>33 weeks

April 23, 2009 at 8:00 am (My Pregnancy)

>

By time korang baca nih, aku maybe dalam kapal terbang on the way ke Sabah atau tak pun, tengah jenjalan kat Kota Kinabalu atau tengah berjemur menchantiqe kan diri kat tepi pantai di pulau Manukan / pulau Sapi / pulau Mamutik.. hihi (tocey to teknologi masa kini).

Ok, tak kira sesibuk mana pun sekarang nih, aku tettttappppp tanak miss buat entry tentang perkembangan kandungan aku. Kenangan ok.

Hari nih, kandungan aku genap 33 minggu uols. Tu diaahhh, dah 33 minggu pun gigih nak terbang ke Sabah kan? Tapi, aku pegi nih pun lepas making sure tahap kesihatan aku adalah dalam keadaan yang terbaik. Kalau tak, aku sendiri tak berani amik risiko. Siapa tak sayang baby dik nonn? Lelebih lagi bila dah 8 bulan lebih aku berkongsi nafas dengan baby ‘A’.

Apa ingat senang ke nak mengandung? Ok, in second thought, mungkin senang bagi certain orang, tapi part yang paling penting, nak menjaga kandungan & berdepan dengan perubahan badan sendiri untuk tempoh 9 bulan seterusnya. Tuu belum masuk lagi part melahirkan & berpantang. Hazab ok (wonder how aku nak lalui detik-detik yang mendebarkan tak lama lagi nih.. tsskkkk – demi mu baby ‘A’, mama redah kan jua)

Perkembangan badan aku:

Setakat nih, masih macam minggu lepas. Part nak tido agak payah – tapi bila dah terlelap, ribut petir pun tak perasan – alhamdullilah.

Lain dari tu? Hm.. ada sedikit part ngilu-ngilu kat bahagian ‘bawah’. Tapi takde lah kerap sangat. Terasa pun masa nak bangun dari tidur je. Sekejap je lah. Bila dah bangun & berdiri, terus hilang rasa ngilu tu.

Perut pulak still tegang dan gatai kengkadang. Tochey to minyak zaitun yang aku beli aritu. Bukan setakat menghilangkan gatal, malah buat perut aku rasa lebih lembab dan kurangkan rasa kulit tegang / kering. Kita tunggu final result lepas delivery nanti – tengok sama ada minyak zaitun nih boleh elak dari strech mark atau tak.

Perkembangan baby:

Masih aktif & semakin aktif. Aku rasa tulang temulang baby ‘A’ semakin kuat sebab hasil side-kick dia mampu buat kening aku berkerut-kerut tahan ngilu – power tak power baby aku nih.

Menurut pembacaan, aku akan sentiasa rasa pergerakkan baby even saat-saat aku kat dalam labour room nanti. Still ada sebulan lebih lagi – have to bear dengan segala side-kick atau tumbukan padu dia lah nampaknya (baby ‘A’, siap lah awak dah lahir nanti!!)

Pergerakan baby dalam perut adalah sangat noticeable. Sampaikan orang yang duduk sebelah aku akan perasan. Sejujurnya, aku takut tengok perut sendiri bergerak-gerak. Banyak kali jugak lah aku nampak kaki / tangan baby ‘A’ terbonjol kat perut nih. Sampai aku terpaksa usap kaki / tangan dia pelan-pelan so that dia akan kurang meregangkan badan. Syok memang lah syok bila dapat rasa anggota badan baby kita.. tapi.. boleh tahan jugak laa sakit nya bila baby ‘A’ buat camtu. Pendek nafas aku dibuatnya.

Nih gambar perut terbaru masa aku temankan Mamoru shoot gambar untuk rehearsal konvo MSU kat PWTC aritu.


Aku lepak sengsorang kat tingkat 5 tunggu Mamoru. Taim nih PWTC ada book fair – tak koser lah aku nak berasak gegamai kat ground floor tu (kalau tak, sure terserempak dengan cik puan Aizura kan?). Nasib baik kat tingkat atas tak ramai orang – syiok je lepak sambil makan + makan + makan lagik.


Teng tenengggggg.. sori gambar nih aku crop tang kepala. Mamoru snap masa aku tengah lena.. *cess*.. Yerr, dalam keadaan camnih, sambil duduk pun aku boleh tido tau (janji perut kenyanggg). Cuba tengok tang perut tuu.. ada ke adik aku cakap aku bubuh belon dalam baju??? Macam belon kah uols???

13 Comments

  1. vy said,

    >comelnya mak buyung.jgn lasak sangat yer.akak doakan mummy dan baby sihat!take care taube good

  2. vy said,

    >baby girl ni weh!!

  3. Beautiful Disaster said,

    >msti baby boy kan?

  4. nURmALa mAZLan said,

    >Ya Allah…tak sabar nyer nak rasa pengalaman cam nih

  5. Elyn said,

    >bulat perut kamu hihihi….. take care tau!!

  6. mEiZ AraNda said,

    >semangatnyer..;)mesti dia kan sehat dan kuat!!;)take care sis kat sana ok..;p

  7. rose said,

    >heheh..cute nya..bentuk perot kita tak sama ngan aD..maybe sbb kita baru 26 minggu..hehehetak sabar nak tgk perot kita pon bulat camtu…:-)

  8. aianna said,

    >sis,ruginye i xjoin mysenior convo last monday..kalo x,sure dpt jmpe u..hiks..i grad dis nov n convo next year..incik momoru akn join venture ngn msu lg x?hiks nnti leh meet u n baby A..ngee ;D

  9. biqque said,

    >haah bulat!

  10. WaN dAn TiE said,

    >adooo bulatlah ad mcn belon…

  11. Dee said,

    >bulat je..bb girl ni..hihihi..dh nmpk kan perut aD..tp tetap maintain cute je..

  12. Big Mamma Bukhari said,

    >salam..mmg macam belon.. bulat betul tu..fly ke sabah tu balik berjalan ke balik nak bersalin kat sana?jaga kandungan baik2 ye.. tak lama lagi je tu.. kak t doakan semuanya selamat nanti..selamat berhujung minggu…have a great weekend ya!

  13. BigMouth said,

    >mmg cam belon beb!! Alang nyer perut dulu pun cam nigak… org nyer kurus jer, tp perut kedepan!! hahahaha..teringat lak kisah lampau!!!

Comments are closed.

%d bloggers like this: