>Mimpi disuruh mengaji

March 18, 2009 at 10:00 am (Surah Pilihan)

>

Semenjak dua menjak nih aku memang selalu sangat bermimpi taim tidur. Selalu tu mimpi buruk & mimpi pasal hantu je. Mamoru sampai dah lali bila aku cerita tentang mimpi buruk yang aku dapat. Selalu jugak la dia mengusik..

“Sayang nampak ke hantu tu? Macam mana rupa dia”

Gerem ok. Luckily, aku tak pernah ingat semua jalan cerita mimpi aku tu (nasib baik). Apa yang aku tau bila bangun tidur, mimpi aku adalah sangat tak best.

Tapi malam tadi lain sikit mimpi yang aku dapat. Aku mimpi aku duduk dalam kelas dengan kengkawan outdoor. Kat depan delas tu ada skrin komputer dan kami disuruh baca ayat-ayat yang terpampang kat skrin komputer tu. Sorang demi sorang kena berdiri kat depan dan baca ayat tu.

Cuak gak mulanya. Dari jauh aku try tengok & ingatkan surah yang aku kena baca. Puas aku fikir surah apa.. rupanya surah As-Saaffat. Bila terjaga dari tidur subuh tadi, lama aku duk terkelip-kelip fikirkan surah nih. Sejujurnya lah, dalam banyak-banyak surah yang aku duk selalu baca tafsirnya, surah nih aku selalu langkau. Even kalau dengar Quran online kat opis pun, aku selalu pilih surah-surah yang aku biasa dengar je.

So, pagi nih dengan penuh curious, bukak je komputer kat opis, terus aku dengar surah nih online & baca terjemahan dia sampai habis. Ada satu ayat dari surah nih yang aku rasa sesuai dengan keadaan aku sekarang dan buat aku suka nak baca & amalkan:


Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh!” (Surah As-Saaffat ayat 100)

Ayat suci nih menceritakan tentang doa Nabi Ibrahim (a.s) yang dimakbulkan oleh Allah (s.w.t) dan Baginda dikurniakan seorang anak lelaki yang penyabar.

Kat bawah nih, aku copy paste secara ringkas antara kandungan surah nih dalam Al-Quran.

As-Saaffat

Surah yang ke 37 di dalam Al-Quran. Yang bermaksud.. bersaf-saf atau berbaris. Diambil dari perkataan serupa yang terletak pada ayat permulaan surat ini yang menceritakan bagaimana para malaikat yang bersih jiwanya berbaris di hadapan Tuhannya dimana mereka tidak dapat digoda oleh syaitan.

Isi kandungan surah nih menceritakan tentang:

  1. Keimanan : Dalil-dalil tentang keesaan Allah (s.w.t); adanya hari kebangkitan; adanya padang mahsyar dan adanya hari kiamat; para malaikat selalu bertasbih kepada Allah.
  2. Kisah-kisah : Kisah Nuh a.s.;Kisah Ibrahim a.s.; dan Ismail a.s.; kisah Musa a.s. dan Harun a.s.; kisah Ilyas a.s.; kisah Luth a.s.; kisah Yunus a.s.
  3. Dan lain-lain : Sikap orang-orang kafir terhadap Al Quran; tuduh menuduh antara orang-orang kafir dengan pengikut-pengikutnya di hari Kiamat; kenikmatan di surga; tentang pohon zaqqum;celaan terhadap orang-orang yang mengatakan bahawa Allah mempunyai anak; seorang yang baik belum tentu menurunkan keturunan yang baik pula.
Advertisements

Permalink 5 Comments

Mimpi disuruh mengaji

March 18, 2009 at 10:00 am (Surah Pilihan)

Semenjak dua menjak nih aku memang selalu sangat bermimpi taim tidur. Selalu tu mimpi buruk & mimpi pasal hantu je. Mamoru sampai dah lali bila aku cerita tentang mimpi buruk yang aku dapat. Selalu jugak la dia mengusik..

“Sayang nampak ke hantu tu? Macam mana rupa dia”

Gerem ok. Luckily, aku tak pernah ingat semua jalan cerita mimpi aku tu (nasib baik). Apa yang aku tau bila bangun tidur, mimpi aku adalah sangat tak best.

Tapi malam tadi lain sikit mimpi yang aku dapat. Aku mimpi aku duduk dalam kelas dengan kengkawan outdoor. Kat depan delas tu ada skrin komputer dan kami disuruh baca ayat-ayat yang terpampang kat skrin komputer tu. Sorang demi sorang kena berdiri kat depan dan baca ayat tu.

Cuak gak mulanya. Dari jauh aku try tengok & ingatkan surah yang aku kena baca. Puas aku fikir surah apa.. rupanya surah As-Saaffat. Bila terjaga dari tidur subuh tadi, lama aku duk terkelip-kelip fikirkan surah nih. Sejujurnya lah, dalam banyak-banyak surah yang aku duk selalu baca tafsirnya, surah nih aku selalu langkau. Even kalau dengar Quran online kat opis pun, aku selalu pilih surah-surah yang aku biasa dengar je.

So, pagi nih dengan penuh curious, bukak je komputer kat opis, terus aku dengar surah nih online & baca terjemahan dia sampai habis. Ada satu ayat dari surah nih yang aku rasa sesuai dengan keadaan aku sekarang dan buat aku suka nak baca & amalkan:


Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh!” (Surah As-Saaffat ayat 100)

Ayat suci nih menceritakan tentang doa Nabi Ibrahim (a.s) yang dimakbulkan oleh Allah (s.w.t) dan Baginda dikurniakan seorang anak lelaki yang penyabar.

Kat bawah nih, aku copy paste secara ringkas antara kandungan surah nih dalam Al-Quran.

As-Saaffat

Surah yang ke 37 di dalam Al-Quran. Yang bermaksud.. bersaf-saf atau berbaris. Diambil dari perkataan serupa yang terletak pada ayat permulaan surat ini yang menceritakan bagaimana para malaikat yang bersih jiwanya berbaris di hadapan Tuhannya dimana mereka tidak dapat digoda oleh syaitan.

Isi kandungan surah nih menceritakan tentang:

  1. Keimanan : Dalil-dalil tentang keesaan Allah (s.w.t); adanya hari kebangkitan; adanya padang mahsyar dan adanya hari kiamat; para malaikat selalu bertasbih kepada Allah.
  2. Kisah-kisah : Kisah Nuh a.s.;Kisah Ibrahim a.s.; dan Ismail a.s.; kisah Musa a.s. dan Harun a.s.; kisah Ilyas a.s.; kisah Luth a.s.; kisah Yunus a.s.
  3. Dan lain-lain : Sikap orang-orang kafir terhadap Al Quran; tuduh menuduh antara orang-orang kafir dengan pengikut-pengikutnya di hari Kiamat; kenikmatan di surga; tentang pohon zaqqum;celaan terhadap orang-orang yang mengatakan bahawa Allah mempunyai anak; seorang yang baik belum tentu menurunkan keturunan yang baik pula.

Permalink 5 Comments

>Jom gi Tarawih

August 29, 2008 at 1:32 pm (Surah Pilihan)

>

Lusa (Ahad) nih insyaAllah kita akan mula bertarawikh. So, aku amik kesempatan nih untuk bubuh lafaz niat solats tarawikh kat sini. Maklum, kita buat sembahyang tarawikh setahun sekali je.. mana la tau kita terlupa camne nak lafaz niat ke? Sesama lah kita kongsi nahh..

Lafaz solat bagi yg bersembahyang sendirian di rumah:


Terjemahan: Sahaja aku Solat Sunat Tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Lafaz solat bagi sembahyang secara berjemaah:


Terjemahan: Sahaja aku solat sunat Tarawih dua rakaat(Imam atau makmum) kerana Allah Ta’ala

Note: Solat tarawikh nih hukum mengerjakannya adalah sunat Muakkad, iaitu sangat dituntut dalam Islam. Lebih afdal kalau kita dapat buat secara berjemaah. Kalau takde masa sangat, nak buat sengsorang pun boleh juga. Masa untuk mengerjakan solat nih sangat panjang.. daripada lepas Isyak sampai ke subuh – so, alasan takde masa tu, tak relevan laa nahh..

Permalink 5 Comments

Jom gi Tarawih

August 29, 2008 at 1:32 pm (Surah Pilihan)

Lusa (Ahad) nih insyaAllah kita akan mula bertarawikh. So, aku amik kesempatan nih untuk bubuh lafaz niat solats tarawikh kat sini. Maklum, kita buat sembahyang tarawikh setahun sekali je.. mana la tau kita terlupa camne nak lafaz niat ke? Sesama lah kita kongsi nahh..

Lafaz solat bagi yg bersembahyang sendirian di rumah:


Terjemahan: Sahaja aku Solat Sunat Tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Lafaz solat bagi sembahyang secara berjemaah:


Terjemahan: Sahaja aku solat sunat Tarawih dua rakaat(Imam atau makmum) kerana Allah Ta’ala

Note: Solat tarawikh nih hukum mengerjakannya adalah sunat Muakkad, iaitu sangat dituntut dalam Islam. Lebih afdal kalau kita dapat buat secara berjemaah. Kalau takde masa sangat, nak buat sengsorang pun boleh juga. Masa untuk mengerjakan solat nih sangat panjang.. daripada lepas Isyak sampai ke subuh – so, alasan takde masa tu, tak relevan laa nahh..

Permalink 6 Comments

Jom gi Tarawih

August 29, 2008 at 5:32 am (Surah Pilihan)

Lusa (Ahad) nih insyaAllah kita akan mula bertarawikh. So, aku amik kesempatan nih untuk bubuh lafaz niat solats tarawikh kat sini. Maklum, kita buat sembahyang tarawikh setahun sekali je.. mana la tau kita terlupa camne nak lafaz niat ke? Sesama lah kita kongsi nahh..

Lafaz solat bagi yg bersembahyang sendirian di rumah:


Terjemahan: Sahaja aku Solat Sunat Tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Lafaz solat bagi sembahyang secara berjemaah:


Terjemahan: Sahaja aku solat sunat Tarawih dua rakaat(Imam atau makmum) kerana Allah Ta’ala

Note: Solat tarawikh nih hukum mengerjakannya adalah sunat Muakkad, iaitu sangat dituntut dalam Islam. Lebih afdal kalau kita dapat buat secara berjemaah. Kalau takde masa sangat, nak buat sengsorang pun boleh juga. Masa untuk mengerjakan solat nih sangat panjang.. daripada lepas Isyak sampai ke subuh – so, alasan takde masa tu, tak relevan laa nahh..

Permalink 5 Comments

>Al-fatihah

November 13, 2007 at 5:07 pm (Surah Pilihan)

>

Innalillahiwainnailahiroji’un..

Baru sekejap tadi bapak called. Nenek tiri aku meninggal dunia tengahari tadi (al-fatihah). Kesian Aunt Shi.. sure dia tengah sedih sekarang nih. Sekejap lagi nak balik Melaka. Mungkin pegi keje dari kampung esok. Semoga roh arwah nenek dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Amin.

Surah Al-Fatihah:

Terjemahannya:

  1. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
  2. Segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan semesta alam,
  3. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,
  4. Yang menguasai hari pembalasan,
  5. Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan,
  6. Tunjukkanlah kepada kami jalan yang lurus,
  7. (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.

Permalink Comments Off on >Al-fatihah

Al-fatihah

November 13, 2007 at 5:07 pm (Surah Pilihan)

Innalillahiwainnailahiroji’un..

Baru sekejap tadi bapak called. Nenek tiri aku meninggal dunia tengahari tadi (al-fatihah). Kesian Aunt Shi.. sure dia tengah sedih sekarang nih. Sekejap lagi nak balik Melaka. Mungkin pegi keje dari kampung esok. Semoga roh arwah nenek dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Amin.

Surah Al-Fatihah:

Terjemahannya:

  1. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
  2. Segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan semesta alam,
  3. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,
  4. Yang menguasai hari pembalasan,
  5. Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan,
  6. Tunjukkanlah kepada kami jalan yang lurus,
  7. (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.

Permalink Comments Off on Al-fatihah

Al-fatihah

November 13, 2007 at 9:07 am (Surah Pilihan)

Innalillahiwainnailahiroji’un..

Baru sekejap tadi bapak called. Nenek tiri aku meninggal dunia tengahari tadi (al-fatihah). Kesian Aunt Shi.. sure dia tengah sedih sekarang nih. Sekejap lagi nak balik Melaka. Mungkin pegi keje dari kampung esok. Semoga roh arwah nenek dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Amin.

Surah Al-Fatihah:

Terjemahannya:

  1. Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
  2. Segala puji-pujian bagi Allah, Tuhan semesta alam,
  3. Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,
  4. Yang menguasai hari pembalasan,
  5. Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan,
  6. Tunjukkanlah kepada kami jalan yang lurus,
  7. (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.

Permalink Comments Off on Al-fatihah

>Hukum pegi majlis kahwin

November 2, 2007 at 5:16 pm (Surah Pilihan)

>

Just for info je. Aritu kan aku duk konpius hukum menghadiri jemputan perkahwinan samada ianya ‘wajib’ atau ‘sunat’. Kat sini, hasil dari research yang aku buat:

Hukum Menghadiri Kenduri Kahwin
Hukum menghadiri atau memenuhi undangan kahwin itu adalah fardhu `ain iaitu wajib ke atas setiap individu yang diundang. Ini berdasarkan kepada sabda Nabi Shallallahu `alaihi wasallam di dalam hadis-hadis Baginda, di antaranya :

Maksudnya : “Apabila salah seorang diantara kamu diundang untuk menghadiri walimah (perkahwinan), maka hendaklah dia datang menghadirinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Begitu juga sebuah hadis yang antara lain menyebutkan:

Maksudnya : “…. dan barangsiapa tidak memenuhi undangan (walimah pernikahan) maka dia telah melanggar perintah Allah dan RasulNya.” (Hadis riwayat Bukhari)

Err.. so aku rasa kengkawan semua tentu tahu point aku bagi info camni kan? Ha ha ha.. obviously. Aku nak korang semua datang masa wedding aku nanti. No excuse (well, unless ada perkara yang bebtul tak dapat dielakkan lah)Hik.

Permalink 3 Comments

Hukum pegi majlis kahwin

November 2, 2007 at 5:16 pm (Surah Pilihan)

Just for info je. Aritu kan aku duk konpius hukum menghadiri jemputan perkahwinan samada ianya ‘wajib’ atau ‘sunat’. Kat sini, hasil dari research yang aku buat:

Hukum Menghadiri Kenduri Kahwin
Hukum menghadiri atau memenuhi undangan kahwin itu adalah fardhu `ain iaitu wajib ke atas setiap individu yang diundang. Ini berdasarkan kepada sabda Nabi Shallallahu `alaihi wasallam di dalam hadis-hadis Baginda, di antaranya :

Maksudnya : “Apabila salah seorang diantara kamu diundang untuk menghadiri walimah (perkahwinan), maka hendaklah dia datang menghadirinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Begitu juga sebuah hadis yang antara lain menyebutkan:

Maksudnya : “…. dan barangsiapa tidak memenuhi undangan (walimah pernikahan) maka dia telah melanggar perintah Allah dan RasulNya.” (Hadis riwayat Bukhari)

Err.. so aku rasa kengkawan semua tentu tahu point aku bagi info camni kan? Ha ha ha.. obviously. Aku nak korang semua datang masa wedding aku nanti. No excuse (well, unless ada perkara yang bebtul tak dapat dielakkan lah)Hik.

Permalink 5 Comments

Hukum pegi majlis kahwin

November 2, 2007 at 9:16 am (Surah Pilihan)

Just for info je. Aritu kan aku duk konpius hukum menghadiri jemputan perkahwinan samada ianya ‘wajib’ atau ‘sunat’. Kat sini, hasil dari research yang aku buat:

Hukum Menghadiri Kenduri Kahwin
Hukum menghadiri atau memenuhi undangan kahwin itu adalah fardhu `ain iaitu wajib ke atas setiap individu yang diundang. Ini berdasarkan kepada sabda Nabi Shallallahu `alaihi wasallam di dalam hadis-hadis Baginda, di antaranya :

Maksudnya : “Apabila salah seorang diantara kamu diundang untuk menghadiri walimah (perkahwinan), maka hendaklah dia datang menghadirinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Begitu juga sebuah hadis yang antara lain menyebutkan:

Maksudnya : “…. dan barangsiapa tidak memenuhi undangan (walimah pernikahan) maka dia telah melanggar perintah Allah dan RasulNya.” (Hadis riwayat Bukhari)

Err.. so aku rasa kengkawan semua tentu tahu point aku bagi info camni kan? Ha ha ha.. obviously. Aku nak korang semua datang masa wedding aku nanti. No excuse (well, unless ada perkara yang bebtul tak dapat dielakkan lah)Hik.

Permalink 3 Comments

>al Insyirah

October 4, 2007 at 8:45 am (Surah Pilihan)

>

Hari nih 22 Ramadhan 1428 Hijrah

Malam nih aku bertolak balik Melaka. Sama ada aku bersedia atau tak, aku kena juga selesaikan prob antara bapak & adik. Harap takde apa tindakan bodoh yg datang dari pihak aku, bapak atau adik. Aku tak sanggup tgk sejarah lama berulang lagi.

Aku tak boleh kosentret buat keje. Kusut sangat kepala aku sekarang nih. Rasa nak je aku jeritkan apa yg aku rasa. Tapi apa guna. Bukannya boleh selesaikan apa-apa. Sesilap nanti orang ingat aku gila.

Teringat tentang surah al Insyirah (alam Nasyrah). Kata orang kalau hati tak tenteram & berdepan dengan masalah yg merumitkan, kita boleh amalkan baca surah nih. Kalau korang perasan, surah nih selalu kita baca dalam muqaddam masa kekecik dulu. Aku paste kat sini. Kita share sesama lah ey. Sesiapa yg tengah bersedih atau berdepan dgn masalah hidup macam aku nih, meh la amalkan surah nih sesama. Semoga masalah kita dipermudahkan Allah (swt)

Bismillahirrahmanirrahim..

Maksudnya: “Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah pertunjuk)? Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam)- Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran di sertai kemudahan, (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran, disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal salih), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal salih yang lain), Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Kelebihan surah al-Insyirah:

  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah sebagai wirid pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu, nescaya hilang dukacita nya dan dikurniakan oleh Allah s.w.t. akan rezekinya dengan beberapa banyak.
  • Siapa-siapa sentiasa banyak membaca Surah Al-Insyiraah nescaya mudah mendapat rezekinya dan luas fikirannya, senang membuat sesuatu pekerjaan dan hilang daripadanya sifat malas.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah 7 (tujuh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang, nescaya terlepas daripadanya kesusahan dan dipermudahkan oleh Allah s.w.t. akan rezekinya.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah 40 (empat puluh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mengurnia Allah s.w.t. kepadanya kekayaan.
  • Siapa-siapa susah pada suatu pekerjaan, hendaklah sembahyang dengan kifayat yang tersebut di bawah ini, nescaya sampai maksudnya, iaitu:
    1. Sembahyang sunat dua rakaat.
    2. Pada tiap-tiap rakaat baca Surah Al-Fatihah dan surah (mana-mana surah)
    3. Lepas sembahyang, duduk menghadap kiblat dengan tetap bersungguh-sungguh ingatlah akan Allah s.w.t., dan baca Surah Al-Insyiraah sebanyak bilangan hurufnya.
    4. Sesudah membaca Surah Al-Insyiraah, pohonkanlah apa-apa yang di hajati daripada Allah s.w.t.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 200 (dua ratus) kali pada tiap-tiap hari ketika matahari naik (waktu dhuha), nescaya memperlihat oleh Allah s.w.t. kepadanya perkara-perkara yang ajaib.
  • Siapa-siapa berhajat sesuatu perkara, bacalah Surah Al-Insyiraah 700 (tujuh ratus) kali atau 1000 (seribu) kali pada tiap-tiap hari selama ia mengusahakannya, nescaya beroleh apa-apa yang di hajati.
  • Siapa-siapa menulis Surah Al-Insyiraah pada suatu bekas dan menghapuskannya dengan air mawar kemudian minum, nescaya hilang dukacitanya dan terpelihara daripada terkejut. Setengah daripada khasiat Surah Al-Insyiraah itu ialah di baca kerana jadi ubat demam dengan kifayat:
    1. Ambillah seurat benang daripada kulit kayu dan bacakan Surah Al-Insyiraah.
    2. Tiap-tiap ketika baca huruf “Kaf” daripadanya, simpullah benang itu sekali, hingga cukup jumlah semuanya tujuh kali simpul.
    Kemudian ikatkan benang itu ke tangan orang yang demam pada pergelangannya yang di sebelah kiri.
  • Siapa-siapa benak menghafaz, tulislah Surah Al-Insyiraah dan minum airnya bersama-sama menelan air liur ketika berbuka puasa selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mudah ingat apa-apa yang di hafaznya, dan jika minum airnya itu lain daripada masa berbuka boleh juga, tetapi yang baiknya ialah pada masa yang tersebut.

Semlm balik awal. Plan nak ke Putrajaya. Tapi mcm tak sempat je, so terus balik umah. Singgah pasaraya kat area umah. Beli barang basah sikit. Dlm keadaan kepa tengah runsing tu better aku penuhkan masa dengan memasak. Ada jugak faedahnya dari melayan masalah yg belum tentu hujung pangkal nih. Tak sangka banyak pulak lauk yg aku masak, ada sambal udang, asam pedas ikan kembung campur terung & sup bebola ayam. Terus berselera nak makan taim berbuka.

Sahur pulak.. makan megi mee je. Tu pun makan kat HKL dgn Mamoru~kun & adik aku. Daripada kul 3.00 pagi tadi kitaorang dah terpacak kat sana. Hmm.. membazir lauk pauk kat umah yg aku masak tu. Tak sempat nak balik makan.

p/s: Berkat surah al Insyirah.. aku dapat Nur Insyirah.. alhamdullilah.

Permalink Comments Off on >al Insyirah

al Insyirah

October 4, 2007 at 8:45 am (Surah Pilihan)

Hari nih 22 Ramadhan 1428 Hijrah

Malam nih aku bertolak balik Melaka. Sama ada aku bersedia atau tak, aku kena juga selesaikan prob antara bapak & adik. Harap takde apa tindakan bodoh yg datang dari pihak aku, bapak atau adik. Aku tak sanggup tgk sejarah lama berulang lagi.

Aku tak boleh kosentret buat keje. Kusut sangat kepala aku sekarang nih. Rasa nak je aku jeritkan apa yg aku rasa. Tapi apa guna. Bukannya boleh selesaikan apa-apa. Sesilap nanti orang ingat aku gila.

Teringat tentang surah al Insyirah (alam Nasyrah). Kata orang kalau hati tak tenteram & berdepan dengan masalah yg merumitkan, kita boleh amalkan baca surah nih. Kalau korang perasan, surah nih selalu kita baca dalam muqaddam masa kekecik dulu. Aku paste kat sini. Kita share sesama lah ey. Sesiapa yg tengah bersedih atau berdepan dgn masalah hidup macam aku nih, meh la amalkan surah nih sesama. Semoga masalah kita dipermudahkan Allah (swt)

Bismillahirrahmanirrahim..

Maksudnya: “Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah pertunjuk)? Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam)- Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran di sertai kemudahan, (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran, disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal salih), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal salih yang lain), Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Kelebihan surah al-Insyirah:

  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah sebagai wirid pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu, nescaya hilang dukacita nya dan dikurniakan oleh Allah s.w.t. akan rezekinya dengan beberapa banyak.
  • Siapa-siapa sentiasa banyak membaca Surah Al-Insyiraah nescaya mudah mendapat rezekinya dan luas fikirannya, senang membuat sesuatu pekerjaan dan hilang daripadanya sifat malas.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah 7 (tujuh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang, nescaya terlepas daripadanya kesusahan dan dipermudahkan oleh Allah s.w.t. akan rezekinya.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah 40 (empat puluh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mengurnia Allah s.w.t. kepadanya kekayaan.
  • Siapa-siapa susah pada suatu pekerjaan, hendaklah sembahyang dengan kifayat yang tersebut di bawah ini, nescaya sampai maksudnya, iaitu:
    1. Sembahyang sunat dua rakaat.
    2. Pada tiap-tiap rakaat baca Surah Al-Fatihah dan surah (mana-mana surah)
    3. Lepas sembahyang, duduk menghadap kiblat dengan tetap bersungguh-sungguh ingatlah akan Allah s.w.t., dan baca Surah Al-Insyiraah sebanyak bilangan hurufnya.
    4. Sesudah membaca Surah Al-Insyiraah, pohonkanlah apa-apa yang di hajati daripada Allah s.w.t.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 200 (dua ratus) kali pada tiap-tiap hari ketika matahari naik (waktu dhuha), nescaya memperlihat oleh Allah s.w.t. kepadanya perkara-perkara yang ajaib.
  • Siapa-siapa berhajat sesuatu perkara, bacalah Surah Al-Insyiraah 700 (tujuh ratus) kali atau 1000 (seribu) kali pada tiap-tiap hari selama ia mengusahakannya, nescaya beroleh apa-apa yang di hajati.
  • Siapa-siapa menulis Surah Al-Insyiraah pada suatu bekas dan menghapuskannya dengan air mawar kemudian minum, nescaya hilang dukacitanya dan terpelihara daripada terkejut. Setengah daripada khasiat Surah Al-Insyiraah itu ialah di baca kerana jadi ubat demam dengan kifayat:
    1. Ambillah seurat benang daripada kulit kayu dan bacakan Surah Al-Insyiraah.
    2. Tiap-tiap ketika baca huruf “Kaf” daripadanya, simpullah benang itu sekali, hingga cukup jumlah semuanya tujuh kali simpul.
    Kemudian ikatkan benang itu ke tangan orang yang demam pada pergelangannya yang di sebelah kiri.
  • Siapa-siapa benak menghafaz, tulislah Surah Al-Insyiraah dan minum airnya bersama-sama menelan air liur ketika berbuka puasa selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mudah ingat apa-apa yang di hafaznya, dan jika minum airnya itu lain daripada masa berbuka boleh juga, tetapi yang baiknya ialah pada masa yang tersebut.

Semlm balik awal. Plan nak ke Putrajaya. Tapi mcm tak sempat je, so terus balik umah. Singgah pasaraya kat area umah. Beli barang basah sikit. Dlm keadaan kepa tengah runsing tu better aku penuhkan masa dengan memasak. Ada jugak faedahnya dari melayan masalah yg belum tentu hujung pangkal nih. Tak sangka banyak pulak lauk yg aku masak, ada sambal udang, asam pedas ikan kembung campur terung & sup bebola ayam. Terus berselera nak makan taim berbuka.

Sahur pulak.. makan megi mee je. Tu pun makan kat HKL dgn Mamoru~kun & adik aku. Daripada kul 3.00 pagi tadi kitaorang dah terpacak kat sana. Hmm.. membazir lauk pauk kat umah yg aku masak tu. Tak sempat nak balik makan.

p/s: Berkat surah al Insyirah.. aku dapat Nur Insyirah.. alhamdullilah.

Permalink Comments Off on al Insyirah

al Insyirah

October 4, 2007 at 12:45 am (Surah Pilihan)

Hari nih 22 Ramadhan 1428 Hijrah

Malam nih aku bertolak balik Melaka. Sama ada aku bersedia atau tak, aku kena juga selesaikan prob antara bapak & adik. Harap takde apa tindakan bodoh yg datang dari pihak aku, bapak atau adik. Aku tak sanggup tgk sejarah lama berulang lagi.

Aku tak boleh kosentret buat keje. Kusut sangat kepala aku sekarang nih. Rasa nak je aku jeritkan apa yg aku rasa. Tapi apa guna. Bukannya boleh selesaikan apa-apa. Sesilap nanti orang ingat aku gila.

Teringat tentang surah al Insyirah (alam Nasyrah). Kata orang kalau hati tak tenteram & berdepan dengan masalah yg merumitkan, kita boleh amalkan baca surah nih. Kalau korang perasan, surah nih selalu kita baca dalam muqaddam masa kekecik dulu. Aku paste kat sini. Kita share sesama lah ey. Sesiapa yg tengah bersedih atau berdepan dgn masalah hidup macam aku nih, meh la amalkan surah nih sesama. Semoga masalah kita dipermudahkan Allah (swt)

Bismillahirrahmanirrahim..

Maksudnya: “Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah pertunjuk)? Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam)- Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran di sertai kemudahan, (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran, disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal salih), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal salih yang lain), Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

Kelebihan surah al-Insyirah:

  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah sebagai wirid pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu, nescaya hilang dukacita nya dan dikurniakan oleh Allah s.w.t. akan rezekinya dengan beberapa banyak.
  • Siapa-siapa sentiasa banyak membaca Surah Al-Insyiraah nescaya mudah mendapat rezekinya dan luas fikirannya, senang membuat sesuatu pekerjaan dan hilang daripadanya sifat malas.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah 7 (tujuh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang, nescaya terlepas daripadanya kesusahan dan dipermudahkan oleh Allah s.w.t. akan rezekinya.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyirah 40 (empat puluh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mengurnia Allah s.w.t. kepadanya kekayaan.
  • Siapa-siapa susah pada suatu pekerjaan, hendaklah sembahyang dengan kifayat yang tersebut di bawah ini, nescaya sampai maksudnya, iaitu:
    1. Sembahyang sunat dua rakaat.
    2. Pada tiap-tiap rakaat baca Surah Al-Fatihah dan surah (mana-mana surah)
    3. Lepas sembahyang, duduk menghadap kiblat dengan tetap bersungguh-sungguh ingatlah akan Allah s.w.t., dan baca Surah Al-Insyiraah sebanyak bilangan hurufnya.
    4. Sesudah membaca Surah Al-Insyiraah, pohonkanlah apa-apa yang di hajati daripada Allah s.w.t.
  • Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 200 (dua ratus) kali pada tiap-tiap hari ketika matahari naik (waktu dhuha), nescaya memperlihat oleh Allah s.w.t. kepadanya perkara-perkara yang ajaib.
  • Siapa-siapa berhajat sesuatu perkara, bacalah Surah Al-Insyiraah 700 (tujuh ratus) kali atau 1000 (seribu) kali pada tiap-tiap hari selama ia mengusahakannya, nescaya beroleh apa-apa yang di hajati.
  • Siapa-siapa menulis Surah Al-Insyiraah pada suatu bekas dan menghapuskannya dengan air mawar kemudian minum, nescaya hilang dukacitanya dan terpelihara daripada terkejut. Setengah daripada khasiat Surah Al-Insyiraah itu ialah di baca kerana jadi ubat demam dengan kifayat:
    1. Ambillah seurat benang daripada kulit kayu dan bacakan Surah Al-Insyiraah.
    2. Tiap-tiap ketika baca huruf “Kaf” daripadanya, simpullah benang itu sekali, hingga cukup jumlah semuanya tujuh kali simpul.
    Kemudian ikatkan benang itu ke tangan orang yang demam pada pergelangannya yang di sebelah kiri.
  • Siapa-siapa benak menghafaz, tulislah Surah Al-Insyiraah dan minum airnya bersama-sama menelan air liur ketika berbuka puasa selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mudah ingat apa-apa yang di hafaznya, dan jika minum airnya itu lain daripada masa berbuka boleh juga, tetapi yang baiknya ialah pada masa yang tersebut.

Semlm balik awal. Plan nak ke Putrajaya. Tapi mcm tak sempat je, so terus balik umah. Singgah pasaraya kat area umah. Beli barang basah sikit. Dlm keadaan kepa tengah runsing tu better aku penuhkan masa dengan memasak. Ada jugak faedahnya dari melayan masalah yg belum tentu hujung pangkal nih. Tak sangka banyak pulak lauk yg aku masak, ada sambal udang, asam pedas ikan kembung campur terung & sup bebola ayam. Terus berselera nak makan taim berbuka.

Sahur pulak.. makan megi mee je. Tu pun makan kat HKL dgn Mamoru~kun & adik aku. Daripada kul 3.00 pagi tadi kitaorang dah terpacak kat sana. Hmm.. membazir lauk pauk kat umah yg aku masak tu. Tak sempat nak balik makan.

p/s: Berkat surah al Insyirah.. aku dapat Nur Insyirah.. alhamdullilah.

Permalink Comments Off on al Insyirah

>di hari mulia ini

September 20, 2007 at 8:01 am (Surah Pilihan)

>

Hari nih 8 Ramadhan 1428 Hijrah

Kita tukar lagi lagu raya kat blog nih yer jang? Terima lahhh.. Norkumalasari dengan lagunya.. Pulang di hari raya..!! Best kan? Meriahnyaaa..

Semlm, sebelum balik opis aku dah call sumer adik-bradik aku. Suh balik berbuka kat umah kalau sempat. Alhamdullilah, minit-minit terakhir sebelum maghrib semuanya sempat sampai ke rumah. Menu berbuka simple je, just kari ayam, ikan masak gulai cili api dgn kuih muih sikit. Jadi lah.. yg penting kemeriahan berbuka dgn adik-bradik sendiri.

Sahur pulak makan lauk yg sama. Tapi aku tak makan nasik lah – ngantuk kat opis nanti. Aku buat cempedak goreng.. fuhh layannn btul taim sesejuk subuh tu. Sekarang, lepas sahur ada rutin baru. Terpengaruh dari adik lelaki aku no.3 nih. Suka sangat dia tengok bacaan ayat-ayat al-Quran kat tibi. Hm, ada gak kebaikannya. Boleh betulkan bacaan tajwid dia.

Hari nih mungkin balik lebih awal dari biasa. Aku teringin sangat tengok kemeriahan kedai-kedai kat area jalan TAR sempena bulan puasa nih. Sure ramai orang kan? Bukan pi sana nak bershopping ke haper. Just nak amik feel je. Dari dulu mmg nih la tebiat aku. Kalau kat kampung tu, aku suka tengok umah-umah orang yg pasang panjut (pelita / damaran) kat tengah laman. Feeling syahdu je rasa. Pastu tengok gerai-gerai yg penuh kat pasar ramadhan.. seronok sgt. Rasa hepi tengok orang keliling aku hepi. Best kan?

Ok arr.. cakap banyak, dosa pun banyak nanti. Aku nak ‘menyelam’ cari resipi kuih raya lagi. Arituh dah dapat separuh. Pasnih nak kena tunggu bendera Jepun naik lah – taim tu baru boleh buat kuih.. hik.

Info

Nak share satu mender yg sangat menarik-narik jari aku untuk jot down kat sini. Pagi tadi baca utusan online pasal sorang muaalaf nih. Asalnya beragama Roman Katholik dari Indonesia. Ceritanya camnih, satu hari tu rumah dia diterjah pengganas, orang-orang jahat tu siap bawak pedang geledah umah mamat nih. Gerunnn sangattt. Masa nih dia belum peluk Islam lagi arr cuma minat untuk dalami Islam tu dah ada.

Dalam situasi yg sungguh menakutkan tu, dia tak sempat nak menyorok atau melarikan diri. Dia just duduk kat penjuru sudut rumah dia sambil membaca ayat Qursi yg terakhir. Dalam keadaan yg runcing tu dia bernjanji pada diri sendiri untuk memeluk agama Islam sekiranya terselamat dari pengganas tersebut.

Apa yg mengejutkan, penyerang tersebut langsung tidak perasankan saudara kita nih yg duduk kat sudut rumah tanpa berselindung dgn apa-apa objek. Pelik kan? Maha suci Allah. Alhamdullilah dia selamat. Akhirnya dia ambil keputusan untuk berhijrah ke Malaysia dan memeluk agama Islam pada tahun 2005 di depan Ustaz Sulaiman Ding Yu Zhong.

Ada 2 perkara menarik kat sini.

Pertama, tentang ayat ke 255 dari surah al-Baqarah iaitu ayat Kursi – ayat yg paling agung dalam al-Quran. Tuhan Maha Penyayang.. masih mahu lagi Dia menunjukkan pada kita tentang kebesaran-Nya

Kedua, tentang muaalaf yg mengislamkan muaalaf. Perkara nih mmg perkara yg sangat baik. Terlalu baik. Tapi dalam pada tu, tataw kenapa aku rasa malu. Kesungguhan golongan muaalaf nih buat aku rasa malu dgn diri sendiri. Aku yg dilahirkan sebagai Islam, saudara-saudara se-Islam, kawan-kawan se-Islam yg lain, semuanya hanya Islam pada nama. Mulut menyebut shahadah, kaki-tangan menjalankan ibadah, tapi hati? perbuatan? nafsu? Astafirullah.. astafirullah.. kerdilnya diri aku ya Allah.

p/s: Mamoru~kun, bimbinglah saya..

*kengkawan, meh la dengar bacaan ayat Al-Qursi nih. kejap je, tak sampai 2 minit pun. alaa.. kalau lagu best-best tu boleh tunggu lelama, yg nih sekejap pun tak leh ke?*

IMPORTANT

Kepada semua umat Islam seluruh dunia, sila klik & sain petition nih. MP di negara Belanda mahu kitab suci al-Quran di banned di negara mereka. Kengkawan, selamatkan Islam, beritahu mereka Islam bukan agama pengganas. Islam itu indah & penuh kedamaian. So, please to all muslim out there, klik on this link and just put your name, email & a simple comment:

http://www.petitiononline.com/SUN0807/petition.html

klik sini untuk baca cerita tentang cadangan MP Belanda untuk banned al-Quran:

http://english.aljazeera.net/NR/exeres/FAEC4703-83E2-44DA-9DA4-1A7702C354C1.htm

Permalink Comments Off on >di hari mulia ini

Next page »