>Bukit Melawati

January 27, 2011 at 9:00 am (Family Vacation)

>

Gambar weekend aritu.

Adik-beradik aku rindu kat aku kut. Sanggup derang semua pegi cari aku kat rumah keluarga mentua aku kat Kuala Selangor.. haha. Derang siap buat bbq kat rumah nenek Mamoru. Seronok, walaupun rasa macam terkejar-kejar masa. Yelah, derang ni bukan nak inform awal-awal. Kalau tak, boleh sewa hotel kat Kuala Selangor pastu pergi tempat-tempat menarik kat sana. Kan dah rugi tak dapat naik sampan tengok kelip-kelip.


Family adik no.2, family adik no.3, adik no.5 dan bakal isteri. Gambar masa naik tren ke Bukit Melawati.


Apa ada atas bukit nih? Rumah api, tempat tengok anak bulan. muzium, kawasan sejarah, meriam dan permandangan laut selat Melaka yang cantik.


Permandangan di puncak Bukit Melawati


Tapi hati-hati, kat sini banyak monyet yang terlalu jinak. Silap aribulan boleh jadi agresif. Ada sekor monyet tu (sama besar dengan Ariff), dia rampasnya Ariff punya makanan. Meraung anak aku kat situ. Rasa nak je aku tangkap monyet tu pastu gantung atas pokok. Geremm. Dalam gambar nih, adik no.3 tengah bagi monyet makan.


Ariff dan Pak Ngahnya. Ariff tak takut dengan monyet nih. Tapi aku tak kasi dia dekat sangat. Takut kalau kena cakar.


Adik no.2 dan sis-in-law Ida


Last but not least, gambar yours truly musti ada. Amarr yang masih tak tau apa-apa lena sepanjang trip ke sini.
Advertisements

Permalink Comments Off on >Bukit Melawati

Family Vacation – Cameron

March 12, 2008 at 8:33 am (Family Vacation)

Nih gambar masa pegi family vacation kat Cameron aritu.. sayang, tak semua adik-adik aku dapat ikut. Takper lah.. pasnih kita plan gi Tioman gegamai ek? Bawak bapak & Aunt Shi sekali.. nak tak?

separuh dari buah strawberry yg aku beli


punya lahh banyak makanan.. makan kedai mini jadinya

cara-cara membuat steamboat. multi purpose cooker nih aku dapat masa wedding aritu. ekceli, dalam apartment yg kami sewa nih dilarang memasak. tapi alahh, dendiam sudah lah hehehe

muka tukang kacau..

me & Mamoru

taddaaa.. nih la ghuper steamboat kami.. syedappp!!


depan apartment TM (kami dapat special rate sbb adik ipar aku staff TM)

bergambar kat salah satu gerai bunga

sesajer menerai petik strawberry sendiri.. ingatkan senang.. susah jugak ek nak memilih buah yg besar & manis


kat ladang lebah madu..

adik lelaki no.2


kat ladang teh

Permalink Comments Off on Family Vacation – Cameron

>Family Vacation – Cameron

March 12, 2008 at 8:33 am (Family Vacation)

>

Nih gambar masa pegi family vacation kat Cameron aritu.. sayang, tak semua adik-adik aku dapat ikut. Takper lah.. pasnih kita plan gi Tioman gegamai ek? Bawak bapak & Aunt Shi sekali.. nak tak?

separuh dari buah strawberry yg aku beli


punya lahh banyak makanan.. makan kedai mini jadinya

cara-cara membuat steamboat. multi purpose cooker nih aku dapat masa wedding aritu. ekceli, dalam apartment yg kami sewa nih dilarang memasak. tapi alahh, dendiam sudah lah hehehe

muka tukang kacau..

me & Mamoru

taddaaa.. nih la ghuper steamboat kami.. syedappp!!


depan apartment TM (kami dapat special rate sbb adik ipar aku staff TM)

bergambar kat salah satu gerai bunga

sesajer menerai petik strawberry sendiri.. ingatkan senang.. susah jugak ek nak memilih buah yg besar & manis


kat ladang lebah madu..

adik lelaki no.2


kat ladang teh

Permalink Comments Off on >Family Vacation – Cameron

Family Vacation – Cameron

March 12, 2008 at 12:33 am (Family Vacation)

Nih gambar masa pegi family vacation kat Cameron aritu.. sayang, tak semua adik-adik aku dapat ikut. Takper lah.. pasnih kita plan gi Tioman gegamai ek? Bawak bapak & Aunt Shi sekali.. nak tak?

separuh dari buah strawberry yg aku beli


punya lahh banyak makanan.. makan kedai mini jadinya

cara-cara membuat steamboat. multi purpose cooker nih aku dapat masa wedding aritu. ekceli, dalam apartment yg kami sewa nih dilarang memasak. tapi alahh, dendiam sudah lah hehehe

muka tukang kacau..

me & Mamoru

taddaaa.. nih la ghuper steamboat kami.. syedappp!!


depan apartment TM (kami dapat special rate sbb adik ipar aku staff TM)

bergambar kat salah satu gerai bunga

sesajer menerai petik strawberry sendiri.. ingatkan senang.. susah jugak ek nak memilih buah yg besar & manis


kat ladang lebah madu..

adik lelaki no.2


kat ladang teh

Permalink Comments Off on Family Vacation – Cameron

smile baby smile

August 15, 2007 at 1:06 pm (Family Vacation)

Akhirnya.. boleh lah bersenang lenang sementara tunggu paperwork seterusnya sampai ke meja aku.

Sepanjang minggu lepas mmg lngsung takder masa nak update (ekceli ada, tapi byk mender nak kena focus. blogging nih bebila pun boleh buat ye tak?). Plan jogging utk kurangkan kalori berlebihan yg aku amik masa kat hotel tu pun tak kesampaian (abes lah nak mendaki nnt). Malam-malam terakhir aku kat sana juz spent dgn melingkar kat dalam bilik sambil tekan-tekan remote tv. Dah takde xtvt baru nak dibuat. Dah abis ceruk rantau hotel tu aku jelajah. Bosan dah tengok entertainment yg sama setiap malam. Perasan tak kebanyakan 5 star hotel just provide layanan untuk weekend customer je – rotating menu, event / function, decoration, performance, entertainment almost totally sama. Meaning, kalau customer tu datang untuk dua tiga hari, maybe derang rasa hotel tu best, extraordinary, unexpected, memacam lagi lah. Tapi cuba stay kat situ untuk seminggu. Confirm jelak. That is one of the reason why kebanyakan hotel-hotel nih tak boleh nak boost. Derang kurang bagi perhatian kat customer yg stay kat hotel derang utk jangka panjang. Takder variety.

Weekend last aku kat sana, adik-adik aku datang. Aku yg suruh sebenarnya. Beberapa hari sebelum tu aku ada arrange family vacation utk derang. Luckily, aku manage dapatkan 10 tiket untuk ‘All Park’ (outdoor + indoor) games kat Genting. Costing untuk tiket tu jer lebih RM 700 (including 20 skyway tickets) tapi believe it or not sumernya foc. Tu tak termasuk accomodations & meals (which is also foc) Best kan bila kuasa untuk menentukan apa yg kita nak berada di hujung jari. All you have to do is ‘petik’ jer.. hik. But of course lah kuasa tu bukan untuk selamanya. Ada certain masa, kita boleh guna tapi kalau selalu tu dah dikira salah guna.

It wuz indeed a very enjoyable weekend for me and the siblings. Hilang sumer penat keje / stress bila tengok kegembiraan orang tersayang. Ekceli, the siblings dah naik ke puncak genting untuk main games hari sabtu. Tapi disebabkan still ada tiket yg berlebihan (nasib baik aku tak request tiket lebih kalau tak membazir), derang decided untuk naik lagi pagi Ahad (kali nih dengan aku sekali).

Well, walau pun games kat atas tu takde perubahan sangat, still aku rasa enjoy jugak lah. Space shot tu kira masih boleh mengecutkan jantung dan perut aku nih. Kesian my baby-sis.. nangis masa mender alah tu turun naik. Fobia terus dia.. haha. Aku just try few games je. Tak larat.

Balik dari Genting, aku terus ke Melaka. Dua hari cuti. Hari nih baru masuk keje.. mood pun still dalam selimut.. *yawn*

Note: Ada 2 mender besar nak jadi. No, no, no bukan pasal aku nak kahwin. Mender lain. Quite important. Tapi tak boleh state kat sini. My main concern is, mcm mana aku nak deal dgn mender nih. There’s a few choices. Tapi none of it boleh dibuat dgn cara yg baik. Confirm meletup in the process. Yang aku tau ending mender mmg perfect tak kira solution mana yg aku guna. Cuma tu lah.. mcm mana ek, nak elakkan letupan-letupan dynamites di pertengahan proses? Apa pun kita usaha dan tawakkal je lah. Sebagai kakak, aku akan buat yg terbaik untuk semua adik-adik aku. InsyaAllah.

Permalink Comments Off on smile baby smile

>smile baby smile

August 15, 2007 at 1:06 pm (Family Vacation)

>

Akhirnya.. boleh lah bersenang lenang sementara tunggu paperwork seterusnya sampai ke meja aku.

Sepanjang minggu lepas mmg lngsung takder masa nak update (ekceli ada, tapi byk mender nak kena focus. blogging nih bebila pun boleh buat ye tak?). Plan jogging utk kurangkan kalori berlebihan yg aku amik masa kat hotel tu pun tak kesampaian (abes lah nak mendaki nnt). Malam-malam terakhir aku kat sana juz spent dgn melingkar kat dalam bilik sambil tekan-tekan remote tv. Dah takde xtvt baru nak dibuat. Dah abis ceruk rantau hotel tu aku jelajah. Bosan dah tengok entertainment yg sama setiap malam. Perasan tak kebanyakan 5 star hotel just provide layanan untuk weekend customer je – rotating menu, event / function, decoration, performance, entertainment almost totally sama. Meaning, kalau customer tu datang untuk dua tiga hari, maybe derang rasa hotel tu best, extraordinary, unexpected, memacam lagi lah. Tapi cuba stay kat situ untuk seminggu. Confirm jelak. That is one of the reason why kebanyakan hotel-hotel nih tak boleh nak boost. Derang kurang bagi perhatian kat customer yg stay kat hotel derang utk jangka panjang. Takder variety.

Weekend last aku kat sana, adik-adik aku datang. Aku yg suruh sebenarnya. Beberapa hari sebelum tu aku ada arrange family vacation utk derang. Luckily, aku manage dapatkan 10 tiket untuk ‘All Park’ (outdoor + indoor) games kat Genting. Costing untuk tiket tu jer lebih RM 700 (including 20 skyway tickets) tapi believe it or not sumernya foc. Tu tak termasuk accomodations & meals (which is also foc) Best kan bila kuasa untuk menentukan apa yg kita nak berada di hujung jari. All you have to do is ‘petik’ jer.. hik. But of course lah kuasa tu bukan untuk selamanya. Ada certain masa, kita boleh guna tapi kalau selalu tu dah dikira salah guna.

It wuz indeed a very enjoyable weekend for me and the siblings. Hilang sumer penat keje / stress bila tengok kegembiraan orang tersayang. Ekceli, the siblings dah naik ke puncak genting untuk main games hari sabtu. Tapi disebabkan still ada tiket yg berlebihan (nasib baik aku tak request tiket lebih kalau tak membazir), derang decided untuk naik lagi pagi Ahad (kali nih dengan aku sekali).

Well, walau pun games kat atas tu takde perubahan sangat, still aku rasa enjoy jugak lah. Space shot tu kira masih boleh mengecutkan jantung dan perut aku nih. Kesian my baby-sis.. nangis masa mender alah tu turun naik. Fobia terus dia.. haha. Aku just try few games je. Tak larat.

Balik dari Genting, aku terus ke Melaka. Dua hari cuti. Hari nih baru masuk keje.. mood pun still dalam selimut.. *yawn*

Note: Ada 2 mender besar nak jadi. No, no, no bukan pasal aku nak kahwin. Mender lain. Quite important. Tapi tak boleh state kat sini. My main concern is, mcm mana aku nak deal dgn mender nih. There’s a few choices. Tapi none of it boleh dibuat dgn cara yg baik. Confirm meletup in the process. Yang aku tau ending mender mmg perfect tak kira solution mana yg aku guna. Cuma tu lah.. mcm mana ek, nak elakkan letupan-letupan dynamites di pertengahan proses? Apa pun kita usaha dan tawakkal je lah. Sebagai kakak, aku akan buat yg terbaik untuk semua adik-adik aku. InsyaAllah.

Permalink Comments Off on >smile baby smile

smile baby smile

August 15, 2007 at 5:06 am (Family Vacation)

Akhirnya.. boleh lah bersenang lenang sementara tunggu paperwork seterusnya sampai ke meja aku.

Sepanjang minggu lepas mmg lngsung takder masa nak update (ekceli ada, tapi byk mender nak kena focus. blogging nih bebila pun boleh buat ye tak?). Plan jogging utk kurangkan kalori berlebihan yg aku amik masa kat hotel tu pun tak kesampaian (abes lah nak mendaki nnt). Malam-malam terakhir aku kat sana juz spent dgn melingkar kat dalam bilik sambil tekan-tekan remote tv. Dah takde xtvt baru nak dibuat. Dah abis ceruk rantau hotel tu aku jelajah. Bosan dah tengok entertainment yg sama setiap malam. Perasan tak kebanyakan 5 star hotel just provide layanan untuk weekend customer je – rotating menu, event / function, decoration, performance, entertainment almost totally sama. Meaning, kalau customer tu datang untuk dua tiga hari, maybe derang rasa hotel tu best, extraordinary, unexpected, memacam lagi lah. Tapi cuba stay kat situ untuk seminggu. Confirm jelak. That is one of the reason why kebanyakan hotel-hotel nih tak boleh nak boost. Derang kurang bagi perhatian kat customer yg stay kat hotel derang utk jangka panjang. Takder variety.

Weekend last aku kat sana, adik-adik aku datang. Aku yg suruh sebenarnya. Beberapa hari sebelum tu aku ada arrange family vacation utk derang. Luckily, aku manage dapatkan 10 tiket untuk ‘All Park’ (outdoor + indoor) games kat Genting. Costing untuk tiket tu jer lebih RM 700 (including 20 skyway tickets) tapi believe it or not sumernya foc. Tu tak termasuk accomodations & meals (which is also foc) Best kan bila kuasa untuk menentukan apa yg kita nak berada di hujung jari. All you have to do is ‘petik’ jer.. hik. But of course lah kuasa tu bukan untuk selamanya. Ada certain masa, kita boleh guna tapi kalau selalu tu dah dikira salah guna.

It wuz indeed a very enjoyable weekend for me and the siblings. Hilang sumer penat keje / stress bila tengok kegembiraan orang tersayang. Ekceli, the siblings dah naik ke puncak genting untuk main games hari sabtu. Tapi disebabkan still ada tiket yg berlebihan (nasib baik aku tak request tiket lebih kalau tak membazir), derang decided untuk naik lagi pagi Ahad (kali nih dengan aku sekali).

Well, walau pun games kat atas tu takde perubahan sangat, still aku rasa enjoy jugak lah. Space shot tu kira masih boleh mengecutkan jantung dan perut aku nih. Kesian my baby-sis.. nangis masa mender alah tu turun naik. Fobia terus dia.. haha. Aku just try few games je. Tak larat.

Balik dari Genting, aku terus ke Melaka. Dua hari cuti. Hari nih baru masuk keje.. mood pun still dalam selimut.. *yawn*

Note: Ada 2 mender besar nak jadi. No, no, no bukan pasal aku nak kahwin. Mender lain. Quite important. Tapi tak boleh state kat sini. My main concern is, mcm mana aku nak deal dgn mender nih. There’s a few choices. Tapi none of it boleh dibuat dgn cara yg baik. Confirm meletup in the process. Yang aku tau ending mender mmg perfect tak kira solution mana yg aku guna. Cuma tu lah.. mcm mana ek, nak elakkan letupan-letupan dynamites di pertengahan proses? Apa pun kita usaha dan tawakkal je lah. Sebagai kakak, aku akan buat yg terbaik untuk semua adik-adik aku. InsyaAllah.

Permalink Comments Off on smile baby smile

>ganu trip versi gambo

July 6, 2007 at 1:15 pm (Family Vacation)

>

family trip ke Terengganu bulan lepas..

rumah yg kami sewa ada 3 bilik. ruang tamu lengkap dgn tv. dapur pulak disediakan stove utk memasak, fridge, pingan mangkuk periuk belanga bagai, bilik air plak ada water heater. pendek kata mmg complete arr. selesa sungguh sewa plak RM 60 sehari. murah gila.

xtvt malam, kalau tak pegi memancing or food hunting, pak ngah (our host) akan tangkap ikan kat kolam dia & buat BBQ utk kami.. yummy!



lawatan sambil belajar ke reban kambing pak ngah. kambing kat sini besar-besar. kalau nak minum susu kambing fresh pi la sina. anak kambing pulak comei & manja.. gerem!

antara xtvt lain: melawat memorial Batu Bersurat & sangkar ikan pak ngah kat tepi sungai Terengganu.

melawat tasik Kenyir.. round de`tasik naik boat


kat tasik kenyir banyak kawasan air terjun. kami sempat lawat satu je (Air Terjun Sauk). kos sewa satu boat berbeza utk ke setiap kawasan air terjun. utk ke Sauk je kami bayar RM 150 satu bot.


air kat kawasan air terjun nih jernih & sejuk. ikan tengas byk kat sini.

Permalink Comments Off on >ganu trip versi gambo

hopes

June 12, 2007 at 1:05 pm (Family Vacation)

Ganu trip last week wuz fun! pegi dgn 2 keta. 8 org sumernya termasuk adik ipar aku & Mamoru~kun

alhamdullilah, sib baik cuara ok (ekceli panas tak hingat). tak banyak berjalan pun sebenarnya. spent most of the time kat Kuala Berang (umah pak ngah).

memula sebelum pegi sana, plan mmg gedebuk-gedebak. tapi spoil bila sepanjang trip aku demam teruk. siap kena asthma lagik. bila aku baru nak ‘ok’, Sham pulak kena cirit birit.. pastu wife dia pun ikut sakit perut & muntah-muntah (aik cam ader apa-pe je derang nih?).

tempat yg kami pegi pun tak banyak. juz pegi Air Terjun Sauk (naik bot nih), Tasik Kenyir, Batu Bersurat, Kuala Terengganu.. pastu gi tengok kambeng-kambeng yg Pak Ngah bela (banyakk & comei. sempat perah susu kambeng lagi tau), dan xtvt yg selalu buat; memancing & bakar ikan (Pak Ngah ada bela ikan dalam sangkar kat Sungai Terengganu – besarrrr woo).

overall trip.. boleh lah. insyaAllah, kalau ada pemily trip lagi pasnih, aku nak buat yg terbaik. nak well prepared & organised. paling penting.. kesihatan kena jaga.

nak upload gambar tapi sumer gambar kat Sham. lupa nak copy rituh. nenanti lah.

petang semlm masa keluar dgn Mamoru, aku tanya dia soalan nih:

Me: “wonder why u can be so calm and juz accept wutever things aD buat pada u. i remember last time u told me dat u will totally avoid / ignore / left any girl yg treat u bad and aD rasa since kita berkawan lagi aD layan u really really bad and kasar..”

Mamoru: “syg, there will be only one girl dalam life seorang lelaki yg mereka sanggp suffer utknya. so, dat is why”

*pic taken at Kenderong’s peak in November 2006*

kat gunung nih la Mamoru~kun kena patuk ular kapak masa nak tolong lead jalan utk aku. will never forget dat moment. rasa mcm terhutang nyawa kat dia

Permalink 3 Comments

>hopes

June 12, 2007 at 1:05 pm (Family Vacation)

>Ganu trip last week wuz fun! pegi dgn 2 keta. 8 org sumernya termasuk adik ipar aku & Mamoru~kun

alhamdullilah, sib baik cuara ok (ekceli panas tak hingat). tak banyak berjalan pun sebenarnya. spent most of the time kat Kuala Berang (umah pak ngah).

memula sebelum pegi sana, plan mmg gedebuk-gedebak. tapi spoil bila sepanjang trip aku demam teruk. siap kena asthma lagik. bila aku baru nak ‘ok’, Sham pulak kena cirit birit.. pastu wife dia pun ikut sakit perut & muntah-muntah (aik cam ader apa-pe je derang nih?).

tempat yg kami pegi pun tak banyak. juz pegi Air Terjun Sauk (naik bot nih), Tasik Kenyir, Batu Bersurat, Kuala Terengganu.. pastu gi tengok kambeng-kambeng yg Pak Ngah bela (banyakk & comei. sempat perah susu kambeng lagi tau), dan xtvt yg selalu buat; memancing & bakar ikan (Pak Ngah ada bela ikan dalam sangkar kat Sungai Terengganu – besarrrr woo).

overall trip.. boleh lah. insyaAllah, kalau ada pemily trip lagi pasnih, aku nak buat yg terbaik. nak well prepared & organised. paling penting.. kesihatan kena jaga.

nak upload gambar tapi sumer gambar kat Sham. lupa nak copy rituh. nenanti lah.

petang semlm masa keluar dgn Mamoru, aku tanya dia soalan nih:

Me: “wonder why u can be so calm and juz accept wutever things aD buat pada u. i remember last time u told me dat u will totally avoid / ignore / left any girl yg treat u bad and aD rasa since kita berkawan lagi aD layan u really really bad and kasar..”

Mamoru: “syg, there will be only one girl dalam life seorang lelaki yg mereka sanggp suffer utknya. so, dat is why”

*pic taken at Kenderong’s peak in November 2006*

kat gunung nih la Mamoru~kun kena patuk ular kapak masa nak tolong lead jalan utk aku. will never forget dat moment. rasa mcm terhutang nyawa kat dia

Permalink 2 Comments

hopes

June 12, 2007 at 5:05 am (Family Vacation)

Ganu trip last week wuz fun! pegi dgn 2 keta. 8 org sumernya termasuk adik ipar aku & Mamoru~kun

alhamdullilah, sib baik cuara ok (ekceli panas tak hingat). tak banyak berjalan pun sebenarnya. spent most of the time kat Kuala Berang (umah pak ngah).

memula sebelum pegi sana, plan mmg gedebuk-gedebak. tapi spoil bila sepanjang trip aku demam teruk. siap kena asthma lagik. bila aku baru nak ‘ok’, Sham pulak kena cirit birit.. pastu wife dia pun ikut sakit perut & muntah-muntah (aik cam ader apa-pe je derang nih?).

tempat yg kami pegi pun tak banyak. juz pegi Air Terjun Sauk (naik bot nih), Tasik Kenyir, Batu Bersurat, Kuala Terengganu.. pastu gi tengok kambeng-kambeng yg Pak Ngah bela (banyakk & comei. sempat perah susu kambeng lagi tau), dan xtvt yg selalu buat; memancing & bakar ikan (Pak Ngah ada bela ikan dalam sangkar kat Sungai Terengganu – besarrrr woo).

overall trip.. boleh lah. insyaAllah, kalau ada pemily trip lagi pasnih, aku nak buat yg terbaik. nak well prepared & organised. paling penting.. kesihatan kena jaga.

nak upload gambar tapi sumer gambar kat Sham. lupa nak copy rituh. nenanti lah.

petang semlm masa keluar dgn Mamoru, aku tanya dia soalan nih:

Me: “wonder why u can be so calm and juz accept wutever things aD buat pada u. i remember last time u told me dat u will totally avoid / ignore / left any girl yg treat u bad and aD rasa since kita berkawan lagi aD layan u really really bad and kasar..”

Mamoru: “syg, there will be only one girl dalam life seorang lelaki yg mereka sanggp suffer utknya. so, dat is why”

*pic taken at Kenderong’s peak in November 2006*

kat gunung nih la Mamoru~kun kena patuk ular kapak masa nak tolong lead jalan utk aku. will never forget dat moment. rasa mcm terhutang nyawa kat dia

Permalink 2 Comments