>Cari info breastfeeding

January 14, 2009 at 10:00 am (Uncategorized)

>

Hari nih, aku nak penuhi masa lapang dengan surfing tentang breastfeeding. Ada sesiapa nak share info atau suggest website yg sesuai untuk aku jadikan rujukan?

Sekarang nih, aku tengah bersemangat nak breastfeed baby exclusively. Aritu aku ter-tengok program tv untuk baby – cerita tentang khasiat susu ibu. Banyak mender baru yg aku belajar kat situ. Aku jadi tertarik pulak nak tau lebih lanjut tentang perkara nih.

Baru aku tau, rupanya:

  • Bayi yg baru lahir dalam masa sejam, sepatutnya terus diberi susu ibu. Sebab kemampuan bayi menghisap pada masa tu adalah sangat tinggi
  • Dalam masa 3 hari kelahiran baby, susu ibu mengandungi khasiat kolestrum semulajadi yg kaya dengan zat & antibodi yg sangat diperlukan oleh baby.
  • Baby yg minum susu ibu tak perlukan apa-apa makanan tambahan even air kosong sehingga berusia 6 bulan! Yang nih memang buat aku terperanjat tau – sebab, aku biasa tengok orang bagi baby minum air kosong lepas baby tu menyusu. Rupa-rupanya kan, dengan memberi air kosong pada baby tu umpama kita menjirus (flush) & menghilangkan semua khasiat & zat yg baby kita dapat dari susu ibu tadi.

Banyak lagi info yg aku dapat.. kalau nak baca seterusnya, google je tentang khasiat susu ibu kat internet🙂

Oh.. semalam dapat cek dari Nuffnang. Teruja aku tengok jumlah bayaran yg aku dapat kali nih – bertambah sekali ganda dari yang memula aritu.. alhamdullilah! Tak sempat nak amik gambar cek tu sebab aku leka main-main dengan eyeshadow baru yg aku dapat semalam – beli online tau.. hihihi. Ohh.. lagi satu rugi sebab tak amik gambar hasil tempekkan eyeshadow oleh “pak andam” Mamoru kat mata aku nih.. hahahaha.. kelakarrr sangatttt!

9 Comments

  1. Elyn said,

    >try baca dlm susuibu.com byk info gak…..

  2. precious innocent said,

    >salam… tq ye sbb follow blog sy yg lebih merapu dr ada isi tu.. kekekesy lebih prefer baca blog dr masuk forum ie susuibu tu… sbb baca blog nie mcm ada feel lg… + ada byk gambor2.. leh cuci mata.. kekekeanyway, sy cadangkan u baca blog mommy lyna nie… mmg informative habis!!!kalau ade ape2 kemusyiklan, leh je tanya kite & bf mama's yg lain… kami sedia mbantu bakal2 bf mama nie… he he-mama emma-

  3. e.l.i.s.s.m.i.e said,

    >ad,susu ibu memang banyak khasiat dier..yang penting jangan jadik mcm aku..ada sifat M😦 be prepared mentaly n physically!jiayou!

  4. Angah said,

    >Tanya angah pun boleh…memang exclusively BF Arief ngan Adneen…cuma kena faham yang susu sebenar hanya keluar lepas 2 -3 hari bersalin.. bukan terus ada…selamat membreastfeed…:)

  5. precious innocent said,

    >nak menyampuk sikit…angah, x semestinya susu badan akan develop lepas 2 3 hari… some ppl je susu badan tu lambat develop… sbb sy alhamdulillah dpt nyusu anak sy few minutes lepas bsalinkan dia… mmg terasa susu disedut…anyway, susu ptama yg kuar tu pun bukan susu sepenuhnya.. more to kolostrum…(maaf kalau info sy salah..)-mama emma-

  6. fahmi latiff said,

    >a,kumsory jampukTahniah…. bakal jadi ayah…:)

  7. Angah said,

    >hai precoius innocent..seronok jumpa mama yang fully BF juga..that’s what I’m saying.. kolustrum jer dalam sehari dua tuh kan.. lepas tu baru la susu putih yang banyak tu..go breastfeeding !!!

  8. Dee said,

    >baguslah kalo ada semangat gitu..tp cam sy x bernasib baik kot..sy beranak di private hospital..caesar plak tu dua2 (full biused)..so bila baby kuar nurse2 dh sumbat ngan botol susu..jd dorang ni cam mls sketlah nk nyusu badan..dpt seminggu je..mmg dorang xnak..pehtu cuba gak pam boh dlm botol..dorang luahkan balik sbb dh rasa susu formula..so mmg xde rezekilah…hopefully u dpt susukan ur baby exclusivelylah..

  9. aD said,

    >elyn: ada.. ad ada masuk situ :)precious innoncent: terima kasih atas support!elissmie: insyaAllah, ad tengah get ready nih :)angah: ad ada copy-save dalam pc cecara angah simpan BM tu.. hihihidee: terima kasih.. ad pun harap sangat takde masalah taim deliver nanti🙂

Comments are closed.

%d bloggers like this: