Confinement nanny

January 2, 2009 at 7:00 am (Uncategorized)

Korang penah dengar pasal nih? Aku ada terbaca kat paper aritu – try search kat internet. Not bad jugak lah. Antara servis yg derang offer:
  • Mandikan & jaga baby
  • Mandikan mummy dgn ubat herba
  • Pakaikan mummy bengkung
  • Bertungku / stone massage untuk mummy
  • Urut mummy
  • Cek perkembangan baby & mummy
  • Bantu mummy dapatkan berat badan asal
  • Memasak makanan untuk mummy dalam pantang
  • Memacam lagi laa.. (tak ingat)

Ekceli, pengasuh / penjaga untuk mummy & baby semasa dalam tempoh berpantang nih memang popular dalam masyarakat cina. Cuma bebaru nih je orang melayu kita baru nak buat. Menarik kan pakej yg dia offer?

Harga untuk servis yg derang offer adalah sangat berpatutan. Kita boleh pilih sama ada nak confinement nanny nih datang pada hari-hari tertentu atau nak amik pakej untuk sepanjang tempoh berpantang pun boleh (7 hari seminggu – setiap hari)!

Teruja jugak aku bila dengar pasal nih. Maklum lah, aku dgn Mamoru bukan ada Mak untuk kami bergantung harap bila aku bersalin nanti. Nak harapkan nenek Mamoru, tak sampai hati pulak nak menyusahkan dia. Nenek Mamoru tu dah tua sangat. Setakat nak suruh jaga baby, mungkin boleh. Tapi untuk jaga aku sekali dalam masa yg sama.. ohh.. berat tuu. Nak harap nenek belah aku pulak.. hmm.. tak mboh lah. Payah lah. Nenek aku nih jenis berkira sikit. Dari aku makan hati macam arwah mak aku dulu, better tayah..

Nak harap Ibu (my mak tiri), punnnnnn aku tanak. Ibu masih keje lagi. Sesubuh buta dia dah keluar rumah. Lewat petang baru dia balik. Ayah pun ada keje dia sendiri. Kebun jagung tu nak kena jaga selalu. Pastu kekejap kang, ada je orang panggil dia buat wiring. Takkan aku nak terkulat-kulat duduk kat rumah sengsorang masa dalam pantang nanti? Baik aku duduk kat KL je, kan?

Aku ada tanya pendapat Mamoru pasal nih. Dia tak kisah kalau aku nak guna perkhidmatan nanny nih. Asalkan aku hepi katanya. Lagipun kalau aku amik confinement nanny nih, tayah lah aku berjauhan dgn Mamoru (yey!). Dan Mamoru pun tayah risau bila keluar gi keje sebab akan ada orang yg datang jaga aku & baby. Bab makan pun tayah risau sebab semua nanny tu buatkan.

Apa pun, aku nak discus dulu dgn keluarga dua pihak dulu. Takut ada yang terasa hati pulak kalau aku pilih untuk berpantang kat rumah sendiri. Kalau semua ok, kita proceed ya b?

Oh.. sekarang aku tengah tercari-cari tempat yg offer kursus antenatal (untuk mummy & daddy to-be). Aku ada tanya Al-Islam Specialist Centre. Tapi, kursus yg baru-baru nih dah lepas dan next schedule bulan May nanti (lambat gila – sebab bulan May tu kandungan aku dah masuk 9 bulan!). Kalau korang ada info pasal nih kat tempat lain (KL area), inform kat aku ek. Tq🙂

p/s: Pada sesiapa yg penah guna perkhimatan confinement nanny nih, feedback adalah amat dialu-alukan!

7 Comments

  1. saya said,

    memang setuju sangat. walopon saya takde pengalaman bersalin tapi memikirkan keadaan semasa yang sedemikian, baiklah berpantang kat rumah sendiri. lagipon lebih selesa rasanya kalo kat rumahs endiri. insyallah.. saya doakan yang terbaik utk u dan baby…

  2. Angah said,

    boleh jer guna nanny ni cuma kena pastikan track record bagus la..berpantang kat mana pun boleh asalkan betul2 terjaga.

    untuk kelas antenatal tu rasanya mana2 medical centre ada.Biasanya kelas lamaze ngan pilates. Latihan pernafasan untuk labour ngan senaman untuk postnatal..

  3. Mr. azmie said,

    aku pun setuju juga…salam singgah…

  4. WaN dAn TiE said,

    aD..
    yer..salam perkenalan..
    tie nak tukar link nie..link tie
    http://www.wantie.blogspot.com
    saya panggil awak yer ad..
    selalu baca pasal preegy sebab t pun baru peggy..
    x pengalaman..
    wslm..
    tie

  5. za|d said,

    Ad, just nak share pengalaman jek. Dulu masa bini aku bersalin, aku yang jaga dia selama tempoh berpantang.Bukan kat rumah mak aku, bukan jugak kat umah mak dia. Dok umah sewa kami jek.So, aku la nanny dia. Ngehehehe! Hari aku keja dia dok umah ngan haziq jek berdua.60 hari yang gamble.Amacam? ada rasa nak coba?

  6. aD said,

    saya: terima kasih ya🙂

    angah: sekarang nih aD tgh carik-carik info tentang berpantang.. kalau angah ada info tentang makanan berpantang, inform aD ek🙂

    wan & tie: tahniah!!! sesama lah kita share info yg berguna ek🙂

    zaid: wahhh.. *tabik hormat*.. zaid, buat lah satu entry khas masa jaga wife tu.. mesti seronok nak baca nanti🙂

  7. biqque said,

    i pun takde mak, and i bet my mom in law tak tau pasal benda2 ni…hahaha…so i dah ckp kat hubby i, dia kena jaga i…kihkihkih!

Comments are closed.

%d bloggers like this: