>Me & Mamoru – Part 4

March 19, 2009 at 12:00 pm (Me and Mamoru)

>

Balik dari xpdc Transtitiwangsa V2, aku jarang jumpa Mamoru. Masa aku banyak habis kat opis & rumah je. Maklum lah, dah masuk bulan Ramadhan dah taim tu. So, kena lah cuti masuk hutan.

Masa hari first puasa, aku berbuka sengsorang kat rumah (kan aku menyewa sengsorang kat KL nih). Emo gila ok. Esp bila fikirkan Ramadhan tahun 2006 tu genap setahun aku “men-single dan men-solo-kan” diri.

Ye lah kan.. biasanya hari pertama berbuka, kita sambut dengan orang yang tersayang / family tercinta. Tapi aku? Dah la jauh dengan family.. orang tersayang pulak takde.. tsskkkk. Guane? Nak ajak kengkawan? Siapa je? Derang semua of course la dah ada agenda memasing.

Untuk hari-hari seterusnya, aku malas nak layan perasaan. Aku try penuhkan xtvt aku dengan jumpa kengkawan, attend gathering berbuka Gunung Online & mendaki gunung Perdah, Jasar, Berembun kat Cameron Highland.. Yerr, jangan tatau aku penah buat keje gila dengan mendaki gunung tam bulan puasa! Tapi mendaki taim malam arr – sahur kat puncak gunung pastu turun bawah sebelum azan Subuh. Sila klik sini untuk baca log xpdc gunung Perdah, Jasar & Berembun

Dalam banyak-banyak kengkawan gunung, ada sorang member nih yang agak rapat dengan aku (aku gelar ‘S’ je lah ek). Kami kenal masa xpdc Trans V2. Sampai ramai kengkawan lain ingat aku kapel dengan ‘S’ nih. Ekceli, aku dgn ‘S’ takde mender. Lagipun ‘S’ nih berbangsa Siam. Pusing laa tang mana pun, kami memang takkan ada jodoh bersama – lain agama maa..

Knowing bebudak gunung punya perangai yang suka menyakat. Aku meng-rela-kan sahaja orang kata aku dengan ‘S’ nih ber-kapel. Yang ‘S’ pulak suka melayan, apa lagik.. terus jadik macam “real” la lakonan kami.

Lagipun, kalau tak silap aku taim tu Chua cakap Mamoru tengah ada krisis dengan ‘R’. Kata Chua lagi, ‘R’ memang dari dulu tak suka Mamoru rapat dengan sorang akak kat tempat keje Mamoru. Walhal, akak tu lebih tua dari Mamoru ok! ‘R’ sendiri pernah call aku tanyakan hal akak nih (padahal aku tataw cerita pun). Sebagai kawan, aku just suruh dia jangan fikir bebukan. Hal nih jugak lah yang menjadi salah satu reason untuk aku mengiyakan relation aku dengan ‘S’. Takut woo.. kalau ‘R’ salah anggap persahabatan aku dengan Mamoru. Taim tu aku dengan Mamoru memang serious hanya-kawan.

Ada satu hari tu, aku tengok Mamoru macam ‘down’ je. Being a good friend, and trying to cheer him up (pesal tulih omputih nih?), aku ajak dia balik berbuka kat Kuala Selangor. Aku siap beli barang basah untuk dimasak kat rumah nenek Mamoru ok! Aku kan jenis selamber je redah rumah orang nih, so takde masalah untuk aku mingle dengan family Mamoru walaupun baru first time jumpa. Dann disebabkan nih jugak, nenek dan Makde (mak sedara Mamoru) ‘terpikat’ dengan aku.. huhuhu (seriyes aku tatau hal nih sampai lah hari wedding kami tau)

Lepas tu ada lah sekali lagi aku ikut Mamoru berbuka kat kampung dia. Tapi kali nih reramai pulak. Gathering dengan geng KAR. Meriah.

Lepas raya, aku kembali ligat dengan xtvt outdoor;

Mendaki gunung Kenderong
Mendaki gunung Liang East-West
Mendaki gunung Yong Belar-Charlie-Three Boundaries.

Trip gunung Kenderong buat aku sangat terhutang nyawa kat Mamoru. Kalau tak disebabkan aku minta bertukar tempat dengan Mamoru masa trekking, kompem aku yang kena patuk ular instead of Mamoru. Ngeri ok! Sungguh-sungguh aku menangis masa tengok Mamoru menahan bisa patukkan tu. Seingat aku, aku tak buat log untuk trip Kenderong nih. Tapi aku ada terbaca log yang Mamoru tulis & simpan tentang gunung nih dalam draft email dia..

Kat bawah nih aku copy-paste log xpdc Gunung Kenderong (Grik, Perak) yang aku “curi” dari email Mamoru (jangan marah ya b.. hihi)


Assalamualaikum…

Trip ke kenderong…

Hari tu aku balik keje.. trus g kedai area salak selatan..mencari kasut getah cik aD… dalam 3 buah kedai yang aku pegi area situ cumma ada 1 kedai jer yang ada.. Saiz dah cemerlang.. 36..cumma kasut tu bertali tapi tak der tali.. pelik aku kedai jual kasut bertali tapi tak der tali… call aD..tanya dier nak ker tak.. dier kater tak nak..then g area bandar tunrazak..taman tenaga.. still tak jumpa.. aD pon kater tak per la.. aku pon trus balik umah.. barang aku pon tak pek lagik maser tu..

Sampai umah.. pek bengbarang..tgu man amik aku…then trus shoot g Jusco Maluri.. si man nak carik kasut… boleh tak.. last minit baru nak carik kasut.. aku janji ngan Syed kul 9.30-10.00 malam kat Terminal Putra. pas amik man..singgah jab umah aku amik baper barang yang tinggal.. then amik aD kat umah dier.. sampai saner kul 9.00mlm.. dier baru nak mandi… boleh tak?

Aku ngan man pon amik kesempatan tuk re arrange beg kitaorg ..dalam 1/2 jam baru aD turun.. ngan muka yang tersipu2 malu kononnya…masuk balik beg dalam keter… trus ngala ker terminal putra..

Dah nak sampai syed call kater dorang tunggu kat R&R Tapah..k.org pon carik jalan tuk masuk highway plus…aD cam biasa..kalau dalam keter dier akan tido… lagipon dah baper malam dier ak tido… kang pewai plak susah plak.. so tidor la aD…

Dalam kul 12.30pagi sampai R&R tapah.. Syed pon baru sampai.. nak kejut aD cam kesian jer.. nyenyak tido..aku ngan man tinggalkan dier dalam keter.. tapi dekat ngan tempat k.org makan ler.. aku lak leh terlupa yang aD nie kalau tido sengsorang dalam keter dier senang dapat mimpi..panik la kejab biler dier tetiba ada jer kat meja ngan man..ngan team syed.

Kul 1.00pgi.. perjalanan diteruskan ke Kuala Kangsar.. aku rasa dalam 3 baru sampai kuala kangsar kot… g beli makan kat 7e..aku ngan man amik gambar sekitar kapal terbang…menara jam..sign board masjid ubudiah… trus ngala ke umah Fizi..

Sampai sana dah tgu 1 keter lagik..Fizi and the geng…beborak kejab..masuk ration dalam keter..perjalanan diteruskan ke pekan Grik.. aku rasa lebih 100km perjalanan tu… masa nie aD tak tido..k.org karaoke dalam keter… dari lagu melayu ke lagu omputih..ke lagu indon ke lagu siam.. semua k.org balun…

Kul 5.30pg sampai pekan grik..lepak tido kat bas stand.. dalam kul 7 bangun.. g sarapan… masa nie baru nampak memuka memasing… kat sini baru lah jumpa kasut getah cik aD..

Dalam kul 9.00 perjalanan diteruskan ke rumah sorang makcik nie.. paking ration per yang patut.. yang best masa nie.. cik aD ngan muka slamber tegur ..”Makcik selamat Hari Raya..” semua yang lain cam blank… raser cam comel jer..

Habis paking… taklimat dibuat..doa selamt dibaca.. perjalanan dimula.. masa memula masuk tak perasan bentuk gunung nie.. maybe coz kabus…mmula jalan santai.. then jalan bukit skit.. then masuk jalan buluh lereng bukit… then kebun getah…baru sampai jalan nak masuk ke kaki gunung..

Dari sini nak ke last water point kira-kira 2 jam..sampai ke lwp makan tengah hari..serehatkan badan jab.. leh tak masa sampai sini ada org sondol keluar dari hutan nampak k.org.. trus dier patah balik.. blank aku kejab.. yela nie pon pest taim aku nampak org sondol nie..

Kat LWP nie bukak biskut raya … ad plak .. potong mempelam…dalam kul 2.30 petang perjalanan diteruskan.. dengan trek balak yang terbentang luas…sayup mata memandang.. hitam badan menanggung bahang matahari..

Bebtul abis jer trek balak..aku ngan aD amik air refill balik botol… then perjalanan yang penuh keasyikan diteruskan..

Masuk jer dalam hutan.. leh ker kira hutan.. coz hutan nie terbakar 3 taun lepas.. yang tinggal cumma pokok yang tinggi tanpa daun.. selain semak..sememangnya perjalanan nie amat menyiksakan.. kalau aku yang kene dok depan.. sure pewai punyer.. ngan balak / dahan kayu melintang2.. cam kene bukak terk pon ada..jalan skit.. tebas.. jalan skit tebas…perghhhh…

Perjalanan yang aku kira hanya menambil masa 4 jam.. pepaling pon 6 jam…tidak seperti dijangkakan..ketinggian gunung kenderong nie 1232meter.. masa k.org 600meter pon aku kira dah amik masa dekat 3 jam.. sib baik yati bawak gps.. leh la baca altitud semasa…

Ngah trekking nie.. tetiba.. terdengar si kura-kura menangis…aku dah panic ingatkan dier terjatuh then perut kene cucuk dengan kayu…dah naik baru tau.. yang kepala dier kene batu…cian plak aku tengok …tak sampai hati nak pangggil dier kekura..nasib baik kejab jer dier nangis..dier cool jer sambung balik trekking.. semua org cam lebih berhati2 coz..gunung nie.. Tanah dier agak peroi.. yela tak der akar yang nak mengcengkam Tanah.. ditambah kecuraman.. so bila batu jatuh takut jatuh lagi atas kepala org bawah.. aku tengok batu jatuh dua kali pon.. aku rasa kalau kene la kepala batu tu.. sure death punyer.. tak pon paling tidak jadik bengong..

Dalam kul 6.30 petang semua org sampai ke permatang…disini mengharap nampak Beirut tapi hampa. Sayup jer.. ditambah dengan kecerunan.. pokok yang tak der daun…terpiker jugak aku.. nie kalu dok puncak masa tgh ari sure jadik ikan masin kering nie…

Rehat+amik gambar…sambung balik. tuk trekking sampai puncak.. lupa nak g tau… dari separuh perjalanan hujan melanda dan perjalanan menuju puncak..hujan hampir sepanjang perjalanan.. kira-kira lagi ½ jam nak sampai puncak baru hujan reda..1 kesilapan yang aku rasakan adalah …tak ready headlamp dari permatang yang masa tu pon dah start gelap.. bila dah gelap dan tak tahan lagi.. aku pon stop…dan keluarkan headlamp bersama man dan aD..

Perjalanan seterusnya amat pacak… dan aku yang memula di belakang aD.. pon pintas aD.. tuk memudahkan dia mendaki..dan aD nie dia rabun malam.. tu yang slow sikit..ditambah hujan..

Belakang aku aD…then man then syed..depan aku ada 5 org kalau tak silap… terdengar yang aD menjerit.. aku yang masa tu baru nak menapak..trus pijak tanah..dan aku rasakan semacam kene penyengat.. aku terus lari kepada aD sebab risaukan dia yang berkemungkinan kena penyengat jugak. Sampai kat die.. dia kata “Zie kene patuk ular..” luruh jantung aku… tengok kaki.. dah berdarah..tapi masa nie aku kuat lagi..then ad amik bandana dier tuk ikat betis aku..yang tolong ikat mawi..dier taruk kayu..aku ingat dier letak kayu tu supaya senang bukak ikatan key tu… upernyer…skali dier jadikan steering la pulak..menahan kaki aku…sakit pasal steering tu pon ader jugak..pastu dier sedut..bisa…dibantu oleh epoy.. aku masa nie dah seram sejuk jugak la.. Fizi leh cakap kalau sejuk g tau… then dah sejuk tu aku g tau la panik plak dier..

Fizi cam dah panik jer aku tengok.. dier blur pon ada.. last skali dier call pihak berkenaan minta bantuan helikopter kalau keadaan bertambah seriyes… mawi ngan epoy plak bleh nak potong kaki aku..nak operate.. aku bab-bab operate nie trauma skit..semenjak besi dah masuk kaki…tak sanggup tengok..walaupon dorang stakat nak toreh skit je… then epoy plak yang sedut bisa.. aD masa nie dah tangkap nangis..seriyes aku terharu pasal tu…

Kata sepakat diambil tuk teruskan perjalanan ke puncak… nasib baik tak jauh…10 minit sampai… aku tukar persalinan…then rest… tunggu nak tido jer..

Fizi dan cik yati katering masak malam tu.. Masakan “ La Usur Pappria..” amat menyelerakan.. Lepak kejab ngan dorang.. then aku pon pakat tido..sampai esok pagi…

Bangun pepagi pon sal ader yang jerit.. matahari terbit…man ngan mawi kot rasanya… so pakat la tengok reramai.. walaupon matahari sekadar terbit celah awan…hehehe

Sarapan pagi..tak ingat plak menu makan pagi nie…yang penting sedap…

Semua dah agak santai then kemas tuk pulang… masa nie pon aku rasa kesihatan aku pon dah agak cemerlang.. so pulang..la oh pulang …tuk sampai permatang amik masa 1 jam turun.. dari permatang ke LWP 3 jam jer kot…

Sampai LWP makan minum skit…then perjalanan pulang diteruskan… hujan mengiringi perjalanan pulang.. dan ada gakla pacat yang menyerang.. sampai kat trek balak luar.. aku dah gembira.. skali ada plak pajero tunggu.. aku yang jalan ok nie.. terpaksa pakai tongkat tuk menampakan keseriyesan lakonan…thx for da effort..tak nak aku naik pajero.. nanti nak repeat balik kenderong… sampai umah makcik lemang.. teraser sangat puas aku dah conquer 1 gunung lagi..

Tuk gunung nie.. cam syed kata.. gunung wiken yang paling hi-profile…

Tuk team kenderong.. cayok-cayok…

Tuk yang tukang panik masa aku kene patuk ular… thx coz menandakan korang sayang kat aku…

Tuk Makcik dapor.. sedap sungguh hidangan “ La Usur Papprika”

Tuk yang nangis masa aku kene patuk.. sayang tersayang….

Tuk kura-kura..lain kali gunakanlah cengkerang tu sepenuhnya..

****************


Ok, masa tak mengizinkan untuk aku karang lelebih. Kita sambung cerita cinta ni dilain kali nahhh.. hihi. Sementara tu, layankan gambar-gambar kami masa xpdc Kenderong nih..


Taim baru sampai kat starting point. Masa nih masih dalam bulan Syawal lagi.. orang Grik sibuk buat lemang.


Dari kiri, Man, Mamoru, Kura-kura (Wawa) & Aku


Masa take 5 kat last water point (LWP) dengan Mamoru


Nih kat puncak tipu. Memasing basah kuyup trekking dalam hujan. Belakang kami tu gunung Kenderong yang dah kering akibat kebakaran hutan beberapa tahun sebelum tu. Yerr, kami saja cari pasal mendaki gunung yang dah terbakar.


Bersama ten xpdc Kenderong tahun 2006. Berdiri dari kiri; Yap, Mamoru, Aku, Wawa, Skem, pekatu, Daus, Syed & Kak yati. Duduk dari kiri; Mawi, Salhazira, Man dan.. errr.. siapa sorang lagi nih ek? Tak ingat lahh.. ampunn geng!

Advertisements

Permalink 5 Comments

Me & Mamoru – Part 4

March 19, 2009 at 12:00 pm (Me and Mamoru)

Balik dari xpdc Transtitiwangsa V2, aku jarang jumpa Mamoru. Masa aku banyak habis kat opis & rumah je. Maklum lah, dah masuk bulan Ramadhan dah taim tu. So, kena lah cuti masuk hutan.

Masa hari first puasa, aku berbuka sengsorang kat rumah (kan aku menyewa sengsorang kat KL nih). Emo gila ok. Esp bila fikirkan Ramadhan tahun 2006 tu genap setahun aku “men-single dan men-solo-kan” diri.

Ye lah kan.. biasanya hari pertama berbuka, kita sambut dengan orang yang tersayang / family tercinta. Tapi aku? Dah la jauh dengan family.. orang tersayang pulak takde.. tsskkkk. Guane? Nak ajak kengkawan? Siapa je? Derang semua of course la dah ada agenda memasing.

Untuk hari-hari seterusnya, aku malas nak layan perasaan. Aku try penuhkan xtvt aku dengan jumpa kengkawan, attend gathering berbuka Gunung Online & mendaki gunung Perdah, Jasar, Berembun kat Cameron Highland.. Yerr, jangan tatau aku penah buat keje gila dengan mendaki gunung tam bulan puasa! Tapi mendaki taim malam arr – sahur kat puncak gunung pastu turun bawah sebelum azan Subuh. Sila klik sini untuk baca log xpdc gunung Perdah, Jasar & Berembun

Dalam banyak-banyak kengkawan gunung, ada sorang member nih yang agak rapat dengan aku (aku gelar ‘S’ je lah ek). Kami kenal masa xpdc Trans V2. Sampai ramai kengkawan lain ingat aku kapel dengan ‘S’ nih. Ekceli, aku dgn ‘S’ takde mender. Lagipun ‘S’ nih berbangsa Siam. Pusing laa tang mana pun, kami memang takkan ada jodoh bersama – lain agama maa..

Knowing bebudak gunung punya perangai yang suka menyakat. Aku meng-rela-kan sahaja orang kata aku dengan ‘S’ nih ber-kapel. Yang ‘S’ pulak suka melayan, apa lagik.. terus jadik macam “real” la lakonan kami.

Lagipun, kalau tak silap aku taim tu Chua cakap Mamoru tengah ada krisis dengan ‘R’. Kata Chua lagi, ‘R’ memang dari dulu tak suka Mamoru rapat dengan sorang akak kat tempat keje Mamoru. Walhal, akak tu lebih tua dari Mamoru ok! ‘R’ sendiri pernah call aku tanyakan hal akak nih (padahal aku tataw cerita pun). Sebagai kawan, aku just suruh dia jangan fikir bebukan. Hal nih jugak lah yang menjadi salah satu reason untuk aku mengiyakan relation aku dengan ‘S’. Takut woo.. kalau ‘R’ salah anggap persahabatan aku dengan Mamoru. Taim tu aku dengan Mamoru memang serious hanya-kawan.

Ada satu hari tu, aku tengok Mamoru macam ‘down’ je. Being a good friend, and trying to cheer him up (pesal tulih omputih nih?), aku ajak dia balik berbuka kat Kuala Selangor. Aku siap beli barang basah untuk dimasak kat rumah nenek Mamoru ok! Aku kan jenis selamber je redah rumah orang nih, so takde masalah untuk aku mingle dengan family Mamoru walaupun baru first time jumpa. Dann disebabkan nih jugak, nenek dan Makde (mak sedara Mamoru) ‘terpikat’ dengan aku.. huhuhu (seriyes aku tatau hal nih sampai lah hari wedding kami tau)

Lepas tu ada lah sekali lagi aku ikut Mamoru berbuka kat kampung dia. Tapi kali nih reramai pulak. Gathering dengan geng KAR. Meriah.

Lepas raya, aku kembali ligat dengan xtvt outdoor;

Mendaki gunung Kenderong
Mendaki gunung Liang East-West
Mendaki gunung Yong Belar-Charlie-Three Boundaries.

Trip gunung Kenderong buat aku sangat terhutang nyawa kat Mamoru. Kalau tak disebabkan aku minta bertukar tempat dengan Mamoru masa trekking, kompem aku yang kena patuk ular instead of Mamoru. Ngeri ok! Sungguh-sungguh aku menangis masa tengok Mamoru menahan bisa patukkan tu. Seingat aku, aku tak buat log untuk trip Kenderong nih. Tapi aku ada terbaca log yang Mamoru tulis & simpan tentang gunung nih dalam draft email dia..

Kat bawah nih aku copy-paste log xpdc Gunung Kenderong (Grik, Perak) yang aku “curi” dari email Mamoru (jangan marah ya b.. hihi)


Assalamualaikum…

Trip ke kenderong…

Hari tu aku balik keje.. trus g kedai area salak selatan..mencari kasut getah cik aD… dalam 3 buah kedai yang aku pegi area situ cumma ada 1 kedai jer yang ada.. Saiz dah cemerlang.. 36..cumma kasut tu bertali tapi tak der tali.. pelik aku kedai jual kasut bertali tapi tak der tali… call aD..tanya dier nak ker tak.. dier kater tak nak..then g area bandar tunrazak..taman tenaga.. still tak jumpa.. aD pon kater tak per la.. aku pon trus balik umah.. barang aku pon tak pek lagik maser tu..

Sampai umah.. pek bengbarang..tgu man amik aku…then trus shoot g Jusco Maluri.. si man nak carik kasut… boleh tak.. last minit baru nak carik kasut.. aku janji ngan Syed kul 9.30-10.00 malam kat Terminal Putra. pas amik man..singgah jab umah aku amik baper barang yang tinggal.. then amik aD kat umah dier.. sampai saner kul 9.00mlm.. dier baru nak mandi… boleh tak?

Aku ngan man pon amik kesempatan tuk re arrange beg kitaorg ..dalam 1/2 jam baru aD turun.. ngan muka yang tersipu2 malu kononnya…masuk balik beg dalam keter… trus ngala ker terminal putra..

Dah nak sampai syed call kater dorang tunggu kat R&R Tapah..k.org pon carik jalan tuk masuk highway plus…aD cam biasa..kalau dalam keter dier akan tido… lagipon dah baper malam dier ak tido… kang pewai plak susah plak.. so tidor la aD…

Dalam kul 12.30pagi sampai R&R tapah.. Syed pon baru sampai.. nak kejut aD cam kesian jer.. nyenyak tido..aku ngan man tinggalkan dier dalam keter.. tapi dekat ngan tempat k.org makan ler.. aku lak leh terlupa yang aD nie kalau tido sengsorang dalam keter dier senang dapat mimpi..panik la kejab biler dier tetiba ada jer kat meja ngan man..ngan team syed.

Kul 1.00pgi.. perjalanan diteruskan ke Kuala Kangsar.. aku rasa dalam 3 baru sampai kuala kangsar kot… g beli makan kat 7e..aku ngan man amik gambar sekitar kapal terbang…menara jam..sign board masjid ubudiah… trus ngala ke umah Fizi..

Sampai sana dah tgu 1 keter lagik..Fizi and the geng…beborak kejab..masuk ration dalam keter..perjalanan diteruskan ke pekan Grik.. aku rasa lebih 100km perjalanan tu… masa nie aD tak tido..k.org karaoke dalam keter… dari lagu melayu ke lagu omputih..ke lagu indon ke lagu siam.. semua k.org balun…

Kul 5.30pg sampai pekan grik..lepak tido kat bas stand.. dalam kul 7 bangun.. g sarapan… masa nie baru nampak memuka memasing… kat sini baru lah jumpa kasut getah cik aD..

Dalam kul 9.00 perjalanan diteruskan ke rumah sorang makcik nie.. paking ration per yang patut.. yang best masa nie.. cik aD ngan muka slamber tegur ..”Makcik selamat Hari Raya..” semua yang lain cam blank… raser cam comel jer..

Habis paking… taklimat dibuat..doa selamt dibaca.. perjalanan dimula.. masa memula masuk tak perasan bentuk gunung nie.. maybe coz kabus…mmula jalan santai.. then jalan bukit skit.. then masuk jalan buluh lereng bukit… then kebun getah…baru sampai jalan nak masuk ke kaki gunung..

Dari sini nak ke last water point kira-kira 2 jam..sampai ke lwp makan tengah hari..serehatkan badan jab.. leh tak masa sampai sini ada org sondol keluar dari hutan nampak k.org.. trus dier patah balik.. blank aku kejab.. yela nie pon pest taim aku nampak org sondol nie..

Kat LWP nie bukak biskut raya … ad plak .. potong mempelam…dalam kul 2.30 petang perjalanan diteruskan.. dengan trek balak yang terbentang luas…sayup mata memandang.. hitam badan menanggung bahang matahari..

Bebtul abis jer trek balak..aku ngan aD amik air refill balik botol… then perjalanan yang penuh keasyikan diteruskan..

Masuk jer dalam hutan.. leh ker kira hutan.. coz hutan nie terbakar 3 taun lepas.. yang tinggal cumma pokok yang tinggi tanpa daun.. selain semak..sememangnya perjalanan nie amat menyiksakan.. kalau aku yang kene dok depan.. sure pewai punyer.. ngan balak / dahan kayu melintang2.. cam kene bukak terk pon ada..jalan skit.. tebas.. jalan skit tebas…perghhhh…

Perjalanan yang aku kira hanya menambil masa 4 jam.. pepaling pon 6 jam…tidak seperti dijangkakan..ketinggian gunung kenderong nie 1232meter.. masa k.org 600meter pon aku kira dah amik masa dekat 3 jam.. sib baik yati bawak gps.. leh la baca altitud semasa…

Ngah trekking nie.. tetiba.. terdengar si kura-kura menangis…aku dah panic ingatkan dier terjatuh then perut kene cucuk dengan kayu…dah naik baru tau.. yang kepala dier kene batu…cian plak aku tengok …tak sampai hati nak pangggil dier kekura..nasib baik kejab jer dier nangis..dier cool jer sambung balik trekking.. semua org cam lebih berhati2 coz..gunung nie.. Tanah dier agak peroi.. yela tak der akar yang nak mengcengkam Tanah.. ditambah kecuraman.. so bila batu jatuh takut jatuh lagi atas kepala org bawah.. aku tengok batu jatuh dua kali pon.. aku rasa kalau kene la kepala batu tu.. sure death punyer.. tak pon paling tidak jadik bengong..

Dalam kul 6.30 petang semua org sampai ke permatang…disini mengharap nampak Beirut tapi hampa. Sayup jer.. ditambah dengan kecerunan.. pokok yang tak der daun…terpiker jugak aku.. nie kalu dok puncak masa tgh ari sure jadik ikan masin kering nie…

Rehat+amik gambar…sambung balik. tuk trekking sampai puncak.. lupa nak g tau… dari separuh perjalanan hujan melanda dan perjalanan menuju puncak..hujan hampir sepanjang perjalanan.. kira-kira lagi ½ jam nak sampai puncak baru hujan reda..1 kesilapan yang aku rasakan adalah …tak ready headlamp dari permatang yang masa tu pon dah start gelap.. bila dah gelap dan tak tahan lagi.. aku pon stop…dan keluarkan headlamp bersama man dan aD..

Perjalanan seterusnya amat pacak… dan aku yang memula di belakang aD.. pon pintas aD.. tuk memudahkan dia mendaki..dan aD nie dia rabun malam.. tu yang slow sikit..ditambah hujan..

Belakang aku aD…then man then syed..depan aku ada 5 org kalau tak silap… terdengar yang aD menjerit.. aku yang masa tu baru nak menapak..trus pijak tanah..dan aku rasakan semacam kene penyengat.. aku terus lari kepada aD sebab risaukan dia yang berkemungkinan kena penyengat jugak. Sampai kat die.. dia kata “Zie kene patuk ular..” luruh jantung aku… tengok kaki.. dah berdarah..tapi masa nie aku kuat lagi..then ad amik bandana dier tuk ikat betis aku..yang tolong ikat mawi..dier taruk kayu..aku ingat dier letak kayu tu supaya senang bukak ikatan key tu… upernyer…skali dier jadikan steering la pulak..menahan kaki aku…sakit pasal steering tu pon ader jugak..pastu dier sedut..bisa…dibantu oleh epoy.. aku masa nie dah seram sejuk jugak la.. Fizi leh cakap kalau sejuk g tau… then dah sejuk tu aku g tau la panik plak dier..

Fizi cam dah panik jer aku tengok.. dier blur pon ada.. last skali dier call pihak berkenaan minta bantuan helikopter kalau keadaan bertambah seriyes… mawi ngan epoy plak bleh nak potong kaki aku..nak operate.. aku bab-bab operate nie trauma skit..semenjak besi dah masuk kaki…tak sanggup tengok..walaupon dorang stakat nak toreh skit je… then epoy plak yang sedut bisa.. aD masa nie dah tangkap nangis..seriyes aku terharu pasal tu…

Kata sepakat diambil tuk teruskan perjalanan ke puncak… nasib baik tak jauh…10 minit sampai… aku tukar persalinan…then rest… tunggu nak tido jer..

Fizi dan cik yati katering masak malam tu.. Masakan “ La Usur Pappria..” amat menyelerakan.. Lepak kejab ngan dorang.. then aku pon pakat tido..sampai esok pagi…

Bangun pepagi pon sal ader yang jerit.. matahari terbit…man ngan mawi kot rasanya… so pakat la tengok reramai.. walaupon matahari sekadar terbit celah awan…hehehe

Sarapan pagi..tak ingat plak menu makan pagi nie…yang penting sedap…

Semua dah agak santai then kemas tuk pulang… masa nie pon aku rasa kesihatan aku pon dah agak cemerlang.. so pulang..la oh pulang …tuk sampai permatang amik masa 1 jam turun.. dari permatang ke LWP 3 jam jer kot…

Sampai LWP makan minum skit…then perjalanan pulang diteruskan… hujan mengiringi perjalanan pulang.. dan ada gakla pacat yang menyerang.. sampai kat trek balak luar.. aku dah gembira.. skali ada plak pajero tunggu.. aku yang jalan ok nie.. terpaksa pakai tongkat tuk menampakan keseriyesan lakonan…thx for da effort..tak nak aku naik pajero.. nanti nak repeat balik kenderong… sampai umah makcik lemang.. teraser sangat puas aku dah conquer 1 gunung lagi..

Tuk gunung nie.. cam syed kata.. gunung wiken yang paling hi-profile…

Tuk team kenderong.. cayok-cayok…

Tuk yang tukang panik masa aku kene patuk ular… thx coz menandakan korang sayang kat aku…

Tuk Makcik dapor.. sedap sungguh hidangan “ La Usur Papprika”

Tuk yang nangis masa aku kene patuk.. sayang tersayang….

Tuk kura-kura..lain kali gunakanlah cengkerang tu sepenuhnya..

****************


Ok, masa tak mengizinkan untuk aku karang lelebih. Kita sambung cerita cinta ni dilain kali nahhh.. hihi. Sementara tu, layankan gambar-gambar kami masa xpdc Kenderong nih..


Taim baru sampai kat starting point. Masa nih masih dalam bulan Syawal lagi.. orang Grik sibuk buat lemang.


Dari kiri, Man, Mamoru, Kura-kura (Wawa) & Aku


Masa take 5 kat last water point (LWP) dengan Mamoru


Nih kat puncak tipu. Memasing basah kuyup trekking dalam hujan. Belakang kami tu gunung Kenderong yang dah kering akibat kebakaran hutan beberapa tahun sebelum tu. Yerr, kami saja cari pasal mendaki gunung yang dah terbakar.


Bersama ten xpdc Kenderong tahun 2006. Berdiri dari kiri; Yap, Mamoru, Aku, Wawa, Skem, pekatu, Daus, Syed & Kak yati. Duduk dari kiri; Mawi, Salhazira, Man dan.. errr.. siapa sorang lagi nih ek? Tak ingat lahh.. ampunn geng!

Permalink 9 Comments

>Me & Mamoru – Part 3

January 16, 2009 at 8:00 am (Me and Mamoru)

>Sambungan dari Part 1 dan Part 2..

Aku pandang Mamoru dgn mata yg hampir terbeliak (tapi kontrol beb). Tetiba aku macam ter-pause gitu. Hilang kata-kata.

Dalam masa yang sama, otak aku ligat berputar – duk fikir ayat yg sesuai untuk elak dari rasa malu berterusan & nak betulkan balik situasi dari jadi lebih awkward.

Ikutkan hati.. nak je aku cakap, “saya pun ada boipren”.. tapi nan ado ok. Nak buat guane. Perbualan kami lepas tu berkisar pasal girlfriend Mamoru je lah. Dalam berborak tu, kepala aku duk fikir, dia nih memang setia gila kat awek dia. Bagus lah. Aku lebih selesa kalau tau lelaki yg berkawan dengan aku dah ada awek / tunang / wife nih. So, takde lah gossip atau plan dari kengkawan lain untuk ‘matchkan’ aku dengan sesiapa (oh, bebudak gunung nih pantang kalau ada awek gunung yg single – memang jadi ‘bahan’ sakat derang je lah)

Sepanjang berborak, aku berharap sangat Mamoru tak tanya pasal ‘boyfriend’ aku. Sebab aku tataw nak cerita apa. Tapi dia tanyaaaaa jugak dik nonn.. adusss. Aku jawab simple-simple je lah – aku bagi alasan ‘tak ready nak bercinta’ (ahahah.. alasan poyo gila – tapi taim tu memang aku takde hati nak jatuh-jatuh cinta nih. Serious ok! Cinta aku hanya pada gunung je.. cewahh). Ekceli, aku tanak cerita detail. Tanak lah dia tertanya-tanya kenapa orang cam aku langsung takde special boyfriend!

Lewat petang tu, flight kami touched down kat LCCT. Pastu kami straight naik shutter bus balik KL. Dan aku tak jumpa Mamoru lagi sebab sibuk dengan xpdc gunung lain pulak.

Life aku pastu macam biasa – asal hujung minggu je, takde tempat lain dah aku tuju selain hutan & gunung. Peluang nak jumpa & lepak dengan kengkawan lain kat KL nih memang jarang ada.

Ada satu hari tu ntah cemana aku boleh keluar dengan Chua – tengok movie. Semuanya gara-gara takde xpdc gunung dalam wiken tu. Aku selesa lepak dengan Chua sebab cara dia bercakap agak selamba je. Kasar jugak lah. Aku senang dengan orang camnih. No heart feeling. So, perasaan nak jatuh cinta tu memang takkan wujud dari dedua pihak.. hihi.

Berkawan dengan Chua, secara tak langsung buat aku berkawan dengan Mamoru jugak. Maklum lah derang kan housemate.

Ada sekali tu, Mamoru & Chua ajak aku pegi Kem Ampangan Resort kat Tanjung Karang (lupa nak cerita, Mamoru & Chua nih part time jurulatih kem tau). Aku pulak, jenis apa-apa yg membabitkan hutan / rekreasi nih memang minat bebenor. Aku pun ikut lah derang. Memang seronok dapat tengok cara derang manage student (dari sekolah rendah / menengah). Memacam xtvt derang buat.. suaikenal, senaman, latihan dalam kumpulan, flying fox, mandi lumpur, malam kebudayaan, etc.

Masa kat sana, Mamoru bawak aku singgah rumah nenek dia kat Kuala Selangor (Chua pun ikut sekali). Tuu la first time aku kenal nenek Mamoru. Dari situ, aku boleh agak macam mana life Mamoru.. penuh dengan kesederhanaan. Nenek Mamoru suka bercerita. Dari nenek lah aku tau Mamoru nih anak yatim piatu. Sepupu Mamoru (Tia) pun alami nasib yang sama. Nenek yang jaga derang sejak kecik. Aku insaf sangat dengar cerita nenek. Dalam masa yang sama, aku bersyukur dgn apa yg aku ada. Aku tak boleh dengar cerita-cerita sedih nih, hati aku kecik – mudah sangat tersentuh.

Anw, pengalaman duduk kat Kem buat aku makin bersemangat nak kesana selalu. Aku suka environment kat sana – dikelilingi sawah padi yg cantik!! Setiap kali Mamoru & Chua ajak pegi Kem, sure aku takkan tolak.

Kali kedua aku pegi Kem, aku berkenalan dengan ‘R’ – girlfriend Mamoru. Bukan setakat ‘R’, malah hampir semua adik-beradik ‘R’ termasuk Zin (Pengerusi kelab KREP) & Kak Lela (orang kuat kelab). Seronok berkawan dengan derang nih sebab derang bukan setakat aktif jadi jurulatih, malah turut aktif mendaki gunung. Ohh.. ‘R’ bukan budak gunung – sekali sekala je dia layan outdoor.

Apa pun, be it dengan Chua atau Mamoru, dedua pun jarang-jarang aku ada masa nak keluar sesama. Masa aku lebih banyak habis ke hutan..

Lepas dari mendaki gunung Kinabalu (Mac 2006), aku mendaki:

Gunung Nuang (dah 7 kali aku sampai puncak – sib baik tak bergelar Hajah Nuang.. hihi)
Gunung Datuk (ntah, tak ingat berapa kali aku jejak puncak gunung nih)

Gunung Ulu Jerneh (gunung paling banyak pacat yg penah aku jumpa setakat nih – kalah Bubu / 4 Bintang)

Gunung Yong Yap (yg nih dah 3 kali dah aku sampai sana)

Dalam bulan June 2006, Chua ajak aku pegi gunung Bujang Melaka dengan geng-geng dia (Explore Adventure Team). Kebetulan Mamoru pun ada, so tu kira kali kedua lah aku pegi mendaki gunung dengan Mamoru (selepas Kinabalu). Kami pegi secara car pool je. Aku naik satu keta dengan Mamoru & Juju (another bestfriend Mamoru). Chua pulak naik van dengan kengkawan yg lain.

Kat gunung Bujang Melaka nih, sepanjang masa aku layan trek dengan Mamoru. Chua busy trekking dengan sorang awek nih – aku gelar ‘A’ je lah. Somehow, aku rasa Chua dengan ‘A’ macam watak dalam cerita Kuch-Kuch Hotak Hang.. ahahaha. Memasing macam ada simpan perasaan tapi suka main sorok-sorok. Tu pasal aku malas nak kacau Chua trekking dgn ‘A’ – tanak kacau daun maa.. hik.

Trek kat bujang Melaka agak santai. Sepanjang trekking memang berborak je la keje aku dengan Mamoru. Tapi bukan trekking berdua tau, Juju pun ada sekali. Seronok jugak lah berborak dengan Mamoru. Dia memang totally berbeza dari Chua. Kalau Chua jenis kasar & tak suka layan pasal mender remeh, Mamoru pulak jenis senang dibawak berbincang & merupakan seorang pendengar yg setia.

Masa kat gunung nih, kaki aku terseliuh. Semua gara-gara aku terserempak dengan anjing kat trek. Terkejut punya pasal, aku tersilap step & jatuh. Dah laa kaki aku penah injured masa turun gunung Yong Yap, nih kenaaaa balik.. aduss. Nasib baik pakcik Jaafar (guide – merangkap organizer) pandai mengurut. Terjerit-jerit aku dibuatnya. Sakit oooo.

*Mamoru & me kat kemsait gunung Bujang Melaka (Kampar, Perak – Jun 2006). Nih xpdc kedua aku pegi dengan Mamoru. Style aku bergambar memang tak boleh blah.. hihi. Aku agak kasar tau taim nih – boyish jugak lah)*

Lepas gunung Bujang Melaka, aku pegi panjat gunung Bubu dengan team lain pulak. Kalau tak ke gunung, aku habiskan masa kat Kem – layan bebudak sekolah kat sana.

Start penghujung Julai 2006, aku stop mendaki gunung sebulan – sebab nak focus kat keje. Lagipun aku kena outstation taim tu. Kebetulan pulak aku kekurangan staff untuk arrange event kat Bangi, aku minta tolong Mamoru carikan tiga / empat orang kawan dia yg sudi buat part time taim wiken. Dapat la dua orang. Dan Mamoru turut volunteer tolong sama. Sehari suntuk laaa dia meneman aku kat Bangi.

Taim nih aku dengan Mamoru dah kamceng (bestfriend). Aku offer Mamoru ikut aku pegi xpdc Transtitiwangsa V2 (8 hari masuk hutan) bila aku habis outstation – dia setuju. Nak ajak Chua, dia tak boleh join – taim tu dia baru masuk keje kat tempat baru – tak boleh cuti sesuka hati maa.

Trans V2 nih bagi aku trip yg amat kelam kabut. Mana taknya, memasing tak sempat nak buat preparation. Aku kena outstation, Mamoru pulak kena gi JB – ada kursus jurulatih Tahap 2. Kami jumpa pun masa nak gerak naik tren bertolak ke Sg Siput.

Memang cemacam lah halangan dalam trip nih. Dengan kak Mai (team aku) kena tipu pasal ration – terpaksa lah kami pikul makanan dalam tin untuk 8 hari dalam hutan – gila berat! Pastu dengan Rain (sorang lagi team aku) yang give-up dan patah balik KL – padahal, taim tu kami dah separuh jalan mendaki gunung Yong Yap. Aku dapat tahu Rain sebenarnya dah lama tak mendaki gunung. Tuu yang tak cukup stamina. Nasib baik dia buat pilihan bijak untuk tarik diri masa hari pertama mendaki. Buatnya dia paksa diri untuk follow kami jugak, ada yang terpaksa keluar hutan pakai stretcher buatan sendiri gamaknya.

Tapi yang azabnya kami lah – jadi keje pulak nak memikul barang-barang yang Rain tinggalkan.. tsskkkkk. Malas arr pulak nak tulis balik pengalaman aku dengan Mamoru sepanjang 8 hari dalam hutan. Kalau korang nak tau dengan detail cerita pasal trip 8 hari nih, sila klik kat XPDC Transtitiwangsa V2 (take note: dalam log tu, Mamoru adalah Fazi)

To be continued.. (macam biasa lah kan..)

Nanti kan episod seterusnya.. part di mana ramai kengkawan gunung sangka aku dah ada ‘boyfriend baru’.. and NOooooo.. its not Mamoru.. hihihihi.

Permalink 3 Comments

Me & Mamoru – Part 3

January 16, 2009 at 8:00 am (Me and Mamoru)

Sambungan dari Part 1 dan Part 2..

Aku pandang Mamoru dgn mata yg hampir terbeliak (tapi kontrol beb). Tetiba aku macam ter-pause gitu. Hilang kata-kata.

Dalam masa yang sama, otak aku ligat berputar – duk fikir ayat yg sesuai untuk elak dari rasa malu berterusan & nak betulkan balik situasi dari jadi lebih awkward.

Ikutkan hati.. nak je aku cakap, “saya pun ada boipren”.. tapi nan ado ok. Nak buat guane. Perbualan kami lepas tu berkisar pasal girlfriend Mamoru je lah. Dalam berborak tu, kepala aku duk fikir, dia nih memang setia gila kat awek dia. Bagus lah. Aku lebih selesa kalau tau lelaki yg berkawan dengan aku dah ada awek / tunang / wife nih. So, takde lah gossip atau plan dari kengkawan lain untuk ‘matchkan’ aku dengan sesiapa (oh, bebudak gunung nih pantang kalau ada awek gunung yg single – memang jadi ‘bahan’ sakat derang je lah)

Sepanjang berborak, aku berharap sangat Mamoru tak tanya pasal ‘boyfriend’ aku. Sebab aku tataw nak cerita apa. Tapi dia tanyaaaaa jugak dik nonn.. adusss. Aku jawab simple-simple je lah – aku bagi alasan ‘tak ready nak bercinta’ (ahahah.. alasan poyo gila – tapi taim tu memang aku takde hati nak jatuh-jatuh cinta nih. Serious ok! Cinta aku hanya pada gunung je.. cewahh). Ekceli, aku tanak cerita detail. Tanak lah dia tertanya-tanya kenapa orang cam aku langsung takde special boyfriend!

Lewat petang tu, flight kami touched down kat LCCT. Pastu kami straight naik shutter bus balik KL. Dan aku tak jumpa Mamoru lagi sebab sibuk dengan xpdc gunung lain pulak.

Life aku pastu macam biasa – asal hujung minggu je, takde tempat lain dah aku tuju selain hutan & gunung. Peluang nak jumpa & lepak dengan kengkawan lain kat KL nih memang jarang ada.

Ada satu hari tu ntah cemana aku boleh keluar dengan Chua – tengok movie. Semuanya gara-gara takde xpdc gunung dalam wiken tu. Aku selesa lepak dengan Chua sebab cara dia bercakap agak selamba je. Kasar jugak lah. Aku senang dengan orang camnih. No heart feeling. So, perasaan nak jatuh cinta tu memang takkan wujud dari dedua pihak.. hihi.

Berkawan dengan Chua, secara tak langsung buat aku berkawan dengan Mamoru jugak. Maklum lah derang kan housemate.

Ada sekali tu, Mamoru & Chua ajak aku pegi Kem Ampangan Resort kat Tanjung Karang (lupa nak cerita, Mamoru & Chua nih part time jurulatih kem tau). Aku pulak, jenis apa-apa yg membabitkan hutan / rekreasi nih memang minat bebenor. Aku pun ikut lah derang. Memang seronok dapat tengok cara derang manage student (dari sekolah rendah / menengah). Memacam xtvt derang buat.. suaikenal, senaman, latihan dalam kumpulan, flying fox, mandi lumpur, malam kebudayaan, etc.

Masa kat sana, Mamoru bawak aku singgah rumah nenek dia kat Kuala Selangor (Chua pun ikut sekali). Tuu la first time aku kenal nenek Mamoru. Dari situ, aku boleh agak macam mana life Mamoru.. penuh dengan kesederhanaan. Nenek Mamoru suka bercerita. Dari nenek lah aku tau Mamoru nih anak yatim piatu. Sepupu Mamoru (Tia) pun alami nasib yang sama. Nenek yang jaga derang sejak kecik. Aku insaf sangat dengar cerita nenek. Dalam masa yang sama, aku bersyukur dgn apa yg aku ada. Aku tak boleh dengar cerita-cerita sedih nih, hati aku kecik – mudah sangat tersentuh.

Anw, pengalaman duduk kat Kem buat aku makin bersemangat nak kesana selalu. Aku suka environment kat sana – dikelilingi sawah padi yg cantik!! Setiap kali Mamoru & Chua ajak pegi Kem, sure aku takkan tolak.

Kali kedua aku pegi Kem, aku berkenalan dengan ‘R’ – girlfriend Mamoru. Bukan setakat ‘R’, malah hampir semua adik-beradik ‘R’ termasuk Zin (Pengerusi kelab KREP) & Kak Lela (orang kuat kelab). Seronok berkawan dengan derang nih sebab derang bukan setakat aktif jadi jurulatih, malah turut aktif mendaki gunung. Ohh.. ‘R’ bukan budak gunung – sekali sekala je dia layan outdoor.

Apa pun, be it dengan Chua atau Mamoru, dedua pun jarang-jarang aku ada masa nak keluar sesama. Masa aku lebih banyak habis ke hutan..

Lepas dari mendaki gunung Kinabalu (Mac 2006), aku mendaki:

Gunung Nuang (dah 7 kali aku sampai puncak – sib baik tak bergelar Hajah Nuang.. hihi)
Gunung Datuk (ntah, tak ingat berapa kali aku jejak puncak gunung nih)

Gunung Ulu Jerneh (gunung paling banyak pacat yg penah aku jumpa setakat nih – kalah Bubu / 4 Bintang)

Gunung Yong Yap (yg nih dah 3 kali dah aku sampai sana)

Dalam bulan June 2006, Chua ajak aku pegi gunung Bujang Melaka dengan geng-geng dia (Explore Adventure Team). Kebetulan Mamoru pun ada, so tu kira kali kedua lah aku pegi mendaki gunung dengan Mamoru (selepas Kinabalu). Kami pegi secara car pool je. Aku naik satu keta dengan Mamoru & Juju (another bestfriend Mamoru). Chua pulak naik van dengan kengkawan yg lain.

Kat gunung Bujang Melaka nih, sepanjang masa aku layan trek dengan Mamoru. Chua busy trekking dengan sorang awek nih – aku gelar ‘A’ je lah. Somehow, aku rasa Chua dengan ‘A’ macam watak dalam cerita Kuch-Kuch Hotak Hang.. ahahaha. Memasing macam ada simpan perasaan tapi suka main sorok-sorok. Tu pasal aku malas nak kacau Chua trekking dgn ‘A’ – tanak kacau daun maa.. hik.

Trek kat bujang Melaka agak santai. Sepanjang trekking memang berborak je la keje aku dengan Mamoru. Tapi bukan trekking berdua tau, Juju pun ada sekali. Seronok jugak lah berborak dengan Mamoru. Dia memang totally berbeza dari Chua. Kalau Chua jenis kasar & tak suka layan pasal mender remeh, Mamoru pulak jenis senang dibawak berbincang & merupakan seorang pendengar yg setia.

Masa kat gunung nih, kaki aku terseliuh. Semua gara-gara aku terserempak dengan anjing kat trek. Terkejut punya pasal, aku tersilap step & jatuh. Dah laa kaki aku penah injured masa turun gunung Yong Yap, nih kenaaaa balik.. aduss. Nasib baik pakcik Jaafar (guide – merangkap organizer) pandai mengurut. Terjerit-jerit aku dibuatnya. Sakit oooo.

*Mamoru & me kat kemsait gunung Bujang Melaka (Kampar, Perak – Jun 2006). Nih xpdc kedua aku pegi dengan Mamoru. Style aku bergambar memang tak boleh blah.. hihi. Aku agak kasar tau taim nih – boyish jugak lah)*

Lepas gunung Bujang Melaka, aku pegi panjat gunung Bubu dengan team lain pulak. Kalau tak ke gunung, aku habiskan masa kat Kem – layan bebudak sekolah kat sana.

Start penghujung Julai 2006, aku stop mendaki gunung sebulan – sebab nak focus kat keje. Lagipun aku kena outstation taim tu. Kebetulan pulak aku kekurangan staff untuk arrange event kat Bangi, aku minta tolong Mamoru carikan tiga / empat orang kawan dia yg sudi buat part time taim wiken. Dapat la dua orang. Dan Mamoru turut volunteer tolong sama. Sehari suntuk laaa dia meneman aku kat Bangi.

Taim nih aku dengan Mamoru dah kamceng (bestfriend). Aku offer Mamoru ikut aku pegi xpdc Transtitiwangsa V2 (8 hari masuk hutan) bila aku habis outstation – dia setuju. Nak ajak Chua, dia tak boleh join – taim tu dia baru masuk keje kat tempat baru – tak boleh cuti sesuka hati maa.

Trans V2 nih bagi aku trip yg amat kelam kabut. Mana taknya, memasing tak sempat nak buat preparation. Aku kena outstation, Mamoru pulak kena gi JB – ada kursus jurulatih Tahap 2. Kami jumpa pun masa nak gerak naik tren bertolak ke Sg Siput.

Memang cemacam lah halangan dalam trip nih. Dengan kak Mai (team aku) kena tipu pasal ration – terpaksa lah kami pikul makanan dalam tin untuk 8 hari dalam hutan – gila berat! Pastu dengan Rain (sorang lagi team aku) yang give-up dan patah balik KL – padahal, taim tu kami dah separuh jalan mendaki gunung Yong Yap. Aku dapat tahu Rain sebenarnya dah lama tak mendaki gunung. Tuu yang tak cukup stamina. Nasib baik dia buat pilihan bijak untuk tarik diri masa hari pertama mendaki. Buatnya dia paksa diri untuk follow kami jugak, ada yang terpaksa keluar hutan pakai stretcher buatan sendiri gamaknya.

Tapi yang azabnya kami lah – jadi keje pulak nak memikul barang-barang yang Rain tinggalkan.. tsskkkkk. Malas arr pulak nak tulis balik pengalaman aku dengan Mamoru sepanjang 8 hari dalam hutan. Kalau korang nak tau dengan detail cerita pasal trip 8 hari nih, sila klik kat XPDC Transtitiwangsa V2 (take note: dalam log tu, Mamoru adalah Fazi)

To be continued.. (macam biasa lah kan..)

Nanti kan episod seterusnya.. part di mana ramai kengkawan gunung sangka aku dah ada ‘boyfriend baru’.. and NOooooo.. its not Mamoru.. hihihihi.

Permalink 3 Comments

Me & Mamoru – Part 3

January 16, 2009 at 12:00 am (Me and Mamoru)

Sambungan dari Part 1 dan Part 2..

Aku pandang Mamoru dgn mata yg hampir terbeliak (tapi kontrol beb). Tetiba aku macam ter-pause gitu. Hilang kata-kata.

Dalam masa yang sama, otak aku ligat berputar – duk fikir ayat yg sesuai untuk elak dari rasa malu berterusan & nak betulkan balik situasi dari jadi lebih awkward.

Ikutkan hati.. nak je aku cakap, “saya pun ada boipren”.. tapi nan ado ok. Nak buat guane. Perbualan kami lepas tu berkisar pasal girlfriend Mamoru je lah. Dalam berborak tu, kepala aku duk fikir, dia nih memang setia gila kat awek dia. Bagus lah. Aku lebih selesa kalau tau lelaki yg berkawan dengan aku dah ada awek / tunang / wife nih. So, takde lah gossip atau plan dari kengkawan lain untuk ‘matchkan’ aku dengan sesiapa (oh, bebudak gunung nih pantang kalau ada awek gunung yg single – memang jadi ‘bahan’ sakat derang je lah)

Sepanjang berborak, aku berharap sangat Mamoru tak tanya pasal ‘boyfriend’ aku. Sebab aku tataw nak cerita apa. Tapi dia tanyaaaaa jugak dik nonn.. adusss. Aku jawab simple-simple je lah – aku bagi alasan ‘tak ready nak bercinta’ (ahahah.. alasan poyo gila – tapi taim tu memang aku takde hati nak jatuh-jatuh cinta nih. Serious ok! Cinta aku hanya pada gunung je.. cewahh). Ekceli, aku tanak cerita detail. Tanak lah dia tertanya-tanya kenapa orang cam aku langsung takde special boyfriend!

Lewat petang tu, flight kami touched down kat LCCT. Pastu kami straight naik shutter bus balik KL. Dan aku tak jumpa Mamoru lagi sebab sibuk dengan xpdc gunung lain pulak.

Life aku pastu macam biasa – asal hujung minggu je, takde tempat lain dah aku tuju selain hutan & gunung. Peluang nak jumpa & lepak dengan kengkawan lain kat KL nih memang jarang ada.

Ada satu hari tu ntah cemana aku boleh keluar dengan Chua – tengok movie. Semuanya gara-gara takde xpdc gunung dalam wiken tu. Aku selesa lepak dengan Chua sebab cara dia bercakap agak selamba je. Kasar jugak lah. Aku senang dengan orang camnih. No heart feeling. So, perasaan nak jatuh cinta tu memang takkan wujud dari dedua pihak.. hihi.

Berkawan dengan Chua, secara tak langsung buat aku berkawan dengan Mamoru jugak. Maklum lah derang kan housemate.

Ada sekali tu, Mamoru & Chua ajak aku pegi Kem Ampangan Resort kat Tanjung Karang (lupa nak cerita, Mamoru & Chua nih part time jurulatih kem tau). Aku pulak, jenis apa-apa yg membabitkan hutan / rekreasi nih memang minat bebenor. Aku pun ikut lah derang. Memang seronok dapat tengok cara derang manage student (dari sekolah rendah / menengah). Memacam xtvt derang buat.. suaikenal, senaman, latihan dalam kumpulan, flying fox, mandi lumpur, malam kebudayaan, etc.

Masa kat sana, Mamoru bawak aku singgah rumah nenek dia kat Kuala Selangor (Chua pun ikut sekali). Tuu la first time aku kenal nenek Mamoru. Dari situ, aku boleh agak macam mana life Mamoru.. penuh dengan kesederhanaan. Nenek Mamoru suka bercerita. Dari nenek lah aku tau Mamoru nih anak yatim piatu. Sepupu Mamoru (Tia) pun alami nasib yang sama. Nenek yang jaga derang sejak kecik. Aku insaf sangat dengar cerita nenek. Dalam masa yang sama, aku bersyukur dgn apa yg aku ada. Aku tak boleh dengar cerita-cerita sedih nih, hati aku kecik – mudah sangat tersentuh.

Anw, pengalaman duduk kat Kem buat aku makin bersemangat nak kesana selalu. Aku suka environment kat sana – dikelilingi sawah padi yg cantik!! Setiap kali Mamoru & Chua ajak pegi Kem, sure aku takkan tolak.

Kali kedua aku pegi Kem, aku berkenalan dengan ‘R’ – girlfriend Mamoru. Bukan setakat ‘R’, malah hampir semua adik-beradik ‘R’ termasuk Zin (Pengerusi kelab KREP) & Kak Lela (orang kuat kelab). Seronok berkawan dengan derang nih sebab derang bukan setakat aktif jadi jurulatih, malah turut aktif mendaki gunung. Ohh.. ‘R’ bukan budak gunung – sekali sekala je dia layan outdoor.

Apa pun, be it dengan Chua atau Mamoru, dedua pun jarang-jarang aku ada masa nak keluar sesama. Masa aku lebih banyak habis ke hutan..

Lepas dari mendaki gunung Kinabalu (Mac 2006), aku mendaki:

Gunung Nuang (dah 7 kali aku sampai puncak – sib baik tak bergelar Hajah Nuang.. hihi)
Gunung Datuk (ntah, tak ingat berapa kali aku jejak puncak gunung nih)

Gunung Ulu Jerneh (gunung paling banyak pacat yg penah aku jumpa setakat nih – kalah Bubu / 4 Bintang)

Gunung Yong Yap (yg nih dah 3 kali dah aku sampai sana)

Dalam bulan June 2006, Chua ajak aku pegi gunung Bujang Melaka dengan geng-geng dia (Explore Adventure Team). Kebetulan Mamoru pun ada, so tu kira kali kedua lah aku pegi mendaki gunung dengan Mamoru (selepas Kinabalu). Kami pegi secara car pool je. Aku naik satu keta dengan Mamoru & Juju (another bestfriend Mamoru). Chua pulak naik van dengan kengkawan yg lain.

Kat gunung Bujang Melaka nih, sepanjang masa aku layan trek dengan Mamoru. Chua busy trekking dengan sorang awek nih – aku gelar ‘A’ je lah. Somehow, aku rasa Chua dengan ‘A’ macam watak dalam cerita Kuch-Kuch Hotak Hang.. ahahaha. Memasing macam ada simpan perasaan tapi suka main sorok-sorok. Tu pasal aku malas nak kacau Chua trekking dgn ‘A’ – tanak kacau daun maa.. hik.

Trek kat bujang Melaka agak santai. Sepanjang trekking memang berborak je la keje aku dengan Mamoru. Tapi bukan trekking berdua tau, Juju pun ada sekali. Seronok jugak lah berborak dengan Mamoru. Dia memang totally berbeza dari Chua. Kalau Chua jenis kasar & tak suka layan pasal mender remeh, Mamoru pulak jenis senang dibawak berbincang & merupakan seorang pendengar yg setia.

Masa kat gunung nih, kaki aku terseliuh. Semua gara-gara aku terserempak dengan anjing kat trek. Terkejut punya pasal, aku tersilap step & jatuh. Dah laa kaki aku penah injured masa turun gunung Yong Yap, nih kenaaaa balik.. aduss. Nasib baik pakcik Jaafar (guide – merangkap organizer) pandai mengurut. Terjerit-jerit aku dibuatnya. Sakit oooo.

*Mamoru & me kat kemsait gunung Bujang Melaka (Kampar, Perak – Jun 2006). Nih xpdc kedua aku pegi dengan Mamoru. Style aku bergambar memang tak boleh blah.. hihi. Aku agak kasar tau taim nih – boyish jugak lah)*

Lepas gunung Bujang Melaka, aku pegi panjat gunung Bubu dengan team lain pulak. Kalau tak ke gunung, aku habiskan masa kat Kem – layan bebudak sekolah kat sana.

Start penghujung Julai 2006, aku stop mendaki gunung sebulan – sebab nak focus kat keje. Lagipun aku kena outstation taim tu. Kebetulan pulak aku kekurangan staff untuk arrange event kat Bangi, aku minta tolong Mamoru carikan tiga / empat orang kawan dia yg sudi buat part time taim wiken. Dapat la dua orang. Dan Mamoru turut volunteer tolong sama. Sehari suntuk laaa dia meneman aku kat Bangi.

Taim nih aku dengan Mamoru dah kamceng (bestfriend). Aku offer Mamoru ikut aku pegi xpdc Transtitiwangsa V2 (8 hari masuk hutan) bila aku habis outstation – dia setuju. Nak ajak Chua, dia tak boleh join – taim tu dia baru masuk keje kat tempat baru – tak boleh cuti sesuka hati maa.

Trans V2 nih bagi aku trip yg amat kelam kabut. Mana taknya, memasing tak sempat nak buat preparation. Aku kena outstation, Mamoru pulak kena gi JB – ada kursus jurulatih Tahap 2. Kami jumpa pun masa nak gerak naik tren bertolak ke Sg Siput.

Memang cemacam lah halangan dalam trip nih. Dengan kak Mai (team aku) kena tipu pasal ration – terpaksa lah kami pikul makanan dalam tin untuk 8 hari dalam hutan – gila berat! Pastu dengan Rain (sorang lagi team aku) yang give-up dan patah balik KL – padahal, taim tu kami dah separuh jalan mendaki gunung Yong Yap. Aku dapat tahu Rain sebenarnya dah lama tak mendaki gunung. Tuu yang tak cukup stamina. Nasib baik dia buat pilihan bijak untuk tarik diri masa hari pertama mendaki. Buatnya dia paksa diri untuk follow kami jugak, ada yang terpaksa keluar hutan pakai stretcher buatan sendiri gamaknya.

Tapi yang azabnya kami lah – jadi keje pulak nak memikul barang-barang yang Rain tinggalkan.. tsskkkkk. Malas arr pulak nak tulis balik pengalaman aku dengan Mamoru sepanjang 8 hari dalam hutan. Kalau korang nak tau dengan detail cerita pasal trip 8 hari nih, sila klik kat XPDC Transtitiwangsa V2 (take note: dalam log tu, Mamoru adalah Fazi)

To be continued.. (macam biasa lah kan..)

Nanti kan episod seterusnya.. part di mana ramai kengkawan gunung sangka aku dah ada ‘boyfriend baru’.. and NOooooo.. its not Mamoru.. hihihihi.

Permalink 3 Comments

>Me & Mamoru – Part 2

January 12, 2009 at 3:00 pm (Me and Mamoru)

>

Sambungan dari Part 1 aritu..

Pagi tu punya lah awal aku bangun. Bersemangat pegi mandi walau water heater kat bilik mandi rosak. Sejukkk yg amatttt. Maklum lah, Mersilau nih kan dah kategori kaki gunung jugak. Suhu sejuk kemain! Rasa macam mandi ais batu je pagi tu.

Lepas bersiap, kami gi breakfast gegamai. Pastu gi daftarkan diri untuk mendaki Kinabalu. Lambat jugak lah kami start mendaki (dalam pukul 9.30 pagi). Sampai 2 orang guide yg lead group kami tak yakin kami boleh sampai Laban Rata sebelum hari gelap.

Tapi alhamdullilah, berkat training naik-turun gunung yg malampau, aku dgn Pokyie berjaya sampai Laban Rata pukul 2.30 petang. Kami trekking sambil berlari! hihihi. Sementara tunggu team member yg lain sampai, kami pegi lunch kat cafe dulu.

Tak lama pastu, sorang demi sorang sampai Laban Rata. Atan & Rock Kapak antara orang yg paling lassttttttt sampai.

Cuaca kat Laban Rata memang sejuk membunuh.. tak sanggup aku nak berjalan-jalan kat kawasan tu. Masa yang ada aku just spend duduk dalam bilik menghadap heater sambil berselubung atas katil.

Aku dapat satu dorm dgn Kak Mai, Chua & Mamoru. Bilik aku ngam-ngam untuk 4 orang je. Tp, incik organizer turut menyelit sama duduk sebilik. Dah jadi berlima kami malam tu. Team member yg selebihnya stay kat dorm sebelah.

Aku ingat lagi peristiwa sengal yg terjadi malam tu. Aku pegi pasang heater sampai tahap maksimum – sampai semua orang dalam dorm tak dapat tidur sebab kepanasan. Aku mana laa tau camne nak guna heater (guna aircond tau ler).. tsskkk.

Pukul 1.00 pagi, Atan dah ketuk pintu dorm – kejutkan semua team xpdc. Kami dijadualkan untuk sambung mendaki pukul 2.30 pagi. Jangan tatau, nak mendaki puncak kinabalu nih bukan boleh buat taim siang. Kami kena mendaki taim tetengah malam sebab nak elakkan kabus yg tebal waktu pagi.

2.45 pagi, aku dah terpacak kat cafe Laban Rata. Lagi sekali kami terlewat start mendaki. Taim-taim nak gerak tu lah, team aku ngengada nak breakfast (ish ish ish).. sudahnya, incik guide suruh separuh dari team kami yg dah siap pegi mendaki dulu. So, aku gerak dengan incik organizer & kak Mai. Chua & Mamoru follow dari belakang. Yang lelain still leka berborak sambil pekena kopi.

Mencabar jugak pendakian ke puncak Kinabalu dalam cuaca sejuk subuh tu. Lebih azab bila kena trekking dengan berbaju baju tebal, ber-glove bagai. Tapi semangat punya pasal, laju je aku pintas semua pendaki lain. Sampai aku sendiri tak perasan yang team member aku jauhhhh kebelakang – aku jalan sengsorang rupanya!

Makin tinggi tahap ketinggian, makin susah aku nak bernafas. Aku start jalan se-slow. Sesekali, aku toleh kebawah – tengok sayup je cahaya headlamp pendaki lain. Dalam tertoleh tu, aku nampak Mamoru! Dia pun trekking sengsorang rupanya. Lega bila dah ada kawan – dapat lah berborak (borak sesikit je sebab memasing kepenatan – nak buka mulut pun tak larat)

Sampai kat Sayat-sayat, PokYie pintas kami. Laju gila dia jalan. Kat sini kami rehat jap. Sempat la refill bekalan air dengan air yg mengalir dari celah-celah batu kat sini. Perjalanan lepas tu memang sangat mencabar. Aku berjalan sambil mata hampir terlelap sebab mengantuk. Betul laa cakap guide kami siang tu, makin tinggi gunung yg kita daki, oksigen makin kurang, tu yg buat rasa mengantuk je.

Bila tengok PokYie ada temankan aku trekking, Mamoru terus gerak sengsorang (mungkin Mamoru ingat PokYie tu boipren aku kut – ye lah, PokYie dengan aku memang kawan baik – mana ada aku, kat situ ada PokYie.. vice versa)

Mamoru sampai puncak Kinabalu lebih awal dari aku. Aku pulak, nyaris nak give up mendaki sebab aku terjatuh dalam lopak air. Dah laa sejuk, kasut basah lak tu – bekuuuuu.. hampir krem kaki aku dibuatnya. Nasib baik PokYie ada. Dia yg paksa aku teruskan pendakian.

Alhamdullilah, aku sampai puncak pukul 5.30 pagi. Taim nih gelap lagi. Tengah aku terkial-kial cari port nak berlindung dari angin kat puncak, aku dengar suara Mamoru panggil aku. Dia menyorok bawah batu rupanya. Kami duduk menyelit celah batu sambil tunggu team member lain.


*me & Mamoru kat puncak Gunung Kinabalu – tengah tahan sejuk nih, see kaki seluar aku basah jatuh dalam lopak air – bekuuuuuu*


*my Mamoru kat puncak Kinabalu – nih taim matahari dah naik*

Tak lama lepas tu Chua sampai. Dia nih memang gamble. Trekking tak pakai glove (rupanya, dia lupa nak amik glove dia dalam beg Mamoru – sepanjang jalan dia terpaksa seluk tangan dalam poket tahan sejuk!).

Tak lama aku stay kat puncak. Asal matahari keluar je, aku dah siap-siap nak turun. Serrrjjuurrkkkk ok – tak boleh tahan! Aku tinggalkan Mamoru & team lain kat puncak. Sampai dorm, aku berkelubung dalam blanket.

Turun dari Kinabalu, kami stay 2 hari kat bandar KK. Pegi menjelajah pulau, snorkling, jenjalan, etc. Banyak xtvt kami buat dalam group. Sampai laa saat nak depart balik ke KL.. kebetulan pulak, aku dapat seat sebelah Mamoru kat dalam flight. Sepanjang dua jam lebih dalam flight kami spend dengan berbual. Masa nih lah kami bebtul ada masa untuk kenal diri memasing dgn lebih dekat.

Tapi…. jeng jeng jeng dalam rancak berborak pasal gunung, pasal keje, etc, tiba-tiba Mamoru bagi statement yg buat aku blur sekejap..

“Saya dah ada steady girlfriend”

Boleh korang bayangkan tak perasaan aku taim tu? I was like.. omaigod, dia nih ingat aku nak ngurat dia ke? Tetiba je aku rasa pipi aku panasss.. Nasib baik kaler kulit aku gelap. Kalau tak sure merahhhh pipi aku dibuatnya.. MALU OK.


*********************************

To be continued.. hihihihi.. Nantikan episod seterusnya perkenalan kami.. dan saat-saat mencabar kami di dalam hutan!

Permalink 8 Comments

Me & Mamoru – Part 2

January 12, 2009 at 3:00 pm (Me and Mamoru)

Sambungan dari Part 1 aritu..

Pagi tu punya lah awal aku bangun. Bersemangat pegi mandi walau water heater kat bilik mandi rosak. Sejukkk yg amatttt. Maklum lah, Mersilau nih kan dah kategori kaki gunung jugak. Suhu sejuk kemain! Rasa macam mandi ais batu je pagi tu.

Lepas bersiap, kami gi breakfast gegamai. Pastu gi daftarkan diri untuk mendaki Kinabalu. Lambat jugak lah kami start mendaki (dalam pukul 9.30 pagi). Sampai 2 orang guide yg lead group kami tak yakin kami boleh sampai Laban Rata sebelum hari gelap.

Tapi alhamdullilah, berkat training naik-turun gunung yg malampau, aku dgn Pokyie berjaya sampai Laban Rata pukul 2.30 petang. Kami trekking sambil berlari! hihihi. Sementara tunggu team member yg lain sampai, kami pegi lunch kat cafe dulu.

Tak lama pastu, sorang demi sorang sampai Laban Rata. Atan & Rock Kapak antara orang yg paling lassttttttt sampai.

Cuaca kat Laban Rata memang sejuk membunuh.. tak sanggup aku nak berjalan-jalan kat kawasan tu. Masa yang ada aku just spend duduk dalam bilik menghadap heater sambil berselubung atas katil.

Aku dapat satu dorm dgn Kak Mai, Chua & Mamoru. Bilik aku ngam-ngam untuk 4 orang je. Tp, incik organizer turut menyelit sama duduk sebilik. Dah jadi berlima kami malam tu. Team member yg selebihnya stay kat dorm sebelah.

Aku ingat lagi peristiwa sengal yg terjadi malam tu. Aku pegi pasang heater sampai tahap maksimum – sampai semua orang dalam dorm tak dapat tidur sebab kepanasan. Aku mana laa tau camne nak guna heater (guna aircond tau ler).. tsskkk.

Pukul 1.00 pagi, Atan dah ketuk pintu dorm – kejutkan semua team xpdc. Kami dijadualkan untuk sambung mendaki pukul 2.30 pagi. Jangan tatau, nak mendaki puncak kinabalu nih bukan boleh buat taim siang. Kami kena mendaki taim tetengah malam sebab nak elakkan kabus yg tebal waktu pagi.

2.45 pagi, aku dah terpacak kat cafe Laban Rata. Lagi sekali kami terlewat start mendaki. Taim-taim nak gerak tu lah, team aku ngengada nak breakfast (ish ish ish).. sudahnya, incik guide suruh separuh dari team kami yg dah siap pegi mendaki dulu. So, aku gerak dengan incik organizer & kak Mai. Chua & Mamoru follow dari belakang. Yang lelain still leka berborak sambil pekena kopi.

Mencabar jugak pendakian ke puncak Kinabalu dalam cuaca sejuk subuh tu. Lebih azab bila kena trekking dengan berbaju baju tebal, ber-glove bagai. Tapi semangat punya pasal, laju je aku pintas semua pendaki lain. Sampai aku sendiri tak perasan yang team member aku jauhhhh kebelakang – aku jalan sengsorang rupanya!

Makin tinggi tahap ketinggian, makin susah aku nak bernafas. Aku start jalan se-slow. Sesekali, aku toleh kebawah – tengok sayup je cahaya headlamp pendaki lain. Dalam tertoleh tu, aku nampak Mamoru! Dia pun trekking sengsorang rupanya. Lega bila dah ada kawan – dapat lah berborak (borak sesikit je sebab memasing kepenatan – nak buka mulut pun tak larat)

Sampai kat Sayat-sayat, PokYie pintas kami. Laju gila dia jalan. Kat sini kami rehat jap. Sempat la refill bekalan air dengan air yg mengalir dari celah-celah batu kat sini. Perjalanan lepas tu memang sangat mencabar. Aku berjalan sambil mata hampir terlelap sebab mengantuk. Betul laa cakap guide kami siang tu, makin tinggi gunung yg kita daki, oksigen makin kurang, tu yg buat rasa mengantuk je.

Bila tengok PokYie ada temankan aku trekking, Mamoru terus gerak sengsorang (mungkin Mamoru ingat PokYie tu boipren aku kut – ye lah, PokYie dengan aku memang kawan baik – mana ada aku, kat situ ada PokYie.. vice versa)

Mamoru sampai puncak Kinabalu lebih awal dari aku. Aku pulak, nyaris nak give up mendaki sebab aku terjatuh dalam lopak air. Dah laa sejuk, kasut basah lak tu – bekuuuuu.. hampir krem kaki aku dibuatnya. Nasib baik PokYie ada. Dia yg paksa aku teruskan pendakian.

Alhamdullilah, aku sampai puncak pukul 5.30 pagi. Taim nih gelap lagi. Tengah aku terkial-kial cari port nak berlindung dari angin kat puncak, aku dengar suara Mamoru panggil aku. Dia menyorok bawah batu rupanya. Kami duduk menyelit celah batu sambil tunggu team member lain.


*me & Mamoru kat puncak Gunung Kinabalu – tengah tahan sejuk nih, see kaki seluar aku basah jatuh dalam lopak air – bekuuuuuu*


*my Mamoru kat puncak Kinabalu – nih taim matahari dah naik*

Tak lama lepas tu Chua sampai. Dia nih memang gamble. Trekking tak pakai glove (rupanya, dia lupa nak amik glove dia dalam beg Mamoru – sepanjang jalan dia terpaksa seluk tangan dalam poket tahan sejuk!).

Tak lama aku stay kat puncak. Asal matahari keluar je, aku dah siap-siap nak turun. Serrrjjuurrkkkk ok – tak boleh tahan! Aku tinggalkan Mamoru & team lain kat puncak. Sampai dorm, aku berkelubung dalam blanket.

Turun dari Kinabalu, kami stay 2 hari kat bandar KK. Pegi menjelajah pulau, snorkling, jenjalan, etc. Banyak xtvt kami buat dalam group. Sampai laa saat nak depart balik ke KL.. kebetulan pulak, aku dapat seat sebelah Mamoru kat dalam flight. Sepanjang dua jam lebih dalam flight kami spend dengan berbual. Masa nih lah kami bebtul ada masa untuk kenal diri memasing dgn lebih dekat.

Tapi…. jeng jeng jeng dalam rancak berborak pasal gunung, pasal keje, etc, tiba-tiba Mamoru bagi statement yg buat aku blur sekejap..

“Saya dah ada steady girlfriend”

Boleh korang bayangkan tak perasaan aku taim tu? I was like.. omaigod, dia nih ingat aku nak ngurat dia ke? Tetiba je aku rasa pipi aku panasss.. Nasib baik kaler kulit aku gelap. Kalau tak sure merahhhh pipi aku dibuatnya.. MALU OK.


*********************************

To be continued.. hihihihi.. Nantikan episod seterusnya perkenalan kami.. dan saat-saat mencabar kami di dalam hutan!

Permalink 10 Comments

Me & Mamoru – Part 2

January 12, 2009 at 7:00 am (Me and Mamoru)

Sambungan dari Part 1 aritu..

Pagi tu punya lah awal aku bangun. Bersemangat pegi mandi walau water heater kat bilik mandi rosak. Sejukkk yg amatttt. Maklum lah, Mersilau nih kan dah kategori kaki gunung jugak. Suhu sejuk kemain! Rasa macam mandi ais batu je pagi tu.

Lepas bersiap, kami gi breakfast gegamai. Pastu gi daftarkan diri untuk mendaki Kinabalu. Lambat jugak lah kami start mendaki (dalam pukul 9.30 pagi). Sampai 2 orang guide yg lead group kami tak yakin kami boleh sampai Laban Rata sebelum hari gelap.

Tapi alhamdullilah, berkat training naik-turun gunung yg malampau, aku dgn Pokyie berjaya sampai Laban Rata pukul 2.30 petang. Kami trekking sambil berlari! hihihi. Sementara tunggu team member yg lain sampai, kami pegi lunch kat cafe dulu.

Tak lama pastu, sorang demi sorang sampai Laban Rata. Atan & Rock Kapak antara orang yg paling lassttttttt sampai.

Cuaca kat Laban Rata memang sejuk membunuh.. tak sanggup aku nak berjalan-jalan kat kawasan tu. Masa yang ada aku just spend duduk dalam bilik menghadap heater sambil berselubung atas katil.

Aku dapat satu dorm dgn Kak Mai, Chua & Mamoru. Bilik aku ngam-ngam untuk 4 orang je. Tp, incik organizer turut menyelit sama duduk sebilik. Dah jadi berlima kami malam tu. Team member yg selebihnya stay kat dorm sebelah.

Aku ingat lagi peristiwa sengal yg terjadi malam tu. Aku pegi pasang heater sampai tahap maksimum – sampai semua orang dalam dorm tak dapat tidur sebab kepanasan. Aku mana laa tau camne nak guna heater (guna aircond tau ler).. tsskkk.

Pukul 1.00 pagi, Atan dah ketuk pintu dorm – kejutkan semua team xpdc. Kami dijadualkan untuk sambung mendaki pukul 2.30 pagi. Jangan tatau, nak mendaki puncak kinabalu nih bukan boleh buat taim siang. Kami kena mendaki taim tetengah malam sebab nak elakkan kabus yg tebal waktu pagi.

2.45 pagi, aku dah terpacak kat cafe Laban Rata. Lagi sekali kami terlewat start mendaki. Taim-taim nak gerak tu lah, team aku ngengada nak breakfast (ish ish ish).. sudahnya, incik guide suruh separuh dari team kami yg dah siap pegi mendaki dulu. So, aku gerak dengan incik organizer & kak Mai. Chua & Mamoru follow dari belakang. Yang lelain still leka berborak sambil pekena kopi.

Mencabar jugak pendakian ke puncak Kinabalu dalam cuaca sejuk subuh tu. Lebih azab bila kena trekking dengan berbaju baju tebal, ber-glove bagai. Tapi semangat punya pasal, laju je aku pintas semua pendaki lain. Sampai aku sendiri tak perasan yang team member aku jauhhhh kebelakang – aku jalan sengsorang rupanya!

Makin tinggi tahap ketinggian, makin susah aku nak bernafas. Aku start jalan se-slow. Sesekali, aku toleh kebawah – tengok sayup je cahaya headlamp pendaki lain. Dalam tertoleh tu, aku nampak Mamoru! Dia pun trekking sengsorang rupanya. Lega bila dah ada kawan – dapat lah berborak (borak sesikit je sebab memasing kepenatan – nak buka mulut pun tak larat)

Sampai kat Sayat-sayat, PokYie pintas kami. Laju gila dia jalan. Kat sini kami rehat jap. Sempat la refill bekalan air dengan air yg mengalir dari celah-celah batu kat sini. Perjalanan lepas tu memang sangat mencabar. Aku berjalan sambil mata hampir terlelap sebab mengantuk. Betul laa cakap guide kami siang tu, makin tinggi gunung yg kita daki, oksigen makin kurang, tu yg buat rasa mengantuk je.

Bila tengok PokYie ada temankan aku trekking, Mamoru terus gerak sengsorang (mungkin Mamoru ingat PokYie tu boipren aku kut – ye lah, PokYie dengan aku memang kawan baik – mana ada aku, kat situ ada PokYie.. vice versa)

Mamoru sampai puncak Kinabalu lebih awal dari aku. Aku pulak, nyaris nak give up mendaki sebab aku terjatuh dalam lopak air. Dah laa sejuk, kasut basah lak tu – bekuuuuu.. hampir krem kaki aku dibuatnya. Nasib baik PokYie ada. Dia yg paksa aku teruskan pendakian.

Alhamdullilah, aku sampai puncak pukul 5.30 pagi. Taim nih gelap lagi. Tengah aku terkial-kial cari port nak berlindung dari angin kat puncak, aku dengar suara Mamoru panggil aku. Dia menyorok bawah batu rupanya. Kami duduk menyelit celah batu sambil tunggu team member lain.


*me & Mamoru kat puncak Gunung Kinabalu – tengah tahan sejuk nih, see kaki seluar aku basah jatuh dalam lopak air – bekuuuuuu*


*my Mamoru kat puncak Kinabalu – nih taim matahari dah naik*

Tak lama lepas tu Chua sampai. Dia nih memang gamble. Trekking tak pakai glove (rupanya, dia lupa nak amik glove dia dalam beg Mamoru – sepanjang jalan dia terpaksa seluk tangan dalam poket tahan sejuk!).

Tak lama aku stay kat puncak. Asal matahari keluar je, aku dah siap-siap nak turun. Serrrjjuurrkkkk ok – tak boleh tahan! Aku tinggalkan Mamoru & team lain kat puncak. Sampai dorm, aku berkelubung dalam blanket.

Turun dari Kinabalu, kami stay 2 hari kat bandar KK. Pegi menjelajah pulau, snorkling, jenjalan, etc. Banyak xtvt kami buat dalam group. Sampai laa saat nak depart balik ke KL.. kebetulan pulak, aku dapat seat sebelah Mamoru kat dalam flight. Sepanjang dua jam lebih dalam flight kami spend dengan berbual. Masa nih lah kami bebtul ada masa untuk kenal diri memasing dgn lebih dekat.

Tapi…. jeng jeng jeng dalam rancak berborak pasal gunung, pasal keje, etc, tiba-tiba Mamoru bagi statement yg buat aku blur sekejap..

“Saya dah ada steady girlfriend”

Boleh korang bayangkan tak perasaan aku taim tu? I was like.. omaigod, dia nih ingat aku nak ngurat dia ke? Tetiba je aku rasa pipi aku panasss.. Nasib baik kaler kulit aku gelap. Kalau tak sure merahhhh pipi aku dibuatnya.. MALU OK.


*********************************

To be continued.. hihihihi.. Nantikan episod seterusnya perkenalan kami.. dan saat-saat mencabar kami di dalam hutan!

Permalink 8 Comments

Me & Mamoru – Part 1

December 19, 2008 at 4:22 pm (Me and Mamoru)

Aku rindu kat Mamoru. Serious ok, aku rindu gila kat dia! Kenapa ek? (mood ntahapehape kan? macam kan balik kang tak jumpa je kan?)

Dalam kesengalan aku melayan rindu nih, teringat pulak masa memula kenal dulu.. *cewahh

Citer nih takde lah lama mana pun jadinya. Tahun 2006 je.. hehe. Taim tu jiwa tengah kacau. Tayah tanya lah kenapa. Malas nak ingat mender yg jadi sebelum-sebelum tu. Kita focus start awal tahun 2006 je ok.

2006 nih tahun aku tengah ligat mendaki gunung. Asal ada je trip, aku join.. asal aku join je, ada trip.. gitu lah kiranya keaktifan aku nih. Tetiap minggu aku pegi mendaki. Kalau tak mendaki, port lepak aku nunnn kat Bekelah, Pahang – layan air terjun. Memang gila la taim tu. Satu semenanjung aku pusing semata sebab gunung!

Cerita aku & Mamoru bermula masa masa geng Godong buat trip mendaki Kinabalu. Sepatutnya, nama aku takde dalam list xpdc ke Sabah sebab trip nih derang dah plan lama. Sebelum aku kenal Godong lagi. Semua tiket flight & accomodation derang dah siap book. Jadi, memang takde seat kosong untuk aku.

Nak dijadikan cerita, dua bulan sebelum bertolak, ada sorang team xpdc tarik diri. Organizer trip nih pun beria offer aku join. Kata dia, aku just kena tambah RM 100 je untuk tukar nama tiket. Aku pun setuju lah. Tapi dua hari sebelum depart, si organizer nih cakap nama kat tiket flight tak boleh tukar sebab ekceli derang beli tiket taim promotion. So, kalau aku nak join trip tu jugak maknanya aku kena beli tiket sendiri – wahhh.. mau aku tak angin?? Bengang ok. Apa lah salahnya bagitau aku dari awal, at least boleh aku beli tiket online (jimat sikit) – nih lagi dua hari nak fly baru kasi tau aku.. terbakar je rasa dalam hati nih.

Nyaris aku kansel trip tu. Tapi disebabkan geng-geng yg pegi trip nih member-member baik aku & disebabkan si organizer beratus-ratus kali minta maaf kat aku, maka terpaksa lah aku sanggupkan diri sendiri untuk keluar duit lebih untuk beli tiket flight. Mahal giler tiket aku tau.

Ekceli, sebelum bertolak ke Sabah, team xpdc nih ada la beberapa kali buat perjumpaan. Tapi tataw kenapa setiap kali derang buat perjumpaan, setiap kali tu jugakkk aku ada hal lain. Kira, aku memang tak penah kenal / tahu siapa team xpdc yg lain selain dari dua tiga member aku dalam Godong. Yang Mamoru pulak, dia mati-mati ingat aku lelaki.. sebab dekat list nama yg pegi Sabah tu just tulis “aD” je.. hehe

Hari yang ditunggu-tunggu..

Malam sebelum bertolak, si organizer datang jumpa aku. Ada hal katanya. Rupanya, dia dah terguna duit untuk balance payment accomodation team kami kat Sabah. Dia minta tolong aku. Aduss.. sangat bengang ok! Pulak tu katanya, kalau aku tak tolong, dia nak tarik diri dari trip tu & suruh aku handle. Gila apa? Macam kan aku tau selok-belok kat Sabah je. Perasaan aku taim nih dah bercelaru dah. Aku tak bagi kata putus. yelah, duit aku dah habis banyakk beli tiket. Nih nak tolong dia lagi..

Sepanjang malam aku tak dapat tido. Bengang punya pasal, barang pun aku tak packing. Aku dah macam give-up nak teruskan trip ke Kinabalu.

Pukul 6.00 pagi aku terjaga – si organizer call. Sempat aku termenung subuh tu.. antara nak pegi dgn tak. Padahal flight depat pukul 7.45 pagi tu. Lasttt, aku decide untuk pegi. Ye lah, tiket flight aku mahal gila – membazir kalau tak pegi. Macam kartun aku pagi tu. Sambar apa patut bubuh dalam haversack, mandi pun.. ala-ala tak cukup air je. Pastu bergegas pegi KL Sentral – naik ERL Express.

Aku sampai airport 5 minit sebelum gate tutup. Terus check-in & berkumpul dgn team xpdc lain kat dalam. Taim tu aku perasan, aku sorang je perempuan (ekceli, ada sorang lagi perempuan, tapi dia dah berlepas sehari awal ke KK). Disebabkan mood aku tak berapa ok. Dan disebabkan memasing rushing nak naik flight, aku takde masa pun nak berkenal-kenalan dgn team xpdc yg lain. Dalam fliht baru aku start borak. Tapi dengan orang yg aku kenal je lah.


Kat airport sebelum bertolak ke Sabah. Dari kiri; Organizer, Ijai, Aku, Mail, Mamoru & Chua. Err.. kurus kan Mamoru taim nih hihihihihi (jgn marah b)

Sampai KK pun mood aku still macam tu. Masa team xpdc tengah lunch, aku pegi merayau dalam shopping mall sengsorang. Aku bagi alasan nak cari stokin (memang aku lupa bawak stokin taim tu). Memula aku pegi jenjalan sorang je.. tak lama pastu Pok Yie datang teman. Aku banyak diam & buat hal sendiri masa trip nih. Sampai lah kami tiba kat Mersilau Nature Park pun aku prefer senyap je. Ntah lah, rasa geram kat organizer still tak hilang lagi kut.

Masa geng-geng lain (termasuk organizer) pegi check-in bilik, aku gi melepak kat cafe Mersilau. Pok Yie & Rock Kapak je teman aku. Pok Yie macam tau-tau je aku moody dgn organizer. Lega sikit bila dapat luahkan rasa tak puas hati aku kat dia. Kata Pok Yie.. “Rilek laa.. hal tu kita sesama fikir bila dah settle turun gunung nanti. Buat masa nih, focus kat xpdc dulu. Takkan lu nak moody sepanjang trek esok. Boleh pewai wa layan kepala lu. Biar orang lain buat hal.. lu jangan babe”.. Mind the language yer, aku kalau berborak dgn bebudak Godong memang kasar sikit bahasa. Ye lah, dah derang duk bahasakan diri dengan “wa”, “lu”.. takkan aku nak ber “saya”, “awak”.. pulak kan? Kelakar kan? So not me untuk guna ayat-ayat camtu. Tapi, lelama aku dah biasa – berkawan dengan bebudak gunung memang camnih – ganazzzz manjanggg.

Tak lama pastu, Chua & Mamoru join meja kami. Masa nih lah aku kenal Mamoru. Dari hari terang, sampai lahh gelap (kat Sabah kan kul 6.00 dah gelap) kami lepak kat meja makan tu. Siap order bertambah-tambah. Sedikit sebanyak, aku mood aku semakin ok & ceria balik.


Nih kat Mersilau cafe – first time berbual dgn Mamoru. Borak pasal gunung je. Dari kiri; Pokyie, Rockapak, Aku, Mamoru & Chua.

Oh.. perlu diingatkan, antara aku dgn Mamoru tak wujud cinta pandang pertama. Perangai aku taim tu (esp bila berdepan dgn lelaki) adalah agak kasar – boyish jugak lah. Cuma aku takde lah pakai macam lelaki – perangai & percakapan je yg kasar. Heloo.. dengan lelaki tak boleh berlemah-lembut sangat ok.

Esoknya, hari yg dinanti-nantikan tiba. Bermulanya pendakian untuk menakluk puncak Kinabalu. Kemain bersemangat lagi aku tau..

Ops.. dah dekat pukul 4.30 ptg.. aku nak balik dulu.. nenanti lah sambung ek.. hihi

Permalink 8 Comments

>Me & Mamoru – Part 1

December 19, 2008 at 4:22 pm (Me and Mamoru)

>Aku rindu kat Mamoru. Serious ok, aku rindu gila kat dia! Kenapa ek? (mood ntahapehape kan? macam kan balik kang tak jumpa je kan?)

Dalam kesengalan aku melayan rindu nih, teringat pulak masa memula kenal dulu.. *cewahh

Citer nih takde lah lama mana pun jadinya. Tahun 2006 je.. hehe. Taim tu jiwa tengah kacau. Tayah tanya lah kenapa. Malas nak ingat mender yg jadi sebelum-sebelum tu. Kita focus start awal tahun 2006 je ok.

2006 nih tahun aku tengah ligat mendaki gunung. Asal ada je trip, aku join.. asal aku join je, ada trip.. gitu lah kiranya keaktifan aku nih. Tetiap minggu aku pegi mendaki. Kalau tak mendaki, port lepak aku nunnn kat Bekelah, Pahang – layan air terjun. Memang gila la taim tu. Satu semenanjung aku pusing semata sebab gunung!

Cerita aku & Mamoru bermula masa masa geng Godong buat trip mendaki Kinabalu. Sepatutnya, nama aku takde dalam list xpdc ke Sabah sebab trip nih derang dah plan lama. Sebelum aku kenal Godong lagi. Semua tiket flight & accomodation derang dah siap book. Jadi, memang takde seat kosong untuk aku.

Nak dijadikan cerita, dua bulan sebelum bertolak, ada sorang team xpdc tarik diri. Organizer trip nih pun beria offer aku join. Kata dia, aku just kena tambah RM 100 je untuk tukar nama tiket. Aku pun setuju lah. Tapi dua hari sebelum depart, si organizer nih cakap nama kat tiket flight tak boleh tukar sebab ekceli derang beli tiket taim promotion. So, kalau aku nak join trip tu jugak maknanya aku kena beli tiket sendiri – wahhh.. mau aku tak angin?? Bengang ok. Apa lah salahnya bagitau aku dari awal, at least boleh aku beli tiket online (jimat sikit) – nih lagi dua hari nak fly baru kasi tau aku.. terbakar je rasa dalam hati nih.

Nyaris aku kansel trip tu. Tapi disebabkan geng-geng yg pegi trip nih member-member baik aku & disebabkan si organizer beratus-ratus kali minta maaf kat aku, maka terpaksa lah aku sanggupkan diri sendiri untuk keluar duit lebih untuk beli tiket flight. Mahal giler tiket aku tau.

Ekceli, sebelum bertolak ke Sabah, team xpdc nih ada la beberapa kali buat perjumpaan. Tapi tataw kenapa setiap kali derang buat perjumpaan, setiap kali tu jugakkk aku ada hal lain. Kira, aku memang tak penah kenal / tahu siapa team xpdc yg lain selain dari dua tiga member aku dalam Godong. Yang Mamoru pulak, dia mati-mati ingat aku lelaki.. sebab dekat list nama yg pegi Sabah tu just tulis “aD” je.. hehe

Hari yang ditunggu-tunggu..

Malam sebelum bertolak, si organizer datang jumpa aku. Ada hal katanya. Rupanya, dia dah terguna duit untuk balance payment accomodation team kami kat Sabah. Dia minta tolong aku. Aduss.. sangat bengang ok! Pulak tu katanya, kalau aku tak tolong, dia nak tarik diri dari trip tu & suruh aku handle. Gila apa? Macam kan aku tau selok-belok kat Sabah je. Perasaan aku taim nih dah bercelaru dah. Aku tak bagi kata putus. yelah, duit aku dah habis banyakk beli tiket. Nih nak tolong dia lagi..

Sepanjang malam aku tak dapat tido. Bengang punya pasal, barang pun aku tak packing. Aku dah macam give-up nak teruskan trip ke Kinabalu.

Pukul 6.00 pagi aku terjaga – si organizer call. Sempat aku termenung subuh tu.. antara nak pegi dgn tak. Padahal flight depat pukul 7.45 pagi tu. Lasttt, aku decide untuk pegi. Ye lah, tiket flight aku mahal gila – membazir kalau tak pegi. Macam kartun aku pagi tu. Sambar apa patut bubuh dalam haversack, mandi pun.. ala-ala tak cukup air je. Pastu bergegas pegi KL Sentral – naik ERL Express.

Aku sampai airport 5 minit sebelum gate tutup. Terus check-in & berkumpul dgn team xpdc lain kat dalam. Taim tu aku perasan, aku sorang je perempuan (ekceli, ada sorang lagi perempuan, tapi dia dah berlepas sehari awal ke KK). Disebabkan mood aku tak berapa ok. Dan disebabkan memasing rushing nak naik flight, aku takde masa pun nak berkenal-kenalan dgn team xpdc yg lain. Dalam fliht baru aku start borak. Tapi dengan orang yg aku kenal je lah.


Kat airport sebelum bertolak ke Sabah. Dari kiri; Organizer, Ijai, Aku, Mail, Mamoru & Chua. Err.. kurus kan Mamoru taim nih hihihihihi (jgn marah b)

Sampai KK pun mood aku still macam tu. Masa team xpdc tengah lunch, aku pegi merayau dalam shopping mall sengsorang. Aku bagi alasan nak cari stokin (memang aku lupa bawak stokin taim tu). Memula aku pegi jenjalan sorang je.. tak lama pastu Pok Yie datang teman. Aku banyak diam & buat hal sendiri masa trip nih. Sampai lah kami tiba kat Mersilau Nature Park pun aku prefer senyap je. Ntah lah, rasa geram kat organizer still tak hilang lagi kut.

Masa geng-geng lain (termasuk organizer) pegi check-in bilik, aku gi melepak kat cafe Mersilau. Pok Yie & Rock Kapak je teman aku. Pok Yie macam tau-tau je aku moody dgn organizer. Lega sikit bila dapat luahkan rasa tak puas hati aku kat dia. Kata Pok Yie.. “Rilek laa.. hal tu kita sesama fikir bila dah settle turun gunung nanti. Buat masa nih, focus kat xpdc dulu. Takkan lu nak moody sepanjang trek esok. Boleh pewai wa layan kepala lu. Biar orang lain buat hal.. lu jangan babe”.. Mind the language yer, aku kalau berborak dgn bebudak Godong memang kasar sikit bahasa. Ye lah, dah derang duk bahasakan diri dengan “wa”, “lu”.. takkan aku nak ber “saya”, “awak”.. pulak kan? Kelakar kan? So not me untuk guna ayat-ayat camtu. Tapi, lelama aku dah biasa – berkawan dengan bebudak gunung memang camnih – ganazzzz manjanggg.

Tak lama pastu, Chua & Mamoru join meja kami. Masa nih lah aku kenal Mamoru. Dari hari terang, sampai lahh gelap (kat Sabah kan kul 6.00 dah gelap) kami lepak kat meja makan tu. Siap order bertambah-tambah. Sedikit sebanyak, aku mood aku semakin ok & ceria balik.


Nih kat Mersilau cafe – first time berbual dgn Mamoru. Borak pasal gunung je. Dari kiri; Pokyie, Rockapak, Aku, Mamoru & Chua.

Oh.. perlu diingatkan, antara aku dgn Mamoru tak wujud cinta pandang pertama. Perangai aku taim tu (esp bila berdepan dgn lelaki) adalah agak kasar – boyish jugak lah. Cuma aku takde lah pakai macam lelaki – perangai & percakapan je yg kasar. Heloo.. dengan lelaki tak boleh berlemah-lembut sangat ok.

Esoknya, hari yg dinanti-nantikan tiba. Bermulanya pendakian untuk menakluk puncak Kinabalu. Kemain bersemangat lagi aku tau..

Ops.. dah dekat pukul 4.30 ptg.. aku nak balik dulu.. nenanti lah sambung ek.. hihi

Permalink 7 Comments