>Karisma

October 8, 2010 at 12:18 pm (Uncategorized)

>

Certain orang naik pangkat base on berapa lama dia bekerja di sesebuah company atau berdasarkan kepada berapa besar kuasa kuda ‘kipas’ yang digunakan. Orang yang macam nih biasanya TAK ADA karisma atau orang kata personaliti untuk menjadi seorang pemimpin.

Oh, sila jangan konpius. Aku bercakap tentang certain boss-boss yang ada kat dept aku ni. Sangat tak boleh tahan.

Yang sorang, suka sangat guna bahasa kesat. Esp “F***” words. Kalau dikira dari ayat yang keluar dari mulut dia, setiap seminit confirm ada keluar ayat tu atau Kalau sejam dah berapa kali? Kalau sehari dia bekerja 8 jam, berapa ribu kali agaknya dia mengulang ayat yang sama? Yang berbeza Cuma intonasi ayat tu dituturkan. Sama ada secara perlahan atau kuat atau jeritan annoying yang boleh didengar sampai ke department sebelah.

Ok, bab mencarut nih mungkin boleh letak tepi. Mungkin carut marut tu adalah bahasa yang mampu memberi ketenangan pada rohani dia gamaknya. Cuma yang paling merendahkan martabat dia sebagai seorang boss dimata aku adalah sikap dia yang suka merendah kan staff-staff dia, suka mengumpat pasal staff dia & suka melagakan staff sendiri (mengalahkan pompuan perangai dia – yer, dia seorang lelaki).

Ok dah cukup. Nasib baik aku bukan staff dia. Cuma kesian kat sorang member aku nih yang duk menangis semalam gara-gara sikap tak professional boss dia.

Semalam masa kat Hilton Hotel, ada sesuatu yang mengejutkan. Kebetulan pula event yang aku attend serentak dengan event yang kompeni lama aku buat. Ballroom sebelah menyebelah je. Seronok jugak lah dapat jumpa dengan boss-boss lama. Cuma DO & TSG je yang aku tak jumpa. Nak tunggu malas pulak sebab aku rushing nak ambil Ariff dari rumah pengasuh. Part yang best, kak Bunga macam terkejut bila nampak aku.. hihi. Aku yang pergi tegur dia dulu. Ikutkan malas nak tegur tapi bila fikirkan balik, kalau tak sebab dia, aku takkan berhenti dari kompeni lama tu dan aku takkan dapat offer yang lebih baik kat kompeni sekarang. Murah rezeki aku. So, aku rasa aku patut berterima kasih pada dia atas apa yang dia buat kat aku dulu (tenkiu kak Bunga! Semoga bahagia di kompeni lama🙂

Hari nih Mamoru balik. Yeyeh. Tapi tak dapat nak rilek-rilek sebab minggu ni ada makeup job kat Bangi & Damansara.

p/s: Oh, Ariff masih tak sihat. Masih ada flu & batuk-batuk.

2 Comments

  1. N.A.I said,

    >Babe,kuih raye memang marverlous,sedap sampai bwk blk umh mak mertua pn ramai yg puji..haha..tahun dpn InsyaAllah oder lg..hehe

  2. akmaliz@r said,

    >ha..talk about the bosses….sy pon lately ni br jer nangis psl bos yg reti nk jg ati staff…very the saddes one wokey…tp,skrg da baik…my friends at the opis call we as the bff.. wakakakka..

Comments are closed.

%d bloggers like this: