Tak sihat

January 30, 2009 at 10:00 am (Uncategorized)

Maaf ya kengkawan. Aritu janji nak update masa cuti kat kampung.. tapi nan ado. Jadual akak padat dik nonn! Tambah pulak, akak tak berapa sihat.. tsskkk.. nyaris nak kena admitted kat HUKM tau.. Bengang je doktor kat spital malam aritu sebab akak berkeras tamau masuk ward sampai dia WARNING akak jangan salahkan dia kalau apa-apa jadi kat akak or baby dalam perut nih.. tssskkk..

*isk, tak suka lah bahasakan diri as ‘akak’ nih.. back to normal ok*

Ekceli, aku pun tataw apsal tetiba je malam selasa tu perut aku jadi tegang semacam sampai bahagian pinggang sebelah kanan rasa sakitttttt sangatttttt! Camner nak describe ek? Rasa sakit tu, sekejap datang.. pastu hilang.. pastu datang balik. Masa kali pertama sakit tu, aku boleh tahan lagi. Aku try duduk dendiam dalam 5 minit pastu dah tak rasa sakit dah. Kali kedua kena.. fuhhh.. menangis ok – nak berjalan pun tak boleh!

Yang kelakar malam tu, aku yang sakit, Mamoru pulak yg panik gila. Nyaris dia terlupa nak amik aku kat depan lift.. hihi (dia dah terlajak drive ke guard house). Kalau tak, kompem Mamoru drive sengsorang pegi spital. (Adik pompuan no. 6 yg cerita kat aku pasal nih – taim tu aku dah tak sedar apa-apa sebab tengah tahan sakit).

Lama ok aku kena tunggu kat dalam bilik rawatan HUKM. Rasa nak je aku keluar ajak Mamoru pegi Al-Islam. Tapi dalam keadaan sakit tak boleh berjalan camtu, aku pasrah je la tunggu doktor datang. Lebih gerun bila nurse kat situ bogelkan aku (bahagian bawah je lah). In-case kekalau doktor nak cek ‘bahagian’ tu. Aku dengar nurse tu cakap, pasal contraction. Taim tu aku dah cuak.. contraction??? Bukan ke mender tu jadi saat nak delivery ke?? Ohhh.. tidakkkkk.

Seram sejuk aku dibuatnya. Memacam mender aku duk fikir taim tu. Yelah, kenapa boleh ada contraction??? Kenapa tetiba je? Padahal sebelum nih, aku sihat.. aku kuat. Lagipun kandungan aku baru masuk bulan keenam. Takkan kena deliver dah? Kelengkapan baby pun tak cukup lagi. Dalam berfikir tu, aku teringat pasal entry kat blog Umi Mia – dia lahirkan baby premature masa kandungan dia 6 bulan.. ya Allah gerunnya aku!

Susah ok nak bertenang dalam keadaan camtu. Dengan sakit yang kekejap datang, kekejap hilang.. dengan takut masuk hospital – takut ntah sape-sape doktor cek ‘bahagian bawah tu’ (esp doktor lelaki / doktor pelatih).. takut kena operate.. takut apa-apa jadi kat baby.. etc..

Dalam menahan takut & sakit tu, aku baca je apa-apa surah yg aku ingat. Sekejap tu, baby aku duk aktif bergerak. Lega sikit rasanya. Aku borak dengan baby.. pujuk dia jangan keluar sekarang. Memang aku tak sabar nak jumpa baby.. nak dukung baby.. tapi, aku tak sanggup tanggung risiko kalau baby lahir sekarang. Baby aku pulak, macam pepaham je aku tengah risau. Kemain lagi dia melompat-lompat kat dalam tu – nak hiburkan hati aku kut.

Alhamdullilah, nasib baik takde apa-apa. Dannn nasib baik doktor perempuan yg attend aku. Dia takde la cek bawah tu cuma buat ultrasound & cek urine je. Dia sendiri pun tataw apa situasi aku sebenarnya. Dia suruh aku masuk ward malam tu. Tidakkkkkk.. aku dah la tak suka masuk ward. Lebih tak meyakinkan aku bila doktor tak dapat nak detect aku sakit apa. Kangggg.. kompem aku jadi lab rat – kena cucuk sana-sini sampai lembik. Kalau dapat doktor yg sama takpe.. kena pulak tukar-tukar doktor.. fobia aku jadinya.

Masa doktor tu prepare dokumen nak daftarkan aku, senyap-senyap aku sarung seluar & keluar cari Mamoru. Depan Mamoru aku merengek macam budak kecik tanak duduk ward. Aku suruh dia bawak aku balik rumah. Memula, Mamoru macam refused tapi bila aku convinced kan dia yang aku & baby ok, baru Mamoru setuju.

Kat rumah, Mamoru dah packing baju aku dalam beg (in-case kalau aku kena masuk ward – lawak je dia nih tau) Mata pulak memang payah sangat nak lelap. Perut aku still tegang & sakit tadi masih terasa (cuma tak la teruk macam memula kena tu). Tapi aku dah tak kisah sangat. Sebab hati aku yakin sangat yang sakit aku malam tu takde kena mengena dengan baby. Mungkin sebab aku terlalu aktif masa kat kampung kut.

Esoknya, alhamdullilah.. dah lega sikit. Mamoru siap amik EL temankan aku pegi buat medical check-up kat Al-Islam. Bertambah lega bila dengar penerangan doktor tentang sakit aku – takde yang serious pung (oh, btw, ini adalah kali pertama aku pegi Al-Islam – aku jatuh cinta dengan tempat nih!)

Ok lah.. nak buat keje sat.. bestnya dapat keje sehari je dalam minggu nih kan? Lagi best kalau aku amik cuti terus.. hihi.

Anw, ada berita tergempar nih.. adik no.6 nak bertunang Ahad nih!!! Mengejutkan sangat kan? kan? Ekceli, plan sebenarnya nak merisik je.. tapi knowing my family kan tak suka nak lambat-lambat kan perkara baik, derang suruh je keluarga pihak lelaki datang meminang terus! Hahhh amikkkkk.. terketar-ketar adik no. 6!! Mana taknya, kena buat preparation dalam masa kurang dari 5 hari untuk bertunang!! *abes lah baju tunang pun tak sempat nak tempah huhuhu*

Nih bekas-bekas hantaran yg masih kosong lagi.. Bertungkus lumus adik no.6 dan adik no.7 siapkan. Aku just guide cara membuat je.. derang did the rest. Maklum, aku kan sakit.. kalau tak, dah lama aku buatkan.

InsyaAllah, malam nih aku bertolak balik Melaka lagi. Nak uruskan hal kenduri pulak. Harap kesihatan aku bertambah baik & harap semuanya berjalan lancar!

4 Comments

  1. e.l.i.s.s.m.i.e said,

    ni macam kes aku laa ni..memula ingat suh datang risik, sekali mak dier dah tak sabar nak datang minang..baju pun pinjam😦 sedih seh..kalo waktu boleh diputar..

  2. Deqna said,

    nasib tak apa2.. byk kan rehat yer..

  3. Elyn said,

    ayok…. pesanan saya sila la jgn aktif sgt….. tu tanda cam yg saya kene tu!!! nk kene jap kat muntut??? sakit tau!!! so kalo x mo jgn la aktif2 tau!!!!

  4. Dee said,

    maybe kedudukan dia melintang..tu yg senak je n sakit…or kedudukan dia x betul..kalo dia terselit kat celah peha tu..lg sakit..tp u take okey..ada org gi urut utk betulkan kedudukan..tp akak x berani..kalo dh okey biarkan je.

Comments are closed.

%d bloggers like this: