>Penantian Berakhir….Syukur..

June 7, 2009 at 12:53 am (My precious Ariff)

>

Pengarang : Fuzzy

Salam semua,

Syukur Alhamdulillah isteri tercinta aka aD telah selamat melahirkan putera kami berdua. Tiada kata yang dapat menggambarkan perasaan sewaktu menyaksikan aD dalam labour room, dan sesungguhnya ia membuatkan aku lebih menghargai dirinya lebih menyayangi dan mencintai nya.

4.00am aD mula merasakan contraction dan pada masa nie dia masih lagi dalam keadaan ok, sehingga pukul pukul 7.00am dimana Nurse datang kebilik untuk meminta memasukkan ubat melawaskan perut. Dalam 2 minit aD terus menzahirkan proses perkumuhan.

Setelah organ perkumuhan stabil, nurse menjemput aD ke labour room, dan aku diminta untuk menanti diluar sementara air ketuban dipecahkan, selepas 15 minit aku masuk ke labour room, dan aD terbaring dan menahan kesakitan. Bukaan pada masa nie adalah 4cm(7.15AM)

8.30am, nurse muda datang dengan jarum injeksen, tak sure aper nama nyer, something cam pain killer. Injeksen ni juga akan membantu untuk mempercepatkan proses bukaan, tetapi side effect ubat nie ianya mengantuk.

Pada pukul 10 nurse muda nie memeriksa bukaan, dan agak confident mengatakan bahawa bukaan dah 9cm. nurse muda call Dr Rosila tuk inform bukaan, dan Dr Rosila memakai apron, dan glove seterusnya memeriksa bukaan, dan Dr Rosila cakap “ Ohh..bukaan baru 7cm ni” lagi 2 jam rasanya. Muka aD cam berubah, coz kene tahan sikit lagi, masa nie aD dah tak senang baring, aD lagi sakit berbaring, so dia duduk dan aku mengurut pinggang dan tulang belakang.

12.00++ bukaan hampir 10cm, dan proses peneranan bermula disini. Ianya berlanjutan sehingga pukul 1.00++pm.

1.30pm setelah se jam meneran, dan kepala Baby A pon dah kelihatan, ianya hanya setakat itu, walaupon aD meneran tuk 1shot lebih 30saat. Kepala baby masih kat tempat yang sama.

Dr Rosila decide tuk vacuum kerana risau baby akan lemas, dan proses ini menyedihkan aku, sebab melihat kesakitan pabila Dr memasukkan head vacuum kat bawah. Aku yang melihat pon terasa amat sakit.

Dr memulakan proses vacuum dalam pukul 1.40am, dibantu oleh kederat aD tuk push baby A keluar, akhirnya kepala baby A keluar sepenuhnya, dan Dr Rosila suruh aD tahan sekejab, coz leher baby A terbelit dengan tali pusat, 3 belitan di leher baby A. Dr Rusila memotong tali pusat dan membuka belitan di leher baby A. aD meneruskan push terakhir dan Alhamdulillah baby A selamat dilahirkan pada pukul 1.48pm 06/06/09 berat 3.69kg.

Tuk semua yang mendoakan keselamatan ibu dan anak, jutaan terima kasih diucapkan. Alhamdulillah ibu dan anak selamat.

Pada semua yang call dan sms, maaf sesangat kalau ada yang tak sempat nak balas..coz bz nak handle mummy and my new baby..hikhik..

Last sekali enjoy gambar kat bawah erk..

Baby aRRif selepas dibersihkan.

Close-up selepas dimandikan.

Baby aRRif tido..

Baby aRRif tido..close-up

Tag . Baby aRRif.

36 Comments

  1. E.L.L.Y.N said,

    >tahniah aD n mamoru..semoga mama n baby Arrif sihat..sedap nama tu…congrats again…

  2. Elyn said,

    >alhamdullillah……. tahniah Ad ngan Fuzzy…… cute nyer baby u all!!

  3. a-as said,

    >congrats for the arrival of new family member!!! so adorable..tahniah sekali lagi..

  4. WaN dAn TiE said,

    >tahniah ad&mamoruhuhuhuhu best yerdah jadi parent…

  5. is said,

    >tahniah ad.baby boy yer?seronoknya..

  6. Ely Skin said,

    >alhamdulillah!! congratulations!! enjoy parenthood journey ya!!

  7. Rose Ragai said,

    >aD and Momoru..tahniah atas kelahiran baby Arrif…selamat akhirnya…:D..happy for both of you…

  8. eid said,

    >wah… dah selamat jadi ibu… congratz aD + fuzzy! gud luck wif ur new phase😉

  9. Ummi Adam said,

    >tahniah fuzzy dan ad..selamat menempuh alam baru..semoga kalian bertambah bahagia dengan kehadiran putera hati yang sangat comel..semoga ad dan baby sihat..alhamdulilah semuanya selamat :)pas ni leh geng ngan abg adam

  10. ChikO AzReen said,

    >tahniah mamoru n Cik Puan aD! cam sunuk sangat baca aD dah ade baby ! Congrat u All !

  11. minahranggie said,

    >FINALLY,,,tahniah, semoga mummy and baby arrif sihat hendaknya amin

  12. kabussenja said,

    >Tahniah, tarikh pun cantik 6 jun ya…

  13. Aizura said,

    >tahniah aD & mamoru.. penantian telah berakhir.. alhamdulillah.. cute nyer ur baby..🙂

  14. ~*mrsnzam*~ said,

    >tahniahh!!da ada bby..life is perfect now~~

  15. mEiZ AraNda said,

    >tahniah kakakku…;)abby ariff sangat comel!!!

  16. Lina said,

    >Tahniah aD and Fuzzy di atas kelahiran putera Ariff yang comei banget tur…semoga mummy and baby berada dalam keadaaan sihat sejahtera…daddy skalilah…

  17. cicakuben said,

    >thniah Ad,Momuro & Arrif…smoga bbhgia selamanya…Arrif comel sungguh, smoga Ad trus sehat..thniah, thniah & thniag lagik…

  18. arnirina said,

    >tahniah to both of u!

  19. Deqna said,

    >Tahniah buat ad dan suami.. akhirnya penantian telah berakhir… semoga baby arrif dan mamamnya sihat2 sejahtera..

  20. i.z.m.a said,

    >TAHNIAH.. Been following this blogs since aD still in early trimester. Asalnya nak search pasal baju pengantin and its drags me to this wonderful mommy-to-be blogs.. Hope both of u & baby akan sihat sentiasa, Aminn..

  21. princessjersidd said,

    >tahniah ad….semoga cepat sht yea..alhamdulilah semua selamat….

  22. suezety said,

    >tahniah cik senget!! happynyer!! kawan kiter pun selamat melahirkan babies! boy 2-2.. 5/6.. tp terawal 5 minggu!

  23. biqque said,

    >yeayyyyyyyyyyyy! baby boy sihat dan berattttt! yes! akhirnya!congrats aD and mamoru! btw, tarikh lahir cun gile ok!😀

  24. Zana S said,

    >tahniah! comel je si kecil.🙂

  25. Jehan Najib said,

    >CONGRATULATION to mummy & daddy (selamat beli pampers.. :D)and welcome to the world newbies!

  26. rose said,

    >ouchhh..touchingnya..at last..penantian aD berakhir ngan berita gembira ni..sonoknye..huhu..kita lak rasa tak sabar nak tgk baby kita nnti..tahniah aD & hubby..semoga kehadiran Baby Arrif akan eratkan hubungan korang berdua…amin…:-)

  27. jesnita_ns said,

    >Tahniah Ad..dan selamat berpantang..

  28. MushroomCute said,

    >Tahnish tahniah..Cutenya Ariff..

  29. Ina said,

    >tahniah akak ad ,baby boy tue cute mesti besar nnati ikut papanya .

  30. ummi adriana said,

    >CONGRAT kak ad.🙂 vda sbnrnyer xkenal kak ad.tp syok baca kak ad nyer blog…smpai opis je,bukak blog kak ad dlu..hehe..btw,selamat berjaga pada waktu malam..hehep/s:cute baby aRRif..

  31. atty's said,

    >tahniah aD n mamoru….comey nya baby ariff

  32. Dee said,

    >congrats..syukur semua selamat..wah..boleh tahan besar gak baby..3.6kg..comel je baby arrif..

  33. NONIE AZIZ said,

    >Alhamdulillah…Tahniah!!! cantik tarikh lahir baby Arrif..take care..

  34. ::@FiQ said,

    >tahniah!

  35. ::@FiQ said,

    >tahniah!

  36. Signorina Syima said,

    >kak ad… baby boleh tahan berat tu.. makan apa kak??sihat betul baby.. mak slim jugak…apa pun TAHNIAH!!

Comments are closed.

%d bloggers like this: