>30 weeks!

April 2, 2009 at 9:00 am (My Pregnancy)

>

Hari nih kandungan aku genap 30 minggu.. *whoaa*.. Dah masuk bulan ke-8 dik nonn!! Tak sangka kejap je masa berlalu. Dah masuk bulan April dah pun.. laju sungguh. Berdebar rasa jantung nih tau. Ahad nih kena pegi check-up kat Al-Islam. Lepas tu nanti baru aku buat entry khas untuk bulan ke-8 nih, ok?

Rasanya pasnih, aku nak buat entry perkembangan kandungan aku setiap minggu lah. Kalau ikut perkiraan, aku just tinggal 10 minggu je lagi untuk melahirkan baby ‘A’. Tapi, kata orang, kalau pregnant baby sulung biasanya baby akan lahir seminggu awal dari tarikh dijangka (wallahualam)

Bila fikirkan pasal tarikh untuk deliver, aku rasa macam kelakar pulak;

  • Kalau ikut kata doktor Raha (doc yang memula sah kan aku pregnant), aku dijangka bersalin pada 12/06/09
  • Kalau ikut cakap doktor Rusila (Al-Islam Specialist), mungkin aku lahirkan baby pada 06/06/09
  • Kalau ikut pendapat adik-beradik, kengkawan or even Mamoru sendiri, derang suruh aku lahirkan baby ‘A’ pada 09/06/09 – tarikh CUN katanya.. haha.

Pada aku, tak kisah la memana pun. Aku tak berani nak pilih-pilih tarikh bersalin nih. Janji, aku dan baby ‘A’ sihat sempurna & selamat masa delivery nanti, udah laa.

Bercakap pasal delivery, aku dah plan untuk elakkan dari amik apa-apa jenis drug / epidural. Aku nak rasa sendiri macam mana sakitnya melahirkan anak. Aku harap sangat dapat lahirkan baby ‘A’ secara normal. Untuk merealisasikan matlamat suci murni aku nih (cewahh), aku ada buat beberapa plan:

  • Excercise : Banyakkan berjalan, berenang & buat senaman ringan

  • Kegel : (hahaha.. gelihati aku dengar ayat ‘kegel’ nih) Kena rajin amalkan kegel nih. Sehari sekurang-kurangnya 30 kali. Senang je nak buat.. kemutttt je.. ahahahhahha. Kata orang, kegel nih membantu menguatkan dan mempersiapkan otot kat bawah tu taim deliver nanti.

  • Makanan : Banyakkan makan kurma. Dan jangan lupa makan kurma sebelum masuk bilik bersalin (sila rujuk surah Maryam dalam Al-Quran). Proses bersalin kan amik masa yang lama (kengkadang sampai berbelas jam menahan sakit). Dalam tempoh tu biasanya doktor takkan bagi kita sebarang makanan. Sebab tu lah kita kena makan kurma. At least buah kurma boleh bekalkan kita tenaga untuk bertahan lebih lama (macam dalam bulan puasa tuu). Aku dah inform Mamoru untuk sediakan satu bekas kecik kurma dalam kereta – in case kalau aku sakit nak bersalin, sempat laa capai kurma sebijik dua on the way ke hospital nanti.

15 Comments

  1. atty's said,

    >wah kalo dpt 6/6 cantek ar..sama ngn kty nya kwn/akak my sil..hehehhehe

  2. e.l.i.s.s.m.i.e said,

    >9/6 tarikh aku bertunang dulu :Dbday aku 6/9 hihihihikwan aku bb dier lahir 2 minggu awal..

  3. rynn2506 said,

    >wah aD,kejap je dah 30mgu ekk…erm…kite suka tgok aD gigih buat plan bagai n ikut dgn disiplin psl persediaan nak bsalin tu…alangkah bestnye kalo kite ni pon jenis yg disiplin jugak…ini tak…plan je lebih..buatnye hampeh….ape pon..semoga aD n baby A selamat sepanjang proses kelahiran tu nnt ehh….InsyaAllah…http://www.rynn2506.com

  4. Angah said,

    >Chaiyok aD!!!!natural delivery ni kan banyak faedahnya, cepat sihat after bersalin..

  5. Dee said,

    >nti soh mamoru buat air selusuh sendiri (dia sendiri baca doanyer)..lebih afdal..akak x penah rasa salin normal x tau nk ckp..2x caesar…

  6. mEiZ AraNda said,

    >wahhhtahniah..;psaper lahir bulan 6 mmg untung..macam kite.;phehehehenak email kak ad..bleh x?nak invite nie

  7. Zanna_MamaBatrice said,

    >salamwah….mummy to be nie..sure excited nak tunggu baby keluar erk..nampaknyer baby tu share bulan ler ngan zana….btw..apa2 punsemoga dua2 pun selamatbyk kan bergerak…nanti senang nak deliver

  8. arnirina said,

    >sy dulu 6 ari lewat besalinkan anak sulong..adooiii..so terpakse induce. induce best. kejap je sakit. hehehe..

  9. nURmALa mAZLan said,

    >wak!!!!pejam celik dah masuk 30 minggu kan..lagi lebih kurang 6 minggu je kan??

  10. Deqna said,

    >new photo plsss.. nak tgk camne keadaan aD sekarang nie

  11. Beautiful Disaster said,

    >yep yep. org kate epidural mmg buat kite xrase sakit time bsalin. tp long term mmg byk skt efek dr epidural. so better dont.

  12. elysuhaili said,

    >jgn lupe byk2 doa kat allah.. mudahkan bersalin.. mintak mamoru pon doa skalik.. pesan juga kat baby ‘A’ kuar cpt2 xyah tunggu lama2.. dulu i mintak maap kat mak bapak ngan papi.. ye la takut gak org ckp if kite byk buat salah kat parents susah nk bersalin..huh.. dgrnye la.. hehehehe

  13. Sikelu said,

    >waaa.. kalau 12.06. dah sama dengan athirah.. heh ee

  14. Zana S said,

    >mkn kurma bebanyak. insya Allah anak tak kena kuning. kalau kena pun tak membahayakan. er… anak akak mkn kurma terover dos kot.nakal nyer ngalah abag dia. ekekeke…

  15. aD said,

    >atty: tu arr memang lawa lawa belaka EDD nih. kalau dapat lahir taim tu, memang bonusss!!elissmie: dua minggu awal??? dub dap dub dap…rynn2506: tenkiu.. tak sabar nak tunggu sorang demi sorang blogger masuk delivery room pastu upload gambar baby memasing :)angah: tenkiu ngah!!.. hihihi.. harap semuanya berjalan lancar :)dee: ada gak dengar orang buat air selusuh dengan bacaan ayat quran. nanti aD suruh mamoru buatkan..miez aranda: bolehhhh.. adlyana79@gmail.com.. tenkiu ek :)zanna mamabatrice: gitu la kiranya.. time kasih wakk :)arnirina: lewat 6 hari.. ohh nih pun takut juga.. sebab baby ada chance jadi lebih besar taim tu kan? ohh..nurmala mazlan: jangan gitu.. tsskkk.. tak lepas ad gi KK kang.. ada lagi 9 minggu la wakkkdeqna: comingg.. coming.. (bab-bab camnih memang laju je hihihihi)beautiful disaster: tu lah.. banyak gak dengar camtu. tp apa pun, go natural delivery hihihihihielysuhaili: banyak jugak list yang ad dah prepare nak mintak maaf nih.. hihihihisikelu: wahh.. kalau kena tarikh tu, boleh kita share birth-bash anak sekali :)zana s: hahahaha.. insyaAllah, aD amalkan🙂

Comments are closed.

%d bloggers like this: