Udang galah

February 12, 2009 at 8:00 am (Uncategorized)

Sedapnya kalau dapat makan udang galah masak cili api.. fuhhh.. memang menjilat jari – esp kalau dapat sedut part otak udang tu.. *terliur pulak*

Tapi sayangggg.. rerupanya adik-beradik aku semua tak makan udang (ulat air katanya). Bukan setakat adik-adik, incik Mamoru pun sama tau – dia pun tak suka udang! Patut lah setiap kali aku masak lauk udang, manjangggggg tak luak.. tssskkk..

Aritu, teringin punya pasal, aku beli lah jugak udang galah nih. Beli sekor je. Jadi lah untuk aku makan sorang..


Tengok muka adik pompuan no.6 – punyaalahhhh dia geli tengok udang tu sampai nak sentuh pun tak berani.. aperdaaa..


Nih udang yg dah siap digoreng.. fuhhh.. sangat manis ok rasa dia! Udang nih kalau makan kat luar kompem puluh-puluh inggit seketul. Tapi yang aku beli kat pasar nih harganya RM 8 inggit sahajor – jimatttt.

p/s: Harap baby dalam perut nih suka makan udang.. kalau tak, takde geng laa aku.. tsskkk..

12 Comments

  1. Cik Jah said,

    alamakkk sedapnya ad…nasib baik kita tak ngidam kalau tak jenoh gak ni…kita suka udang…

  2. aD said,

    cik jah, sama lah kita.. *calit sikit*.. rugi kan orang tak makan udang nih (sambil jeling kat Mamoru)

  3. aD said,

    cik jah, sama lah kita.. *calit sikit*.. rugi kan orang tak makan udang nih (sambil jeling kat Mamoru)

  4. KasihKuAlRayyan said,

    hadoi la.. nyaman sungguh udang galah itew.. sgt2 membuka selera.. sekarang jgk gie pasar!!!!😛

  5. e.l.i.s.s.m.i.e said,

    aduyai…sedap nyer tengok udang galah tuh…seb baik dah lepas peknen😀

  6. biqque said,

    goreng saje ke atau ada guna tepung? kasi resipi skit!

  7. cicakuben said,

    alamak udang sey…
    nak thu ad…ape je jenis udang, klu kt uma eL tau uma Ajibun mmg licin gila,…especekli kat uma pamili ajibun, nk duk ats meja mkn tuh, siap tgok dlu sapa bakal duk sblah….klu duk sblah ajibun or BIL mey, kompom xdpt mkn byk2…huhuu

  8. cicakuben said,

    alamak udang sey…
    nak thu ad…ape je jenis udang, klu kt uma eL tau uma Ajibun mmg licin gila,…especekli kat uma pamili ajibun, nk duk ats meja mkn tuh, siap tgok dlu sapa bakal duk sblah….klu duk sblah ajibun or BIL mey, kompom xdpt mkn byk2…huhuu

  9. swEet zirCon said,

    best2! besar lg…
    suke gk udang tp elergy ler…
    pas mkn mesti gatal2…tp nk mkn gak! haha…
    ade petua x elakkan gatal selain dr elakkan mkn la…huhu

  10. Dee said,

    wei..udang galah lah sedap..best kalo dpt mkn..x toleh kiri kanan..kalo nak mkn free…sy gi je umah member sy kat telok intan..fresh2 tau..n besar2..jimat pun jimat..bapak dia tangkap kat sungai perak..

  11. aD said,

    kasihkuaryan: cemana, ketemu tak dgn udangnya? hihihi

    elissmie: memang sodapppp sekali!

    biqque: udang tu ad goreng ngan kunyit & garam je hihihih (dasar pemalas nak masak).. tapi kalau fresh kail dari laut/sungai, tayah bubuh kunyit pun sodapp🙂

    cicakuben: kalau cenggitu, kita memang tak boleh share semeja.. kang tak cukupppp eL oiii.. hahahahah

    sweet zircon: ad pun ada kawan yg elergy makan makanan laut nih, tapi sebelum makan, dia stanby ubat pil untuk kurangkan gatal.. abis je makan, cecepat dia telan pil hihihi

    Dee: kat teluk intan dapat udang murahh? wahh.. belah mana tu?

  12. Zana S said,

    rasa rugi kalo beli udang tu. sbb apa tau.. pale dia yg kasi timbang berat. hehehe…

    takpela.. kang kempunan nak mkn, anak lahir duk leleh ayaq liur. payah gak.. hiks..

    er… elakkan mkn ketam ek. cam anak zana, disebabkan mak dia suke mkn ketam, la nie tgn anak cam ketam. semua benda dia nak usik/main. hueheuheuehue

Comments are closed.

%d bloggers like this: