>Onde-onde buah Melaka

January 20, 2009 at 11:00 am (Resepi)

>

Lamaaaa dah tak share resepi kan? hihihi.. Maklum, semenjak dua menjak aku pregnant nih, Mamoru tak benarkan aku ke dapur – bahaya katanya. Takut sangat aku kepenatan. Tapi biasalah aku.. mana boleh duduk diam. Part ke dapur nih memang aku ‘lawan’ sikit cakap dia. (ampun b). Maunya tak, kalau diikutkan sangat, alamat kami makan kat kedai hehari laa gamaknya.. (tak pun makan lauk sambal je hehari – sebab Mamoru just tau masak sambal je.. hihihihi)

Ok, berbalik pada resepi onde onde buah Melaka. Resepi nih aku dapat dari nenek (belah ayah). Senang je nak membuatnya.. tapi kena lajuuu.. (esp taim nak masak) Jom layannn cecara membuatnya.


Bebahan yg perlu ada, seketul gula melaka (racik kekecik sebesar dadu), sekampit tepung beras (aku guna setengah kampit je) daun pandan (dikisar untuk dapatkan air kaler hijau yg ori), kelapa parut (amik bahagian putih je – kelapa jangan tua sangat) & sedikit garam.


Memula uli tepung pulut dengan air daun pandan yg hijau tu (jangan lupa bubuh garam ye).. kalau nak senang, guna pewarna hijau je. Tapi aku suka yg ori sebab bau pandan tu sangattt membangkitkan selera tau.


Lepas siap uli, amik sedikit adunan tepung tu dan bulat kan cam gini hah. Agak-agak laa nak besar mana. Kalau ikut style Mamoru, kalau boleh, dia nak buat bulat besar kuih pau je – senang bubuh seketul guna Melaka.. hihihi. Ohh.. jangan tatau, Mamoru turut menyumbang tenaga menggentel kuih nih tau!


Lepas tu, penyet kan sikit bahagian tengah dia dan masukkan seketul gula Melaka. Tutup elok-elok dan bulatkan semula. Adunan yg dah siap sila masukkan dalam rebusan air yg mendidih


Kuih yang dah masak akan timbul kat permukaan air mendidih tu. Just kaut guna tapis dan golekkan dalam kelapa parut (yang dah digaul dgn secubit garam) – Nih part Mamoru – pandai dia menggolekkan kuih nih dalam kelapa tau.. (itupun selepas aku larang dia gentel adunan – takut tak sama saiz kuih aku kang). Tapi yang aku pelik tu, tak penuh-penuh pinggan kuih yg Mamoru susun tau – rerupanya, sekali golek dalam kelapa, sekali dia ngapppppp dalam mulut. Alasan dia? Nak testinggg… yo laa tuu – testing sampai licin pinggan hihihi.


Dan taddaaaa… sila hidangkan serta merta. Sedap dimakan taim panas (ada orang suka makan taim sejuk). Maaf, sebab tak berapa nak nampak rupa kuih nih sebijik-sebijik – Mamoru bubuh kelapa parut sampai membumbung penuhnya.. (layan kan je). Anw, sodap tau.. (tak caya tanya Mamoru.. hik)

14 Comments

  1. miszrLina said,

    >wah wah..nak cket….huhuterrer la u buat onde2 nih… hehe

  2. e.l.i.s.s.m.i.e said,

    >lama tak makan onde2..time pose selalu gak buat…

  3. nURmALa mAZLan said,

    >nak..nak..nak onde²

  4. biqque said,

    >aaaaaaaaaaaaa lamanyer tak tgk aD masak! best2!p/s: orang ngandung kena aktif, baru anak sihat dan kuat! patu nanti senang nak branak.😀

  5. jesnita_ns said,

    >ish..terliur tgk onde²..pos skit ek add

  6. aD said,

    >miszrlina: kuih biasa-biasa buleh la sesikit cik :)elissmie: nih buat utk sarapan hihihinurmala: meh la datang umah kita :)biqque: betulll.. ad sokong 100% (sambil jeling kat mamaoru hihihi)jesnita: alamatnya sampai negori sana dah keras kejung kuihnya hihihihihi

  7. Elyn said,

    >alamak ni pebret i ni!!!! meh la sikit……

  8. rahma said,

    >salam…. wah, nice blog you have here ^0^

  9. aD said,

    >elyn: meh meh.. sedap nih kalau makan gegamai :)rahma: mekasih sudi jengah ke sini.. salam perkenalan🙂

  10. Rose Ragai said,

    >I give you this award so gi la lawat post saya ni : http://roseragai.blogspot.com/2009/01/my-first-award.html

  11. Deqna said,

    >wah pandainya wat kuih…. mak saya pun selalu buat kuih ni gak, tapi time bulan puasa lah kebiasaannya..

  12. Dee said,

    >kuih ni sy tau buat..senang je..sedapkan..tp seronok lah u..hubby tolong..

  13. rynn2506 said,

    >wah…colan²…isteri n ibu mithali ni..kerana pandai wat kueh tradisional ni…kueh fav kite…nak cket??

  14. Reen_ATC83 said,

    >ad, reen pun ske wat kuih ni .. coz dia simple nak buat .. tapi reen guna ubi keledek + tepung gandum .. tak guna tepung sepeket tu… nanti try resepi kite lak ek ? hehe

Comments are closed.

%d bloggers like this: