Makan-makan

February 23, 2009 at 11:00 am (Uncategorized)

Nih antara makanan ringan yang aku buat taim wiken semalam. Simple dan sedapppp tau.


Nih namanya aiskrim Malaysia. Dah berkurun aku beli plastik aiskrim nih, baru semalam ada can nak merasmikan. Kebetulan pulak adik no.6 buat bubur kacang hijau (tapi berlebihan sampai tak habis dimakan). Aku alter bubur kacang dia sikit pastu masukkan dalam plastik aiskrim nih.. Sedapppp ok bila dah sejuk keras camtu! Nanti aku nak buat perisa lain pulak lah.. perisa yang pelik-pelik.. hihihihi (oh, later, kalau aku masak bubur kacang hijau nih aku upload resepi kat sini ek? – aku kurang gemar kasi resepi kalau takde gambar step by step – lagipun bubur nih adik no.6 yg buat)


Almond! Yang nih pun dah berkurun Mamoru belikan untuk aku (masa aku gedik-gedik suruh dia beli badam mentah dulu). Konon nak bakar sendiri, tapi nan ado – terperuk lah mender alah nih dalam fridge sampai lah aku ter-berselera semula nak makan badam semalam. Memula tu aku bantai goreng je.. tapi goreng punya goreng, lambat nau lak masaknya.. Sudahnya, aku merengek-rengek ngadu penat kat Mamoru. Panjanggggggg ceramah incik Mamoru marahkan aku sebab cecuri masuk dapur. Sambil ‘berceramah’ tu dia turunkan jugak oven dari atas fridge dan transfer badam yg aku goreng dari kuali ke dalam oven. Tak sampai berapa minit, dah siap terhidang kacang badam rangup kat depan mata aku.. yeyeh!! Tenkiu Mamoru!!


Nih pulak kacang kuaci yang Mamoru masukkan dalam oven sekali. Besttttttt sangat makan kuaci tanpa kulit nih.. krup krap.. je bunyik bila masuk dalam mulut! Hik.


Nih, bukan makanan ok. Ini adalah lil Ayuni yang sukaaaa sangat main dengan jelly pokok bunga kat rumah aku. Risau tau.. takut dia masukkan ke dalam mulut je.

Lately, Mamoru kan, suka sangat peluk Ayuni. Pantang si kecik tu datang rumah aku, sepuluh kali sekejap Mamoru huggggggssss dia.. (dah tak sabar nak tunggu baby sendiri laa tu.. hihihi)

21 Comments

  1. nn said,

    wah..sedapnya…
    aiskrim malaysia itu, kacang2 itu jugak..wah…sudah terliur nih…

  2. nn said,

    wah..sedapnya…
    aiskrim malaysia itu, kacang2 itu jugak..wah…sudah terliur nih…

  3. rynn2506 said,

    kite pon suka bangat mkn aiskrim msia tu..

    erm…ad, so cute la si kecik Ayuni tu….geram tgok pipi dia…

    http://www.rynn2506.com

  4. atty's said,

    lama dah tak makan eskerem malaysia..nie sedapnya nampak..hah

  5. atty's said,

    lama dah tak makan eskerem malaysia..nie sedapnya nampak..hah

  6. atty's said,

    lama dah tak makan eskerem malaysia..nie sedapnya nampak..hah

  7. atty's said,

    lama dah tak makan eskerem malaysia..nie sedapnya nampak..hah

  8. atty's said,

    lama dah tak makan eskerem malaysia..nie sedapnya nampak..hah

  9. atty's said,

    lama dah tak makan eskerem malaysia..nie sedapnya nampak..hah

  10. atty's said,

    lama dah tak makan eskerem malaysia..nie sedapnya nampak..hah

  11. atty's said,

    lama dah tak makan eskerem malaysia..nie sedapnya nampak..hah

  12. atty's said,

    lama dah tak makan eskerem malaysia..nie sedapnya nampak..hah

  13. Elyn said,

    nk tau tak?? time preg aritu kite nmpk budak mkn eskrem mesia ni lam lift kat umah mak….. jam jam tu gak terase nk mkn eskrem tu.

    x pasal je mak suh budak kecik yg mkn eskrem depan kite kene pi beli hihihih…. hambik ko 5 hengget haku borong eskrem tu!!!

  14. Dee said,

    i suka itew badam sama itu kuacilah..boleh ek bakar cenggitu je..nti nk trylah..hehehe..

  15. nURmALa mAZLan said,

    eh…dah lama la kita x makan aiskrim malaysia tu.. dulu2 rajin je buat sendiri..milo la, asam la..huhu~~

  16. mEiZ AraNda said,

    aduss
    lapa plak sis tgk aiskrim tu tghari nie..;p..dapnyerrrrrrrrrr..

    lagi2 badam tu sumer…;)
    lapanyerrrrrrrrrr….

    mesti incik momoru tu teringin sgt nak pegang baby di akan kak ad….;)

    mesti baby gurl nie…;)

  17. miszrLina said,

    nak gak wak…. huhu…
    cedap dimakan kala batok2…huhu

  18. e.l.i.s.s.m.i.e said,

    aku terliur badam tuh…huhuhu..eskrim kacang hijo den tak gemor..kalo milo ker sirap best tu..oren..hihihi..masa kecik2 dulu mak aku buat…

  19. aZuRa AhMaD said,

    lama x mkn aiskrim malaysia..dolu-dolu masa kecik2..mak slalu buat jual..mcm2 perisa..ada bandung, jagung, oren, milo, kacang ijau…mcm2 la…dulu 20 sen ja…satu..

  20. suezety said,

    sekadar untuk berkongsi.. if ibu mengandung makan badam, ia dpt meningkatkan proses tumbesaran otak bayi & its really good.. dpt hasilkan anak2 yg pintar. so makanlah badam bebanyak ok!

  21. Beautiful Disaster said,

    aah. kang ayuni tu ingat tu gule2 ke hape nnt. isk. ssh ekh. aah. tgk anak org slalu rse xsbr jer nk rase bby yg nk kuar ni kan. hehe.

Comments are closed.

%d bloggers like this: