>XPDC Gunung Trusmadi & Tambuyukon (Part 2)

August 16, 2010 at 2:00 am (XPDC Gunung)

>

Found this one in my drafted entries. Fuiyoo.. gila lama gambar nih tak ber-publish. Since April okeh. Seriyes lama. Now what make me totally forgot to publish this one ek?

Since aku amik masa sikit nak suruh Mamoru transfer semua gambar dalam DSLR dia ke pc nih, kita layan dulu gambar XPDC aku ke Gunung Trusmadi & Tambuyukon di Sabah – XPDC first dan last aku dalam tahun nih (tahun nih je.. lepas bersalin sok, aku sambung naik gunung balik)

Untuk baca story XPDC Gunung Trusmadi & Tambuyukon (Part 1), sila klik kat tulisan bergaris tu ya πŸ™‚



Day 3 (Sabtu, 3 April 2010)


Lepas turun dari Gunung Trusmadi, kami terus gerak ke Poring. Plan asal nak bermalam kat Pos Monggis. Tapi memandangkan hari dah gelap masa kami sampai Poring, memasing dah berbelah bagi. Dengan perut yang agak kelaparan plusss badan yang penat gila baru turun gunung, untuk pacak khemah dan mengadap stove adalah perkara yang sungguh menguji mental & fizikal. Nego punya nego, dapat lah kami bermalam di Poring dengan kos yang sangat minimum (sewa dorm). Kalau ikutkan, kami tak boleh check-in kat situ sebab tak ikut prosedur. Tapi, alhamdullilah. Urusan kami dipermudahkan. Lega dowh. Boleh terus bersihkan badan dan tidur. Nak memasak pun senang. Tayah sesusah paya keluar stove, gas. Kat sana lengkap pantry semua.


Pukul 5.30 pagi kami bertolak tinggalkan Poring. Aku bantai membuta sepanjang jalan. Gelap. Ngantuk


Kami sampai Pos Monggis dalam pukul 7.00 pagi (as planned). Yang tak bestnya, kat sini kami diberi tag Gunung Kinabalu. Sengal je. Walhal kami nak mendaki Gunung Tambuyukon. Maybe pihak Kinabalu Park tak mementingkan gunung nih. Maklum lah, siapa nak mendaki gunung hazabbb takde view nih kan. Lain lah Kinabalu. View meletoppp. Taim aku bergambar nih, mata aku agak bengkak sebelah. Tataw menatang apa sudah cium mata aku malam tu. Oh, sila peratikan perut aku yang pregnant 2 bulan taim nih.. huhuhu

Route map ke Puncak Gunung Tambuyukon. Kalau tengok peta, macam senanggggg je route dia. Tapi dia punya hazabb, nauzubillah. Yerr, padan muka aku. Siapa suruh panjat dua gunung sekaligus!


Chua sibuk enterprem. Jejaka ini masih single ye uolss. Umur 29 tahun. Berkerjaya. Berkereta. Berminat? Sila cari blog dia.. huhuhuuhu (ampunnn Chua)


Starting point – Pos Monggis. Pendaki yang bermalam disini, kena pacak khemah kat kawasan lapang depan Pos Monggis nih. Rumah nih untuk guide je uolss. Kemudahan awam seperti tandas, paip air, ada disediakan. Cuma pada aku lah, tak begitu terurus lah. Maklum lah, pihak Kinabalu Park kan mementingkan kemudahan di gunung Kinabalu jer.


Taklimat dari guide sebelum bertolak.


Tu diaaa.. baru trekking tak sampai 15 minit memasing dah carik port untuk take 5. Trekk hazabbbbb uolss. Dia bagi pacak all the time. Pacak jenis tak hingat okeh. Naik.. Naikkkk Naikkkkkk je. Payah nak cari port landai.


Tak ingat log arr. Malas nak bukak gile cari dalam pc nih. Kalau tak silap aku, dalam sejam lebih baru kami sampai Pondok Kulat nih. Aku tak rehat lama kat sini. Pacattt banyakkk oiiiii.


Nih pulak Pondok Kera. Oh, setiap pondok perhentian, ada disediakan tandas (yang tak berapa nak terurus (tutup pakai kanvas je) dan jugak tong tadahan air. Kami stop sekejap je kat sini sebab memasing tak sesabar nak sampai kemsait.


On the way ke Kem seterusnya, Mamoru terjatuh dari tebing licin gara-gara kami tersilap trek. Tangan dia terseliuh. Oh, trek kat gunung Tambuyukon nih memang bahaya sikit. Kalau silap jalan memang sesat. Marking kurang / hampir tak ada.


Kem Wuluh. Pada aku kem yang agak hazabbbb. Dah la jalan ke sini penuh dengan pokok tumbang. Part nak turun dari tebing curam tu memang tak boleh blah. Tak penah-penah perut aku kecut sampai rasa nak termuntah tengok trek nih. Lutut menggigil beb. Tataw lah kalau tu pembawakan orang pregnant. Tapi aku rasa memang trekk nih hazabbb laa. Kami lepak sini dalam sejam. Lunch nasi lauk sambal sardin yang aku masak kat Poring subuh gaban tu. Nak makan pun jari menggigil-gigil. Saiko la gunung nih. Oh, ada sungai kecik kat sini.


Rehat sekejap. Taim nih tinggal aku berempat dengan Mamoru, Chua & Sweeper.


Kem Kepuakan (macam bunyik Ke-puaka-an pun ada kan?) Tapi aku tak berani nak komen lelebih. Kami sampai sini taim hari dah nak gelap. Magrib. Chua sempat berenang kat sungai ni. Besar jugak sungai dia. Kat sini, aku dah bajet, kompem kami kena trekking malam. Sigh.


Chua dan Mamoru depan sungai di Kem Kepuakan.


Taim kami take 5 kat sini, incik Sweeper pergi memcari durian hutan. Kebetulan musim durian hutan taim tu. Sedap jugak durian nih. Manis dan tak pahit macam buah durian kat Pasar. Buah dia pun kecik je. Besar tapak tangan. Kata incik Sweeper, kat hutan nih jangan makan durian sebarang. Ada jenis yang beracun.


Pukul 7.00 malam kami sampai kemsait. Gila penat. Saiko. Stress dan segala bagai lah. Penat sebab melayan trek yang hazabbbb & pacak sepanjang masa. Saiko sebab terpaksa melayan pacat yang berjuta banyakknyaa kat trek. Habis satu badan aku kena gigit okeh. Sepanjang 32 gunung yang aku daki kat Malaysia, Tambuyukon punya pacat lah yang paling hazabb. Gunung Bintang dan Gunung Bubu punya pacat pun tak camnih banyaknya.


Suami yang sentiasa membantu bila aku memerlukan. Punya la sabar melayan karenah wife dia sepanjak trek nih. Aku rasa Mamoru punya penderitaan di gunung di lebih hebat dari aku.



Day 4 (Sabtu, 4 April 2010)


Pagi di kemsait. Pagi tu memang aku tak sanggup dan tak larat langsung nak teruskan pendakian ke puncak. Tapi, ko nak kena bahan?? Kang ada yang cakap, “apa barang panjat gunung tak sampai puncak?”. Berkat dorongan dan semangat yang tinggal sipi-sipi je lagi, aku gagah kan jugak. Sebabnya, kalau aku tak sampai puncak, konpem lah Mamoru pun tak jejak kat Puncak Tambuyukon. Takdenya dia nak tinggalkan aku sengsorang kat kemsait tu.


Gambar hiasan. Banyakk lagi gambar lelawa yang aku snap sepanjang trek.


Trek ke puncak penuh dengan hutan buluh. Ada lah lebih kurang macam trek Bintang kat Kedah. Pacat masih ada ye.


Jeneral Kem. Take 5 kejap kat sini.Trek masih pacak dan mencanak. Bila jumpa kawasan rata tu, kira heaven seketika.


Gambar hiasan lagi. Memacam spesis dan saiz. Semua aku snap.


Hutan lumut dan duri.


Take 5 di celah dahan pokok. Jadi lah. Nak cari port rata susah sangat.


Starting ke puncak berbatu


Bahaya jugak kawasan nih. kat puncak batu nih lah aku terkandas masa otw turun. Hujan lebat + angin kuat. Tak berani aku nak melangkah. Takut kena terbang dek angin. Hujan reda sikit baru aku cecepat jalan.


Gila banyak puncak batu kat sini. Tajam dan curam. Kiri kanan gaung lak tu.


See what I mean. Bayangkan lah korang kena berdiri atas batu tu taim hujan lebat + angin kencang. Konpem mengucap awal-awal.


Punya lah jauh berjalan baru sampai Kem Wuluh. Kem last kat trek nih. Kata guide, Kem Wuluh & Kem Jeneral tak boleh dibuat kemsait. Ada ular besar. Hmm..


Permatang sebelum sampai ke Puncak Gunung Tambuyukon. Nampak Chua kat belakang tu?


Akhirnya sampai jugak kami ke puncak gunung Tambuyukon. Lepak sekejap je. Serjukkkk. Lepas makan terus gerak turun sebab langit dah gelap. Again, gunung nih takde view ok. Reception (phone) pun agak tenggelam timbul kalau nak compare dengan gunung Trusmadi sebelum nih. Seperti yang aku cakap tadi, taim nak turun memang hazab dengan hujan yang lebat + angin kencang. Kami sampai kemsait dah pukul 5 petang. Nasib baik barang dah siap pack awal-awal. Pekena megi macam orang kebulur. Masa kat kemsait nih, tinggal kami berempat je (aku, Mamoru, Chua & sweeper). Team yang lain (Che Jaafar, Che Lai, Talha & guide) dan turun ke Kem Kepuakan. Aku berbelah bagi naik tinggalkan kemsait sebab badan aku memang dah tak larat sangat. Kaki pulak start sakit. Lama kami trapped kat kemsait tu (sampai pukul 7.00 malam!). Tak boleh nak gerak sebab hujan lebat sangat. Memasing dah menggigil macam kena parkinson. Tapi, last-last kami decide untuk turun jugak sebab kami tak cukup camping gear untuk bermalam kat situ. Semua dah kena angkut dengan team yang turun awal.


Nih antara port gigitan pacat kat kaki aku. Port lain pun banyakk juga. Tapi agak sensitif untuk dipamerkan kat sini. Free je derma darah kat pacat. Ntah berapa puluh yang berjaya gigit badan aku dan berapa ratus pulak yang berjaya dibuang pun aku tataw. Tawakkal je. Kami berjaya sampai Kem Kepuakan dalam pukul 10.30 malam!! Team xpdc lain dah siap tidur lena dah. Nasib baik derang dah masakkan dinner untuk kami. Tenkiu kengkawan.



Day 5 (Sabtu, 5 April 2010)


Gambar kami sampai ke Kem Monggis tengahari esoknya tak ada dalam Sony compact aku. Nih gambar celebration kat KK Town – layan seafood. Aku adalah serious pewai sampai tak ada gambar taim hari last dalam hutan. Kat DSLR Mamoru ada kut. Kesian Mamoru kena pikul dua haversack sekaligus (salah satu tu aku punya laa). Maklum lah wife dia dah sampai tahap kritikal terpaksa berjalan guna dua tongkat. Penangan pregnant dua bulan!

Apa pun, alhamdullilah, dua gunung berjaya ditawan dalam xpdc kali nih. Dan syukur sekali lagi, baby dalam perut turut kuat semangat dan mampu bertahan dengan hobi gila mummy dia nih.

Next XPDC? Gunung Murud (aku nak grad G5) Tapi sila tunggu aku habis bersalin & berpantang.. huhuhu
Advertisements

Permalink 5 Comments

>XPDC Gunung Trusmadi & Tambuyukon (Part 1)

April 28, 2010 at 7:30 am (XPDC Gunung)

>

My first and last xpdc for this year (I didnt know that I am pregnant during this xpdction!!)

Trip : XPDC Mendaki Gunung Trusmadi & Gunung Tambuyukon, Sabah
Date: 1 – 6 April 2010 (Tempoh pendakian 5 hari 4 malam)
Line up : Aku (the only lady in this trip), Mamoru, Chua, Talha, che Jaafar & che Lai

Detail log, aku buat kemudian ek. Layan gambar dulu. Aku post gambar untuk untuk Trusmadi je dulu. Gunung Tambuyukon, tunggu next entry.

DAY 1 (Khamis, 1 April 2010)


Kami sampai KK Airport pukul 12 tengah malam. Terus gerak ke Tambunan (TVRC). Pukul 3.00 pagi sampai Tambunan. Sempat la tidur sejam.


Posing depan chalet sebelum bertolak naik 4wd ke starting point.


Me at TVRC


Daftar nama kat pejabat hutan


Lawa pintu masuk ke kaki gunung Trusmadi nih πŸ™‚


Mamoru depan pejabat renjer


Strating point (4900m ke puncak). Stretching dulu.


Pose sebelum memulakan pendakian. Dari Kiri, che Jaafar, che Lai, Chua, Hary (guide), Mamoru & aku


First Kem. Lupa nama tempat nih. Aku pewai kat sini & termaksa transfer barang sikir kat team member yang lain. Pelik tau, baru trekking setengah jam dah pewai gila. Rupanya, aku pregnant rupanya!


Posing dengan Kumbang


View sepanjang trek gunung Trusmadi nih memang superb!


Kem Sulaiman. Rehat lagi. Oh, di setiap Kem / Pondok ada disediakan toilet yang lengkap dengan sinki & paip air (tertutup ok).


Kem Taman Bunga.. view kat sini lagi cunnn.


Bonsai gunung yang cantikkkk.


Trek yang turun naik pun dah tak kisah sebab view sangattt cantik


Mamoru dan bonsai πŸ™‚


Nampak tak Chua & Talha kat depan tu. Trek atas permatang


Kita minum duluuu


Sampai Kemsait. Ada kabin yg dibuat dari kanvas kat sini. Katil double decker pun ada. Kami sampai sini dalam pukul 2.00 petang. Rehat.


DAY 2 (Jumaat, 2 April 2010)


Pukul 4.00 pagi, teruskan pendakian ke puncak!


Dah dekat dah nih!! Semangattt


5.30 pagi.. yayy!!! Puncak Gunung Trusmadi berjaya ditawan!!! Oh, celcom full bar kat puncak ok. Sempat lah bercalling-calling dengan orang kat KL.


View sunrise di puncak sangat cantik menarik tertarik!!


Me berlatarbelakangkan gunung Kinabalu!!


Mamoru with his fav Canon 5D atas beirut


Penyukat suhu yang dah rosak kat puncak. Sejukk wooo atas nih!!


Salah satu spesis periuk kera


Mamoru & view lembah gunung


Cinta membawa kami ke sini!!!


Turun ke kemsait semula & start packing.


View Kemsait kami. Nasihat aku, kalau tidur sini, sila pilih katil atas sebab tikus tanah asyik la melompat-lompat atas katil bawah cari makanan.. eiyyyy!


View taim turun gunung


Me dan puncak yg harus didaki kat belakang tu.. gila pacak!!


Aku yang kepewaian kat Pekan Tambunan sebelum bertolak ke Ranau untuk mendaki Gunung Tambuyukon pula.

Permalink 7 Comments

>Gunung Pine Tree Hill

November 12, 2009 at 8:56 am (XPDC Gunung)

>

Lepas laporkan diri kat balai polis Fraser Hill, kami pergi Infomation Kaunter. Try cari peta untuk ke gunung Pine Tree Hill. Tapi nan ado ok.


Guess kami terpaksa redah sendiri je lah. Kami drive sampai ke starting point. Parking kereta kat TM Resort (minta izin orang kat situ). Nak parking depan starting point takut tak selamat.

Layan kan lah log bergambar pendakian kami ke puncak gunung Pine Tree Hill nih.



Trail yang ada kat board tu tak membantu langsung. Sekerat jalan je. Kami start trekking tepat pukul 12.00 tengahari. Oh, kat board tu ada satu gambar pokok, ‘Bird Nest Fern’ atau dalam bahasa melayu “Pokok Langsuir”, boleh? Macam tuuuuttttttt. Ntah saper lah yang pandai kasi nama.



Sepanjang trek ada 5 pondok rehat. Dua pondok last tu dah ranap.



View sepanjang trek takde beza macam gunung lain. Cuaca pagi tu agak gelap. Kami bajet, kami terpaksa trekking dalam hujan. Tapi alhamdulilah, sepanjang pendakian cuaca macam berpihak pada kami. Cerah sampai ke petang. Syukur sangat.



I almost forgot how this tiny little creature can be hugely annoying. Pacat durjana sedang memanjat kasut aku. Separuh dari perjalanan memang bertemankan pacat je lah. Tapi takde la banyak sangat.



Starting trek ada banyak tangga buatan. Tapi sekerat jalan je.



Batu sempadan antara Selangor & Pahang




Trek kat nih agak clear dan senang nak cari.



Gua yang terbentuk dari akar pokok. Scary.




Sepanjang trek ada banyak lopak air (mungkin sebab musim hujan). Ada jugak dua tiga biji tong air kat tengah trek – tapi banyak jentik-jentik kat dalam tu. Aku bawa 1.5 lier air je. Tapi cukup untuk kegunaan sendiri sepanjang naik & turun gunung.



Banyak jugak balak yang tumbang kat tengah trek.




Me posing dengan my parang kontot.. hihihihi.



Ok, this is where things gets tricky. Kami hampir tersesat bila sampai kat batu besar nih tau. Trek tetiba hilang tanpa kesan dan yang ada hanyalah denai kecik kat tepi batu nih. So, kami pun panjat lah tebing tu sampai ke atas.



Nasib baik kami tak terus tersasar. Kat atas batu tu langsung tak ada kesan trek atau marking yang trekker dulu buat. Mamoru ajak berpatah balik ke trek asal.



Rupanya, laluan kami tertutup dengan semak & pokok tumbang. Banyak habis masa kat sini – Mamoru tebang dahan yang tutup trek.



KM 3.9. Kami sampai kawasan pondok ke 5 nih pukul 2.20 ptg. Kat sini kami terdengar bunyi sungai mengalir. Guess ada water point yang berdekatan. Tapi kami tak pegi cari. Tak cukup masa pluss bekalan air kami still banyak.



View hutan lumut yang menghijau.. I likeee.



Nih lah cerun curam yang orang duk cakap tu. Tapi tak bahaya sangat sebab banyak akar kayu untuk dijadikan tempat berpaut.



Kami sampai puncak tepat pukul 3.00 petang. Ngam-ngam 3 jam trekking. Puncak nih kecik je. Licin pulak tu. Ntah berapa kali aku tergolek atas nih.. hik. Kat bawak puncak nih ada kawasan lapang yang terlindung angin. Muat lah untuk 10 orang camping kat situ. Err nampak tak plastik sampah biru yang tergantung kat pokok tu. Siapa lah yang gantung kat sini ek *jeling kat team Chua yang naik gunung nih 2 minggu lepas*.. Mamoru dah amik bawak turun.



Not bad jugak lah kasut nih. Memang tak menghampakan. Rasa selesa & langsung tak melecet walaupun first time pakai. Memang jadi feveret aku pasnih (selain kasut getah)



Our lunch – nasi lemak ayam & buah-buahan. Aku kalau mendaki tak bawak buah-buahan memang tak sah. Sedap woo makan buah kat puncak gunung. Kami rehat kat sini dalam sejam jugak lah.




Last picture kat puncak sebelum gerak turun. Oh, dari puncak nih nampak sayup je view Bukit Fraser.


Simple log yang kami buat:

12.00 pm – start trekking
12.02 pm – Pondok 1st

12.20 pm – Pondok 2nd
12.30 pm – Pondok 3rd
12.50 pm Pondok 4th (pondok nih dah roboh)

2.20 pm – Pondok 5th (ada 3 pondok kat sini – pun dah roboh) – ada water point kat sini.
3.00 pm – sampai puncak
4.oo pm – gerak turun (kami jumpa burung enggang taim nih – besar gila & menakutkan bunyi dia.. hihi. Second time jumpa enggang kat dalam hutan. First masa kat hutan Mulu, Sarawak dulu).
6.oo pm – kami sampai starting point semula.

Taim turun gunung memang laju gila kami jalan – non stop. Dalam kepala memasing asyik fikir: Ariff.. Ariff.. Ariff.. Tak sabar nak balik rumah jumpa anak.. hihihi.

Overall, kalau ikut signbord yang ada kat trek nih, perjalanan pergi dan balik adalah sejauh 11km.

Permalink 9 Comments

>Log & Costing XPDC Mulu

July 10, 2008 at 11:18 am (XPDC Gunung)

>

Aritu kan dan janji nak upload entry tentang log & costing kami ke Sarawak. Kat sini aku dah ringkaskan semuanya. Harap dapat jadi panduan untuk sesiapa yg berminat untuk pegi ke sana πŸ™‚

Tiket flight

Dari LCCT ke Mulu Airport via Airasia : RM 153
Dari Mulu ke Miri Airport via Maswing : RM 262
TOTAL : RM 415

Expenses at Mulu National Park

Entrance : RM 10 per pax
Accomodation (Hostel) : RM 25 x 3 nights
Guide for climbing gunung Mulu : RM 1000
Boat to Kuala Litut : RM 90 per pax
Accomodation at Camp 5 : RM 25 x 2 nights
Guide for climbing Pinnacles : RM 80 per pax
Caving at gua Lang & gua Rusa : RM 10 per pax
Caving at gua Air Jerneh & Gua Angin : RM 10 per pax
TOTAL : RM 525 per pax

Other expenses

Rations (beli dari KL) : RM 60 per pax (termasuk cooking gas yg dibeli kat HQ Park RM 12 x 4 btl)
Sijil dari HQ Park : RM 5 satu
Transport dari Airport Mulu ke Mulu HQ Park : RM 10 (return)
Makan kat HQ Cafe adalah sdn bhd

Log XPDC Mulu & Pinnacles

Sabtu – 21 Jun

6.00am – Met our team xpdc at LCCT & agih rations
7.25pam – Depart to Miri (Brunch dlm Airasia)
9.45am – Arrived Miri Airport
– Free xtvts untuk 2 Β½ hrs
12.10pm – Depart to Mulu
12.30pm – Arrived Mulu Airport
– Took van to Mulu HQ Park. RM 5 per pax (15 mins to get there. Can go by walking as well)
– Made full payment

– Check in at Hostel (attached to CafΓ©): Kat hostel nih lengkap dgn shower (ada water heater), pantry (ada kettle, cawan & pinggan), katil (siap blanket & towel utk mandi)
2.30pm – Trekking ke gua Lang & gua Rusa
5.15pm – Tengok kelawar keluar dari Gua Rusa – Menarik!
6.00pm – Dinner at Cafe: Nasi lemak + Nasi goreng + coke = RM 24
8.30pm – Prepare ration untuk trip esok (Note: sila bawa ration yg cukup untuk sepanjang trip dari KL sesiap. Harga barang kat sini agak mahal ok)

Ahad – 22 Jun

7.30am – Breakfast at Cafe: Boiled eggs + toasted bread + fresh orange + fried mee + coffee = RM 25
– Barang yg tak diperlukan boleh disimpan kat HQ Office. Selamat & tiada bayaran dikenakan)
8.00am – Met Bagley at HQ Office
8.20am – Start trekking: Lalu kawasan berpaya. Trek landai tp agak licin & penuh selut
9.20am – Arrived Paku Waterfall
10.15am – Crossed sungai besar 1 (view sangat cantik disini)
11.25am – Crossed sungai besar 2 (In between sungai nih akan jumpa sungai-sungai kecil yg lain)
11.40am – Arrived Camp 1
– Ada sungai besar kat sini. Kem nih lengkap dgn pondok, peralatan memasak & stove
– Menu lunch: Bihun segera + Teh O’
12.30pm – Sambung trekking: Trek turun naik lurah bukit
2.35pm – Arrived Kem 2: Kem nih takde pondok. Just kawasan lapang. Ada waterpoint.
2.40pm – Sambung trekking: Trek masih turun naik bukit
6.00pm – Apek injured
7.30pm – Arrived Kem 3
– Hujan start turun dgn lebat. Mandi, solat
– Kem ni ada tangki tadahan air hujan. Lengkap dgn bilik air, pondok, peralatan memasak, stove & pinggan mangkuk
– Menu dinner: Nasi putih, sambal ikan bilis, kari ayam & sup chicken meatball

Isnin – 23 Jun

3.00am – Prepare breakfast: Roti with peanut butter + margerin & Lunch: bihun goreng (tapau)
4.20am – Start trekking: Trek pacak (Kami buat daypack ke puncak. Beg semua tinggal kat Kem 3)
8.30am – Arrived Kem 4.
– Lepak minum sekejap. Tempat nih sejuk gile
– Ada helipad belakang Kem 4. View cantik kat sini
9.30am – Sambung trekking: Trek turun naik puncak tipu. Curam. Banyak tempat kena pakai tali.
11.20am – Puncak Tipu 1 (trek dari sini agak hazabbbb)
12.05pm – Puncak Tipu 2: ada kawasan helipad kat sini. Boleh nampak beirut puncak Mulu dari sini. Trek atas permatang.
12.15pm – Puncak gunung Mulu: Ada pondok kecik kat sini. View 360ΒΊ.
1.05pm – Gerak turun
3.20pm – Arrived Kem 4: Rehat + makan chicken porridge + mushroom soup
4.30pm – Cont. trekking
8.05pm – Arrived Kem 3
– Mandi, solat & rehat
– Menu dinner malam nih: Nasi putih, sambal ikan bilis + sambal ayam + nescafe

Selasa – 24 Jun

5.30am – Start masak untuk breakfast: Cucur udang + nasi goreng (lebihan lauk semalam) & Masak kuey teow untuk lunch (tapau)
8.20am – Start trekking turun
10.15am – Arrived Kem 2: Take 5 sekejap
11.15am – Arrived Kem 1: Lunch
12.15pm – Cont trekking
12.30pm – Crossed sungai besar 2
1.30pm – Crossed sungai besar 1: Take 5
3.20pm Arrive Mulu HQ Office
– Alhamdullilah, kami berjaya mendaki gunung Mulu dalam masa 3 hari 2 malam seperti yg kami plan
– Normally, pihak Mulu park prefer climbers buat trip nih 4 hari 3 malam
– Kata Bagley, team yg paling cepat habiskan trip nih, trekkers Gurkha: 2 hari 1 malam
– Ada isu masa nak check in. Hostel penuh. Kami dapat bilik baru yg dah diupgrade disebabkan kesilapan staff Mulu – Best!
6.00pm – Dinner: Nasi Lemak + Fried mee + 2 cokes = RM 26
10.00pm – Prepare ration untuk trip esoknya

Rabu – 25 Jun

6..30am – Mandi, solat & breakfast
9.10am – Took boat to Kuala Litut
– Lambat naik boat sebab ada kematian kat Kg Penan. Trip ke kg. Penan terpaksa ditunda.
– On the way tuu, boat kami singgah di gua Air Jerneh & gua Angin.
– Lepak jap kat kawasan nih sambil mandi sungai
12.30pm – Cont journey dgn boat (sesekali kena tolak boat sebab air sungai cetek)
1.15pm – Arrived Kuala Litut: Lepak sambil lunch megi mee at sini
2.00pm – Start trekking (8.8km). Trek landai & santai. Ada 2 jambatan gantung kt sini
4.30pm – Arrived Kem 5
– Ada sungai jernih & cetek kat sini. Kem nih terletak ditengah-tengah antara gunung Benarat, gunung Api & gunung Mulu.
– Kat sini ada bilik (partition) yg lengkap dgn tempat simpan beg & sleeping mat. Pantry yg besar lengkap dgn peralatan memasak, pinggan mangkuk & cooking gas.
– Ada electricity (guna solar & generator). Tp, power tak cukup untuk charge bateri kamera / hp kat sini.
– Ada kemudahan bilik air yg sangat selesa seperti di KL!!
7.30pm – Dinner: Telur masak rendang, sup suhun + nescafe
8.00pm – Briefing oleh abg Ismail (guide ke Pinnacles)

Khamis – 26 Jun

5.00am – Prepare breakfast: roti + peanut butter + tuna mayo & masak lunch untuk tapau: nasi goreng ikan masin
7.20am – Start trekking: Trek mencanak penuh dgn batu-batu tajam. Sila pakai rubber shoes & glove.
8.05am – Arrived kat batu berbentuk crown & take 5 kat sini.
9.20am – Arrived kat tangga pertama (in total, ada 15 tangga yg kena panjat)
10.10am – Arrived puncak anak Api (1175m). Lunch.
11.15am – Gerak turun
2.20pm – Arrived kem 5: mandi sungai + rehat (free xtvt)
7.15pm – Dinner: Nasi putih, sambal ikan bilis, masak lemak nenas + ikan masin, air buah laici & nescafe. Celebrate mission accomplished.
– Hujan lebat malam nih.. alhamdullilah, sepanjang kami kat sini, hujan hanya 2 kali sahaja. Itu pun sebelah malam.

Jumaat – 27 Jun

7.00am – Breakfast: nasi goreng cilipadi (petik cilipadi kat belakang Kem 5) campur ikan masin & cucur ikan bilis. Rations kami berjaya dihabiskan pagi nih. Tingga megi je dua tiga bungkus.
8.30am – Start trekking.
11.00am – Sampai Kuala Litut & naik boat ke HQ Part
11.30am – Arrive HQ Park (sampai awal sebab air sungai naik dan kami tak perlu menolak boat)
11.45am – Check in hostel
– Free xtvt masa nih. Kami habiskan masa jenjalan sekitar Mulu Park.
6.30pm – Dinner at Cafe

Sabtu – 28 Jun

8.00am – Naik 4WD depan Mulu Park yg akan bawa kami ke Kg Penan & Airport
– Kampung Penan nih dekat dgn airport. Walking distance.
– Kat sana ada pasar kecil yg jual barang kraftangan & rumah panjang (yg tak begitu tradisional pun)
– Barang handmade kat sana agak mahal (even cenderamata kat Mulu Park pun mahal) Orang yg pandai bargain je boleh dapat murah. Aku suggest korang beli kat Miri je. Barang kat Miri lebih murah 5 kali ganda dari kat Mulu hokeh.
9.15am – Gerak ke airport. Check in luggage & pegi breakfast
10.10am – Naik flight
10.30am – Sampai Miri Airport.
– Terserempak dgn team Sham Castello & kak Lily Frelance kat sini. Lepak borak jap sambil tunggu kereta yg kami sewa untuk ronda-ronda bandar Miri sampai.
– Murah jugak lah harga kereta sewa kat sini. Kami amik Wira (RM80).
– Pegi pusat kraftangan Miri, pasar tamu Muhibbah, shopping kompleks & pantai Luak Esplanade.
7.00pm – Balik semula ke airport Miri.
8.45pm – Depart ke KL

Permalink 3 Comments

Log & Costing XPDC Mulu

July 10, 2008 at 11:18 am (XPDC Gunung)

Aritu kan dan janji nak upload entry tentang log & costing kami ke Sarawak. Kat sini aku dah ringkaskan semuanya. Harap dapat jadi panduan untuk sesiapa yg berminat untuk pegi ke sana πŸ™‚

Tiket flight

Dari LCCT ke Mulu Airport via Airasia : RM 153
Dari Mulu ke Miri Airport via Maswing : RM 262
TOTAL : RM 415

Expenses at Mulu National Park

Entrance : RM 10 per pax
Accomodation (Hostel) : RM 25 x 3 nights
Guide for climbing gunung Mulu : RM 1000
Boat to Kuala Litut : RM 90 per pax
Accomodation at Camp 5 : RM 25 x 2 nights
Guide for climbing Pinnacles : RM 80 per pax
Caving at gua Lang & gua Rusa : RM 10 per pax
Caving at gua Air Jerneh & Gua Angin : RM 10 per pax
TOTAL : RM 525 per pax

Other expenses

Rations (beli dari KL) : RM 60 per pax (termasuk cooking gas yg dibeli kat HQ Park RM 12 x 4 btl)
Sijil dari HQ Park : RM 5 satu
Transport dari Airport Mulu ke Mulu HQ Park : RM 10 (return)
Makan kat HQ Cafe adalah sdn bhd

Log XPDC Mulu & Pinnacles

Sabtu – 21 Jun

6.00am – Met our team xpdc at LCCT & agih rations
7.25pam – Depart to Miri (Brunch dlm Airasia)
9.45am – Arrived Miri Airport
– Free xtvts untuk 2 Β½ hrs
12.10pm – Depart to Mulu
12.30pm – Arrived Mulu Airport
– Took van to Mulu HQ Park. RM 5 per pax (15 mins to get there. Can go by walking as well)
– Made full payment

– Check in at Hostel (attached to CafΓ©): Kat hostel nih lengkap dgn shower (ada water heater), pantry (ada kettle, cawan & pinggan), katil (siap blanket & towel utk mandi)
2.30pm – Trekking ke gua Lang & gua Rusa
5.15pm – Tengok kelawar keluar dari Gua Rusa – Menarik!
6.00pm – Dinner at Cafe: Nasi lemak + Nasi goreng + coke = RM 24
8.30pm – Prepare ration untuk trip esok (Note: sila bawa ration yg cukup untuk sepanjang trip dari KL sesiap. Harga barang kat sini agak mahal ok)

Ahad – 22 Jun

7.30am – Breakfast at Cafe: Boiled eggs + toasted bread + fresh orange + fried mee + coffee = RM 25
– Barang yg tak diperlukan boleh disimpan kat HQ Office. Selamat & tiada bayaran dikenakan)
8.00am – Met Bagley at HQ Office
8.20am – Start trekking: Lalu kawasan berpaya. Trek landai tp agak licin & penuh selut
9.20am – Arrived Paku Waterfall
10.15am – Crossed sungai besar 1 (view sangat cantik disini)
11.25am – Crossed sungai besar 2 (In between sungai nih akan jumpa sungai-sungai kecil yg lain)
11.40am – Arrived Camp 1
– Ada sungai besar kat sini. Kem nih lengkap dgn pondok, peralatan memasak & stove
– Menu lunch: Bihun segera + Teh O’
12.30pm – Sambung trekking: Trek turun naik lurah bukit
2.35pm – Arrived Kem 2: Kem nih takde pondok. Just kawasan lapang. Ada waterpoint.
2.40pm – Sambung trekking: Trek masih turun naik bukit
6.00pm – Apek injured
7.30pm – Arrived Kem 3
– Hujan start turun dgn lebat. Mandi, solat
– Kem ni ada tangki tadahan air hujan. Lengkap dgn bilik air, pondok, peralatan memasak, stove & pinggan mangkuk
– Menu dinner: Nasi putih, sambal ikan bilis, kari ayam & sup chicken meatball

Isnin – 23 Jun

3.00am – Prepare breakfast: Roti with peanut butter + margerin & Lunch: bihun goreng (tapau)
4.20am – Start trekking: Trek pacak (Kami buat daypack ke puncak. Beg semua tinggal kat Kem 3)
8.30am – Arrived Kem 4.
– Lepak minum sekejap. Tempat nih sejuk gile
– Ada helipad belakang Kem 4. View cantik kat sini
9.30am – Sambung trekking: Trek turun naik puncak tipu. Curam. Banyak tempat kena pakai tali.
11.20am – Puncak Tipu 1 (trek dari sini agak hazabbbb)
12.05pm – Puncak Tipu 2: ada kawasan helipad kat sini. Boleh nampak beirut puncak Mulu dari sini. Trek atas permatang.
12.15pm – Puncak gunung Mulu: Ada pondok kecik kat sini. View 360ΒΊ.
1.05pm – Gerak turun
3.20pm – Arrived Kem 4: Rehat + makan chicken porridge + mushroom soup
4.30pm – Cont. trekking
8.05pm – Arrived Kem 3
– Mandi, solat & rehat
– Menu dinner malam nih: Nasi putih, sambal ikan bilis + sambal ayam + nescafe

Selasa – 24 Jun

5.30am – Start masak untuk breakfast: Cucur udang + nasi goreng (lebihan lauk semalam) & Masak kuey teow untuk lunch (tapau)
8.20am – Start trekking turun
10.15am – Arrived Kem 2: Take 5 sekejap
11.15am – Arrived Kem 1: Lunch
12.15pm – Cont trekking
12.30pm – Crossed sungai besar 2
1.30pm – Crossed sungai besar 1: Take 5
3.20pm Arrive Mulu HQ Office
– Alhamdullilah, kami berjaya mendaki gunung Mulu dalam masa 3 hari 2 malam seperti yg kami plan
– Normally, pihak Mulu park prefer climbers buat trip nih 4 hari 3 malam
– Kata Bagley, team yg paling cepat habiskan trip nih, trekkers Gurkha: 2 hari 1 malam
– Ada isu masa nak check in. Hostel penuh. Kami dapat bilik baru yg dah diupgrade disebabkan kesilapan staff Mulu – Best!
6.00pm – Dinner: Nasi Lemak + Fried mee + 2 cokes = RM 26
10.00pm – Prepare ration untuk trip esoknya

Rabu – 25 Jun

6..30am – Mandi, solat & breakfast
9.10am – Took boat to Kuala Litut
– Lambat naik boat sebab ada kematian kat Kg Penan. Trip ke kg. Penan terpaksa ditunda.
– On the way tuu, boat kami singgah di gua Air Jerneh & gua Angin.
– Lepak jap kat kawasan nih sambil mandi sungai
12.30pm – Cont journey dgn boat (sesekali kena tolak boat sebab air sungai cetek)
1.15pm – Arrived Kuala Litut: Lepak sambil lunch megi mee at sini
2.00pm – Start trekking (8.8km). Trek landai & santai. Ada 2 jambatan gantung kt sini
4.30pm – Arrived Kem 5
– Ada sungai jernih & cetek kat sini. Kem nih terletak ditengah-tengah antara gunung Benarat, gunung Api & gunung Mulu.
– Kat sini ada bilik (partition) yg lengkap dgn tempat simpan beg & sleeping mat. Pantry yg besar lengkap dgn peralatan memasak, pinggan mangkuk & cooking gas.
– Ada electricity (guna solar & generator). Tp, power tak cukup untuk charge bateri kamera / hp kat sini.
– Ada kemudahan bilik air yg sangat selesa seperti di KL!!
7.30pm – Dinner: Telur masak rendang, sup suhun + nescafe
8.00pm – Briefing oleh abg Ismail (guide ke Pinnacles)

Khamis – 26 Jun

5.00am – Prepare breakfast: roti + peanut butter + tuna mayo & masak lunch untuk tapau: nasi goreng ikan masin
7.20am – Start trekking: Trek mencanak penuh dgn batu-batu tajam. Sila pakai rubber shoes & glove.
8.05am – Arrived kat batu berbentuk crown & take 5 kat sini.
9.20am – Arrived kat tangga pertama (in total, ada 15 tangga yg kena panjat)
10.10am – Arrived puncak anak Api (1175m). Lunch.
11.15am – Gerak turun
2.20pm – Arrived kem 5: mandi sungai + rehat (free xtvt)
7.15pm – Dinner: Nasi putih, sambal ikan bilis, masak lemak nenas + ikan masin, air buah laici & nescafe. Celebrate mission accomplished.
– Hujan lebat malam nih.. alhamdullilah, sepanjang kami kat sini, hujan hanya 2 kali sahaja. Itu pun sebelah malam.

Jumaat – 27 Jun

7.00am – Breakfast: nasi goreng cilipadi (petik cilipadi kat belakang Kem 5) campur ikan masin & cucur ikan bilis. Rations kami berjaya dihabiskan pagi nih. Tingga megi je dua tiga bungkus.
8.30am – Start trekking.
11.00am – Sampai Kuala Litut & naik boat ke HQ Part
11.30am – Arrive HQ Park (sampai awal sebab air sungai naik dan kami tak perlu menolak boat)
11.45am – Check in hostel
– Free xtvt masa nih. Kami habiskan masa jenjalan sekitar Mulu Park.
6.30pm – Dinner at Cafe

Sabtu – 28 Jun

8.00am – Naik 4WD depan Mulu Park yg akan bawa kami ke Kg Penan & Airport
– Kampung Penan nih dekat dgn airport. Walking distance.
– Kat sana ada pasar kecil yg jual barang kraftangan & rumah panjang (yg tak begitu tradisional pun)
– Barang handmade kat sana agak mahal (even cenderamata kat Mulu Park pun mahal) Orang yg pandai bargain je boleh dapat murah. Aku suggest korang beli kat Miri je. Barang kat Miri lebih murah 5 kali ganda dari kat Mulu hokeh.
9.15am – Gerak ke airport. Check in luggage & pegi breakfast
10.10am – Naik flight
10.30am – Sampai Miri Airport.
– Terserempak dgn team Sham Castello & kak Lily Frelance kat sini. Lepak borak jap sambil tunggu kereta yg kami sewa untuk ronda-ronda bandar Miri sampai.
– Murah jugak lah harga kereta sewa kat sini. Kami amik Wira (RM80).
– Pegi pusat kraftangan Miri, pasar tamu Muhibbah, shopping kompleks & pantai Luak Esplanade.
7.00pm – Balik semula ke airport Miri.
8.45pm – Depart ke KL

Permalink 4 Comments

Log & Costing XPDC Mulu

July 10, 2008 at 3:18 am (XPDC Gunung)

Aritu kan dan janji nak upload entry tentang log & costing kami ke Sarawak. Kat sini aku dah ringkaskan semuanya. Harap dapat jadi panduan untuk sesiapa yg berminat untuk pegi ke sana πŸ™‚

Tiket flight

Dari LCCT ke Mulu Airport via Airasia : RM 153
Dari Mulu ke Miri Airport via Maswing : RM 262
TOTAL : RM 415

Expenses at Mulu National Park

Entrance : RM 10 per pax
Accomodation (Hostel) : RM 25 x 3 nights
Guide for climbing gunung Mulu : RM 1000
Boat to Kuala Litut : RM 90 per pax
Accomodation at Camp 5 : RM 25 x 2 nights
Guide for climbing Pinnacles : RM 80 per pax
Caving at gua Lang & gua Rusa : RM 10 per pax
Caving at gua Air Jerneh & Gua Angin : RM 10 per pax
TOTAL : RM 525 per pax

Other expenses

Rations (beli dari KL) : RM 60 per pax (termasuk cooking gas yg dibeli kat HQ Park RM 12 x 4 btl)
Sijil dari HQ Park : RM 5 satu
Transport dari Airport Mulu ke Mulu HQ Park : RM 10 (return)
Makan kat HQ Cafe adalah sdn bhd

Log XPDC Mulu & Pinnacles

Sabtu – 21 Jun

6.00am – Met our team xpdc at LCCT & agih rations
7.25pam – Depart to Miri (Brunch dlm Airasia)
9.45am – Arrived Miri Airport
– Free xtvts untuk 2 Β½ hrs
12.10pm – Depart to Mulu
12.30pm – Arrived Mulu Airport
– Took van to Mulu HQ Park. RM 5 per pax (15 mins to get there. Can go by walking as well)
– Made full payment

– Check in at Hostel (attached to CafΓ©): Kat hostel nih lengkap dgn shower (ada water heater), pantry (ada kettle, cawan & pinggan), katil (siap blanket & towel utk mandi)
2.30pm – Trekking ke gua Lang & gua Rusa
5.15pm – Tengok kelawar keluar dari Gua Rusa – Menarik!
6.00pm – Dinner at Cafe: Nasi lemak + Nasi goreng + coke = RM 24
8.30pm – Prepare ration untuk trip esok (Note: sila bawa ration yg cukup untuk sepanjang trip dari KL sesiap. Harga barang kat sini agak mahal ok)

Ahad – 22 Jun

7.30am – Breakfast at Cafe: Boiled eggs + toasted bread + fresh orange + fried mee + coffee = RM 25
– Barang yg tak diperlukan boleh disimpan kat HQ Office. Selamat & tiada bayaran dikenakan)
8.00am – Met Bagley at HQ Office
8.20am – Start trekking: Lalu kawasan berpaya. Trek landai tp agak licin & penuh selut
9.20am – Arrived Paku Waterfall
10.15am – Crossed sungai besar 1 (view sangat cantik disini)
11.25am – Crossed sungai besar 2 (In between sungai nih akan jumpa sungai-sungai kecil yg lain)
11.40am – Arrived Camp 1
– Ada sungai besar kat sini. Kem nih lengkap dgn pondok, peralatan memasak & stove
– Menu lunch: Bihun segera + Teh O’
12.30pm – Sambung trekking: Trek turun naik lurah bukit
2.35pm – Arrived Kem 2: Kem nih takde pondok. Just kawasan lapang. Ada waterpoint.
2.40pm – Sambung trekking: Trek masih turun naik bukit
6.00pm – Apek injured
7.30pm – Arrived Kem 3
– Hujan start turun dgn lebat. Mandi, solat
– Kem ni ada tangki tadahan air hujan. Lengkap dgn bilik air, pondok, peralatan memasak, stove & pinggan mangkuk
– Menu dinner: Nasi putih, sambal ikan bilis, kari ayam & sup chicken meatball

Isnin – 23 Jun

3.00am – Prepare breakfast: Roti with peanut butter + margerin & Lunch: bihun goreng (tapau)
4.20am – Start trekking: Trek pacak (Kami buat daypack ke puncak. Beg semua tinggal kat Kem 3)
8.30am – Arrived Kem 4.
– Lepak minum sekejap. Tempat nih sejuk gile
– Ada helipad belakang Kem 4. View cantik kat sini
9.30am – Sambung trekking: Trek turun naik puncak tipu. Curam. Banyak tempat kena pakai tali.
11.20am – Puncak Tipu 1 (trek dari sini agak hazabbbb)
12.05pm – Puncak Tipu 2: ada kawasan helipad kat sini. Boleh nampak beirut puncak Mulu dari sini. Trek atas permatang.
12.15pm – Puncak gunung Mulu: Ada pondok kecik kat sini. View 360ΒΊ.
1.05pm – Gerak turun
3.20pm – Arrived Kem 4: Rehat + makan chicken porridge + mushroom soup
4.30pm – Cont. trekking
8.05pm – Arrived Kem 3
– Mandi, solat & rehat
– Menu dinner malam nih: Nasi putih, sambal ikan bilis + sambal ayam + nescafe

Selasa – 24 Jun

5.30am – Start masak untuk breakfast: Cucur udang + nasi goreng (lebihan lauk semalam) & Masak kuey teow untuk lunch (tapau)
8.20am – Start trekking turun
10.15am – Arrived Kem 2: Take 5 sekejap
11.15am – Arrived Kem 1: Lunch
12.15pm – Cont trekking
12.30pm – Crossed sungai besar 2
1.30pm – Crossed sungai besar 1: Take 5
3.20pm Arrive Mulu HQ Office
– Alhamdullilah, kami berjaya mendaki gunung Mulu dalam masa 3 hari 2 malam seperti yg kami plan
– Normally, pihak Mulu park prefer climbers buat trip nih 4 hari 3 malam
– Kata Bagley, team yg paling cepat habiskan trip nih, trekkers Gurkha: 2 hari 1 malam
– Ada isu masa nak check in. Hostel penuh. Kami dapat bilik baru yg dah diupgrade disebabkan kesilapan staff Mulu – Best!
6.00pm – Dinner: Nasi Lemak + Fried mee + 2 cokes = RM 26
10.00pm – Prepare ration untuk trip esoknya

Rabu – 25 Jun

6..30am – Mandi, solat & breakfast
9.10am – Took boat to Kuala Litut
– Lambat naik boat sebab ada kematian kat Kg Penan. Trip ke kg. Penan terpaksa ditunda.
– On the way tuu, boat kami singgah di gua Air Jerneh & gua Angin.
– Lepak jap kat kawasan nih sambil mandi sungai
12.30pm – Cont journey dgn boat (sesekali kena tolak boat sebab air sungai cetek)
1.15pm – Arrived Kuala Litut: Lepak sambil lunch megi mee at sini
2.00pm – Start trekking (8.8km). Trek landai & santai. Ada 2 jambatan gantung kt sini
4.30pm – Arrived Kem 5
– Ada sungai jernih & cetek kat sini. Kem nih terletak ditengah-tengah antara gunung Benarat, gunung Api & gunung Mulu.
– Kat sini ada bilik (partition) yg lengkap dgn tempat simpan beg & sleeping mat. Pantry yg besar lengkap dgn peralatan memasak, pinggan mangkuk & cooking gas.
– Ada electricity (guna solar & generator). Tp, power tak cukup untuk charge bateri kamera / hp kat sini.
– Ada kemudahan bilik air yg sangat selesa seperti di KL!!
7.30pm – Dinner: Telur masak rendang, sup suhun + nescafe
8.00pm – Briefing oleh abg Ismail (guide ke Pinnacles)

Khamis – 26 Jun

5.00am – Prepare breakfast: roti + peanut butter + tuna mayo & masak lunch untuk tapau: nasi goreng ikan masin
7.20am – Start trekking: Trek mencanak penuh dgn batu-batu tajam. Sila pakai rubber shoes & glove.
8.05am – Arrived kat batu berbentuk crown & take 5 kat sini.
9.20am – Arrived kat tangga pertama (in total, ada 15 tangga yg kena panjat)
10.10am – Arrived puncak anak Api (1175m). Lunch.
11.15am – Gerak turun
2.20pm – Arrived kem 5: mandi sungai + rehat (free xtvt)
7.15pm – Dinner: Nasi putih, sambal ikan bilis, masak lemak nenas + ikan masin, air buah laici & nescafe. Celebrate mission accomplished.
– Hujan lebat malam nih.. alhamdullilah, sepanjang kami kat sini, hujan hanya 2 kali sahaja. Itu pun sebelah malam.

Jumaat – 27 Jun

7.00am – Breakfast: nasi goreng cilipadi (petik cilipadi kat belakang Kem 5) campur ikan masin & cucur ikan bilis. Rations kami berjaya dihabiskan pagi nih. Tingga megi je dua tiga bungkus.
8.30am – Start trekking.
11.00am – Sampai Kuala Litut & naik boat ke HQ Part
11.30am – Arrive HQ Park (sampai awal sebab air sungai naik dan kami tak perlu menolak boat)
11.45am – Check in hostel
– Free xtvt masa nih. Kami habiskan masa jenjalan sekitar Mulu Park.
6.30pm – Dinner at Cafe

Sabtu – 28 Jun

8.00am – Naik 4WD depan Mulu Park yg akan bawa kami ke Kg Penan & Airport
– Kampung Penan nih dekat dgn airport. Walking distance.
– Kat sana ada pasar kecil yg jual barang kraftangan & rumah panjang (yg tak begitu tradisional pun)
– Barang handmade kat sana agak mahal (even cenderamata kat Mulu Park pun mahal) Orang yg pandai bargain je boleh dapat murah. Aku suggest korang beli kat Miri je. Barang kat Miri lebih murah 5 kali ganda dari kat Mulu hokeh.
9.15am – Gerak ke airport. Check in luggage & pegi breakfast
10.10am – Naik flight
10.30am – Sampai Miri Airport.
– Terserempak dgn team Sham Castello & kak Lily Frelance kat sini. Lepak borak jap sambil tunggu kereta yg kami sewa untuk ronda-ronda bandar Miri sampai.
– Murah jugak lah harga kereta sewa kat sini. Kami amik Wira (RM80).
– Pegi pusat kraftangan Miri, pasar tamu Muhibbah, shopping kompleks & pantai Luak Esplanade.
7.00pm – Balik semula ke airport Miri.
8.45pm – Depart ke KL

Permalink 3 Comments

>XPDC Mulu Finale

July 8, 2008 at 2:06 pm (XPDC Gunung)

>

Ahahaha.. punyalah lama nak menghabiskan entry Mulu nih.. iskkk. Layan kan je lah hari-hari terakhir aku kat Sarawak nih.

Day 6 (26 Jun – Khamis)

Taklimat oleh abg Ismail (guide ke Pinnacles). Abg nih sangat strict. Kata dia, kalau kasut tak sesuai / kalau tak bawak bekalan air minum yg cukup (3 liter setiap org), dia tak bagi kita ikut mendaki hokeh. Untuk trip nih kami pegi gegamai dgn group mat/minah saleh. Trek ke sana boleh tahan jugak lah. Mencanak sepanjang masa. Sepanjang jalan penuh dgn batu tajam (kasut getah yg atuk kita kawak gi noreh tu digalakkan pakai.. ekceli, sepanjang trip Mulu nih memang tu ler kasut yg aku pakai).

Nih masa take 5 kat tepi batu berbentuk mahkota. Jarak tempat nih dari Kem 5 = 900 meter.


Menyengattt jugak nak sampai ke puncak anak gunung Api nih. Kat trek berbatu nih, ada 15 tangga besi yg kita kena panjat (tangga macam kat puncak gunung Datuk tuu). Sila bawak sarung tangan kalau nak memanjat. Boleh luka oke kalau terkena batu-batu tajam yg banyakkkk kat sini.

Tu diaaaahhh.. Pinnacles yg menjadi sebutan ramai. Oh yerr, kalau korang tataw, gambar batu-batu Pinnacles yg besar nih ada di-printed atas duit seringgit (sila tengok duit korang sekarang). Fuhh.. panjat gunung bagai nak rak semata-mata nak tengok batu (“keje gilerr” bak kata sorang guide keturunan Penan kat situ). Kami posing berlatarbelakangkan Pinnacles & puncak gunung Api yg sebenar. Kami lunch kat puncak nih gegamai. Makan nasi goreng ikan masin (ikan pekasam yg aku bawak dari rumah) yg aku goreng sesubuh tadi.

Balik dari tengok Pinnacles, kami terus mandi-mandian dalam sungai. Pastu prepare makanan untuk celebrate malam kejayaan kami menamatkan xpdc Sarawak. Errrr… dalam gambar nih, Mamoru & Zin dikerah oleh aku untuk memetik cili api kat belakang Kem 5

Proses memasak sambil dibantu oleh asistant chef Zin & asistant chef Talha

We’ve made it!!! Fear is not a factor for us (cewahh macam Fear Factor pulakk kan??). Dinner kami malam tu: nasi putih, nenas masak lemak cili api campur ikan masin & air buah laici (yerrr, jangan tak caya aku yg mengangkut tin buah laici dari KL sampai ke Sarawak!)

Note yg kami tinggalkan dalam buku log kat Kem 5.. syahdu + bungerrrr

Day 7 (27 Jun – Jumaat)

Pagi nih boleh berlengah-lengah sikit. Aku masak nasi goreng cilipadi campur ikan masin dgn cekodok ikan bilis (instant Adabi). Sedap sungguhh..

Borak sambil makan.. layannnn

Bergambar dgn abg Ismail yg turn out to be sangat peramah (ingatkan garang lah sangat hehehe) kat depan Kem 5 sebelum trekking balik ke Kuala Litut. Dua jam je kami amik masa untuk trekking ke situ. Memasing dah ‘form’ katanya. Maklum lah nakk balikkk. Kat Kuala Litut, boat dah sesiap tunggu kami. Air sungai agak dalam taim nih, so tayah menolak boat cam aritu. Setengah jam je dah sampai HQ Park.

Antara xtvt yg dibuat di hostel HQ Park – Melepak all the time. Dah tataw nak buat apa. Semua tempat kat sini kami dah jelajah πŸ™‚

Malam, lepas dinner kat HQ Cafe, aku spent masa update log.

Day 8 (28 Jun – Sabtu)

Yessss.. hari last kami kat Sarawak. Sesubuh gaban kami dah bangun. Semua eksaited nak balik. Lepas packing, kami angkut beg bubuh dalam 4WD yg akan bawak kami ke kampung Penan.

Real punya hand made. Nih antara bebarang yg dijual kat kampung Penan. Harga dia? Uishhh.. sangat mahal oke. Tapi kalau korang pandai tawar harga (macam my Mamoru), korang boleh dapat harga yg sangat murah. Personally aku rasa, kalau korang nak beli barang camnih, cari ke kat Pusat Kraftangan Miri. Kat situ jauhhhhhh lebih murah (seriyes)

Main seruling guna hidung.. terer betul nenek nih

Check in beg kat airport Mulu

Breakfast dgn Richard (baju merah). Dia nih lah boat operator yg bawak kami ke Kuala Litut aritu. Richard nih sangat baik hati tau. Dia sanggup bawak kami ke airport & melawat kampung Penan gunan 4WD dia FOC – PERCUMA! Nasihat aku, kalau pi tempat orang camnih, sentiasalah manis muka & rajin sembang – senang dapat kawan!

Babai Mulu.. semoga ketemuk lagi.. tsskkk tsskk

Teka kami jumpa siapa kat Airport Miri??.. group Sham Castello (dulu Godong hehehe) & akak Lily Freelance. Derang tengah tunggu flight ke Mulu. Kan aku ada cerita aritu: team Sham nih pun nak mendaki gunung Mulu. Aku siap pesan suruh baca note yg kami tinggalkan kat puncak gunung tu.. hehehe

Lepas team Sham naik flight, team kami pegi sewa kereta untuk pegi meronda bandar Miri. Oh lupa nak cerita, kami sampai Miri pukul 10.40 pagi. Flight kami untuk ke KL pukul 8.45 malam. Jadi kami ada masa 8 jam untuk shopping habis-habisan kat Miri. Aci redah je taim nih.. Kami dapat sewa kereta Wira RM 80 inggit untuk setengah hari – menarik kan?

Dalam tataw jalan tu, lepas juga kami ke Pusat Kraftangan Miri, Pasar Tamu Muhibbah, Shopping Kompleks (macam ler kat KL tader shopping kompleks jer kan?). Apa pun seronok sangat tau!

Lewat petang pulak, kami melepak kat tepi pantai Luak Esplanade Miri. Lawa jugak port nih. Pantai dia bersih, cantik, luas & rata – boleh buat padang bola kat situ


Malamnya, kami depart ke LCCT.. babai Miri..

p/s: Fuhhh.. giler lama nak menghabiskan entry nih. Letih aku. Tu je lah yg dapat aku ringkaskan pasal trip kami. Kalau rajin nanti aku upload gambar lain yg menarik sepanjang aku kat sana. Buat masa nih, aku nak kosentret kat minggu “add / drop” dulu. Aku start kelas petang nih.. huhuhu ketaq + eksaited nak masuk kelas pertama!

Permalink Comments Off on >XPDC Mulu Finale

XPDC Mulu Finale

July 8, 2008 at 2:06 pm (XPDC Gunung)

Ahahaha.. punyalah lama nak menghabiskan entry Mulu nih.. iskkk. Layan kan je lah hari-hari terakhir aku kat Sarawak nih.

Day 6 (26 Jun – Khamis)

Taklimat oleh abg Ismail (guide ke Pinnacles). Abg nih sangat strict. Kata dia, kalau kasut tak sesuai / kalau tak bawak bekalan air minum yg cukup (3 liter setiap org), dia tak bagi kita ikut mendaki hokeh. Untuk trip nih kami pegi gegamai dgn group mat/minah saleh. Trek ke sana boleh tahan jugak lah. Mencanak sepanjang masa. Sepanjang jalan penuh dgn batu tajam (kasut getah yg atuk kita kawak gi noreh tu digalakkan pakai.. ekceli, sepanjang trip Mulu nih memang tu ler kasut yg aku pakai).

Nih masa take 5 kat tepi batu berbentuk mahkota. Jarak tempat nih dari Kem 5 = 900 meter.


Menyengattt jugak nak sampai ke puncak anak gunung Api nih. Kat trek berbatu nih, ada 15 tangga besi yg kita kena panjat (tangga macam kat puncak gunung Datuk tuu). Sila bawak sarung tangan kalau nak memanjat. Boleh luka oke kalau terkena batu-batu tajam yg banyakkkk kat sini.

Tu diaaaahhh.. Pinnacles yg menjadi sebutan ramai. Oh yerr, kalau korang tataw, gambar batu-batu Pinnacles yg besar nih ada di-printed atas duit seringgit (sila tengok duit korang sekarang). Fuhh.. panjat gunung bagai nak rak semata-mata nak tengok batu (“keje gilerr” bak kata sorang guide keturunan Penan kat situ). Kami posing berlatarbelakangkan Pinnacles & puncak gunung Api yg sebenar. Kami lunch kat puncak nih gegamai. Makan nasi goreng ikan masin (ikan pekasam yg aku bawak dari rumah) yg aku goreng sesubuh tadi.

Balik dari tengok Pinnacles, kami terus mandi-mandian dalam sungai. Pastu prepare makanan untuk celebrate malam kejayaan kami menamatkan xpdc Sarawak. Errrr… dalam gambar nih, Mamoru & Zin dikerah oleh aku untuk memetik cili api kat belakang Kem 5

Proses memasak sambil dibantu oleh asistant chef Zin & asistant chef Talha

We’ve made it!!! Fear is not a factor for us (cewahh macam Fear Factor pulakk kan??). Dinner kami malam tu: nasi putih, nenas masak lemak cili api campur ikan masin & air buah laici (yerrr, jangan tak caya aku yg mengangkut tin buah laici dari KL sampai ke Sarawak!)

Note yg kami tinggalkan dalam buku log kat Kem 5.. syahdu + bungerrrr

Day 7 (27 Jun – Jumaat)

Pagi nih boleh berlengah-lengah sikit. Aku masak nasi goreng cilipadi campur ikan masin dgn cekodok ikan bilis (instant Adabi). Sedap sungguhh..

Borak sambil makan.. layannnn

Bergambar dgn abg Ismail yg turn out to be sangat peramah (ingatkan garang lah sangat hehehe) kat depan Kem 5 sebelum trekking balik ke Kuala Litut. Dua jam je kami amik masa untuk trekking ke situ. Memasing dah ‘form’ katanya. Maklum lah nakk balikkk. Kat Kuala Litut, boat dah sesiap tunggu kami. Air sungai agak dalam taim nih, so tayah menolak boat cam aritu. Setengah jam je dah sampai HQ Park.

Antara xtvt yg dibuat di hostel HQ Park – Melepak all the time. Dah tataw nak buat apa. Semua tempat kat sini kami dah jelajah πŸ™‚

Malam, lepas dinner kat HQ Cafe, aku spent masa update log.

Day 8 (28 Jun – Sabtu)

Yessss.. hari last kami kat Sarawak. Sesubuh gaban kami dah bangun. Semua eksaited nak balik. Lepas packing, kami angkut beg bubuh dalam 4WD yg akan bawak kami ke kampung Penan.

Real punya hand made. Nih antara bebarang yg dijual kat kampung Penan. Harga dia? Uishhh.. sangat mahal oke. Tapi kalau korang pandai tawar harga (macam my Mamoru), korang boleh dapat harga yg sangat murah. Personally aku rasa, kalau korang nak beli barang camnih, cari ke kat Pusat Kraftangan Miri. Kat situ jauhhhhhh lebih murah (seriyes)

Main seruling guna hidung.. terer betul nenek nih

Check in beg kat airport Mulu

Breakfast dgn Richard (baju merah). Dia nih lah boat operator yg bawak kami ke Kuala Litut aritu. Richard nih sangat baik hati tau. Dia sanggup bawak kami ke airport & melawat kampung Penan gunan 4WD dia FOC – PERCUMA! Nasihat aku, kalau pi tempat orang camnih, sentiasalah manis muka & rajin sembang – senang dapat kawan!

Babai Mulu.. semoga ketemuk lagi.. tsskkk tsskk

Teka kami jumpa siapa kat Airport Miri??.. group Sham Castello (dulu Godong hehehe) & akak Lily Freelance. Derang tengah tunggu flight ke Mulu. Kan aku ada cerita aritu: team Sham nih pun nak mendaki gunung Mulu. Aku siap pesan suruh baca note yg kami tinggalkan kat puncak gunung tu.. hehehe

Lepas team Sham naik flight, team kami pegi sewa kereta untuk pegi meronda bandar Miri. Oh lupa nak cerita, kami sampai Miri pukul 10.40 pagi. Flight kami untuk ke KL pukul 8.45 malam. Jadi kami ada masa 8 jam untuk shopping habis-habisan kat Miri. Aci redah je taim nih.. Kami dapat sewa kereta Wira RM 80 inggit untuk setengah hari – menarik kan?

Dalam tataw jalan tu, lepas juga kami ke Pusat Kraftangan Miri, Pasar Tamu Muhibbah, Shopping Kompleks (macam ler kat KL tader shopping kompleks jer kan?). Apa pun seronok sangat tau!

Lewat petang pulak, kami melepak kat tepi pantai Luak Esplanade Miri. Lawa jugak port nih. Pantai dia bersih, cantik, luas & rata – boleh buat padang bola kat situ


Malamnya, kami depart ke LCCT.. babai Miri..

p/s: Fuhhh.. giler lama nak menghabiskan entry nih. Letih aku. Tu je lah yg dapat aku ringkaskan pasal trip kami. Kalau rajin nanti aku upload gambar lain yg menarik sepanjang aku kat sana. Buat masa nih, aku nak kosentret kat minggu “add / drop” dulu. Aku start kelas petang nih.. huhuhu ketaq + eksaited nak masuk kelas pertama!

Permalink Comments Off on XPDC Mulu Finale

XPDC Mulu Finale

July 8, 2008 at 6:06 am (XPDC Gunung)

Ahahaha.. punyalah lama nak menghabiskan entry Mulu nih.. iskkk. Layan kan je lah hari-hari terakhir aku kat Sarawak nih.

Day 6 (26 Jun – Khamis)

Taklimat oleh abg Ismail (guide ke Pinnacles). Abg nih sangat strict. Kata dia, kalau kasut tak sesuai / kalau tak bawak bekalan air minum yg cukup (3 liter setiap org), dia tak bagi kita ikut mendaki hokeh. Untuk trip nih kami pegi gegamai dgn group mat/minah saleh. Trek ke sana boleh tahan jugak lah. Mencanak sepanjang masa. Sepanjang jalan penuh dgn batu tajam (kasut getah yg atuk kita kawak gi noreh tu digalakkan pakai.. ekceli, sepanjang trip Mulu nih memang tu ler kasut yg aku pakai).

Nih masa take 5 kat tepi batu berbentuk mahkota. Jarak tempat nih dari Kem 5 = 900 meter.


Menyengattt jugak nak sampai ke puncak anak gunung Api nih. Kat trek berbatu nih, ada 15 tangga besi yg kita kena panjat (tangga macam kat puncak gunung Datuk tuu). Sila bawak sarung tangan kalau nak memanjat. Boleh luka oke kalau terkena batu-batu tajam yg banyakkkk kat sini.

Tu diaaaahhh.. Pinnacles yg menjadi sebutan ramai. Oh yerr, kalau korang tataw, gambar batu-batu Pinnacles yg besar nih ada di-printed atas duit seringgit (sila tengok duit korang sekarang). Fuhh.. panjat gunung bagai nak rak semata-mata nak tengok batu (“keje gilerr” bak kata sorang guide keturunan Penan kat situ). Kami posing berlatarbelakangkan Pinnacles & puncak gunung Api yg sebenar. Kami lunch kat puncak nih gegamai. Makan nasi goreng ikan masin (ikan pekasam yg aku bawak dari rumah) yg aku goreng sesubuh tadi.

Balik dari tengok Pinnacles, kami terus mandi-mandian dalam sungai. Pastu prepare makanan untuk celebrate malam kejayaan kami menamatkan xpdc Sarawak. Errrr… dalam gambar nih, Mamoru & Zin dikerah oleh aku untuk memetik cili api kat belakang Kem 5

Proses memasak sambil dibantu oleh asistant chef Zin & asistant chef Talha

We’ve made it!!! Fear is not a factor for us (cewahh macam Fear Factor pulakk kan??). Dinner kami malam tu: nasi putih, nenas masak lemak cili api campur ikan masin & air buah laici (yerrr, jangan tak caya aku yg mengangkut tin buah laici dari KL sampai ke Sarawak!)

Note yg kami tinggalkan dalam buku log kat Kem 5.. syahdu + bungerrrr

Day 7 (27 Jun – Jumaat)

Pagi nih boleh berlengah-lengah sikit. Aku masak nasi goreng cilipadi campur ikan masin dgn cekodok ikan bilis (instant Adabi). Sedap sungguhh..

Borak sambil makan.. layannnn

Bergambar dgn abg Ismail yg turn out to be sangat peramah (ingatkan garang lah sangat hehehe) kat depan Kem 5 sebelum trekking balik ke Kuala Litut. Dua jam je kami amik masa untuk trekking ke situ. Memasing dah ‘form’ katanya. Maklum lah nakk balikkk. Kat Kuala Litut, boat dah sesiap tunggu kami. Air sungai agak dalam taim nih, so tayah menolak boat cam aritu. Setengah jam je dah sampai HQ Park.

Antara xtvt yg dibuat di hostel HQ Park – Melepak all the time. Dah tataw nak buat apa. Semua tempat kat sini kami dah jelajah πŸ™‚

Malam, lepas dinner kat HQ Cafe, aku spent masa update log.

Day 8 (28 Jun – Sabtu)

Yessss.. hari last kami kat Sarawak. Sesubuh gaban kami dah bangun. Semua eksaited nak balik. Lepas packing, kami angkut beg bubuh dalam 4WD yg akan bawak kami ke kampung Penan.

Real punya hand made. Nih antara bebarang yg dijual kat kampung Penan. Harga dia? Uishhh.. sangat mahal oke. Tapi kalau korang pandai tawar harga (macam my Mamoru), korang boleh dapat harga yg sangat murah. Personally aku rasa, kalau korang nak beli barang camnih, cari ke kat Pusat Kraftangan Miri. Kat situ jauhhhhhh lebih murah (seriyes)

Main seruling guna hidung.. terer betul nenek nih

Check in beg kat airport Mulu

Breakfast dgn Richard (baju merah). Dia nih lah boat operator yg bawak kami ke Kuala Litut aritu. Richard nih sangat baik hati tau. Dia sanggup bawak kami ke airport & melawat kampung Penan gunan 4WD dia FOC – PERCUMA! Nasihat aku, kalau pi tempat orang camnih, sentiasalah manis muka & rajin sembang – senang dapat kawan!

Babai Mulu.. semoga ketemuk lagi.. tsskkk tsskk

Teka kami jumpa siapa kat Airport Miri??.. group Sham Castello (dulu Godong hehehe) & akak Lily Freelance. Derang tengah tunggu flight ke Mulu. Kan aku ada cerita aritu: team Sham nih pun nak mendaki gunung Mulu. Aku siap pesan suruh baca note yg kami tinggalkan kat puncak gunung tu.. hehehe

Lepas team Sham naik flight, team kami pegi sewa kereta untuk pegi meronda bandar Miri. Oh lupa nak cerita, kami sampai Miri pukul 10.40 pagi. Flight kami untuk ke KL pukul 8.45 malam. Jadi kami ada masa 8 jam untuk shopping habis-habisan kat Miri. Aci redah je taim nih.. Kami dapat sewa kereta Wira RM 80 inggit untuk setengah hari – menarik kan?

Dalam tataw jalan tu, lepas juga kami ke Pusat Kraftangan Miri, Pasar Tamu Muhibbah, Shopping Kompleks (macam ler kat KL tader shopping kompleks jer kan?). Apa pun seronok sangat tau!

Lewat petang pulak, kami melepak kat tepi pantai Luak Esplanade Miri. Lawa jugak port nih. Pantai dia bersih, cantik, luas & rata – boleh buat padang bola kat situ


Malamnya, kami depart ke LCCT.. babai Miri..

p/s: Fuhhh.. giler lama nak menghabiskan entry nih. Letih aku. Tu je lah yg dapat aku ringkaskan pasal trip kami. Kalau rajin nanti aku upload gambar lain yg menarik sepanjang aku kat sana. Buat masa nih, aku nak kosentret kat minggu “add / drop” dulu. Aku start kelas petang nih.. huhuhu ketaq + eksaited nak masuk kelas pertama!

Permalink Comments Off on XPDC Mulu Finale

>XPDC Mulu Day 4 & 5

July 4, 2008 at 11:26 am (XPDC Gunung)

>

Banyak sungguh keje kat opis sekarang nih. Dah dekat seminggu balik dari xpdc Sarawak pun still tak sempat siapkan log. Adusss..

Nih kalau tak habiskan log dlm minggu nih konpem takde masa lagi nak menghapdet. Minggu depan dah kena daftar diri kat UM – konpem bz dgn minggu orientasi segala bagai.. Pastu dalam masa kurang dari 2 minggu pulak, aku kena outstation.. mananya nak cari masa 😦

Sementara aku pening-pening dgn keje + belajar nih, kita sambung dulu log xpdc Sarawak nih. Aku ringkas kan je lah. Tak dannn nak tulis detail.

Day 4 (24 Jun – Isnin)<P>

Hari nih hari berlambat-lambat. Memasing konpiden & hepi sangat sebab dapat tamatkan pendakian gunung Mulu dalam masa 3 hari 2 malam sahaja. Jimat sehari dari apa yg dicadangkan oleh Mulu HQ Park. Ramai yg terkejut (esp tourist dari oversea yg duk pertikaikan plan kami tu – ada sorang mat salleh nih siap perli kononnya muka team kami akan masuk suratkhabar akibat terkandas kat trek Mulu.. huhuhu zalim) bila kami managed sampai HQ Park ikut jadual kami sendiri.

Menu breakfast untuk pagi tu, roti dgn tuna / planta + cekodok lemak manis instant adabi & air nescafe. Lunch pulak, kuey teow campur sosej tapau sorang satu (by chef Apek – rajin betul mamat nih tolong aku masak – single lagi dia nih tau – keje bagus – tapi taste dia awek muka cam Jepun.. huhuhuhu tak boleh blah).

Masa kami dah sesiap kemas, aku perasan abg Bagley duk menyapu sampah & pungut semua botol / sampah yg ditinggalkan oleh trekkers sebelum kami. Banyak gila ok cooking gas kosong yg dia kumpul untuk dibawak turun – 19 botol (termasuk botol kicap & botol arak). Tu belum campur sampah sarap lagi.. aku tak dapat bayangkan cemana dia pikul beg beberat camtu. Kesian dia.. nak tolong, tak daya.. sekadar bawak turun sampah yg aku bawak naik je lah. Geremm betul lah kat orang-orang yg takder kesedaran sivik nih.

Kami gerak tinggalkan Kem 3 pukul 8.20 pagi. Laju je memasing jalan. Berenti sekejap kat Kem 2 pastu berdesup pegi Kem 1. Fuhh.. semangat nak balikkk.. pukul 3.20 ptg kami dah sampai HQ Park. Sebenarnya kami bajet sampai situ dalam pukul 6.00 ptg. Sangat tak sangka, laju betul kami jalan sampai abg Bagley siap sound suruh jalan se-slow (maklum lah, beg dia berat).

Sampai HQ Park, ada isu pulak masa nak check-in hostel. Ntah camne semua hostel penuh. Geremm je. Dah lah kami penat-penat turun gunung – dgn senang hati reception tu cakap bilik tadok ..huhuhu. Padahal kami dah buat full payment untuk setiap malam yg kami spent kat HQ ok. Dekat nak sejam tunggu baru dapat bilik. Sejuk sikit hati bila dia bagi bilik yg dah di upgraded & lagi lawaaa.. best bestttt

Malam tu ada majlis penutupan xpdc Jelajah Taman Negara anjuran Persatuan Mendaki Sarawak. Tak sempat nak beramah-tamah dgn derang pun.. lepas dinner je aku terus tidur pengsan dalam bilik.

Tengah masak cekodok kat Kem 3

Bersiap turun.. take note, kat gunung nih hehari aku tukar baju trekking.. tak lalu nak pakai baju yg sama.. Heran aku tau, dulu oke je pakai baju sama berhari-hari dalam hutan.. opss!

Kejap je dah sampai Kem 2..

Lunchie kat Kem 1. Kat sini ada sungai. Mamoru & Talha pegi tiruk.. aku tak join – penatt arr


Yeyeh.. kami dah berjaya sampai HQ Park..

Bili baru yg kami dapat πŸ™‚

Day 5 (25 Jun – Rabu)

Hari yg agak sengal.. satu badan dah start sakit-sakit. Talha siap konplen jadual kami kat Mulu nih terlalu padat dgn xtvt. Takde cann nak ngelat. Bangun pagi nih, kami dah kena bersiap-siap untuk pegi trekking lagi. Aduss.. aku pun dah tak larat taim nih sebenarnya.. pura-pura tabah jer nih

Plan awal kami untuk hari nih adalah melawat kampung Penan. Tapi tak jadi.. ada kematian pulak kat kampung tu. Kami dinasihatkan oleh abg boat (Richard – yg akhirnya jadi best friend kami kat situ) supaya tak pegi ke kampung Penan taim tu. Yelah, kematian kan satu isu sensitif.. kang kalau degil nak pi jugak, kena sumpit padan muka. Richard siap janji nak bawak kami ke kampung tu masa hari terakhir kami kat Mulu nanti.

Seronok hari nih. Perjalanan ke Kuala Litut dgn boat amik masa sejam (sebab air sungai cetek). Puas gak lah tengok sepanjang sungai kat Sarawak nih. On the way ke Kuala Litut, abg Richard berenti jap kat gua Angin & gua Air Jerneh – melawat gua lagi.. kali nih view dalam gua memang tersangat lah cantik. Semua gua kat sini memang cecantik lah! Gua Air Jerneh yg paling best bagi aku.. ada sejenis tumbuhan yg sama macam daun pisang kat sini. Tapi dia tumbuh sehelai je kat setiap celahan batu – One single plant namanya. Satu-satunya gua dalam dunia nih yg ada tumbuhan jenis camtu. Kagum aku.

Kat sini jugak ada satu kawasan rehat yg cantik sangat. Sampai Talha siap merayu-rayu kat Richard nak mandi kat situ.. hehehe. Bukan Talha je, Mamoru, Zin & Apek pun terjun sama. Aku je yg jadi pemerhati – tukang jaga baju & kamera derang.. huhuhu.

Habis berendam, kami terus naik boat balik – sambung journey ke Kuala Litut. Perjalanan agak mencabar kali nih. Keadaan sungai yg cetek buat boat kami banyak kali tersangkut. Kena tolak gegamai (aku sorang je duduk ala-ala queen kat dalam boat masa orang lain menolak – apa sangat lah kederat aku kann.. hehe). Paling best bila Richard dgn baik hati sanggup berenti kat satu kawasan sungai semata-mata untuk kami bergambar. View kat situ cantik sangat.. terharu aku.

Kami sampai Kuala Litut dalam pukul 1 tengahari. Lepas pekena megi mee kat tepi sungai, kami teruskan trekking ke Kem 5. Untuk sampai ke sana amik masa lebih kurang 2 jam (8.8km). Kami kena ikut trek yg sedia ada (tanpa guide).

Perjalanan yg sepatutnya 2 jam, jadi 2 setengah jam sebab memasing still lembik akibat penangan trek Mulu. Seriyes aku pewai jalan camtu (walaupun trek straight je takde turun-naik bukit). Rasa nak jer aku campak beg aku taim tu.. Mamoru berapa kali cakap nak tolong bawak tapi aku refused.. tanak lah.. dia pun penat jugak. Lagipun beg dia lagi berat dari beg aku.

4.30 ptg, kami sampai Kem 5.. wallaaaa.. terkejut aku. Cantiknyaa.. Kem 5 nih terletak antara gunung Api & gunung Benarat. Sejuk mata memandang.. Tak tunggu lama, aku terus terjun sungai.. geremm nak tiruk dari tadi.

Kem 5 nih adalah kem yg paling lengkap ada kat Mulu Park. Kat sini ada bekalan elektrik (derang pakai solar / generator). Bilik air kat sini fuhhh.. kelas.. macam kat klcc.. hehehehe (serieyes). Dapur dia paling bestttt.. lengkap dgn segala peralatan memasak.. gas pun ader..

Menu kami untuk dinner malam tu: nasi putih, telur masak rendang & sup suhun.

Dalam boat ke Kuala Litut

on the way ke Gua Air Jerneh

Dalam gua Angin

Yahhh.. tolak lagi

Ada dua jambatan gantung untuk ke Kem 5

Akhirnya.. sampai Kem 5


View gunung Benarat depan Kem 5

Ini lah bilik kami.. siap ada sleeping mat tebal 1 inci hehehe

Permalink 6 Comments

XPDC Mulu Day 4 & 5

July 4, 2008 at 11:26 am (XPDC Gunung)

Banyak sungguh keje kat opis sekarang nih. Dah dekat seminggu balik dari xpdc Sarawak pun still tak sempat siapkan log. Adusss..

Nih kalau tak habiskan log dlm minggu nih konpem takde masa lagi nak menghapdet. Minggu depan dah kena daftar diri kat UM – konpem bz dgn minggu orientasi segala bagai.. Pastu dalam masa kurang dari 2 minggu pulak, aku kena outstation.. mananya nak cari masa 😦

Sementara aku pening-pening dgn keje + belajar nih, kita sambung dulu log xpdc Sarawak nih. Aku ringkas kan je lah. Tak dannn nak tulis detail.

Day 4 (24 Jun – Isnin)<P>

Hari nih hari berlambat-lambat. Memasing konpiden & hepi sangat sebab dapat tamatkan pendakian gunung Mulu dalam masa 3 hari 2 malam sahaja. Jimat sehari dari apa yg dicadangkan oleh Mulu HQ Park. Ramai yg terkejut (esp tourist dari oversea yg duk pertikaikan plan kami tu – ada sorang mat salleh nih siap perli kononnya muka team kami akan masuk suratkhabar akibat terkandas kat trek Mulu.. huhuhu zalim) bila kami managed sampai HQ Park ikut jadual kami sendiri.

Menu breakfast untuk pagi tu, roti dgn tuna / planta + cekodok lemak manis instant adabi & air nescafe. Lunch pulak, kuey teow campur sosej tapau sorang satu (by chef Apek – rajin betul mamat nih tolong aku masak – single lagi dia nih tau – keje bagus – tapi taste dia awek muka cam Jepun.. huhuhuhu tak boleh blah).

Masa kami dah sesiap kemas, aku perasan abg Bagley duk menyapu sampah & pungut semua botol / sampah yg ditinggalkan oleh trekkers sebelum kami. Banyak gila ok cooking gas kosong yg dia kumpul untuk dibawak turun – 19 botol (termasuk botol kicap & botol arak). Tu belum campur sampah sarap lagi.. aku tak dapat bayangkan cemana dia pikul beg beberat camtu. Kesian dia.. nak tolong, tak daya.. sekadar bawak turun sampah yg aku bawak naik je lah. Geremm betul lah kat orang-orang yg takder kesedaran sivik nih.

Kami gerak tinggalkan Kem 3 pukul 8.20 pagi. Laju je memasing jalan. Berenti sekejap kat Kem 2 pastu berdesup pegi Kem 1. Fuhh.. semangat nak balikkk.. pukul 3.20 ptg kami dah sampai HQ Park. Sebenarnya kami bajet sampai situ dalam pukul 6.00 ptg. Sangat tak sangka, laju betul kami jalan sampai abg Bagley siap sound suruh jalan se-slow (maklum lah, beg dia berat).

Sampai HQ Park, ada isu pulak masa nak check-in hostel. Ntah camne semua hostel penuh. Geremm je. Dah lah kami penat-penat turun gunung – dgn senang hati reception tu cakap bilik tadok ..huhuhu. Padahal kami dah buat full payment untuk setiap malam yg kami spent kat HQ ok. Dekat nak sejam tunggu baru dapat bilik. Sejuk sikit hati bila dia bagi bilik yg dah di upgraded & lagi lawaaa.. best bestttt

Malam tu ada majlis penutupan xpdc Jelajah Taman Negara anjuran Persatuan Mendaki Sarawak. Tak sempat nak beramah-tamah dgn derang pun.. lepas dinner je aku terus tidur pengsan dalam bilik.

Tengah masak cekodok kat Kem 3

Bersiap turun.. take note, kat gunung nih hehari aku tukar baju trekking.. tak lalu nak pakai baju yg sama.. Heran aku tau, dulu oke je pakai baju sama berhari-hari dalam hutan.. opss!

Kejap je dah sampai Kem 2..

Lunchie kat Kem 1. Kat sini ada sungai. Mamoru & Talha pegi tiruk.. aku tak join – penatt arr


Yeyeh.. kami dah berjaya sampai HQ Park..

Bili baru yg kami dapat πŸ™‚

Day 5 (25 Jun – Rabu)

Hari yg agak sengal.. satu badan dah start sakit-sakit. Talha siap konplen jadual kami kat Mulu nih terlalu padat dgn xtvt. Takde cann nak ngelat. Bangun pagi nih, kami dah kena bersiap-siap untuk pegi trekking lagi. Aduss.. aku pun dah tak larat taim nih sebenarnya.. pura-pura tabah jer nih

Plan awal kami untuk hari nih adalah melawat kampung Penan. Tapi tak jadi.. ada kematian pulak kat kampung tu. Kami dinasihatkan oleh abg boat (Richard – yg akhirnya jadi best friend kami kat situ) supaya tak pegi ke kampung Penan taim tu. Yelah, kematian kan satu isu sensitif.. kang kalau degil nak pi jugak, kena sumpit padan muka. Richard siap janji nak bawak kami ke kampung tu masa hari terakhir kami kat Mulu nanti.

Seronok hari nih. Perjalanan ke Kuala Litut dgn boat amik masa sejam (sebab air sungai cetek). Puas gak lah tengok sepanjang sungai kat Sarawak nih. On the way ke Kuala Litut, abg Richard berenti jap kat gua Angin & gua Air Jerneh – melawat gua lagi.. kali nih view dalam gua memang tersangat lah cantik. Semua gua kat sini memang cecantik lah! Gua Air Jerneh yg paling best bagi aku.. ada sejenis tumbuhan yg sama macam daun pisang kat sini. Tapi dia tumbuh sehelai je kat setiap celahan batu – One single plant namanya. Satu-satunya gua dalam dunia nih yg ada tumbuhan jenis camtu. Kagum aku.

Kat sini jugak ada satu kawasan rehat yg cantik sangat. Sampai Talha siap merayu-rayu kat Richard nak mandi kat situ.. hehehe. Bukan Talha je, Mamoru, Zin & Apek pun terjun sama. Aku je yg jadi pemerhati – tukang jaga baju & kamera derang.. huhuhu.

Habis berendam, kami terus naik boat balik – sambung journey ke Kuala Litut. Perjalanan agak mencabar kali nih. Keadaan sungai yg cetek buat boat kami banyak kali tersangkut. Kena tolak gegamai (aku sorang je duduk ala-ala queen kat dalam boat masa orang lain menolak – apa sangat lah kederat aku kann.. hehe). Paling best bila Richard dgn baik hati sanggup berenti kat satu kawasan sungai semata-mata untuk kami bergambar. View kat situ cantik sangat.. terharu aku.

Kami sampai Kuala Litut dalam pukul 1 tengahari. Lepas pekena megi mee kat tepi sungai, kami teruskan trekking ke Kem 5. Untuk sampai ke sana amik masa lebih kurang 2 jam (8.8km). Kami kena ikut trek yg sedia ada (tanpa guide).

Perjalanan yg sepatutnya 2 jam, jadi 2 setengah jam sebab memasing still lembik akibat penangan trek Mulu. Seriyes aku pewai jalan camtu (walaupun trek straight je takde turun-naik bukit). Rasa nak jer aku campak beg aku taim tu.. Mamoru berapa kali cakap nak tolong bawak tapi aku refused.. tanak lah.. dia pun penat jugak. Lagipun beg dia lagi berat dari beg aku.

4.30 ptg, kami sampai Kem 5.. wallaaaa.. terkejut aku. Cantiknyaa.. Kem 5 nih terletak antara gunung Api & gunung Benarat. Sejuk mata memandang.. Tak tunggu lama, aku terus terjun sungai.. geremm nak tiruk dari tadi.

Kem 5 nih adalah kem yg paling lengkap ada kat Mulu Park. Kat sini ada bekalan elektrik (derang pakai solar / generator). Bilik air kat sini fuhhh.. kelas.. macam kat klcc.. hehehehe (serieyes). Dapur dia paling bestttt.. lengkap dgn segala peralatan memasak.. gas pun ader..

Menu kami untuk dinner malam tu: nasi putih, telur masak rendang & sup suhun.

Dalam boat ke Kuala Litut

on the way ke Gua Air Jerneh

Dalam gua Angin

Yahhh.. tolak lagi

Ada dua jambatan gantung untuk ke Kem 5

Akhirnya.. sampai Kem 5


View gunung Benarat depan Kem 5

Ini lah bilik kami.. siap ada sleeping mat tebal 1 inci hehehe

Permalink 10 Comments

XPDC Mulu Day 4 & 5

July 4, 2008 at 3:26 am (XPDC Gunung)

Banyak sungguh keje kat opis sekarang nih. Dah dekat seminggu balik dari xpdc Sarawak pun still tak sempat siapkan log. Adusss..

Nih kalau tak habiskan log dlm minggu nih konpem takde masa lagi nak menghapdet. Minggu depan dah kena daftar diri kat UM – konpem bz dgn minggu orientasi segala bagai.. Pastu dalam masa kurang dari 2 minggu pulak, aku kena outstation.. mananya nak cari masa 😦

Sementara aku pening-pening dgn keje + belajar nih, kita sambung dulu log xpdc Sarawak nih. Aku ringkas kan je lah. Tak dannn nak tulis detail.

Day 4 (24 Jun – Isnin)<P>

Hari nih hari berlambat-lambat. Memasing konpiden & hepi sangat sebab dapat tamatkan pendakian gunung Mulu dalam masa 3 hari 2 malam sahaja. Jimat sehari dari apa yg dicadangkan oleh Mulu HQ Park. Ramai yg terkejut (esp tourist dari oversea yg duk pertikaikan plan kami tu – ada sorang mat salleh nih siap perli kononnya muka team kami akan masuk suratkhabar akibat terkandas kat trek Mulu.. huhuhu zalim) bila kami managed sampai HQ Park ikut jadual kami sendiri.

Menu breakfast untuk pagi tu, roti dgn tuna / planta + cekodok lemak manis instant adabi & air nescafe. Lunch pulak, kuey teow campur sosej tapau sorang satu (by chef Apek – rajin betul mamat nih tolong aku masak – single lagi dia nih tau – keje bagus – tapi taste dia awek muka cam Jepun.. huhuhuhu tak boleh blah).

Masa kami dah sesiap kemas, aku perasan abg Bagley duk menyapu sampah & pungut semua botol / sampah yg ditinggalkan oleh trekkers sebelum kami. Banyak gila ok cooking gas kosong yg dia kumpul untuk dibawak turun – 19 botol (termasuk botol kicap & botol arak). Tu belum campur sampah sarap lagi.. aku tak dapat bayangkan cemana dia pikul beg beberat camtu. Kesian dia.. nak tolong, tak daya.. sekadar bawak turun sampah yg aku bawak naik je lah. Geremm betul lah kat orang-orang yg takder kesedaran sivik nih.

Kami gerak tinggalkan Kem 3 pukul 8.20 pagi. Laju je memasing jalan. Berenti sekejap kat Kem 2 pastu berdesup pegi Kem 1. Fuhh.. semangat nak balikkk.. pukul 3.20 ptg kami dah sampai HQ Park. Sebenarnya kami bajet sampai situ dalam pukul 6.00 ptg. Sangat tak sangka, laju betul kami jalan sampai abg Bagley siap sound suruh jalan se-slow (maklum lah, beg dia berat).

Sampai HQ Park, ada isu pulak masa nak check-in hostel. Ntah camne semua hostel penuh. Geremm je. Dah lah kami penat-penat turun gunung – dgn senang hati reception tu cakap bilik tadok ..huhuhu. Padahal kami dah buat full payment untuk setiap malam yg kami spent kat HQ ok. Dekat nak sejam tunggu baru dapat bilik. Sejuk sikit hati bila dia bagi bilik yg dah di upgraded & lagi lawaaa.. best bestttt

Malam tu ada majlis penutupan xpdc Jelajah Taman Negara anjuran Persatuan Mendaki Sarawak. Tak sempat nak beramah-tamah dgn derang pun.. lepas dinner je aku terus tidur pengsan dalam bilik.

Tengah masak cekodok kat Kem 3

Bersiap turun.. take note, kat gunung nih hehari aku tukar baju trekking.. tak lalu nak pakai baju yg sama.. Heran aku tau, dulu oke je pakai baju sama berhari-hari dalam hutan.. opss!

Kejap je dah sampai Kem 2..

Lunchie kat Kem 1. Kat sini ada sungai. Mamoru & Talha pegi tiruk.. aku tak join – penatt arr


Yeyeh.. kami dah berjaya sampai HQ Park..

Bili baru yg kami dapat πŸ™‚

Day 5 (25 Jun – Rabu)

Hari yg agak sengal.. satu badan dah start sakit-sakit. Talha siap konplen jadual kami kat Mulu nih terlalu padat dgn xtvt. Takde cann nak ngelat. Bangun pagi nih, kami dah kena bersiap-siap untuk pegi trekking lagi. Aduss.. aku pun dah tak larat taim nih sebenarnya.. pura-pura tabah jer nih

Plan awal kami untuk hari nih adalah melawat kampung Penan. Tapi tak jadi.. ada kematian pulak kat kampung tu. Kami dinasihatkan oleh abg boat (Richard – yg akhirnya jadi best friend kami kat situ) supaya tak pegi ke kampung Penan taim tu. Yelah, kematian kan satu isu sensitif.. kang kalau degil nak pi jugak, kena sumpit padan muka. Richard siap janji nak bawak kami ke kampung tu masa hari terakhir kami kat Mulu nanti.

Seronok hari nih. Perjalanan ke Kuala Litut dgn boat amik masa sejam (sebab air sungai cetek). Puas gak lah tengok sepanjang sungai kat Sarawak nih. On the way ke Kuala Litut, abg Richard berenti jap kat gua Angin & gua Air Jerneh – melawat gua lagi.. kali nih view dalam gua memang tersangat lah cantik. Semua gua kat sini memang cecantik lah! Gua Air Jerneh yg paling best bagi aku.. ada sejenis tumbuhan yg sama macam daun pisang kat sini. Tapi dia tumbuh sehelai je kat setiap celahan batu – One single plant namanya. Satu-satunya gua dalam dunia nih yg ada tumbuhan jenis camtu. Kagum aku.

Kat sini jugak ada satu kawasan rehat yg cantik sangat. Sampai Talha siap merayu-rayu kat Richard nak mandi kat situ.. hehehe. Bukan Talha je, Mamoru, Zin & Apek pun terjun sama. Aku je yg jadi pemerhati – tukang jaga baju & kamera derang.. huhuhu.

Habis berendam, kami terus naik boat balik – sambung journey ke Kuala Litut. Perjalanan agak mencabar kali nih. Keadaan sungai yg cetek buat boat kami banyak kali tersangkut. Kena tolak gegamai (aku sorang je duduk ala-ala queen kat dalam boat masa orang lain menolak – apa sangat lah kederat aku kann.. hehe). Paling best bila Richard dgn baik hati sanggup berenti kat satu kawasan sungai semata-mata untuk kami bergambar. View kat situ cantik sangat.. terharu aku.

Kami sampai Kuala Litut dalam pukul 1 tengahari. Lepas pekena megi mee kat tepi sungai, kami teruskan trekking ke Kem 5. Untuk sampai ke sana amik masa lebih kurang 2 jam (8.8km). Kami kena ikut trek yg sedia ada (tanpa guide).

Perjalanan yg sepatutnya 2 jam, jadi 2 setengah jam sebab memasing still lembik akibat penangan trek Mulu. Seriyes aku pewai jalan camtu (walaupun trek straight je takde turun-naik bukit). Rasa nak jer aku campak beg aku taim tu.. Mamoru berapa kali cakap nak tolong bawak tapi aku refused.. tanak lah.. dia pun penat jugak. Lagipun beg dia lagi berat dari beg aku.

4.30 ptg, kami sampai Kem 5.. wallaaaa.. terkejut aku. Cantiknyaa.. Kem 5 nih terletak antara gunung Api & gunung Benarat. Sejuk mata memandang.. Tak tunggu lama, aku terus terjun sungai.. geremm nak tiruk dari tadi.

Kem 5 nih adalah kem yg paling lengkap ada kat Mulu Park. Kat sini ada bekalan elektrik (derang pakai solar / generator). Bilik air kat sini fuhhh.. kelas.. macam kat klcc.. hehehehe (serieyes). Dapur dia paling bestttt.. lengkap dgn segala peralatan memasak.. gas pun ader..

Menu kami untuk dinner malam tu: nasi putih, telur masak rendang & sup suhun.

Dalam boat ke Kuala Litut

on the way ke Gua Air Jerneh

Dalam gua Angin

Yahhh.. tolak lagi

Ada dua jambatan gantung untuk ke Kem 5

Akhirnya.. sampai Kem 5


View gunung Benarat depan Kem 5

Ini lah bilik kami.. siap ada sleeping mat tebal 1 inci hehehe

Permalink 6 Comments

>XPDC Mulu Day 3

July 2, 2008 at 3:13 pm (XPDC Gunung)

>

Day 3 (23 Jun – Isnin)

Hari yang ditunggu-tunggu.. Ekceli semalam lagi kami dah ubah plan – tergempar nih – kami terpaksa kansel plan untuk bermalam di Kem 4 sebab risaukan Apek yg belum sembuh sepenuhnya. Abg Bagley kata, kami tak mungkin dapat sampai ke Kem 4 on time kalau memasing pikul beg besar (dgn condition Apek camtu).

Jadi plan kami pada hari nih – teruskan trekking sampai puncak gunung Mulu dan kembali semula ke Kem 3 untuk bermalam – daypack. Just bawak water bag & ration sikit. Sila amik perhatian yer.. waterbag adalah sangat berguna untuk trip camnih compare dgn bawak botol mineral sebijik-sebijik. Jimat space & ringan.

Tepat pukul 3 pagi kami semua dah bangun. Serrjuuurrkk gila! Pakai snowcap, headlamp – terus pegi dapur prepare makanan untuk breakfast & lunch. Untuk breakfast, kami makan roti dgn marjerin & peanut butter. Lunch pulak, aku gorengkan bihun & tapau kan sorang satu.

4.20 pagi, kami dah start trekking. Sengal betul jalan dalam gelap taim.. serjurrkk lak tu. Trek memang takde belas kasihan.. dia bagi mencanak all the time. Nasib baik trekking bawak water bag.. laju la sikit proses memanjat. Kalau bawak beg besar.. pengsann ok.

Kami sampai Kem 4 pukul 8.20 pagi. Cuaca kat sini terlalu sejuk. Ada matahari pun macam tak terkesan pun.. patutlah pondok kat kem 4 nih derang buat dinding tertutup. Nak elak angin masuk rupanya. Huhuhu.. nasib baik kami tak jadi bermalam kat situ.. kalau takk.. bekuuu!! Belakang Kem 4 nih ada helipad. Berdiri kat situ je dah boleh nampak view 360ΒΊ! Boleh nampak gunung Api, gunung Benarat, gunung Mulu, Airport.. fuhh.. cun cun hoo!!

Oh.. untuk info, gunung Benarat nih belum penah ditakluk oleh mana-mana pendaki (pluss, takdo guide yg sanggup bawak kami ke situ) Gunung nih penuh dgn batu-batu. Kalau nak panjat, memang kena ada peralatan yg lengkap. Silap lah kalau mendaki gunung nih free body je. Gunung Api pun sama jugak. Menurut Abg Bagley, gunung Api nih hanya penah ditawan sekali je – Masa tahun 1977. Tuu pun derang pakai helikopter turun ke puncak semata-mata nak pacak tanda ketinggian – Cehh…

Kut-kut kalau ada yg terasherrr nak cipta rekod tuuu.. sila lah mendaki (the Legend & unConquered) Gunung Benarat atau Gunung Api.. heheheh (ada branih??)

Sambung citer: Lepas pekena bihun goreng dgn teh o panas, kami sambung trekking. Walaupun puncak gunung Mulu jelas kelihatan dari helipad, nak menyampaikan ke sana memang hazabbbbbbb… ada 3 puncak tipu yg sangat menyengatttt & melemahkan mental aku. Tinggal semangat jer nih..

Trek ke puncak adoiyaiiii… tinggi & curam. Banyak main tali & berpaut kat akar pokok tepi gaung.. Personally aku rasa trip nih macam trip bunuh diri. Aku siap mengucap ok, setiap kali nak panjat tebing curam kat situ.. seriyess!
Dari puncak tipu yg ketiga, kami boleh nampak beirut puncak Mulu.. sayup jer. Wawawawa.. semangatnyaaaaaa… Dari sini just amik 5 minit je nak ke puncak Mulu – trek atas permatang.

Kami sampai puncak gunung Mulu tepat jam 12.15 tengahari. View? Subhanallahhhh… cantiknya.. jelas terdampar depan kami banjaran gunung kat sini. Syukur alhamdullilah, kalau tak disebabkan hujan yg turun malam sebelum tu, tak mungkin kami dapat tengok view sejelas nih – syukur ya Allah.

Tak lama kami spent masa kat puncak.. lepas habis tulis wasiat nama & mesej untuk team Castello & kak Lily (by time aku tulis entry nih, rasanya derang dah baca mesej kami tu hehehehhe) dalam buku rekod kat puncak Mulu, kami gerak turun. Maklum lah, perjalanan masih jauh.. kami bukannya bermalam kat Kem 4.. jauh ok nak menapak ke Kem 3 semula.

Dua jam setengah kami amik masa untuk tiba di Kem 4. Sempat pekena chicken porridge segera + mushroom soup kat situ. Pukul 4.30 ptg, kami sambung semula perjalanan.

Kami sampai Kem 3 tepat pukul 8.05 malam.. Aku pewai gila taim nih.. huhuhuhu. Nasib baik Apek volunteer nak jadi chef. Lega sikit. Menu malam tu: Nasi putih + sambal ayam instant (Brahims) & sambal ikan bilis (yg aku masak dari rumah) + nescafe.

Cuba korang tengok view trek Mulu nih.. indahnya ciptaan Tuhan.. Nih baru view dalam gambar. Pegi tengok yg real la baru teruja!! (note: gambar nih takde editing langsung ok)

Lepak kat Kem 4 sambil pekena lunch. Semua pakat duduk rerapat.. serjurrkk. Matahari ada pun tak terasherrrr..

Nih dekat helipad dekat Kem 4. Belakang kami tu puncak tipu.. belakang puncak tipu tu baru puncak Mulu yg sebenar. Bayangkanlah betapa hazabbnyaaa

Pokok periuk kera jenis nih ada melambakkk sepanjang trek. Unik sangat bentuknya. Macam teko aladdin pun ada. Besar tau size dia.. sebesar teko yg selalu kita buat kopi tuu.

Ntah berapa banyak kali kena tundukk daa.. Mental betul melayan trek camnih.

Part memanjat-manjat camnih memang banyakkk dan kerapppp sekali. Sanggup tak sanggup je lah..

Tu diaaahhh.. punca kami bersusah payah kesini.. Nampak tak beirut Mulu tu. Gambar nih diambil dari puncak tipu..

Permatang yg menghubungkan puncak tipu ketiga dgn puncak Mulu yg sebenar.. syok jalan atas permatang nih.. view kiri kanan.. cantik gila!

Me & Mamoru kat puncak Mulu.. cantik kan view depan kami – Yeyeh, puncak Mulu berjaya kami tawan!!!

Team kami berlatar-belakangkan puncak gunung Api (kiri) & gunung Benarat (kanan). Kegembiraan jelas terpampang kat muka jejaka-jejaka ensem nih.. huhuhuh

Dah sampai puncak, apalagi.. mustiii bergambar dgn beirut… Isk, termasuk jugak gambar Talha kat dalam nih.. Aku nak bergambar dgn hubby je

Mesej yg kami tinggalkan untuk Castello & the geng.. + mesej mengarut yg kami conteng (Syed, kitaorng dah baca mesej korrrannggg)

Masak bubur nasi + mushroom soup pakai cerek jer. Pakai kayu api lak tu.. syahduuu. Rasa macam camping pengakap jer

Yahhhh… aku yg pewai. Nih masa baru sampai kat Kem 3..

Nantikan sambungan episod seterusnya xpdc kami di Sarawak… hehehehe

Permalink 2 Comments

XPDC Mulu Day 3

July 2, 2008 at 3:13 pm (XPDC Gunung)

Day 3 (23 Jun – Isnin)

Hari yang ditunggu-tunggu.. Ekceli semalam lagi kami dah ubah plan – tergempar nih – kami terpaksa kansel plan untuk bermalam di Kem 4 sebab risaukan Apek yg belum sembuh sepenuhnya. Abg Bagley kata, kami tak mungkin dapat sampai ke Kem 4 on time kalau memasing pikul beg besar (dgn condition Apek camtu).

Jadi plan kami pada hari nih – teruskan trekking sampai puncak gunung Mulu dan kembali semula ke Kem 3 untuk bermalam – daypack. Just bawak water bag & ration sikit. Sila amik perhatian yer.. waterbag adalah sangat berguna untuk trip camnih compare dgn bawak botol mineral sebijik-sebijik. Jimat space & ringan.

Tepat pukul 3 pagi kami semua dah bangun. Serrjuuurrkk gila! Pakai snowcap, headlamp – terus pegi dapur prepare makanan untuk breakfast & lunch. Untuk breakfast, kami makan roti dgn marjerin & peanut butter. Lunch pulak, aku gorengkan bihun & tapau kan sorang satu.

4.20 pagi, kami dah start trekking. Sengal betul jalan dalam gelap taim.. serjurrkk lak tu. Trek memang takde belas kasihan.. dia bagi mencanak all the time. Nasib baik trekking bawak water bag.. laju la sikit proses memanjat. Kalau bawak beg besar.. pengsann ok.

Kami sampai Kem 4 pukul 8.20 pagi. Cuaca kat sini terlalu sejuk. Ada matahari pun macam tak terkesan pun.. patutlah pondok kat kem 4 nih derang buat dinding tertutup. Nak elak angin masuk rupanya. Huhuhu.. nasib baik kami tak jadi bermalam kat situ.. kalau takk.. bekuuu!! Belakang Kem 4 nih ada helipad. Berdiri kat situ je dah boleh nampak view 360ΒΊ! Boleh nampak gunung Api, gunung Benarat, gunung Mulu, Airport.. fuhh.. cun cun hoo!!

Oh.. untuk info, gunung Benarat nih belum penah ditakluk oleh mana-mana pendaki (pluss, takdo guide yg sanggup bawak kami ke situ) Gunung nih penuh dgn batu-batu. Kalau nak panjat, memang kena ada peralatan yg lengkap. Silap lah kalau mendaki gunung nih free body je. Gunung Api pun sama jugak. Menurut Abg Bagley, gunung Api nih hanya penah ditawan sekali je – Masa tahun 1977. Tuu pun derang pakai helikopter turun ke puncak semata-mata nak pacak tanda ketinggian – Cehh…

Kut-kut kalau ada yg terasherrr nak cipta rekod tuuu.. sila lah mendaki (the Legend & unConquered) Gunung Benarat atau Gunung Api.. heheheh (ada branih??)

Sambung citer: Lepas pekena bihun goreng dgn teh o panas, kami sambung trekking. Walaupun puncak gunung Mulu jelas kelihatan dari helipad, nak menyampaikan ke sana memang hazabbbbbbb… ada 3 puncak tipu yg sangat menyengatttt & melemahkan mental aku. Tinggal semangat jer nih..

Trek ke puncak adoiyaiiii… tinggi & curam. Banyak main tali & berpaut kat akar pokok tepi gaung.. Personally aku rasa trip nih macam trip bunuh diri. Aku siap mengucap ok, setiap kali nak panjat tebing curam kat situ.. seriyess!
Dari puncak tipu yg ketiga, kami boleh nampak beirut puncak Mulu.. sayup jer. Wawawawa.. semangatnyaaaaaa… Dari sini just amik 5 minit je nak ke puncak Mulu – trek atas permatang.

Kami sampai puncak gunung Mulu tepat jam 12.15 tengahari. View? Subhanallahhhh… cantiknya.. jelas terdampar depan kami banjaran gunung kat sini. Syukur alhamdullilah, kalau tak disebabkan hujan yg turun malam sebelum tu, tak mungkin kami dapat tengok view sejelas nih – syukur ya Allah.

Tak lama kami spent masa kat puncak.. lepas habis tulis wasiat nama & mesej untuk team Castello & kak Lily (by time aku tulis entry nih, rasanya derang dah baca mesej kami tu hehehehhe) dalam buku rekod kat puncak Mulu, kami gerak turun. Maklum lah, perjalanan masih jauh.. kami bukannya bermalam kat Kem 4.. jauh ok nak menapak ke Kem 3 semula.

Dua jam setengah kami amik masa untuk tiba di Kem 4. Sempat pekena chicken porridge segera + mushroom soup kat situ. Pukul 4.30 ptg, kami sambung semula perjalanan.

Kami sampai Kem 3 tepat pukul 8.05 malam.. Aku pewai gila taim nih.. huhuhuhu. Nasib baik Apek volunteer nak jadi chef. Lega sikit. Menu malam tu: Nasi putih + sambal ayam instant (Brahims) & sambal ikan bilis (yg aku masak dari rumah) + nescafe.

Cuba korang tengok view trek Mulu nih.. indahnya ciptaan Tuhan.. Nih baru view dalam gambar. Pegi tengok yg real la baru teruja!! (note: gambar nih takde editing langsung ok)

Lepak kat Kem 4 sambil pekena lunch. Semua pakat duduk rerapat.. serjurrkk. Matahari ada pun tak terasherrrr..

Nih dekat helipad dekat Kem 4. Belakang kami tu puncak tipu.. belakang puncak tipu tu baru puncak Mulu yg sebenar. Bayangkanlah betapa hazabbnyaaa

Pokok periuk kera jenis nih ada melambakkk sepanjang trek. Unik sangat bentuknya. Macam teko aladdin pun ada. Besar tau size dia.. sebesar teko yg selalu kita buat kopi tuu.

Ntah berapa banyak kali kena tundukk daa.. Mental betul melayan trek camnih.

Part memanjat-manjat camnih memang banyakkk dan kerapppp sekali. Sanggup tak sanggup je lah..

Tu diaaahhh.. punca kami bersusah payah kesini.. Nampak tak beirut Mulu tu. Gambar nih diambil dari puncak tipu..

Permatang yg menghubungkan puncak tipu ketiga dgn puncak Mulu yg sebenar.. syok jalan atas permatang nih.. view kiri kanan.. cantik gila!

Me & Mamoru kat puncak Mulu.. cantik kan view depan kami – Yeyeh, puncak Mulu berjaya kami tawan!!!

Team kami berlatar-belakangkan puncak gunung Api (kiri) & gunung Benarat (kanan). Kegembiraan jelas terpampang kat muka jejaka-jejaka ensem nih.. huhuhuh

Dah sampai puncak, apalagi.. mustiii bergambar dgn beirut… Isk, termasuk jugak gambar Talha kat dalam nih.. Aku nak bergambar dgn hubby je

Mesej yg kami tinggalkan untuk Castello & the geng.. + mesej mengarut yg kami conteng (Syed, kitaorng dah baca mesej korrrannggg)

Masak bubur nasi + mushroom soup pakai cerek jer. Pakai kayu api lak tu.. syahduuu. Rasa macam camping pengakap jer

Yahhhh… aku yg pewai. Nih masa baru sampai kat Kem 3..

Nantikan sambungan episod seterusnya xpdc kami di Sarawak… hehehehe

Permalink 2 Comments

XPDC Mulu Day 3

July 2, 2008 at 7:13 am (XPDC Gunung)

Day 3 (23 Jun – Isnin)

Hari yang ditunggu-tunggu.. Ekceli semalam lagi kami dah ubah plan – tergempar nih – kami terpaksa kansel plan untuk bermalam di Kem 4 sebab risaukan Apek yg belum sembuh sepenuhnya. Abg Bagley kata, kami tak mungkin dapat sampai ke Kem 4 on time kalau memasing pikul beg besar (dgn condition Apek camtu).

Jadi plan kami pada hari nih – teruskan trekking sampai puncak gunung Mulu dan kembali semula ke Kem 3 untuk bermalam – daypack. Just bawak water bag & ration sikit. Sila amik perhatian yer.. waterbag adalah sangat berguna untuk trip camnih compare dgn bawak botol mineral sebijik-sebijik. Jimat space & ringan.

Tepat pukul 3 pagi kami semua dah bangun. Serrjuuurrkk gila! Pakai snowcap, headlamp – terus pegi dapur prepare makanan untuk breakfast & lunch. Untuk breakfast, kami makan roti dgn marjerin & peanut butter. Lunch pulak, aku gorengkan bihun & tapau kan sorang satu.

4.20 pagi, kami dah start trekking. Sengal betul jalan dalam gelap taim.. serjurrkk lak tu. Trek memang takde belas kasihan.. dia bagi mencanak all the time. Nasib baik trekking bawak water bag.. laju la sikit proses memanjat. Kalau bawak beg besar.. pengsann ok.

Kami sampai Kem 4 pukul 8.20 pagi. Cuaca kat sini terlalu sejuk. Ada matahari pun macam tak terkesan pun.. patutlah pondok kat kem 4 nih derang buat dinding tertutup. Nak elak angin masuk rupanya. Huhuhu.. nasib baik kami tak jadi bermalam kat situ.. kalau takk.. bekuuu!! Belakang Kem 4 nih ada helipad. Berdiri kat situ je dah boleh nampak view 360ΒΊ! Boleh nampak gunung Api, gunung Benarat, gunung Mulu, Airport.. fuhh.. cun cun hoo!!

Oh.. untuk info, gunung Benarat nih belum penah ditakluk oleh mana-mana pendaki (pluss, takdo guide yg sanggup bawak kami ke situ) Gunung nih penuh dgn batu-batu. Kalau nak panjat, memang kena ada peralatan yg lengkap. Silap lah kalau mendaki gunung nih free body je. Gunung Api pun sama jugak. Menurut Abg Bagley, gunung Api nih hanya penah ditawan sekali je – Masa tahun 1977. Tuu pun derang pakai helikopter turun ke puncak semata-mata nak pacak tanda ketinggian – Cehh…

Kut-kut kalau ada yg terasherrr nak cipta rekod tuuu.. sila lah mendaki (the Legend & unConquered) Gunung Benarat atau Gunung Api.. heheheh (ada branih??)

Sambung citer: Lepas pekena bihun goreng dgn teh o panas, kami sambung trekking. Walaupun puncak gunung Mulu jelas kelihatan dari helipad, nak menyampaikan ke sana memang hazabbbbbbb… ada 3 puncak tipu yg sangat menyengatttt & melemahkan mental aku. Tinggal semangat jer nih..

Trek ke puncak adoiyaiiii… tinggi & curam. Banyak main tali & berpaut kat akar pokok tepi gaung.. Personally aku rasa trip nih macam trip bunuh diri. Aku siap mengucap ok, setiap kali nak panjat tebing curam kat situ.. seriyess!
Dari puncak tipu yg ketiga, kami boleh nampak beirut puncak Mulu.. sayup jer. Wawawawa.. semangatnyaaaaaa… Dari sini just amik 5 minit je nak ke puncak Mulu – trek atas permatang.

Kami sampai puncak gunung Mulu tepat jam 12.15 tengahari. View? Subhanallahhhh… cantiknya.. jelas terdampar depan kami banjaran gunung kat sini. Syukur alhamdullilah, kalau tak disebabkan hujan yg turun malam sebelum tu, tak mungkin kami dapat tengok view sejelas nih – syukur ya Allah.

Tak lama kami spent masa kat puncak.. lepas habis tulis wasiat nama & mesej untuk team Castello & kak Lily (by time aku tulis entry nih, rasanya derang dah baca mesej kami tu hehehehhe) dalam buku rekod kat puncak Mulu, kami gerak turun. Maklum lah, perjalanan masih jauh.. kami bukannya bermalam kat Kem 4.. jauh ok nak menapak ke Kem 3 semula.

Dua jam setengah kami amik masa untuk tiba di Kem 4. Sempat pekena chicken porridge segera + mushroom soup kat situ. Pukul 4.30 ptg, kami sambung semula perjalanan.

Kami sampai Kem 3 tepat pukul 8.05 malam.. Aku pewai gila taim nih.. huhuhuhu. Nasib baik Apek volunteer nak jadi chef. Lega sikit. Menu malam tu: Nasi putih + sambal ayam instant (Brahims) & sambal ikan bilis (yg aku masak dari rumah) + nescafe.

Cuba korang tengok view trek Mulu nih.. indahnya ciptaan Tuhan.. Nih baru view dalam gambar. Pegi tengok yg real la baru teruja!! (note: gambar nih takde editing langsung ok)

Lepak kat Kem 4 sambil pekena lunch. Semua pakat duduk rerapat.. serjurrkk. Matahari ada pun tak terasherrrr..

Nih dekat helipad dekat Kem 4. Belakang kami tu puncak tipu.. belakang puncak tipu tu baru puncak Mulu yg sebenar. Bayangkanlah betapa hazabbnyaaa

Pokok periuk kera jenis nih ada melambakkk sepanjang trek. Unik sangat bentuknya. Macam teko aladdin pun ada. Besar tau size dia.. sebesar teko yg selalu kita buat kopi tuu.

Ntah berapa banyak kali kena tundukk daa.. Mental betul melayan trek camnih.

Part memanjat-manjat camnih memang banyakkk dan kerapppp sekali. Sanggup tak sanggup je lah..

Tu diaaahhh.. punca kami bersusah payah kesini.. Nampak tak beirut Mulu tu. Gambar nih diambil dari puncak tipu..

Permatang yg menghubungkan puncak tipu ketiga dgn puncak Mulu yg sebenar.. syok jalan atas permatang nih.. view kiri kanan.. cantik gila!

Me & Mamoru kat puncak Mulu.. cantik kan view depan kami – Yeyeh, puncak Mulu berjaya kami tawan!!!

Team kami berlatar-belakangkan puncak gunung Api (kiri) & gunung Benarat (kanan). Kegembiraan jelas terpampang kat muka jejaka-jejaka ensem nih.. huhuhuh

Dah sampai puncak, apalagi.. mustiii bergambar dgn beirut… Isk, termasuk jugak gambar Talha kat dalam nih.. Aku nak bergambar dgn hubby je

Mesej yg kami tinggalkan untuk Castello & the geng.. + mesej mengarut yg kami conteng (Syed, kitaorng dah baca mesej korrrannggg)

Masak bubur nasi + mushroom soup pakai cerek jer. Pakai kayu api lak tu.. syahduuu. Rasa macam camping pengakap jer

Yahhhh… aku yg pewai. Nih masa baru sampai kat Kem 3..

Nantikan sambungan episod seterusnya xpdc kami di Sarawak… hehehehe

Permalink 2 Comments

Next page »