>Cara membuat inti kelapa

January 18, 2011 at 1:00 pm (Resepi)

>

Nih resepi inti kelapa yang best dari nenek aku. Inti kelapa nih boleh disimpan selama 3 bulan (atau lebih). Inti nih boleh dimakan begitu je atau dicicah dengan lempeng atau dibuat kuih (kuih koci, kuih puteri mandi, kuih badak berendam, etc, etc – pendek kata boleh buat cemacam lah)


Resepi inti kelapa nenek sangatttt sedap sebab dia guna kelapa pandan untuk dibuat inti. Bau kelapa pandan nih pun dah cukup membukak selera tau. Dalam gambar, Mamoru sedang mengukur kelapa pandan muda.


Kelapa pandan muda yang dah dikukur tadi, di gaulkan dengan gula melaka (original), pastu dicampur sedikit gula pasir. Letakkan daun pandan dalam selai dua untuk mengharumkan lagi bau inti kelapa nih. Tak perlu letak air – nanti rasa dia kurang sedap.


Bebahan tadi, digaul sehingga sebati sebelum dimasak selama sejam di atas api yang sederhana. Jangan risau, gula melaka yang berketul-ketul tu akan cair dan sebati bersama kelapa tadi.


Inti yang dah siap! Sejukkan pastu bubuh dalam bekas kedap udara dan letak dalam fridge. Boleh dimakan pada bebila masa!
Advertisements

Permalink Comments Off on >Cara membuat inti kelapa

>Mari membuat kuih koci

January 14, 2011 at 8:54 am (Resepi)

>

Aritu masa adik-beradik datang berkumpul kat rumah, tergerak lak nak buat kuih koci untuk jamu derang. Tak sempat nak snap gambar step by step. Koser lah nak pegang kamera dengan tangan bertepung bagai.

Aku peminat setia kuih koci. Tapi aku takkan beli kuih koci (atau kuih lepat) yang dijual kai luar. Sebab konpem rasa mcam ntahapehape.

Kuih koci nih resepi terbaik yang aku dapat dari nenek. Aku jot down kat sini untuk anak-anak aku belajar (err anak aku semua lelaki – ah, lelaki pun kena gak belajar masak!)



Ni rupa doh yang dah siap diuli.

Bebahan dia (untuk dimakan satu family):-
2 kampit tepung pulut (putih)
1/2 kampit tepung pulut (hitam)
Sedikit garam
Air

Cara membuat:-
Campurkan semua bahan nih dan uli sehingga doh tidak melekat pada mangkuk adunan.



Nih rupa inti kuih koci yang dah siap dimasak dan di bentukkan jadi bulat (sebesar satu sudu kecik)

Bebahannya:-
2 biji kelapa muda yang dikukur / diparut (inti yang aku buat nih special sikit sebab guna kelapa pandan muda – so, bau dia sangatttt wangi dan menggiurkan. Sambil gentil bentuk bulat, sambil aku ngappp macam tu jer.. huhu)
1 ketul gula melaka ori
Sedikit gula pasir
Daun pandan

Cecara membuatnya:-
Masukkan semua bahan tadi dalam kuali dan masak atas api sederhana sehingga sebati dan berkilat warna ini nih. Oh, inti ni kalau betul cara membuatnya, boleh disimpan sampai berbulan lamanya tau.



Nih pulak, santan untuk disapu atas daun pisang sebelum letak kuih koci (untuk menggelakkan kuih koci tu melekat pada daun pisang / tangan semasa dimakan.

Bebahannya:-
Santan pekat dari sebiji kelapa
Sedikit garam
Daun pandan

Cecara membuat:-
Masukkan semua bahan dalam kuali dan kacau hingga santan jadi berminyak dan berketul-ketul



Cara membungkus kuih koci:-
Sediakan daun pisang, sapukan santan yang dah dimasak tadi atas daun pisang
Ambil doh, bentukkan bulat, leperkan atas daun pisang
Ambil inti, letakkan tetengah doh tadi dan tutupkan doh tu semula (aperdaa ayattt)
Bungkus daun pisang rapat-rapat dan letak dalam pungukus
Masak untuk 15 minit.

Hasilnya.. walla.. bisa buat gue terkenang-kenang dowh.

Permalink 3 Comments

>Home made choc Indulgence

November 11, 2009 at 8:00 am (Resepi)

>

Dah lama dah aku buat kek Indulgence nih. Rasanya dua atau tiga minggu lepas kut.. hik. Dah masuk dalam perut dah pun.. sesilap dah keluar balik.. ops.. haha.

Tak ada special occasion pun. Saja buat kek untuk makan anak beranak (eh, Ariff belum tahu makan lagi lah).

Aku suka makan choc Indulgence yang dibuat sendiri dari beli kak Secret Recipe. Personally lah, aku rasa chock indulgence Secret Recipe tak sedap langsung. Whipping cream yang derang guna takde kualiti. Pastu bila potong kek dia jadi lembik semacam.. runtuh je bila kena potong. Secret recipe laa sangat.. kan?


Untuk buat kek yang sedap, bahan yang digunakan haruslah berkualiti. Baru lah nikmat rasa kek yang dibuat. Tak lah muak bila dimakan. Untuk buat choc indulgence nih, memula kita masak kek dulu – sponge cake. Banyak cara nak masak sponge cake nih (yang nih aku tayah terangkan lah nah. Rasanya semua orang tahu macam mana nak buat sponge cake). Kalau takde mixer pun tak apa. Pukul pakai tangan pun boleh.



Bakar kek dalam oven


Ops, pecah sikit kek aku. Tapi takpe.. boleh potong & ratakan bahagian atas tu.


Pastu potong 4 lapisan tau


Masa kek tengah dibakar dalam oven, aku prepare whipping cream. Cara nak buat dia, putar dalam mixer sampai dia jadi kembang & pekat. Pastu bahagi dua dan campurkan satu adunan whipping cream dengan coklat masak dan satu lagi adunan dengan coklat putih. Make sure korang beli whipping cream yang berkualiti – tak perlu campur air atau gula. Pastu korang bubuh lah atas setiap lapisan kek tadi.


Pastu sediakan satu bahagian whipping cream lagi untuk cover keseluruhan kek. Kemudian simpan dalam fridge semalaman.


Esoknya, keluarkan kek dan buat topping. Cairkan coklat dan bubuh la atas kek tu. Hias lah kek korang mengikut citarasa sendiri.


Ok, aku tahu topping kek aku tak kemas dan sangat selekeh. First time buat topping maa, what do you expect. Janji rasa dia lebih sedap dari kek secret recipe.. hihihi.


Amacam? Ada berani nak buat sendiri? Memang leceh gila nak buat.. tapi hasil dia marveles beb. Pasnih, tayah beli kek kat kedai lagi 🙂

Permalink 2 Comments

>Jeruk petai

March 30, 2009 at 9:00 am (Resepi)

>

Aritu, masa Mamoru pegi melawat site kat Negeri Sembilan, dia sempat borong petai kat sana. Banyak oke petai yang dibelinya. Terkejut aku tau. Ohh btw.. Mamoru bukan penggemar petai.

Mamoru: b ada hadiah special untuk sayang tau. Mesti sayang suka sangat!

Aku: Hadiah apa tu? (excited nih)

Mamoru: (sambil tarik seikat petai dari seat belakang kereta) Nihhhh!! Suka tak?

Aku: (dengan kening terangkat tinggi) Petai???

Lawak tau Mamoru nih. Nasib baik dia tak ikat riben kat petai tu. Mementang laa wife dia nih suka makan petai.

Kat rumah, sekali lagi Mamoru buat kening aku terangkat lebih tinggi dari kening akak Ziana Zain. Dia request aku buat petai jeruk dik nonnnn! Pelik tau, dah laa dia tak makan petai, tapi lajuuu pulak tu dia ‘mengorder’ petai jeruk. Nih siapa yang ajar dia nih?

Dek tanak menghampakan permintaan suami tersayang, aku pun buatkan laa petai jeruk untuk dia. Banyak jugak la dapat. Bila dah siap buat jeruk nih, aku rasa macam best pulak. Setidaknya, boleh tahan lama petai tu. Kalau tak, kompem kering & terbuang je kalau biarkan dalam fridge.

Pada penggemar petai, jom layan cecara membuat petai jeruk nih. Sonang yo.


Memula, bersihkan petai, potong bahagian tepi kulit petai dan rebus dalam periuk. Rebus dengan kulit sekali tau. Kalau periuk korang cukup besar, tayah potong kekecik pun takpe.


Nih rupa petai yang dah siap direbus – brownish sikit kaler dia. Tos kan air rebusan, dan keluarkan petai dari kulit dia. Bila dah direbus, senang je nak keluarkan petai, picit je kulit dia konpem terkeluar.


Lepas tu, sediakan satu botol bersih, penuhkan petai dalam botol nih dah masukkan air masak yang dah dicampur garam. Agak-agak je lah jumlah garam yang korang suka. Dan dah siapppp!! Sila simpan dalam fridge selama seminggu sebelum boleh diguna. Jeruk nih boleh tahan berbulan lamanya tau!

Honestly, bau petai jeruk nih memang *masyaAllah*… tapi, khasiat dia banyakkkk ok! Google la sendiri khasiat makan petai nih kat internet.

Note: Jeruk petai nih, boleh dimakan camtu je (buat ulam nasi) atau dimasak dengan lauk pauk yang lain (gulai ciliapi).. try arr.. kompem terangkattt.. hihihi

Permalink 9 Comments

Jeruk petai

March 30, 2009 at 9:00 am (Resepi)

Aritu, masa Mamoru pegi melawat site kat Negeri Sembilan, dia sempat borong petai kat sana. Banyak oke petai yang dibelinya. Terkejut aku tau. Ohh btw.. Mamoru bukan penggemar petai.

Mamoru: b ada hadiah special untuk sayang tau. Mesti sayang suka sangat!

Aku: Hadiah apa tu? (excited nih)

Mamoru: (sambil tarik seikat petai dari seat belakang kereta) Nihhhh!! Suka tak?

Aku: (dengan kening terangkat tinggi) Petai???

Lawak tau Mamoru nih. Nasib baik dia tak ikat riben kat petai tu. Mementang laa wife dia nih suka makan petai.

Kat rumah, sekali lagi Mamoru buat kening aku terangkat lebih tinggi dari kening akak Ziana Zain. Dia request aku buat petai jeruk dik nonnnn! Pelik tau, dah laa dia tak makan petai, tapi lajuuu pulak tu dia ‘mengorder’ petai jeruk. Nih siapa yang ajar dia nih?

Dek tanak menghampakan permintaan suami tersayang, aku pun buatkan laa petai jeruk untuk dia. Banyak jugak la dapat. Bila dah siap buat jeruk nih, aku rasa macam best pulak. Setidaknya, boleh tahan lama petai tu. Kalau tak, kompem kering & terbuang je kalau biarkan dalam fridge.

Pada penggemar petai, jom layan cecara membuat petai jeruk nih. Sonang yo.


Memula, bersihkan petai, potong bahagian tepi kulit petai dan rebus dalam periuk. Rebus dengan kulit sekali tau. Kalau periuk korang cukup besar, tayah potong kekecik pun takpe.


Nih rupa petai yang dah siap direbus – brownish sikit kaler dia. Tos kan air rebusan, dan keluarkan petai dari kulit dia. Bila dah direbus, senang je nak keluarkan petai, picit je kulit dia konpem terkeluar.


Lepas tu, sediakan satu botol bersih, penuhkan petai dalam botol nih dah masukkan air masak yang dah dicampur garam. Agak-agak je lah jumlah garam yang korang suka. Dan dah siapppp!! Sila simpan dalam fridge selama seminggu sebelum boleh diguna. Jeruk nih boleh tahan berbulan lamanya tau!

Honestly, bau petai jeruk nih memang *masyaAllah*… tapi, khasiat dia banyakkkk ok! Google la sendiri khasiat makan petai nih kat internet.

Note: Jeruk petai nih, boleh dimakan camtu je (buat ulam nasi) atau dimasak dengan lauk pauk yang lain (gulai ciliapi).. try arr.. kompem terangkattt.. hihihi

Permalink 11 Comments

>Belajar buat kek Indulgence

March 16, 2009 at 9:00 am (Resepi)

>

Nih antara keje berfaedah yang aku buat masa wiken aritu – belajar cara-cara membuat kek Indulgence dari SIL Juli (kakak sulung Mamoru)! Seronok ok!! Senang je nak membuatnya. Kata SIL Juli, kek Indulgence nih lagi sedap dari kek choc moist. Yep, aku setuju! Memang sedapppppp!!

Note: Maaf ya, sebelum tu nak bagi tau dulu, aku tak dapat nak share resipi kek nih kat sini sebab kek nih kira antara secret resepi kat kedai Makde (maklum, orang berniaga). Tapi kalau korang berminat, try search resepi kat google, insyaAllah ada 🙂

Ekceli, memang dari bulan lepas lagi aku nak belajar buat kek nih, tapi takde masa. Kebetulan pulak masa aku singgah kedai kek Makde hari Sabtu aritu, SIL Juli tengah buat kek nih.. apa lagik, tanpa membuang masa, terussss belajar kat situ jugak. Yang bestnya, Mamoru pun turut beria belajar sama.. hihihihihi.

Lately aku beria sangat nak belajar buat kek / cupcake / muffin / simple bread tau. Untuk masa depan katakannn.. hihi. Sok, senang la aku nak buat snek ringkas untuk anak aku.. hihihi (tuuu diaaa, bersemangatttt sungguh!)

Ok, layan kan je laa gambar-gambar aku masa belajar buat kek dari SIL Juli kat kedai Makde wiken aritu 🙂


Yours truly tengah timbang whiping cream. Kata SIL Juli, whipping krim nih kena pilih jenis yang baik supaya kaler dia bebtul putih macam kapas. Ada certain whipping krim kaler dia macam yellowish sikit – jenis camnih buat kek tak berapa cantik.


Macam orang gayat lak aku tunggu mesin tu putar whipping krim.. hahaha


Nih masa cairkan coklat.. banyak gak proses nak membuatnya. Tapi nasib baik semuanya simple dan senang.


SIL Juli tengah gaul whipping cream yang dah kembang dengan coklat cair whilst aku gaul separuh lagi whipping cream dengan coklat putih.


Proses seterusnya, meratakan whipping cream atas lapisan kek. Memula bubuh krim putih, pastu, krim coklat dan last sekali bubuh kaler putih semula dan lapikkan dengan lapisan kek yang terakhir. Kek nih kena bubuh dalam freezer semalaman sebelum di-decorate tau!


Ok, nih la rupa kek yang aku & Mamoru buat! Dah siap decorated oleh SIL Juli keesokkan harinya. SIL Juli siap bagi free kek nih kat kami tau (tenkiu kakak iparku yang tercayang!). Ohh.. dalam gambar nih, aku ada sedikit nervous masa nak praktik buat tulisan atas kek.


Sudahnya, Mamoru sahajor yang menulis atas kek nih. Terer tau hubby aiii nih!! Tulisan dia cantik!! Laju je dia buat (jeles aku).


Tad.. taddaaa… Mamoru tulis “Fuzzy luv luv luv aD”.. comei kan? Tiga bentuk love tu katanya melambangkan ‘Mamoru, ‘aku’ dan ‘baby dalam perut ni’.. (Nama baby tak decide lagi pasai tu tak dapek nak tulis sama).. hihihi


Nih pulak gambar malam tadi. Masa nak potong kek. Takde special occasion pun sebenarnya. Tak kisah lah, takkan nak tunggu special occasion je baru nak tunjuk kasih sayang kan? Hari-hari biasa pun boleh 🙂


Mak buyung yang eksaited potong kek.. siap fefeeling birthday sendiri lagi, padahal lambat lagik.. hahaha.


See.. see.. cantik tak kek kami? Sedap sangatttt tau! Ada rasa coklat, coffee.. macam rasa ice-cream pun ada!!

Permalink 13 Comments

Belajar buat kek Indulgence

March 16, 2009 at 9:00 am (Resepi)

Nih antara keje berfaedah yang aku buat masa wiken aritu – belajar cara-cara membuat kek Indulgence dari SIL Juli (kakak sulung Mamoru)! Seronok ok!! Senang je nak membuatnya. Kata SIL Juli, kek Indulgence nih lagi sedap dari kek choc moist. Yep, aku setuju! Memang sedapppppp!!

Note: Maaf ya, sebelum tu nak bagi tau dulu, aku tak dapat nak share resipi kek nih kat sini sebab kek nih kira antara secret resepi kat kedai Makde (maklum, orang berniaga). Tapi kalau korang berminat, try search resepi kat google, insyaAllah ada 🙂

Ekceli, memang dari bulan lepas lagi aku nak belajar buat kek nih, tapi takde masa. Kebetulan pulak masa aku singgah kedai kek Makde hari Sabtu aritu, SIL Juli tengah buat kek nih.. apa lagik, tanpa membuang masa, terussss belajar kat situ jugak. Yang bestnya, Mamoru pun turut beria belajar sama.. hihihihihi.

Lately aku beria sangat nak belajar buat kek / cupcake / muffin / simple bread tau. Untuk masa depan katakannn.. hihi. Sok, senang la aku nak buat snek ringkas untuk anak aku.. hihihi (tuuu diaaa, bersemangatttt sungguh!)

Ok, layan kan je laa gambar-gambar aku masa belajar buat kek dari SIL Juli kat kedai Makde wiken aritu 🙂


Yours truly tengah timbang whiping cream. Kata SIL Juli, whipping krim nih kena pilih jenis yang baik supaya kaler dia bebtul putih macam kapas. Ada certain whipping krim kaler dia macam yellowish sikit – jenis camnih buat kek tak berapa cantik.


Macam orang gayat lak aku tunggu mesin tu putar whipping krim.. hahaha


Nih masa cairkan coklat.. banyak gak proses nak membuatnya. Tapi nasib baik semuanya simple dan senang.


SIL Juli tengah gaul whipping cream yang dah kembang dengan coklat cair whilst aku gaul separuh lagi whipping cream dengan coklat putih.


Proses seterusnya, meratakan whipping cream atas lapisan kek. Memula bubuh krim putih, pastu, krim coklat dan last sekali bubuh kaler putih semula dan lapikkan dengan lapisan kek yang terakhir. Kek nih kena bubuh dalam freezer semalaman sebelum di-decorate tau!


Ok, nih la rupa kek yang aku & Mamoru buat! Dah siap decorated oleh SIL Juli keesokkan harinya. SIL Juli siap bagi free kek nih kat kami tau (tenkiu kakak iparku yang tercayang!). Ohh.. dalam gambar nih, aku ada sedikit nervous masa nak praktik buat tulisan atas kek.


Sudahnya, Mamoru sahajor yang menulis atas kek nih. Terer tau hubby aiii nih!! Tulisan dia cantik!! Laju je dia buat (jeles aku).


Tad.. taddaaa… Mamoru tulis “Fuzzy luv luv luv aD”.. comei kan? Tiga bentuk love tu katanya melambangkan ‘Mamoru, ‘aku’ dan ‘baby dalam perut ni’.. (Nama baby tak decide lagi pasai tu tak dapek nak tulis sama).. hihihi


Nih pulak gambar malam tadi. Masa nak potong kek. Takde special occasion pun sebenarnya. Tak kisah lah, takkan nak tunggu special occasion je baru nak tunjuk kasih sayang kan? Hari-hari biasa pun boleh 🙂


Mak buyung yang eksaited potong kek.. siap fefeeling birthday sendiri lagi, padahal lambat lagik.. hahaha.


See.. see.. cantik tak kek kami? Sedap sangatttt tau! Ada rasa coklat, coffee.. macam rasa ice-cream pun ada!!

Permalink 13 Comments

Onde-onde buah Melaka

January 20, 2009 at 11:00 am (Resepi)

Lamaaaa dah tak share resepi kan? hihihi.. Maklum, semenjak dua menjak aku pregnant nih, Mamoru tak benarkan aku ke dapur – bahaya katanya. Takut sangat aku kepenatan. Tapi biasalah aku.. mana boleh duduk diam. Part ke dapur nih memang aku ‘lawan’ sikit cakap dia. (ampun b). Maunya tak, kalau diikutkan sangat, alamat kami makan kat kedai hehari laa gamaknya.. (tak pun makan lauk sambal je hehari – sebab Mamoru just tau masak sambal je.. hihihihi)

Ok, berbalik pada resepi onde onde buah Melaka. Resepi nih aku dapat dari nenek (belah ayah). Senang je nak membuatnya.. tapi kena lajuuu.. (esp taim nak masak) Jom layannn cecara membuatnya.


Bebahan yg perlu ada, seketul gula melaka (racik kekecik sebesar dadu), sekampit tepung beras (aku guna setengah kampit je) daun pandan (dikisar untuk dapatkan air kaler hijau yg ori), kelapa parut (amik bahagian putih je – kelapa jangan tua sangat) & sedikit garam.


Memula uli tepung pulut dengan air daun pandan yg hijau tu (jangan lupa bubuh garam ye).. kalau nak senang, guna pewarna hijau je. Tapi aku suka yg ori sebab bau pandan tu sangattt membangkitkan selera tau.


Lepas siap uli, amik sedikit adunan tepung tu dan bulat kan cam gini hah. Agak-agak laa nak besar mana. Kalau ikut style Mamoru, kalau boleh, dia nak buat bulat besar kuih pau je – senang bubuh seketul guna Melaka.. hihihi. Ohh.. jangan tatau, Mamoru turut menyumbang tenaga menggentel kuih nih tau!


Lepas tu, penyet kan sikit bahagian tengah dia dan masukkan seketul gula Melaka. Tutup elok-elok dan bulatkan semula. Adunan yg dah siap sila masukkan dalam rebusan air yg mendidih


Kuih yang dah masak akan timbul kat permukaan air mendidih tu. Just kaut guna tapis dan golekkan dalam kelapa parut (yang dah digaul dgn secubit garam) – Nih part Mamoru – pandai dia menggolekkan kuih nih dalam kelapa tau.. (itupun selepas aku larang dia gentel adunan – takut tak sama saiz kuih aku kang). Tapi yang aku pelik tu, tak penuh-penuh pinggan kuih yg Mamoru susun tau – rerupanya, sekali golek dalam kelapa, sekali dia ngapppppp dalam mulut. Alasan dia? Nak testinggg… yo laa tuu – testing sampai licin pinggan hihihi.


Dan taddaaaa… sila hidangkan serta merta. Sedap dimakan taim panas (ada orang suka makan taim sejuk). Maaf, sebab tak berapa nak nampak rupa kuih nih sebijik-sebijik – Mamoru bubuh kelapa parut sampai membumbung penuhnya.. (layan kan je). Anw, sodap tau.. (tak caya tanya Mamoru.. hik)

Permalink 14 Comments

>Onde-onde buah Melaka

January 20, 2009 at 11:00 am (Resepi)

>

Lamaaaa dah tak share resepi kan? hihihi.. Maklum, semenjak dua menjak aku pregnant nih, Mamoru tak benarkan aku ke dapur – bahaya katanya. Takut sangat aku kepenatan. Tapi biasalah aku.. mana boleh duduk diam. Part ke dapur nih memang aku ‘lawan’ sikit cakap dia. (ampun b). Maunya tak, kalau diikutkan sangat, alamat kami makan kat kedai hehari laa gamaknya.. (tak pun makan lauk sambal je hehari – sebab Mamoru just tau masak sambal je.. hihihihi)

Ok, berbalik pada resepi onde onde buah Melaka. Resepi nih aku dapat dari nenek (belah ayah). Senang je nak membuatnya.. tapi kena lajuuu.. (esp taim nak masak) Jom layannn cecara membuatnya.


Bebahan yg perlu ada, seketul gula melaka (racik kekecik sebesar dadu), sekampit tepung beras (aku guna setengah kampit je) daun pandan (dikisar untuk dapatkan air kaler hijau yg ori), kelapa parut (amik bahagian putih je – kelapa jangan tua sangat) & sedikit garam.


Memula uli tepung pulut dengan air daun pandan yg hijau tu (jangan lupa bubuh garam ye).. kalau nak senang, guna pewarna hijau je. Tapi aku suka yg ori sebab bau pandan tu sangattt membangkitkan selera tau.


Lepas siap uli, amik sedikit adunan tepung tu dan bulat kan cam gini hah. Agak-agak laa nak besar mana. Kalau ikut style Mamoru, kalau boleh, dia nak buat bulat besar kuih pau je – senang bubuh seketul guna Melaka.. hihihi. Ohh.. jangan tatau, Mamoru turut menyumbang tenaga menggentel kuih nih tau!


Lepas tu, penyet kan sikit bahagian tengah dia dan masukkan seketul gula Melaka. Tutup elok-elok dan bulatkan semula. Adunan yg dah siap sila masukkan dalam rebusan air yg mendidih


Kuih yang dah masak akan timbul kat permukaan air mendidih tu. Just kaut guna tapis dan golekkan dalam kelapa parut (yang dah digaul dgn secubit garam) – Nih part Mamoru – pandai dia menggolekkan kuih nih dalam kelapa tau.. (itupun selepas aku larang dia gentel adunan – takut tak sama saiz kuih aku kang). Tapi yang aku pelik tu, tak penuh-penuh pinggan kuih yg Mamoru susun tau – rerupanya, sekali golek dalam kelapa, sekali dia ngapppppp dalam mulut. Alasan dia? Nak testinggg… yo laa tuu – testing sampai licin pinggan hihihi.


Dan taddaaaa… sila hidangkan serta merta. Sedap dimakan taim panas (ada orang suka makan taim sejuk). Maaf, sebab tak berapa nak nampak rupa kuih nih sebijik-sebijik – Mamoru bubuh kelapa parut sampai membumbung penuhnya.. (layan kan je). Anw, sodap tau.. (tak caya tanya Mamoru.. hik)

Permalink 14 Comments

Resepi pizza sodap

October 31, 2008 at 8:21 am (Resepi)

Masakan first yg aku buat kat umah nih. Nak masak lauk, gas tak beli lagi (boleh je nak beli semalam, tapi Mamoru balik lambat. Aku lak malas nak gi kedai. Kang kalau order gas, dah tentulah Abg kedai tu akan hantar sampai dalam rumah kan? Takmo.. takmo.. dah lah Mamoru takde)

Disebabkan takde apa yang boleh dimasak taim-taim darurat camni, kita kena lah guna apa je yg ada dalam rumah tu, ye tak? Tu yang timbul idea nak masak pizza (since masak pizza tayah guna gas – cucuk je kat plug)

Buat pizza nih senang je. Bebahan pun simple. Cuma yang lecehnya kalau tekak kita nih demand melampau (semua mender nak letak dalam pizza tu – kalau boleh nak sama macam pizza hut kononya – over laa kan)

Ok, bebahan yg aku guna untuk buat doh: tepung gandum (setengah kilo), yis segera (satu sudu kecik), susu UHT sekotak kecik (ala, kotak yg selalu kita minum cucuk straw tu), gula sesudu, marjerin sesudu & garam secukup rasa.

Maaf lah, tak ada gambar cecara nak buat doh nih. Mana sempat snap. Tangan bertepung laa. Tapi takpe, korang pepandai lah guna imaginasi..



Memula, larutkan yis dalam sedikit air suam bersama gula (letak tepi dulu). Pastu sediakan mangkuk besar, masukkan tepung, garam, marjerin dan gaulkan sesikit dengan susu tadi. Agak-agak lah.. janji boleh diuli dan tak melekat-lekat. Bila dah jadi doh, perap kan selama sejam.



Sementara tunggu doh mengembang, korang sediakan lah bebahan untuk bubuh dalam pizza, e.g., capsicum (cili hijau cameron), nenas, bawang besar, daging cincang, sosej, button mushroom etc.. etc.. banyakkkk mender boleh bubuh dalam pizza nih. Ikut kesesuaian anak tekak juga. Kalau nak simple, bubuh dua tiga jenis bahan pun dah memadai. Tapi dalam kes ni, disebabkan aku ‘hantu’ pedas, makanya aku telah membubuh cili merah & cili padi di dalam pizza nih (memang pedas gila lah)



Ok, bila doh dah kembang semangkuk, uli sampai jadi bulat. Aku guna uli tangan je – penyek-penyek pakai jari pun boleh. Disebabkan adik no.6 suka suka makan cheese, aku buat style stuffed crust. Senang je pun – sumbat belah tepi je.



Pastu, bubuh paste tomato kat bahagian tengan. Again, disebabkan tekak aku nih melayu sikit. Aku campurkan sos cili sekali kat situ.. hehehehe.



Pastu bubuh la segala bebahan yg korang suka. Campak-campak je.



Pastu bubuh cheese bebanyak (sebanyakkk mungkin). Aku guna cheese mozarella je. Korang nak guna jenis lain pun boleh.. nak campur-campur pun laaagiii bolehh. Pastu bakar lah dalam oven. Make sure suhu oven
180°C – bakar dalam 20 minit.



Dan taddaaaa… rupa pizza yg dah siap dimasak.. Ohh.. untuk resepi nih, aku boleh dapat 3 biji pizza saiz pinggan besar! Satu pass kat blok sebelah, dua lagi kami ngapppp!

p/s: Kredit untuk blog kak nani rostam atas resepi besttt nih!

Permalink 24 Comments

>Resepi pizza sodap

October 31, 2008 at 8:21 am (Resepi)

>

Masakan first yg aku buat kat umah nih. Nak masak lauk, gas tak beli lagi (boleh je nak beli semalam, tapi Mamoru balik lambat. Aku lak malas nak gi kedai. Kang kalau order gas, dah tentulah Abg kedai tu akan hantar sampai dalam rumah kan? Takmo.. takmo.. dah lah Mamoru takde)

Disebabkan takde apa yang boleh dimasak taim-taim darurat camni, kita kena lah guna apa je yg ada dalam rumah tu, ye tak? Tu yang timbul idea nak masak pizza (since masak pizza tayah guna gas – cucuk je kat plug)

Buat pizza nih senang je. Bebahan pun simple. Cuma yang lecehnya kalau tekak kita nih demand melampau (semua mender nak letak dalam pizza tu – kalau boleh nak sama macam pizza hut kononya – over laa kan)

Ok, bebahan yg aku guna untuk buat doh: tepung gandum (setengah kilo), yis segera (satu sudu kecik), susu UHT sekotak kecik (ala, kotak yg selalu kita minum cucuk straw tu), gula sesudu, marjerin sesudu & garam secukup rasa.

Maaf lah, tak ada gambar cecara nak buat doh nih. Mana sempat snap. Tangan bertepung laa. Tapi takpe, korang pepandai lah guna imaginasi..



Memula, larutkan yis dalam sedikit air suam bersama gula (letak tepi dulu). Pastu sediakan mangkuk besar, masukkan tepung, garam, marjerin dan gaulkan sesikit dengan susu tadi. Agak-agak lah.. janji boleh diuli dan tak melekat-lekat. Bila dah jadi doh, perap kan selama sejam.



Sementara tunggu doh mengembang, korang sediakan lah bebahan untuk bubuh dalam pizza, e.g., capsicum (cili hijau cameron), nenas, bawang besar, daging cincang, sosej, button mushroom etc.. etc.. banyakkkk mender boleh bubuh dalam pizza nih. Ikut kesesuaian anak tekak juga. Kalau nak simple, bubuh dua tiga jenis bahan pun dah memadai. Tapi dalam kes ni, disebabkan aku ‘hantu’ pedas, makanya aku telah membubuh cili merah & cili padi di dalam pizza nih (memang pedas gila lah)



Ok, bila doh dah kembang semangkuk, uli sampai jadi bulat. Aku guna uli tangan je – penyek-penyek pakai jari pun boleh. Disebabkan adik no.6 suka suka makan cheese, aku buat style stuffed crust. Senang je pun – sumbat belah tepi je.



Pastu, bubuh paste tomato kat bahagian tengan. Again, disebabkan tekak aku nih melayu sikit. Aku campurkan sos cili sekali kat situ.. hehehehe.



Pastu bubuh la segala bebahan yg korang suka. Campak-campak je.



Pastu bubuh cheese bebanyak (sebanyakkk mungkin). Aku guna cheese mozarella je. Korang nak guna jenis lain pun boleh.. nak campur-campur pun laaagiii bolehh. Pastu bakar lah dalam oven. Make sure suhu oven
180°C – bakar dalam 20 minit.



Dan taddaaaa… rupa pizza yg dah siap dimasak.. Ohh.. untuk resepi nih, aku boleh dapat 3 biji pizza saiz pinggan besar! Satu pass kat blok sebelah, dua lagi kami ngapppp!

p/s: Kredit untuk blog kak nani rostam atas resepi besttt nih!

Permalink 16 Comments

Resepi pizza sodap

October 31, 2008 at 12:21 am (Resepi)

Masakan first yg aku buat kat umah nih. Nak masak lauk, gas tak beli lagi (boleh je nak beli semalam, tapi Mamoru balik lambat. Aku lak malas nak gi kedai. Kang kalau order gas, dah tentulah Abg kedai tu akan hantar sampai dalam rumah kan? Takmo.. takmo.. dah lah Mamoru takde)

Disebabkan takde apa yang boleh dimasak taim-taim darurat camni, kita kena lah guna apa je yg ada dalam rumah tu, ye tak? Tu yang timbul idea nak masak pizza (since masak pizza tayah guna gas – cucuk je kat plug)

Buat pizza nih senang je. Bebahan pun simple. Cuma yang lecehnya kalau tekak kita nih demand melampau (semua mender nak letak dalam pizza tu – kalau boleh nak sama macam pizza hut kononya – over laa kan)

Ok, bebahan yg aku guna untuk buat doh: tepung gandum (setengah kilo), yis segera (satu sudu kecik), susu UHT sekotak kecik (ala, kotak yg selalu kita minum cucuk straw tu), gula sesudu, marjerin sesudu & garam secukup rasa.

Maaf lah, tak ada gambar cecara nak buat doh nih. Mana sempat snap. Tangan bertepung laa. Tapi takpe, korang pepandai lah guna imaginasi..



Memula, larutkan yis dalam sedikit air suam bersama gula (letak tepi dulu). Pastu sediakan mangkuk besar, masukkan tepung, garam, marjerin dan gaulkan sesikit dengan susu tadi. Agak-agak lah.. janji boleh diuli dan tak melekat-lekat. Bila dah jadi doh, perap kan selama sejam.



Sementara tunggu doh mengembang, korang sediakan lah bebahan untuk bubuh dalam pizza, e.g., capsicum (cili hijau cameron), nenas, bawang besar, daging cincang, sosej, button mushroom etc.. etc.. banyakkkk mender boleh bubuh dalam pizza nih. Ikut kesesuaian anak tekak juga. Kalau nak simple, bubuh dua tiga jenis bahan pun dah memadai. Tapi dalam kes ni, disebabkan aku ‘hantu’ pedas, makanya aku telah membubuh cili merah & cili padi di dalam pizza nih (memang pedas gila lah)



Ok, bila doh dah kembang semangkuk, uli sampai jadi bulat. Aku guna uli tangan je – penyek-penyek pakai jari pun boleh. Disebabkan adik no.6 suka suka makan cheese, aku buat style stuffed crust. Senang je pun – sumbat belah tepi je.



Pastu, bubuh paste tomato kat bahagian tengan. Again, disebabkan tekak aku nih melayu sikit. Aku campurkan sos cili sekali kat situ.. hehehehe.



Pastu bubuh la segala bebahan yg korang suka. Campak-campak je.



Pastu bubuh cheese bebanyak (sebanyakkk mungkin). Aku guna cheese mozarella je. Korang nak guna jenis lain pun boleh.. nak campur-campur pun laaagiii bolehh. Pastu bakar lah dalam oven. Make sure suhu oven
180°C – bakar dalam 20 minit.



Dan taddaaaa… rupa pizza yg dah siap dimasak.. Ohh.. untuk resepi nih, aku boleh dapat 3 biji pizza saiz pinggan besar! Satu pass kat blok sebelah, dua lagi kami ngapppp!

p/s: Kredit untuk blog kak nani rostam atas resepi besttt nih!

Permalink 18 Comments

Resepi bergedel simple

September 24, 2008 at 10:00 am (Resepi)

Bergedel paling best yang aku penah makan adalah bergedel yg adik pompuan no.4 buat. Dia memang experttttt. Tapi, sejak dia kahwin & berpindah ke Kelantan.. takde orang yang nak buatkan bergedel untuk aku *tsskkk (nak buat sendiri malasss)

Tapi since tekak dah tak boleh tahan lagik, terpaksa lah buat sendiri juga. (note: resepi nih aku reka ikut selera aku) Ok, bersedia dgn pen & kertas? Lets salin resepi bergedil paling simple & senang dari aku.

Bebahan yang kita perlukan:

Kentang – direbus dan di lumatkan dgn garfu (6 biji – saiz kecil)
Daging /ayam – bersihkan dulu pastu cincang lumat (ikut suka nak guna byk mana – kalau malas sangat, beli je yang dah siap kisar – tapi untuk kesedapan maksima, better lah dicincang – baru terasa daging / ayam nya)
Telur ayam – dipukul dalam mangkuk (2 biji)
Tepung goreng ayam KFC (kat kedai ada jual) – murah je
Bread crumb (atau serbuk roti – nih sebagai alternatif kalau tanak guna tepung goreng ayam)
Garam secukup rasa

Lepas semua bebahan siap, campurkan kentang yg dah dilenyek dgn daging / ayam yg dah dikisar tadi. Make sure sama banyak lah.. uli sampai boleh jadi doh. Jangan lupa campur garam secukup rasa.

Pastu, kepal-kepalkan doh menjadi bulat & sedikit leper. Saiz, ikut suka nak buat besar mana. Aku buat cecomel je. Jenis sekali telan je – senanggg nak makan. Oh, sila jangan tanya kenapa ada bentuk bergedel yang agak pelik dalam gambar diatas. Itu my superhero punya keje. Dia tengah rajin nak menolong tu – layan kan je..

Lepas semua adunan tadi siap dibentuk (dikepal ler), panaskan kuali. Celupkan bergedel dalam telur dan golekkan atas tepung goreng kfc (atau bread crumb) dann goreng. Balik-balikkan sampai warnanya bertukar menjadi coklat keemasan (golden brown). Angkat & hidangkan.

Taddaaa… ini lah rupanya bergedel aku. Comel takk? Ada dua version bergedel dalam pinggan nih. Sebelah kanan tu aku guna tepung ayam goreng kfc; sebelah kiri pulak aku guna bread crumb. Sedapp sangat kalau dimakan cicah sos & mayonis. Nak makan dgn sup soto pun boleh sajor.

Ekceli ada banyakkkk version untuk buat bergedel. Ada yg suggest campur lada sulah, black pepper, daun sup & segala rempah ratus lagik. Bagi aku, terpulang lah pada citarasa tekak memasing. Aku lebih suka yg simple & tak memeningkan. Janji sodappp 🙂

Permalink 13 Comments

>Resepi bergedel simple

September 24, 2008 at 10:00 am (Resepi)

>

Bergedel paling best yang aku penah makan adalah bergedel yg adik pompuan no.4 buat. Dia memang experttttt. Tapi, sejak dia kahwin & berpindah ke Kelantan.. takde orang yang nak buatkan bergedel untuk aku *tsskkk (nak buat sendiri malasss)

Tapi since tekak dah tak boleh tahan lagik, terpaksa lah buat sendiri juga. (note: resepi nih aku reka ikut selera aku) Ok, bersedia dgn pen & kertas? Lets salin resepi bergedil paling simple & senang dari aku.

Bebahan yang kita perlukan:

Kentang – direbus dan di lumatkan dgn garfu (6 biji – saiz kecil)
Daging /ayam – bersihkan dulu pastu cincang lumat (ikut suka nak guna byk mana – kalau malas sangat, beli je yang dah siap kisar – tapi untuk kesedapan maksima, better lah dicincang – baru terasa daging / ayam nya)
Telur ayam – dipukul dalam mangkuk (2 biji)
Tepung goreng ayam KFC (kat kedai ada jual) – murah je
Bread crumb (atau serbuk roti – nih sebagai alternatif kalau tanak guna tepung goreng ayam)
Garam secukup rasa

Lepas semua bebahan siap, campurkan kentang yg dah dilenyek dgn daging / ayam yg dah dikisar tadi. Make sure sama banyak lah.. uli sampai boleh jadi doh. Jangan lupa campur garam secukup rasa.

Pastu, kepal-kepalkan doh menjadi bulat & sedikit leper. Saiz, ikut suka nak buat besar mana. Aku buat cecomel je. Jenis sekali telan je – senanggg nak makan. Oh, sila jangan tanya kenapa ada bentuk bergedel yang agak pelik dalam gambar diatas. Itu my superhero punya keje. Dia tengah rajin nak menolong tu – layan kan je..

Lepas semua adunan tadi siap dibentuk (dikepal ler), panaskan kuali. Celupkan bergedel dalam telur dan golekkan atas tepung goreng kfc (atau bread crumb) dann goreng. Balik-balikkan sampai warnanya bertukar menjadi coklat keemasan (golden brown). Angkat & hidangkan.

Taddaaa… ini lah rupanya bergedel aku. Comel takk? Ada dua version bergedel dalam pinggan nih. Sebelah kanan tu aku guna tepung ayam goreng kfc; sebelah kiri pulak aku guna bread crumb. Sedapp sangat kalau dimakan cicah sos & mayonis. Nak makan dgn sup soto pun boleh sajor.

Ekceli ada banyakkkk version untuk buat bergedel. Ada yg suggest campur lada sulah, black pepper, daun sup & segala rempah ratus lagik. Bagi aku, terpulang lah pada citarasa tekak memasing. Aku lebih suka yg simple & tak memeningkan. Janji sodappp 🙂

Permalink 12 Comments

Resepi bergedel simple

September 24, 2008 at 2:00 am (Resepi)

Bergedel paling best yang aku penah makan adalah bergedel yg adik pompuan no.4 buat. Dia memang experttttt. Tapi, sejak dia kahwin & berpindah ke Kelantan.. takde orang yang nak buatkan bergedel untuk aku *tsskkk (nak buat sendiri malasss)

Tapi since tekak dah tak boleh tahan lagik, terpaksa lah buat sendiri juga. (note: resepi nih aku reka ikut selera aku) Ok, bersedia dgn pen & kertas? Lets salin resepi bergedil paling simple & senang dari aku.

Bebahan yang kita perlukan:

Kentang – direbus dan di lumatkan dgn garfu (6 biji – saiz kecil)
Daging /ayam – bersihkan dulu pastu cincang lumat (ikut suka nak guna byk mana – kalau malas sangat, beli je yang dah siap kisar – tapi untuk kesedapan maksima, better lah dicincang – baru terasa daging / ayam nya)
Telur ayam – dipukul dalam mangkuk (2 biji)
Tepung goreng ayam KFC (kat kedai ada jual) – murah je
Bread crumb (atau serbuk roti – nih sebagai alternatif kalau tanak guna tepung goreng ayam)
Garam secukup rasa

Lepas semua bebahan siap, campurkan kentang yg dah dilenyek dgn daging / ayam yg dah dikisar tadi. Make sure sama banyak lah.. uli sampai boleh jadi doh. Jangan lupa campur garam secukup rasa.

Pastu, kepal-kepalkan doh menjadi bulat & sedikit leper. Saiz, ikut suka nak buat besar mana. Aku buat cecomel je. Jenis sekali telan je – senanggg nak makan. Oh, sila jangan tanya kenapa ada bentuk bergedel yang agak pelik dalam gambar diatas. Itu my superhero punya keje. Dia tengah rajin nak menolong tu – layan kan je..

Lepas semua adunan tadi siap dibentuk (dikepal ler), panaskan kuali. Celupkan bergedel dalam telur dan golekkan atas tepung goreng kfc (atau bread crumb) dann goreng. Balik-balikkan sampai warnanya bertukar menjadi coklat keemasan (golden brown). Angkat & hidangkan.

Taddaaa… ini lah rupanya bergedel aku. Comel takk? Ada dua version bergedel dalam pinggan nih. Sebelah kanan tu aku guna tepung ayam goreng kfc; sebelah kiri pulak aku guna bread crumb. Sedapp sangat kalau dimakan cicah sos & mayonis. Nak makan dgn sup soto pun boleh sajor.

Ekceli ada banyakkkk version untuk buat bergedel. Ada yg suggest campur lada sulah, black pepper, daun sup & segala rempah ratus lagik. Bagi aku, terpulang lah pada citarasa tekak memasing. Aku lebih suka yg simple & tak memeningkan. Janji sodappp 🙂

Permalink 12 Comments

Next page »