>Belum lagi

May 24, 2009 at 11:00 pm (Uncategorized)

>

Its me who updating this blog (not Mamoru).. dan teka apa maknanya tu?

Yep, baby ‘A’ belum lahir lagi.

Ok, sejujurnya, sejauh mana korang disappointed bila baca entry ni, lebih lagi aku & Mamoru. Rasa macam down sikit bila tengok pasangan lain yang masuk hospital sepanjang aku kat Al-Islam keluar bawa balik baby dengan derang. Rasa jeles & tertekan ok.

Tapi bila fikir dari segi positif.. takde lah down sangat ke apa. Just beberapa hari / minggu je lagi. Aku kena sabarr..

Back to the real story, start pagi Khamis aritu. Memang seriously aku tak rasa sakit atau apa walaupun graf kat mesin CTG tunjukkan kekerapan contraction. Funny isnt it?

Ikutkan dari awal aku tak rasa yang ‘masanya’ dah tiba, cuma bila Dr dah start tunjuk tahap kerisauan dan tahan aku kat wad, apa lagi boleh aku fikir.. maybe ‘this is it – maybe its time’.

Tapi penantian tu satu penyiksaan kan?

Semalaman aku tunggu kut-kut ada ‘sign’. Tapi sampai esoknya, masih takde apa-apa. Takde ‘show’, takde ‘water-broke’, takde sakit-sakit.. sampai aku rasa tertekan & bosan.

Nurse kat situ pun pelik tengok aku still aktif, boleh berjalan, boleh ke surau & selera makan pun tak macam orang sakit (ye lah, dah memang aku tak sakit).

Setiap kali aku nak ke surau, aku mesti berhenti depan bilik bayi – tengok baby yang baru dilahirkan. Bertambah stress aku jadinya. Wish sangat baby ‘A’ ada turut kat dalam bilik baby tu.. tsskkk..

Hari ke dua aku kat Al-Islam, aku nekad nak keluar balik rumah. Tak sanggup aku duduk situ lelama. Boleh stress aku tengok orang lain dah lahirkan baby.. tapi aku?? Taim tu mula lah otak aku start berfikir negatif.

Pagi hari kedua (Jumaat) pun camtu, mesin CTG still tunjukkan aku ada contraction.. Tapi kenapa aku langsung tak rasa sakit?.. *ohh, sungguh aku tak faham*..

Tengahari tu baru aku diberitahu urin aku ada jangkitan kuman. Sebab tu mesin CTG detect contraction. Dr tak benarkan aku balik sebab nak start buat treatment. Sedih woh.. Tapi, alhamdullilah, kata Dr mender nih tak effect baby ‘A’, cuma dia akansentiasa buat ‘false alarm’ & mungkin buat aku sakit.

Tapi nasib baik lewat petang tu Dr bagi balik. Dia bekalkan dengan ubat & MC sampai lapan hari! Meaning, by time korang baca nih, aku dah start cuti. Next check-up, Khamis nanti. Tapi Dr suruh datang bebila masa kalau ada ‘show’ atau contraction atau etc.

Hm.. contraction / bracton hicks.. that’s the weird thing. Aku memang takde rasa apa-apa dari hari aku kena admitted sampai lah sekarang nih.

Anw, buat semua kengkawan yang banyak ambil berat tentang aku dan mendoakan kesihatan aku, terima kasih bebanyak aku ucapkan. Sama-sama kita tunggu kelahiran si comel dalam perut nih.

Hold your breath guys / gals.. just 17 more days to go, insyaAllah.

7 Comments

  1. aianna said,

    >dear sis,i buka ur page twice kot2 terlepas ‘entry pengumuman’ from momoru..tp xde,but finally dah up entry ni..fuh lega..baby A xmo kuar lg..btw take care ye sis…hmm nnti kalo free up new pic..(ttbe mcm nk comfirmation dat baby A is stil in mommy’s womb) hiks~ chill =)

  2. e.l.i.s.s.m.i.e said,

    >La yer ker..semoga semua selamat2 ok…

  3. Sikelu said,

    >owh.. false alarm.. he he tak pa saber.. saber lagi

  4. arnirina said,

    >ala..rileks la..jgn tensi2..

  5. biqque said,

    >err…tarik napas jap…

  6. rynn2506 said,

    >erm..sabar byk² cik aD..sbb walaupon awk tension²…tp awk btuah krn xde rasa sakit² tu..time kite dulu dah nak dekat² 9 bulan lebih tu dah x sng duduk dah…actually time 8 bln lg kite dah kena admitted sbb ade contraction yg sgt kuat spai kite rasa wat pe pon xleh…sakit sgt cam dah dekat je nak melahirkan..tp dia lahir gak masa genap 9 bln 5 ari…tp xde jodoh kite nak jaga arwah..dia telah pergi buat selamanya sejurus selapas dilahirkan…..so moral of the story…sabar menanti dan sentiasa pk positif aje okeh….

  7. cicakuben said,

    >heehe…btol2..tringat my sis dlu, time suma org dok sebok yg 'da smpai ms', dia stil relax, n ckp 'adik blom rs nk bsalin la..'..& d next day, awal pagi lgik kejut kan suma org, bgthu dia akn bsalin hri ni…wah tinggi jugak firasat org nak bsalin ni, wlu blom prnah branak…& mcm Ad, dia pon xrs sakit apa2..siap tnya lagik 'bl da smpai masa tuh sakit nye mcmn..sakit kt mn…"..miracle kan…but not me..dr awal bsalin hri tuh,da muntah-pening-sakit kepla..& masuk bulan kedua ni lak, semnggu x g keje…so sad kan,time nk dpt brite gmbra,truji perit…morning sick,jgn crita…perut xslesa..tekak xslesa…huuhu….

Comments are closed.

%d bloggers like this: