>Sabah tentatif program

March 17, 2009 at 10:00 am (Uncategorized)

>

Nih draf yang aku buat untuk trip ke Sabah bulan depan. Memang peberet aku kalau buat draft-draft gini. Aku suka kalau program / trip yang aku organize tu teratur & padat dengan xtvt.

Aku nih jenis kurang suka pegi memana trip ikut tour agency – tak mencabar hokeh. Lagipun, bayaran yang di-charge kemain mahal lagi. Lebih puas hati kalau organize sendiri tau (backpack style). Banyak mender dapat dijimatkan (esp dari segi KOS & MASA). Tapi kena buat homework lebih sikit arr – servey / cari info sendiri. Dan yang paling penting, bila dah buat research tentang tempat yang kita nak pegi tu, takde lah terkial-kial taim dah sampai sana dan takde lah kena tipu / kena charge dengan harga yang tak munasabah, betoi tak? (Pasai tu lah Mamoru selalu gelar aku nih Secretary merangkap Akauntan dia.. hihi)

Pasal trip Sabah nih, insyaAllah takde masalah. Nih kali kedua aku pegi sana. Pergi pun sebab nak menyampaikan hasrat kengkawan yang belum penah sampai puncak Kinabalu. Kalau ikut plan asal yang aku & Mamoru buat tahun lepas, kami rancang nak tawan puncak gunung Trusmadi & gunung Tambuyukon (gunung yang kedua & ketiga tertinggi selepas Kinabalu). Tapi, nasib baik tukar plan.. kalau tak, aku ler yang melepassssss nak conquer dua gunung nih.. hihihi. Setakat tak dapat panjat Kinabalu, aku tak heran lagi (maklum lah dah penah sampai puncak).. *ada nada berlagak disitu.. ops*

Kat dalam draft nih, aku siap highlite kan pasal meals masa kat sana nanti. Yang kaler merah tu kos yang team xpdc kena tanggung sendiri. Pada aku, kalau dah list kan camnih, senang la derang nak bajet expenses untuk sendiri punya makan. Ohh.. lupa nak habaq, total kos untuk trip nih RM 995 per person – all in – bayaran nih termasuk flight ticket, accomodation (kat XXX Lodge, YYY Resort & Laban Rata), transportation, meals (yang kaler biru), island hopping ke 3 buah pulau dan jenjalan kat Poring Hotspring. Amacam? Aku rasa aku dah buat costing yg paling murah compare dengan trip orang lain🙂

Tak sabarnyaaaa nak gi Sabah bulan depan!!



Draft Program for XPDC Kinabalu & Island Hopping


Thursday, 23 April 2008


9.00 am Assemble at LCCT (short briefing by team leader – Mamoru)

Breakfast (Individual)
11.10am Group 1 – Depart from LCCT (Mamoru, aD, Juju, Adik no.2 & SIL Ida)
12.50am Group 2- Depart from LCCT (Talha, Ziana, Adik no.6 & Tunang)
1.40pm Group 1 – Arrived KK Airport
3.20pm Group 2 – Arrived KK Airport
4.00pm Proceed to The XXX Lodge at KK Town
4.30pm Check-in at The XXX Lodge

Free activities
7.30pm Dinner (Individual)
8.00pm Visit pasar Kampung Air for Sabah beautiful pearls
11.00pm Sleep




Friday, 24 April 2008


6.00am Solat & Breakfast (Provided)
8.00am Take a 10 minutes walk to Jeselton Jetty
8.30am Take a tour boat for Island hopping (Mamutik, Sapi & Manukan)

Kindly tapau something for lunch before that (as the goods price at those islands would be slightly expensive)
4.00pm Heading back to the Jetty
5.00pm Free activities
6.00pm Heading back to The XXX Lodge

Dinner (Individual)

Kindly buy some ration / snack for climbing the next day

Free night activities
10.00pm Sleep




Saturday, 25 April 2008


6.00am Solat & Breakfast (Provided)
7.00am Check-out from The XXX Lodge
8.00am Take a van to Poring

Tour at Poring Hot Spring, Canopy Walk, Air Terjun

Lunch (Individual)
3.00pm Take a van to The YYY Resort Kundasang
4.00pm Arrive YYY Resort and check-in

Free activities

Dinner (Individual)

Prepare small bag-pack for climbing. Things need to bring:

Sweater, Snow cap, Glove, Long pants, 1 T-shirt, Socks, Small bag-pack, rations & drinking water.
10.00pm Sleep




Sunday, 26 April 2008


5.00am Solat & Breakfast (Individual)
6.30am Check-out and take a van to Mersilau Park
7.00am Arrive Mersilau

Leave unnecessary things (haversack) at Mersilau

Register at the counter – collect tag for climbing

Meet 2 guides for your team – short briefing
7.30am Start climbing

Lunch (Provided)
5.00pm Arrive Laban Rata

Assemble at Laban Rata’s Café for dinner (Provided)

Check-in at Gunting Lagadan (2) / Panar Laban Hut (5)
8.00pm Rest & Sleep




Monday,27 April 2008


1.00am Wear suitable clothes & meet your guides at the Hut’s entrance

Bring enough water & snacks during trekking

(NOTE: Late supper are also provided at Laban Rata’s Café but it is not advisable to go down to Laban Rata’s Café at this hour as you have to save energy for climbing – unless you are fit enough)
1.30am Start climbing to the peak
6.00am Arrive Kinabalu’s Peak

Watch the most beautiful-breath-taking sunrise from the peak

Take pictures
7.00am Descent to Gunting Lagadan
8.30am Packing & check-out

Breakfast at Laban Rata’s Café (Provided)

Take packed Lunch before descending (Provided)
9.30am Descent to Timpohon Gate
5.00pm Arrive Timpohon Gate

Take a shuttle bus to Kinabalu Park
5.30pm Arrive Kinabalu Park

Take your certificates at the HQ Office

Wait for your stuff to be transferred from Mersilau

Take a van to KK Town
10.00pm Arrive XXX Lodge & Check-in

Dinner (Individual)
12.00pm Sleep




Tuesday, 28 April 2008


6.00am Solat & start packing
7.00am Breakfast (Provided)

Free activities
12.00am Check-out from XXX Lodge

Free activities

Lunch (Individual)

Visit Filipino Market or other preferred places
5.00pm Take a cab to KK Airport
6.30pm Group 1 – Depart from KK Airport
8.30pm Group 2 – Depart from KK Airport
9.00PM Group 1 – Arrive LCCT
10.35PM Group 2 – Arrive LCCT

6 Comments

  1. kabussenja said,

    >wah lengkap dan teratur. teringin naik kinabalu plak… mne2 xpdc mmg ikut orgnzer.. mahal xpe, asal selamat pg dan pulang…

  2. Rose Ragai said,

    >aD–besnyer korang nak naik kinabalu nih..i will plan my own trip gak pas nih coz my sista nak sangat naik gunung. by the way..takde chan la aku nak jumpa nko coz i am working la..weekend pulak korang masih kat kinabalu. next visit hopefully saya dapat join korang pegi trus madi and tambuyukon..hehehe…have fun!

  3. aD said,

    >kabussenja: alhamdullilah, sepanjang ad organize trip sendiri nih, semuanya ad cuba buat dgn kos yg paling rendah tp memuaskan :)rose: alahai.. takde jodoh. baru plan nak jumpa kengkawan kat sabah. ad lepak kat bawah je taim team lain gi mendaki nanti. kalau ad jadi buat trip ke trusmadi & tambuyukon nanti, ad inform k.. boleh trekking sesama🙂

  4. Dee said,

    >cantik u nyer plan/itinerary ye..kalo ada contact utk sewa keta/teksi yg boleh bwk i round2 kk bulan 7 ni bgtau..will be going to KK this coming July..still x dpt keta lg..yg lain settled…

  5. biqque said,

    >ala if u stay sampai weekend tu, leh jumpa kt sabah…cis! cis!

  6. aD said,

    >dee: nanti ad sampai sana, ad try carikan ek.. nak keta jenis apa tu?biqque: tu la.. nk wat guane😦

Comments are closed.

%d bloggers like this: