7 bulan

March 2, 2009 at 10:00 am (My Pregnancy)

Babai trimester 2 dannn…. hello final trimester (3)

Perasaan aku sekarang

Sekejap je dah masuk bulan March kan? Kurang 3 bulan je lagi untuk aku bersalin kan si comel dalam perut nih.. nervous? Belum lagi dik nonnn. Tunggu dedekat nak delivery nanti kut baru perasaan takut tu datang. Buat masa nih perasaan yang ada hanyalahhhhhh hepiiiiii..!

Kenapa hepi? Sebab sampai tahap nih, aku masih belum alami apa yang orang pregnant alami – bengkak kaki / sakit belakang / kepala / cramp / etc (memintak tayah lah kena.. aku tak suka sakit / lembik camtu *amin*).

Perasaan Mamoru pulak? Haa.. nak tau tak, aritu aku ada buka email dia (Iklan: Mamoru memang bagi aku pasword email dia in case kalau dia nak suruh aku print something dari situ). Nak tau apa aku jumpa dalam email dia? Rupanya kan, Mamoru siap subscribe “pregnancy calendar update” untuk mudahkan dia cek tahap perkembangan baby kami setiap minggu! Sooooooo sweettttt tau Mamoru nih! Aku ingatkan, aku sorang je yang eager nak tau pembesaran baby dalam perut nih – dia pun sama uolllsss! Memang para suami semua camni ek? hihihihi.

Patut lah Mamoru tak banyak soal bila aku duk beria-ia bercerita perkembangan baby week by week kat Mamoru – padahal, dia dah tau lagi awal dari aku.. cess, geremmm tau! (tapi sukaaaaa)

Badan aku sekarang

Ada perkembangan yang hebat! Berat badan aku naik 2 kilo dalam tempoh sebulan ok! Sebelum nih nak naik sebulan sekilo pun payah tau. So, berat aku sekarang adalah.. 42.5 kilogram!! Yey!

Nih semua berkat paksaan makan oleh Mamoru lah nih. Ohhh.. Mamoru sangat strict sekarang. Pasal makan memang dia berkira ok. Kalau aku skip amik breakfast / lunch, memang panjanggggg muncung dia. Bukan setakat muncung, ceramah dia pun adalah sangattt panjanggg hokeh. Tak sanggup aku wei – nanti tak dapat nak memanja.

Perkembangan lain takde apa sangat. Badan aku still maintain. Pipi, lengan, paha still takde perubahan – Cuma perut je yang ke depan. Jenis kalau aku tutup perut dengan buku / sweater, sure orang tataw aku pregnant. Macam aritu, ada sorang mamat kat bawah opis nih dari jauh duk usha-usha aku sampai aku pelik dia nih tak perasan ke aku pregnant – bini orang? Rupanya taim tu perut aku terlindung dengan sweater. Bila aku alihkan sweater, terusssss terdiamm tak berbunyik mamat tu ok.. hahaha lawak sungguh!

Overall setakat nih aku rasa, aku suka sangat mengandung.. hihi. Aku rasa mengandung buat aku rasa sangatttt woman (apakah?). Mengandung buat aku rasa diri aku cantik (serious ok) dan buat tahap konpiden aku bertambah 100%. Oleh itu, marilah kita mengandung beramai-ramai (khas untuk yang dah berkahwin sahaja haha)

Perkembangan baby dalam perut

Alhamdullilah, masa checkup aritu, Dr Rusila kata, ujian darah, urin, etc semua normal. Takde masalah.

Berat baby setakat nih dah 907 gram.. sikit lagi nak jadi sekilo. Aku tanya Mamoru, macam mana nak gambarkan berat baby. Ada ke Mamoru suruh aku pegang sekampit tepung / gula.. hihihi.

Kata doktor, baby aku panjang. Kemungkinan baby aku nih tinggi kut bila besar nanti. Bila doktor cakap camtu, laju je aku jawab.. “Haa, tu konpem ikut gen daddy dia”. Tergelak doktor Rusila. Tapi betul tau, Mamoru kan tinggi orangnya.

Dari apa yg aku baca & faham, sekarang nih baby dah pandai mendengar & bertindak balas bila dengar bunyi dari luar. Dia dah boleh cam suara mama dia ok! Bukan setakat tu je, even sekarang nih pun dia dah pandai buka mata & mungkin akan menoleh kalau kita letak torchlight kat atas perut.. hihi.. comel.. comel..


Ok, nih gambar aku sekarang.. perut sudah jelas kan? Nih gambar masa hari Sabtu aritu kat Kuala Kubu Bharu – ada wedding kat sana


Aku up lagi sekeping.. comel tak? hihihi

19 Comments

  1. AHMADSUFI6177 said,

    hehe… best la kak cerita… saya yang baca pon jadi hepi… jadi xsabar2 lak nak tnggu kak beranak.. haha

  2. erlyda said,

    comelll.. ;D

  3. atty's said,

    preggy mom yg comey..

  4. atty's said,

    preggy mom yg comey..

  5. atty's said,

    preggy mom yg comey..

  6. atty's said,

    preggy mom yg comey..

  7. atty's said,

    preggy mom yg comey..

  8. atty's said,

    preggy mom yg comey..

  9. atty's said,

    preggy mom yg comey..

  10. Beautiful Disaster said,

    comeii. baby ryn da 1.4kg da. hukhuk. tp skg ni da stat bdebar2 da. haha. pdhal same jer dgn ad.

  11. WaN dAn TiE said,

    ad,
    semakin cutelah…
    muka tu berseri2 aura mummy to be yer…

  12. Dee said,

    wah..u still cute eh..perut x nmpk sgt..tp berseri2 muka..bb girl eh?

  13. Sikelu said,

    dulu.. masa mem aku pregnent, aku yg lebih google psl pregnancy dr dia.. waa kaa kaaa

  14. suezety said,

    cik senget.. makan ler bebanyak sket.. kesian baby awak tu tau… igt, awak tu makan utk 2 perut..🙂

    x sure cik sue dh bgtau ke blom, ada la cik sue baca kat internet bagaimana untuk menghasilkan anak2 yg cerdik dan bijak : banyak2 kan makan BADAM, KISMIS & OLIVE OIL… then banyakkan buat matematik/pengiraan dan dengar lagu2 yg byk ada bunyi piano ataupun benda bertali.. selamat mencuba!

  15. Yati Salem said,

    hi,can we exchnage our banner,if u done have banner is till canpost yur link,please let me know after it done.thank

    http://www.riqzmiecreation.com/

  16. rynn2506 said,

    hai aD,
    lama x singgah…cumel² sgt pic anda itu..

    *masih teringat waktu kite bsua dulu..hehehe

    http://www.rynn2506.com

  17. nURmALa mAZLan said,

    best kan perasaan nak dapat baby..wak!!!! cam dah pernah beranak la pulak..wakaka~~

  18. kabussenja said,

    semakin dekat semakin berdebar… itulah pngalamn pertama…

  19. mEiZ AraNda said,

    comel laa kak ad..;)

Comments are closed.

%d bloggers like this: