>Bank A atau Bank B?

November 15, 2009 at 6:56 pm (Uncategorized)

>

Esok start keje kat Bank A (oversea bank). Aku dah gosok baju untuk sebulan tau (hahaha.. rajin gila).

Mood tak berapa nak enjoy malam nih. Maklum lah, dah sebulan setengah aku menganggur, tetiba nak start keje balik, memang sengal je rasa.

Hari Jumaat lepas aku pergi assesment kat Bank B (local bank). Ingatkan soalan assestment Bank B sama dengan Bank A (kena buat esei), rupanya, lebih kepada sesi soal jawab. Tak kisah lah sebab setiap soalan aku berjaya jawab dengan confident. Habis sesi assestment, derang tanya apa yang Bank A offer aku (nak counter lah tu). Pastu derang cerita pasal benefit yang aku akan dapat kalau kerja dengan kat Bank B. Derang siap suruh aku tender 24 hours notice kat Bank A memandangkan aku baru start kerja dan masih dalam tempoh probation – fuhh, bayangggg kan lahhh.

Lepas settle semua, derang suruh aku buat medical check up pulak (dalam sebulan nih, dua kali aku kena x-tray tau – dengan Bank A aritu kena sekali, nih kena lagi sekali tsskk).

Aku tanya officer kat Bank B, agak-agak bila aku boleh tau result assestment sebab Isnin nih aku dah start keje kat Bank A. Interviewer tu cakap, Isnin atau Selasa nih derang akan keluarkan offer letter. Aku boleh drop by amik surat tu lepas habis office hour.

Info: Dalam bulan nih je, aku dah reject satu offer letter dari company C dan interview dari company D. Alhamdullilah, murah rezeki Tuhan bagi.

Now tinggal nak buat keputusan antara dua bank nih je.. aduyaii payahnya nak buat pilihan yang terbaik. Dari info yang aku dapat dari interviewer (dan dari soomi & shanty – tenkiu), setakat nih benefit yang Bank B offer adalah sangat menarik compared dengan Bank A. Hati aku dah berbelah bahagi sekarang nih – dilemma ok.

Jom buat perbandingan (aku hi-lite yang penting je lah):

Bank A (oversea bank)
Location: Near SOGO, KL
EPF rate yang employer bayar = 16%
Annual Leave = 21 days
Staff loan untuk beli rumah, etc = 4.0% interest rate
Medical: personal, spouse & children = Limited

Bank B (local bank)
Location: Near Masjid Jamek, KL
EPF rate yang employer bayar = 16 % (sama dengan bank A)
Annual Leave = 24 days (lebih banyak)
Staff loan untuk beli rumah, etc = 3.5 % interest rate (lebih rendah)
Medical: personal, spouse & children = Unlimited (plus personal insurans RM 250 ribu)

Apa pun, kalau Bank B offer gaji lebih tinggi, aku terpaksa say babai pada Bank A (material sungguh). Tapi.. nak tender resignation letter pun satu hal gak. Kut laaa Bank A nak counter gaji baru?.. Hah, pening kepala aku nanti. Lagipun belum pernah terjadi dalam sejarah hidup aku; baru masuk keje, tetiba dah nak berhenti.. ???

Anw, wish me all the best for my new career path. Nantikan update tentang tempat keje baru dan keputusan aku sama ada nak pilih Bank A atau Bank B.

9 Comments

  1. Iirakuu Miiraii said,

    >Murah rezeki Ad kan. Pilihla yang terbaik..Kalau I, I might chose Bank B. Gaji banyak, medical benefit pon banyak. itu yang paling penting.

  2. aD said,

    >lirakuu: betul.. medical benefit yg paling penting. ad tengah tunggu offer letter dari bank B🙂

  3. e.l.i.s.s.m.i.e said,

    >lagik syok local bank ituhh..moga dpt buat keputusan yang tepat..Amin..

  4. i.z.m.a said,

    >yerp, saye pon akan rather go for medical benefit yang lebih.. sebab kite tatau apa yang akan berlaku kan.. tak mintak la yang buruk, just bersedia..

  5. mas said,

    >alhamdulillah….rezeki anak…..tahniah2….kak AD…bek amik bank B…sbb medical benefit tu…ariff la dpt tempias….gud luck on ur new job!!

  6. MuMMy 2 Haqq said,

    >benefit Bank B best. Tapi kena tgk gaji pulak..

  7. Iirakuu Miiraii said,

    >All the best ye!

  8. atty's said,

    >gudluck AD..

  9. Signorina Syima said,

    >akak… buat la solat isthikarah, minta petunjuk…all the best kak!!

Comments are closed.

%d bloggers like this: