30 weeks!

April 2, 2009 at 9:00 am (My Pregnancy)

Hari nih kandungan aku genap 30 minggu.. *whoaa*.. Dah masuk bulan ke-8 dik nonn!! Tak sangka kejap je masa berlalu. Dah masuk bulan April dah pun.. laju sungguh. Berdebar rasa jantung nih tau. Ahad nih kena pegi check-up kat Al-Islam. Lepas tu nanti baru aku buat entry khas untuk bulan ke-8 nih, ok?

Rasanya pasnih, aku nak buat entry perkembangan kandungan aku setiap minggu lah. Kalau ikut perkiraan, aku just tinggal 10 minggu je lagi untuk melahirkan baby ‘A’. Tapi, kata orang, kalau pregnant baby sulung biasanya baby akan lahir seminggu awal dari tarikh dijangka (wallahualam)

Bila fikirkan pasal tarikh untuk deliver, aku rasa macam kelakar pulak;

  • Kalau ikut kata doktor Raha (doc yang memula sah kan aku pregnant), aku dijangka bersalin pada 12/06/09
  • Kalau ikut cakap doktor Rusila (Al-Islam Specialist), mungkin aku lahirkan baby pada 06/06/09
  • Kalau ikut pendapat adik-beradik, kengkawan or even Mamoru sendiri, derang suruh aku lahirkan baby ‘A’ pada 09/06/09 – tarikh CUN katanya.. haha.

Pada aku, tak kisah la memana pun. Aku tak berani nak pilih-pilih tarikh bersalin nih. Janji, aku dan baby ‘A’ sihat sempurna & selamat masa delivery nanti, udah laa.

Bercakap pasal delivery, aku dah plan untuk elakkan dari amik apa-apa jenis drug / epidural. Aku nak rasa sendiri macam mana sakitnya melahirkan anak. Aku harap sangat dapat lahirkan baby ‘A’ secara normal. Untuk merealisasikan matlamat suci murni aku nih (cewahh), aku ada buat beberapa plan:

  • Excercise : Banyakkan berjalan, berenang & buat senaman ringan

  • Kegel : (hahaha.. gelihati aku dengar ayat ‘kegel’ nih) Kena rajin amalkan kegel nih. Sehari sekurang-kurangnya 30 kali. Senang je nak buat.. kemutttt je.. ahahahhahha. Kata orang, kegel nih membantu menguatkan dan mempersiapkan otot kat bawah tu taim deliver nanti.

  • Makanan : Banyakkan makan kurma. Dan jangan lupa makan kurma sebelum masuk bilik bersalin (sila rujuk surah Maryam dalam Al-Quran). Proses bersalin kan amik masa yang lama (kengkadang sampai berbelas jam menahan sakit). Dalam tempoh tu biasanya doktor takkan bagi kita sebarang makanan. Sebab tu lah kita kena makan kurma. At least buah kurma boleh bekalkan kita tenaga untuk bertahan lebih lama (macam dalam bulan puasa tuu). Aku dah inform Mamoru untuk sediakan satu bekas kecik kurma dalam kereta – in case kalau aku sakit nak bersalin, sempat laa capai kurma sebijik dua on the way ke hospital nanti.

9 Comments

  1. atty's said,

    wah kalo dpt 6/6 cantek ar..sama ngn kty nya kwn/akak my sil..hehehhehe

  2. atty's said,

    wah kalo dpt 6/6 cantek ar..sama ngn kty nya kwn/akak my sil..hehehhehe

  3. e.l.i.s.s.m.i.e said,

    9/6 tarikh aku bertunang dulu😀
    bday aku 6/9 hihihihi
    kwan aku bb dier lahir 2 minggu awal..

  4. rynn2506 said,

    wah aD,
    kejap je dah 30mgu ekk…
    erm…kite suka tgok aD gigih buat plan bagai n ikut dgn disiplin psl persediaan nak bsalin tu…
    alangkah bestnye kalo kite ni pon jenis yg disiplin jugak…
    ini tak…plan je lebih..buatnye hampeh….

    ape pon..semoga aD n baby A selamat sepanjang proses kelahiran tu nnt ehh….InsyaAllah…

    http://www.rynn2506.com

  5. Angah said,

    Chaiyok aD!!!!

    natural delivery ni kan banyak faedahnya, cepat sihat after bersalin..

  6. Dee said,

    nti soh mamoru buat air selusuh sendiri (dia sendiri baca doanyer)..lebih afdal..akak x penah rasa salin normal x tau nk ckp..2x caesar…

  7. mEiZ AraNda said,

    wahhh
    tahniah..;p
    saper lahir bulan 6 mmg untung..macam kite.;p
    hehehehe

    nak email kak ad..
    bleh x?
    nak invite nie

  8. Zanna_MamaBatrice said,

    salam
    wah….mummy to be nie..
    sure excited nak tunggu baby keluar erk..
    nampaknyer baby tu share bulan ler ngan zana….

    btw..apa2 pun
    semoga dua2 pun selamat
    byk kan bergerak…nanti senang nak deliver

  9. arnirina said,

    sy dulu 6 ari lewat besalinkan anak sulong..adooiii..so terpakse induce. induce best. kejap je sakit. hehehe..

Comments are closed.

%d bloggers like this: