Sembang je

April 3, 2009 at 9:00 am (Uncategorized)

Esok cuti.. yes.. yessss! Tapi tak boleh nak bergumbira jugak.. tssskkkk. Ada selambak ‘personal’ paperwork yang nak kena study & siapkan sepanjang wiken nih. Tak kisahlah, yang penting ‘masyukkkk’.

Dalam keadaan ekonomi downturn nih, kita kena panjang akal dik nonn. Kena pandai manage financial family. Kena pandai buat extra income.

Bukan apa, gerun ok bila dengar banyak kompeni duk buang pekerja. Kalau kompeni offer VSS, acceptable la jugak, tapi kalau kena buang ‘buta’ camtu je.. tak ke naya? Setakat nih, alhamdullilah, kompeni aku tak terlibat dalam hal buang-buang staff nih. Kompeni lain banyak yang aku dah dengar. Ramai jugak la kengkawan yang aku kenal duk merungut sedih pasal gaji kena potong, cuti kena potong, medical kena potong, cemacam lah! Jangan tak caya, even CIMB sekarang pun dah start bagi staff dia cuti 6 bulan tak bergaji ok! Sadiss betul. Memang malang siapa yang grad universiti tahun nih. Tapi jangan cepat putus asa dik nonn – dunia nih luas, rezeki Tuhan ada dimana-mana – yang penting kena rajin berusaha, insyaAllah!

Iklan: Bercakap pasal bank nih, semalam adik perempuan no.6 ada interview kat Maybank. Aku doakan semoga rezeki dia murah & semoga Tuhan buka kan pintu hati interviewer tu untuk amik adik aku keje kat situ.. *aminnnnn*.

Ok, kita bukak cerita best pulak;

Malam tadi, meja baru dah sampai uolss. Punyalah komplikated nak memasangnya. Berat toksah cerita lah. Seriyes berat tau! Aku try tolak pun tak bergerak. Memerlukan bantuan Mamoru & kudrat seorang lagi untuk mengalihkan meja ni ke tepi (masakkkkk laa kalau kami nak pindah nanti) Patut lah tokei kedai tu hantar sampai 3 orang staff dia untuk memasang mender alah nih.

Aku dah rasmi dah pun. Siap order pizza semata nak makan atas meja tu.. (gedik sungguh kan?).. hahaha.

Eh, bila next Jusco card sales? Aku nak tambah stok barang baby. Bak kata boss Mamoru, kalau membeli bebarang anak, toksah amik yang memahal. Sebab bila anak tu besar nanti, dia bukan question apa jenama stroller atau jenama baju yang parents dia beli, branded tak branded segala.. tapi soalan yang dia akan tanya, ada atau tak parents dia buat saving untuk dia punya education fund?

Menarik jugak pendapat boss Mamoru nih. Yelah, kalau ikut hati memang kita nak beli barang yang mahal / branded untuk keselesaan baby kita, tapi in second thought, bebarang yang kita beli tu bukannya boleh dipakai sampai bebila. Guna nya sekejap je pun – dua tiga bulan dah kena campak dalam store. Membazir kan? Lain laa kalau aku ong kaya..

13 Comments

  1. rose said,

    Betul betul betul…sbb tu skarang org ngah survey lagi barang2 baby..tak nak beli dulu.nak banding rege dulu. Takyah branded pon takpe..janji selesa & cantik di pandang…:-)

    kita pon mmg ade plan nak buat education saving untuk baby..tapi tunggu dia kuar dulu..untuk masa depan dia kan…:-)

  2. atty's said,

    wah ade meja baru ye..

    mmg kalo nak beli barang baby..beli time sale..lepas tu tgk pada keperluan..

  3. Deqna said,

    eh awak jgn duk angkat or tolak benda2 berat..membahaya ok

  4. arnirina said,

    eh jgn ckp gune 2,3 bulan da campak dlm stor..kang 1st baby pun lom lg setaun mommy dia da tambah lagi dan lagi dan lagi..wohohoho..x sempat nak campak brg2 mahal dlm stor..ehehehe..

  5. Elyn said,

    hiks AD betul mamoru ckp tu!!! tp slalunye omak2 yg lebih xcited hahaha.

    bj baby x yah beli byk2, nnt die cepat membesar. time dlm pantang tu leh mntk sapa2 pi beli kan bj kalo baby membesar ngan sihat nyer hihihih

  6. suezety said,

    hurmm btol ckp boss mamoru awak tu.. baby cepat membesar so agak merugikan jika beli mahal2 n banyak2.. macam cik sue, cik sue lebey suka beli hadiah yang baby tu leh pakai sampai bebila.. ini dinamakan EKONOMI..

  7. Mel Addlan said,

    aD, try dis link, http://www.shoppingnsales.com/2009/04/02/18-19-apr-pureen-stock-clearance-promotion/ ada info ttg warehouse sale brg2 baby. ada byk lg but i’ll keep u updated ya. happy shopping.. πŸ˜€

  8. cicakuben said,

    ad…start semalam jusco day sales kat jusco seri kembangan…heehe…nak g ke mbeli-membelah??

  9. Angah said,

    Sangat betul..

    Ada tak de pun dulu angah beli Graco System 3 in 1 (stroller + carrier + baby carseat). masa sale kat Sogo..was like 6 years ago la..

    satu barang pakai untuk 3 kegunaan, sampai baby berat 15kg. Simpan elok2, sekarang adiknya pakai plak..

    Oh… ngan pam susu jugak..

    yang lain2 tu cap ayam jer ehehe..

  10. Dee said,

    9 april ada jusco jcard day sales kat jusco cheras selatan..jgn beli baju newborn byk..beli besar sket xpe..leh pakai lama..walker ke..yg masih belum perlu beli lmbt sket..stroller belilah..pastu nti jgn lupa buka akaun SSPN..utk education fundlah tu…

  11. WaN dAn TiE said,

    ad,
    wah meja baru gitu bestnyer..
    huhuhuhu
    bestnyer dah minggu ke 30 kan…

  12. Zana S said,

    beli yg nak pakai dlm pantang dulu. bila dah abis pantang, dah leh jalan, anytime leh kuar berjalan. hiks.

    tapi… ygn penting, kesihatan mak pun kena jaga gak. jgn lupa amik set bersalin k.
    tapi… jgn tak pakai pulak. sayang brg beli tak pakai.πŸ˜€

  13. aD said,

    rose: setujuuuuu.. hihihi. selamat bershopping untuk baby!!

    atty: tengah tunggu sale nih.. hihi. mahal yer rupanya baju baby nih. ngalahkan baju kita pulak..

    deqna: kengkadang kan aii boleh terlupa diri tu pregnant.. boleh? hahahaha.. *panggg sekali*

    arnirina: pun betul jugak, manalah tau nak tambah sorang lagi dlm jangka terdekat nih kan..

    elyn: tu lah, risau gak nih. doktor ada cakap, kemungkinan baby aD nih besar.. tskkkk tatutttt..

    suezety: setuju.. setuju..!!

    mel addlan: tenkiuuu dear!

    cicakuben: aduss.. jauhnya sri kembangan ittew.. hik

    angah: aD pun teringin nak beli breast pump yg guna letrik tu.. tak sangka ye mahal harganya..

    dee: 9hb nih? wokeh.. jumpa di sanaaaaaa

    wan&tie: seronok tu mmg seronok tapi.. tatutttttt.. hihihi

    zana s: aD tengah survey survey gak barang untuk berpantang nih.. mana nak cari bengkung tradisional tu ek?

Comments are closed.

%d bloggers like this: