>Kumpul bedtime story

February 26, 2009 at 5:13 pm (Uncategorized)

>

Dalam sibuk bekerja dan ‘berangan’, aku sekarang tengah galak cari bahan-bahan bacaan (bedtime story) yang sesuai untuk si comel dalam perut nih.

Ok, aku tahu sure ada yang cakap aku nih over excited. Tapi, pada aku kalau tak fikir sekarang, bila lagi kan? Kalau nak tunggu sampai baby lahir & membesar, takut taim tu aku akan leka / semakin sibuk pulak.

Iklan: Jangan tataw, even tarikh untuk majlis akikah pun aku dah siap pilih awal-awal tau. (termasuk bajet untuk beli kambing / lembu nanti). Memula tu aku plan nak buat dalam tempoh dua bulan cuti bersalin. Tapi, since adik perempuan no. 6 nak kahwin Januari depan, aku cadang nak sekalikan je kenduri tu. Takde lah nyusahkan sedara mara buat kenduri sampai dua kali. Jimat tenaga. Ohh.. Mamoru dah setuju nak buat kenduri akikah kat kampung aku. Turn anak kedua nanti baru buat kat kampung dia pulak.. hikhik (tu diaaa.. anak sulung pun belum lahir lagi dah berangan yang no. 2 pulakkkk – over kan!)

Ok, iklan tamat. Sambung balik pasal bedtime story nih.

Aku sebenarnya takde lah pakar sangat konsep / kepentingan / faedah membaca buku-buku cerita untuk bebudak kecik taim tido nih. Tapi satu perkara yang aku tahu, kesan dari bacaan cerita-cerita camnih, boleh bawa impak yang besar dalam diri aku. Serious ok.

Ekceli, masa aku kekecik dulu (tak ingat la masa umur berapa – tapi taim tu belum start sekolah rendah lagi lah), ayah & arwah ibu ada bacakan kisah-kisah tauladan zaman para nabi.

Aku ingat lagi cerita pertama yang aku dengar dari ayah. Cerita tentang syurga, neraka & kejadian manusia: Tentang kewujudan nabi Adam (a.s) dan isterinya Hawa. Tentang kejahatan iblis yang menghasut nabi Adam makan buah khuldi. Pastu cemana derang boleh terhumban dan terpisah kat dunia nih.. sampailah cerita tentang asal usul perkahwinan: macam mana Qabil & Habil berebutkan pasangan isteri memasing (adik perempuan kembar derang) dan seterusnya lah.

Bila difikirkan balik, aku rasa cerita nih terlalu berat untuk bebudak kecik faham. Tapi, disebabkan gaya penceritaan yg menarik (my dad full of fantastic imagination ok – kalah walt disney!) dan disebabkan ayah aku jenis yang sabar melayan soalan-soalan anak-anak dia yang banyak songeh, ayah aku dapat membuatkan aku faham & tertarik tentang cerita-cerita camnih. Kengkadang tu, bila ayah takde masa nak bacakan buku untuk aku, aku akan belek-belek buku yang ayah selalu bacakan tu – tengok gambar atau tak pun, pretend macam aku reti baca depan adik-adik aku sambil reka cerita sendiri.. hahah. Bila dah besar sikit baru aku tau, buku yang ayah selalu baca tu ditulis dalam bahasa jawi.. hihi.

Disebabkan aku suka sangat telek buku jawi ayah sampai lunyai, ayah & arwah ibu pakat belikan aku 25 buku koleksi cerita teladan. Nooooo… bukan cerita sang kancil & buaya @ thumberlina ke haper.. tapi siri buku para sahabat nabi. Aku sayang gila kat buku-buku tu sampai berebut dengan adik lelaki no.2 tau. Tapi aku dah tak ingat tajuk-tajuk buku tu sangat.. yang aku tau ada tajuk; Bilal bin Rabah, Marwan bin Safwan, Ashabul Kahfi.. etc.

See.. besar kan impact bedtime story nih. Aku sendiri macam tak percaya yang aku boleh ingat semua yang ayah ceritakan sampai sekarang. Sebab tu lah aku cadang nak buat mender yang sama untuk si comel dalam perut nih dannnnn cerita pilihan aku, of course la sama seperti apa yg ayah & arwah ibu pilih – cerita para nabi & sahabat (eh, kemain lagi baby aku bergerak taim aku taip entry nih – macam setuju dengan mama je.. hihi). Cerita-cerita lain macam red riding hood, snow white ke haper, later-later lah. Lagipun, cerita dongeng mat saleh nih kat tv dah berlambak – kalau tak cerita pun satu hari mesti anak aku tau jugak.. tul dak?

Hmm.. better stop kat sini. Ekceli aku tengah tunggu Mamoru datang fetch aku. Dia lambat sikit – ada meeting katanya. Tu yang terlepas entry merapu lewat petang camnih..

Advertisements

Permalink 6 Comments

Kumpul bedtime story

February 26, 2009 at 5:13 pm (Uncategorized)

Dalam sibuk bekerja dan ‘berangan’, aku sekarang tengah galak cari bahan-bahan bacaan (bedtime story) yang sesuai untuk si comel dalam perut nih.

Ok, aku tahu sure ada yang cakap aku nih over excited. Tapi, pada aku kalau tak fikir sekarang, bila lagi kan? Kalau nak tunggu sampai baby lahir & membesar, takut taim tu aku akan leka / semakin sibuk pulak.

Iklan: Jangan tataw, even tarikh untuk majlis akikah pun aku dah siap pilih awal-awal tau. (termasuk bajet untuk beli kambing / lembu nanti). Memula tu aku plan nak buat dalam tempoh dua bulan cuti bersalin. Tapi, since adik perempuan no. 6 nak kahwin Januari depan, aku cadang nak sekalikan je kenduri tu. Takde lah nyusahkan sedara mara buat kenduri sampai dua kali. Jimat tenaga. Ohh.. Mamoru dah setuju nak buat kenduri akikah kat kampung aku. Turn anak kedua nanti baru buat kat kampung dia pulak.. hikhik (tu diaaa.. anak sulung pun belum lahir lagi dah berangan yang no. 2 pulakkkk – over kan!)

Ok, iklan tamat. Sambung balik pasal bedtime story nih.

Aku sebenarnya takde lah pakar sangat konsep / kepentingan / faedah membaca buku-buku cerita untuk bebudak kecik taim tido nih. Tapi satu perkara yang aku tahu, kesan dari bacaan cerita-cerita camnih, boleh bawa impak yang besar dalam diri aku. Serious ok.

Ekceli, masa aku kekecik dulu (tak ingat la masa umur berapa – tapi taim tu belum start sekolah rendah lagi lah), ayah & arwah ibu ada bacakan kisah-kisah tauladan zaman para nabi.

Aku ingat lagi cerita pertama yang aku dengar dari ayah. Cerita tentang syurga, neraka & kejadian manusia: Tentang kewujudan nabi Adam (a.s) dan isterinya Hawa. Tentang kejahatan iblis yang menghasut nabi Adam makan buah khuldi. Pastu cemana derang boleh terhumban dan terpisah kat dunia nih.. sampailah cerita tentang asal usul perkahwinan: macam mana Qabil & Habil berebutkan pasangan isteri memasing (adik perempuan kembar derang) dan seterusnya lah.

Bila difikirkan balik, aku rasa cerita nih terlalu berat untuk bebudak kecik faham. Tapi, disebabkan gaya penceritaan yg menarik (my dad full of fantastic imagination ok – kalah walt disney!) dan disebabkan ayah aku jenis yang sabar melayan soalan-soalan anak-anak dia yang banyak songeh, ayah aku dapat membuatkan aku faham & tertarik tentang cerita-cerita camnih. Kengkadang tu, bila ayah takde masa nak bacakan buku untuk aku, aku akan belek-belek buku yang ayah selalu bacakan tu – tengok gambar atau tak pun, pretend macam aku reti baca depan adik-adik aku sambil reka cerita sendiri.. hahah. Bila dah besar sikit baru aku tau, buku yang ayah selalu baca tu ditulis dalam bahasa jawi.. hihi.

Disebabkan aku suka sangat telek buku jawi ayah sampai lunyai, ayah & arwah ibu pakat belikan aku 25 buku koleksi cerita teladan. Nooooo… bukan cerita sang kancil & buaya @ thumberlina ke haper.. tapi siri buku para sahabat nabi. Aku sayang gila kat buku-buku tu sampai berebut dengan adik lelaki no.2 tau. Tapi aku dah tak ingat tajuk-tajuk buku tu sangat.. yang aku tau ada tajuk; Bilal bin Rabah, Marwan bin Safwan, Ashabul Kahfi.. etc.

See.. besar kan impact bedtime story nih. Aku sendiri macam tak percaya yang aku boleh ingat semua yang ayah ceritakan sampai sekarang. Sebab tu lah aku cadang nak buat mender yang sama untuk si comel dalam perut nih dannnnn cerita pilihan aku, of course la sama seperti apa yg ayah & arwah ibu pilih – cerita para nabi & sahabat (eh, kemain lagi baby aku bergerak taim aku taip entry nih – macam setuju dengan mama je.. hihi). Cerita-cerita lain macam red riding hood, snow white ke haper, later-later lah. Lagipun, cerita dongeng mat saleh nih kat tv dah berlambak – kalau tak cerita pun satu hari mesti anak aku tau jugak.. tul dak?

Hmm.. better stop kat sini. Ekceli aku tengah tunggu Mamoru datang fetch aku. Dia lambat sikit – ada meeting katanya. Tu yang terlepas entry merapu lewat petang camnih..

Permalink 12 Comments

>Shopping baju baby

February 26, 2009 at 8:30 am (Uncategorized)

>

Update secara laju…

Malam tadi pegi jenjalan Mid Valley.. *seronok *.. Plan awal just nak window shopping je. Survey harga kamera & kelengkapan baby.

Kesian Mamoru, kamera DSLR Canon 40D yang dia cari rupanya dah takde stok. Dah ditukar dengan model baru – 50D – yang harga bodynya sahaja (tanpa kit lense) dah lebih 4 ribu koo. Kalau campur lense tu agak-agak berapa?

Lepas habis keluar masuk semua kedai kamera kat situ, aku ajak Mamoru masuk Jusco pulak. Mamoru tak bagi sebab terlalu ramai umat manusia kat dalam Jusco taim tu. Ada J-Card Day katanya. Kata Mamoru, kalau kita takde J-Card, security kat depan Jusco tu tak kasi masuk.

Tapi aku tak percayaaaa (degil nih)… aku tarik jugak tangan Mamoru pegi depan entrance Jusco – tanya sendiri dengan security kat situ. Tsskkkkk.. memang betul la uolss. Kalau takde kad tu, konpem tak dibenarkan masuk. Ohhh.. sungguh aku tak faham. Hebat betul kuasa kad Jusco nih ek?

Mamoru pulak, mungkin sebab kesian tengok aku terkulat-kulat depan Jusco atau mungkin sebab geramkan pak guard yang menghalang wife dia nih dari masuk ke Jusco, terussssss je dia pegi register buat J-Card kat depan pintu masuk tu. Kena bayar RM 12 inggit ok. Cesss.

Bila dah lepas ke dalam, memasing terus pegi area baju baby. Kemain lagi kami memborong tak ingat dunia. Aku tak pasti lah sama ada baju yang kami beli tu murah atau mahal. Maklum laa, shopping mall nih kengkadang poster ‘sales’ berlambak-lambak, tapi harga masih cenggitu gak. Taktik tarik customer katakannn..

Masa tengah membeli-belah tu kan..

Mamoru: (duk tanya kat salesgirl) Kak, sesuai ke newborn baby pakai baju nih? (refer pada baju yang bertulis ‘3 to 6 months’)

Akak salesgirl: Alah dik, untuk newborn nih beli je memana pun. Janji muat dia pakai untuk sebulan-dua udahhh laa.

Mamoru: (pandang aku dengan muka blur) Sebulan-dua? Berapa kali sebenarnya kita nak kena shopping baju baby?

Tergelak aku tau.. (Yerrrrrr, wahai incik Mamoru. Jangan tataw baby cepat membesar. Memang sepanjang masa kita akan sentiasa belikan baju untuk dia) Baby bukan macam kita, beli selai baju boleh pakai bertahun-tahun.. hihihi.

Teringinnnnn sangattttt nak upload gambar baju-baju comel yang kami beli malam tadi.. tapiiiii… Mamoru tak bagi.. *tssskkk*… Kata dia, kang orang lain semua dapat teka gender baby kami.. hihi. Yesss uollsss, malam tadi kami memang beli baju & kelengkapan khas untuk spesific gender sahajor!

Permalink 15 Comments

Shopping baju baby

February 26, 2009 at 8:30 am (Uncategorized)

Update secara laju…

Malam tadi pegi jenjalan Mid Valley.. *seronok *.. Plan awal just nak window shopping je. Survey harga kamera & kelengkapan baby.

Kesian Mamoru, kamera DSLR Canon 40D yang dia cari rupanya dah takde stok. Dah ditukar dengan model baru – 50D – yang harga bodynya sahaja (tanpa kit lense) dah lebih 4 ribu koo. Kalau campur lense tu agak-agak berapa?

Lepas habis keluar masuk semua kedai kamera kat situ, aku ajak Mamoru masuk Jusco pulak. Mamoru tak bagi sebab terlalu ramai umat manusia kat dalam Jusco taim tu. Ada J-Card Day katanya. Kata Mamoru, kalau kita takde J-Card, security kat depan Jusco tu tak kasi masuk.

Tapi aku tak percayaaaa (degil nih)… aku tarik jugak tangan Mamoru pegi depan entrance Jusco – tanya sendiri dengan security kat situ. Tsskkkkk.. memang betul la uolss. Kalau takde kad tu, konpem tak dibenarkan masuk. Ohhh.. sungguh aku tak faham. Hebat betul kuasa kad Jusco nih ek?

Mamoru pulak, mungkin sebab kesian tengok aku terkulat-kulat depan Jusco atau mungkin sebab geramkan pak guard yang menghalang wife dia nih dari masuk ke Jusco, terussssss je dia pegi register buat J-Card kat depan pintu masuk tu. Kena bayar RM 12 inggit ok. Cesss.

Bila dah lepas ke dalam, memasing terus pegi area baju baby. Kemain lagi kami memborong tak ingat dunia. Aku tak pasti lah sama ada baju yang kami beli tu murah atau mahal. Maklum laa, shopping mall nih kengkadang poster ‘sales’ berlambak-lambak, tapi harga masih cenggitu gak. Taktik tarik customer katakannn..

Masa tengah membeli-belah tu kan..

Mamoru: (duk tanya kat salesgirl) Kak, sesuai ke newborn baby pakai baju nih? (refer pada baju yang bertulis ‘3 to 6 months’)

Akak salesgirl: Alah dik, untuk newborn nih beli je memana pun. Janji muat dia pakai untuk sebulan-dua udahhh laa.

Mamoru: (pandang aku dengan muka blur) Sebulan-dua? Berapa kali sebenarnya kita nak kena shopping baju baby?

Tergelak aku tau.. (Yerrrrrr, wahai incik Mamoru. Jangan tataw baby cepat membesar. Memang sepanjang masa kita akan sentiasa belikan baju untuk dia) Baby bukan macam kita, beli selai baju boleh pakai bertahun-tahun.. hihihi.

Teringinnnnn sangattttt nak upload gambar baju-baju comel yang kami beli malam tadi.. tapiiiii… Mamoru tak bagi.. *tssskkk*… Kata dia, kang orang lain semua dapat teka gender baby kami.. hihi. Yesss uollsss, malam tadi kami memang beli baju & kelengkapan khas untuk spesific gender sahajor!

Permalink 18 Comments

>Bekal nasi sambal sotong

February 24, 2009 at 11:16 am (Uncategorized)

>

Baru keluar dari libary opis. Dua jam aku bertapa kat situ – berjaya ‘kidnap’ satu buku untuk dibaca (bila senang.. hihi).

Hari nih aku bawak bekal satu tupperware nasi dengan sambal sotong yang Mamoru masak malam tadi. Nak tau siapa yg tapau kan? Incik Mamoru laaa siapa lagi.. *sweet sangat Mamoru nih tau*

Ekceli, malam tadi aku beria nak makan sambal sotong. Tapi on the way nak balik rumah semalam, badan aku dah rasa ‘semacam’ je lepas makan obimin (pil tambah darah untuk orang pregnant) lewat petang tu. Selalunya aku makan obimin taim tengahari. Biasanya, lepas amik obimin, aku akan cecepat cover rasa loya akibat ubat tu (aku kan penakut makan ubat) dengan makan snek ringan (kacang / roti / etc). Tapi ntah camner semalam aku boleh makan ubat tu taim nak keluar opis pulak (tanpa makan memender lain untuk cover rasa loya). Sudahnya, kat rumah aku ‘terlantar’ kelesuan sampai tak lalu nak makan lauk sambal sotong yang Mamoru masak.

Pasnih kompem aku tak berani amik obimin taim lewat petang lagi. Segala mala ubat, baik obimin atau neurogainPB (ubat yg boss Mamoru promote – bercinta aku nak makan mender nih tau – besar betul, tercekik dibuatnya), aku akan makan taim pagi / tengahari je.

Hm.. lambat nau nak tunggu lunch hour. Kalau aku makan sekarang aci tak? Belasah je lah kan. Perut dah lapar.


Nih la rupa sambal sotong yang Mamoru masak dan tapaukan special untuk wife dia nih. Aku belum rasa lagi.. tapi dari bau dia, memang mengiurkan.. *tentu sodappp*.. hihi


Jemput tengok kengkawan semua.. hihihi – Pose cecantik dulu dengan bekal lunch aku hari nih. Comel je kan bekas tu.. rumah kami tadok tupperware yg besar. Tapi bekas besar nih pun dah cukup untuk perut aku yg comel nih.. hik hik.

p/s: Tenkiu Mamoru.. aishiteru!!

Permalink 12 Comments

Bekal nasi sambal sotong

February 24, 2009 at 11:16 am (Uncategorized)

Baru keluar dari libary opis. Dua jam aku bertapa kat situ – berjaya ‘kidnap’ satu buku untuk dibaca (bila senang.. hihi).

Hari nih aku bawak bekal satu tupperware nasi dengan sambal sotong yang Mamoru masak malam tadi. Nak tau siapa yg tapau kan? Incik Mamoru laaa siapa lagi.. *sweet sangat Mamoru nih tau*

Ekceli, malam tadi aku beria nak makan sambal sotong. Tapi on the way nak balik rumah semalam, badan aku dah rasa ‘semacam’ je lepas makan obimin (pil tambah darah untuk orang pregnant) lewat petang tu. Selalunya aku makan obimin taim tengahari. Biasanya, lepas amik obimin, aku akan cecepat cover rasa loya akibat ubat tu (aku kan penakut makan ubat) dengan makan snek ringan (kacang / roti / etc). Tapi ntah camner semalam aku boleh makan ubat tu taim nak keluar opis pulak (tanpa makan memender lain untuk cover rasa loya). Sudahnya, kat rumah aku ‘terlantar’ kelesuan sampai tak lalu nak makan lauk sambal sotong yang Mamoru masak.

Pasnih kompem aku tak berani amik obimin taim lewat petang lagi. Segala mala ubat, baik obimin atau neurogainPB (ubat yg boss Mamoru promote – bercinta aku nak makan mender nih tau – besar betul, tercekik dibuatnya), aku akan makan taim pagi / tengahari je.

Hm.. lambat nau nak tunggu lunch hour. Kalau aku makan sekarang aci tak? Belasah je lah kan. Perut dah lapar.


Nih la rupa sambal sotong yang Mamoru masak dan tapaukan special untuk wife dia nih. Aku belum rasa lagi.. tapi dari bau dia, memang mengiurkan.. *tentu sodappp*.. hihi


Jemput tengok kengkawan semua.. hihihi – Pose cecantik dulu dengan bekal lunch aku hari nih. Comel je kan bekas tu.. rumah kami tadok tupperware yg besar. Tapi bekas besar nih pun dah cukup untuk perut aku yg comel nih.. hik hik.

p/s: Tenkiu Mamoru.. aishiteru!!

Permalink Comments Off on Bekal nasi sambal sotong

Bekal nasi sambal sotong

February 24, 2009 at 11:16 am (Uncategorized)

Baru keluar dari libary opis. Dua jam aku bertapa kat situ – berjaya ‘kidnap’ satu buku untuk dibaca (bila senang.. hihi).

Hari nih aku bawak bekal satu tupperware nasi dengan sambal sotong yang Mamoru masak malam tadi. Nak tau siapa yg tapau kan? Incik Mamoru laaa siapa lagi.. *sweet sangat Mamoru nih tau*

Ekceli, malam tadi aku beria nak makan sambal sotong. Tapi on the way nak balik rumah semalam, badan aku dah rasa ‘semacam’ je lepas makan obimin (pil tambah darah untuk orang pregnant) lewat petang tu. Selalunya aku makan obimin taim tengahari. Biasanya, lepas amik obimin, aku akan cecepat cover rasa loya akibat ubat tu (aku kan penakut makan ubat) dengan makan snek ringan (kacang / roti / etc). Tapi ntah camner semalam aku boleh makan ubat tu taim nak keluar opis pulak (tanpa makan memender lain untuk cover rasa loya). Sudahnya, kat rumah aku ‘terlantar’ kelesuan sampai tak lalu nak makan lauk sambal sotong yang Mamoru masak.

Pasnih kompem aku tak berani amik obimin taim lewat petang lagi. Segala mala ubat, baik obimin atau neurogainPB (ubat yg boss Mamoru promote – bercinta aku nak makan mender nih tau – besar betul, tercekik dibuatnya), aku akan makan taim pagi / tengahari je.

Hm.. lambat nau nak tunggu lunch hour. Kalau aku makan sekarang aci tak? Belasah je lah kan. Perut dah lapar.


Nih la rupa sambal sotong yang Mamoru masak dan tapaukan special untuk wife dia nih. Aku belum rasa lagi.. tapi dari bau dia, memang mengiurkan.. *tentu sodappp*.. hihi


Jemput tengok kengkawan semua.. hihihi – Pose cecantik dulu dengan bekal lunch aku hari nih. Comel je kan bekas tu.. rumah kami tadok tupperware yg besar. Tapi bekas besar nih pun dah cukup untuk perut aku yg comel nih.. hik hik.

p/s: Tenkiu Mamoru.. aishiteru!!

Permalink 20 Comments

>Makan-makan

February 23, 2009 at 11:00 am (Uncategorized)

>

Nih antara makanan ringan yang aku buat taim wiken semalam. Simple dan sedapppp tau.


Nih namanya aiskrim Malaysia. Dah berkurun aku beli plastik aiskrim nih, baru semalam ada can nak merasmikan. Kebetulan pulak adik no.6 buat bubur kacang hijau (tapi berlebihan sampai tak habis dimakan). Aku alter bubur kacang dia sikit pastu masukkan dalam plastik aiskrim nih.. Sedapppp ok bila dah sejuk keras camtu! Nanti aku nak buat perisa lain pulak lah.. perisa yang pelik-pelik.. hihihihi (oh, later, kalau aku masak bubur kacang hijau nih aku upload resepi kat sini ek? – aku kurang gemar kasi resepi kalau takde gambar step by step – lagipun bubur nih adik no.6 yg buat)


Almond! Yang nih pun dah berkurun Mamoru belikan untuk aku (masa aku gedik-gedik suruh dia beli badam mentah dulu). Konon nak bakar sendiri, tapi nan ado – terperuk lah mender alah nih dalam fridge sampai lah aku ter-berselera semula nak makan badam semalam. Memula tu aku bantai goreng je.. tapi goreng punya goreng, lambat nau lak masaknya.. Sudahnya, aku merengek-rengek ngadu penat kat Mamoru. Panjanggggggg ceramah incik Mamoru marahkan aku sebab cecuri masuk dapur. Sambil ‘berceramah’ tu dia turunkan jugak oven dari atas fridge dan transfer badam yg aku goreng dari kuali ke dalam oven. Tak sampai berapa minit, dah siap terhidang kacang badam rangup kat depan mata aku.. yeyeh!! Tenkiu Mamoru!!


Nih pulak kacang kuaci yang Mamoru masukkan dalam oven sekali. Besttttttt sangat makan kuaci tanpa kulit nih.. krup krap.. je bunyik bila masuk dalam mulut! Hik.


Nih, bukan makanan ok. Ini adalah lil Ayuni yang sukaaaa sangat main dengan jelly pokok bunga kat rumah aku. Risau tau.. takut dia masukkan ke dalam mulut je.

Lately, Mamoru kan, suka sangat peluk Ayuni. Pantang si kecik tu datang rumah aku, sepuluh kali sekejap Mamoru huggggggssss dia.. (dah tak sabar nak tunggu baby sendiri laa tu.. hihihi)

Permalink 12 Comments

Makan-makan

February 23, 2009 at 11:00 am (Uncategorized)

Nih antara makanan ringan yang aku buat taim wiken semalam. Simple dan sedapppp tau.


Nih namanya aiskrim Malaysia. Dah berkurun aku beli plastik aiskrim nih, baru semalam ada can nak merasmikan. Kebetulan pulak adik no.6 buat bubur kacang hijau (tapi berlebihan sampai tak habis dimakan). Aku alter bubur kacang dia sikit pastu masukkan dalam plastik aiskrim nih.. Sedapppp ok bila dah sejuk keras camtu! Nanti aku nak buat perisa lain pulak lah.. perisa yang pelik-pelik.. hihihihi (oh, later, kalau aku masak bubur kacang hijau nih aku upload resepi kat sini ek? – aku kurang gemar kasi resepi kalau takde gambar step by step – lagipun bubur nih adik no.6 yg buat)


Almond! Yang nih pun dah berkurun Mamoru belikan untuk aku (masa aku gedik-gedik suruh dia beli badam mentah dulu). Konon nak bakar sendiri, tapi nan ado – terperuk lah mender alah nih dalam fridge sampai lah aku ter-berselera semula nak makan badam semalam. Memula tu aku bantai goreng je.. tapi goreng punya goreng, lambat nau lak masaknya.. Sudahnya, aku merengek-rengek ngadu penat kat Mamoru. Panjanggggggg ceramah incik Mamoru marahkan aku sebab cecuri masuk dapur. Sambil ‘berceramah’ tu dia turunkan jugak oven dari atas fridge dan transfer badam yg aku goreng dari kuali ke dalam oven. Tak sampai berapa minit, dah siap terhidang kacang badam rangup kat depan mata aku.. yeyeh!! Tenkiu Mamoru!!


Nih pulak kacang kuaci yang Mamoru masukkan dalam oven sekali. Besttttttt sangat makan kuaci tanpa kulit nih.. krup krap.. je bunyik bila masuk dalam mulut! Hik.


Nih, bukan makanan ok. Ini adalah lil Ayuni yang sukaaaa sangat main dengan jelly pokok bunga kat rumah aku. Risau tau.. takut dia masukkan ke dalam mulut je.

Lately, Mamoru kan, suka sangat peluk Ayuni. Pantang si kecik tu datang rumah aku, sepuluh kali sekejap Mamoru huggggggssss dia.. (dah tak sabar nak tunggu baby sendiri laa tu.. hihihi)

Permalink 21 Comments

>Mimpi

February 23, 2009 at 10:00 am (Uncategorized)

>

Aku sebenarnya masih dalam mood ‘berangan’ lagi (berangan tentang masa depan uols). Pasal tu entry aku cam tenggelam timbul je kat blog nih. Nanti lah, bila angan-angan aku dah jadi kenyataan (insyaAllah sebelum hujung tahun nih), aku reveal kat sini nahh..

Dah lama tak update pasal pregnancy kan? kan? Esp bila dah hampir masuk trimester yang terakhir nih (wahhh.. cepat betul kan?). Banyak yang nak dicerita sebenarnya, tapi slow-slow dulu.

Ohh iklan jap, malam tadi aku mimpi aku dah bersalin! Panik ok. Yang kelakar tu, baby aku dah siap berbedung baru air ketuban aku pecah (macam mana tu?). Walaupun jalan mimpi tu agak pelik tapiiiiiiii perasaan yang aku rasa taim tu adalah sangat real tau – sangat menakutkan.

Bila dah terjaga, aku cecepat raba perut aku – hampir menangis aku ok bila aku rasa perut aku cam kempis je. Berapa kali aku duk tanya Mamoru ‘betul ke perut aku still besar lagi’.. Jenuh laa member tu nak convince kan aku.. hihihi (over kan?).

Serious ok, kengkadang tu perut aku nih sangat mengkonpiuskan. Ada certain masa aku rasa cam tak pregnant langsung. Badan rasa ringan – boleh berjalan, berlari, etc. Cuma sesekali je (esp bila baby kerap bergerak & perut jadi tegang), baru aku terasa macam pregnant. Jangan tataw, even nak masuk bulan ke tujuh nih pun aku masih boleh pakai kebaya & baju kurung lagik tau!

Ok, iklan tamat.

Sambung balik bercakap pasal angan-angan: aku adalah sangat jelessssssss dengan Puex & Ayang (pasangan pengapit masa wedding aku). Tapi bukan jeles yang bersifat dengki ok. Nih jeles jenis yang membakar semangat aku! Derang dah berjaya jadikan angan-angan derang satu realiti uolsss – Kagum.. kagum (tak sabar nak tunggu turn aku pulak).. Apa pun, aku doakan semoga derang sukses selalu!

Permalink 4 Comments

Mimpi

February 23, 2009 at 10:00 am (Uncategorized)

Aku sebenarnya masih dalam mood ‘berangan’ lagi (berangan tentang masa depan uols). Pasal tu entry aku cam tenggelam timbul je kat blog nih. Nanti lah, bila angan-angan aku dah jadi kenyataan (insyaAllah sebelum hujung tahun nih), aku reveal kat sini nahh..

Dah lama tak update pasal pregnancy kan? kan? Esp bila dah hampir masuk trimester yang terakhir nih (wahhh.. cepat betul kan?). Banyak yang nak dicerita sebenarnya, tapi slow-slow dulu.

Ohh iklan jap, malam tadi aku mimpi aku dah bersalin! Panik ok. Yang kelakar tu, baby aku dah siap berbedung baru air ketuban aku pecah (macam mana tu?). Walaupun jalan mimpi tu agak pelik tapiiiiiiii perasaan yang aku rasa taim tu adalah sangat real tau – sangat menakutkan.

Bila dah terjaga, aku cecepat raba perut aku – hampir menangis aku ok bila aku rasa perut aku cam kempis je. Berapa kali aku duk tanya Mamoru ‘betul ke perut aku still besar lagi’.. Jenuh laa member tu nak convince kan aku.. hihihi (over kan?).

Serious ok, kengkadang tu perut aku nih sangat mengkonpiuskan. Ada certain masa aku rasa cam tak pregnant langsung. Badan rasa ringan – boleh berjalan, berlari, etc. Cuma sesekali je (esp bila baby kerap bergerak & perut jadi tegang), baru aku terasa macam pregnant. Jangan tataw, even nak masuk bulan ke tujuh nih pun aku masih boleh pakai kebaya & baju kurung lagik tau!

Ok, iklan tamat.

Sambung balik bercakap pasal angan-angan: aku adalah sangat jelessssssss dengan Puex & Ayang (pasangan pengapit masa wedding aku). Tapi bukan jeles yang bersifat dengki ok. Nih jeles jenis yang membakar semangat aku! Derang dah berjaya jadikan angan-angan derang satu realiti uolsss – Kagum.. kagum (tak sabar nak tunggu turn aku pulak).. Apa pun, aku doakan semoga derang sukses selalu!

Permalink 4 Comments

>Gaduh

February 19, 2009 at 9:00 am (Uncategorized)

>

SOOOOooo.. turns out that my colleague tu baca blog aku & start panas hati & sound aku atas apa yg aku tulis kat entry sebelum nih.

My answer is.. BAGUS (and keep on reading this one jugak)

Antara yang dia tak puas hati kat aku:

Keje aku kat opis nih tak banyak
Aku banyak rilek
Aku mengadu pasal dia (bila ditanya aku mengadu kat siapa, taknak pulak dia mention nama)

Ikut hati yang panas nih nak je aku lawan jerit-jerit suara dengan dia (yessss, dia jerit kat aku ok!). Tapi being professional dan kenangkan baby dalam perut nih (dan respect terhadap dia yang dah tua), aku kontrol diri aku dari bersikap kurang ajar.

Since dia baca blog nih, aku just luahkan apa yang aku rasa kat sini je lah. Ok?

Well, siapa kata aku tak banyak keje kat opis nih? Banyak ok! Cuma buat masa nih keje aku adalah:

Cari client untuk company major project untuk coming ASMDP (banyak urusan surat menyurat / elektronik mail untuk dibuat). Ini paling penting ok – since ini adalah sumber utama kewangan kompeni!

Updating membership data yang aku kena buat untuk dedua jenis membership (kalau ikut tugas asal yg boss bagi, dia kena update salah satu membership, tapi in the end, aku buat dedua sekali which is FINE – ada ke aku komplen?); dan..

Buat list of buku-buku untuk di update dalam website.

Pada aku, bila dah ada listing senarai keje yang perlu dibuat, kita buat ikut turutan lah. Ada keje yang aku dulukan, ada yang aku letak tepi dulu. Depends on dateline boss bagi. Yang penting, aku pandai manage masa & siapkan keje sebelum dateline. So, kalau aku nampak macam freeeeee all the time kat opis disebabkan aku tahu manage masa aku, tuuu salah aku ke?

Lain-lain keje termasuk golf tournament, dinner, charity ke apa, so far tak ada pembahagian keje. Siapa yang boss assign, dia lah yang buat. Aku takde masalah kalau boss bagi aku task ATAU kalau dia minta aku tolong in charge dalam satu-satu event / projek ATAU share satu-satu projek dengan aku. Aku boleh terima dengan senang hati ok.

Tapi nan ado! Apa-apa task / rekod yg dia dapat, tak kira dari memana boss, dia keep it to herself (dont know why – maybe nak tunjuk dia boleh buat semua keje). Contohnya macam sekarang nih, dari charity projek (scholarship program), golf tourney, company account, administration, even minutes semua dia nak buat sorang. Ada lah jugak dia minta tolong aku.. tapi perkara yang minor laa sangat, e.g., mintak no golf club (untuk dia buat booking), minta no. hotel / convention centre (pun untuk dia buat booking), minta contact list untuk semua universiti dalam malaysia nih (jugakkkkk untuk dia liase sendiri).

But then, bila dia pressure bila terlalu banyak keje, boleh pulak salahkan aku tak buat keje? Serious aku tak faham! Salah siapa sebenarnya nih?? Salah aku tak buat keje ke atau salah dia yang tanak share keje dengan aku? Explain please..

Lagi satu, sepanjang 6 tahun le aku keje kat sini, dah banyak kali staff kat sini bertukar ganti dannn aku tak penah nak mengadu pasal staff kat sini pada boss. Malah, aku still keep in touch dengan staff-staff yang lama. Aku bukan jenis suka bawak mulut atau suka jaga tepi kain orang. Jauhhhhhh sekali nak kipas-kipas boss nih. Bagi aku, tak kisah lah kalau staff kat sini masuk opis lambat / balik awal / amik masa lunch hour sampai berjam-jam – yang pentingggg keje siap. Aku admit, sesekali, diulang SESEKALI (bukan selalu ok) aku ada balik awal sebab nak kejar teksi. Itu pun aku buat bila Mamoru outstation & tak dapat fetch aku balik keje. Kat area opis aku nih, kalau ko keluar tepat pukul 5.00 petang, aku berani gerenti yang ko takkan dapat teksi sampai pukul 9.00 malam!! Serious ok! Tapi kalau hari-hari biasa, aku masuk opis antara pukul 7.00 – 7.30 pagi (biarpun opis hour start at 9.00am) dan balik keje lewat antara pukul 5.30 -6.00 petang (sebab tunggu Mamoru yang stranded dalam traffic jam).

Put in mind la, kita kawan sepejabat (memasing takde seniority kepada sesiapa), so tak boleh bahagi tugas secara baik ke? Kalau bengang baca apa yg aku tulis dalam entry semalam pun, tak boleh nak tegur cara baik? Perlu ke terpekik-terlolong camtu? (hey, its not like our bosses read this blog pun – soal mengadu-domba nih tak timbul ok. Cuma aku mengadu kat blog nih je (yang dibaca oleh mereka-mereka yang hampir 90% tak kenal siapa aku dalam dunia realiti) – So, apa masalahnya? Ada orang kenal kau kat sini ke?

Aku rasa aku tau kenapa dia marah sangat kat aku semalam:

First sebab aku tengah apply keje kat company XXX.. dan boss aku sendiri yang offer nak dapatkan aku keje kat company tu. Frankly, aku suka sangat keje kat sini (kalau tak takkan 6 tahun aku still bertahan). Tapi masa bulan Ramadhan lepas (Sept 2008), boss aku (yang aku anggap macam ayah aku sendiri) advise aku kembangkan career aku kat tempat lain (since dia tahu aku further study amik kelas malam study MBA part time kat UM). Jadi, dia offer aku cari keje lain dan dia sanggup gunakan pengaruh dia untuk dapatkan aku keje yang lebih baik. Memula tu aku malas nak cari keje lain. Tapi bila aku dah pregnant dan fikirkan masa depan baby, baru sekarang aku gunakan peluang tu. Masa aku bagi application form keje kat boss (sebab boss aku volunteer nak hantar by-hand ke company tu – see betapa baiknya boss aku), aku try sehabis baik untuk sorok dari dia (tanak dia kecik hati). Dan boss aku pun sama duk sorok-sorok mender nih dari dia. Tapi since dia dah memang jenis terlebihhhh curious, pecah jugak rahsia nih.

Second, of course la sebab keje dia overloaded. Sejujurnya, aku sendiri tak kisah kalau semua tu aku buat sendiri. Sebelum dia ada, bukan ada sesiapa yang tolong aku pun – takde pulak aku merungut ke apa kat boss. Yep, aku tahu mungkin dia stress sebab aku akan amik maternity leave taim keje tengah berlambak (ada 3 major projek yg dia kena handle sorang masa tu nanti). Apa ingat aku sesaja pilih cuti bersalin taim keje tengah berlambak? Macam yang aku cakap tadi, bahagi-bahagi keje lah. Selagi belum sampai tarikh aku delivery nih aku boleh buat keje lagi maa. Nih semua nak buat sendiri pastu bila stress, aku pulak disalahkan sebab tak membantu.. tolong lah.

Last sekali, aku agak dia ada masalah peribadi. Dalam bulan nih aku asyik dapat call dari bank bertanyakan dia. Orang bank tu duk marah-marah aku kenapa susah sangat nak call dia (tak pasal je aku jadi mangsa maki hamun). Tapi adat laa.. semua orang pun ada buat hutang. Mana ada orang yg tak berhutang zaman sekarang nih: hutang keta, rumah, kad kredit, etc. Cuma yang berbeza, banyak atau sikit hutang yang dibuat. Aku pun ada gak hutang yang tak settle-settle sampai sekarang – PTPTN.. stress jugak, tapi takde lah nak membawak masalah luar ke opis.

Tak best betul tau bila bergaduh satu opis nih tau. Haii.. sabar je lah dengan semua nih.

Permalink 11 Comments

Gaduh

February 19, 2009 at 9:00 am (Uncategorized)

SOOOOooo.. turns out that my colleague tu baca blog aku & start panas hati & sound aku atas apa yg aku tulis kat entry sebelum nih.

My answer is.. BAGUS (and keep on reading this one jugak)

Antara yang dia tak puas hati kat aku:

Keje aku kat opis nih tak banyak
Aku banyak rilek
Aku mengadu pasal dia (bila ditanya aku mengadu kat siapa, taknak pulak dia mention nama)

Ikut hati yang panas nih nak je aku lawan jerit-jerit suara dengan dia (yessss, dia jerit kat aku ok!). Tapi being professional dan kenangkan baby dalam perut nih (dan respect terhadap dia yang dah tua), aku kontrol diri aku dari bersikap kurang ajar.

Since dia baca blog nih, aku just luahkan apa yang aku rasa kat sini je lah. Ok?

Well, siapa kata aku tak banyak keje kat opis nih? Banyak ok! Cuma buat masa nih keje aku adalah:

Cari client untuk company major project untuk coming ASMDP (banyak urusan surat menyurat / elektronik mail untuk dibuat). Ini paling penting ok – since ini adalah sumber utama kewangan kompeni!

Updating membership data yang aku kena buat untuk dedua jenis membership (kalau ikut tugas asal yg boss bagi, dia kena update salah satu membership, tapi in the end, aku buat dedua sekali which is FINE – ada ke aku komplen?); dan..

Buat list of buku-buku untuk di update dalam website.

Pada aku, bila dah ada listing senarai keje yang perlu dibuat, kita buat ikut turutan lah. Ada keje yang aku dulukan, ada yang aku letak tepi dulu. Depends on dateline boss bagi. Yang penting, aku pandai manage masa & siapkan keje sebelum dateline. So, kalau aku nampak macam freeeeee all the time kat opis disebabkan aku tahu manage masa aku, tuuu salah aku ke?

Lain-lain keje termasuk golf tournament, dinner, charity ke apa, so far tak ada pembahagian keje. Siapa yang boss assign, dia lah yang buat. Aku takde masalah kalau boss bagi aku task ATAU kalau dia minta aku tolong in charge dalam satu-satu event / projek ATAU share satu-satu projek dengan aku. Aku boleh terima dengan senang hati ok.

Tapi nan ado! Apa-apa task / rekod yg dia dapat, tak kira dari memana boss, dia keep it to herself (dont know why – maybe nak tunjuk dia boleh buat semua keje). Contohnya macam sekarang nih, dari charity projek (scholarship program), golf tourney, company account, administration, even minutes semua dia nak buat sorang. Ada lah jugak dia minta tolong aku.. tapi perkara yang minor laa sangat, e.g., mintak no golf club (untuk dia buat booking), minta no. hotel / convention centre (pun untuk dia buat booking), minta contact list untuk semua universiti dalam malaysia nih (jugakkkkk untuk dia liase sendiri).

But then, bila dia pressure bila terlalu banyak keje, boleh pulak salahkan aku tak buat keje? Serious aku tak faham! Salah siapa sebenarnya nih?? Salah aku tak buat keje ke atau salah dia yang tanak share keje dengan aku? Explain please..

Lagi satu, sepanjang 6 tahun le aku keje kat sini, dah banyak kali staff kat sini bertukar ganti dannn aku tak penah nak mengadu pasal staff kat sini pada boss. Malah, aku still keep in touch dengan staff-staff yang lama. Aku bukan jenis suka bawak mulut atau suka jaga tepi kain orang. Jauhhhhhh sekali nak kipas-kipas boss nih. Bagi aku, tak kisah lah kalau staff kat sini masuk opis lambat / balik awal / amik masa lunch hour sampai berjam-jam – yang pentingggg keje siap. Aku admit, sesekali, diulang SESEKALI (bukan selalu ok) aku ada balik awal sebab nak kejar teksi. Itu pun aku buat bila Mamoru outstation & tak dapat fetch aku balik keje. Kat area opis aku nih, kalau ko keluar tepat pukul 5.00 petang, aku berani gerenti yang ko takkan dapat teksi sampai pukul 9.00 malam!! Serious ok! Tapi kalau hari-hari biasa, aku masuk opis antara pukul 7.00 – 7.30 pagi (biarpun opis hour start at 9.00am) dan balik keje lewat antara pukul 5.30 -6.00 petang (sebab tunggu Mamoru yang stranded dalam traffic jam).

Put in mind la, kita kawan sepejabat (memasing takde seniority kepada sesiapa), so tak boleh bahagi tugas secara baik ke? Kalau bengang baca apa yg aku tulis dalam entry semalam pun, tak boleh nak tegur cara baik? Perlu ke terpekik-terlolong camtu? (hey, its not like our bosses read this blog pun – soal mengadu-domba nih tak timbul ok. Cuma aku mengadu kat blog nih je (yang dibaca oleh mereka-mereka yang hampir 90% tak kenal siapa aku dalam dunia realiti) – So, apa masalahnya? Ada orang kenal kau kat sini ke?

Aku rasa aku tau kenapa dia marah sangat kat aku semalam:

First sebab aku tengah apply keje kat company XXX.. dan boss aku sendiri yang offer nak dapatkan aku keje kat company tu. Frankly, aku suka sangat keje kat sini (kalau tak takkan 6 tahun aku still bertahan). Tapi masa bulan Ramadhan lepas (Sept 2008), boss aku (yang aku anggap macam ayah aku sendiri) advise aku kembangkan career aku kat tempat lain (since dia tahu aku further study amik kelas malam study MBA part time kat UM). Jadi, dia offer aku cari keje lain dan dia sanggup gunakan pengaruh dia untuk dapatkan aku keje yang lebih baik. Memula tu aku malas nak cari keje lain. Tapi bila aku dah pregnant dan fikirkan masa depan baby, baru sekarang aku gunakan peluang tu. Masa aku bagi application form keje kat boss (sebab boss aku volunteer nak hantar by-hand ke company tu – see betapa baiknya boss aku), aku try sehabis baik untuk sorok dari dia (tanak dia kecik hati). Dan boss aku pun sama duk sorok-sorok mender nih dari dia. Tapi since dia dah memang jenis terlebihhhh curious, pecah jugak rahsia nih.

Second, of course la sebab keje dia overloaded. Sejujurnya, aku sendiri tak kisah kalau semua tu aku buat sendiri. Sebelum dia ada, bukan ada sesiapa yang tolong aku pun – takde pulak aku merungut ke apa kat boss. Yep, aku tahu mungkin dia stress sebab aku akan amik maternity leave taim keje tengah berlambak (ada 3 major projek yg dia kena handle sorang masa tu nanti). Apa ingat aku sesaja pilih cuti bersalin taim keje tengah berlambak? Macam yang aku cakap tadi, bahagi-bahagi keje lah. Selagi belum sampai tarikh aku delivery nih aku boleh buat keje lagi maa. Nih semua nak buat sendiri pastu bila stress, aku pulak disalahkan sebab tak membantu.. tolong lah.

Last sekali, aku agak dia ada masalah peribadi. Dalam bulan nih aku asyik dapat call dari bank bertanyakan dia. Orang bank tu duk marah-marah aku kenapa susah sangat nak call dia (tak pasal je aku jadi mangsa maki hamun). Tapi adat laa.. semua orang pun ada buat hutang. Mana ada orang yg tak berhutang zaman sekarang nih: hutang keta, rumah, kad kredit, etc. Cuma yang berbeza, banyak atau sikit hutang yang dibuat. Aku pun ada gak hutang yang tak settle-settle sampai sekarang – PTPTN.. stress jugak, tapi takde lah nak membawak masalah luar ke opis.

Tak best betul tau bila bergaduh satu opis nih tau. Haii.. sabar je lah dengan semua nih.

Permalink 15 Comments

>Panas hati

February 18, 2009 at 10:00 am (Uncategorized)

>

Aku paling tak suka kalau orang lain amik credit atas hasil keje aku.. atau tak pun, suruh aku buat keje yg remeh temeh.

Contohnya; Ko mintak tolong colleage ko call bank RHB tanya prosedur untuk tukar akaun kompeni padahal dalam masa yang sama, ko sendiri nak keluar pegi bank yg sama untuk deposit kan cheque – Pada aku, apa laaa salahnya ko tanya sendiri kat kaunter bank tu soalan yang ko nak tanya? Betul tak? Pelik tau dengan orang camnih – Jenis orang yang sebenarnya bukan desperate nak minta tolong tapi sengaja nak menyusahkan orang – dengki tengok orang lain rilek kat opis. Tapi yang nih aku tak geram sangat sebab aku dah sound tepet je. Terdiam dia bila aku tegur pesal dia tak boleh tanyakan sekali mender tu sekali harung bila dah sampai bank nanti?

Ekceli bukan tuuuu je. Banyakkkkk lagi sebenarnya. Rasa nak je aku mengumpat maki hamun segala kat blog nih tapiiii.. tak boleh dik nonnn – tak baikkkk. Kena banyakkkkk bersabarrr. Buat masa nih telan je lah dulu memender yang menyakitkan hati. Lagipun, tak elok memarah nih, kanggg effect kat baby.

Dah laa.. sambung berangan lagi best.. kan Mamoru kan?

Permalink 9 Comments

Panas hati

February 18, 2009 at 10:00 am (Uncategorized)

Aku paling tak suka kalau orang lain amik credit atas hasil keje aku.. atau tak pun, suruh aku buat keje yg remeh temeh.

Contohnya; Ko mintak tolong colleage ko call bank RHB tanya prosedur untuk tukar akaun kompeni padahal dalam masa yang sama, ko sendiri nak keluar pegi bank yg sama untuk deposit kan cheque – Pada aku, apa laaa salahnya ko tanya sendiri kat kaunter bank tu soalan yang ko nak tanya? Betul tak? Pelik tau dengan orang camnih – Jenis orang yang sebenarnya bukan desperate nak minta tolong tapi sengaja nak menyusahkan orang – dengki tengok orang lain rilek kat opis. Tapi yang nih aku tak geram sangat sebab aku dah sound tepet je. Terdiam dia bila aku tegur pesal dia tak boleh tanyakan sekali mender tu sekali harung bila dah sampai bank nanti?

Ekceli bukan tuuuu je. Banyakkkkk lagi sebenarnya. Rasa nak je aku mengumpat maki hamun segala kat blog nih tapiiii.. tak boleh dik nonnn – tak baikkkk. Kena banyakkkkk bersabarrr. Buat masa nih telan je lah dulu memender yang menyakitkan hati. Lagipun, tak elok memarah nih, kanggg effect kat baby.

Dah laa.. sambung berangan lagi best.. kan Mamoru kan?

Permalink 18 Comments

Next page »