ke mender tu jadi saat nak delivery ke?? Ohhh.. tidakkkkk.

Seram sejuk aku dibuatnya. Memacam mender aku duk fikir taim tu. Yelah, kenapa boleh ada contraction??? Kenapa tetiba je? Padahal sebelum nih, aku sihat.. aku kuat. Lagipun kandungan aku baru masuk bulan keenam. Takkan kena deliver dah? Kelengkapan baby pun tak cukup lagi. Dalam berfikir tu, aku teringat pasal entry kat blog Umi Mia – dia lahirkan baby premature masa kandungan dia 6 bulan.. ya Allah gerunnya aku!

Susah ok nak bertenang dalam keadaan camtu. Dengan sakit yang kekejap datang, kekejap hilang.. dengan takut masuk hospital – takut ntah sape-sape doktor cek ‘bahagian bawah tu’ (esp doktor lelaki / doktor pelatih).. takut kena operate.. takut apa-apa jadi kat baby.. etc..

Dalam menahan takut & sakit tu, aku baca je apa-apa surah yg aku ingat. Sekejap tu, baby aku duk aktif bergerak. Lega sikit rasanya. Aku borak dengan baby.. pujuk dia jangan keluar sekarang. Memang aku tak sabar nak jumpa baby.. nak dukung baby.. tapi, aku tak sanggup tanggung risiko kalau baby lahir sekarang. Baby aku pulak, macam pepaham je aku tengah risau. Kemain lagi dia melompat-lompat kat dalam tu – nak hiburkan hati aku kut.

Alhamdullilah, nasib baik takde apa-apa. Dannn nasib baik doktor perempuan yg attend aku. Dia takde la cek bawah tu cuma buat ultrasound & cek urine je. Dia sendiri pun tataw apa situasi aku sebenarnya. Dia suruh aku masuk ward malam tu. Tidakkkkkk.. aku dah la tak suka masuk ward. Lebih tak meyakinkan aku bila doktor tak dapat nak detect aku sakit apa. Kangggg.. kompem aku jadi lab rat – kena cucuk sana-sini sampai lembik. Kalau dapat doktor yg sama takpe.. kena pulak tukar-tukar doktor.. fobia aku jadinya.

Masa doktor tu prepare dokumen nak daftarkan aku, senyap-senyap aku sarung seluar & keluar cari Mamoru. Depan Mamoru aku merengek macam budak kecik tanak duduk ward. Aku suruh dia bawak aku balik rumah. Memula, Mamoru macam refused tapi bila aku convinced kan dia yang aku & baby ok, baru Mamoru setuju.

Kat rumah, Mamoru dah packing baju aku dalam beg (in-case kalau aku kena masuk ward – lawak je dia nih tau) Mata pulak memang payah sangat nak lelap. Perut aku still tegang & sakit tadi masih terasa (cuma tak la teruk macam memula kena tu). Tapi aku dah tak kisah sangat. Sebab hati aku yakin sangat yang sakit aku malam tu takde kena mengena dengan baby. Mungkin sebab aku terlalu aktif masa kat kampung kut.

Esoknya, alhamdullilah.. dah lega sikit. Mamoru siap amik EL temankan aku pegi buat medical check-up kat Al-Islam. Bertambah lega bila dengar penerangan doktor tentang sakit aku – takde yang serious pung (oh, btw, ini adalah kali pertama aku pegi Al-Islam – aku jatuh cinta dengan tempat nih!)

Ok lah.. nak buat keje sat.. bestnya dapat keje sehari je dalam minggu nih kan? Lagi best kalau aku amik cuti terus.. hihi.

Anw, ada berita tergempar nih.. adik no.6 nak bertunang Ahad nih!!! Mengejutkan sangat kan? kan? Ekceli, plan sebenarnya nak merisik je.. tapi knowing my family kan tak suka nak lambat-lambat kan perkara baik, derang suruh je keluarga pihak lelaki datang meminang terus! Hahhh amikkkkk.. terketar-ketar adik no. 6!! Mana taknya, kena buat preparation dalam masa kurang dari 5 hari untuk bertunang!! *abes lah baju tunang pun tak sempat nak tempah huhuhu*

Nih bekas-bekas hantaran yg masih kosong lagi.. Bertungkus lumus adik no.6 dan adik no.7 siapkan. Aku just guide cara membuat je.. derang did the rest. Maklum, aku kan sakit.. kalau tak, dah lama aku buatkan.

InsyaAllah, malam nih aku bertolak balik Melaka lagi. Nak uruskan hal kenduri pulak. Harap kesihatan aku bertambah baik & harap semuanya berjalan lancar!

Permalink 4 Comments

Tak sihat

January 30, 2009 at 10:00 am (Uncategorized)

Maaf ya kengkawan. Aritu janji nak update masa cuti kat kampung.. tapi nan ado. Jadual akak padat dik nonn! Tambah pulak, akak tak berapa sihat.. tsskkk.. nyaris nak kena admitted kat HUKM tau.. Bengang je doktor kat spital malam aritu sebab akak berkeras tamau masuk ward sampai dia WARNING akak jangan salahkan dia kalau apa-apa jadi kat akak or baby dalam perut nih.. tssskkk..

*isk, tak suka lah bahasakan diri as ‘akak’ nih.. back to normal ok*

Ekceli, aku pun tataw apsal tetiba je malam selasa tu perut aku jadi tegang semacam sampai bahagian pinggang sebelah kanan rasa sakitttttt sangatttttt! Camner nak describe ek? Rasa sakit tu, sekejap datang.. pastu hilang.. pastu datang balik. Masa kali pertama sakit tu, aku boleh tahan lagi. Aku try duduk dendiam dalam 5 minit pastu dah tak rasa sakit dah. Kali kedua kena.. fuhhh.. menangis ok – nak berjalan pun tak boleh!

Yang kelakar malam tu, aku yang sakit, Mamoru pulak yg panik gila. Nyaris dia terlupa nak amik aku kat depan lift.. hihi (dia dah terlajak drive ke guard house). Kalau tak, kompem Mamoru drive sengsorang pegi spital. (Adik pompuan no. 6 yg cerita kat aku pasal nih – taim tu aku dah tak sedar apa-apa sebab tengah tahan sakit).

Lama ok aku kena tunggu kat dalam bilik rawatan HUKM. Rasa nak je aku keluar ajak Mamoru pegi Al-Islam. Tapi dalam keadaan sakit tak boleh berjalan camtu, aku pasrah je la tunggu doktor datang. Lebih gerun bila nurse kat situ bogelkan aku (bahagian bawah je lah). In-case kekalau doktor nak cek ‘bahagian’ tu. Aku dengar nurse tu cakap, pasal contraction. Taim tu aku dah cuak.. contraction??? Bukan ke mender tu jadi saat nak delivery ke?? Ohhh.. tidakkkkk.

Seram sejuk aku dibuatnya. Memacam mender aku duk fikir taim tu. Yelah, kenapa boleh ada contraction??? Kenapa tetiba je? Padahal sebelum nih, aku sihat.. aku kuat. Lagipun kandungan aku baru masuk bulan keenam. Takkan kena deliver dah? Kelengkapan baby pun tak cukup lagi. Dalam berfikir tu, aku teringat pasal entry kat blog Umi Mia – dia lahirkan baby premature masa kandungan dia 6 bulan.. ya Allah gerunnya aku!

Susah ok nak bertenang dalam keadaan camtu. Dengan sakit yang kekejap datang, kekejap hilang.. dengan takut masuk hospital – takut ntah sape-sape doktor cek ‘bahagian bawah tu’ (esp doktor lelaki / doktor pelatih).. takut kena operate.. takut apa-apa jadi kat baby.. etc..

Dalam menahan takut & sakit tu, aku baca je apa-apa surah yg aku ingat. Sekejap tu, baby aku duk aktif bergerak. Lega sikit rasanya. Aku borak dengan baby.. pujuk dia jangan keluar sekarang. Memang aku tak sabar nak jumpa baby.. nak dukung baby.. tapi, aku tak sanggup tanggung risiko kalau baby lahir sekarang. Baby aku pulak, macam pepaham je aku tengah risau. Kemain lagi dia melompat-lompat kat dalam tu – nak hiburkan hati aku kut.

Alhamdullilah, nasib baik takde apa-apa. Dannn nasib baik doktor perempuan yg attend aku. Dia takde la cek bawah tu cuma buat ultrasound & cek urine je. Dia sendiri pun tataw apa situasi aku sebenarnya. Dia suruh aku masuk ward malam tu. Tidakkkkkk.. aku dah la tak suka masuk ward. Lebih tak meyakinkan aku bila doktor tak dapat nak detect aku sakit apa. Kangggg.. kompem aku jadi lab rat – kena cucuk sana-sini sampai lembik. Kalau dapat doktor yg sama takpe.. kena pulak tukar-tukar doktor.. fobia aku jadinya.

Masa doktor tu prepare dokumen nak daftarkan aku, senyap-senyap aku sarung seluar & keluar cari Mamoru. Depan Mamoru aku merengek macam budak kecik tanak duduk ward. Aku suruh dia bawak aku balik rumah. Memula, Mamoru macam refused tapi bila aku convinced kan dia yang aku & baby ok, baru Mamoru setuju.

Kat rumah, Mamoru dah packing baju aku dalam beg (in-case kalau aku kena masuk ward – lawak je dia nih tau) Mata pulak memang payah sangat nak lelap. Perut aku still tegang & sakit tadi masih terasa (cuma tak la teruk macam memula kena tu). Tapi aku dah tak kisah sangat. Sebab hati aku yakin sangat yang sakit aku malam tu takde kena mengena dengan baby. Mungkin sebab aku terlalu aktif masa kat kampung kut.

Esoknya, alhamdullilah.. dah lega sikit. Mamoru siap amik EL temankan aku pegi buat medical check-up kat Al-Islam. Bertambah lega bila dengar penerangan doktor tentang sakit aku – takde yang serious pung (oh, btw, ini adalah kali pertama aku pegi Al-Islam – aku jatuh cinta dengan tempat nih!)

Ok lah.. nak buat keje sat.. bestnya dapat keje sehari je dalam minggu nih kan? Lagi best kalau aku amik cuti terus.. hihi.

Anw, ada berita tergempar nih.. adik no.6 nak bertunang Ahad nih!!! Mengejutkan sangat kan? kan? Ekceli, plan sebenarnya nak merisik je.. tapi knowing my family kan tak suka nak lambat-lambat kan perkara baik, derang suruh je keluarga pihak lelaki datang meminang terus! Hahhh amikkkkk.. terketar-ketar adik no. 6!! Mana taknya, kena buat preparation dalam masa kurang dari 5 hari untuk bertunang!! *abes lah baju tunang pun tak sempat nak tempah huhuhu*

Nih bekas-bekas hantaran yg masih kosong lagi.. Bertungkus lumus adik no.6 dan adik no.7 siapkan. Aku just guide cara membuat je.. derang did the rest. Maklum, aku kan sakit.. kalau tak, dah lama aku buatkan.

InsyaAllah, malam nih aku bertolak balik Melaka lagi. Nak uruskan hal kenduri pulak. Harap kesihatan aku bertambah baik & harap semuanya berjalan lancar!

Permalink 4 Comments

>Cuti panjang datang lagi

January 23, 2009 at 9:00 am (Uncategorized)

>

Semalam aku cuti.. hihihi. Ada hal kat Melaka (balik pagi, tengahari dah sampai KL balik semula) & kat Prince Court Medical Centre (huiii.. sangat lawa hospital berkonsepkan hotel 5 star ini tau – kagum). Pasal tu semalam takde entry – penat ok.

Malam nih, balik Melaka! InsyaAllah, semua adik-beradik & ipar duai berkumpul kat Melaka cuti raya cina nih – NOo.. bukan pasal nak makan besar (ala-ala cina), tapi pasal nak makan jagung! Ingat tak dua / tiga bulan lepas kami bersusah payah mengangkut baja tahi ayam untuk batas jagung ayah? Now pokok jagung ayah dah ada hasil uollsss! Seronok laa balik kali nih.. boleh makan jagung sampai pengsan!

Nanti aku amik gambar ladang jagung ayah & tempek kan kat sini. Jangan risau dik nonn, aku akan tetap update blog dari kampung.. tunggu… hihihihi.


*Ini gambar malam tadi.. tengah tunggu hujan reda nak pegi pasar malam. Saja tutup perut dengan bantal.. hihi. Nanti aku amik gambar perut aku yg dah masuk bulan ke-6 hari nih (kejap je kan?)!!!!!*

Ok, hepi holiday kengkawan semua! Berhati-hati di jalan raya atau dimana saja korang berada!

Permalink 11 Comments

Cuti panjang datang lagi

January 23, 2009 at 9:00 am (Uncategorized)

Semalam aku cuti.. hihihi. Ada hal kat Melaka (balik pagi, tengahari dah sampai KL balik semula) & kat Prince Court Medical Centre (huiii.. sangat lawa hospital berkonsepkan hotel 5 star ini tau – kagum). Pasal tu semalam takde entry – penat ok.

Malam nih, balik Melaka! InsyaAllah, semua adik-beradik & ipar duai berkumpul kat Melaka cuti raya cina nih – NOo.. bukan pasal nak makan besar (ala-ala cina), tapi pasal nak makan jagung! Ingat tak dua / tiga bulan lepas kami bersusah payah mengangkut baja tahi ayam untuk batas jagung ayah? Now pokok jagung ayah dah ada hasil uollsss! Seronok laa balik kali nih.. boleh makan jagung sampai pengsan!

Nanti aku amik gambar ladang jagung ayah & tempek kan kat sini. Jangan risau dik nonn, aku akan tetap update blog dari kampung.. tunggu… hihihihi.


*Ini gambar malam tadi.. tengah tunggu hujan reda nak pegi pasar malam. Saja tutup perut dengan bantal.. hihi. Nanti aku amik gambar perut aku yg dah masuk bulan ke-6 hari nih (kejap je kan?)!!!!!*

Ok, hepi holiday kengkawan semua! Berhati-hati di jalan raya atau dimana saja korang berada!

Permalink 13 Comments

>Award paling best!

January 23, 2009 at 7:00 am (Uncategorized)

>

Aku terharu nih. Esp, bila dapat tahu ada blogger yg suka baca cerita aku. Rasa dihargai sangat.

Sejujurnya, aku tak ramai kawan (selain dari kawan gunung yg aku jumpa hanya masa aku pegi mendaki gunung). Seriyes nih tau. Mungkin sebab cara hidup aku yg lebih kepada keje & nak jaga adik-adik buat aku takde masa nak keluar jumpa kengkawan lain. Apatah lagi nak buat kawan baru. Kalau ada pun aku cerita pasal aku keluar jumpa memember tu, sila take note yerr yang itu semua adalah kengkawan Mamoru (yang aku dah ‘angkat’ secara tak langsung jadi kawan aku hihihi *tak maluuu*)

Luckily, aku ada blog nih. Dari sini, aku dapat ramaiiiii kawan! Biarpun aku tak pernah jumpa kengkawan yg selalu baca blog nih, tapi bila dah selalu berborak kat sini, aku rasa macam dah kenal lama.. kan korang kan?

Award nih aku dapat dari cik Biqque. Dia nih kawan kepada Salhazira (member gunung). Tapi dia kenal aku bukan melalui member gunung aku tu.. dia kenal aku thru blog nih 🙂

To cik Biqque, mekasih ya! (esp for special entry tu – terharu ok). Harap, persahabatan kita berkekalan sampai bebila! *big hugsss*

Permalink 1 Comment

Award paling best!

January 23, 2009 at 7:00 am (Uncategorized)

Aku terharu nih. Esp, bila dapat tahu ada blogger yg suka baca cerita aku. Rasa dihargai sangat.

Sejujurnya, aku tak ramai kawan (selain dari kawan gunung yg aku jumpa hanya masa aku pegi mendaki gunung). Seriyes nih tau. Mungkin sebab cara hidup aku yg lebih kepada keje & nak jaga adik-adik buat aku takde masa nak keluar jumpa kengkawan lain. Apatah lagi nak buat kawan baru. Kalau ada pun aku cerita pasal aku keluar jumpa memember tu, sila take note yerr yang itu semua adalah kengkawan Mamoru (yang aku dah ‘angkat’ secara tak langsung jadi kawan aku hihihi *tak maluuu*)

Luckily, aku ada blog nih. Dari sini, aku dapat ramaiiiii kawan! Biarpun aku tak pernah jumpa kengkawan yg selalu baca blog nih, tapi bila dah selalu berborak kat sini, aku rasa macam dah kenal lama.. kan korang kan?

Award nih aku dapat dari cik Biqque. Dia nih kawan kepada Salhazira (member gunung). Tapi dia kenal aku bukan melalui member gunung aku tu.. dia kenal aku thru blog nih 🙂

To cik Biqque, mekasih ya! (esp for special entry tu – terharu ok). Harap, persahabatan kita berkekalan sampai bebila! *big hugsss*

Permalink 1 Comment

>Dapat dua award

January 21, 2009 at 8:00 am (Uncategorized)

>

Ok, award yg pertama nih, aku dapat dari Rose. Tag yang nih kena tulis note sikit.. ok ok.. Apa pun, tenkiu ya Rose!

Ten Honest Things About Me:

  1. Aku datang dari keluarga semekin. Adik bradik gamai. Ayah pulak keje tak menentu – tak berharta. Banyak konflik dalam famili masa aku kekecik dulu. Arwah mak aku bukan menantu pilihan. Derang divorced masa aku 10 tahun (tapi rujuk balik 5 tahun pastu). Life aku banyak memender sedih je la – malas nak cerita.
  2. Dari kecik aku dah start berdikari. Kumpul duit sendiri untuk belajar, kumpul duit sendiri untuk bina cecita & life aku kat KL nih.. dan sekarang, kena kumpul duit sendiri untuk tanggung adik-adik pula. Kengkadang, aku jeles bila tengok life orang lain yg serba serbi ada mak-ayah untuk diharapkan (e.g., nak kahwin mak-ayah support, dapat baby mak-ayah turut belikan persiapan, nak belajar mak-ayah kasi duit.. etc – beruntungnya orang macam nih) Tapi takper, aku tau tu nasib memasing. Dan aku bersyukur dgn apa yg aku ada.
  3. Pernah tersilap langkah dalam berkawan.. kena tipu, kena tanggung hutang orang.. tapi alhamdullilah, aku bersyukur semuanya terjadi. Kalau tak, aku takkan dapat apa yang aku ada sekarang nih.
  4. Dulu, taim belajar aku amik ijazah Ekonomi (sebab aku minat gila subjek tu dari sekolah menengah lagi) tapi macam tak guna je sekarang nih.. sebab aku keje buat event.. hahaha. Sebab tu, aku pilih course lain masa amik Master.
  5. Aku mungkin nampak lemah lembut. Tapi aku sendiri boleh terkejut dengan sikap berani membuta yg boleh ada secara tiba-tiba (esp dalam keadaan aku ditekan / tertekan) . Contoh: Kalau ada orang yang potong Q atau orang lelaki menggatal & suka buat seksual harrasment. Memang lantangggg mulut aku memaki orang tu dengan kasarnya sampai orang tu malu & blah dari situ. Lagi satu, seriyes, aku tataw macam mana aku boleh tumbuk orang yg lagi besar dari aku semata sebab dia pukul adik aku.. huhuhuhu (tuu cerita dulu kala – jangan tanya)
  6. Aku penah jalan kaki satu KL masa memula datang KL taim baru grad dulu sebab nak jimat duit bayar tambang bas (sebut je ceruk mana kat area KL nih – semua aku penah jejak). Taim tu aku keje sementara sebagai salesgirl. Mana cukup gaji nak bayar duit sewa, duit tambang gi keje, duit makan, duit pergi cybercafe taip resume, duit print resume, duit tambang gi interview, etc lagi. sakitt woo. Beruntung adik-adik aku sekarang sebab tak perlu lalui apa yg aku pernah tempuh 8 tahun dulu.
  7. Pertama kali aku berpeluang kenal & sentuh komputer masa hari pertama aku masuk universiti (room-mate aku punya) – serious aku buta komputer taim tu. Maklum lah, orang semekin. Aku teringin sangat nak belajar Words, Excel, Powerpoint etc segala.. tapi aku tataw macam mana. Nak suruh room-mate aku ajar (dia budak IT), dia asyik bz je. Tapi, aku pandaiiiii tau.. hihihi. Aku amik inisiatif untuk duduk sebelah dia setiap kali dia bukak komputer & menaip. Dari situ, aku jot down 7 peratikan segala yg dia buat.. kekunci yg dia guna.. etc. Sampai akhirnya, aku berjaya belajar semuanya sendiri (tak payah sesusah gi kelas komputer – dulu yuran nak belajar komputer pada aku adalah sangatttt mahal). Sekarang, lebih advance lagi.. aku dah ada hubby yg pandai pasal komputer.. hihi!!
  8. Aku geli pada ulat.. kalau bagi katak, tikus, lipas, etc.. still takper lagi. Asal jangan ulat. Boleh bergaduh wooo kalau orang acah-acah aku dengan ulat nih. Tapi, yg aku pelik tu, dengan pacat boleh lak aku tolerate lagi.. padahal pacat tu kategori ulat laaa jugak kan??
  9. Aku tak pandai nak makan style western. Even Chillis, TGI Friday & ntahaper segala western punya restoran aku tak penah jejak lagi (kecuali restoran makanan segera e.g. KFC McD). Bukan tanak, tapi aku tak reti arr nak order apa. Lagipun, tekak aku tak lalu sangat nak makan style western nih – tak kenyang. Unless taim aku buat event laa kan – yang tu memang tak boleh lari dari set dinner western style. Tapi yang tu pun tak memerlukan aku bersusah payah buat decision nak makan apa.
  10. Adoiyaiiii.. banyaknya nak kena taip.. Rose, 9 je udah lah ek.. maaf nahh.


Award yang kedua nih pulak aku dapat dari dari Erlyda. Comel je ayat dia. Terima kasih ek sudi ingat saya kat sini. Semoga persahabatan kita kat alam maya nih berkekalan selamanya! *hugs*

Permalink 3 Comments

Next page »