Proses berpantang

April 8, 2009 at 1:00 pm (Uncategorized)

Aku dah plan nak spend antara 1 atau 2 minggu berpantang kat kampung Melaka, dan selebihnya berpantang sendiri kat KL. Apo? Kenapa seminggu dua je duduk kat kampung? Sebab pertama, kebetulan taim aku bersalin nanti, taim cuti sekolah. Taim tu nanti kompem ramai orang kat kampung. Boleh la aku bermanja-loro dan mengada secara berlebihan. Lagipun, kalau kat kampung, senang nak cari tukang urut yang berkebolehan (compare dengan tukang urut ‘celup’ yang berlambak kat KL nih.. hihi). Sebab kedua, aku mana boleh berjauhan dengan Mamoru lelama geng!

Ok, kat bawah nih antara info yang aku jumpa & kumpulkan tentang proses berpantang selepas bersalin.

1. Mandian herba:

Daun Serai Wangi
Daun Pandan
Daun Mengkudu
Daun Sireh
Halba

2. Pakai Bengkung

Untuk dua minggu pertama, pakai bengkung jawa (jenis panjang gila tu) – biar santak dari pangkal peha ke bawah dada.. hihihi (nak jaga badan punya pasal dik nonn).

Untuk minggu-minggu seterusnya, boleh la pakai bengkung moden yang simple – jenis strap je.

3. Berurut

Hmm.. dengar nya, orang yang berpantang nih kena urut 3 kali selepas bersalin. Tujuan dia: untuk elak badan sembab / masuk angin, lancarkan peredaran darah, merehatkan badan. Aku kureng sikit bab orang urut badan nih.. Badan aku tulang je banyak.. takut sakit woo.

Kat kampung aku ada sorang nenek nih memang selalu kena panggil mengurut orang lepas bersalin. Bayaran? Ikut ikhlas. Aku penah kena urut dengan nenek nih masa tangan aku terseliuh dulu. Sakit ok. Eiy tak suka.. tak suka..

4. Bertungku

Ada banyak style bertungku nih. Ada yang pakai batu sungai, batu gunung, ada yang pakai besi, ada yang pakai tunku elektrik, etc. Aku? Tataw lagi arr. Mungkin pakai batu sungai tuu kut. Kat kampung aku, penggunaan batu sungai adalah sangat fofular. Aku selalu tengok nenek aku panaskan batu nih atas dapur gas (dengan api yg perlahan selama 30 minit) pastu lapiskan dengan daun mengkudu dan balut dengan kain batik. Tempat-tempat untuk dituam:

Ulu hati
Ketiak
Belikat
Sekitar breast
Tengkuk
Pinggang
Paha
Betis
Pelipat
Tapak kaki (last sekali)

Biasanya proses bertungku nih makan masa 45 minit. Dan dibuat dua kali sehari, waktu pagi (lepas mandi) dan waktu petang (sebelum mandi).

5. Param (ramuan untuk disapu keseluruh badan), Pilis (ramuan yang disapu kat dahi) & Tepel / Jadam (ramuan yang disapu kat perut sebelum pakai bengkung). Sila klik kat blog Aidura untuk bacaan lanjut tentang berpandang secara tradisional nih.

6. Bertangas

Apekemender bertangas nih? Hah, aku pun pelik gak masa memula baca tentang nih. Rupanya, bertangas tu lebih kurang cam mandi wap laaa. Ada banyak cara bertangas nih. Paling senang, rebus daun sirih, halba & buah manjakani (aku pun tataw camne rupanya mende alah nih) dalam periuk tanah (nak tambah daun pandan, bunga melur, kayu cendana & gaharu pun bolehhhh – kasi wangi badan). Pastu bila air dah mengelegak, letak dibawah kerusi khas dan make sure taim nih korang dah pakai kain batik yang diikat sampai ke leher dan duduk atas kerusi khas sambil menikmati wap panas dari air rebusan tadi. Nak buat sambil berdiri pun boleh, janji kain batik tu labuh cecah lantai arr supaya wap tangas tu tak keluar.

Cara lain pulak, adalah dengan menggunakan batu sungai yang dah dipanaskan, pastu bubuh dalam periuk tanah & curahkan air asam jawa (beserta bijinya) sedikit demi sedikit ke atas batu tadi. Jangan lupa sarung kain batik dan berselubung dengan periuk berisi batu tu sekali.

Aku tataw la nak buat ke idak. Macam leceh sikit je proses nih. Tapi kalau Mamoru sudi nak buatkan, aku ‘on’ aje.. hihihi. Sesusah sangat, pegi sauna je beb. Yang penting, sediakan ongkosnya.

Nih aku copy dari www.jelitasari.com tentang jenis, kelebihan & ramuan bertangas yang lain:

Tangas Kering

  • Rawatan bagi wanita selepas bersalin
  • Melancarkan proses haid wanita
  • Mengurangkan keputihan dan alahan vagina
  • Merawat bau dan lendir busuk yang keluar daripada saluran vagina
  • Mengeluarkan toksin dalam tubuh
  • Melancarkan pengaliran darah
  • Mengatasi masalah kelesuan
  • Membantu mengurangkan masalah berat badan
  • Ramuan tangas kunyit, limau nipis, halia dan jintan hitam

    Tangas Basah

  • Digunakan untuk memecah lemak dan selulit
  • Menghaluskan kulit
  • Membuang toksin dalam badan
  • Daun pandan dan air mawar

    Tangas Duduk

  • Mengetatkan saluran vagina bagi perempuan yang sudah putus haid
  • Menaikkan rahim jatuh
  • Melancarkan proses perkumuhan
  • Mengurangkan rasa pedih selepas membuang air kecil
  • Ramuan tangas rempah ratus, daun sirih dan halba

    Tangas rempah

  • Mengurangkan masalah bau badan
  • Membuang angin dalam tubuh
  • Memanaskan badan
  • Memberi tenaga dan mengurangkan tekanan
  • Meningkatkan daya tahan tubuh
  • Ramuan tangas halia, halba dan jintan hitam.

  • 8. Makanan semasa berpantang

    Aku dalam proses mengumpul resepi masakan untuk orang dalam pantang. Dah complete nanti, aku uploas sini nahh


    9. Jamu


    Bab nih yang last sekali. Tak digalakkan amik jamu masa baru lepas bersalin kalau nak breastfeed baby ok. Kalau amik gak, amik la lepas habis pantang. Kata orang jamu nih panas. Takut effect kat baby je. Anw, aku tak reti nak elaborate lebih pasal jamu sebab aku sendiri tataw jamu jenama apa yg paling ok. Ikut suka korang lah. Aku pun masih dalam pencarian nih (ikutkan hati tak koser der aku makan jamu nih. Aku bukannya suka makan ubat dik nonnnn!!)

    p/s: Ini lah sedikit sebanyak yang aku tau hasil dari surf internet. Kut kalau korang ada info yang lebih haibattt lagi, mai la share sesama.

    9 Comments

    1. miszrLina said,

      wahhhh

      bagus nih…persediaan awal *_*

    2. Elyn said,

      no 5 & 9 i x buat hahaha…… sgt malas nk berparam iuewww geli!!! pakai sehari due je itu pun mak bidan pakai kan… siap mntk pakai kan cntk2 plak tu hahahaha

      jamu…. owh no no no…. i skip gak even jamu tu org jawa nyer. so skang amik bidadari. rugi x kenal bidadari dr awai…. kalo dak musti lagi mantap hahahahah

      AD, mamoru sure blk melaka tiap minggu nk tgk anak tercinta… x kisah jauh pun…. cam adik i now his wife kat melaka huhuh

    3. Angah said,

      Angah pun pantang tradisional, semua buat kecuali bertangas tuh.

      Mandi herba tu banyak lagi daunnya, kalau nak boleh angah bagikan senarai..

      Jamu mmg tak makan sebab bf baby. Panas kan cirit plak baby ehehe..

      param ngan pilis sangat best dipakai sebab rasa hangat jek badan

      berurut plak.. yang ni mmg angah over sbb emak mmg urut org bersalin jadi ikut suka jer hahaha..

      param/pilis/manjakani/jamu kalau ad nak boleh angah belikan. very the tradisional made.

    4. E.L.L.Y.N said,

      akak semua buat kecuali bertangas

      yang pakai batu sungai tu bagus sebenarnya…ia dpt membuang darah beku or darah kotor dr perut kita..somemore perut kecut sikit maa…

      but yg plg penting skali, jgn ngelat berpantang..walaupun remeh tp kita kalau kita ngelat kita xkan rasa effect dia skrg but nanti dah tua2 sok br rasa..lemah lutut, bdn masuk angin la…

      so, basically semua penting…

      good luck dear

    5. suezety said,

      cik senget.. hari tu kita ada temankan kawan kiter gi cari jamu lepas bersalin.. last2 kitaorg pilih jamu mustika ratu sbb dia complete n murah n elok! beli tungku semua juz dlm 150++ kalau x salah.. n menurut kawan kiter tu jamu itu tersangatla baik n mujarab!

    6. MushroomCute said,

      Dulu tengok mak berpantang. Tradisional habis. Ikat bengkung tu sampai ikat2 kat tiang umah. Luckly ayah ada tolong ikatkan.

      Now, tgok member2 dan cousin pantang. Diorg kata yg best pakai set Amway atau Sendayu Tinggi. Siap bengkung dan jamu sekali.

      Org tua2 kata, kalau bebtul pantang, kena berlunjur jer, tak leh bersila. Tak leh panjat tangga, Tak leh tido siang, tak leh minum air bebanyak. Ish, lum masuk bab mkn lagi. Mak Mush dulu ayah gorengkan ikan bilis campur bawang putih dan halia bebanyak…….

    7. rose said,

      one of my sis, masa lepas bersalin dia sembab teruk. then mak bidan suh bertangas. bidan tu masak ape ntah then letak periuk bawah kerusi. my sis duduk lama gak..then dia cakap rasa berpeluh kat bawah tu..esok nya tu..alhamdulillah..sembab semua ilang…:-)

      moralnya..bertangas ni bagus..kita pon insyaAllah nak cube lah..:-)

    8. biqque said,

      ya Allahhhhh malasnye nak amik tauuuuu!!!

    9. Prof Azie said,

      Banyaknya nak kena pantang..saya pantang moden sket kot..buat yang perlu je..tapi ais memang elakkan terus..

    Comments are closed.

    %d bloggers like this: